alonso
Member
Έβδομη μέρα: Βασκωνία!
Έχοντας διανυκτερεύσει στο χωριό Altsasu, πάμε να πάρουμε το πρωινό μας σε μία τοπική καφετέρια. Στο δρόμο συναντάμε αυτές τις εικόνες :

Στη τοπικη καφετέρια κλασικά η τηλεόραση παίζει εικόνες από την κούρσα των ταύρων μέσα στην πόλη της Παμπλόνα.

Αγοράζοντας τη τοπική εφημερίδα για ενθύμιο, ξεκινάμε το δρόμο για τη Γκουέρνικα διασχίζοντας τη βασκική ενδοχώρα. Γενικά, με εντυπωσίασε το πόσες βαριές βιομηχανίες είδα χωμένες μέσα στα βουνά. Αλλά, αλγεινή εντύπωση μου έκαναν τα μπλοκ από εργατικές κατοικίες που ήταν παράταιρες στο τοπίο. Ο καιρός ήταν βροχερός και κατά τόπους είχε ομίχλη, ιδανικό σκηνικό για roadtrip.!
Στη Γκουέρνικα είχαμε μόνο 2 ώρες διαθέσιμες, συνεπώς δεν είδαμε πολλά πράματα. Θυμάμαι, πάντως ότι σε πολλά κτίρια είχε εθνικιστικές σημαίες καθώς και φωτογραφίες φυλακισμένων, εικάζω ότι το εθνικιστικό στοιχείο είναι πιο έντονο σε αυτή την πόλη. Δυστυχώς, το πάρκο με τα γκράφιτι ήταν κλειστό , παρόλα αυτά είδαμε το λαογραφικό τους μουσείο. Πολύ ωραίο μουσείο που αξίζει επίσκεψη, καθώς περιγράφει το τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του μοναδικού λαού.

Στην κεντρική πλατεία ξεχώριζαν, το άγαλμα δύο βάσκων στρατιωτών που κρατούν περήφανα τη βασκική σημαία καθώς και οι φωτογραφίες από το ολοκαύτωμα της πόλης από τους Ναζί. Σε συνδυασμό με την ιερή οξιά (Gernikako Arbola) που βρίσκεται στο δημαρχείο, χωρίς να το έχω ψάξει, μου φάνηκε σαν την ιερή πόλη των Βάσκων.

Η παραπάνω φωτογραφία για μένα αντικατοπτρίζει καλύτερα τη ψυχοσύνθεση των Βάσκων! Περήφανοι για την καταγωγή τους προσπαθούν να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, αν και έχω την αίσθηση, ότι μάλλον μιλούν τα ισπανικά σαν κύρια γλώσσα τους, με εξαίρεση τα χωριά της ενδοχώρας. Η φωτό είναι από το εντυπωσιακό Σαν Μαμές όπως και η επόμενη.!

Το Μπιλμπάο δε με ενθουσίασε σαν πόλη, γενικά πεντακάθαρη με ωραίες υποδομές, αλλά μέχρι εκεί, με μία διανυκτέρευση βλέπεις όσα χρειάζεται να δεις. Έχει πολύ ωραία πίντσος μπάρς, που τα απογεύματα προς βράδυ είναι όλη η πόλη και το διασκεδάζει after work.