Κάρπαθος Κάρπαθος: Ακριτική και Μοναδική

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Από πού να ξεκινήσω…από τις παραδεισένιες παραλίες, από τα καταγάλανα νερά, από τη μυρωδιά του πεύκου, από την παράδοση που παραμένει ζωντανή…..

Η Κάρπαθος είναι το 2ο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων με έκταση 301 τ.χλμ. και 160 χλμ ακτών. Είναι ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις. Εδώ βρίσκεται το ψηλότερο βουνό των Δωδεκανήσων και το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο των Δωδεκανήσων. Αλλά εδώ βρίσκονται και παραλίες Πανευρωπαϊκώς και Παγκοσμίως βραβευμένες!

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Στο νησί υπάρχουν 2 κύρια λιμάνια που ‘δένει’ το πλοίο. Ένα στην πρωτεύουσα –τα Πηγάδια- και ένα στο Διαφάνι (επίνειο του χωριού Όλυμπος). Επίσης, υπάρχει το Διεθνές αεροδρόμιο της καρπάθου με έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους προσγείωσης των Βαλκανίων και απευθείας πτήσεις από Αθήνα-Ρόδο-Σητεία. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι επιδοτούμενα – δηλαδή είναι φθηνότερο να έρθετε με αεροπλάνο εδώ, παρά στο Ηράκλειο για παράδειγμα. Τη θερινή σεζόν υπάρχουν καθημερινά απευθείας πτήσεις από Αθήνα, αλλά και 3 επίσης κάθε μέρα από Ρόδο.

ΧΩΡΙΑ
Αποτελείται από 12 χωριά και γεωπολιτικά της ανήκει και το νησί Σαρία. Όμως σε αυτά τα 12 χωριά συμπεριλαμβάνεται και η Όλυμπος, ένα χωριό αναγνωρισμένο ως Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά της UNESCO.




Κανείς γυρίζει πίσω στον χρόνο όταν βρεθεί εκεί – θα δει τις γυναίκες του χωριού ντυμένες με τη παραδοσιακή φορεσιά,
θα δει το ψωμί να βγαίνει από τους ξυλόφουρνους που υπάρχουν στα στενά σοκάκια, την αρχαία Βυζαντική εκκλησία με το επίχρυσο τέμπλο, τους ανεμόμυλους του χωριού και τόσα άλλα.


Όμως κάθε χωριό της Καρπάθου είναι ξεχωριστό. Τα περισσότερα διατηρούν τις παραδόσεις σε μεγάλο βαθμό, όσο και αν προσπαθεί ο τουρισμός να τις επηρεάσει. Τέλος, στα χωριά όλα τα σπίτια διατηρούν στο εσωτερικό τους τον Καρπάθικο σοφά, ένα είδος κρεβατιού, ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι σήμερα δε χρησιμοποιείται στη πράξη.

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια (ή Κάρπαθος), το σύγχρονο σημείο του νησιού. Εδώ βρίσκεται το κύριο λιμάνι και κατοικεί ο μισός πληθυσμός του νησιού. Είναι ιδανικό σημείο διαμονής των επισκεπτών, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα, παραλίες κλπ. Εδώ, μπορεί κανείς να δει τη Βασιλική της Αγίας Φωτεινής, το Μουσείο, διάφορους Μυκηναϊκούς τάφους, τα Ιταλικά κτίσματα,



αλλά να συνδυάσει και τη διασκέδαση, στα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως, καφετέριες και μπάρ.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Διαθέτει πάνω από 8.000 κλίνες και συνεχώς κατασκευάζονται νέες και πολυτελής τουριστικές μονάδες. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στη πρωτεύουσα, αλλά και σε κάθε παραλία ή χωριό υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία για τον επισκέπτη.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κάθε χρόνο διοργανώνεται και πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας που προσελκύει διαγωνιζόμενους και επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης.
Από το 2007 υπάρχει αναγνωρισμένη καταδυτική σχολή, σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη. Κάτι που άργησε να δημιουργηθεί στην Κάρπαθο, μιας και έχει πλούσιο βυθό για καταδύσεις. Προσφέρει πλήρης εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι μετά το πέρας των μαθημάτων μπορούμε να καταδυθούμε σε όποιο σημείο του κόσμου θελήσουμε, αφού αποκτούμε το Πιστοποιητικό.
Υπάρχει ο Σύλλογος Φίλων του Βουνού Καρπάθου, που κάθε Κυριακή πραγματοποιεί ξεχωριστές διαδρομές σε μέρη που δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης εκτός από το περπάτημα και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για κάποιον να τα επισκεφτεί.

ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ
Η Κάρπαθος αποτελεί Εθνικό Δρυμό. Το 1/3 της Καρπάθου έχει ανακηρυχτεί δρυμός, αφού υπάρχουν πολλά μοναδικά είδη φυτών, πλήθος μεταναστευτικών πτηνών, εκτεταμένα δάση κωνοφόρων με τη τραχεία πεύκη και στις παραλίες της ζει η Μεσογειακή φώκια Monachusmonachus.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Όμως αυτό που δε ξεχνάει ποτέ ο επισκέπτης φεύγοντας απ’ την Κάρπαθο είναι οι μοναδικές παραλίες. Όλων των ειδών παραλίες… αμμουδερές, βοτσαλωτές, μικρές, μεγάλες, ερημικές, κοσμοπολίτικες, ότι είδους παραλία μπορεί κανείς να φανταστεί. Ένα είναι το κοινό τους, τα πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά. Υπάρχουν περισσότερες από 20 παραλίες που είναι οι περισσότερο επισκεπτόμενες, αλλά δεκάδες ακόμα που είναι πιο απομονωμένες και γνωστές μόνο στους…ειδικούς! Η παραλία Άπελλα είναι βραβευμένη πολλές φορές για την εξαιρετική της φυσική ομορφιά (και η αγαπημένη μου), αλλά όλες οι παραλίες της ανατολικής πλευράς διαθέτουν το σκηνικό των ψηλών βουνών-του πεύκου-και της κατάληξης σε μια μοναδική βοτσαλωτή παραλία. Η δυτική πλευρά του νησιού αποτελείται από περισσότερο αμμουδερές παραλίες.















ΓΕΝΙΚΑ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

ΑΞΙΖΕΙ!!! Με πολλάαααα θαυμαστικά!!!

Αν κανείς σκεφτεί να επισκεφθεί την Κάρπαθο, πρέπει να κάνει κράτηση εισιτηρίων νωρίς. Όταν λέω νωρίς, για ταξίδι το καλοκαίρι σημαίνει κράτηση από Απρίλιο. Καλύτερος τρόπος είναι αυτός, δηλαδή με αεροπλάνο, μιας και η πτήση διαρκεί 1 ώρα το πολύ και το εισιτήριο κοστίζει 160 ? μετ’ επιστροφής.
Πρέπει να ξέρετε ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι αναγκαστική. Είναι μεγάλο νησί και πρέπει να το επισκεφθείτε όλο, να μη χάσετε τίποτα. Οι παραλίες βρίσκονται παντού, τα χωριά είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί, και η Όλυμπος στο βορειότερο σημείο του.
Οπότε, πρέπει να σκεφτείτε αν σας συμφέρει οικονομικά να φέρετε με πλοίο δικό σας αυτοκίνητο ή να έρθετε αεροπορικώς και να νοικιάσετε εδώ. Γενικά οι τιμές ενοικίασης αυτοκινήτου είναι από 25-40 ? (αντίστοιχα με την εποχή). Ξενοδοχεία και δωμάτια υπάρχουν όλων των ειδών και τιμών, αλλά γενικά είναι πολύς καλής κατάστασης σε πολύ καλές τιμές. Οπότε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Επίσης και η διατροφή-εστιατόρια-ταβέρνες-fastfood, είναι πολύ καλής ποιότητας και πολύ καλών τιμών. Υπάρχουν και πολλές ταβέρνες με προϊόντα δικής τους παραγωγής!
Την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνονται πολλές και συνεχής πολιτιστικές εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο του Δήμου, αλλά και σε χωριά αρκετές φορές, παραστάσεις χορευτικές, θεατρικές, μουσικά συγκροτήματα κ.α.
Οι παραλίες είναι πραγματικά μοναδικές, οι φωτογραφίες δε νομίζω να προσεγγίζουν στο παραμικρό την πραγματικότητα.
Και τέλος η Όλυμπος – ΠΡΕΠΕΙ να την δει κάθε Έλληνας…
Καλή εποχή είναι ο Ιούνιος και το τέλος Αυγούστου (κατά τη γνώμη μου) αφού δε φυσάει τόσο πολύς αέρας και οι τιμές είναι σίγουρα γενικότερα χαμηλότερες. Όμως, αξίζει να έρθει κάποιος 15αύγουστο, να πάει στο πανηγύρι της Παναγίας στην Όλυμπο και να ζήσει το παραδοσιακό γλέντι, να ακούσει τις μαντινάδες και να δει όλες τις γυναίκες του χωριού, νέες και μεγαλύτερες με τη παραδοσιακή καλή τους φορεσιά και την λεγόμενη κολα’ί’να – ένα ύφασμα κρεμασμένο στο στήθος της κάθε κοπέλας, που πάνω του είναι ραμμένα χρυσαφικά μεγάλης αξίας, συνήθως πεντόλιρες.
Δεν είναι τυχαίο που όσοι επισκέπτονται την Κάρπαθο, δεν αργούν πολύ να επιστρέψουν…


ΕΠΙΣΗΣ η εκπομπή ‘’Γυρίσματα’’ του ΣΚΑ’Ι’ θα προβάλει την Κάρπαθο από 15 έως 18/9 κάθε απόγευμα στις 19:00.
Οικοδεσπότης της πρωτεύουσας θα είμαι εγώ (θα προβληθεί στις 16/9 πιθανότατα αυτό), θα εντυπωσιαστείτε πολύ φυσικά, αλλά live είμαι ακόμα καλύτερος!!!!!!

Το linkγια να το δείτε onlineσε υπολογιστή είναι:
ΣΚΑΪ : ΣΚΑΪ Τηλεόραση

Θα ήθελα πολύ να γράψετε τις εντυπώσεις σας για όσα δείτε και είμαι στη διάθεσή σας για όποια απορία έχετε ή σε ότι δε σας κάλυψα από αυτά που έγραψα.



site για Κάρπαθο:

Kάρπαθος :: Karpathos

www.inkarpathos.com
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολυ κατατοπιστικο το αρθρο σου. Η Καρπαθος ειναι μεσα στα σχεδια μου για καποιο καλοκαιρι...
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.698
Likes
6.299
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Αντώνη συνονόματε στο Φοινίκι μείναμε 9 μέρες. 8 σεπτ στο μεγάλο πανηγύρι πήγαμε.
Εμένα αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν ότι κάθε βράδυ πήγαινα στον ξενοδόχο που είχε και ταβέρνα γύρω στα δυο κιλά φρέσκα ψαράκια και μας τα έψηνε. Γι' αυτό ξαναπάω ευχαρίστως....
 

σαιτας

Member
Μηνύματα
696
Likes
372
Αντώνη συνονόματε στο Φοινίκι μείναμε 9 μέρες. 8 σεπτ στο μεγάλο πανηγύρι πήγαμε.
Εμένα αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν ότι κάθε βράδυ πήγαινα στον ξενοδόχο που είχε και ταβέρνα γύρω στα δυο κιλά φρέσκα ψαράκια και μας τα έψηνε. Γι' αυτό ξαναπάω ευχαρίστως....
σουδιανε αν τωρα εχει 4 κιλα ο ξενοδοχος-ταβερνιαρης να ερθω και γω. Παντως η καρπαθος ειναι στα σχεδια για καποια στιγμη σιγουρα
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ναι, αυτό δεν το ανέφερα για τους φίλους του ψαριού... Έχουμε και καταπληκτικά ψάρια! Και πολλάαααα!!!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.698
Likes
6.299
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
σουδιανε αν τωρα εχει 4 κιλα ο ξενοδοχος-ταβερνιαρης να ερθω και γω. Παντως η καρπαθος ειναι στα σχεδια για καποια στιγμη σιγουρα

ελα σαίτα και τα δυο είναι δικά μας. στους άλλους δε δίνουμε γιατί δεν θέλουν να ξαναπάμε επειδή έχουν πάει. αλλά θα "την κάνω" μόνος κάποιο καλοκαίρι. τα ναύλα απ εδώ είναι λίγα
το ίδιο και οι ώρες ταξιδιού.
πάντως στην Χώρα δεν είναι να μένει κανείς που θέλει ησυχία. ο συνωστισμός και οι κράχτες
για τις ταβέρνες κάνει άσχημη εντύπωση. και τα ψάρια τους (μα τόσες ταβέρνες με φρέσκο ψάρι;!!!), σίγουρα εισαγωγής. Πιστεύω να συμφωνεί ο Αντώνης.
Μόνο στο Φοινίκι που είναι ψαροχώρι βρίσκεις φρέσκο.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
πάντως στην Χώρα δεν είναι να μένει κανείς που θέλει ησυχία. ο συνωστισμός και οι κράχτες
για τις ταβέρνες κάνει άσχημη εντύπωση. και τα ψάρια τους (μα τόσες ταβέρνες με φρέσκο ψάρι;!!!), σίγουρα εισαγωγής. Πιστεύω να συμφωνεί ο Αντώνης.
Μόνο στο Φοινίκι που είναι ψαροχώρι βρίσκεις φρέσκο.
Ναι, η πρωτεύουσα -το έγραψα κιόλας- είναι για αυτούς που θέλουν φασαρία και νυχτερινή ζωή (καλά, όχι τίποτα το extreme βεβαια...) αλλά αυτά είναι στο κέντρο κέντρο, γιατί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία γύρω γύρω που είναι μια χαρά απο θέμα ησυχίας, παρόλο που είναι στην 'πόλη'. Φρέσκο ψάρι ναι, στο Φοινίκι και στον Λευκό, μην ξεχνιόμαστε :)
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντώνη μπράβο για το άρθρο!αξίζει στην Κάρπαθο το αφιέρωμα,την είχα επισκεφθεί πριν πολλάαα χρόνια, 15 τουλάχιστον...θυμάμαι πάντως ότι μου έκανε εντύπωση το αυθεντικό χωριό της Ολύμπου με τους φούρνους,τα σοκάκια όπως το περιγράφεις..και οι πεντακάθαρες εκπληκτικές παραλίες του νησιού. Αυτό βέβαια που ήταν πρόβλημα τότε(προφανώς θα έχει αλλάξει)ήταν ότι δεν υπήρχαν δρόμοι για να κατέβεις στις παραλίες,δηλ οι περισσότεροι ήταν κάτι δύσκολοι χωματόδρομοι...
Επίσης δεν υπήρχαν και πολλοί τρόποι πρόσβασης στο νησί σας,εγώ είχα πάει αεροπορ.από Ρόδο(με τα μικρά αεροπλάνα)και στην επιστροφή είχε όλο κι όλο δύο τέτοιες πτήσεις ,η πρωινή λόγω τεχνικού προβλ στο αεροπλ δεν μας πήρε,η απογευματινή δε μας χώρεσε γιατί είχε τους λίγους στάνταρ επιβάτες της και ....άστα να πάνε:haha:,πλοίο απο κεί για Ρόδο για να ξεκολλήσω από Κάρπαθο,και από Ρόδο είχαμε χάσει το αεροπλάνο για Θεσνίκη,λίστα αναμονής για το επόμενο...τα καταφέραμε:roll:
Σίγουρα όλα αυτά έχουν βελτιωθεί,καλά έκανες και παρέθεσες το άρθρο να την έχουμε στα υπόψην...;)
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αντώνη μπράβο για το άρθρο!αξίζει στην Κάρπαθο το αφιέρωμα,την είχα επισκεφθεί πριν πολλάαα χρόνια, 15 τουλάχιστον...θυμάμαι πάντως ότι μου έκανε εντύπωση το αυθεντικό χωριό της Ολύμπου με τους φούρνους,τα σοκάκια όπως το περιγράφεις..και οι πεντακάθαρες εκπληκτικές παραλίες του νησιού. Αυτό βέβαια που ήταν πρόβλημα τότε(προφανώς θα έχει αλλάξει)ήταν ότι δεν υπήρχαν δρόμοι για να κατέβεις στις παραλίες,δηλ οι περισσότεροι ήταν κάτι δύσκολοι χωματόδρομοι...
Επίσης δεν υπήρχαν και πολλοί τρόποι πρόσβασης στο νησί σας,εγώ είχα πάει αεροπορ.από Ρόδο(με τα μικρά αεροπλάνα)και στην επιστροφή είχε όλο κι όλο δύο τέτοιες πτήσεις ,η πρωινή λόγω τεχνικού προβλ στο αεροπλ δεν μας πήρε,η απογευματινή δε μας χώρεσε γιατί είχε τους λίγους στάνταρ επιβάτες της και ....άστα να πάνε:haha:,πλοίο απο κεί για Ρόδο για να ξεκολλήσω από Κάρπαθο,και από Ρόδο είχαμε χάσει το αεροπλάνο για Θεσνίκη,λίστα αναμονής για το επόμενο...τα καταφέραμε:roll:
Σίγουρα όλα αυτά έχουν βελτιωθεί,καλά έκανες και παρέθεσες το άρθρο να την έχουμε στα υπόψην...;)
Να σαι καλά! Όπως γράφω, έχει πια καθημερινά πτήσεις απευθείας (ας μην τα ξαναγράφω), έχει και τσάρτερ συνεχώς απο εξωτερικό βέβαια, δηλαδη ο τομέας του αεροδρομίου έχει βελτιωθεί πολύ. Λογικά θα λές τα 18ρια αεροπλάνα, ε; 18 Θέσεων...πω-πω...παρολίγο να τα'χω ξεχάσει αυτά :) Δεν υπάρχουν τέτοια εδώ και χρόνια... Δυστυχώς οι παραλίες είναι πλέον ολες με άσφαλτο, αυτό σημαίνει ότι πχ στα Άπελλα -αφού ξέρεις- που παλιά ήμασταν καμιά δεκαριά άτομα, τώρα είναι 1000...Σαν κάτοικος εδώ θα προτιμούσα χωματόδρομο σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά σαν επισκέπτης φυσικά άσφλατο... Πω-πω...τώρα που λές Θεσσαλονικη, βάφτισα πριν 10 μέρες, το πρόβλημα είναι το αεροπλάνο της Ολυμπιακής μέχρι Ρόδο, ελικοφόρο και κάνει 1ώρα και 45'...Ιταλία θα είχα πάει σε τόση ώρα. Καλύτερα να πήγαινα μέσω Αθηνών, αλλά που να ήξερα;;;
 

astral

Member
Μηνύματα
776
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Αργεντινή
ΑΞΙΖΕΙ!!! Με πολλάαααα θαυμαστικά!!!
+1000 !!!!
Το "αξίζει" κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λίγο για να το περιγράψει.

Όλα τα χωριουδάκια της Καρπάθου είναι καταπληκτικά! Από τον Όθο, τις Μενετές...μέχρι την Όλυμπο...
Εμείς όλες τις φορές που έχουμε πάει Κάρπαθο έχουμε μείνει στην Αρκάσα, στο ίδιο ακριβώς δωμάτιο πάνω από την παραλία του Αγ. Νικολάου. Δωμάτιο σε παραδοσιακό Καρπάθικο στυλ, με τον σοφά που περιγράφει ο Αντώνης...απλά καταπληκτικό!!

Όσο για την Όλυμπο...τι να πω...η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. Από τα τοπία που θα αντικρύσετε, μέχρι τα υπέροχα μάτια των γυναικών της Ολύμπου... Οι μυρωδιές που διαπερνούν τα ρουθούνια στα σοκάκια της Ολύμπου, απλά δεν περιγράφονται...φρεσκοψημένο ψωμί και πίτες, τα ξύλα που καίγονται στους φούρνους...αααχ τι μου θύμησες τώρα...:D
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αντώνη, μπράβο !

Να΄σαι καλά, που μας ενημέρωσες για τον παράδεισό σου...Οι φωτο που ανέβασες, ειδικά εκείνη με τον κήπο του Μιχαλιού, είναι πανέμορφες :icecream:
Προστίθεται στη λίστα μου, η Κάρπαθος, για μελλοντική επίσκεψη...

Και βέβαια θα δω το νησί, στον ΣΚΑΙ, εξάλλου, θα πρέπει να σου πω αν γράφεις καλά στο γυαλί, βρε αδελφέ...;):lol:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.747
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom