Ερωτήσεις για διαβατήριο ή ταυτότητα

KatrinPs

Member
Μηνύματα
27
Likes
6
Ευχαριστω πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας! Η αλήθεια είναι ότι αγχώθηκα πολύ με αυτό το θέμα και ξεκίνησα τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίου. Έβγαλα φώτος και μου είπαν να μπω στο taxis για να πληρώσω ένα παράβολο. Συμπλήρωσα όλα μου τα στοιχεία και μου ήρθε ένα μέιλ με έναν κωδικό. Επειδή δεν είχα ιδέα πως να κινηθώ μετά τηλεφώνησα 2 αστυνομικά τμήματα για να μου πουν πως να πληρώσω και δεν ήξεραν...... Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Πρέπει πρώτα να πληρώσω το παράβολο και μετά να πάω στο τμήμα;
 

Ntt

Member
Μηνύματα
432
Likes
989
Δεν ειναι υποχρεωμενος να ξερει την καθε παπαρια του ελληνικου κρατους
Υποχρεωμένος είναι αν υπάρχει νομοθεσία. Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει νομοθεσία.

Αδιαφορώ αν ο υπάλληλος δεν είναι σωστά εκπαιδευμένος ή περίεργος ή πολύ καχύποπτος, είναι υποχρεωμένος να τηρήσει την νομοθεσία.


Αν απλά θέλεις να δουλέψεις για λιγότερες από 90 μέρες δεν χρειάζεσαι τίποτα.

Το σύστημα με τις άδειες παραμονής δεν είναι τόσο απλό όσο σε άλλες χώρες, π.χ. υπάρχει η άδεια τύπου L/B/C και κάποιες ακόμη.

Νομίζω η L είναι από 3 μήνες μέχρι 1 χρόνο + extend 1 ακόμη χρόνο, η Β μέχρι 5 χρόνια (και εδώ υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης), και η C μετά από 5 ή 10 χρόνια.

Υπάρχουν και κάτι άδειες π.χ. G και Ci αλλά δεν έχει τύχει να ασχοληθώ

Στην άδεια που θα πάρεις έχει μεγάλη σημασία το συμβόλαιο με την εταιρεία που θα έχεις (π.χ. αν θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας ή αορίστου).
Αν δεν έχεις δουλειά, μπορούν να σου ζητήσουν να αποδείξεις ότι έχεις αρκετά λεφτά για να ζήσεις + ασφάλιση.
 

KatrinPs

Member
Μηνύματα
27
Likes
6
Να σημειώσω ότι είπε ότι ζήτησαν πιστοποιητικό από το Δήμο μεταφρασμένο στα Γερμανικά+φωτογραφίες.Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι το διαβατήριο προσφέρει περισσότερη "ασφάλεια" για όλες τις συναλλαγές.
Ναι και πριν μεταφραστεί πρέπει να πάω να πάρω τη σφραγίδα της Χάγης.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.748
Μονο εδω θα προτειναν σε οικογενεια 4 ατομων πχ να σκανε 400 ευρω για ενα αχρηστο στην Ευρωπη εγγραφο γιατι ΙΣΩΣ πεσουν σε ενα γιδι ευρωπαικης χωρας δεν ξερει τη δουλεια του (η συντριπτικη πλειοψηφοφια την ξερει).
 
  • Like
Reactions: Ntt

psilos3

Member
Μηνύματα
6.088
Likes
44.917
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πρέπει πρώτα να πληρώσω το παράβολο και μετά να πάω στο τμήμα;
Το παράβολο πληρώνεται ηλεκτρονικά και πρέπει να το έχεις ήδη ξοφλήσει όταν θα πας στην αντίστοιχη υπηρεσία. Θα σου συνιστούσα να κάνεις εκεί ένα τηλέφωνο για σιγουριά, και να διαβάσεις στο site http://www.passport.gov.gr/ όποια λεπτομέρεια χρειαστεί.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Γιατί δεν είναι ταυτότητα και υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύεται από το έγγραφο ταυτοποίησης της χώρας προέλευσης. Η κάρτα διαμονής πιστοποιεί ότι μπορείς να διαμένεις στη χώρα εκτός του 3μήνου (για τους πολίτες ΕΕ ή βίζας για τους εκτός) και το έγγραφο της χώρας σου πιστοποιεί ότι είσαι αυτός που λες ότι είσαι.
Η ελληνική μη-βιομετρική ταυτότητα είναι έγγραφο ταυτοποίησης που αναγνωρίζεται απ' την Ελβετία. Αφού δείξεις την κάρτα διαμονής κανείς δε θα ασχοληθεί αν έχεις διαβατήριο ή ταυτότητα γιατί και τα δύο αναγνωρίζονται. Μη στέλνετε τον κόσμο να χαλάει τζάμπα 100ευρα.

Δηλαδή αν υπήρχε 1 στις 100 πιθανότητες να τους ενοχλήσει που δεν έχεις διαβατήριο επειδή έπεσες σε κάποιο στραβάδι Ελβετό αστυνομικό, έχοντας την κάρτα παραμονής με τα στοιχεία σου στη γλώσσα τους οι πιθανότητες μειώνονται στο 1 στο 1,000,000.
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.768
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Παρεπιπτόντως, η Ελλάδα έχει από τα πιο ακριβά παράβολα για διαβατήρια και ταυτόχρονα και μικρότερης διάρκειας (5 χρόνια). Άμα το υπολογίσουμε αναλογικά για την 10ετία, πληρώνουμε σχεδόν 2,5 φορές πάνω από τους Γερμανούς και 5-6 φορές από ότι οι Ισπανοί. Έχουμε την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα.

Όσο για την Ελληνική ταυτότητα, βλέπουμε και την Ιταλική ταυτότητα που θυμίζει τρίπτυχο ακαδημαϊκού πάσου και γελάνε και οι πέτρες.

Διαβατήριο μόνο για όποιον και όποτε χρειάζεται, εάν η ταυτότητα δεν είναι φθαρμένη και έχει λατινικούς χαρακτήρες δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα.
 
Last edited:

poised

Member
Μηνύματα
858
Likes
6.310
Έχω αντιμετωπίσει «πρόβλημα» με τη ταυτότητα μου, η οποία είναι και σχετικά καινούρια (2015), κατά την είσοδο μου σε χώρες όπως η Σερβία, η Ρουμανία ακόμα και η Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση ζητούσαν διαβατήριο (το οποίο δεν είχα τότε) ή κάποιο άλλο αποδεικτικό και κοιτούσαν με καχυποψία.
Ανενημέρωτοι; Κομπλεξικοί; Προκατειλημμένοι; Ίσως, αφού όπως και να χει στο τέλος δε μπορουν να σου αρνηθούν το δικαίωμα πρόσβασης.
Επειδή το έχω συζητήσει με Ρουμάνους αστυνομικούς που είχαν το θάρρος να μου το πουν ανοιχτά και πότε πότε τεστάρω τους Ιρλανδούς δείχνοντας την ταυτότητα θα σας πω ποιο είναι το πρόβλημα: Βαριούνται. Ξέρουν πολύ καλά την Ελληνική Ταυτότητα και δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά το διαβατήριο το περνάς στον αναγνώστη και σου βγάζει τα πάντα στην οθόνη ενώ την ταυτότητα πρέπει να την περάσεις στη βάση δεδομένων με το χέρι. Στη Ρουμανία βάζανε τα νεούδια να κάνουν την πληκτρολόγηση γιατί οι παλιοί είναι πολύ... παλιοί για να πατάνε κουμπάκια με περίεργα επώνυμα.

Η μόνη χώρα που μου δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα πέρα του "τι είναι αυτό δεν έχεις διαβατήριο, όχι, καλααα δώστο" ήταν η Αγγλία, που ένας υπάλληλος στο checkin low cost εταιρίας με έβαλε να τρέχω στην άλλη άκρη του αεροδρομίου με τα πράγματα για να πάρω μια σφραγίδα από την ασφάλεια αεροδρομίου ότι αναγνωρίζουν την ταυτότητα. Και ο μόνος λόγος που το έκανα ήταν ότι ξέρω τι παπάρες είναι οι Άγγλοι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι αεροδρομίων που νομίζουν ότι έχουν εξουσία και δεν είχα τη δυνατότητα να χάσω τη πτήση.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.825
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Θα χρειάζεσαι συχνά να αποδεικνύεις την ταυτότητά σου εκεί, σε τράπεζες, δήμους κλπ. Οι περισσότεροι υπάλληλοι δε θα έχουν ξακαναδέί Ελληνική ταυτότητα και θα έχεις μανούρα μέχρι να σε εξυπηρετήσουν (και οι πιο ψαγμένοι θα σε περνάνε από σαράντα κόσκινα γιατί η Ελληνική ταυτότητα πλαστογραφείται εύκολα). Στο τελος θα γίνεται η δουλειά σου, αλλά γιατί να ταλαιπωρείσαι; Βγάλε ένα διαβατήριο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.494
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom