gelf
Member
- Μηνύματα
- 659
- Likes
- 12.751
Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 4
Στην Πόλη ΙΙΙ. Πύργος Γαλατά, Ταξίμ και οθωμανικό εστιατόριο.
Όταν έφτασα στη βόρεια άκρη της γέφυρας Γαλατά, έριξα μια ματιά προς τα πίσω και είδα δεκάδες θαλασσοπούλια.
Στη συνέχεια προχώρησα κατά μήκος της λεωφόρου Kemeraltı Cd (κατ' ουσία προέκταση της γέφυρας Γαλατά), έστριψα αριστερά στη λεωφόρο Tersane Cd, την οποία ακολούθησα για λίγα μέτρα και στη συνέχεια έστριψα δεξιά και άρχισε η ανηφόρα. Στην αρχή η ανηφόρα ήταν μικρής κλίσης (σε μηκοτομή),
όμως στη συνέχεια της διαδρομής μέχρι τον Πύργο Γαλατά, η κατά μήκος κλίση μεγάλωνε συνεχώς. Στη μεγάλη ανηφόρα και μετά από τις σκάλες, κάποιος λούστρος έκανε το γνωστό κόλπο με τη βούρτσα, όταν τον αγρίεψα, κατάλαβε ότι γνωρίζω τα κόλπα τους, εξαφανίστηκε και τελικά ύστερα από ολιγόλεπτο ανηφορικό περπάτημα φάνηκε ο Πύργος Γαλατά.
Στον πύργο του Γαλατά, δεν είχα σκοπό να ανέβω, γιατί και κάποια ουρά είχε
(η οποία όμως ύστερα από λίγο ελαχιστοποιήθηκε ή μάλλον μηδενίστηκε) και επειδή είχα ανέβει την προηγούμενη φορά. Μου αρέσει, όμως, ο χώρος γύρω από τον Πύργο και η πλατεία που σχηματίζεται. Αφού περπάτησα γύρω από τον Πύργο και στα διπλανά σοκάκια,
σταμάτησα σε ένα καφέ της πλατείας για να πιω μια μπίρα.
Θεωρούσα ότι είχα αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου, οπότε ήπια χαλαρά τις μπίρες μου, όταν έφυγα από το καφέ είχε αρχίσει ο φωτισμός του πύργου
και άρχισα να κατεβαίνω ένα απότομα κατηφορικό σοκάκι, προκειμένου να φτάσω όσο το δυνατό γρηγορότερα στο ξενοδοχείο μου. Όπως προανέφερα, θεωρούσα ότι είχα αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου, αφού για το βράδυ είχαμε αποφασίσει να φάμε σε ένα οθωμανικό εστιατόριο. Μία από τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι αρνάκι ή κοτόπουλο ψημένο σε μέσα σε αλάτι. Το αλάτι δεν έρχεται σε επαφή με το φαγητό το οποίο είναι υγιεινό, απλώς δημιουργεί μια κρούστα και το φαγητό σιγοψήνεται για αρκετές ώρες (αν θυμάμαι καλά 4-6 ώρες). Για το λόγο αυτό είχαμε παραγγείλει το φαγητό, τηλεφωνικά, από το μεσημέρι, ενώ ακόμα είμαστε στο καραβάκι στο Βόσπορο. Βέβαια το εστιατόριο, αυτό, έχει ένα μεγάλο αρνητικό. Δεν έχει αλκοόλ. Όμως κι εγώ είχα συμφωνήσει, αφού είχα κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Άλλωστε το ταξίδι στην Πολωνία δεν είχε προηγηθεί χωρίς λόγο. Το ραντεβού που είχαμε πριν αποσχιστώ από την παρέα, ήταν για ώρα περίπου μεταξύ τις 20.15-20.30 στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου μας. Προχωρούσα στο κατηφορικό σοκάκι και σκεφτόμουν ότι θα είχα στη διάθεσή μου πάνω από ενενήντα λεπτά για ντους, ξεκούραση, αλλαγή ρούχων και λοιπό φρεσκάρισμα. Αφού κατέβηκα και ήμουν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, χτύπησε το τηλέφωνό μου και ένας φίλος και συνταξιδιώτης, μου είπε ότι σκέπτονταν να φύγουμε άμεσα για να πάμε μια βόλτα στο Ταξίμ και στην Istiklal, την οποία οι άλλοι δεν είχαν δει. Εγώ, αφού σκέφτηκα πολιτικά και συνειδητοποίησα, για ακόμα μια φορά, ότι δεν πρέπει να αφήνεις όλους τους άλλους να συγκεντρώνονται, απάντησα ότι αυτό είναι φραξιονισμός και ότι εγώ ως γνωστός λικβινταριστής θα αντιμετωπίσω αυτό το φαινόμενο. Γελάσαμε και καταλήξαμε σε ενδιάμεση πρόταση, σύμφωνα με την οποία κι εγώ θα είχα λίγο χρόνο στο ξενοδοχείο και βόλτα στην Istiklal θα κάναμε, έστω και μικρή, ενώ θα πηγαίναμε στο οθωμανικό εστιατόριο λίγο αργότερα, αφού θα επικοινωνούσαμε μαζί τους. Κατόπιν αυτών προχώρησα πιο γρήγορα, είδα τους άλλους στη ρεσεψιόν, ανέβηκα στο δωμάτιο, φρεσκαρίστηκα, γέμισα τα φλασκιά μου με βότκα, για να είμαι έτοιμος για τη δοκιμασία του οθωμανικού εστιατορίου και κατέβηκα στη ρεσεψιόν. Καλέσαμε Uber, αυτό ήρθε άμεσα και μας άφησε πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ
και κοντά στο υπέροχο ξενοδοχείο Gezi Hotel Bosphorus, στο οποίο είχα μείνει την προηγούμενη φορά.
Ύστερα από μια μικρή βόλτα στον πεζόδρομο Istiklal,
φτάσαμε έως το Ελληνικό προξενείο
και λίγο παρακάτω. Στη συνέχεια, επιστρέψαμε πίσω στην πλατεία Ταξίμ με μια μικρή παράκαμψη στο Ναό της Αγίας Τριάδας.
Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός, αλλά τον πεζόδρομο αυτόν τον είχα περπατήσει, σε προηγούμενο ταξίδι και όχι μόνο μια φορά. Είχα περπατήσει και στους παράδρομους και σε ωραία μπαράκια. Βέβαια μου έχει μείνει το τραύμα της αξίας ενός ποτού. Τότε (έτος 2011) είχα πληρώσει το Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) 17,50 ευρώ
Αυτή την εποχή στον πεζόδρομο γίνονται έργα υποδομής. Συνέπεια των έργων αυτών είναι να έχει ξηλωθεί και να μη λειτουργεί η παραδοσιακή γραμμή του μικρού τραμ, το οποίο διέσχιζε την Istiklal, όπως φαίνεται σε παραπάνω φωτογραφία. Γνωρίζω ότι τα έργα υποδομής και κυρίως τα υδραυλικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο κέντρο μιας μεγαλούπολης και ιδιαίτερα στον εμπορικό πεζόδρομο αυτής, είναι τα πιο δύσκολα έργα. Είναι τα πιο δύσκολα έργα, γιατί εκτός από την κατασκευή τους και την εναρμόνισή τους με τα υφιστάμενα έργα, απαιτείται η απρόσκοπτη και συνεχής πρόσβαση προς όλα τα καταστήματα οποιασδήποτε χρήσης.
Ύστερα από τη μικρή βόλτα στον πεζόδρομο Istiklal, επιστρέψαμε στην πλατεία Ταξίμ, όπου δίπλα υπήρχε ένα μπαράκι με Wi-Fi και έτσι καλέσαμε Uber, ώστε να μας πάει στο εξαιρετικό Οθωμανικό εστιατόριο Akdeniz Hatay Sofrası.
Η κουζίνα του εστιατορίου αυτού προέρχεται από την περιοχή Hatay, αλλά όπως φαίνεται γεωμορφολογικά η περιοχή Hatay, έχει πολλά κοινά με τη Συρία και προφανώς και την κουζίνα της.
Συγκεκριμένα η περιοχή Hatay έκτασης 5.403 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμού 1.500.000 περίπου κατοίκων, είναι μία από τις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πρόκειται για μία στενή λωρίδα γης που ανατολικά και νότια περιβάλλεται από εδάφη της Συρίας ενώ στα δυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα.
Τα φαγητά ήταν εξαιρετικά από τις πίτες, τα ορεκτικά και τα κεμπάπ
έως την υπερπαραγωγή με το αρνάκι ψημένο σε μέσα σε περίβλημα αλατιού
αλλά και το εξαίσιο κιουνεφέ, σερβιρισμένο και αυτό με ιεροτελεστία.
Επίσης γελάσαμε πολύ με το σπάσιμο του περιβλήματος του αλατιού, αλλά και το σερβίρισμα του κιουνεφέ, ολόκληρη ιεροτελεστία και τα δύο, ιεροτελεστία την οποία βιντεοσκόπησα.
Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου ήταν η έλλειψη αλκοόλ. Το ζήτημα αυτό λύθηκε με τα φλασκιά τα οποία είχαμε γεμίσει με βότκα. Έτσι και εμείς απολαύσαμε το φαγητό με συνοδεία ποτού και οι θαμώνες του εστιατορίου δεν σκανδαλίστηκαν.
Φεύγοντας από το εστιατόριο ελάχιστοι θαμώνες είχαν παραμείνει.
Καλέσαμε Uber και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Το μπαρ στο roof garden
του ξενοδοχείου, ήταν ανοιχτό. Παραγγείλαμε τα ποτά μας. Η εξυπηρέτηση ήταν ιδιαίτερα αργή για να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε στην Ανατολή. Εγώ παρήγγειλα κατ’ αρχή ένα ποτήρι Cardhu και στη συνέχεια ένα μπουκάλι κρασί Cabernet Sauvignon, το οποίο ήπια με θέα τον Βόσπορο.
Μετά το μπαρ του ξενοδοχείου έκλεισε, οπότε φέραμε δυνάμεις από τα δωμάτιά μας. Άλλωστε γι αυτό κουβαλούσαμε τις βότκες από την Πολωνία. Έτσι ολοκληρώθηκε η νύχτα, απολαμβάνοντας, για τρίτο βράδυ, τη νυχτερινή θέα του Βόσπορου.