Βόρεια Κορέα Θα ξαναγίνει της Κορέας!

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.008
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen









Το Λούνα Παρκ ελπίζαμε πως θα ήταν ευκαιρία να χαλαρώσουμε μαζί με Βορειοκορεάτες… Μόνο που οι τελευταίοι περιμένανε ατελείωτες ουρές για να μπουν στο Λούνα Πάρκ, την ίδια ώρα που εμείς μπαίναμε μέσα κύριοι, και λαμβάναμε απόλυτη προτεραιότητα σε όλα τα attractions. Εγώ δε μπήκα σε κανένα (το Λουνα Παρκ ήταν κινεζικής κατασκευής… άσε καλύτερα μην έχουμε κανένα ατύχημα), αλλά άλλοι μπήκαν σε κάποια παιχνίδια. Και όπως προχωράγαμε ανάμεσα στα παιχνίδια, κάποια στιγμή φτάσαμε και στο τοπικό… χαμπουργκεράδικο! Και, με ευτελές αντίτιμο, απολαύσαμε αυτό που κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι… το καλύτερο Burger σε όλη τη Βόρεια Κορέα!





Παρότι μικρό και καχεκτικό, συνοδευόταν από ένα χάρτινο πιατάκι και…. ένα πλαστικό γάντι! Διότι, δεν είναι δυνατόν να πιάνουμε το φαγητό μας με τα χέρια… Επίσης, το μαγαζί δε θα το έλεγες ακριβώς fast food… Τα burgers δεν είναι ψημένα από πριν αλλά κάθε παραγγελία κατασκευάζεται ατομικά, οπότε το σύστημα έχει αναμονή. Τα αναψυκτικά, οι μπύρες, τα γλυκά, όλα αυτά τα παραγγέλνεις από άλλο γκισέ. Γενικώς, αν και η αισθητική του χώρου θύμιζε fast food, η λειτουργία του θύμιζε περισσότερο δημόσια υπηρεσία…





Επιστρέψαμε στο λούνα παρκ, μπήκαν όσοι ήθελαν ακόμα σε παιχνίδια (με απόλυτη προτεραιότητα έναντι των ντόπιων…), και στο τέλος η συνοδός μας εισέπραξε χρήματα από όσους μπήκαν σε παιχνίδια και πήγε να πληρώσει το λογαριασμό… Της πήρε λίγη ώρα παραπάνω, όσο εμείς παρακολουθούσαμε τον ήλιο να δύει, πίσω από την αψίδα του θριάμβου, για το τελευταίο βράδυ στην Κορέα. Είδα κάπου να ανάβει μια επιγραφή από νέον, και αναθάρρησα, νομίζοντας ότι βλέπω κάτι δυτικό. Τελικά άνθρακες ο θησαυρός – ήταν κι αυτό ένα μήνυμα προς τιμήν του Ηγέτη…



Τελευταία στάση για σήμερα, δείπνο στο περίφημο «Diplomats Club». Το diplomat’s club αποδείχθηκε απλώς μια αίθουσα στον όροφο πάνω από ένα κολυμβητήριο (με αντίστοιχες συνθήκες υγρασίας), που σέρβιρε μέτριο φαγητό. Αλλά, εκτός από φαγητό, είχε οργανωμένο σετ μουσικών οργάνων… Τόσο ένα μηχάνημα Karaoke, με το οποίο οι συνοδοί μας τραγούδησαν παραδοσιακά βορειοκορεάτικα άσματα, αλλά και μικρόφωνα και μια ακουστική κιθάρα για do-it-yourself karaoke, για το μουσικό της παρέας δηλαδή να παίξει κάτι και να τις συνοδεύσει σε δυτική μουσική. Οι συνοδοί μας, επέδειξαν τραγουδιστικό ζήλο (σε αναζήτηση φιλοδωρήματος, υποθέτω). Βέβαια, τα δυτικά τραγούδια που γνώριζαν (και επέλεξαν να μας πουν) ήταν λίγο κάπως. Τους Beatles, άντε, τους αγοράζω, είναι all time classic. Το «Edelweiss», όμως; Και μόνο το γεγονός ότι περίμεναν ότι ένας ροκ κιθαρίστας θα ήξερε απ’ έξω και θα μπορούσε να παίξει το «Edelweiss» στην κιθάρα… αλλά υπάρχουν πάντα και generic ρυθμοί να σώσουν την κατάσταση.

Αν και η βραδιά στο Diplomat’s club ήταν ευχάριστη, το τελευταίο μας βράδυ στη Β. Κορέα δε μπορούσε να κλείσει έτσι. Επιστρέψαμε λοιπόν στο ξενοδοχείο, και αφού έφτιαξα βαλίτσα κλπ (εγώ θα έφευγα το πρωί, αλλά ο συγκάτοικος όχι, και επειδή η αναχώρησή μου ήταν σε άγρια ώρα, θα προσπαθούσα να μην τον ξυπνήσω το πρωί), η βραδιά συνεχίστηκε, μαζί με τις συνοδούς μας, σε ένα από τα 2 στριφογυριζόμενα (revolving) εστιατόρια του ξενοδοχείου. Ξεκινήσαμε από το piano bar, περάσαμε από το κανονικό bar, τις τουαλέτες, το βεστιάριο κλπ, και κάναμε μερικές φορές το γύρο του κτηρίου μέχρι να αντιληφθούμε πως, μέσα από την κουβέντα, η ώρα είχε περάσει. Περασμένες 2, επέστρεψα στο κρεβάτι μου, για ένα σύντομο ύπνο μέχρι την αναχώρηση για το αεροδρόμιο, για την πτήση της επιστροφής στο Πεκίνο…
 

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.008
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Το πρωινό ξύπνημα ήταν δύσκολο, αλλά το κατάφερα. Ήμουν ακριβώς στην ώρα μου στο lobby του ξενοδοχείου, και μαζί με τις συνοδούς μας και τους υπόλοιπους που έφευγαν αεροπορικώς ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο. Είχε μόλις ξημερώσει, και η πόλη δεν είχε ξυπνήσει ακόμα. Αποφύγαμε λοιπόν την πρωινή κίνηση, και φτάσαμε έγκαιρα στο αεροδρόμιο, στην ίδια παράγκα από την οποία είχαμε περάσει και 4 ημέρες πριν. Οι συνοδοί μας μας επέστρεψαν τα διαβατήρια μας, άθικτα, και τις τουριστικές κάρτες-βίζες, οι οποίες είχαν μια σειρά σφραγίδες πάνω τους. Σφραγίδα εισόδου στη χώρα, που τη θυμάμαι να μπαίνει όταν ήρθαμε στη χώρα, όσο είχα ακόμη το διαβατήριο στην κατοχή μου, και μερικές ακόμα, με ημερομηνίες που αύξαναν μία – μία, υποθέτω πως ήταν το registration που μας έκαναν για κάθε μέρα που βρισκόμασταν εκεί.

Μπήκαμε μέσα στο terminal. Εκεί που γινόταν ο τελωνειακός έλεγχος της άφιξης, τώρα γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας του αεροδρομίου. Περνώντας τον, αποχαιρετήσαμε και τις συνοδούς μας (με το απαραίτητο φιλοδώρημα), και φτάσαμε στο check-in, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τους ιμάντες παραλαβής αποσκευών, στην ίδια αίθουσα. Ταχεία εξυπηρέτηση, που άφησε και χρόνο για υποχρεωτικό άραγμα στα ελάχιστα καθίσματα του αεροδρομίου, καθώς ο έλεγχος διαβατηρίων εξυπηρετούσε τους επιβάτες της προηγούμενης πτήσης και δε μπορούσε να μας δεχτεί ακόμα. Μετά τον έλεγχο (που κράτησε και τις τουριστικές μας κάρτες)… το τίποτα. Ένας χώρος «duty free» γύρω στα 10τμ, σκοτεινός και ψιλοάθλιος. Και 2 πύλες, με metal detectors κλπ, και λίγα καθίσματα.

Όταν ήρθε η ώρα της πτήσης μας, επιβιβαστήκαμε (περνώντας από metal detector κλπ), μας έβαλαν στο λεωφορειάκι, και ξεκίνησε η μακρά πορεία προς το αεροσκάφος. Ήταν το ίδιο ακριβώς αεροσκάφος που μας έφερε από το Πεκίνο (P-633). Αυτή τη φορά, όμως, ούτε Pyongyang times, ούτε τίποτα. Και δίπλα μου, αυτή τη φορά, ένας αμίλητος Ιταλός. Μια βαρετή πτήση, που η έλλειψη ύπνου έκανε ακόμα βαρετότερη. Το ίδιο άθλιο hamburger, χαμογελαστές αεροσυνοδοί, και μ΄ αυτά και μ’ αυτά προσγειωθήκαμε στο Πεκίνο. Άνοιξα το κινητό μου, με μια κάρτα SIM της China Mobile, και συνδέθηκα αμέσως στο δίκτυο, και η σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο επανήρθε (αν και με τους Κινεζικούς περιορισμούς). Κάπου εδώ, το ταξίδι έφτασε στο τέλος του….
 

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.008
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Κλείνοντας την ιστορία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Samion, Traveller και Ανδρέα, για τη συνεχή τους, λόγω και έργω, παρακίνηση να επισκεφθώ κι εγώ το συγκεκριμένο προορισμό.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.036
Πιστευω,μια απο τις καλυτερες ταξιδιωτικες ιστοριες....ευχαριστουμε taver και ειθε ο μεγαλος μας ηγετης να ειναι ο φαρος και ο δικος σου και ο δικος μας :)
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.680
Likes
50.541
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τους Beatles, άντε, τους αγοράζω, είναι all time classic. Το «Edelweiss», όμως;
Χαχα, τα ίδια και σε μας, χρόνια πριν, ντε ζαβού του ζαβού. Ίδιο ρεπερτόριο.

Σε κάποια φάση με σήκωσαν να πω κι εγώ ένα τραγουδάκι, το Guantanamera δεν το είχαν (γιατί μου είπαν να πω κάτι από τη σοσιαλιστική Κούβα) και βρήκα το La Bamba. Με το που είπα το πρώτο ρεφρέν και άρχισαν να τραγουδάνε όλοι... πανικός παντού από τους Κορεάτες, έκλεισαν το καραόκε και μας έστειλαν για ύπνο αυστηρά κι ενοχλημένοι. Την επόμενη μέρα έμαθα πως ο -σπουδαγμένος στην Κούβα, τρομάρα του- ισπανόφωνος "διερμηνέας" κύριος Λι μετέφρασε το La Bamba ως La Bomba και νόμισαν ότι έχει αντεπαναστατικό/ανατρεπτικό περιεχόμενο. Οπότε Edelweiss και πάλι Edelweiss, άλλωστε ένα θέμα με τα λουλούδια το έχει ο Μεγάλος Ηγέτης.

Taver, εξαιρετική ιστορία, μεστή και με πολύ ωραίο φωτογραφικό υλικό, όπως πάντα. Έχεις ήδη την ψήφο μου για την ιστορία του μήνα... το 2018 ή όποτε φτάσουμε να ψηφίσουμε για τον Οκτώβρη του 2014. Χίλια ευχαριστώ.
 

alltheworld

Member
Μηνύματα
83
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Ταϋλάνδης
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Eξαιρετική περιγραφή και ιστορία.Προσωπικά με αποθάρρυνε να επισκεφτώ τη χώρα.Ίσως στο μέλλον αν αναπολήσω τον Ελληνικό Στρατό. Σέβομαι τη διαφορετικότητα τους αλλά η απαγόρευση μετακινήσεων ,δε μου ταιριάζει.
Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο δεν ανεβάζεις φωτογραφίες που δεν έπρεπε να βγάλεις. Θα διωχθείς απο τη Β.Κορέα και θα σε εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία;
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Να σε συγχαρώ με τη σειρά μου που μας μετέφερες τόσο ζωντανά στην Β.Κορέα που αποτελεί και δικό μου φετίχ μιας και έφτασα στη πηγή αλλά νερό του Ηγέτη δεν ήπια (πλημμύρησε η χώρα και μας απαγόρευσαν την είσοδο)
Ελπίζω να συνεχίσεις να μας χαρίζεις κι αλλες ιστορίες από το πλούσιο ενεργητικό σου.Έχεις ήδη μερικούς πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς για τους οποίους θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερες ιστορίες εδώ.
Ει Ηγέτης μεθ'ημών, ουδείς καθ'ημών!
 
Last edited:

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.008
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο δεν ανεβάζεις φωτογραφίες που δεν έπρεπε να βγάλεις. Θα διωχθείς απο τη Β.Κορέα και θα σε εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, ένας εκ των οποίων είναι ότι μπορεί να ξαναπάω κάποια στιγμή στη Β Κορέα.
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Εμένα δε με αποθάρρυνε καθόλου τουναντίον το διαφορετικό μου είναι ιδιαιτέρως θελκτικό!Σ'ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου από έναν προορισμό γρίφο για πολλούς,εμού συμπεριλαμβανομένου.
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
@taver Oκ μπορεί να ξαναπάς στην Βόρεια Κορέα για αυτό και δεν θες να ανεβάσεις κάποια πράγματα.
Η ερώτησή μου είναι πώς θα μάθουν οι βορειοκορεάτικες αρχές τι ανεβάζεις? Γιατί τους δικούς μας δεν νομίζω να τους νοιάζει.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.725
Likes
14.866
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
@taver Oκ μπορεί να ξαναπάς στην Βόρεια Κορέα για αυτό και δεν θες να ανεβάσεις κάποια πράγματα.
Η ερώτησή μου είναι πώς θα μάθουν οι βορειοκορεάτικες αρχές τι ανεβάζεις? Γιατί τους δικούς μας δεν νομίζω να τους νοιάζει.

εεεε.. άμα σου πούμε και τα μυστικά μας,τότε τι σκ@τά μυστικές υπηρεσίες είμαστε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.867
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom