Βουλγαρία Ηράκλειο - Πάτρα - Θεσσαλονίκη = η Σοφία στη Σόφια

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340

Η Ζωή,από τη θέση της δίπλα στο παράθυρο,άνοιξε τα μάτια .Λίγες ώρες απόμειναν ως τη Σόφια.Όλα γίνανε πιο εύκολα απ' όσο νόμιζαν λίγα χρόνια πριν,τότε που όλες μαζί οργάνωναν αυτό το ταξίδι.Οι συνοριακοί έλεγχοι,μάλλον τυπικοί...το συνάλλαγμα είναι πολύτιμο για τη χώρα..όλα τα άλλα περισσεύουν πια.
Κοιτώντας έξω απ' το παράθυρό της βλέπει το βουλγάρικο τοπίο να περνά και να φεύγει...αναπόφευκτα σκέφτεται τη ρήση του Ηρακλείτου:
τα πάντα ρει....
Από την αρχή η Βουλγαρία της φάνηκε γνώριμη.Μια χώρα όμορφη,ήρεμη,λίγο ξεχασμένη απ' το χρόνο.Μάλλον λίγο παραμελημένη,μάλλον λίγο περισσότερο γκρι,απ' όσο της αξίζει.
Βουνά,πεδιάδες,μικρά και μεγάλα χωριά περνούν και χάνονται μπροστά στα μάτια της.
Η διάθεσή της σιγά-σιγά αλλάζει.Ανυπομονεί να φτάσει στη Σόφια.Να δει με τα μάτια της αυτά που ο Μανώλης περιγράφει τόσα χρόνια .
Στρέφει πίσω το κεφάλι,να δει τη Φαίη.Τη βλέπει να κοιτά και αυτή το τοπίο ή να κάνει πως το κοιτά..Κλείνει ξανά τα μάτια και αυτή τη φορά αποκοιμιέται.Ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι και ξυπνάει.Έχουν φτάσει στο σταθμό ,το λεωφορείο έχει σχεδόν αδειάσει.Κατεβαίνουν τελευταίες.
Χαιρετούν και αγκαλιάζουν κάπως μουδιασμένες τον Μανώλη.Πόσα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία τους συνάντηση??ξέρουν όλοι ακριβώς,ως και το τελευταίο δευτερόλεπτο, τον χρόνο που πέρασε από τότε.Ο Μανώλης φαίνεται κάπως γερασμένος,τα μαλλιά του έχουν αραιώσει..μα το βλέμμα του είναι γαλήνιο και χαμογελαστό.
"Είναι ήρεμος,είναι καλά",σκέφτεται μ' ανακούφιση η Ζωή.Σιγά-σιγά η αμηχανία διαλύεται και η παλιά γνώριμη ατμόσφαιρα επιστρέφει μεταξύ τους.
Παίρνουν τα μικρά τους σακίδια και ξεκινούν για τη στάση του λεωφορείου που θα τους μεταφέρει στο σπίτι του.Δεν έχει αυτοκίνητο,όπως οι περισσότεροι,αλλά τι να το κάνει?Τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι φτηνά και βολικά..Αναπόφευκτα δεν μπορεί παρά να κάνει τη σύγκριση η Ζωή με τη δική της πόλη.Η πόλη φαίνεται καθαρή,μεγάλη,με πολύ πράσινο.Κάθε τόσο προσπερνούν κάποιο πάρκο.Τα κτίρια ψηλά ,χωρίς ομοιομορφία.Διάφορα αρχιτεκτονικά είδη γειτονεύουν με αμφίβολο αισθητικό αποτέλεσμα.Το γκρι πλανάται παντού,αδιόρατα σαν κλέφτης.
Ο Μανώλης υπήρξε πολύ καλός οικοδεσπότης και ξεναγός στη πόλη του πια.
Το διαμέρισμά του μικρό κοντά στο Πανεπιστήμιο,λιτό μα όχι φτωχικό.Είχε ότι χρειαζόταν για να ικανοποιεί με αξιοπρέπεια τις υλικές του ανάγκες ,είχε ότι χρειαζόταν για να ικανοποιεί τη περιέργεια και τη διάθεση για μάθηση,αλλά κάτι έλειπε ...κάτι που δεν χωρούσε σε λέξεις.
Οι Βούλγαροι φίλοι του ήταν ευγενικοί και έξυπνοι...η Ζωή χαιρόταν να ακούει την ακατάληπτη αυτή γλώσσα και απορούσε πως κατάφεραν να τη μάθουν:roll:
Όλες τις μέρες που μείναν μαζί του στη Σόφια δεν αναφέρθηκαν ούτε στιγμή στα γεγονότα του 1984,τηρώντας πιστά μια αδιόρατη,μυστική συμφωνία.
Η Ζωή είναι ενθουσιασμένη με τη πόλη και τους ανθρώπους της.Η πόλη ένα συνονθύλευμα αρχιτεκτονικών ρυθμών την ξαφνιάζει με τα μεγάλα επιβλητικά της κτίρια.Είναι γεμάτη πάρκα,πλατείες,εκκλησίες,άπειρες εκκλησίες ,παλάτια που λειτουργούν σαν μουσεία,βιβλιοθήκες,
αγάλματα..ακόμα θυμάται το άγαλμα του Λένιν να κοιτάζει αγέρωχα τον μακρινό ορίζοντα μπροστά του..τα συναισθήματα ανάμεικτα και αντιφατικά.
Μπροστά στο Σπίτι του Λαού φαντάζεται τι συναντήσεις,ποιες αποφάσεις...το πόκερ των ηγετών παίζεται και εκεί...ο σύντροφος Ζίβκοφ άραγε τι κάνει τώρα,τι σκέφτεται,πως αισθάνεται...αυτό κυρίως πάντα το είχε σαν ερώτημα...
Τι θα έκαναν οι φίλοι μας,αν βρίσκονταν σ 'αυτή τη πόλη??
Απ' τις σκέψεις της τη βγάζει η φωνή του Μανώλη που εξηγεί(απ'όσο φαίνεται εδώ και ώρα)γιατί δεν θα ανταλλάξουν τις δραχμούλες τους στη τράπεζα..”.εδώ είναι καλά ,αλλά πρέπει να έχεις τις άκρες σου “...σ 'ένα θλιβερό υπόγειο ενός τεράστιου,άχρωμου κτιρίου,έδωσαν τις δραχμές με αντάλλαγμα τα λέβα...
Φαίη και Ζωή,είχαν απόλυτη ταύτιση απόψεων:δεν ρωτάμε,παίρνουμε τα λέβα και φεύγουμε..όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.:cool:
 

Attachments

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
τι ωραια!εσυ θυμασαι τα παλια, αλλα εμενα ολα αυτα οι φοιτητικες τρελες με τρελαινουν!!συνεχισε!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Ωραία και ενδιαφέρουσα εισαγωγή! Περιμένουμε τη συνέχεια...
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Ελπίζω ο Μανώλης να έμεινε στη Σόφια για διάβασμα και να μην είδαν τα ματάκια σας πράγματα και θάματα...
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.484
Likes
7.962
Τι ωραία εισαγωγή ήταν αυτή? Μας μεταφέρεις σε ωραίες εποχές! Ένα ταξίδι στο (έστω και κοντινό) εξωτερικό να φαίνεται βουνό (εδώ να μου πείς υπήρχε δυσκολία στην τηλεφωνική επικοινωνία...), οι γονείς καθόλου εξοικειωμένοι με την ιδέα να ταξιδέψει το παιδί τους μόνο και έρμο σε μία άλλη χώρα (πράγμα που σήμερα είναι απόλυτα σύνηθες)...κι όμως υπήρχε τόση γλύκα και ρομαντισμός!
Περιμένω με ανυπομονησία για τη συνέχεια! :)
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
αρχικά σας ευχαριστώ που με βοηθάτε να συνεχίσω με τα σχόλιά σας,γιατί προβληματίστηκα πολύ πριν αποφασίσω να γράψω για αυτή την ιστορία...
vario είναι όπως τα λες.τότε ήταν πολύ δύσκολο να ταξιδέψει κανείς(ειδικά τα κορίτσια)και μάλιστα σε χώρες όπως η Βουλγαρία που εκτός των άλλων είχες και το θέμα του ότι προέρχεσαι από δυτικό κράτος.άλλο όσοι ήταν φοιτητές εκεί και άλλο εμείς...
είχε πολλές δυσκολίες αυτό το ταξίδι...αλλά όπως είπες ο ρομαντισμός (όχι μόνο του έρωτα αλλά και της φιλίας) υπερίσχυσε όλων...
διάβαζε ο Μανώλης,μα όχι μόνο...:shock:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Τι όμορφα που ξεκινάς! Ρομαντισμός, περιπέτεια, φιλία, έρωτας, ταξίδι! Ό,τι καλύτερο! Περιμένω ανυπόμονα τη συνέχεια!
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
ομορφη ιστορια με νοσταλγική διάθεση...όλοι μας ίσως έχουμε "ταξιδια" σε άλλες εποχές που μας γεμίζουν με συναισθηματα....για συνέχισε τη δικιά σου...
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Ταξιδι με κολλητες σουπερ ταξιδι!!

Παντως ακομα και αν δεν παιζουμε ξεγνοιαστοι στις πλατειες πια, η φιλια ειναι ιερη και απαραβιαστη ακομα και τωρα, ετος 2010!

Ανυπομονω για τη συνεχεια!!!!
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ ενδιαφέρουσα η αναδρομή...Σ΄ακολουθώ...;)
 

Marizaki

Member
Μηνύματα
154
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
UK again..
Ταξίδι-Όνειρο
Ιταλια ;!
εχω ηδη συγκινηθει με την ατμοσφαιρα της φοιτητικης τρελας, της κοριτσιστικης παρεας-φιλίας...και της "συνωμοσίας" :D
περιμένουμεεεεεεεεεεεε..........................!!!!!!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.219
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom