vikara
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Νησί του Πάσχα
Τελευταία μέρα on the road, πολύ πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση από Stykkisholmur με κατεύθυνση το ηφαίστειο Skali. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο parking και ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας. Το πρώτο σημείο από όπου θα ήταν ορατός ο κρατήρας του ηφαιστείου ήταν στα 5χλμ. Αυτός ήταν ο στόχος μας, να καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί και να δούμε και κάτι. Και όχι μόνο είδαμε κάτι…Ήταν το highlight του ταξιδιού μας αυτό το ηφαίστειο!!! Δεν πίστευα ποτέ ότι θα δω στη ζωή μου λάβα να κοχλάζει με τα μάτια μου από «κοντά»! Έπαθα σοκ και ενθουσιασμό ταυτόχρονα! Και οι 4 μας, μείναμε να χαζεύουμε με τα κιάλια τον κρατήρα που έβραζε δεν ξέρω για πόση ώρα! Ήταν εξωπραγματικό το φαινόμενο για να το αντικρύζεις με τα μάτια σου. Επίσης φανταστική ήταν και η στέρεη λάβα στην οποία περπατήσαμε και καθίσαμε (πριν λίγο διάστημα δηλαδή η λάβα έρρεε μέχρι εκεί που ήμασταν!) Τραγουδήσαμε λίγο Πρωτοψάλτη, «σαν ηφαίστειο που ξυπνά», για να παρηγορηθούμε που έπρεπε να φύγουμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής! Μετά από 10χλμ. πεζοπορία, το λιώσιμο στο blue lagoon ερχόταν κουτί! Αν και αμφιταλαντευτήκαμε αν θα έπρεπε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα μας ή να επισκεφθούμε κάποιο άλλο αντίστοιχο lagoon της Ισλανδίας, αποφασίσαμε να μην το αφήσουμε απέξω. Και δεν το μετανιώσαμε. Μπορεί να είναι όντως υπερεκτιμημένο (πια) και να έχει πολύ κόσμο. Είναι όμως πολύ μεγάλο, έχει ωραία οργάνωση και επίσης εμείς τη βγάλαμε στο κομμάτι που λέγεται «silent lagoon», βρίσκεται στο βάθος της συνολικής διαμόρφωσης, έχει απόλυτη ησυχία, όχι πολύ κόσμο και απαγορεύονται κινητά και φωτογραφίες. Η θερμοκρασία του νερού ήταν εθιστική, πρέπει να ήμασταν μέσα για πάνω από 4ωρο. Αφού μούλιασε μέχρι και το τελευταίο μας εσωτερικό όργανο, βγήκαμε, μπανιαριστήκαμε, στεγνώσαμε και πήραμε τον δρόμο προς Ρέικιαβικ. Φτάσαμε αργά στο Ρέικιαβικ όπου θα μέναμε 2 βράδια, ουσιαστικά είχαμε μια ολόκληρη μέρα στη διάθεσή μας, καθώς την τελευταία μέρα πετούσαμε γύρω στα μεσάνυχτα. Για τη διαμονή μας είχαμε κλείσει το Student hostel μέσω hotels.com στα 260€/βραδιά για 2 δίκλινα με ιδιωτικό(!) μπάνιο – πρώτη φορά μετα από μια εβδομάδα που θα πηγαίναμε μόνοι μας εκεί που και ο βασιλιάς πάει μόνος του. Αφού αφιχθήκαμε στο κατάλυμα καταλάβαμε ότι ήταν όντως οι φοιτητικές τους οι εστίες (student hostel αφού, χελλόου!) οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο campus του πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ και τις οποίες τις εκμεταλλεύονται το καλοκαίρι ώστε με τα έσοδα να τις συντηρούν στην τέλεια κατάσταση που βρίσκονται και για τους φοιτητές τον χειμώνα (ένα πράγμα όπως στην Ελλάδα #not). Η επόμενη μέρα είχε βόλτες στο Ρέικιαβικ. Επισκεφθήκαμε την Hallgrimskirkja τον κεντρικό καθεδρικό του Ρέικιαβικ. Κάναμε βόλτες στο λιμάνι και φτάσαμε περπατώντας μέχρι το Höfði house όπου συναντήθηκαν το 1986 οι Γκορμπατσώφ και Ρέιγκαν και υπέγραψαν το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ήπιαμε μπύρες και φάγαμε hot dog σε μια από τις πιο πολυσύχναστες καντίνες της πόλης. Επισκεφθήκαμε το δημαρχείο της πόλης και είδαμε από κοντά την τεράστια μακέτα του ανάγλυφου του νησιού που βρίσκεται στο ισόγειο. Φωτογραφίσαμε το ευφυέστατο γλυπτό του «Άγνωστου Γραφειοκράτη» (αχ, και πόσο θα μας ταίριαζε να βάλουμε από ένα τέτοιο δίπλα στον άγνωστο στρατιώτη και εδώ στην Ελλάδα και να του καταθέτουμε όλοι μας από ένα στεφάνι συχνά-πυκνά). Ψωνίσαμε σουβενίρ, αποξηραμένο λυκόψαρο και σάπιο (μην-δοκιμάσετε-ποτέ) καρχαρία από την Kolaportid Flea Market. Γενικά περάσαμε 1,5 πολύ χαλαρή και ξεκούραστη μέρα στην ισλανδική πρωτεύουσα και ανακατευτήκαμε με τους ντόπιους που ήταν και αρκετοί μιας και ήταν Παρασκευοσάββατο και οι Ισλανδοί απολάμβαναν τον καλό καιρό σε ανοιχτά καφέ-μπαρ και πάρκα. Βραδάκι Σαββάτου πήραμε των οματιών μας και κινήσαμε για το αεροδρόμιο του Κεφλαβικ, για να πετάξουμε όλη τη νύχτα για Βιέννη και από εκεί οι μισοί τρέχοντας για Αθήνα (τρέχοντας να προλάβουν την ανταπόκριση δηλαδή που ήταν ούτε μια ώρα) και οι άλλοι μισοί κουτουλώντας από τη νύστα για Θεσσαλονίκη (είχαμε κανένα 5ωρο αναμονή στη Βιέννη και ήμασταν σαν κουδούνια από την αυπνία). Η Ισλανδία ήταν ένα όνειρο ετών και είμαι ευγνώμων και πολύ χαρούμενη που κατάφερα να το πραγματοποιήσω και με τον τρόπο και την παρέα που έγινε. Ευχαριστώ τα μέλη του φόρουμ που με τις πληροφορίες που μοιραστήκαν, μας βοήθησαν να το οργανώσουμε και ένα ξεχωριστό μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπημένη μου @Sassenach77 που μου έδωσε τα ισλανδικά της φώτα όταν ακόμα ήμασταν στο ξεκίνημα του σχεδιασμού! Ελπίζω να βοηθήσω και εγώ με την ιστορία μου όποιον σκέφτεται να επισκεφτεί αυτή τη χώρα και να κάνει αυτήν την - με μια λέξη- ταξιδάρα!
Ηφαίστειο Skali
Blue lagoon
Ρέικιαβικ
Ηφαίστειο Skali

Blue lagoon

Ρέικιαβικ

Last edited: