Triplover
Member
Χουδέτσι
Στη τελευταία μου εξόρμηση στη πόλη του Ηρακλείου, επέλεξα να επισκεφτώ το Χουδέτσι. Το χωριό βρίσκεται μόλις 22 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Πριν λίγο καιρό παραδώθηκε ο νέος δρόμος, ο οποίος είναι εξαιρετικός και σε πολλά σημεία του με δύο λωρίδες.
Το Χουδέτσι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων και έχει περίπου 1000 κατοίκους.

Η πρώτη ιστορική αναφορά στο χωριό χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομα «Χουδέτσι» προέρχεται από την αραβική λέξη «guds», που σημαίνει άγιος. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων «χους» (χώμα) και δέος. Βέβαια υπάρχει και ο θρύλος ότι η ονομασία οφείλεται στον πρώτο άρχοντα του χωριού, τον Χούνδιο.
Πλατεία του χωριού

Στη πλατεία μπορεί να βρει κανείς καφενεία και ταβέρνες.

Είναι ένα παραδοσιακό και ιδιαίτερα γραφικό χωριό για τα δεδομένα της Κρήτης.

Μόνο τις Αρχάνες μπορώ να σκεφτώ ως πιο εντυπωσιακές. Τα στενά σοκάκια και τα υπέροχα πετρόκτιστα σπίτια κάνουν ευχάριστη και ενδιαφέρουσα την περιπλάνηση στο χωριό.

Μου άρεσε το γεγονός ότι σε πάρα πολλά σπίτια έβλεπες από έξω πλήθος από υπέροχες γλάστρες.

Κατά τη Μάχη της Κρήτης οι χωριανοί πολέμησαν κατά των Γερμανών εισβολέων και στην πλατεία βρίσκεται το μνημείο σε ανάμνηση των ηρωικών τους αγώνων.

Ωστόσο, αυτό για το οποίο έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη των χωριό είναι η παρουσία του «Λαβύρινθου» (http://www.labyrinthmusic.gr/el/).

Το πρότυπο μουσικό εργαστήρι ιδρύθηκε από τον φημισμένο Ιρλανδό μουσικό Ross Daly. Η Κρήτη και το Χουδέτσι ήταν ο σταθμός μιας μακράς περιόδου ταξιδιών και μουσικών αναζητήσεων του Daly στην Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή. Τελικά το 1982 εγκαθίσταται στη περιοχή και ιδρύει τον Λαβύρινθο.

Το καλοκαίρι το εργαστήρι διοργανώνει σεμινάρια με αντικείμενο εκμάθησης διάφορες μουσικές παραδόσεις του κόσμου (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, κεντρική Ασία, Ινδία, Βόρεια Αφρική, κ.α.). Οι επισκέπτες του χωριού πολλαπλασιάζονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι οι συναυλίες. Κατά τα λεγόμενα δύο κυριών του χωριού την περίοδο αυτή, οι επισκέπτες φτάνουν έως και τους 50.000, δηλαδή 50πλάσια του πληθυσμού.
Το εργαστήρι λειτουργεί και ως μουσείο μουσικών οργάνων. Το απόγευμα που έφτασα εγώ, είχε κλείσει. Έμαθα ότι ο Ross Daly μένει στις Αρχάνες, ενώ αυτό που μου έκανε εντύπωση από τα βίντεο στο youtube είναι η έντονη κρητική του προφορά.
Στο Χουδέτσι δεν λείπουν βέβαια και οι εκκλησίες.
Παναγία (1862)

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Η όμορφη εκκλησία κτίστηκε το 1874. Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανηγύρι για τον εορτασμό του πολιούχου.

Ο ναός έχει μία υπέροχη αυλή.

Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται το δημοτικό σχολείο του χωριού, ένα όμορφο κτήριο.

Γυμνάσιο και λύκειο δεν υπάρχει. Τα παιδιά πηγαίνουν σε διπλανό χωριό.
Σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Παρασκευής.
Αγία Παρασκευή

Κάπου εδώ πετυχαίνω δύο κυρίες με το σκυλάκο τους, ένα λαμπραντόρ. Μου γαβγίζει στην αρχή, αλλά τελικά ηρεμεί. Πιάνω κουβέντα με τις κυρίες. Κάνουν το απογευματινό τους περπάτημα. Το κάνουν τρεις φορές τη βδομάδα, μου λένε. Κάθε φορά και άλλη διαδρομή.
Τις ζητάω να τις ακολουθήσω και εγώ. Κανένα θέμα. Μαθαίνω πράγματα για το χωριό, τους κατοίκους τους, για το φεστιβάλ του Ross Daly.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού εργάζονται στο Ηράκλειο. Άλλωστε ο δρόμος είναι πραγματικά καταπληκτικός για δεδομένα Κρήτης. Οι υπόλοιποι με ελιές και αμπέλια.

Την περίοδο του φεστιβάλ πλήθος επισκεπτών συρρέει στο Χουδέτσι. Έως και 50 φορές τον πληθυσμό του χωριού. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται πρότυπες τουριστικές μονάδες στο χωριό, όπως βίλες και ξενώνες.
e
Βίλα – ξενοδοχείο στη μέση του πουθενά

Παραδοσιακά Διαμερίσματα Πετρονικολής

Η βόλτα μας διαρκεί περίπου μία ώρα. Είναι πολύ ευχάριστη.
Στο βάθος οι Αρχάνες

Φτάνουμε στο χωριό. Ευχαριστώ τις κυρίες για την βόλτα και συνεχίζω την περιπλάνηση στα στενάκια.

Τι υπέροχη παιδική χαρά

Ο ήλιος έχει δύσει πια. Σιγά σιγά να την κάνουμε από αυτό το υπέροχο χωριουδάκι, που βρίσκεται μία ανάσα από το Ηράκλειο. Η επιλογή της βόλτας μου ήταν καλή. Φεύγω γεμάτος. Το Χουδέτσι σίγουρα είναι από τα 2-3 πιο όμορφα χωριά της Κρήτης που έχω επισκεφτεί.
Last edited by a moderator: