"Εθνικά πιάτα" χωρών

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Σήμερα με την ψυχρούλα το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό να φτιάξω είναι μια αρωματική πλούσια και θερμαντική σούπα. Γενικά στο σπίτι είμαστε πολύ "σουπούδες" και μας αρέσει να τρώμε κάποια σούπα ακόμα και σαν πρώτο σε μικρά μπολάκια πριν το κυρίως γεύμα.
Η σημερινή σούπα κατάγεται από το Μαρόκο που μαγειρεύεται σε άπειρες παραλλαγές αλλά είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Δυτική Αλγερία που οι συνταγές τους έχουν έντονα επηρεαστεί από την Μαροκινή κουζίνα.

Harira!

image-asset.jpeg


Μία πυκνή χορτοφαγική σούπα στην οποία σε κάποιες παραλλαγές προσθέτουν επίσης για την γεύση ψιλοκομμένα κομμάτια από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς του αρνιού ή το κάτω μέρος από τα παιδάκια με το κόκκαλο.

Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από την λέξη χαρίρ που αραβικά σημαίνει μεταξωτό υποδηλώνοντας την μεταξένια υφή αυτής της πυκνόρρευστης σούπας και η καταγωγή προέρχεται από τους Βερβέρους.

Παραδοσιακά κατά την περίοδο του ραμαζανιού η Χαρίρα είναι το πρώτο πιάτο που σερβίρεται κατα την δύση του ηλίου για να σπάσει τη νηστεία μαζί με μερικούς χουρμάδες .
Τα βασικά υλικά της είναι το κρεμμύδι οι ντομάτες (φρέσκες και πελτέ) οι φακές, τα ρεβίθια ,κάποια λαχανικά και τα απαραίτητα μπαχαρικά που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση και το τελικό άρωμα στη σούπα.

Η Χαρίρα που έφτιαξα σήμερα δεν περιείχε κρέας αλλά μπορείτε να προσθέσετε 200-300 γρ αρνί ή και μοσχάρι σε πολύ μικρά κομμάτια που πρέπει να λιώσουν μέσα στη σούπα με σκοπό να δώσουν τη γεύση τους.

Κοπιάστε!

IMG_20201127_165111.jpg


Υλικά
2 κουτ. σούπας Σμεν (βούτυρο τύπου Φυτίνη ή Μινερβίνη)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 τριμμένο καρότο και ένα κολοκύθι.
1/2 φλιτζ. καλοπλυμένες και μουσκεμένες για μισή ώρα φακές.
1 φλ. μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ ρεβίθια
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας
1 φλ.μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. σέλινο
1/2 φλιτζ. φρέσκο κόλιαντρο (μπορείτε να το παραλείψετε αν δεν σας αρέσει η ιδιαίτερη γεύση του)
(προαιρετικά 1 φλ. ψιλοκκομένο κρέας αρνιού απο το μπροστινό μέρος της κοιλιάς κάτω απο τα παιδάκια)
Μείγμα μπαχαρικών
1 κ.σούπας γλυκιά πάπρικα
από 1/2 κουτ. σούπας καυτερή πάπρικα,κανέλα σκόνη ,κουρκουμά ,κυμινο και τζίντζερ σκόνη.

1/2 φλιτζ. φιδέ ή άλλο ψιλό ζυμαρικό για σούπα
3 κουτ. αλεύρι διαλυμένες σε ένα φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση
Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά, τρίψτε τις ντομάτες ετοιμάστε το μείγμα των μπαχαρικών σε ένα πιατάκι μαζί με το αλάτι.

Βάλτε το φυτικό βούτυρο σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε( το κρέας αν χρησιμοποιήσετε) το κρεμμύδι με το μείγμα των μπαχαρικών να σοταριστούν για 5-10 λεπτά. Προσθέστε τις φακές με το τριμμένο καρότο και το κολοκύθι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο.

Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε τον πελτέ και την τριμμένη ντομάτα μαζί με τα μουσκεμένα ρεβίθια.

Προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο βραστό νερό , ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.Έχουμε πάντα διαθέσιμο βραστό νερό αν χρειαστεί να προσθέσουμε κατά τον βρασμό.

Μετά από 40 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, σέλινο, και κόλιαντρο και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

Αραιώνουμε το αλεύρι μέσα σε κρύο νερό μέχρι να πάρουμε ένα λείο πηχτό χυλό αλευριού χωρίς σβόλους. Ρίχνουμε την tadouira (αλευρονερο) στη σούπα και πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και τον φιδέ ή το ζυμαρικό.

Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πάρουμε είναι παχύρρευστη σούπα που την σερβίρουμε καυτή σε ατομικά μπολάκια. Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο και απαραίτητα με φρεσκοκομμένο λεμόνι.

Αυτή η σούπα θα σας χορτάσει, θα σας ζεστάνει και θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε την μέρα σας.
Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν!

Και ένα βίντεο από μια Μαροκάνα στα Αγγλικά.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
και μια μικρη βολτα αιθιοπια..

View attachment 332379
Από τις πιο νόστιμες και υγιεινές κουζίνες η Αιθιοπική. Αυτή η διάτρητη κρέπα (ιντζέρα) από αλεύρι teff που χρησιμοποιούν για ψωμί είναι από τα πιο νόστιμα "ψωμιά" που έχω φάει και το πλέον κατάλληλο για "βούτες". Ιδανικό επίσης και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη εφόσον ο σπόρος teff εκτός απο πλούσιος σε ιχνοστοιχεία μέταλλα και βιταμίνες είναι και glutenfree.
Η παρασκευή του μοιάζει πολύ με το Baghrir που φτιάχνουν στις χώρες της Β.Αφρικής μόνο που εκεί ο χυλός γίνεται από ένα μείγμα που περιλαμβάνει ψιλό σιμιγδάλι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε αναλογία 3/1 μαγιά και baking powder, 1-2 κουταλιές λάδι, αλάτι και ζάχαρη.

Ψήνεται σε καυτή πλάκα σαν κρεπιέρα μόνο από την κάτω πλευρά και με την μαγιά που περιέχει και όσο στεγνώνει ο χυλός δημιουργούνται αυτές οι χαρακτηριστικές τρύπες στην επιφάνεια. Στην Αλγερία και το Μαρόκο το τρώνε όχι σαν ψωμί αλλά με μέλι ή ακόμα και με τυρί κρέμα. Το τυλίγουν ρολό και το τρώνε για πρωινό με τον καφέ ή το τσάι.

teaparty-9187.jpg

Θα ανεβάσω φωτογραφίες και συνταγή μόλις φτιάξω. Είναι μια από τις αγαπημένες μας παρασκευές που τρώμε συχνά στο σπίτι.
 
Last edited:

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Το πρωί του Σαββάτου που μας πέρασε και έχοντας ήδη φάει κατακέφαλα τα νέα περιοριστικά μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας μετα τις 18:00 με έπιασε η προκοπή και είπα να μπω στην κουζίνα να φτιάξω κάποιο συνοδευτικό για τον καφέ και το τσάι μας.

Στην Μάγρεμπ κουζίνα αγαπάνε πολύ τα γλυκά παρασκευάσματα που υπάρχουν σε εκατοντάδες παραλλαγές και που δεν λείπουν από το τραπέζι κανενός σπιτιού ως απαραίτητο συνοδευτικό για το πρωινό αλλά κυρίως για τον απογευματινό καφέ η τσάι που αποτελεί ιεροτελεστία στην κουλτούρα αυτών των λαών.

Αυτού του είδους τα γλυκά βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε διώροφους ή τριώροφους δίσκους σερβιρίσματος έτοιμα προς κατανάλωση πάνω στο τραπέζι του σαλονιού για να κεράσουν τον κάθε επισκέπτη αλλά και την οικογένεια που μαζεύεται το απόγευμα για να απολαύσει το τσάι ή τον καφέ της. Στα σπίτια με μικρά παιδιά και για ευνόητους λόγους αυτά φυλάσονται ερμητικά κλειστά σε μεταλλικά κουτιά σε κάποιο ψηλό ράφι ή ντουλάπι της κουζίνας το οποίο μόνο οι μεγάλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Τα υλικά που παρασκευάζονται αυτά τα γλυκά δεν είναι ευπαθή και δεν χρειάζονται ψυγείο, καθώς περιέχουν εκτός από αλεύρι και ζάχαρη, μείγματα μπαχαρικών , ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων όπως χουρμάδων αλλά και διάφορες μαρμελάδες , κουβερτούρες, αμυγδαλόπαστες ή γλάσα για να διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρασκευάζονται σε μικρές μερίδες μεγέθους μιας μπουκιάς ή και δύο, σερβιρισμένα σε πολύχρωμα χαρτάκια ώστε ο καθένας να μπορεί να σερβιριστεί εύκολα χωρίς να χρειάζεται άλλα σκεύη.

Μία τέτοια εύκολη και οικονομική συνταγή που βγάζει πολλές μερίδες έφτιαξα λοιπόν προχθές μέσα σε μόλις μια ώρα στην κουζίνα. Η συνταγή είναι παλιά Αλγερινή και είναι ένα από τα δημοφιλή κεράσματα μετά τη λήξη του Ραμαζανιού στο Eid el Fetr,περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά οι νοικοκυρές παρασκευάζουν μέρες πριν διάφορα ήδη γλυκών που αλληλομοιράζονται με συγγενείς φίλους και γείτονες, περίπου όπως κάνουμε κι εμείς με τους κουραμπιέδες τα μελομακάρονα και τις δίπλες.

IMG_20210208_100705.jpg


Το γλυκάκι αποτελείται από 4 στρώσεις μιας εύκολης δίχρωμης ζύμης μαλακής τάρτας ή στεγνού κέικ οι οποίες αλείφονται πριν ψηθούν με αραιωμένη με ανθόνερο μαρμελάδα βερίκοκο. Μετά το ψήσιμο και πριν να κρυώσει το περνάμε με άλλη μια στρώση μαρμελάδας και τριμμένη καρύδα, το κόβουμε σε σχήμα ρόμβου και το τοποθετούμε στα ειδικά χαρτάκια σερβιρίσματος.

Το τακτοποίησα στο ειδικό σκεύος για να μην ξεραθεί από τον αέρα (όχι πως είχε και πολλές πιθανότητες να προλάβει) και σερβιρόμαστε με τον πρωινό καφέ μας ή το Αλγερινό απογευματινό μας τσάι.

IMG_20210208_100632.jpg


Για όποιον ενδιαφέρεται μπορώ να προσθέσω και την συνταγή.
Δύο μέρες μετά έχουν μείνει περίπου τα μισά αλλά προλαβαίνετε να δοκιμάσετε.
Κοπιάστε!!!

IMG_20210208_100721.jpg
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Μόλις βγήκαν από τον φούρνο!!!

GÄTEAU SABLE FONDANT


IMG_20210302_122030.jpg

Τα συγκεκριμένα κεράσματα όπως και διάφορα άλλα δεν λείπουν ποτέ από κανένα σπίτι στην Αλγερία και είναι από τα πιο δημοφιλή απαραίτητα συνοδευτικά του καφέ ή του τσαγιού.
Θα τα βρεις να φιγουράρουν σε διάφορες πιατέλες σαν αυτή ή και διώροφες , τριώροφες, έτοιμα για να σερβιριστεί κάθε μέλος της οικογένειας ή τυχόν επισκέπτης που μπορεί να έρθει σπίτι.

Η συνταγή πολύ εύκολη και οικονομική. Στην ουσία είναι μια τυπική ζύμη sable που κόβεται σε διάφορα σχήματα με τα ειδικά διακοσμητικά φορμάκια. Μετά το ψήσιμο γεμίζονται με μαρμελάδα, καραμέλα ή πραλίνα, υλικά που λειτουργούν σαν κόλα για να κολλήσουμε το δεύτερο μπισκοτάκι πριν τα διακοσμήσουμε με υλικά της αρεσκείας μας.

IMG_20210302_122130.jpg

Αυτά με το διακοσμητικό σχέδιο kabyle είναι γεμισμένα με κρέμα χουρμά και διακοσμημένα περιμετρικά με τριμμένη καρύδα.

IMG_20210302_122138.jpg


Και οι μαργαριτούλες είναι γεμισμένες με σπιτίσια μαρμελάδα βερύκοκο και άχνη ζάχαρη on the top.

Εκτός από πολύ νόστιμα είναι και πολύ αρωματικά κάνοντας όλο το σπίτι να μυρίσει υπέροχα!

Παρακάτω ενα βιντεακι με την συνταγή από την πιο δημοφιλή Αλγερινή μαγείρισσα στο youtube, την Oum Walid από όπου πολύ εύκολα ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε τη γλώσσα μπορείτε να ξεσηκώσετε την συνταγή βλέποντας τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης.

 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Εξαιρετικά φαίνονται τα γλυκά @Thalassaki , yum!!


Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην κουζίνα του Μπαρμπέιντος.

Μέρος 1ο

Τα χελιδονόψαρα είναι το σήμα κατατεθέν της χώρας.

Sailfin_flyingfish.jpg


Τα βρίσκεις μέχρι και πάνω στο νόμισμα της χώρας, το Μπαρμπαντιανό δολάριο:

IMG_2799(2).JPG


Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στην κοντινότερη ψαραγορά και να τα πάρεις καθαρισμένα σε μορφή φιλέτου.

Μετά τα αφήνεις για λίγο μέσα σε στυμμένο λάιμ και Bajan fish seasoning.

IMG_2271(2).JPG


Και voila, αλευρωμένα και τηγανισμένα, με συνοδεία χυμού γκρέιπφρουτ*.

IMG_2791 (Edited).JPG


*Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που προήλθε αρχικά από το Μπαρμέιντος. Στους Ευρωπαίους άρεσε πολύ και το ονόμασαν το απαγορευμένο φρούτο.

----

Ένα δεύτερο ψάρι που μου άρεσε πολύ ήταν το δελφινόψαρο.

Coryphaena_hippurus.png


Η τοπική του ονομασία είναι και Mahi-mahi, αλλά στα πιο πολλά μέρη το αναφέρουν (σοκαριστικά αν δεν ξέρεις) ως Dolphin. Πχ.

IMG_1979(1).JPG


IMG_2785 (Edited).JPG


Ο ψήστης στο Pat's Place, δίπλα στην ψαραγορά του Oistins, κάνει πολύ καλή δουλειά με δελφινόψαρο.

IMG_1762(1).JPG


Και το σερβίρει με ριζάκι και σαλάτα σε βιοδιασπώμενη συσκευασία:

IMG_1768(1).JPG
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Εξαιρετικά φαίνονται τα γλυκά @Thalassaki , yum!!


Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην κουζίνα του Μπαρμπέιντος.

Μέρος 1ο

Τα χελιδονόψαρα είναι το σήμα κατατεθέν της χώρας.

View attachment 341107

Τα βρίσκεις μέχρι και πάνω στο νόμισμα της χώρας, το Μπαρμπαντιανό δολάριο:

View attachment 341108

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στην κοντινότερη ψαραγορά και να τα πάρεις καθαρισμένα σε μορφή φιλέτου.

Μετά τα αφήνεις για λίγο μέσα σε στυμμένο λάιμ και Bajan fish seasoning.

View attachment 341109

Και voila, αλευρωμένα και τηγανισμένα, με συνοδεία χυμού γκρέιπφρουτ*.

View attachment 341106

*Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που προήλθε αρχικά από το Μπαρμέιντος. Στους Ευρωπαίους άρεσε πολύ και το ονόμασαν το απαγορευμένο φρούτο.

----

Ένα δεύτερο ψάρι που μου άρεσε πολύ ήταν το δελφινόψαρο.

View attachment 341110

Η τοπική του ονομασία είναι και Mahi-mahi, αλλά στα πιο πολλά μέρη το αναφέρουν (σοκαριστικά αν δεν ξέρεις) ως Dolphin. Πχ.

View attachment 341111

View attachment 341114

Ο ψήστης στο Pat's Place, δίπλα στην ψαραγορά του Oistins, κάνει πολύ καλή δουλειά με δελφινόψαρο.

View attachment 341112

Και το σερβίρει με ριζάκι και σαλάτα σε βιοδιασπώμενη συσκευασία:

View attachment 341113
Τώρα χτύπησες ευαίσθητη χορδή μου! Είμαι λάτρης πάσης φύσεως ψαριού και γενικότερα ότι ζει στη θάλασσα.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα γράφεις. Δεν τα γνώριζα.
Χελιδονόψαρα έχουμε και στις δικές μας θάλασσες και μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι λίγο πιο έξω από την Πάργα τα πέτυχα σε κοπάδια "εν πτήση" προς μεγάλη μου έκπληξη.
Νόστιμο ψάρι , συγγενής με το εξίσου νόστιμο και περιφρονημένο καπόνι και το αγοράζω χωρίς δεύτερη σκέψη όποτε το πετύχω.
Όσο για το Δελφινόψαρο μέχρι πρόπερσι δεν ήξερα καν ότι υπάρχει , μέχρι που το πέτυχα σε έναν ψαρά στη λαϊκή που είχε βγάλει 3 μεγάλα κομμάτια ανε των δύο κιλών το καθένα και κανένας δεν τα αγόραζε. Μου έκανε εντύπωση το έντονο φωσφοριζέ πράσινοκίτρινο χρώμα τους και σταμάτησα και τον ρώτησα τι είναι αυτό το περίεργο ψάρι με την τεράστια καρουμπαλιαστή κεφάλα και πως μαγειρεύεται. Μου είπε πως το λένε δελφινόψαρο ή κυνηγό, πως σπάνια αλλιεύεται στις Ελληνικές θάλασσες και πως έτυχε και το έβγαλε στα στενά του Ευβοϊκού. Μάλιστα μου "χάρισε" σχεδόν το ένα κομμάτι που ήταν στα 2600 στα 10 ευρώ και μου έδωσε και συνταγή για να το κάνω στο φούρνο πλακί και πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε.
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
546
Likes
4.000
Ονειρεμένο Ταξίδι
Στον χρονο!
Τώρα χτύπησες ευαίσθητη χορδή μου! Είμαι λάτρης πάσης φύσεως ψαριού και γενικότερα ότι ζει στη θάλασσα.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα γράφεις. Δεν τα γνώριζα.
Χελιδονόψαρα έχουμε και στις δικές μας θάλασσες και μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι λίγο πιο έξω από την Πάργα τα πέτυχα σε κοπάδια "εν πτήση" προς μεγάλη μου έκπληξη.
Νόστιμο ψάρι , συγγενής με το εξίσου νόστιμο και περιφρονημένο καπόνι και το αγοράζω χωρίς δεύτερη σκέψη όποτε το πετύχω.
Όσο για το Δελφινόψαρο μέχρι πρόπερσι δεν ήξερα καν ότι υπάρχει , μέχρι που το πέτυχα σε έναν ψαρά στη λαϊκή που είχε βγάλει 3 μεγάλα κομμάτια ανε των δύο κιλών το καθένα και κανένας δεν τα αγόραζε. Μου έκανε εντύπωση το έντονο φωσφοριζέ πράσινοκίτρινο χρώμα τους και σταμάτησα και τον ρώτησα τι είναι αυτό το περίεργο ψάρι με την τεράστια καρουμπαλιαστή κεφάλα και πως μαγειρεύεται. Μου είπε πως το λένε δελφινόψαρο ή κυνηγό, πως σπάνια αλλιεύεται στις Ελληνικές θάλασσες και πως έτυχε και το έβγαλε στα στενά του Ευβοϊκού. Μάλιστα μου "χάρισε" σχεδόν το ένα κομμάτι που ήταν στα 2600 στα 10 ευρώ και μου έδωσε και συνταγή για να το κάνω στο φούρνο πλακί και πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε.
Εγω το ηξερα σαν κυνηγο σαν δελφινοψαρο τωρα το εμαθα απο εσενα. Οντως ειναι πολυ σπανιο μια δυο φορες το εχω φαει πολλα χρονια πισω δεν θυμαμαι καν την γευση του ουτε την οψη του.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Εγω το ηξερα σαν κυνηγο σαν δελφινοψαρο τωρα το εμαθα απο εσενα. Οντως ειναι πολυ σπανιο μια δυο φορες το εχω φαει πολλα χρονια πισω δεν θυμαμαι καν την γευση του ουτε την οψη του.
Η όψη του είναι επιεικώς άθλια ως τρομακτική όπως είναι νοστιμότατο. Έχει σφιχτό συμπαγές κρέας αλλά όχι στεγνό και στον φούρνο που τουλάχιστον εγώ το έφαγα καλυμμένο με φρέσκιες ντομάτες και κρεμμύδι έγινε λουκούμι!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom