Δανία Σουηδία Φινλανδία Ευφορία στη Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικό τουρλού! (Sto-Cop-Hel)

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Τι καλη καμερα που εχεις ...βγαζεις πολυ ωραιες φωτογραφιες!!!!Καθαρες και με εντονα χρωματα.
Ομορφη τελικα η Κοπενχαγη και δεν ειχα ακουσει και τα καλυτερα απο διαφορους γνωστους ...δηλ ελεγαν οτι μονο το σημειο στο καναλι ηταν ωραιο,αλλα τελικα βλεπω οτι εχει πολλα ομορφα σημεια.
Τhanks Κλεοπάτρα.
Ναι γενικά νομίζω πως την έχουν αδικήσει πολλοί. Για μένα έχει πολλά να δείξει και όχι μόνο το κανάλι Nyhavn. Αλλά είναι και τι σου αρέσει εν τέλει. Όταν μια πόλη δεν μένει μόνο στο παρελθόν της αλλά προχωράει μπροστά εμένα μου προσφέρει πολλά. Μου έδωσε πολλά μαθήματα η Κοπεγχάγη είναι ξεχωριστός προορισμός. Όταν κάποιος όμως έχει αγάπη για τον μεσαίωνα ας πούμε ή την αρχαιότητα λογικό να μην τρελαθεί με την Κοπεγχάγη ούτε να ξεχωρίσει και να ασχοληθεί με σύγχρονα κτίρια.

Από κει και πέρα η πόλη έχει αέρα νεανικό και νομίζω πως στις μεγαλύτερες ηλικίες όντως δεν θα αφήσει κάτι αυτή η πόλη.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Κοπεγχάγη: Μάθημα αρχιτεκτονικής!

Σήμερα θα γραφτεί το φινάλε ενός μεγάλου, επιτυχημένου και πολυποίκιλου ταξιδιού! Είναι η τελευταία ημέρα στην Κοπεγχάγη, η τελευταία ημέρα του σκανδιναβικού τουρλού. Και αυτή τη μέρα ο φωτεινός ήλιος έλουσε την πόλη με φως και μας χάρισε μοναδικές βόλτες και πρωτόγνωρες εικόνες. Η Κοπεγχάγη βάλθηκε να μας εντυπωσιάσει και τα κατάφερε και το συνέχισε και τη δεύτερη μέρα κυρίως για τα σύγχρονα επιτεύγματα της. Μάθημα αρχιτεκτονικής! Εδώ μιλάμε για μελέτη όχι αστεία. Η γνώση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν γι' αυτό και σας θέλω έτοιμους. Όποιος είναι λάτρης του μεσαίωνα, της αναγέννησης, των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων των περασμένων αιώνων, όποιος αντιπαθεί το καινούργιο και την εξέλιξη στον 21ου αιώνα μάλλον δεν θα τον ενδιαφέρει να παρακολουθήσει αυτό το μάθημα!

Το απλό πρωινό και οι χυμοί μας έδωσαν ενέργεια και χωρίς να χάσουμε χρόνο άρχισε η μέρα μας δυναμικά. Αγοράσαμε ένα ημερήσιο εισιτήριο για το κέντρο και πήγαμε στη στάση Tietgensgade μπροστά από τον σταθμό τρένων περιμένοντας το λεωφορείο 30. Θέλαμε να σιγουρευτούμε και ρωτήσαμε μια κοπέλα αν περιμένουμε στη σωστή στάση και που να κατέβουμε. Μας είπε κάτι άλλο αλλά την είδα λίγο προβληματισμένη. Εκεί εμφανίστηκε μια άλλη ευγενέστατη και λαλίστατη γυναίκα που άκουσε την απορία μας και πρόθυμη μας είπε ότι περιμένουμε σωστά, πως και η ίδια θα ανέβει στο 30 οπότε να μη προβληματιζόμαστε γιατί θα μας πει που να κατέβουμε. Πως μου αρέσει όταν κάτοικοι είναι τόσο εξυπηρετικοί. Μετά από μερικές στάσεις μας υπέδειξε την στάση Fisketorvet, Dybbolsbro, μας ευχήθηκε να περάσουμε ωραία, την αποχαιρετήσαμε και την ευχαριστήσαμε θερμά.

Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη με εμπορικά κέντρα, φυσικές πισίνες στον λιμένα για ψυχαγωγία και σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα. Είναι η αξιοποίηση και η εξέλιξη που σας έλεγα. Αλλά εδώ ήρθαμε να δούμε ένα φίδι! Το φίδι των ποδηλάτων το Cykelslangen, τον καινούργιο ποδηλατοδρόμο - γέφυρα μήκους 200 μέτρων που θα ζήλευαν όλες οι πόλεις. Ολοκληρώθηκε το 2014 και έχει πάρει πολλά βραβεία στην κατηγορία ''Αυτοκινητόδρομοι & Γέφυρες''.



Η φιδωτή γέφυρα κατά μήκος της προκυμαίας προσφέρει άλλη εμπειρία, διασκέδαση αλλά και βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας για τους ποδηλάτες και συνδέει την εθνική οδό με τη γέφυρα Bryggebroen και την περιοχή της ψαραγοράς. Είναι μια κομψή αντίθεση ανάμεσα στα συγκεντρωμένα ογκώδη κτίρια της περιοχής που περνά πάνω από το νερό και προσφέρει συναρπαστική θέα στους ποδηλάτες. Η επιφάνεια κύλισης έχει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, και με τον ενσωματωμένο φωτισμό, δημιουργεί μια ξεκάθαρη οπτική πορεία για τους ποδηλάτεςη και αποτελεί ένα λαμπρό οπτικό στοιχείο μέσα στη νύχτα!



page.jpg


Και μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ίντερνετ




Και ένα βίντεο
http://bcove.me/o21fblny

Η γέφυρα Bryggebroen πεζών και ποδηλάτων ολοκληρώθηκε το 2006. Το κτίριο στο βάθος είναι το Gemini Residence ένα κτίριο κατοικιών στην προκυμαία στην περιοχή Islands Brygge κατασκευής 2005.



Πάντως με τέτοιες υποδομές δικαίως η Κοπεγχάγη ψηφίστηκε ως η καλύτερη ποδηλατική πόλη στον κόσμο για το 2015. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις μια καινοτομία, μια προοπτική, μια ανάπλαση μια άλλη φιλοσοφία του αστικού τοπίου. Εδώ πρωταγωνιστής είναι το νερό και πίσω από αυτό κρύβεται μια ολόκληρη στρατηγική σχεδίαση. Μια σύγχρονη Βενετία ή Άμστερνταμ με κανάλια και κτίρια τοποθετημένα στην προκυμαία όπου όλα έχουν θέα στο νερό τα λεγόμενα Waterfront κτίρια.


Με φόντο σκουρόχρωμα κτίρια γραφείων, τα μάτια μας κόλλησαν σε ένα μεγάλο σύμπλεγμα κατοικιών σε λευκό χρώμα με τεράστιες μπαλκονόπορτες και παράθυρα στην άκρη του νερού στην περιοχή Havneholmen . Δεν τα μέτρησα βέβαια αλλά επειδή το έψαξα πρόκειται για 236 οικιστικές μονάδες δίνοντας σε κάθε κατοικία τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φωτός την ημέρα και θέα στο νερό. Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα καλύπτουν πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα, και περιλαμβάνουν μέχρι τέσσερα μπαλκόνια με μια υπέροχη θέα πάνω από το λιμάνι. Εμπνευσμένα από τη Βενετία, οι αρχιτέκτονες έχουν φέρει το νερό ανάμεσα στα κτίρια μέσω δύο στενών καναλιών που αντανακλούν φως στα κομψά διαμερίσματα. Κατασκευάστηκαν το 2008 και έχουν πάρει αρκετά βραβεία!



Αυτό είναι μια υποδειγματική αρχιτεκτονική κατοικιών που σε κάνει να καταλάβεις γιατί η Δανία έχει πάρει μία από τις υψηλότερες θέσεις ευτυχίας στον κόσμο! Δεν σας τα αναλύω για να πάτε να αγοράσετε κανένα διαμερισματάκι αλλά γιατί αυτή η πόλη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και η αρχιτεκτονική της για όσους αγαπούν το design και το σύγχρονο ατενίζοντας το μέλλον, είναι από μόνη της ένας λόγος επίσκεψης στην Κοπεγχάγη!

Δεν φαντάζεστε πόσα sites βρήκα με αφιερώματα στα δανέζικα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα αλλά και πόσες ιστοσελίδες από Δανία με αρχιτεκτονικό περιεχόμενο. Είναι απίστευτα και σπουδαία αυτά που έχουν γίνει και θα γίνουν. Νομίζω πως η Κοπεγχάγη είναι η πόλη του μέλλοντος και η ιδανική για τους λάτρεις της τέχνης και των εμπνευσμένων σχεδιασμένων κτιρίων.

Αφού διασχίσαμε τη γέφυρα Bryggebroen, μπήκαμε σε ένα μεγάλο κτήμα που είναι το πάρκο Amagerfælled. Μια καταπράσινη έκταση για έναν ευχάριστο πρωινό περίπατο που είχε και φάρμα με γλυκούτσικα άλογα τα οποία χαιδέψαμε.



page2.jpg


Λίγο μετά βγήκαμε εδώ!


Όχι στην τύχη αφού εξ αρχής στόχος ήταν η περιοχή Orestad ώστε να δούμε από κοντά και άλλα σύγχρονα δημιουργήματα! Φτάσαμε στο σημείο που περνάει η υπέργεια γραμμή του μετρό και για να προσανατολιστούμε σωστά ρωτήσαμε έναν εργάτη που περνούσε τυχαία και σε άπταιστα αγγλικά μας υπέδειξε προς τα πού είναι το Tietgenkollegiet που ψάχναμε.


Και φτάσαμε σε ένα από τα πιο πρωτότυπα, περίεργα και διάσημα κτίρια της Κοπεγχάγης το Tietgenkollegiet. Τι είναι? Είναι ότι θα ήθελε ή ονειρεύεται ένας φοιτητής. Φοιτητικές εστίες!



Ένα κυκλικό κτίριο που ήταν σχεδίαση Δανών αρχιτεκτόνων αλλά εμπνευσμένο από κινέζικη αρχιτεκτονική και εγκαινιάστηκε το 2006. 360 δωμάτια, 7 όροφοι, 12 μπλοκ. Κάθε μπλοκ έχει κοινόχρηστη κουζίνα και σαλόνι, και κάθε δωμάτιο έχει καθιστικό και είναι επιπλωμένο και διακοσμημένο. Ήθελα να το εξερευνήσω για να μη πω πως ήθελα να ανέβω σε ένα διαμέρισμα να το δω πως είναι! Αρκέστηκα στο να μπούμε στην εσωτερική αυλή.





Χάρηκα που η είσοδος ήταν ανοιχτή και ελεύθερη και μας δόθηκε η δυνατότητα να το παρατηρήσουμε καλύτερα. Το συγκρότημα είναι τέλεια σχεδιασμένο και εξαιρετικά προσεγμένο. Η ιδέα επικεντρώνεται στο πώς η διαμονή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών. Η αυλή, γύρω από την οποία είναι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, ενισχύει την ιδέα της κοινότητας. Και αυτό το κτίριο έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής.


Μετά κάναμε μια βόλτα στην γύρω περιοχή. Είχε πολύ ηρεμία και είδαμε ελάχιστους ανθρώπους. Όλα τα συγκροτήματα στην περιοχή είναι εντυπωσιακά με κύριο χαρακτηριστικό το γυαλί, τα γεφύρια και τα μικρά κανάλια.



DR Byen. Στεγάζει το Μέγαρο Μουσικής και την Εθνική Ραδιοφωνία


Ανεβήκαμε στον υπέργειο σταθμό DR Byen της γραμμής 1 του μετρό


Δύο στάσεις μετά κατεβήκαμε στον σταθμό Bella Center. Μια ήσυχη περιοχή με σημαντική όμως ανοικοδόμηση. Πάρκα, ποδηλατόδρομοι, κανάλια, γήπεδα και μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και πρωτότυπα σχεδιασμένα κτίρια.

Φτάνοντας στον σταθμό Bella Center


Bjerget (Το βουνό. Κατοικίες)! φωτορεαλιστική τοιχογραφία της κορυφής των Ιμαλαΐων!


Orestads Boulevard


Και φτάσαμε στα VM Houses. Ολοκληρώθηκε το 2005 και ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα κατοικιών, το οποίο ανεγέρθηκε στη νέα περιοχή του Orestad με τα χαρακτηρίιστικά τριγωνικά μπαλκόνια στο νότιο τοίχο της πολυκατοικίας V. Με την πρώτη ματιά σίγουρα τα λες και περίεργα και άκομψα εξωτερικά τουλάχιστον γιατί οι VM κατοικίες προσφέρουν πάνω από 80 διαφορετικούς τύπους διαμερισμάτων προσαρμοσμένα και ευέλικτα στις ιδιαίτερες ανάγκες της σύγχρονης ζωής.


page3.jpg


Η περιοχή γύρω



Δίπλα από τις VM κατοικίες είναι ένα βουνό. Όχι κλασικό βουνό αλλά ακόμα ένα ιδιόμορφο συγκρότημα με διαμερίσματα που κατασκευάστηκε το 2008. Το ισόγειο είναι ένα τεράστιο γκαράζ και η κεκλιμένη στέγη του καλύπτεται με κλιμακωτά και σε διαφορετικά επίπεδα διαμερίσματα όπου στις οροφές τους έχουν έναν μικρό κήπο. Συγκεκριμένα 80 ρετιρέ έχει το συγκρότημα που οι προσόψεις τους είναι επενδυμένες με ξύλο. Άλλο ένα δημιούργημα που έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία.



page4.jpg


Δεν έχουν τελειωμό τα αρχιτεκτονικά θαύματα της Κοπεγχάγης και θες τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη σ’ αυτό το αντικείμενο για να ανακαλύψεις και τα υπόλοιπα. Και δεν είναι μόνο τα ίδια τα κτίρια αλλά και ο περιβάλλον χώρος που εντυπωσιάζει. Πόσο προσεγμένος, με τεχνητά κανάλια, με γρασίδι, με χώρους αναψυχής και όλα αυτά πεντακάθαρα. Για να μην αναφέρω τις πρωτοποριακές μεθόδους κατασκευής, τους οικολογικούς τρόπους συντήρησης και την λειτουργική τους καινοτομία! Θα σας κουφάνω και δεν το θέλω! Αλλά είναι απίστευτη αυτή η χώρα πως αξιοποιεί ότι δίνει η φύση σε συνδυασμό με το τι μπορεί να σκεφτεί και να δημιουργήσει το ανθρώπινο μυαλό!

Δύο στάσεις μετά με το μετρό στο τέρμα της γραμμής 1 στον σταθμό Vestamager είναι το 8TALLET ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που δυστυχώς δεν το επισκεφτήκαμε λόγω έλλειψης χρόνου όπως και τα παρακάτω.



Το εθνικό Aquarium, Den Bla Planet είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή αλλά λίγο μακριά από το κέντρο κοντά στο αεροδρόμιο. Εξυπηρετεί το μετρό 2 σταθμός Kastrup.
stock-photo-92655355.jpg



Το UN City στην περιοχή Nordhavn στο λιμάνι.


Το απίστευτο ψυχαγωγικό κέντρο Valby Water Culture Centre αρκετά μακριά από το κέντρο.


Φυσικά και το κέντρο έχει πολλά κυρίως δίπλα στα κανάλια και θα τα βλέπαμε από κοντά όπως τη Βασιλική Βιβλιοθήκη γνωστή ως Μαύρο Διαμάντι, το κτίριο της Βασιλικής Όπερας και πολλά πολλά άλλα.Εγώ κάποιες ιδέες έριξα για όποιον ενδιαφέρεται για το αντικείμενο γιατί το έψαξα πολύ και κατάφερα να δω έστω κάποια από αυτά.

Ήθελα να τα δω όλα αλλά θα ήταν κρίμα να αφήσω έξω τα σημαντικά που είχαν μείνει στο ιστορικό κέντρο ή να αφήσω έξω την παρακμή της Κριστιάνια! Ποτέ!
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολύ ωραία η περιγραφή σου για την αρχιτεκτονική της Κοπεγχαγης!!! Οι άνθρωποι είναι ποοοολύ μπροστά! Αλλά κι εμείς ως "Δανία του Νότου" ακολουθούμε από κοντά! χαχααχαχαχαχα!!!:haha::haha::haha::haha:
χαχααχα:D Ε βέβαια. Αν μπορούμε να συγκριθούμε με άλλες χώρες αυτές θα είναι η Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία κτλ:D

Αλλά εμείς τι να εξελίξουμε και τι να διορθώσουμε το τέλειο?Όλα είναι υπέροχα.
Πάντως εγώ τους λυπάμαι λίγο. Δεν έχουν πολύ ήλιο και ζέστη:p
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.519
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Νομίζω είναι ξεκάθαρο ποια πόλη απο τις 3 σε εντυπωσίασε περισσότερο, δε χρειάζεται καν να ρωτήσουμε... :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Νομίζω είναι ξεκάθαρο ποια πόλη απο τις 3 σε εντυπωσίασε περισσότερο, δε χρειάζεται καν να ρωτήσουμε... :)
Ε ναι μη με ρωτήσετε όταν τελειώσω την ιστορία να τις κατατάξω;)
Η αρχοντιά και η ομορφιά της Στοκχόλμης είναι δεδομένη. Αναμφισβήτητα είναι η βασίλισσα της σκανδιναβίας. Απλά η Κοπεγχάγη είναι μια νεανική πόλη με πολλά δρώμενα, αλλαγές και φρέσκο αέρα. Νομίζω πως οι περισσότεροι θα θέλαμε να ζούμε σε κάτι πιο ζωντανό που εξελίσεται συνεχώς.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Κοπεγχάγη: Το φρούριο, το γοργονάκι, τα κανάλια και πέριξ!

Αφού πήραμε μαθήματα αρχιτεκτονικής ήταν ώρα να επιστρέψουμε στο κέντρο. Με το μετρό από τον σταθμό Bella Center πήγαμε μέχρι Kongens Nytorv. Έτσι συνεχίσαμε την περιήγηση στο κεντρικό Indre By για τις εκκρεμότητες που είχαμε αφήσει από την προηγούμενη μέρα. Και επειδή ήταν στο δρόμο μας, στάση στο κανάλι Nyhavn για να το δούμε και υπό το φως της ημέρας.




Από την οδό Toldbodgade φτάσαμε στην είσοδο της πλατείας Amalienborg και στον κήπο Amaliehaven δίπλα στην προκυμαία.



Ακριβώς στην απέναντι ακτή του λιμανιού βρίσκεται ένα διάσημο κτίριο από τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά αποκτήματα της Κοπεγχάγης του 2005, η Όπερα της Κοπεγχάγης είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή της Δανίας, και από τις πιο σύγχρονες όπερες του κόσμου. Είναι επίσης το πιο ακριβό κτίριο όπερας που έχει κατασκευαστεί ποτέ! Δεν θα περίμενα κάτι λιγότερο από τη Δανία!



Η οκτάγωνη Βασιλική πλατεία Amalienborg έχει γύρω της το Amalienborg Palace που ουσιαστικά αποτελείται από τέσσερα όμοια κλασικά Ανάκτορα του 1760. Η χρήση τους είναι ως χειμερινή κατοικία της δανικής βασιλικής οικογένειας, ως Παλάτια επισκεπτών και ως Μουσείο με θέμα τι άλλο την μοναρχία! Στη μέση της αυλής των ανακτόρων είναι το έφιππο άγαλμα του ιδρυτή του Αμάλιενμποργκ, του βασιλιά Φρειδερίκου V.


page.jpg


Σε δύο από τα 4 ανάκτορα απ’ ότι παρατήρησα στέκεται και η βασιλική φρουρά και ο ένας φρουρός πάρα πολύ με εκνεύρισε. Όχι δεν είχαμε προηγούμενα απλά έκανε επίπληξη σε ένα κοριτσάκι και τη μάνα του επειδή είχαν καθίσει στα σκαλιά του παλατιού. Επίσης ήταν πιο κοντός κι από μένα!


Εννοείται πως καθημερινά γίνεται και η παρέλαση της Βασιλικής φρουράς που λαμβάνει χώρα από τις 11:30 έως τις 12:00. Λίγη ώρα μετά θα ξεκινούσε αλλά να μου λείπει το βύσσινο. Μου φτάνει η αλλαγή της Σουηδικής φρουράς που είδαμε στη Στοκχόλμη. Χάσιμο χρόνου. Και συνεχίζουμε!

Ευθεία της Βασιλικής πλατείας είναι η πιο μεγαλοπρεπής εκκλησία της Κοπεγχάγης η Marmorkirken δηλαδή μαρμάρινη εκκλησία με επίσημη ονομασία Frederiks Kirke (Εκκλησία του Frederik).


Η εκκλησία μπορεί να άρχισε να χτίζεται το 1749 αλλά με ρυθμούς χελώνας και ελάχιστη χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε 145 χρονάκια μετά το 1894!



Η εκκλησία είναι ανοιχτή για το κοινό και μπήκαμε μέσα για να τη θαυμάσουμε και εσωτερικά. Εξαιρετικός ο πράσινος θόλος πιθανώς εμπνευσμένος από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
page2.jpg


Αφού παγιδευτήκαμε σε κάτι έργα του μετρό και δεν ξέραμε που να πάμε γυρίσαμε πίσω και συνεχίσαμε την πορεία μας από την οδό Bredgade.


Η Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία Alexander Nevsky


Ο δρόμος μας έβγαλε στο Kastellet. Δεν ήμουν σίγουρος αν θα επισκεπτόμασταν το φρούριο αυτό γιατί από φωτογραφίες που είχα δει δεν μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ούτε με είχε εντυπωσιάσει. Επειδή όμως ήταν στον δρόμο μας για τη γοργόνα αφού ήμασταν με τα πόδια κάναμε μια στάση. Και καλά κάναμε γιατί τελικά το μέρος με ενθουσίασε!

page3.jpg


Το κάστρο, η Ακρόπολη ιδρύθηκε το 1626 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια σε σχήμα αστέρι στην Ευρώπη. Είναι κατασκευασμένο με τη μορφή ενός πενταγράμμου με προμαχώνες στις γωνίες του και σήμερα αποτελεί μια στρατιωτική ζώνη με σημαντικά για την Εθνική Άμυνα ιστορικά κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως στρατώνες και γραφεία, μια στρατιωτική πόλη δηλαδή.
Ωστόσο είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την Κοπεγχάγη, ανοιχτό για το κοινό και είναι από τα αγαπημένα μέρη των κατοίκων για περιπάτους ή τζόκινγκ. Το τμήμα της ακρόπολης έξω, το οποίο έχει πρόσβαση το κοινό, είναι ανοιχτό καθημερινά 06:00 με 22:00.

Από το Google Earth το Kastellet

Χωρίς τίτλο.jpg


Έξω από την πύλη του Βασιλιά πετύχαμε την παρέλαση για την αλλαγή φρουράς



Γυρίσαμε ένα τμήμα του και η βόλτα πραγματικά ήταν εξαιρετική. Άριστα διατηρημένα τα παλιά κτίρια εσωτερικά της Ακρόπολης αλλά την παράσταση κλέβει ο προσεγμένος χώρος πρασίνου σε συνδυασμό με το νερό που υπάρχει γύρω του. Περπατήσαμε ψηλά πάνω στον προμαχώνα και ατενίσαμε πολύ όμορφες εικόνες της γύρω περιοχής. Ηρεμία, χαλάρωση, περισυλλογή. Θα ήταν κρίμα αν παραλείπαμε να επισκεφτούμε ένα τόσο γαλήνιο και όμορφο μέρος.






Όταν κατεβήκαμε κάναμε έναν κύκλο και φτάσαμε στην αγγλικανική εκκλησία St. Alban's και ακριβώς δίπλα μεγάλο σιντριβάνι Gefionspringvandet. Η αγγλικανική εκκλησία χτίστηκε το 1887 και η κρήνη δίπλα το 1908.




Όπου και να κοιτούσαμε το τοπίο ήταν αριστούργημα. Πανέμορφα όλα έδεναν μεταξύ τους και σε συνδυασμό με τον υπέροχο καιρό μας χάρισαν μια από τις ωραιότερες βόλτες στην Κοπεγχάγη.



Είμαστε πια κοντά. Η προσέγγιση με τα πόδια είναι εύκολη αν και με τόσο περπάτημα που έχουμε ρίξει λιγάκι σερνόμαστε να πω την αλήθεια. Στο μικρό πάρκο ευτυχώς βρέθηκε τουαλέτα για το γνωστό πρόβλημα και με βήμα αργό αλλά σταθερό κατευθυνθήκαμε κοντά της.


Κόσμος μαζεμένος μας υποψίασε ότι φτάσαμε στο μέρος. Η σταρ της πόλης ήταν εκεί μελαγχολική και ήρεμη κοιτούσε όλους τους ανθρώπους που την φωτογράφιζαν και ήθελαν μια σέλφι μαζί της! Η μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης είναι το διασημότερο αξιοθέατο που από το 1913 αποτελεί σύμβολο της πόλης.


Κάθεται σε έναν βράχο δίπλα στη θάλασσα και είναι κομψό και ντελικάτο. Εντάξει δεν είναι να πάθεις και υστερία ούτε να εκστασιαστείς αλλά δεν είναι και του πεταματού όπως πολλοί λένε! Από περιγραφές το περίμενα μικροσκοπικό αλλά ουσιαστικά έχει το φυσικό μέγεθος ενός μικρού κοριτσιού με ύψος 1,25.


Και τι δεν έχει πάθει το γοργονάκι όλα τα χρόνια. Μα ποιόν ενοχλεί το καημένο? Τα πάθη του Χριστού έχει περάσει. Τι του έχουν πριονίσει το κεφάλι, του έχουν κόψει το κεφάλι , του έχουν χαράξει το πρόσωπο, του έχουν πριονίσει το χέρι, του έχουν βάλει εκρηκτικά και έπεσε στη θάλασσα, το έχουν μπογιατίσει, το έχουν ντύσει μουσουλμάνα και το πιο πιπεράτο… του είχαν τοποθετήσει στο ένα χέρι ένα dildo (καλά καταλάβατε ένα ομοίωμα πέους)! Το διορθώνουν το ξαναδιορθώνουν το κάτσιασαν το άμοιρο!

page4.jpg


Επειδή η μικρή γοργόνα είναι μακριούτσικα από το κέντρο το λεωφορείο που εξυπηρετεί και σταματάει κοντά στο σημείο είναι το 26 (στάση Indiakaj) ή το 1Α που σταματά στο Kastellet (στάση Esplanaden).

Langelinie Marina, δίπλα από το άγαλμα της μικρής γοργόνας


Πήγαμε ως τη στάση Indiakaj που είναι η αφετηρία και το τέρμα του λεωφορείου 26 και επιστρέψαμε στο κέντρο και συγκεκριμένα στη στάση Christiansborg στο νησί Slotsholmen. Το ‘’νησί της Εξουσίας’’ είναι το κέντρο της κυβέρνησης της Δανίας δεδομένου ότι εδώ βρίσκεται το Κοινοβούλιο, τα πιο σημαντικά υπουργεία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας και τα Εθνικά Αρχεία. Επίσης στο νησί βρίσκονται πολλά σημαντικά μουσεία και ιστορικά κτίρια όμως έπρεπε να περιοριστούμε και να επιλέξουμε. Και επειδή βρισκόμασταν σε mood σύγχρονης αρχιτεκτονικής επιλέξαμε να πάμε στο μαύρο διαμάντι της Κοπεγχάγης που είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη. Πριν όμως θα πάμε σε κάτι κλασικό το Παλάτι Christiansborg.

Το λεωφορείο μας άφησε πίσω από το παλάτι κι εμείς προχωρήσαμε προς την πλατεία Bertel Thorvaldsens
page5.jpg


Συνεχίσαμε κατά μήκος του καναλιού Frederiksholms, περάσαμε τη μαρμάρινη γέφυρα Marmorbroen και φτάσαμε στην κύρια είσοδο του προαύλιου του κάστρου Christiansborg.



Το νησί κυριαρχείται από το παλάτι Christiansborg του 1928 που είναι η έδρα του Κοινοβουλίου της Δανίας Folketinget, επίσης στεγάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας το Υπουργείο Επικρατείας και το γραφείο του Πρωθυπουργού. Είναι το μοναδικό κτίριο στον κόσμο που στεγάζει τις τρεις υπέρτατες εξουσίες μιας χώρας. Την εκτελεστική, τη νομοθετική και την δικαστική εξουσία. Μέρη του παλατιού χρησιμοποιούνται από τη βασιλική οικογένεια για τις διάφορες εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Πολλά τμήματα του Ανακτόρου είναι ανοιχτά για το κοινό όπως οι Ταπετσαρίες της Βασίλισσας, οι Βασιλικοί Στάβλοι, τα Ερείπια κάτω από το Christiansborg Palace και κάποιες αίθουσες με γενική είσοδο 120 DDK (16€).


Τα καλά νέα όμως για την επίσκεψή στο Christiansborg είναι πως εντελώς ΔΩΡΕΑΝ υπάρχει πρόσβαση στην πλατφόρμα προβολής στον 106 μέτρων πύργο του παλατιού. Τέλεια λοιπόν και στηθήκαμε κι εμείς στην ουρά που είχε σχηματιστεί. Υπήρχε μια αναμονή μέχρι να δώσουν το οκ να περάσουμε και επίσης έγινε και έλεγχος ασφάλειας μιας και το κτίριο είναι κυβερνητικό. Αναμονή και στο ασανσέρ μέχρι να κατέβει, και κάποιες σκάλες χρειάστηκε να ανέβουμε και τέλος πάντων υπάρχει μια διαδικασία που σου κλέβει αρκετό χρόνο.

Η θέα από ψηλά πάντα έχει ενδιαφέρον και είναι όμορφη. Δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα, ίσως γιατί η θέα που είδαμε την προηγούμενη ημέρα από τον πύργο Rundetarn ήταν κλάσεις ανώτερη. Το πιο ωραίο σημείο ήταν η θέα προς την μεγάλη αυλή του παλατιού.

page6.jpg


Φεύγοντας από το Christiansborg περάσαμε ένα χαρακτηριστικό και ιστορικό κτίριο του νησιού του 1640 το Borsen το πρώην χρηματιστήριο.


Η κούραση ήταν εμφανής στα πρόσωπα και στα πόδια μας και σαν χελώνες φτάσαμε στην προκυμαία μπροστά στο μαύρο διαμάντι. Απέναντί μας η περιοχή Christianshavn και στην άκρη του λιμανιού καινούρια γυάλινα κτίρια και στο βάθος ο πύργος της Χριστιανικής εκκλησίας.



Ήταν νωρίς το μεσημέρι και η θερμοκρασία είχε ανέβει γι’ αυτό καθίσαμε να λιαστούμε και ξεκουραστούμε στα παγκάκια χαλαρώνοντας σ’ αυτό το όμορφο σημείο.


Το Den Sorte Diamant για να το πω και στα δανικά, είναι η επέκταση της Βασιλικής βιβλιοθήκης και όταν ολοκληρώθηκε το 1999 ήταν το πρώτο πολιτιστικό κτίριο κατά μήκος της προκυμαίας της Κοπεγχάγης και μετά από αυτό ακολούθησε μια μεγάλη κλίμακα κατασκευής ανάλογων κτιρίων. Πήρε την ονομασία Μαύρο Διαμάντι εξαιτίας της γυάλινης πρόσοψης με μαύρες πτυχές από γρανίτη που αντικατοπτρίζουν τον ουρανό και τη θάλασσα στο λιμάνι μπροστά. Εκτός από τις βασικές λειτουργίες μιας βιβλιοθήκης, το κτίριο στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Φωτογραφίας, ένα βιβλιοπωλείο, ένα καφέ, ένα εστιατόριο και μια αίθουσα για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Το εστιατόριο στο ισόγειο δεν είχε καθόλου κόσμο σε αντίθεση με το Cafe Oieblikket δίπλα που ήταν γεμάτο. Ήταν μια ευκαιρία για ξεκούραση αλλά και για φαγητό αφού το καφέ είχε και σάντουιτς και γλυκά. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε και το αίθριο του κτιρίου εσωτερικά που ήταν λουσμένο με φυσικό φως που έμπαινε από τις τζαμαρίες ενώ από οποιοδήποτε σημείο είχες θέα στη θάλασσα. Ήπιαμε καφέ, φάγαμε νόστιμα σάντουιτς με κοτόπουλο και στο τέλος τσιζκέικ. Πήραμε την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμασταν και ξεκινήσαμε για το τελευταίο κομμάτι της Κοπεγχάγης που ήταν και κοντά και μακριά.
page7.jpg



Στην προκυμαία έξω από το μαύρο διαμάντι
page8.jpg



Άποψη του εντυπωσιακού κτιρίου από την γέφυρα Langebro


Και φτάσαμε δειλά δειλά στην περιοχή Christianshavn. Αυτή η γειτονιά στο κέντρο της Κοπεγχάγης αποτελείται από νησιά και κυριαρχείται από πολλά κανάλια. Ένα μοντέρνο, ποικίλο και ζωντανό κομμάτι της πόλης, με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Με σύγχρονες οικιστικές αναπτύξεις αλλά και ιστορικά κτίρια, με αναπαλαιωμένες αποθήκες, με παλιά στρατιωτικά κτίρια και νέες κατοικίες και με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σ’ αυτή τη γειτονιά επιχειρηματίες, φοιτητές, καλλιτέχνες, χίπις και παραδοσιακές οικογένειες με παιδιά ζουν πλάι-πλάι. Και αυτό είναι το όμορφο.

Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά μα πάρα πολλά και συνειδητοποίησα πως δυστυχώς έχει απομείνει μόνο ένα να δούμε αφού σε λίγες ώρες θα βράδιαζε. Κρίμα γιατί ήθελα να περιπλανηθώ σε όλα τα κανάλια, στις παλιές αποθήκες του λιμανιού που πλέον στεγάζουν μουσεία και πολιτιστικά κέντρα όπως το Dansk Arkitektur Center και το North Atlantic House που δίπλα βρίσκεται το πολυβραβευμένο εστιατόριο το φημισμένο Noma, να δω από κοντά την Όπερα, την αγορά τροφίμων Papiroen αλλά το πήρα απόφαση και είχα στο μυαλό μου μόνο ένα. Christiania.
Δυσκολεύτηκα να προσανατολιστώ στο χάρτη που έβλεπα στο κινητό μου και ένας κοστουμάτος κύριος σταμάτησε και ρώτησε αν μπορεί να βοηθήσει. Και βέβαια μπορείς καλέ μου άνθρωπε αν και τη βρήκα την άκρη! Κινηθήκαμε κατά μήκος του Ved Kanalen και μετά στην οδό Overgaden Oven Vandet. Η περιοχή ήταν ήσυχη και πολύ όμορφη με εναλλαγές από τη μία σύγχρονες πολυκατοικίες από την άλλη πολύχρωμα ιστορικά κτίρια.

Ved Kanalen
page9.jpg


Overgaden Oven Vandet
page10.jpg


Φτάσαμε στην κεντρική λεωφόρο Torvegade και στρίψαμε στην Prinsessegade. Είμαστε στην τελική ευθεία. Μπροστά μας ξεπρόβαλε η Vor Frelsers Kirke η μπαρόκ Εκκλησία του Σωτήρος του 1695. Διασημότερο από την ίδια την εκκλησία είναι το χρυσό και μαύρο κωδωνοστάσιο.



Από φωτογραφίες που είχα δει με εντυπωσίασε η πανοραμική θέα και το είχα στα στάνταρ μέρη που θα επισκεφτώ στην Κοπεγχάγη. Όμως δεν υπολόγισα κάτι. Ότι η ανάβαση από το ισόγειο μέχρι τέρμα πάνω γίνεται μόνο με τα πόδια! Έτσι απόλυτα μου το είπε το παλικάρι στο εκδοτήριο και μου έκοψε τα πόδια στην κυριολεξία. Βέβαια δεν προβληματίστηκα καθόλου. Είπα ένα μεγάλο όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω και έφυγα. Όσο κι αν ήθελα να πάω στην κορυφή ήταν αδύνατο να ανέβω 400 σκαλιά! Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα τελευταία 150 βήματα γίνονται από την εξωτερική επιχρυσωμένη σκάλα που γυρίζει τέσσερις φορές αριστερόστροφα γύρω από τον πύργο! Που σημαίνει πως αν είσαι υψοφοβικός αυτή η ανάβαση είναι ένας Γολγοθάς. Και για μένα ακόμα περισσότερο που και υψοφοβικός είμαι και μόνος μου θα ανέβαινα αφού ο φίλος μου εξ αρχής ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να αναρριχηθεί!

Έτσι συνεχίσαμε ευθεία και λίγο μετά βγήκαμε από την Κοπεγχάγη και μπήκαμε σε ένα άλλο κράτος! Ή μάλλον παρακράτος!

Το καλύτερο για το τέλος!
 
Last edited:

XristinaK

Member
Μηνύματα
624
Likes
1.297
Ταξίδι-Όνειρο
Όπου "χορεύει" το Β.Σέλας
Πολλά συγχαρητήρια!
Ευτυχώς που δεν παραλείψατε το Kastellet! Τι περπάτημα έχω ρίξει εκεί!Τη γοργόνα μάλλον όλοι τη βρίσκουμε κοιτώντας πού είναι ο πολύ κόσμος...δε φαίνεται από μακριά η μικρούλα...Αναμένουμε τη συνέχεια στο άλλο κράτος!
DSC01546.JPG
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολλά συγχαρητήρια!
Ευτυχώς που δεν παραλείψατε το Kastellet! Τι περπάτημα έχω ρίξει εκεί!Τη γοργόνα μάλλον όλοι τη βρίσκουμε κοιτώντας πού είναι ο πολύ κόσμος...δε φαίνεται από μακριά η μικρούλα...Αναμένουμε τη συνέχεια στο άλλο κράτος!
View attachment 138122
Αν και γυρίσαμε το μισό Kastellet μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Υπέροχο μέρος για βόλτα. Εντάξει δεν είχε και τόσο κόσμο γύρω από τη γοργόνα ευτυχώς.

Το επόμενο κεφάλαιο είναι το αγαπημένο μου!
Έρχεται!
graffiti-christiania-2.jpg
 
Μηνύματα
152
Likes
1.104
Γιάννη παιδί μου, τι φωτογραφίες είναι αυτές!! Φωτορεαλισμός και πραγματικότητα έγιναν ένα, είναι απίθανες! Οι δικές σου φαίνονται σαν “ψεύτικες”(καταλαβαίνεις πώς το εννοώ, με την καλή έννοια!) Οι πληροφορίες σου κατατοπιστικότατες! Νιώθω σαν να ξεφυλλίζω περιοδικό αρχιτεκτονικής!

Καλά, τώρα μόνον συνειδητοποιώ το μέγεθος της γελοιότητας (σε σημείο δακρύων, δυστυχώς λόγω θλίψης κι όχι για το τραγελαφικό της υπόθεσης) για την “Ελλάδα=Δανία του Νότου” Μόνο αν κάναμε ανταλλαγή πληθυσμών θα υπήρχε τέτοια περίπτωση …

Περιμένω με ανυπομονησία το gran finale! Κριστιάνια, πωπωπω!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Γιάννη παιδί μου, τι φωτογραφίες είναι αυτές!! Φωτορεαλισμός και πραγματικότητα έγιναν ένα, είναι απίθανες! Οι δικές σου φαίνονται σαν “ψεύτικες”(καταλαβαίνεις πώς το εννοώ, με την καλή έννοια!) Οι πληροφορίες σου κατατοπιστικότατες! Νιώθω σαν να ξεφυλλίζω περιοδικό αρχιτεκτονικής!

Καλά, τώρα μόνον συνειδητοποιώ το μέγεθος της γελοιότητας (σε σημείο δακρύων, δυστυχώς λόγω θλίψης κι όχι για το τραγελαφικό της υπόθεσης) για την “Ελλάδα=Δανία του Νότου” Μόνο αν κάναμε ανταλλαγή πληθυσμών θα υπήρχε τέτοια περίπτωση …

Περιμένω με ανυπομονησία το gran finale! Κριστιάνια, πωπωπω!
Ευχαριστώ κορίτσι (επιτέλους έβαλες και avatar:p)
Φαντάζομαι δεν εννοείς τις 4 τελευταίες φωτογραφίες στο κεφάλαιο με την αρχιτεκτονική που δεν είναι δικές μου:D

Αλήθεια τώρα όντως είπε κάποιος την Ελλάδα, Δανία του νότου?
Το gran finale είμαι σίγουρος πως θα σου ταιριάξει και θα σ'αρέσει!
 
Μηνύματα
152
Likes
1.104
Κι εγώ δεν ήξερα ποιος το είπε, μέχρι που διάβασα το κεφάλαιο “αρχιτεκτονική στην Κοπεγχάγη” κι είπα να το ψάξω


μετά την τραγική κατάληξη της χώρας μας, no further comments...

Ναι βρε, το ξέρω ότι οι τελευταίες δεν είναι δικές σου, αφού το γράφεις κιόλας! Δικές σου ενδιάμεσες έμοιαζαν με φωτορεαλιστικές (π.χ. Bella Center, VM Houses)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.180
Μηνύματα
883.103
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom