Ηρακλειά Κουφονήσια Σχοινούσα Κουφονήσια και Σχοινούσα ή Ηρακλειά;;;

Μηνύματα
35
Likes
34
Toν Αύγουστο υπάρχει και στη σχοινουσα συγκοινωνια.
Καλησπέρα Orfeasraf, αυτό ισχύει ακόμα για την συγκοινωνία; Αν δηλαδή κάποιος πάει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα υπάρχει;
Toν Αύγουστο υπάρχει και στη σχοινουσα συγκοινωνια.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.661
Likes
50.493
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δε βρίσκω ανάλογο θέμα, οπότε τα βάζω εδώ:

Ριπόρτ από Κουφονήσια:
Αρκετός κόσμος για αρχές Ιουλίου, κατά τους ιδιοκτήτες η σεζόν πάει "ανέλπιστα καλά", κυρίως Ιταλοί, Έλληνες και Γάλλοι, γενικά καλός κόσμος. Δεν περίμενα το λιμάνι τόσο όμορφο, είχα διαβάσει ότι είναι "χάλια" (πρέπει να επανεκτιμηθεί η χρήση του όρου), αρκετά οικονομικά τα καταλύματά μας (λίγο πιο πάνω από τα 55€ που πληρώσαμε στη Χώρα της Αμοργόύ), εντυπωσιακά καλή η παραλία μέσα στο λιμάνι.

Για το φαγητό είχα διαβάσει πως έχει πέσει το επίπεδο , πως τώρα που έρχεται πολύς κόσμος έπεσε η ποιότητα κλπ. Δοκιμάσαμε χωρίς καμία σύσταση το "Αρμύρα και Πιοτό" και πάθαμε την πλάκα μας, τόσο που πήγαμε τρεις φορές. Εξαιρετικά πιάτα ελληνικής κουζίνας με twist, τόσο θαλασσινά όσο και κρέατα, σούπερ σέρβις, ποτέ πάνω από 20€/άτομο, το συστήνω ανεπιφύλακτα. Στο Πορί δοκιμάσαμε το Καλόφεγγο για το οποίο τόσα θετικά γράφτηκαν, ε αρκετά καλό ήταν , πιο ακριβό και σαφώς υποδεέστερο της Αρμύρας, αρκετή ουρά μέχρι να βρούμε τραπέζι.

Παραλίες: Ιταλίδα εξαιρετική, αλλά θες ομπρέλα, εκτός κι αν πας νωρίς και κάνεις τη μαγκιά να πας στις πέτρες κάτω από κάποιον ψιλοκρυφό όρμο. Πορί αξίζει αν δε φυσάει μόνο, γιατί μαζεύει αρκετό αέρα, στο Κάτω Κουφονήσι μόνο μέχρι τους Λάκκους διότι τα δρομολόγια στις υπόλοιπες παραλίες ξεκινούσαν... την επομένη. Καλά νερά αλλά πάλι ελάχιστος ίσκιος (αν και ήμασταν τυχεροί βρήκαμε ίσκιο, μετά πλάκωσε κόσμος και κάηκε), έχει αχινούς. Γενικά το Πάνω Κουφονήσι παρότι έχει πια αρκετό κόσμο, έχει ατμόσφαιρα, ωραίες βόλτες, χαριτωμένη χώρα, ωραία μαγαζιά, σχετική ησυχία.

Κάναμε και την εκδρομούλα μας στην Ηρακλειά, σίγουρα αξίζει και για διανυκτέρευση, η παραλία (με μπόλικο ίσκιο) στο λιμάνι είναι απλά εξαιρετική, πολύ καλύτερη από το Λιβάδι κατά τη γνώμη μου. Ελάχιστος κόσμος στο νησί, καλό φαγητό στην ταβέρνα στο λιμάνι, πολύ βολικό ότι το μοναδικό βαν του νησιού έρχεται... κι όταν το πάρεις τηλέφωνο και πληρώνεις 1.80/ανά επιβάτη. Δυστυχώς έτσι όπως είναι τα δρομολόγια από Κουφονήσια χάνεις το καραβάκι που πάει στον Αλιμιά. Φοβερή ατμοσφαιρα το νησάκι για όσους επιζητούν ησυχία ή θέλουν να πάρουν μέρος και στον ιδιότυπο μαραθώνιο που γίνεται αρχές Ιουλίου.
 

lekond

Member
Μηνύματα
85
Likes
418
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ηρακλειά 2021 (18-22/06) - Σχοινούσα (20/06)

Μια ανασκόπηση κι από μένα ενός πενθημέρου που πέρασα στην Ηρακλειά στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, φιλοξενούμενος σε φίλο που εργάζεται στο νησί. Σε συνέχεια των περυσινών διακοπών στη Δονούσα, συνέχισα αγέρωχα φέτος με Μικρές Κυκλάδες και μάλιστα σε λίγες μέρες ετοιμάζομαι και για Κουφονήσια, οπότε θα μας μένει μόνο η Κέρος για το μέλλον..

Η μετάβαση στην Ηρακλειά έγινε μέσω Νάξου (Blue Star Delos για Νάξο και από εκεί με το θρυλικό Σκοπελίτη). Η άφιξη του Σκοπελίτη στο λιμάνι είναι από μόνη της ένα θέαμα, καθώς σύσσωμοι οι κάτοικοι της Ηρακλειάς σπεύδουν να λάβουν τα αγαθά για τις επιχειρήσεις τους από το πλοίο. Οι επιβάτες που κατεβήκαμε στο νησί βαριά βαριά να ήμασταν 30, καθώς ήταν ακόμα μέσα Ιούνη.

IMG_1644.JPG


Η χαρακτηριστική επιγραφή WELCOME στα βράχια του λιμανιού του νησιού.

Μετά την τακτοποίηση μας στο σπίτι και μια γρήγορη βόλτα με το αμάξι κατά μήκος όλου του οδικού δικτύου του νησιού, πήγαμε για βραδινό στον Ασκό, που βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Πολύ καλό ιταλικό κατά βάση φαγητό και το μαγαζί σε εξαιρετική θέση.

IMG_1602.JPG


Ξημέρωσε η επόμενη ημέρα στον παράδεισο της Ηρακλείας, με την απέραντη γαλήνη..

IMG_1621.JPG


και κινήσαμε από τη Χώρα όπου και μέναμε για τον Άγιο Γεώργιο (λιμάνι), που είναι ο κύριος οικισμός του νησιού.

IMG_1622.JPG


Όπως και τις υπόλοιπες ημέρες που ακολούθησαν, πήραμε το πρωινό μας στο εξαιρετικό Εν Λευκώ, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Αγίου Γεωργίου με θέα το λιμάνι και τιμήθηκε δεόντως και τα βράδια για τα cocktails του.

IMG_1627.JPG


Πρωινό στην άγονη γραμμή με θέα το θρυλικό Σκοπελίτη

IMG_1628.JPG


IMG_1629.JPG


IMG_1630.JPG


Μετά το πρωινό σειρά είχε μια πολύωρη βουτιά στην παραλία του Αγίου Γεωργίου με τα πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά της.

1628430829858.png


Ηλιοβασίλεμα στους λόφους πάνω από τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκονται και κάποιοι μύλοι.

IMG_1645.JPG


IMG_1651.JPG


Θέα προς τις υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες ανατολικά της Ηρακλειάς: μπροστά μπροστά το Βενέτικο και στο βάθος Σχοινούσα, Κέρος, Κουφονήσια.

IMG_1696.JPG


Ξημέρωσε η τρίτη μέρα του ταξιδιού και βουρ για το λιμάνι να περάσουμε με το αμάξι απέναντι για μονοήμερη στη Σχοινούσα. Η διάρκεια του ταξιδιού... 10 λεπτά

IMG_1769.JPG


Το λιμάνι της Σχοινούσας από ψηλά, με αρκετά γιοτ αγκυροβολημένα σε αυτό. Το σκηνικό στη Σχοινούσα αλλάζει, καθώς είναι πιο κοσμοπολίτικη και δε νιώθεις την ίδια άγρια ομορφιά της άγονης Ηρακλειάς.

IMG_1770.JPG


Οδηγήσαμε μέχρι το άλλο άκρο του νησιού στην εξαιρετική παραλία της Ψιλής Άμμου, με την τεράστια αμμουδιά.

IMG_1772.JPG


Δεύτερη στάση μας η παραλία Τσιγκούρι, που δίνει κάποιες καταπληκτικές λήψεις από ψηλά. Στο Τσιγκούρι υπάρχει ένα αρκετά ωραίο beach bar, από τα ελάχιστα που υπάρχουν στις Μικρές Κυκλάδες.

IMG_1788.JPG


Η μονοήμερη στη Σχοινούσα έκλεισε με περιήγηση στη Χώρα της, η οποία μας άρεσε αρκετά είναι η αλήθεια, καθώς είχε πιο έντονο το κυκλαδίτικο στοιχείο σε σχέση με αυτές σε Ηρακλειά και Δονούσα.

IMG_1909.JPG


IMG_1912.JPG


IMG_1914.JPG


IMG_1915.JPG


IMG_1917.JPG


Προτελευταία μέρα του ταξιδιού κι αποφασίσαμε να πάρουμε το μονοπάτι από τη Χώρα για το Σπήλαιο της Ηρακλειάς, διαδρομή λίγο παραπάνω από μία ώρα.


IMG_1927.JPG


Η θέα καθ'όλη τη διάρκεια της ανάβασης προς το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη μας αποζημίωσε.


IMG_1929.JPG


Στο βάθος κάτω αριστερά η παραλία Βουρκαριά

IMG_1968.JPG


Αριστερά της κεντρικής εισόδου του σπηλαίου βρίσκεται η Σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου και δεξιά ένα μικρό ασβεστωμένο στόμιο που είναι η είσοδος του σπηλαίου του Αγίου Ιωάννη, όπου μπαίνουμε έρποντας και με τη βοήθεια φακού. Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη είναι από τα μεγαλύτερα (2.000 τ.μ.) και πιο ενδιαφέροντα των Κυκλάδων. Στην είσοδο του σπηλαίου κρέμονται τα καντήλια του Αγίου Ιωάννη, στην γιορτή του οποίου οι κάτοικοι ανάβουν κεράκια και τα τοποθετούν στα τοιχώματα του σπηλαίου.

IMG_2017.JPG


Οδικώς επισκεφτήκαμε το απόγευμα και το Τουρκοπήγαδο, στην άλλη άκρη του νησιού, όπου σε μαγεύει η γαλήνη κι η ηρεμία που επικρατεί.

IMG_2018.JPG


IMG_2020.JPG


IMG_2021.JPG


IMG_2023.JPG


Οι αγαπημένες μου φωτογραφίες από το νησί, η βάρκα Ηρακλειάδα σταθμευμένη στο Τουρκοπήγαδο.

IMG_2024.JPG


Από εστιατόρια επισκεφτήκαμε επίσης το Σύρμα στο Λιμάνι, το Μάριο στη χώρα για σουβλάκι και την απίθανη Αρακλειά, ένα εστιατόριο πιο ακριβό μεν που βασίζεται μόνο σε κυκλαδίτικες πρώτες ύλες και για τα δεδομένα του νησιού είναι πολύ προχωρημένο και σίγουρα αποτελεί must μια επίσκεψη σε αυτό. Συνομιλήσαμε αρκετά με το σεφ κύριο Γαβαλά, και καταλάβαμε το μεράκι και τη δουλειά που έχει βάλει για να δημιουργήσει ένα τέτοιο εστιατόριο σε ένα τόσο μικρό νησί.

Για ποτό πλην του Εν Λευκώ πήγαμε και στο πολύ καλό Surfin Bird, με σήμα κατατεθέν την κομμένη βέσπα στην είσοδο.

Αυτό που μας μένει για επόμενη φορά είναι ο γύρος με καίκι στις μη προσεγγίσιμες χωρίς σκάφος παραλίες του νησιού, όπως την Αλιμιά.

Η ωραιότερη παραλία της Ηρακλειάς είναι το Λιβάδι που την τιμήσαμε δεόντως, αλλά μάλλον με συνεπήρε τόσο που δεν την έβγαλα καν φωτογραφία.. Ας είναι.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Μετά και το φετινό καλοκαίρι, δηλώνω ερωτευμένος με τις Μικρές Κυκλάδες, σε βαθμό ανεξήγητο. Ειδικά στην Ηρακλειά, την πιο ανόθευτη από όλες, ο χρόνος σταματάει, το πνεύμα και το μυαλό ηρεμούν και καταλαβαίνεις γιατί τόσοι και τόσοι πάνε για 2 μέρες και κάθονται 10 σε αυτά τα μικρά διαμάντια νότια της Νάξου.. Μικρές αλλά και τόσο μεγάλες σε ομορφιά...
 

Attachments

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.318
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Μια ανασκόπηση κι από μένα ενός πενθημέρου που πέρασα στην Ηρακλειά στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, φιλοξενούμενος σε...
Πολύ ωραία πράγματα και μαγικές εικόνες από τα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων, τα πραγματικά στολίδια του Αιγαίου.
Την Ηρακλειά δε τη χάρηκα όσο ήθελα, οφείλω ξανά μια επίσκεψη.
Πάντα τέτοια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.138
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom