Ιταλία Ανάμεσα στα λόγια και τη πράξη υπάρχει….το πέλαγος! Οδοιπορικό στη Β.Ιταλία

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
15 Ιουλίου 2021 – Valtellina (Aprica, Tirano, Teglio, Sondrio, Dubino), Lake Como (Gravedona, Domaso)

Valtellina

Η Valtellina είναι, επίσης, μια από τις πιο φημισμένες κοιλάδες των κεντρικών Άλπεων που συνορεύει με την Ελβετία. Ένα μεγάλο μέρος της εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Adda, από βορειοανατολικά στο Bormio μέχρι βορειοδυτικά στη Chiavenna βόρεια της λίμνης Como. Ο πιο σημαντικός οικισμός της κοιλάδας είναι το Sondrio.
73.png


Στους περασμένους αιώνες η Valtellina αποτελούσε βασικό πέρασμα και ο έλεγχος της ήταν πολύ σημαντικός. Σήμερα είναι γνωστή για τα χιονοδρομικά της κέντρα, τα spa της, τα τυριά της (Bitto) και τα περίφημα κρασιά της (Valtellina Superiore), που είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε στην συνέχεια του ταξιδιού μας!

Aprica
Το πιο ευνοϊκό πέρασμα από τη Val Camonica στη Valtellina είναι από την Aprica και από αυτό το σημείο μπήκαμε και εμείς στην Valtellina συνεχίζοντας το ταξίδι μας.
74.JPG

75.JPG


Η Aprica είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην Valtellina και στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, είναι γεμάτη χειμερινά καταλύματα, καθώς έχει χιονοδρομικό κέντρο (χειμώνα), και ορεινές ποδηλατικές διαδρομές (καλοκαίρι). Αποφασίσαμε να μην σταματήσουμε στην Aprica , καθώς είχαμε φάει και δεν είδαμε κάτι ενδιαφέρον περνώντας από αυτήν, οπότε είπαμε να δούμε έναν άλλον οικισμό κοντά στα σύνορα με την Ελβετία…
76.JPG

77.JPG


Tirano
Συνεχίσαμε μέσω του SP24 προς βόρεια, βλέποντας τριγύρω μας καλλιέργειες εσπεριδοειδών! Δε μπορούσαμε στην αρχή να καταλάβουμε τι φρούτα είναι και μας δημιουργήθηκε μεγάλη περιέργεια…ώσπου φτάσαμε στο Tirano. Στην αρχή κάναμε μία βόλτα με το αυτοκίνητο διασχίζοντας τη πόλη και αφού μας γέμισε το μάτι, παρκάραμε (0,5€/ώρα) και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας.
78.JPG

79.JPG

80.JPG

81.JPG

82.JPG


Το Tirano είναι μια μικρή πόλη στη κοιλάδα Valtellina με μεγάλη γεωγραφική και εμπορική σημασία από παλιά. Ο ποταμός Adda διασχίζει την πόλη και σε συνδυασμό με το ιστορικό της κέντρο, αποκτά μία υπέροχη γραφικότητα που δεν μας άφησε ασυγκίνητους! :heart:
83.JPG

84.JPG

85.JPG

86.JPG


Αρχικά περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού και από τις δύο όχθες διασχίζοντας τις γέφυρες που είναι διακοσμημένες με όμορφα λουλούδια, βλέποντας γύρω μας τα πάντα περιποιημένα και καθαρά.
87.JPG

88.JPG

89.JPG

90.JPG

91.JPG

92.JPG

93.JPG


Στη συνέχεια μπήκαμε στη καρδιά του ιστορικού κέντρου. Εκεί περιηγηθήκαμε στα στενά και είδαμε το Palazzo Salis. Το κτίριο κατασκευάστηκε κατά το δεύτερο μισό του 17ου αι. από την ευγενή οικογένεια von Salis-Zizers. Σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Salis και λειτουργεί ως μουσείο. Τα δωμάτια του είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες του 17ου και 18ου αι. και στο πίσω μέρος υπάρχει ένας ιταλικός κήπος. Δεν επιχειρήσαμε να μπούμε και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα όμορφα στενά της πόλης που μας είχε ενθουσιάσει!
94.JPG

95.JPG

96.JPG

97.JPG

98.JPG

99.JPG

100.JPG

101.JPG

102.JPG

103.JPG


Φεύγοντας από το Tirano χαζεύαμε τους αμπελώνες στις πλαγιές των βουνών! Κάπου στη διαδρομή σταματήσαμε για να δούμε τις δεντροκαλλιέργειες που μας είχαν κινήσει τη περιέργεια…τελικά ήταν μήλα! Η γεωγραφική θέση της Valtellina και οι κλιματικές συνθήκες της την καθιστούν ιδανικό μέρος για τη καλλιέργεια μήλων! Μπήκα στο πειρασμό να κατέβω και να κόψω ένα, όπως έκανα όταν ήμουν μικρούλα, αλλά δεν με άφησε ο bro. Μα τι σπαστικός που είναι ώρες ώρες…δεν με αφήνει να εκφραστώ! :haha:
104.JPG

105.JPG

106.JPG

107.JPG

108.JPG


Teglio
To Teglio είναι ένας πανέμορφος οικισμός, από τον οποίο φημολογείται ότι πήρε το όνομα της η κοιλάδα Valtellina! Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες στην περιοχή, έχει εντοπιστεί η ετυμολογία του ονόματός της στο λατινικό όνομα Vallis Tellina, που σημαίνει κοιλάδα του Teglio. Ιστορικά κατέχει σημαντική θέση στη περιοχή και ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν την κατοχή του από τους Ρωμαίους μέχρι τη Δημοκρατία των Σισαλπίων με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, και από τους Λομβαρδούς μέχρι τους Γκρίσονς.
109.JPG

110.JPG

111.JPG

112.JPG

113.JPG


Ένα από τα κύρια αξιοθέατα του οικισμού, το οποίο αξίζει επίσκεψη, είναι το Palazzo Besta! Ένα αναγεννησιακό παλάτι που αποτέλεσε μια από τις κύριες κατοικίες της Λομβαρδίας. Είχα δει το εσωτερικό του σε φωτογραφίες και είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό! Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο για μουσειακούς χώρους (ένα από τα μείον που καταλογίζω σε μεγάλα οδικά ταξίδια). Αρκεστήκαμε στο να το δούμε εξωτερικά και αργότερα στο Μπέργκαμο έβγαλα τα "σπασμένα" με το Palazzo del Podestà για να μη παραπονιέμαι! :cool:
114.JPG

115.JPG

116.JPG


Κάναμε τη βόλτα μας στον οικισμό, από τον οποίο ξεκινάνε πεζοπορικές διαδρομές στο βουνό και υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο. Εγώ μπήκα να δω και την κεντρική εκκλησία San Eufemia (μη χάσω), μέσα στην οποία συνάντησα μια συντηρήτρια επι το έργο σε ένα παρεκκλήσι του ναού, την οποία χαιρέτησα και δεν μου μίλησε καν….ντροπήηηη! :love0054: Η κοπέλα φορούσε ακουστικά και άκουγε προφανώς μουσική, αλλά το πρόσεξα βγαίνοντας από την εκκλησία, οπότε και δεν με είχε ακούσει πριν :)
117.JPG

118.JPG

119.JPG

120.JPG

121.JPG


Η περιοχή έχει ιδανικό έδαφος για καλλιέργεια σταφυλιών, σίκαλης και φαγόπυρου! Έτσι λοιπόν, για τους καλοφαγάδες, να πω ότι το Teglio είναι η πατρίδα του pizzoccheri, ενός ζυμαρικού από αλεύρι φαγόπυρου. Σε αναγνώριση της δέσμευσης της πόλης να διατηρήσει την κληρονομιά της, να υιοθετεί μια φιλική προς το περιβάλλον στάση και να διατηρεί την ποιότητα της κουζίνας της, το Teglio έχει πιστοποιηθεί διεθνώς ως Città Slow. Αγαπάμε Città Slow! :heart:
122.JPG


Sondrio
Φεύγoντας από το Teglio προς δυτικά ο δρόμος είναι ορεινός, στενός και με όμορφη πανοραμική θέα! Περάσαμε μέσα από χωριά ώσπου να βγούμε στον κεντρικό SS38.
123.JPG

124.JPG

125.JPG

126.JPG


Στη διαδρομή αυτή προς Sondrio η θέα των αμπελώνων στις πλαγιές των βουνών είναι παραμυθένια. Είναι τόσα πολλά, που πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στη χώρα του κρασιού! Τα κρασιά που παράγονται εδώ είναι τα Sassella και Grumello.
127.JPG

128.JPG

129.JPG

130.JPG

131.JPG


Το Sondrio είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στην κοιλάδα Valtellina. Ιδρύθηκε από τους Λομβαρδούς και το όνομά στη γλώσσα τους σήμαινε "αποκλειστική ιδιοκτησία". Μετά την πτώση του Λομβαρδικού Βασιλείου έγινε μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το 1335 το Sondrio και η Valtellina έγιναν μέρος των επικρατειών των Μιλανέζων Βισκόντι. Με τη Μεταρρύθμιση υπήρξαν σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των Καθολικών Βαλτελλινέζι και των Προτεσταντών Γκρίσον. Στη συνέχεια και επι Ναπολέοντα έγινε μέρος της δημοκρατίας των Cisalpine, προσαρτήθηκε μετά στην Αυστριακή αυτοκρατορία και πολέμησε σκληρά ώσπου να αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Σήμερα η κύρια πηγή της οικονομίας του είναι το κρασί, ο τουρισμός (ιδιαίτερα τον χειμώνα) και ο τραπεζικός του κλάδος!
Παρκάραμε σε ένα υπαίθριο χώρο λίγα μέτρα μακριά από τη κεντρική πλατεία (~1,5€/ώρα) και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στη πόλη.
132.JPG

133.JPG

134.JPG

135.JPG

136.JPG

137.JPG

138.JPG


Θέλαμε να πιούμε καφεδάκι και καθίσαμε στη κεντρική πλατεία της πόλης, που λούζονταν από τον απογευματινό ήλιο και απολαύσαμε το καφέ μας σε υπέροχες για την εποχή θερμοκρασίες, χαζεύοντας το λιγοστό κόσμο που βρίσκονταν τριγύρω. Βουνίσιο κλίμα! Τι να λέμε τώρα…. :heart:
139.JPG

140.JPG

141.JPG


---

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας και όσο ήμασταν εντός αυτοκινήτου ακούγαμε φυσικά ιταλικό ραδιόφωνο και τραγουδάκια. Ένα από αυτά μας έκανε πολύ καλή εντύπωση και δεν το είχαμε ξανακούσει. Είχε κεφάτο ρυθμό και μας άρεσε πολύ το ρεφρέν που μας προέτρεπε να μη γυρίσουμε σπίτι!!! Ε αυτό θέλαμε και εμείς και μόλις το ακούγαμε, που το ακούγαμε πάρα πολύ συχνά, σηκώναμε χεράκια ψηλά και χορεύαμε στο αυτοκίνητο!!! :clap: Οι υπόλοιποι στίχοι ήταν περιττοί….αργότερα είδαμε και το βίντεο κλιπ του και γελάσαμε πραγματικά πολύ :bounce:

---

Dubino
Η επόμενη στάση μας θα ήταν και ο τόπος διαμονής μας για σήμερα. Είχαμε κλείσει το προηγούμενο βράδυ δωμάτιο στο Hotel Spluga (74€/βραδιά, με πρωινό) στο Dubino, που βρίσκεται βόρεια της λίμνης Como. Κατά τη διαδρομή αυτή ξεκίνησε βροχή. Είπα να πιάσω τιμόνι και άνοιξαν οι ουρανοί πάλι!...:( Ευτυχώς όταν φτάσαμε στο Dubino σταμάτησε.
142.JPG

143.JPG


Το δωμάτιο μας ήταν πολύ καλό, αλλά το καλύτερο απ’ όλα ήταν και εδώ η θέα που είχαμε…θέα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου πάλι! Θα μπορούσα να ζήσω για πάντα σε ένα τέτοιο μέρος!!! ⛰:heart:⛰
144.JPG

145.JPG


Αφού τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε λίγο, ντυθήκαμε για την τελευταία μας βόλτα σήμερα, αλλά και για να ικανοποιήσουμε τα στομάχια μας.

Lake Como
Η λίμνη Como, γνωστή και ως Lario, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγετωνική λίμνη της Λομβαρδίας. Το μέγιστο βάθος της είναι μεγαλύτερο από 400 μέτρα και είναι μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι οι τρεις βραχίονες που της δίνουν το σχήμα Υ. Ένα δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι οι πολλές βίλες που έχουν κατασκευαστεί, από τους ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους, κατά μήκος των ακτών της και αποτελούν πραγματικά στολίδια! Το όνομα της το πήρε από τη μεγαλύτερη πόλη που υπάρχει στις νότιες όχθες, το Como.

Gravedona
Βάλαμε, λοιπόν, ζακέτα (ε ναι, είχε δροσιά!🥰) και πήραμε τους δρόμους πάλι! Επειδή δεν θα είχαμε χρόνο για περισσότερα σημεία στο βόρειο κομμάτι της Como, αποφασίσαμε να κάνουμε βόλτα σε δύο οικισμούς και όπου βρίσκαμε κάτι που να μας άρεσε για φαγητό, θα καθόμασταν.
Ο πρώτος οικισμός ήταν η Gravedona, στην βορειοανατολική ακτογραμμή της λίμνης Como, με ένα όμορφο μικρό λιμανάκι και υπέροχη θέα στη λίμνη. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει και η βόλτα δίπλα στη λίμνη ήταν μαγική…
146.JPG

147.JPG

148.JPG

149.JPG

150.JPG


Δεν βρήκαμε κάτι που να μας αρέσει για φαγητό και αποφασίσαμε να πάμε σε ένα εστιατόριο που είχαμε δει στον προηγούμενο οικισμό, που προσπεράσαμε ερχόμενοι εδώ, ήταν δίπλα στη λίμνη και είχε κόσμο!

Domaso
Το μαγαζί που είχαμε δει ήταν το Ajo' drink & food στον οικισμό Domaso. Όταν μπήκαμε βρήκαμε τραπέζι δίπλα στη λίμνη, παραγγείλαμε τις μπύρες μας, τις οποίες συνοδέψαμε με αλλαντικά και τυριά, και θα έλεγα ότι η όλη φάση ήταν θεσπέσια!
151.JPG

152.JPG

152α.JPG

153.JPG


Η σημερινή μας διαδρομή φαίνεται στον επόμενο χάρτη
154.png


……..zzzzzzzzzz
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
991
Likes
2.088
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
12 Ιουλίου 2021 – San Marino

Το κλίμα του Αγίου Μαρίνου είναι ιδανικό για ύπνο, θα έχω να το λέω! Ξυπνήσαμε φρεσκαδούρες, ντυθήκαμε και κατεβήκαμε στο ισόγειο για το πρωινό μας. Στην συνέχεια μαζέψαμε τα πράγματα μας, κάναμε check out και ξεκινήσαμε για την πρώτη περιήγηση μας για σήμερα που θα ήταν φυσικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου. Βγήκαμε στο κεντρικό δρόμο και ανηφoρήσαμε έχοντας θέα το όμορφο όρος Τιτάνο με τους πύργους του!
View attachment 388540

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου είναι το γνωστό περίκλειστο κρατίδιο, που περιβάλλεται από την Ιταλία και ιδρύθηκε το 301 μΧ. από έναν χριστιανό λιθοξόο ονόματι Μαρίνο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην δυσπρόσιτη αυτή περιοχή από το νησί Άρμπα της Δαλματίας, προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Τα επόμενα χρόνια ο Μαρίνος αγιοποιήθηκε, έδωσε το όνομά του στο κρατίδιο και είναι ο προστάτης του. Το μικρό αυτό κράτος εκτείνεται στο όρος Τιτάνο σε υψόμετρο 755μ. και γύρο από αυτό, στην βορειοανατολική πλευρά των Απέννινων. Έχει έκταση 61 τ.χλμ και πληθυσμό 33.000 κατοίκων. Πρωτεύουσα είναι η Πόλη του Αγίου Μαρίνου και επίσημη γλώσσα είναι τα Ιταλικά. Το ιστορικό του κέντρο, που χρονολογείται από την ίδρυση της δημοκρατίας ως πόλης-κράτους τον 13ο αι. και το όρος Τιτάνο, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Ο Άγιος Μαρίνος είναι από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου! Η οικονομία του βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, τα αφορολόγητα είδη και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
View attachment 388541

Διασχίσαμε όλη τη Via Ventotto Luglio στρίψαμε στη Via Piana και τελικά σταθμεύσαμε στο P2B (~1,2€/ώρα). Από εκεί το πιάσαμε ποδαράτο όχι όμως προς τη πόλη….Όταν όλοι ξεκινούν από τη πόλη και καταλήγουν στους Πύργους, και σπάνια φτάνουν στον 3ο Πύργο, εμείς ξεκινήσαμε φυσικά ανάποδα, από τους πρόποδες του 3ου Πύργου, όπου και τελειώνει το πεζοπορικό μονοπάτι ή αρχίζει για άλλους (ονόματα δεν λέμε)!
View attachment 388542
View attachment 388543
View attachment 388544
View attachment 388545

Η διαδρομή μέσα στο δάσος ήταν τέλεια!!! Η θέα που είχαμε ακόμα πιο τέλεια!!! Ήταν νωρίς ακόμα χωρίς ιδιαίτερη ζέστη, οπότε το πρωινό περπάτημα ήταν αναζωογονητικό! Μετά από λίγα λεπτά φάνηκε ο τρίτος Πύργος (Tower Montale)…
View attachment 388546
View attachment 388547
View attachment 388548
View attachment 388549
View attachment 388550
View attachment 388551

Υπάρχουν τρία φρούρια που κυριαρχούν στην πόλη του Αγίου Μαρίνου, ένα σε κάθε μία από τις κορυφές του όρους Τιτάνο. Αποτελούν κατάλοιπα των οχυρώσεων του Μεσαίωνα και πλέον σύμβολα του κράτους, καθώς βρίσκονται στη σημαία και το εθνόσημο του. Ο Πύργος Montale είναι ο μοναδικός που δεν είναι επισκέψιμος και βρίσκεται στη χαμηλότερη κορυφή του Τιτάνο. Εκεί ήμασταν κυριολεκτικά μόνοι μας! Καθίσαμε να ξαποστάσουμε, απολαύσαμε τη πανέμορφη θέα και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας. Η πρωινή μας βόλτα είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς!
View attachment 388553
View attachment 388554
View attachment 388555

View attachment 388557

Βγήκαμε πάλι στο πεζοπορικό μονοπάτι και συνεχίσαμε για το δεύτερο πύργο ονόματι Cesta (Ντε λα Φρατα). Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του όρους Τιτάνο, στα 755μ. στο μέσο του μονοπατιού που συνδέει τους τρείς πύργους.
View attachment 388558
View attachment 388559
View attachment 388560
View attachment 388561
View attachment 388562

Αρχικά χρησίμευε ως παρατηρητήριο, ήδη από τη ρωμαϊκή περίοδο, και αναφέρεται με το ίδιο όνομα σε έγγραφο του 1253. Το 1320 ανεγέρθη ένα ψηλό εξωτερικό τείχος και ο Πύργος συνδέθηκε με τις οχυρώσεις της δεύτερης σειράς τειχών.

View attachment 388564
View attachment 388565

Το 1956 ο Πύργος έγινε η έδρα του Μουσείου Αρχαίων Όπλων. Δεν μπήκαμε στο εσωτερικό του, γιατί δεν θέλαμε να δούμε το μουσείο του, ούτε τη θέα, που την είχαμε ήδη θαυμάσει κατά τη πορεία μας σε αυτόν! Κάναμε βόλτα στο γύρω χώρο και συνεχίσαμε για τον πρώτο πύργο, που παρεμπιπτόντως από το σημείο αυτό είχε απίστευτη όψη!!!
View attachment 388566
View attachment 388567

Ο πρώτος Πύργος - Guaita (τρίτος για εμάς) είναι ο πιο επισκέψιμος πύργος. Μπορεί κάποιος να φτάσει με το αυτοκίνητο μέχρι αυτό το σημείο, όπου έχει πάρκινγκ. Ορισμένοι χώροι του πύργου είχαν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές από το δεύτερο μισό του 18ου αι. έως το 1970. Στο πύργο σήμερα φιλοξενούνται εκθέσεις, ενώ το καμπαναριό, που πιθανόν ανεγέρθη το 15ο αι, θεωρείται από τους Σαν Μαρινέζους πολύ σημαντικό σύμβολο, καθώς παλιά χρησιμοποιούνταν για το κάλεσμα των κατοίκων προς υπεράσπιση της χώρας από διάφορους κινδύνους, ενώ σήμερα χτυπά η καμπάνα του για να αναγγείλει σημαντικές πολιτικές και θρησκευτικές εορτές της Δημοκρατίας.
View attachment 388568

Ο χώρος γύρω από το πύργο είναι πολύ προσεγμένος και μπορείς να κάνεις περίπατο, αλλά και να πιείς το καφέ σου και να φας. Κάναμε τη βόλτα μας, ανεβήκαμε μέχρι την είσοδο του χωρίς να μπούμε μέσα, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, απολαύσαμε τη θέα του δεύτερου πύργου και μετά συνεχίσαμε προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.
View attachment 388569
View attachment 388570
View attachment 388571
View attachment 388572
View attachment 388573
View attachment 388574
View attachment 388575

Η πρώτη μας στάση ήταν στο Orti Borghesi, ένα πολύ όμορφο πάρκο της πόλης, σχετικά μικρό, αλλά με απίστευτη θέα και υπέροχα λουλούδια!
View attachment 388576
View attachment 388578
View attachment 388579
View attachment 388580
View attachment 388581
View attachment 388582

Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης, η Βασιλική του Αγίου Μαρίνου. Κατηφορίσαμε προς το μέρος του μέσα από τα στενά δρομάκια για να φτάσουμε στη μικρή πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το ναό.
View attachment 388583

Στο σημείο που βρίσκεται ο καθεδρικός υπήρχε ενοριακή εκκλησία του 16ου αι., η οποία κατεδαφίστηκε, στερώντας από τους κατοίκους του Αγίου Μαρίνου και γενικά από την ανθρωπότητα, ένα από τα πρώτα χριστιανικά μνημεία προ-ρομανικού ρυθμού στην Ιταλία. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 1826, από τον Μπολονέζο αρχιτέκτονα Antonio Serra και τελείωσε το 1838, έτος παράδοσης στο κοινό. Η Βασιλική είναι νεοκλασικού ρυθμού. Έχει ένα πρόναο που σχηματίζεται από 8 κορινθιακούς κίονες διακοσμημένους με φύλλα άκανθου. Στο αέτωμα υπάρχει η επιγραφή "Divo Marino Patrono et Lebertatis Auctori sen. pq" (η κυβέρνηση και ο λαός του Αγίου Μαρίνου συντάκτες της ελευθερίας τους) και πάνω από τη κύρια είσοδο βρίσκεται το οικόσημο της Δημοκρατίας με τους τρείς πύργους.
View attachment 388584
View attachment 388585

Μπήκαμε να δούμε και το εσωτερικό του. Η πρώτη εντύπωση που μας έδωσε, και το σχολιάσαμε κιόλας, είναι σαν μπαίνεις σε αρχαιοελληνικό ναό! Χωρίζεται σε τρία κλίτη, εκ των οποίων το κεντρικό είναι και το πιο μεγαλοπρεπές. Περιστοιχίζεται από κίονες, επίσης κορινθιακού ρυθμού και καταλήγει σε κυλινδρικό θόλο.
View attachment 388586

Εκεί βρίσκεται ο κεντρικός βωμός, όπου φυλάσσεται μέρος των λειψάνων του πολιούχου της πόλης και πίσω από το βωμό στέκεται το άγαλμα του σε περίοπτη θέση. Αυτό που μου χτύπησε κατευθείαν στο μάτι ήταν το σύμβολο του "πανεπόπτη οφθαλμού" ή αλλιώς "μάτι της πρόνοιας" που υπάρχει ανάγλυφο στο στήθος του αγάλματος του Αγίου Μαρίνου. Ε και που το παράξενο θα πει κάποιος τώρα. Παράξενο δεν είναι αλλά εμένα με εξιτάρουν οι συμβολισμοί και ειδικά αυτοί που συνεχίζουν να υπάρχουν ανα τους αιώνες μέχρι και σήμερα και κουβαλούν ιστορία….
View attachment 388587

Η συνολική διακόσμηση του ναού είναι αρκετά λιτή, με επιμέρους βωμούς στα πλάγια κλίτη και αγάλματα ανάμεσα σε αυτούς. Πάνω από τη κύρια είσοδο βρίσκεται το εκκλησιαστικό όργανο το οποίο δείχνει παράταιρο στην όλη διακόσμηση του ναού…
View attachment 388589

Βγαίνοντας από το καθεδρικό, στα αριστερά υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγ. Πέτρου. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για το πρώτο παρεκκλήσι που ανήγειρε ο Άγ. Μαρίνος προς τιμή του. Στην είσοδο του υπάρχει μία σίτα αντί πόρτας, την οποία δεν μπορείς να παραμερίσεις και να μπεις. Μπορείς όμως να δεις στο εσωτερικό μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.
View attachment 388590

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας βωμός από πολύχρωμο μάρμαρο, στον οποίο βρίσκεται το άγαλμα του Αγ. Πέτρου. Η αψίδα, λαξευμένη στον ασβεστολιθικό βράχο, έχει δύο κόγχες που η λαϊκή παράδοση υποδεικνύει ως τα κρεβάτια του Αγ. Μαρίνου και του Αγ. Λέο, στα οποία αποδίδονται θαυματουργές δυνάμεις ακόμα και σήμερα….anyway
View attachment 388591

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας κατευθυνθήκαμε προς τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης που οδηγούν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, το Δημαρχείο, με το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο του που ήδη βλέπαμε από το σημείο που ήμασταν.
View attachment 388592
View attachment 388593
View attachment 388594
View attachment 388595

Φτάσαμε στο σταθμό του τελεφερίκ, με το οποίο μπορείς να ανέβεις στη παλιά πόλη από τους πρόποδες του λόφου. Ήταν κλειστό όμως, όχι ότι είχε σημασία για εμάς.
View attachment 388596
View attachment 388597

Στο γύρω χώρο υπήρχαν δύο μνημεία. Το ένα από αυτά ήταν το γλυπτό με την ονομασία "mother & child". Πρόκειται για ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του βομβαρδισμού του Αγ. Μαρίνου. Στις 26 Ιουνίου 1944 η Πολεμική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας βομβάρδισε τον Άγιο Μαρίνο. Στο όρος Τιτάνο έπεσαν 263 βόμβες και σκοτώθηκαν 63 πολίτες. Είναι ένα καλαίσθητο γλυπτό που απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα να προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της και το παιδί της από τις βόμβες….Μου άρεσε πολύ!
View attachment 388598

Σχεδόν απέναντι βρίσκεται το δεύτερο μνημείο του Bartolomeo Borghesi, νομισματολόγου και επιγραφολόγου από τον Άγιο Μαρίνο. Ούτε που τον είχα ματακούσει τον κύριο….
View attachment 388599

Επίσης τριγύρω είχε σημεία με πανοραμική θέα και διάφορα καφέ. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία να πιούμε το καφεδάκι μας και να ξεκουραστούμε.
View attachment 388600

View attachment 388602
View attachment 388603

Μετά τον καφέ μας συνεχίσαμε προς το Δημαρχείο και την πλατεία ελευθερίας με το ομώνυμο άγαλμα που βρίσκεται μπροστά από αυτό. Στη διαδρομή τσιμπήσαμε και τα αναμνηστικά μας από τον Άγιο Μαρίνο.
View attachment 388604

Το Δημαρχείο βρίσκεται σήμερα στη θέση του παλιού κτηρίου που ονομαζόταν Domus Magna Comunis, το οποίο πιθανότατα χτίστηκε στα τέλη του 14ου αι, και αφού αναστηλώθηκε πολλές φορές, κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αι.
View attachment 388601

Το νέο κυβερνητικό κτίριο, που χτίστηκε μεταξύ 1884 και 1894, είχε το απλό και λιτό στυλ των κτιρίων των ιταλικών πόλεων-κρατών του 13ου & 14ου αι. Μετά από εκατό χρόνια ζωής, το κτίριο ήταν πια ανεπαρκές και μη ασφαλές και λειτουργικό για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, οπότε και έγιναν περεταίρω παρεμβάσεις αποκατάστασης του. Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που βλέπουμε σήμερα έγιναν το 1996.
View attachment 388605

Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα στενά της πόλης μέχρι που συναντήσαμε το μνημείο του Giuseppe Garibaldi…
View attachment 388606
View attachment 388607
View attachment 388608

…..το Cassa di Risparmio, στο οποίο μπήκαμε λίγο να δροσιστούμε, γιατί είχε αρχίσει να κάνει ζέστη…
View attachment 388609
View attachment 388610
View attachment 388611

…..και καταλήξαμε στη εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου, που βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη πύλη. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1361 και λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι που περάσαμε αργότερα αλλά δεν είδαμε απολύτως καμία κινητικότητα.
View attachment 388612
View attachment 388613
View attachment 388614
View attachment 388615
View attachment 388616

Συνεχίζεται…
τι ωραίο mέρος το Σαν Μαρίνο! Μωρέ θάθελα νάχα κι εγώ έναν bro!!
 
Last edited:

vasiliss

Member
Μηνύματα
920
Likes
8.357
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Μια από τις ιστορίες που περίμενα πώς και πώς να γραφτεί. :xalara:

Και τώρα που έχω χρόνο, ήρθε η ώρα να την "ξεψαχνίσω". :)

Ευχαριστούμε @Sassenach77 .:clap:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μια από τις ιστορίες που περίμενα πώς και πώς να γραφτεί. :xalara:
Την ξεκίνησα τον Οκτώβριο και την τελείωσα το προηγούμενο Σάββατο...:icon_redface: είμαι λίγο αργή αλλά κάποια στιγμή τις ολοκληρώνω!

ΥΓ. Έχω να γράψω και τον επίλογο βέβαια... :lol:


Και τώρα που έχω χρόνο, ήρθε η ώρα να την "ξεψαχνίσω". :)
Καλή ανάγνωση και διασκέδαση :) εύχομαι να βάλω ιδέες και φωτιές...στις ήδη υπάρχουσες :p


Ευχαριστούμε @Sassenach77 .:clap:
Εγω σ' ευχαριστώ από καρδιάς!!! :hug:
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.221
Likes
5.758
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Σε αντίστοιχο παλιότερο ταξίδι είχα βάλει στο μάτι το πάρκο με τις βραχογραφίες. Τελικά το πρόγραμμα δεν μας έβγαινε για όλα και έτσι είδαμε τις λίμνες δυτικά του Μπέργκαμο. Χάρηκα που είδα φωτογραφίες σου από κει. Μπαίνει σίγουρα σε μελλοντικά σχέδια μαζί με πολλές άλλες ιδέες που μαζεύω από την ιστορία σου. Η οποία είναι πολύ καλογραμμένη, όπως πάντα, και βάζει φωτιές!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Σε αντίστοιχο παλιότερο ταξίδι είχα βάλει στο μάτι το πάρκο με τις βραχογραφίες. Τελικά το πρόγραμμα δεν μας έβγαινε για όλα και έτσι είδαμε τις λίμνες δυτικά του Μπέργκαμο. Χάρηκα που είδα φωτογραφίες σου από κει. Μπαίνει σίγουρα σε μελλοντικά σχέδια μαζί με πολλές άλλες ιδέες που μαζεύω από την ιστορία σου. Η οποία είναι πολύ καλογραμμένη, όπως πάντα, και βάζει φωτιές!
Ότι μου έχεις προτείνει το έχω ακολουθήσει και δεν έχω απογοητευθεί ποτέ! Είναι περιττό να πω οτι το ίδιο έκανα και σε αυτό το ταξίδι και όταν περπατούσα στο νησάκι της Orta σε σκέφτηκα πάλι με ευγνωμοσύνη!
Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρώνι μου για όλα! 😘🥰
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
16 Ιουλίου 2021 – Lake Como (Abbazia di Piona, Correno Plinio, Bellano, Riva di Gittana)

Άλπεις…σε σαγηνεύουν! Στη θέα τους καθαρίζει το μυαλό και ξυπνάνε οι αισθήσεις…ηρεμεί το μέσα σου….πλανεύτρα και επιβλητική "ποίηση"!
1.JPG


Η μέρα σήμερα ξεκινούσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις! Ο ήλιος έλουζε τη φύση γύρω μας, η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή και οι Άλπεις γύρω μας "χόρευαν" με τσαχπινιά! Σήμερα προβλέπονταν πολλές "κομμένες" ανάσες! Με όλα αυτά η Sassenach έπλεε σε πελάγη ευτυχίας 🥰
2.JPG


Abbazia di Piona
Το Αβαείο της Piona βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής όχθης της λίμνης Como, στην κορυφή της μικρής χερσονήσου Olgiasca, απέναντι από τους όμορφους οικισμούς Gravedona και Domaso που ήμασταν χθeς και σε απόσταση αναπνοής από τις όχθες της λίμνης. Πρόκειται για ένα Αβαείο Κιστεριανών μοναχών και η παρουσία μοναστικής ζωής εδώ χρονολογείται από τον 7ο αι. Το Αβαείο αποτελείται από την Εκκλησία , το Μοναστήρι, που είναι το σημείο αναφοράς ολόκληρου του Αβαείου, την Αίθουσα Συνθηκολόγησης και το κτίριο που φιλοξενεί τα προϊόντα που φτιάχνουν και πωλούν οι μοναχοί. Η παρουσία του αβαείου σε ένα μέρος όπως η λίμνη Como με τις εμβληματικές ερωτικές βίλες τριγύρω, μοιάζει σαν αμαρτία που δεν έχει γιατρειά….
3.JPG


Φτάσαμε έξω από το μοναστήρι, όπου υπάρχει πάρκινγκ ελεύθερο, αφήσαμε το αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας. Στα αριστερά η θέα της λίμνης σου έκοβε τη ανάσα! Στην άκρη του δρόμου προς την όχθη υπάρχει ένα πεζούλι, στο οποίο μπορείς να ανέβεις και να έχεις καλύτερη θέα προς τη λίμνη. Ο bro ερχόταν λίγο πιο πίσω….Μόλις ανέβηκα στο πεζούλι και σήκωσα τη κάμερα για να βγάλω φωτογραφίες τον ακούω να φωνάζει απότομα: φύγε από εκεί, φιδιιιιιιιιιιιιι….
Εκεί, λοιπόν, που ήμουν σε απόλυτη ηρεμία, οι ξαφνικές αγριοφωνάρες του bro, με έχουν στείλει αδιάβαστη και η καρδιά μου έχει αλλάξει πλανήτη….Όταν ήρθα στα συγκαλά μου τον ρώτησα που ήταν το φίδι και τι φίδι ήταν, γιατί δεν πρόλαβα να το δω από τη τρομάρα που πήρα με τις φωνές του! Ήταν κάτω από το πεζούλι, μπροστά στα πόδια μου και ήταν μεγάλο παχύ πράσινο με μαύρα στίγματα, μου είπε. Εννοείται ότι μαζί με εμένα τρομοκρατήθηκε και το φίδι, το οποίο εξαφανίστηκε με τόση φασαρία που έκανε ο αδερφός μου...
4.JPG


Ο χώρος του Αβαείου είναι περιποιημένος και καθαρός, μέσα στο πράσινο! Κάναμε μία βόλτα στο προαύλιο χώρο, χωρίς να μπούμε μέσα. Έριξα κάποιες κλεφτές ματιές να δω πως είναι εσωτερικά και είδα κάποιους μοναχούς. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και φύγαμε.
5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG


Correno Plinio
Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς νότια και παραλίμνια, απολαμβάνοντας μοναδικά τοπία…
11.JPG

12.JPG


…ώσπου φτάσαμε στο Correno Plinio, ένα χαρακτηριστικό μεσαιωνικό χωριό κοντά στον οικισμό Dervio. Βρίσκεται στην κορυφή ενός πέτρινου υψώματος με θέα στα νερά της λίμνης. Εδώ μοιάζει ο χρόνος να σταματά.
13.JPG

14.JPG

15.JPG


Με το πέρασμα των αιώνων το χωριό αναπτύχθηκε πέρα από τα τείχη του κάστρου, μέρος των οποίων υπάρχει ακόμα, και τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο τα χωρίζουν στενά σοκάκια και σκάλες που οδηγούν στις όχθες της λίμνης. Η γοητεία του πανοράματος το κάνει πανέμορφο!
16.JPG


Το κάστρο ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Andreani και χρονολογείται από το 1271. Έκτοτε άλλαξε χέρια αρκετές φορές και υπέστη ανακατασκευές και προσθήκες.
17.JPG


Κατά μήκος των τειχών του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία San Tommaso di Canterbury, που χτίστηκε μεταξύ του 12ου και 13ου αι. Η εκκλησία ανακατασκευάστηκε σε διάφορες περιόδους και υπάρχουν τοιχογραφίες μέσα από τον 14ο αι.
18.JPG


Bellano
19.JPG


Το Bellano είναι ένας οικισμός στην ανατολική πλευρά της Como και το απέραντο πανόραμα του αγκαλιάζει τις δυτικές όχθες, από το Menaggio μέχρι το Dongo. Μπαίνοντας στον οικισμό σε κερδίζει με τη πρώτη. Το Bellano είναι η γενέτειρα του Ιταλού συγγραφέα Andrea Vitali, και πρωταγωνιστεί στα περισσότερα μυθιστορήματα του. Παρκάραμε (1,5€/ώρα) και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας. Στην αρχή κάναμε βόλτα στη παραλία του και μετά χωθήκαμε στα στενά του.
20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

27.JPG

28.JPG


Ένα από τα αξιοθέατα του οικισμού είναι η εκκλησία Santi Nazaro e Celso με τη χαρακτηριστική της ριγέ πρόσοψη, που βρίσκεται στην Piazza della Prepositurale. Όταν φτάσαμε εκεί την βρήκαμε κλειστή και με σκαλωσιές…
29.JPG


Δεξιά από την εκκλησία υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν στο πιο διάσημο αξιοθέατο του οικισμού, το l'Orrido (Φαράγγι). Πρόκειται για ένα φαράγγι που σχηματίζεται από τα νερά του χειμάρρου Pioverna, ο οποίος διαβρώνοντας το έδαφος έσκαψε μια βαθιά χαράδρα στην περιοχή από το Taceno στη Valsassina έως το Bellano. Φτάσαμε στη είσοδο, πληρώσαμε το αντίτιμο (5€/άτομο) και μπήκαμε να το δούμε…
30.JPG

31.JPG


Η πρώτη εικόνα που μας έδωσε ο χώρος ήταν πολύ όμορφη. Παντού γύρω μας πράσινο με περιποιημένα λουλούδια, όλα πεντακάθαρα και λίγα μέτρα πιο πέρα ξεκινούσε ένας διάδρομος που εκτεινόταν κατά μήκος των τοιχωμάτων του φαραγγιού και διασχίζοντας τον μπορούσες να μπεις στο φαράγγι και να δεις τους καταρράκτες και τις λίμνες που δημιουργούνται.
32.JPG

33.JPG

34.JPG

35.JPG


Στη συνέχεια ανεβήκαμε σκάλες και περπατήσαμε ώσπου φτάσαμε σε ένα πιο ανοιχτό σημείο του φαραγγιού, όπου στο βάθος του πέφτει ένας πιο μεγάλος καταρράκτης και μπορείς να πλησιάσεις μέχρι εκεί που φτάνει ο διάδρομος και να τον δεις από κοντά.
36.JPG

37.JPG

38.JPG


Από το σημείο αυτό και μετά ο διάδρομος σε γυρνάει πίσω από την άλλη πλευρά του φαραγγιού και ανεβαίνεις επίπεδο, ώσπου να φτάσεις στην έξοδο που βρίσκεται ψηλότερα από την είσοδο.
39.JPG

40.JPG

41.JPG

42.JPG

43.JPG

44.JPG


Η επίσκεψη στο φαράγγι είναι όαση δροσιάς και πράσινου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες! Ήταν ότι έπρεπε για εμάς και το ευχαριστηθήκαμε! Στην έξοδο μπορείς να δεις τον χείμαρρο που καταλήγει στη λίμνη και η θέα από εκεί είναι πολύ όμορφη!
45.JPG

46.JPG

47.JPG


Το Bellano μας άρεσε πολύ και γι αυτό συνεχίσαμε τη βόλτα μας περιδιαβαίνοντας στα στενά δρομάκια του. Είχα διαβάσει πριν το ταξίδι ότι εδώ διοργανώνεται ένα φεστιβάλ όπερας κάθε Αύγουστο. Αλλά και Αύγουστο να πηγαίναμε δεν νομίζω ότι φέτος θα γινόταν το φεστιβάλ…
48.JPG

49.JPG

50.JPG

51.JPG

52.JPG


Η ώρα περνούσε και η ζέστη είχε κάνει την εμφάνιση της…κάτι που εμένα δεν με ενθουσιάζει και πολύ! Είχε έρθει η ώρα να συνεχίσουμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι η μέρα ήταν ιδανική για βουτιά! Με αυτή τη σκέψη αποχαιρετήσαμε το όμορφο Bellano!
53.JPG


In Riva di Gittana
Συνεχίζοντας στον SP72 απολαμβάναμε την υπέροχη διαδρομή παραλίμνια της Como και κοιτούσαμε που να σταματήσουμε για να κάνουμε μπανάκι. Τις προηγούμενες μέρες η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας και ο καιρός δεν μας ωφέλησε πολύ, αλλά σήμερα είχαμε σκυλιάσει στη κυριολεξία για μπάνιο! Θέλαμε να βουτήξουμε πριν το φαγητό και ευτυχώς δεν άργησε να βρεθεί το μέρος και ήταν αυτό που λένε ότι η τύχη μας το χρωστούσε! Σταματήσαμε στην ακτή του οικισμού Gittana και αποδείχτηκε από τα καλύτερα σημεία στη λίμνη για μπάνιο, με καθαρό δροσερό νερό, χωρίς κόσμο! Πετάξαμε τη σκούφια μας, βάλαμε μαγιό και ορμήσαμε! 😍
54.JPG

55.JPG

56.JPG


Θα το πω από τώρα, ήταν το καλύτερο μπάνιο του ταξιδιού!!! :clap:

Συνεχίζεται…
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.043
Likes
41.051
Διαβαζω την ιστορια με μεγαλο ενδιαφερον γιατι ποτε δεν θα επελεγα τετοια διαδρομη στην Ιταλια. Αλλα δεν κρατιεμαι, θα το πω: υπαρχει σημειο στην Ιταλια που δεν ειναι πανεμορφο? Δεν νομιζω.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Διαβαζω την ιστορια με μεγαλο ενδιαφερον γιατι ποτε δεν θα επελεγα τετοια διαδρομη στην Ιταλια. Αλλα δεν κρατιεμαι, θα το πω: υπαρχει σημειο στην Ιταλια που δεν ειναι πανεμορφο? Δεν νομιζω.
Αγαπάμε Ιταλία! :heart:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
16 Ιουλίου 2021 – Lake Como (Varenna, Bellagio, Como)

Varenna

Μετά το ωραιότατο μπανάκι μας, σειρά είχε ένα καλό φαγάκι γιατί είχε πάει μεσημέρι. Επόμενη στάση θα ήταν φυσικά η Varenna! Οι πρώτες εικόνες απλά μαγικές!!! Παρκάραμε στο κλειστό πάρκινγκ (2€/ώρα) και κατευθυνθήκαμε προς το πρώτο σημείο που θέλαμε να δούμε στον οικισμό πριν κάτσουμε για φαγητό.
57.JPG

58.JPG


Η Villa Monastero αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της λίμνης Como. Βγάλαμε εισιτήριο (10€/άτομο κήπος+μουσείο) και ξεκινήσαμε τη βόλτα από τους κήπους αρχικά.
60.JPG

61.JPG

62.JPG


Η συγκεκριμένη βίλα είναι ένας από τους κύριους ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους της περιοχής, χάρη στη προνομιακή της θέση. Το συγκρότημα αποτελείται από το κυρίως κτίριο, που έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο, και τον υπέροχο βοτανικό κήπο που τη περιβάλλει και εκτείνεται για σχεδόν δύο χιλιόμετρα κατά μήκος της όχθης της λίμνης.
63.JPG

64.JPG

65.JPG

66.JPG

67.JPG


Δίπλα από το κυρίως κτίριο της βίλας υπάρχει καφετέρια και μπορείς να κάτσεις να απολαύσεις το καφεδάκι σου αν έχεις όρεξη για χούφτωμα…και επίσης μπορείς να κλείσεις δωμάτιο διαμονής αν θέλεις να νιώσεις στο πετσί σου αυτό το χούφτωμα! Γιατί όχι…
68.JPG


Η Villa Monastero έχει μακρά ιστορία και χρονολογείται από τα τέλη του 12ου αι., όταν ήταν ένα κινστεριανό γυναικείο μοναστήρι, εξού και το όνομα της! Η σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα διαφόρων επεμβάσεων κατά την διάρκεια των αιώνων. Άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και υπήρξε πολύ δημοφιλής χώρος συγκέντρωσης σπουδαίων προσωπικοτήτων διαφόρων εποχών!
69.JPG

70.JPG

71.JPG


Μπαίνοντας στο κυρίως κτίριο βρίσκεσαι στη κεντρική σάλα με τις σκάλες που οδηγούν στον επάνω όροφο. Η διακόσμηση της χρονολογείται από το 1897, όταν ανήκε στην οικογένεια Kees, η οποία ήθελε να μιμηθεί τη σκάλα της βιβλιοθήκης της Λειψίας, απο όπου και κατάγονταν. Στην κεντρική κόγχη υπάρχει γλυπτό που απεικονίζει την Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών. Κατά μήκος του τοίχου που βρίσκεται προς τη λίμνη υπάρχουν απεικονίσεις με θέματα από τον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης, όπως τα πορτρέτα του φυσικού von Helmoltz , του φιλοσόφου Im. Kant, του αρχιτέκτονα και γλύπτη A. Schlüter και του συνθέτη JS Bach!
72.JPG

73.JPG

74.JPG


Πριν την είσοδο σε κάθε δωμάτιο υπάρχει σχετικό φυλλάδιο που μπορείς να διαβάσεις λεπτομέρειες για την χρήση και την ιστορία του, και μπορείς να πάρεις μαζί σου κατά την έξοδο. Στο ισόγειο υπάρχει η Sala Rossa, που έχει πάρει το όνομα της από το χρώμα των ταπετσαριών και των ροκοκό επίπλων της. Η διακόσμηση αποδίδεται επίσης στην οικογένεια Kees, και χρησίμευε ως αίθουσα υποδοχής.
75.JPG


Στο πάνω όροφο υπάρχει η Sala del Consiglio με υπέροχη θέα στη λίμνη…
76.JPG

77.JPG


…η Sala della Musica με τα δύο πιάνα, ένα γερμανικό Blüthner και ένα βιεννέζικο Heltzman…
78.JPG


…το Antibagno e bagno, το οποίο είναι γαμάτο, με spa που έχει ανατολίτικες και πομπηιακές επιρροές για να βγάζεις γούστα!...
79.JPG


…η Sala Nera με τα αυθεντικά έπιπλα σε σκούρο χρώμα που παρήγγειλε ο WEJ Kees όταν αγόρασε τη βίλα το 1897…
80.JPG


…και άλλα δωμάτια που δημιουργούν ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα. Το σύστημα κεντρικής θέρμανσης με τα καλοριφέρ του χρονολογείται από την οικογένεια Kees, και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα!
Συνεχίσαμε στο υπόλοιπο μέρος του κήπου που δεν είχαμε δει πριν, με τα εξωτικά είδη δέντρων που λόγω κλίματος ευδοκιμούν. Σήμερα οι κήποι αριθμούν 900 διαφορετικά είδη φυτών και σε όλα τα φυτά υπάρχουν επεξηγήσεις ώστε να ξέρεις τι βλέπεις. Επίσης, η αρχιτεκτονική διακόσμηση των κήπων είναι υπέροχη με αγάλματα, πηγάδια και μπαλκόνια με ζηλευτή θέα! Αρκετά μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την είσοδο των πλεούμενων. Μετά επιστρέψαμε πίσω από άλλο επίπεδο, πιο ψηλό, ώσπου φτάσαμε στο σημείο εισόδου που είναι και η έξοδος.
81.JPG

82.JPG

83.JPG

84.JPG

85.JPG

86.JPG

87.JPG


Στη διαδρομή μας για την κεντρική πλατεία, περάσαμε και από τη Villa Cipressi, εξίσου σημαντική κατοικία της περιοχής με ιστορία, η οποία πλέον είναι ξενοδοχείο.
88.JPG

89.JPG


Για φαγητό διαλέξαμε το Ristorante Pizzeria Albergo del Sole στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Καθίσαμε έξω και απολαύσαμε το φαγάκι μας με θέα την όμορφη πλατεία.
90.JPG

91.JPG

92.JPG


Μετά το φαγητό μπήκαμε στα στενά του οικισμού και κατευθυνθήκαμε προς την όχθη της λίμνης. Εκεί συναντήσαμε όμορφα καφέ και εστιατόρια γεμάτα από κόσμο και συνεχίσαμε κατά μήκος της όχθης μέχρι το λιμάνι. Βρήκαμε από πού φεύγουν τα καραβάκια για Bellagio, βγάλαμε εισιτήρια (15,50€/2άτομα+αυτοκίνητο) και πήγαμε να πάρουμε το αυτοκίνητο για να πιάσουμε θέση για το καράβι.
93.JPG

94.JPG

95.JPG

96.JPG

97.JPG

98.JPG

99.JPG

100.JPG


Η βόλτα με το καραβάκι διαρκεί 15 λεπτά και η θέα σε όλους τους βραχίονες της λίμνης υπέροχη!!!
101.JPG

102.JPG

103.JPG


Bellagio
Το Bellagio είναι το κεντρικό ακρωτήριο της λίμνης Como και ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της, αλλά και ο πιο τουριστικός! Η γοητεία του Bellagio έγκειται πρώτα απ’ όλα στη πανοραμική θέα που έχει προς όλους τους βραχίονες της λίμνης και έπειτα στη γραφικότητα του και στις όμορφες βίλες του, που έχουν αποτελέσει σημαντικές κατοικίες της περιοχής! Το Bellagio χαρακτηρίζεται ως το "μαργαριτάρι της λίμνης Como"!
104.JPG


Βγήκαμε από το καράβι και αρχικά κάναμε μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τη Villa Melzi d’Eril , που είχαμε σκοπό να δούμε. Παρκάραμε στο δρόμο, έξω απο τη βίλα (1,5€/ώρα) και ξεκινήσαμε.
105.JPG

106.JPG

107.JPG


Στην είσοδο της βίλας πληρώσαμε το αντίτιμο (8€/άτομο) για να μπούμε. H βίλα ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1808 και 1810 για τον Francesco Melzi d'Eril (1753-1816), δούκα του Lodi, αντιπρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας του Ναπολέοντα και αργότερα Μέγα Καγκελάριο του Βασιλείου της Ιταλίας. Ο Francesco Melzi d'Eril εμπιστεύτηκε το σχεδιασμό της βίλας και των κήπων της στον αρχιτέκτονα και διακοσμητή Giocondo Albertolli (1742-1839), έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές του νεοκλασικισμού. Το όραμά του ήταν μια νηφάλια και κομψή βίλα, με βασικές γραμμές και όγκους που θα επέτρεπαν στο υπέροχο τοπίο να βρίσκεται στο επίκεντρο της σκηνής. Και το κατάφερε!!! Αυτή η βίλα μου άρεσε πολύ περισσότερο από τη Villa Monastero!😊
108.JPG

108α.JPG

109.JPG


Εκτός από το κυρίως κτίσμα, στη βίλα υπάρχουν, επίσης, ένα παρεκκλήσι και ένα θερμοκήπιο.
110.JPG

111.JPG

112.JPG

113.JPG

114.JPG

115.JPG

116.JPG


Οι κήποι της Villa Melzi d'Eril είναι αγγλικού στιλ και η ισορροπία μεταξύ των φυτών είναι απίστευτα αρμονική! Αισθάνεσαι σαν να περπατάς στο παράδεισο…απόλυτα ερωτεύσιμο μέρος! :heart: Η βίλα, επίσης, φημίζεται για τις ιστορικές της καμέλιες, ένα λουλούδι σύμβολο της ανατολίτικης κουλτούρας και προάγγελος της άνοιξης, που βάφει τους κήπους με χρώματα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Εδώ ατυχήσαμε αλλά παράπονο δεν έχουμε. Οι κήποι ήταν μέσα στο πράσινο και τα χρώματα ούτως ή άλλως!
117.JPG

118.JPG

119.JPG

120.JPG

121.JPG

122.JPG

123.JPG

124.JPG

125.JPG

126.JPG

127.JPG

128.JPG

129.JPG

130.JPG

131.JPG

132.JPG


Μετά τη βίλα πήραμε ένα παγωτό στο χέρι, για να νιώσουμε στο πετσί μας ότι είναι καλοκαίρι, μιας και είχαμε κάνει και μπάνιο σήμερα, και συνεχίσαμε τη βόλτα μας μέσα στον οικισμό και παραλιακά. Αποφασίσαμε να μην πάμε στη Villa Serbelloni καθώς ήθελε περισσότερο χρόνο για να τη δεις και δεν είχαμε αυτόν τον χρόνο, γιατί δεν θέλαμε να οδηγούμε βράδυ προς το Como και να μην βλέπουμε τα τοπία της διαδρομής. Από τη Villa Serbelloni έχεις πανοραμική θέα και στους τρεις βραχίονες της λίμνης!
133.JPG

134.JPG

135.JPG

136.JPG

137.JPG

138.JPG

139.JPG


Como
Η διαδρομή κατά μήκος του δυτικού βραχίονα της λίμνης ήταν μοναδική! Εικόνες απείρου κάλλους που σε κάνουν να λες ότι όχι μόνο απολαμβάνεις το ταξίδι αλλά μένει και αξέχαστο!
140.JPG

141.JPG

142.JPG

143.JPG

145.JPG

146.JPG

147.JPG

148.JPG

144.JPG


Όταν φτάσαμε στο Como, κάναμε αρχικά μία βόλτα με το αυτοκίνητο και έπειτα πήγαμε στο κατάλυμα που είχαμε κλείσει δυο μέρες πριν. Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα για τη πόλη δεν ήταν και η καλύτερη…μάλλον έφταιγε η πολύ γραφικότητα που είχα δει στους προηγούμενους οικισμούς και εδώ ένιωσα ότι ήρθα σε μεγαλούπολη, καθώς το Como είναι όντως μεγάλη πόλη.
149.JPG

150.JPG

151.JPG

152.JPG

153.JPG


Το κατάλυμα μας ήταν το Hotel Milano με πρωινό και πάρκινγκ (92€/βραδιά). Τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο, μπανιαριστήκαμε και ντυθήκαμε για βραδινή βόλτα! Το κατάλυμα μας ήταν μακριά από το κέντρο και πήραμε το αυτοκίνητο. Παρκάραμε σε ένα πολυώροφο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης (2€/ώρα) και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας. Η βραδιά ήταν ιδανική από θέμα ατμόσφαιρας και θερμοκρασιών. Κάναμε πρώτα βόλτα γύρω από το Duomo και μετά αναζητήσαμε ένα καλό μέρος για να ικανοποιήσουμε και τη πείνα μας!
154.JPG

155.JPG

156.JPG

157.JPG

158.JPG

159.JPG

160.JPG

161.JPG


Για φαγητό καθίσαμε στο Ristorante Sociale. Μας άρεσε η ατμόσφαιρα του, αλλά και το φαγητό του!
162.JPG

162α.JPG


Πήραμε και ένα κρασάκι με καταγωγή από τη κοιλάδα Valtellina, που θέλαμε να δούμε αν θα μας αρέσει, καθώς και οι δύο δεν πίνουμε κόκκινα κρασιά…Τελικά ήταν αρκετά καλό και το ήπιαμε! Όχι που δεν θα το πίναμε…:innocent:
163.JPG


Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά μετά από μία εξίσου πολύ όμορφη μέρα!!!........zzzzzzzzzz

Η σημερινή διαδρομή φαίνεται στον παρακάτω χάρτη
164.png
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.864
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom