Ρουμανία Σερβία Βελιγράδι οδικώς

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Θέλετε να μου πείτε τώρα ότι αν ενας θεσσαλονικιος θέλει να πάει στο χορτιατη ή στο Πανόραμα, θα περναει από τον λαστιχά να νοικιαζει λαστιχα; Και μην μου πείτε ότι ο κοκ της Ελλάδος δεν το προβλέπει γιατί η ασφάλεια προηγείται. Δηλαδή οι αλυσίδες μπαίνουν μόνο σε χειμερινά λάστιχα; στα θερινά δεν κουμπωνουν;
Θα σου το πω στη "γλώσσα" σου: Αν κάποιος ήθελε να ανέβει στον Ολυμπο, τον Νοέμβριο, χωρίς εξοπλισμό (που είναι όντως ακριβός), θα του έλεγες να το κάνει; :)

Όπως είπε και ο @thanosth η συζήτηση άρχισε για την Σερβία και τι ισχύει εκεί.
Όσο για τη Θεσσαλονίκη, αυτοί που μένουν σε περιοχές που πλήττονται από χιονοπτωσεις οι κάτοικοι συνήθως έχουν ελαστικά παντός τύπου ή all seasons. Στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικά τα ελαστικά γιατί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν τα χρειάζεται ! Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει νομοθεσία για ελαστικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Αλλά δυστυχώς δεν....
Οι αλυσίδες δεν είναι η ιδανική λύση, γιατί η συχνή χρήση προκαλεί ζημιά στα ελαστικά και είναι μία "αρχαία μέθοδος " αντιολισθησης!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Καταλαβαίνω τη γνώμη σας ωστόσο τη θεωρώ υπερβολικη. Πέρσι που πήγα Βελιγράδι είχε λιγοτερο κρυο από τι Χορτιατη σίγουρα. Οπότε σε περίπτωση που κρίνετε οτι η χρηση των χειμερινών ειναι θεμα σημαντικης ασφαλείας δεν έχετε καμια δικαιολογία για να μην νοικιάσετε από τον λαστιχα όταν θα πατε επίσκεψη δυο ωρών εκει.
Αλλα μιας και πιασαμε το θέμα των ελαστικων ας τσεκάρουμε πρώτα χρονολογία παραγωγής;
Μήπως ειναι υπερβολικά φθαρμενα αν και είναι μόλις δύο ετών;
Στον Όλυμπο ξέρεις ότι κατά 99% θα εχει χιονι και πάγο. Και εκει δεν μπορείς να βάλεις στα σταρακια σου κραμπον και δεν μπορείς να περπατάς πιο αργά. Επίσης ξερεις ότι η βοήθεια που πιθανόν να χρειαστεις, θα αργήσει κάμποσο να φτασει.
Και ρωτάω ξανα στα θερινά λάστιχα δεν κουμπωνουν οι αλυσίδες;
Βεβαια συμφωνώ μαζί μας ότι το καλύτερο θα ηταν να βαλουμε τα michelin pilot χειμερινά και να έχουμε και ενα σχετικά καινούργιο και μεγάλο αμαξι για το ταξίδι μας, αλλά υπάρχει πάντα το κόστος ευκαιρίας.
Τέλος φανταζομαι οτι στην επιλογή του προορισμου του υποβαλλοντος την ερώτηση θα έπαιξε σημαντικό ρόλο το κόστος του ταξιδιού. Τώρα εμείς του λέμε επιτακτικά ότι δίχως χειμερινά δεν πας Σερβία γιατί θα σκοτωθεις και θα σκοτώσεις κόσμο.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Καταλαβαίνω τη γνώμη σας ωστόσο τη θεωρώ υπερβολικη.
Οι νόμοι μιας χώρας δεν είναι γνώμη μου (για να μιλήσω για τον εαυτό μου, μιας και δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός εδώ).
Αλλα μιας και πιασαμε το θέμα των ελαστικων ας τσεκάρουμε πρώτα χρονολογία παραγωγής;
Μήπως ειναι υπερβολικά φθαρμενα αν και είναι μόλις δύο ετών;
Στον Όλυμπο ξέρεις ότι κατά 99% θα εχει χιονι και πάγο. Και εκει δεν μπορείς να βάλεις στα σταρακια σου κραμπον και δεν μπορείς να περπατάς πιο αργά. Επίσης ξερεις ότι η βοήθεια που πιθανόν να χρειαστεις, θα αργήσει κάμποσο να φτασει.
Συμφωνώ μαζί σου!

Και ρωτάω ξανα στα θερινά λάστιχα δεν κουμπωνουν οι αλυσίδες;
Αυτή η ερώτηση απο που προκύπτει; Φυσικά και κουμπώνουν.

Διάβασα εδώ τα παρακάτω:
  1. Winter equipment – From 1st November to 1st April, if the weather conditions require so (snow, glaze, ice on the road surface), winter tyres (marked M&S) will have to be fitted on the drive wheels of all motor vehicles up to 3.5 t and must have a minimum of 4 mm tread.
  2. Snow chains must be used if the International ‘Snow chains’ sign is displayed. Spiked tyres are prohibited.
Άρα, για να ταξιδέψει κάποιος απο 01/11-01/04 στη Σερβία θα πρέπει πρώτα να τσεκάρει τον καιρό και αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, τότε θα πρέπει να βάλει στο αυτοκίνητο του χειμερινά ελαστικά. Χρησιμοποιούν επιπλέον και τις αλυσίδες όπου υπάρχει η σχετική σήμανση.
Αν καταλαβαίνω κάτι λάθος διορθώστε με!

Τέλος φανταζομαι οτι στην επιλογή του προορισμου του υποβαλλοντος την ερώτηση θα έπαιξε σημαντικό ρόλο το κόστος του ταξιδιού. Τώρα εμείς του λέμε επιτακτικά ότι δίχως χειμερινά δεν πας Σερβία γιατί θα σκοτωθεις και θα σκοτώσεις κόσμο.
Στο βωμό της φθήνιας όλα γίνονται! Το οτι κάτι είναι ακριβό και δεν το σηκώνει η τσέπη μας, δεν σημαίνει οτι είναι λάθος, ούτε είναι ντροπή, ούτε είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί μελλοντικά. Ακόμα και αν η επιλογή του προορισμού έχει γίνει για εξοικονόμηση χρημάτων, τι πάει να πεί αυτό; Το οτι φτάνουμε στο σημείο να λέμε υπερβολή την συμβουλή σε έναν άνθρωπο, που προκύπτει βάσει κανονισμών, με ξεπερνάει. Αν νομίζεις οτι είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας οτι εκει έξω σκοτώνονται, τότε δεν έχω να προβάλω σε αυτό κανένα επιχείρημα.
Ο καθένας κρίνει μόνος του για την ασφάλεια του. Αρκεί οι αποφάσεις του να μην θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους!
 

soka

Member
Μηνύματα
26
Likes
12
Eχει γινει μεγαλη συζητηση για το ερωτημα μου. :)
Ναι, η επιλογη μου για το ταξιδι στο Βελιγραδι συμπεριλαμβανει και τη χαμηλη τιμη μεταφορας σκεπτομενος οτι θα παω με το οχημα μου, εκτος του οτι το εκανα το καλοκαιρι πηγαινοντας προς ζαγκρεμπ μεσα σε μια μερα απο κατερινη, οποτε και ειδα οτι ο δρομος στο 90% ειναι αυτοκινητοδρομος σαν τον ΠΑΘΕ. Ειμαι συντηρητικοτατος και προσεκτικος οδηγος και ετσι θα ειμαι και στο ταξιδι που σκοπευω να κανω. Εμαθα αυτη την πληροφορια και ρωτησα ωστε να ξερω τι συμβαινει.
Ευχαριστω ολους και το φιλο KonstantinosAlyona που μαλλον ειναι πατριωτης (Λαρισα?) για τη βοηθεια. Μενω με την εικονα οτι χρειαζονται χιονολαστιχα αν ο καιρος το επιβαλλει, κατι που το ερμηνευω να εχει μερη στο δρομο με παγο ή χιονια.
Οποιος εχει αλλες πληροφοριες οσον αφορα το δρομο ευπροσδεκτες! Καλες γιορτες!!!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.183
Likes
4.033
Πάντως αυτό πρώτη φορά αναφέρεται. Γιατί είχατε δώσει οι υπέρμαχοι της αγοράς των χειμερινών την εντύπωση από τη συζήτηση ότι είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες δίχως καμία προϋπόθεση.

Η μη τήρηση της νομοθεσίας πιθανόν να επιφέρει συνέπειες και ο καθένας θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να τις επωμισθεί. Όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, επιστρέφουμε στο Πανόραμα και στο Χορτιάτη. Τέλος, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο εισοδηματικό περιορισμό, την ίδια συνάρτηση χρησιμότητας, αλλά και την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στον κίνδυνο. Ο άνθρωπος ρώτησε αν γίνονται έλεγχοι, δεν μας ζήτησε συμβουλές ασφαλείας ή νομικής κάλυψης. Και όσοι τοποθετηθήκαμε εκφράσαμε τη γνώμη μας επί του θέματος.

Ο δρόμος είναι καλός @soka. Πέρσι είχα κάνει τη διαδρομή μέχρι Βελιγράδι και από εκεί Νοβι Σαντ σαν επιβάτης ΙΧ και δεν θυμάμαι να μου είχε κάνει κακή εντύπωση. Επίσης, το παρκάρισμα ελέγχεται επιμελώς, συνεπώς καλό θα ήταν να παρκάρετε σε πάρκινγκ, τα οποία είναι φθηνά. Βέβαια Κυριακές, ίσως και Σάββατα είναι δωρεάν το πάρκινγκ στη πόλη. Στη Σερβία η βενζίνη ήταν λίγο ακριβότερη από τα Σκόπια.
 

topmar

Member
Μηνύματα
40
Likes
65
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους σας.

Εχθές το βράδυ γυρίσαμε από Βελιγράδι μετά από παραμονή 5 ημερών (22 - 26 Δεκ) με οδικό ταξίδι από Σέρρες. Όπως σας υποσχέθηκα, θα γράψω τις εμπειρίες μας συνοπτικά, όποιος θέλει λεπτομέρειες, θα του απαντήσω εννοείται.

Αυτό το ποστ θα αφορά μόνο την διαδρομή, για την διαμονή και ζωή εκεί, αύριο παιδιά.

Σημειώνεται ότι όλες οι αγορές που θα αναφέρω παρακάτω έγιναν με κάρτα Revolut, εκτός από μερικά μαγαζάκια και ψιλολογια... Επίσης, οι ώρες διαδρομής και καταναλώσεις αφορούσαν ένα BMW E90 320d (200HP) με χειμερινά ελαστικά (225/45/R17) Nexen WINGUARD Sport 2, με 5 άτομα στο όχημα, 5 αποσκευές (φουλ), μπαγκαζιερα οροφής 350L (με αεροδυναμική αντίσταση και επίπτωση στην κατανάλωση καυσίμου), κίνηση πάντα με τα όρια ταχύτητας (+5 Km/h MAX) και ημέρα αναχώρησης Σάββατο και επιστροφής Τετάρτη (για τυχόν υπολογισμό κίνησης).

Προς Βελιγράδι

Λοιπόν, με αναχώρηση από Σέρρες στις 06:00, σε 20' βρίσκεσαι στα σύνορα του Προμαχωνα. Σε 3' τελειώνει ο έλεγχος και εισέρχεσαι Βουλγαρία, όπου το φουλάρισμα (μην ξεχάσετε και την εβδομαδιαία βινιετα 8€) γίνεται στο βενζινάδικο Shell δεξιά σας (ή στο Lukoil), με 2,54 leva/l πετρελαίου Shell V-Power Diesel. Η επιλογή τους όχι τυχαία, διότι συμφέρει περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Τα πρώτα χιλιόμετρα (περίπου 60) γίνονται σε επαρχιακή οδό, λίγες στροφές, δρόμος σχετικά επικίνδυνος σαν ελληνικός επαρχιακός και η ταχύτητα είναι με 60-90 Km/h. Προσοχή στα όρια ταχύτητας, υπάρχουν μπλόκα και κάμερες! Μετά, ένα roundabout σε βγάζει σε εθνική οδό και καρφί για Σόφια, όπου φτάνεις σε 1,5 ώρα στις 07:30 στον κόμβο έξω από την πόλη και παίρνοντας δεξιά έξοδο, κινείσαι μεκκατεύθυνση για Σερβία πλέον. Από εκεί έως τα σύνορα Σερβίας η διαδρομή είναι σχεδόν 1 ώρα, φτάνοντας στις 08:30. Το τελευταίο φουλάρισμα γίνεται στη Shell ξανά, όπως και στην είσοδο στη Βουλγαρία, για τους ίδιους λόγους. Εδώ κλείνετε και τα κινητά σας (σε πτήση), γιατί μέχρι και την Βουλγαρία είναι όπως Ελλάδα στο κόστος κλήσεων, στη Σερβία το κόστος είναι 3,8€/1' εξερχόμενες κλήσεις και 1,7€/1' εισερχόμενες (μηνύματα 0,5€ έκαστο), για WIND οι τιμές αυτές.

Η είσοδος στη Σερβία διαρκεί περίπου 30' για έλεγχο, με λίγη κίνηση, μπαίνεις στις 09:15 (ώρα Σερβίας, δηλαδή 10:15 Ελλάδας, ώρες Σερβίας θα είναι και εφεξής οι αναγραφόμενες)! Άμεσα στο ανταλλακτηριο έκανα RSD (δηνάρια) για τα πρώτα έξοδα, με πολύ κακή ισοτιμία (113) σε σχέση με την τιμή στο Βελιγράδι (118,5). Οπότε 20€ είναι αρκετά για διόδια και κάτι πρόχειρο φαγητό.

Ο δρόμος για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα είναι επαρχιακή οδός, με ωραίο τοπίο που θυμίζει Τέμπη και τούνελ. Τα πρώτα διόδια κοστίζουν 190 RSD και τα επόμενα μετά από μερικά χιλιόμετρα, πριν μπεις αυτοκινητοδρομο, απλά παίρνεις κάρτα (ηλεκτρονικά) και πληρώνεις στην έξοδο για Βελιγράδι, με κόστος 800 RSD. Ο δρόμος είναι αυτοκινητοδρομος, πολύ ξεκούραστος, ταχύτητες 120- 130 Km/h εκτός από τις πάρα πολλές γέφυρες, όπου αυτόματα πέφτει στα 70 Km/h. Προσοχή, υπήρχαν μπλόκα σε αρκετές γέφυρες, όπου τσακωναν όσους δεν έκοβαν ταχύτητα εκεί! Γενικώς, όρια ταχύτητας και έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Ανά 80-100Km υπήρχαν μεγάλα βενζινάδικα OMV όπου εγώ τα προτιμώ για στάσεις, έχουν και WiFi. Υπήρχαν βέβαια και μικρότερα βενζινάδικα ενδιάμεσα.

Άφιξη στην είσοδο Βελιγραδίου μετά από 3,5 ώρες (προσθέστε και ώρα στάσεων εάν κάνετε) στις 12:45. Από εκεί έως το σπίτι στην οδό Kralja Petra (κέντρο), μου πήρε 20' λόγω αυξημένης κίνησης. Προσοχή στις κυκλικές οδούς, αυτοί που κινούνται μέσα έχουν προτεραιότητα. Άφιξη στο σπίτι στις 13:05 (ή 14:05 Ελλάδας), μετά από ταξίδι 7 ωρών (με 2 στάσεις 15' συν καθυστέρηση στα σύνορα μισής ώρας) ή 6 ωρών οδήγησης.

Προς Σέρρες

Για την επιστροφή, ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω, με τις ίδιες ώρες ταξιδιού και στάσεις στα ίδια σημεία (ξεκούραση, φουλάρισμα, κλπ). Φουλάρισμα στην είσοδο Βουλγαρίας όπως μπαίνετε από Σερβία και μετά πάλι στην Βουλγαρία 1000m πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Παραδόξως μου φάνηκε πιο εύκολη η επιστροφή, όπως επίσης και το κομμάτι του επαρχιακού δρόμου των 60-80 ΚΜ πριν τα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας ΔΕΝ υπήρχε, έχει φτιαχτεί ο αυτοκινητοδρομος και πας σφαίρα (εκτός από 10 ΚΜ). Οπότε σε 7 ώρες υπολογίστε ότι φτάνετε Σέρρες ή κάντε τους υπολογισμούς σας για όπου πάτε εσείς (υπολογίστε +1 ώρα λόγω αλλαγής ώρας όμως).

Στη διαδρομή δεν είχε χιόνι πουθενά στο δρόμο, γύρω υπήρχε, θερμοκρασίες από -2 έως +11 (!!). Μιας και είδα αρκετά ποστ σχετικά με τα ελαστικά, τα χειμερινά ελαστικά τα έχω εδώ και χρόνια στο δικό μου αυτοκίνητο στην Ελλάδα (ανά 5 έτη 4αδα αλλάζω), τα φοράω από 1/11 έως 31/3, οπότε με βόλεψε (έχω 2 σετ ζάντες + ελαστικά, 1 χειμερινά και 1 καλοκαιρινά) για το ταξίδι (γενικώς κινούμαι με χειμερινά το χειμώνα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο). Το αυτοκίνητο ΔΕΝ κινήθηκε εντός Βελιγραδίου, τα συνολικά χιλιόμετρα από Σέρρες ήταν 1232 ΚΜ, τα λίτρα καυσίμου που έκαψε ήταν 87 l πετρελαίου Shell V-Power Diesel, το συνολικό κόστος καυσίμου ανήλθε στα 115€, η μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου ήταν 7,06 l/100Km Diesel και η ΜΩΤ ήταν αρκετά υψηλή στα 92,3 Km/h (συμπεριλαμβάνονται στάσεις σύνορα, φουλάρισμα, κλπ).

Αυτά για σήμερα, που αφορούν την διαδρομή, αύριο για διαμονή και τα λοιπά.

Καλό βράδυ.
 
Last edited:

Pilgrim

Member
Μηνύματα
84
Likes
125
".....Ο δρόμος για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα είναι επαρχιακή οδός, με τοπίο που θυμίζει Τέμπη και τούνελ. Τα πρώτα διόδια κοστίζουν 190 RSD και τα επόμενα μετά από μερικά χιλιόμετρα, πριν μπεις αυτοκινητοδρομο, απλά παίρνεις κάρτα (ηλεκτρονικά) και πληρώνεις στην έξοδο για Βελιγράδι, με κόστος 800 RSD...."

@topmar Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, αναμένω την συνέχεια της ιστορίας γιατι προγραμματίζω για το καλοκαιράκι ενα οδικό ταξίδι μέχρι Βουδαπέστη.
Μερικές ερωτήσεις,
1) Προφανώς δεν έχει βινιέτα στην Σερβία
2) Μπορείς να πληρώσεις τα διόδια με κάρτα, για να μην κάνεις συνάλλαγμα;
3) Πριν μπεις στον αυτοκινητόδρομο για Σερβία πως παίρνεις ηλεκτρονικά την κάρτα; Υποθέτω κάποιο χαρτάκι απο μηχάνημα όπως οταν μπαίνεις σε Parking και πληρώνεις με αυτό στην έξοδο;
4) Ταυτότητα με Λατινικούς χαρακτήρες ή Διαβατήριο ;
 

topmar

Member
Μηνύματα
40
Likes
65
" πολύ χρήσιμες πληροφορίες, αναμένω την συνέχεια της ιστορίας γιατι προγραμματίζω για το καλοκαιράκι ενα οδικό ταξίδι μέχρι Βουδαπέστη.
Μερικές ερωτήσεις,
1) Προφανώς δεν έχει βινιέτα στην Σερβία
2) Μπορείς να πληρώσεις τα διόδια με κάρτα, για να μην κάνεις συνάλλαγμα;
3) Πριν μπεις στον αυτοκινητόδρομο για Σερβία πως παίρνεις ηλεκτρονικά την κάρτα; Υποθέτω κάποιο χαρτάκι απο μηχάνημα όπως οταν μπαίνεις σε Parking και πληρώνεις με αυτό στην έξοδο;
4) Ταυτότητα με Λατινικούς χαρακτήρες ή Διαβατήριο ;
Απάντηση:

1) Όχι
2) Δεν ξέρω, νομίζω ναι, είδα μηχάνημα καρτών στο παράθυρο από έξω
3) Πιέζεις το κόκκινο κουμπί απλά
4) Και τα δύο είχα, δεκτά
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους σας.

Εχθές το βράδυ γυρίσαμε από Βελιγράδι μετά από παραμονή 5 ημερών (22 - 26 Δεκ) με οδικό ταξίδι από Σέρρες. Όπως σας υποσχέθηκα, θα γράψω τις εμπειρίες μας συνοπτικά, όποιος θέλει λεπτομέρειες, θα του απαντήσω εννοείται.

Αυτό το ποστ θα αφορά μόνο την διαδρομή, για την διαμονή και ζωή εκεί, αύριο παιδιά.

Σημειώνεται ότι όλες οι αγορές που θα αναφέρω παρακάτω έγιναν με κάρτα Revolut, εκτός από μερικά μαγαζάκια και ψιλολογια... Επίσης, οι ώρες διαδρομής και καταναλώσεις αφορούσαν ένα BMW E90 320d (200HP) με χειμερινά ελαστικά (225/45/R17) Nexen WINGUARD Sport 2, με 5 άτομα στο όχημα, 5 αποσκευές (φουλ), μπαγκαζιερα οροφής 350L (με αεροδυναμική αντίσταση και επίπτωση στην κατανάλωση καυσίμου), κίνηση πάντα με τα όρια ταχύτητας (+5 Km/h MAX) και ημέρα αναχώρησης Σάββατο και επιστροφής Τετάρτη (για τυχόν υπολογισμό κίνησης).

Προς Βελιγράδι

Λοιπόν, με αναχώρηση από Σέρρες στις 06:00, σε 20' βρίσκεσαι στα σύνορα του Προμαχωνα. Σε 3' τελειώνει ο έλεγχος και εισέρχεσαι Βουλγαρία, όπου το φουλάρισμα (μην ξεχάσετε και την εβδομαδιαία βινιετα 8€) γίνεται στο βενζινάδικο Shell δεξιά σας (ή στο Lukoil), με 2,54 leva/l πετρελαίου Shell V-Power Diesel. Η επιλογή τους όχι τυχαία, διότι συμφέρει περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Τα πρώτα χιλιόμετρα (περίπου 60) γίνονται σε επαρχιακή οδό, λίγες στροφές, δρόμος σχετικά επικίνδυνος σαν ελληνικός επαρχιακός και η ταχύτητα είναι με 60-90 Km/h. Προσοχή στα όρια ταχύτητας, υπάρχουν μπλόκα και κάμερες! Μετά, ένα roundabout σε βγάζει σε εθνική οδό και καρφί για Σόφια, όπου φτάνεις σε 1,5 ώρα στις 07:30 στον κόμβο έξω από την πόλη και παίρνοντας δεξιά έξοδο, κινείσαι μεκκατεύθυνση για Σερβία πλέον. Από εκεί έως τα σύνορα Σερβίας η διαδρομή είναι σχεδόν 1 ώρα, φτάνοντας στις 08:30. Το τελευταίο φουλάρισμα γίνεται στη Shell ξανά, όπως και στην είσοδο στη Βουλγαρία, για τους ίδιους λόγους. Εδώ κλείνετε και τα κινητά σας (σε πτήση), γιατί μέχρι και την Βουλγαρία είναι όπως Ελλάδα στο κόστος κλήσεων, στη Σερβία το κόστος είναι 3,8€/1' εξερχόμενες κλήσεις και 1,7€/1' εισερχόμενες (μηνύματα 0,5€ έκαστο), για WIND οι τιμές αυτές.

Η είσοδος στη Σερβία διαρκεί περίπου 30' για έλεγχο, με λίγη κίνηση, μπαίνεις στις 09:15 (ώρα Σερβίας, δηλαδή 10:15 Ελλάδας, ώρες Σερβίας θα είναι και εφεξής οι αναγραφόμενες)! Άμεσα στο ανταλλακτηριο έκανα RSD (δηνάρια) για τα πρώτα έξοδα, με πολύ κακή ισοτιμία (113) σε σχέση με την τιμή στο Βελιγράδι (118,5). Οπότε 20€ είναι αρκετά για διόδια και κάτι πρόχειρο φαγητό.

Ο δρόμος για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα είναι επαρχιακή οδός, με ωραίο τοπίο που θυμίζει Τέμπη και τούνελ. Τα πρώτα διόδια κοστίζουν 190 RSD και τα επόμενα μετά από μερικά χιλιόμετρα, πριν μπεις αυτοκινητοδρομο, απλά παίρνεις κάρτα (ηλεκτρονικά) και πληρώνεις στην έξοδο για Βελιγράδι, με κόστος 800 RSD. Ο δρόμος είναι αυτοκινητοδρομος, πολύ ξεκούραστος, ταχύτητες 120- 130 Km/h εκτός από τις πάρα πολλές γέφυρες, όπου αυτόματα πέφτει στα 70 Km/h. Προσοχή, υπήρχαν μπλόκα σε αρκετές γέφυρες, όπου τσακωναν όσους δεν έκοβαν ταχύτητα εκεί! Γενικώς, όρια ταχύτητας και έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Ανά 80-100Km υπήρχαν μεγάλα βενζινάδικα OMV όπου εγώ τα προτιμώ για στάσεις, έχουν και WiFi. Υπήρχαν βέβαια και μικρότερα βενζινάδικα ενδιάμεσα.

Άφιξη στην είσοδο Βελιγραδίου μετά από 3,5 ώρες (προσθέστε και ώρα στάσεων εάν κάνετε) στις 12:45. Από εκεί έως το σπίτι στην οδό Kralja Petra (κέντρο), μου πήρε 20' λόγω αυξημένης κίνησης. Προσοχή στις κυκλικές οδούς, αυτοί που κινούνται μέσα έχουν προτεραιότητα. Άφιξη στο σπίτι στις 13:05 (ή 14:05 Ελλάδας), μετά από ταξίδι 7 ωρών (με 2 στάσεις 15' συν καθυστέρηση στα σύνορα μισής ώρας) ή 6 ωρών οδήγησης.

Προς Σέρρες

Για την επιστροφή, ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω, με τις ίδιες ώρες ταξιδιού και στάσεις στα ίδια σημεία (ξεκούραση, φουλάρισμα, κλπ). Φουλάρισμα στην είσοδο Βουλγαρίας όπως μπαίνετε από Σερβία και μετά πάλι στην Βουλγαρία 1000m πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Παραδόξως μου φάνηκε πιο εύκολη η επιστροφή, όπως επίσης και το κομμάτι του επαρχιακού δρόμου των 60-80 ΚΜ πριν τα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας ΔΕΝ υπήρχε, έχει φτιαχτεί ο αυτοκινητοδρομος και πας σφαίρα (εκτός από 10 ΚΜ). Οπότε σε 7 ώρες υπολογίστε ότι φτάνετε Σέρρες ή κάντε τους υπολογισμούς σας για όπου πάτε εσείς (υπολογίστε +1 ώρα λόγω αλλαγής ώρας όμως).

Στη διαδρομή δεν είχε χιόνι πουθενά στο δρόμο, γύρω υπήρχε, θερμοκρασίες από -2 έως +11 (!!). Μιας και είδα αρκετά ποστ σχετικά με τα ελαστικά, τα χειμερινά ελαστικά τα έχω εδώ και χρόνια στο δικό μου αυτοκίνητο στην Ελλάδα (ανά 5 έτη 4αδα αλλάζω), τα φοράω από 1/11 έως 31/3, οπότε με βόλεψε (έχω 2 σετ ζάντες + ελαστικά, 1 χειμερινά και 1 καλοκαιρινά) για το ταξίδι (γενικώς κινούμαι με χειμερινά το χειμώνα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο). Το αυτοκίνητο ΔΕΝ κινήθηκε εντός Βελιγραδίου, τα συνολικά χιλιόμετρα από Σέρρες ήταν 1232 ΚΜ, τα λίτρα καυσίμου που έκαψε ήταν 87 l πετρελαίου Shell V-Power Diesel, το συνολικό κόστος καυσίμου ανήλθε στα 115€, η μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου ήταν 7,06 l/100Km Diesel και η ΜΩΤ ήταν αρκετά υψηλή στα 92,3 Km/h (συμπεριλαμβάνονται στάσεις σύνορα, φουλάρισμα, κλπ).

Αυτά για σήμερα, που αφορούν την διαδρομή, αύριο για διαμονή και τα λοιπά.

Καλό βράδυ.
Το κομμάτι απο Σοφια εως συνορα Σερβιας είναι αυτοκινητοδρομος;;

Αν κατάλαβα καλά αυτά τα πρωτα 60 χιλιόμετρα μετα την εισοδο στη Βουλγαρία από Ελλάδα, δοθηκαν στην κυκλοφορία αυτές τις μέρες;;
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Μενω με την εικονα οτι χρειαζονται χιονολαστιχα αν ο καιρος το επιβαλλει, κατι που το ερμηνευω να εχει μερη στο δρομο με παγο ή χιονια.
Κακώς μένεις με αυτή την εντύπωση, τα χειμερινά είναι υποχρεωτικά, το πρόστιμο ξεκινάει από 20.000 δην. και μπορεί να φτάσει τις 800.000 δηνάρια (όταν είναι εταιρικό αυτοκίνητο ή υπηρεσιακό). Όμως αυτό δεν είναι το θέμα γιατί όπως ειπώθηκε μπορεί να μη σε ενοχλήσει κανείς, το θέμα είναι ότι αν εμπλακείς σε ατύχημα, φτου-φτου, θεωρείσαι ο υπαίτιος ab initio, εξαρχής.
https://www.magazinauto.com/od-danas-obavezne-zimske-gume-po-snegu-ledu-i-poledici/
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
".....Ο δρόμος για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα είναι επαρχιακή οδός, με τοπίο που θυμίζει Τέμπη και τούνελ. Τα πρώτα διόδια κοστίζουν 190 RSD και τα επόμενα μετά από μερικά χιλιόμετρα, πριν μπεις αυτοκινητοδρομο, απλά παίρνεις κάρτα (ηλεκτρονικά) και πληρώνεις στην έξοδο για Βελιγράδι, με κόστος 800 RSD...."

@topmar Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, αναμένω την συνέχεια της ιστορίας γιατι προγραμματίζω για το καλοκαιράκι ενα οδικό ταξίδι μέχρι Βουδαπέστη.
Μερικές ερωτήσεις,
1) Προφανώς δεν έχει βινιέτα στην Σερβία
2) Μπορείς να πληρώσεις τα διόδια με κάρτα, για να μην κάνεις συνάλλαγμα;
3) Πριν μπεις στον αυτοκινητόδρομο για Σερβία πως παίρνεις ηλεκτρονικά την κάρτα; Υποθέτω κάποιο χαρτάκι απο μηχάνημα όπως οταν μπαίνεις σε Parking και πληρώνεις με αυτό στην έξοδο;
4) Ταυτότητα με Λατινικούς χαρακτήρες ή Διαβατήριο ;
Στη δευτερη ερώτησή σου, ναι, πληρώνεις με κάρτα όλα τα διόδια, και στη Σερβία και στα Σκόπια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.598
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom