Triplover
Member
Μονή Σαββαθιανών
Μια εξαιρετική επιλογή για εξόρμηση από την πόλη του Ηρακλείου είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Ρογδιάς και το κοντινό γυναικείο μοναστήρι των Σαββαθιανών. Πήρα το αμαξάκι μου και τράβηξα για μία απογευματινή βόλτα στην επαρχία Μαλεβιζίου.
Ο δρόμος μετά την έξοδο από το ΒΟΑΚ είναι κλασικός κρητικός επαρχιακός δρόμος. Στενοί δρόμοι, στροφές και πάλι στροφές. Η άσφαλτος είναι οκ.
Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία στα 440 μέτρα υψόμετρο στο όρος Βασιλικός.

Για την ονομασία της μονής υπάρχουν δύο εκδοχές. Σε κοντινή απόσταση από τη σημερινή τοποθεσία υπήρχε η παραθαλάσσια Μονή του Αγίου Σάββα. Ωστόσο, οι μοναχοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν μετά από άγρια επίθεση που δέχτηκαν από πειρατές. Έτσι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή τοποθεσία.

Η άλλη εκδοχή έχει να κάνει με αναφορά του 16ο αιώνα στη Μονή του Αγίου Αντωνίου του Σαββάτιου από το όνομα του ηγούμενου της Μονής. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης δεν είναι γνωστή.

Η Μονή δεν γλίτωσε το μένος των Τούρκων κατά την πολιορκία του Χάνδακα το 1647. Περίπου 300 χρόνια μετά, η παρακμασμένη ανδρική μονή αλλάζει εποχή. 8 μοναχές από μοναστήρι της Πελοπονήσσου εγκαθίστανται στη Μονή και ξεκινάει η νέα περίοδος.

Το μοναστήρι είναι ιδιαίτερα φροντισμένο με υπέροχους κήπους. Τα χρώματα και οι μυρωδιές από τα λουλούδια εντυπωσιάζουν.

Κατά την επίσκεψή μου πέτυχα μόνο δύο επισκέπτες και κάποιους εργάτες να κάνουν διάφορες εργασίες. Εκεί που περιπλανιόμουν, με πλησιάζει μία μοναχή. Μου ανοίγει την αίθουσα επισκεπτών. Λογικά είχα πάει αργά και εκτός ωρών επισκέψεως. Μου προσφέρει νερό και γλυκό του κουταλιού.

Μου αναφέρει μερικά ιστορικά στοιχεία για τη Μονή, αλλά και τις κατά περιόδους κλοπές των παγκαριών. Είναι ειλικρινής. «Δυστυχώς με όλα αυτά τα γεγονότα είμαστε αναγκασμένες να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί και να έχουμε την προσοχή μας σε ανθρώπους που περιπλανιούνται στο μοναστήρι». Λογικό μου ακούγεται.

Μου δωρίζει ένα βιβλιαράκι με την ιστορία της Μονής. Παίρνω και ένα μπρελόκ με εικόνα του Αγίου Αντωνίου. Ευχαριστώ την μοναχή και συνεχίζω τη γύρα μου.

Είμαι εντυπωσιασμένος από τους κήπους. Τόσο όμορφα χρώματα. Αυτά τα τριαντάφυλλα πόσο ωραία μπορεί να μυρίζουν.

Προχωράω προς τον Ναό του Αγίου Αντωνίου – Αγίου Σάββα.

Και εδώ εργάτες. Συνεχής δραστηριότητα στο μοναστήρι.
Ναός Αγίου Αντωνίου – Αγίου Σάββα

Δίπλα στο ναό είναι το κοιμητήριο της Μονής, όπως φαίνεται στη προηγούμενη φωτογραφία.
Οστεοφυλάκιο

Πετυχαίνω άλλη μία μοναχή. Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο καθαρό και περιποιημένο είναι το μοναστήρι. Τη ρωτάω αν είναι πολλές οι μοναχές που δουλεύουν. Μου απαντάει αρνητικά. Οι περισσότερες είναι μεγάλες σε ηλικία.

«Και οι εργάτες είναι εθελοντές ή δουλεύουν επί πληρωμής»; ρωτώ.
«Πληρώνονται κανονικά από τη Μονή» αποκρίνεται.

Μετά από περιπλάνηση μίας ώρας περίπου κατευθύνομαι στο αμάξι μου για να κατηφορίσω στη γραφική Ρογδιά.
Last edited by a moderator: