Ισπανία Η ζωή είναι ένα όνειρο, ισπανικό!

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159

Εδώ νιώθεις πως γεννήθηκαν όλοι ιππότες της ελεεινής μορφής που πέθαναν για άσαρκη αφηρημένη ιδέα.
Νίκος Καζαντζάκης



Τέλη Μάη μη έχοντας κλείσει ακόμα καλοκαιρινές διακοπές, βλέπω στο Skyscanner φθηνά αεροπορικά Αθήνα Μπιλμπάο μετ επιστροφής για μέσα Ιούλη. Δε το πολυ σκέφτηκα και τα έκλεισα για ένα ταξίδι 14 ημερών.! Από μικρό παιδί ήθελα να επισκεφτώ τη χώρα των Βάσκων εμπνεόμενος από τη ποδοσφαιρική τους ομάδα, την Αθλέτικ αλλά και το αυτονομιστικό τους κίνημα που το έβλεπα στις ειδήσεις των 8 μετά από κάποια “επιχείρηση”. Είναι ένα λαός που σου προκαλεί την περιέργεια και θέλεις να ασχοληθείς περισσότερο μαζί του και να τον κατανοήσεις.

Με το που έκλεισα τα αεροπορικά πέφτω με τα μούτρα στη δουλειά και διαβάζω ότι ιστορία υπάρχει στο travelstories (τα περισσότερα μέρη που πήγα, τα είδα στο φόρουμ οπότε θα υπάρχουν duplicates) για την βόρεια Ισπανία και τη χώρα των Βάσκων.


Πρώτη μέρα : Γλυκιά κούραση

Πρωί πρωί , δηλαδη κατά τις 3 βρισκόμαστε στο Ελ.Βενιζέλος, οι ώρες είναι προσεγγιστικές γιατί έχει περάσει και καιρός. Αγουροξυπνημένοι περνάμε τους ελέγχους και επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο. Κατά τις 8 προσγειωνόμαστε στο Μπιλμπάο και το ταξίδι ξεκινά.! Κατευθείαν, παίρνουμε το αμάξι από τη Centauro και πηγαίνουμε σκουντουφλώντας σε ένα κοντινό καφέ καθώς το δωμάτιο θα είναι διαθέσιμο μετά τις 3 το μεσημέρι. Στην είσοδο του Μπιλμπάο μας έκανε εντύπωση η Puente de la Salve καθώς και το μουσείο Γκούγκενχαϊμ ή όπως λέγεται.

Με τα πολλά βρίσκουμε ένα καφέ το οποίο είχε στη τηλεόραση τα highlights από την πρωινή κούρσα των ταύρων στους δρόμους της Παμπλόνας. Ο Βάσκος Βαρούχας σχολίαζε τις επίμαχες φάσεις και τις πτώσεις των αθλητών καθώς και τα χτυπήματα των ταύρων. Ήταν ένα ωραίο ορεκτικό για το τι θα ακολουθήσει σε αυτό το ταξίδι .!

IMG_0419.jpg


IMG_0435.jpg


Αφού χορτάσαμε από το πρωινό και από την κούρσα των ταύρων αναχωρήσαμε για ένα προάστιο / λιμάνι του Μπιλμπάο, το Γκέτσο(Getxo). Εκεί δέσποζε η εντυπωσιακή Γέφυρα Vizcaya, που δυστυχώς είχε καταστραφεί στον εμφύλιο πόλεμο και την ξανα έχτισαν.

IMG_0438.jpg



IMG_0463.jpg


Εντύπωση σε αυτή την περιοχή μου έκαναν οι σημαίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο που ήταν κρεμασμένες σε κάθε μπαλκόνι. Ήταν η πλειοψηφία των σημαιών που έβλεπα καθώς υπήρχαν και κάποιες λίγες αυτονομιστικές.

IMG_0465.jpg


Γενικά, στην Βασκωνία υπάρχουν παντού φεμινιστικές και αντίφα αφίσες. Σε κάθε χωριό των Βάσκων που πήγαινα έβλεπα τέτοιες αφίσες.!

IMG_0474.jpg


Μη προλαβαίνοντας να ξεκουραστούμε πήγαμε και στο σπήλαιο El Castillo, για το οποίο είχα κάνει προκράτηση. Δεν έχω φωτό από εδώ αλλά αξίζει να το δείτε.!

Φεύγοντας οδεύουμε στο γραφικό χωριό Santillana del Mar (έχει χυθεί πολύ μελάνι στο φόρουμ), στο οποίο βρίσκεται ο ξενώνας που είχαμε νοικιάσει Posada Herran. O ξενώνας ότι πιο VFM και νομίζω το είχε μία συμπαθέστατη οικογένεια ή έτσι κατάλαβα.

Μετά από ολιγόωρη ξεκούραση πηγαινουμε στο Βόλο της Ισπανίας, aka Santander. Γενικά, στην Ισπανία έχει παντού υπόγεια πάρκινγκ, συνεπώς αφήσαμε το αμάξι σε κάποιο κεντρικό πάρκινγκ και περπατήσαμε στην πανέμορφη παραλία.

IMG_0485.jpg


Santanter.PNG


Τη μεγαλύτερη έκπληξη μου έκανε το πόσο ζωντανή είναι η πόλη. Βέβαια, ήταν και Παρασκευή, πάντως όλα τα tapas bar ήταν γεμάτα.! Ο κόσμος έπινε, έτρωγε, φλέρταρε και γενικά διασκέδαζε. Θέλοντας να γίνουμε ένα με τους ντόπιους κάτσαμε σε ένας τάπας μπαρ και απολαύσαμε τη μπύρα μας και τα jamons iberico στο Beher - Santnader! Αποκαμωμένοι γυρίσαμε στο δωμάτιο μη έχοντας τη δύναμη να πάμε μία βόλτα στο χωριό!

 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Δεύτερη μέρα : Ο δρόμος του θανάτου

Χορτασμένοι από ύπνο και γεμάτοι διάθεση για εξερεύνηση ξεκινάμε τη μέρα με ένα ωραίο brunch στο χωριό. Η αλήθεια είναι ότι μ θύμισε κάτι από Βυτίνα στο πόσο τουριστικό είναι, όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά είναι έκδηλο.!

IMG_0503.jpg



IMG_2810.JPG


Μετά από μία σύντομη βόλτα στο χωριό μπαίνουμε στο αμάξι (roadtrip γαρ) και πάμε να συναντήσουμε το θαύμα ! Mirador del Acantilado E Bolao κύριοι και κυρίες! Πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών, έτσι όπως το προσεγγίζεις.! Bonus tip δίπλα στο γκρεμνό έχει κάτι καταρράκτες και λιμνούλες που κάποιοι λιγοστοί έκαναν μπάνιο. Νομίζω οι φωτογραφίες θα το αδικήσουν συνεπώς δε θα βάλω κάτι, αλλά μελλοντικέ επισκέπτη πρέπει να πας!

Επόμενη στάση Gaudi, El Capricho de Gaudi, κάποιος Ισπανός που έκανε περιουσία στην Κούβα, γυρνώντας στο χωριό του (Comillas), είπε να φλεξάρει λίγο τα λεφτά του και έχτισε αυτό το σουρεάλ κτήριο.!

IMG_0587.jpg


Kαι η περιπέτεια ξεκινά.! Επόμενη στάση ήταν το μαγευτικό LLanes για να φάμε και το μεσημεριανό μας. Με το που φτάνουμε στο Llanes μας πιάνει μία μπόρα και με το συνδυασμό ότι δεν είχαμε ομπρέλα, είπαμε να φάμε σε καμία ταβέρνα στο δρόμο προς το ξενώνα. Ψάχνοντας στο google maps βλέπω τη ταβέρνα El Roxin με διθυραμβικα σχόλια για το απλό αλλά και παραδοσιακό τους φαί. Και το highlight της εκδρομής έμελλε να διαδραματιστεί …

Όσο προχώραγε ο δρόμος τόσο μίκρυνε σε φάρδος και σε συνδυασμό με την ομίχλη ήταν ένας πολύ γραφικό σκηνικό… Μέχρι που συναντήσαμε το ταύρο! Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε η κοπέλα μου που παρεμπιπτόντως οδηγούσε πρώτη φορά σε αυτό το ταξίδι! Εγώ με απόλυτη ψυχραιμία(μπορεί και όχι) της είπα ότι είναι αγελάδα αφού έχει μαστάρια και να μη την ξεγελάνε τα κέρατα.

IMG_2812.jpg


Με τα πολλά συνεχίζουμε το ταξίδι, και πιο κάτω που έχει μικρύνει και άλλο ο δρόμος συναντάμε ένα αμάξι στο άλλο ρεύμα. Εκεί μου θύμισε το σκηνικό στο top gear στη Βολιβία, στο δρόμο του θανάτου. Πραγματικά περάσαμε τσίμα τσίμα και στο δεξί χέρι μας ο γκρεμός χωρίς να υπάρχουν μπάρες.! Στην υπόλοιπη διαδρομή ήταν στροφή και κόρνα και προσευχές.! Πραγματικά μοναδική εμπειρία στα βουνά της Αστούριας μέσα στην ομίχλη!

Πάντως το φαί εξαιρετικό πήραμε μια πικανιας, παιδάκια, πατάτες με καυτερή σάλτσα και σαλάτα. Νομίζω ήταν το καλύτερο γεύμα στο ταξίδι, θες η αδρεναλίνη, θες η χαρά που ζήσαμε , θες η θέα. Εξωπραγματικό!

IMG_0640.jpg


Χορτασμένοι ξεκινάμε για το Benia de Onis ένα μικρό χωριουδάκι που έχει κάποια ξενοδοχεία για όσους κάνουν πεζοπορία κυρίως. Το ξενοδοχείο μας Pena Santa ήταν αρκετά VFM οπότε το συνιστώ.! Το βραδάκι κάναμε μία βόλτα στο χωριό και πήγαμε σε μία ταβέρνα όπου κλέψαμε τις εντυπώσεις, καθώς βάλαμε το μηλίτη στο ποτήρι μη γνωρίζοντας τη τεχνική, δηλαδή να έχουμε απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου.!

Hint: Άμα δεν εφαρμόσεις τη τεχνική δεν πίνεται.!

IMG_0648.jpg IMG_0655.jpg
 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Τρίτη μέρα : Πολύ σκληρή για να πεθάνει

Η Ισπανία ή μάλλον οι κάτοικοι της Ιβηρικής που αντιστάθηκαν στους Άραβες. Επόμενη στάση Covadonga, εκεί δόθηκε ή ύστατη μάχη των Ισπανών και κατάφεραν και απώθησαν τους Άραβες. Και για να τιμήσουν τον Πελάγιο ηγέτη της νικηφόρας μάχης έχτισαν μία εντυπωσιακή εκκλησία. Πραγματικά έτσι όπως ανέβαινες το δρόμο και την έβλεπες να προβάλει άκρως εντυπωσιακη.!

(Πετύγχαμε και μία έκθεση μίνι)

IMG_0665.jpg


Αστούριας είσαι, η καρδιά της Ισπανίας που την κράτησες όρθια. Οπότε είναι έντονο το χριστιανικό στοιχείο.

IMG_2811.JPG


Kαί επιτέλους φτάνουμε στη θάλασσα, στο Χιχόν.! Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα σαν πόλη. Ναι έχει τη θάλασσα, ναι εχεις του λόφους να χαζέψεις τη θέα αλλά με χάλασαν τα μπλοκ από πολυκατοικιες στην παραλια. Για μία δύο ώρες αξίζει μέχρι εκεί νομίζω.

IMG_0691.jpg


Και ήρθε η ώρα για το πρώτο μπάνιο.! Έλληνες είμαστε, καλοκαίρι είναι παρόλο που έχει μάξ 25 βαθμούς. Άμα δούμε θάλασσα μία βουτιά θα τη κάνουμε! Λίγο έξω από το Χιχόν είναι η Playa de Xango. Τεράστια παραλία που είχε μόνο μία λωρίδα με ναυαγοσώστη για να βουτάς.! Θαρραλέος βουτάω, έπαθα δυο τρια εμφράγματα από τα κρύα νερά, αλλά σαν παιδί παίζοντας με τα κύματα μου έφυγε η κρυάδα.!

IMG_0748.JPG


Τινάζοντας τις άμμους φτάνουμε στο Οβιέδο.! Πραγματικά την ερωτεύτηκα την πόλη από την πρώτη ματιά. Αρχοντική η πρωτεύουσα της Αστούριας με ωραία αρχιτεκτονική και παντού Μποτέρο και άλλα αγάλματα. Βρήκαμε και ένα ωραίο μπαράκι Barra brava με απίστευτο φαί και μουσική! Ύπνος τώρα στο Hotel Carbayon τίμιο ξενοδοχείο.

IMG_0765.jpg
 

Attachments

Last edited:

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Λατρεψα την περιοχή αυτή. Εκπληκτική φύση. Όμορφα τοπία.
 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Λατρεψα την περιοχή αυτή. Εκπληκτική φύση. Όμορφα τοπία.
Ισχύει.! Όποιος πάει πρέπει να το κάνει σα road-trip .! Καταρχάς η διαμονή στην επαρχία είναι στα μισά λεφτά από ότι στην πόλη και έχει την ευκαιρία να δει πόσα τοπία.
 

Viajero93

Member
Μηνύματα
54
Likes
202
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική, Κούβα
Πρέπει να ήταν μοναδικό ταξίδι. Ονειρεύομαι να το κάνω κι εγώ κάποια στιγμή, μεγάλος ισπανολάτρης γαρ.
 

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Ισχύει.! Όποιος πάει πρέπει να το κάνει σα road-trip .! Καταρχάς η διαμονή στην επαρχία είναι στα μισά λεφτά από ότι στην πόλη και έχει την ευκαιρία να δει πόσα τοπία.
Έμεινα ένα χρόνο Ισπανία και το έκανα αυτό το road trip. Covadonga, Parque Nacional de los Picos de Europa, Gihon, Llanes, Oviedo, Cangas de Onis και άλλα που δε θυμάμαι, όλα υπέροχα. Επίσης νομίζω ότι είναι το λιγότερο τουριστικό κομμάτι της Ισπανίας. Μόνο Ισπανούς τουρίστες είδα.
 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Πρέπει να ήταν μοναδικό ταξίδι. Ονειρεύομαι να το κάνω κι εγώ κάποια στιγμή, μεγάλος ισπανολάτρης γαρ.
Σα συμβουλή να δαπανήσεις τις διπλάσιες μέρες από αυτές που πήγα για να το απολαύσεις περισσότερο!
 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Έμεινα ένα χρόνο Ισπανία και το έκανα αυτό το road trip. Covadonga, Parque Nacional de los Picos de Europa, Gihon, Llanes, Oviedo, Cangas de Onis και άλλα που δε θυμάμαι, όλα υπέροχα. Επίσης νομίζω ότι είναι το λιγότερο τουριστικό κομμάτι της Ισπανίας. Μόνο Ισπανούς τουρίστες είδα.
Ζηλεύω! Στο Σανταντέρ ή στο Οβιέδο έμενα άνετα ! Ναί, έπρεπε να φτάσουμε στο Λεών (spoiler alert) για να ακούσουμε τα πρώτα αγγλικα. Πάντως ωραίο είναι πριν από ένα τέτοιο ταξίδι να έχεις μάθει κάποια ισπανικά, γιατί δε μιλάνε πουθενά αγγλικά.
 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Τέταρτη Μέρα: Προς την αητοφωλιά της Ισπανίας

Τη τέταρτη μέρα απολαύσαμε το πρωινό καφέ μας στο Οβιέδο όπου κάναμε και μία βόλτα στην αγορά. Για άλλη μια φορά εκστασιασμένος από τις εικόνες που συναντούσα σε μία πόλη που δε γνώριζα κάποιες εβδομάδες πριν.

IMG_0796.jpg



Αποχαιρετήσαμε την Αστούριας και πήραμε τα βουνά για να πάμε στη Λεών. Το τοπίο στη διαδρομή άλλαζε από βουνίσιο και καταπράσινο σε ξηρό και άγονο. Είναι η απάνθρωπη ξεραίλα της Καστίλης. Απότομη αλλαγή από τους 20 βαθμούς και τη βροχή στους 30+ και τη ξηρασία. Δώσαμε ένα τρίωρο στην πόλη για να φάμε λίγο iberico και να χαζέψουμε το Case Botines του Gaudi. Νομίζω δεν ήταν και για παραπάνω, συμπαθητική με ωραίο κέντρο μέχρι εκεί. Φυσικά, υπάρχει και ο εντυπωσιακός της καθεδρικός, αλλά δε θα ανεβάσω φωτογραφία για λόγους που θα φανούν αργότερα.

IMG_0818.jpg


Always on the road και πάμε προς τη πέτρινη καρδιά της Ισπανίας, το Μπούρκος. Εκεί όπου ξεκίνησε το reconquista και γεννήθηκε ο El Cid. Έχοντας κλείσει ένα ξενοδοχείο απέναντι από το καθεδρικό που είναι και ο τάφος του Εl Cid, απόλαυσα το σούρουπο μαγεμένος από τη καστροπολιτεία. To ξενοδοχείο λέγεται Crisol Meson del Cid και είναι ένα από τα καλύτερα που έχω πάει.

IMG_0923.jpg


Το βράδυ, βόλτα στα σοκάκια χωρίς google maps και να χάνεσαι στα στενά, κοιτάζοντας στα τυφλά για μαγαζιά προκειμένου να φας. Βρήκαμε ένα τάπας μπαρ όπου απολαύσαμε τα πιάτα του, πραγματικά τρως πολύ καλό φαί με λίγα λεφτά στην Βόρεια Ισπανία. Kαι ο ναός βράδυ.

IMG_0902.jpg
 

Attachments

Last edited:

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Ζηλεύω! Στο Σανταντέρ ή στο Οβιέδο έμενα άνετα ! Ναί, έπρεπε να φτάσουμε στο Λεών (spoiler alert) για να ακούσουμε τα πρώτα αγγλικα. Πάντως ωραίο είναι πριν από ένα τέτοιο ταξίδι να έχεις μάθει κάποια ισπανικά, γιατί δε μιλάνε πουθενά αγγλικά.
Εμένα το λες… Ένα χρόνο δεινοπάθησα. Ευτυχώς έμαθα τα βασικά και μπορούσα να λέω κάποιες λέξεις και να συννενοούμαι. Στο Σανταντερ είχα πάει για ένα ΣΚ γιατί δεν έβρισκα φτηνή διαμονή για Μπιλμπάο. Μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. Πολύ όμορφη πόλη. Και οι ντόπιοι το βρίσκουν πιο κλασάτο για διακοπές. Τουλάχιστον έτσι μου είχαν πει.
 

alonso

Member
Μηνύματα
30
Likes
159
Εμένα το λες… Ένα χρόνο δεινοπάθησα. Ευτυχώς έμαθα τα βασικά και μπορούσα να λέω κάποιες λέξεις και να συννενοούμαι. Στο Σανταντερ είχα πάει για ένα ΣΚ γιατί δεν έβρισκα φτηνή διαμονή για Μπιλμπάο. Μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. Πολύ όμορφη πόλη. Και οι ντόπιοι το βρίσκουν πιο κλασάτο για διακοπές. Τουλάχιστον έτσι μου είχαν πει.
Την ίδια ακριβώς εντύπωση μ άφησε το Σανταντέρ, της πιο κλασάτης πόλης της Βόρειας Ισπανίας. Όλοι οι ντόπιοι ήταν στη τρίχα ντυμένοι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.455
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom