Λεττονία Λιθουανία Λετονία - Λιθουανία: road trip στη χιονισμένη βαλτική

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. Χαζεύοντας το χιόνι στο Βίλνιους
  3. Κεφάλαιο 3ο
  4. Boλτάροντας στο παραμυθένιο Τρακάι
  5. Boλτάροντας στο περίφημο Κάουνας
  6. Κεφάλαιο 6ο
  7. Κεφάλαιο 7ο
  8. Ένας λόφος γεμάτος σταυρούς και μια χιονισμένη παραλία (Hill of Crosses+Jurmala)
  9. Κεφάλαιο 9ο
  10. Gulbene: σεργιανίζοντας στην πόλη των κύκνων
  11. Εξερευνώντας τη χιονισμένη Ρίγα...]Πέμπτη μεσημεράκι φτάνουμε στη Ρίγα! Μετά από δεκάλεπτο περπάτημα από το σταθμό των λεωφορείων φτάνουμε στο ξενοδοχείο, το Neiburgs Hotel. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο art nouveau κτίριο στην καρδιά της παλιάς πόλης πίσω από τον καθεδρικό ναό. Τα ευρύχωρα δωμάτια αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα στυλάτοι με σύγχρονο design εμπλουτισμένο με παραδοσιακές πινελιές. Η θέα στις χιονισμένες στέγες της παλιάς πόλης από τα μεγάλα παράθυρα των δωματίων είναι μαγευτική. Το εστιατόριο και ο χώρος spa είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το πνεύμα του ξενοδοχείου. Το πρωινό του είναι πολύ ποιοτικό και η τιμή του εξαιρετική (85 ευρώ η βραδιά στο δίκλινο με πρωινό, free wireless και δωρεάν χρήση της σάουνας). Το συγκαταλέγω σε ένα από τα αγαπημένα μου ξενοδοχεία! [URL="http://www.neiburgs.com/en/hotel/"][U]http://www.neiburgs.com/en/hotel/[/U][/URL
  12. Κεφάλαιο 12ο
  13. Κεφάλαιο 13ο
  14. Dolce vita στη Ρίγα
  15. Κεφάλαιο 15ο
  16. Κεφάλαιο 16ο
  17. Κεφάλαιο 17ο
  18. H επιστροφή...

Gulbene (=η πόλη των κύκνων)! Μια μικρή πόλη στην καρδιά της βορειοανατολικής Λετονίας. Η πόλη στην οποία ζει και εργάζεται ο φίλος μας ο Αντρέας τους τελευταίους μήνες. Στο λετονικό του σπιτάκι μας φιλοξένησε για 3 ημέρες. 3 υπέροχες μέρες που αναπολώ με μια γλυκιά νοσταλγία!

Τι κάναμε, λοιπόν, αυτές τις 3 ημέρες;

Αρχικά απαντήσαμε στο ερώτημα-αφορμή αυτού του ταξιδιού: "τι κάνει ο Αντρέας στη Λετονία;". Ο Αντρέας, λοιπόν, συμμετέχει στην οργάνωση και είναι υπεύθυνος των δραστηριοτήτων ενός κέντρου νεότητας. Το κέντρο αυτό είναι προϊόν συνδυασμού δημοτικής πρωτοβουλίας και ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με σκοπό να απασχολήσει με δημιουργικές δραστηριότητες τους νέους της πόλης. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μας στο Gulbene επισκεφτήκαμε πολλάκις το γραφείο του Αντρέα στο κέντρο νεότητας. Στεγασμένο σε ένα όμορφο, παραδοσιακό, πεντακάθαρο κτίριο φιλοξενούσε διάφορες θεματικές αίθουσες. Στη μία αίθουσα μπορεί παιδάκια να έπαιζαν πινγκ-πονγκ ενώ στην άλλη νεαροί να πραγματοποιούσαν το μοντάζ της ταινίας που γύριζαν. Στο ένα δωμάτιο νέοι μπορεί να έκαναν δωρεάν την γυμναστική τους ενώ στο άλλο έφηβοι σέρφαραν στο internet. Κι όλα αυτά υπό το πρίσμα της τάξης, της οργάνωσης και της συνεχούς έμπνευσης και προσπάθειας για κάτι καλύτερο!

Τι άλλο κάναμε στο Gulbene; Ήρθαμε σε επαφή, συζητήσαμε, γνωρίσαμε (έστω και επιφανειακά) αρκετούς κατοίκους της μικρής αυτής λετονικής πόλης. Την εικοστετράχρονη Λάνα, ήρεμη, γλυκιά, κλειστή, αφοσιωμένη στην οικογένειά της (ιδίως στο μικρό κοριτσάκι της). Την σαραντάχρονη Ίεβα, φιλελεύθερη, πανέξυπνη, πρώην κάτοικο Ρίγας. Τον δεκαοκτάχρονο Άρμις, καλλιεργημένο, καλλιτεχνικό τύπο. Και άλλους... Η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους ήταν σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του ταξιδιού. Η φιλοσοφία ζωής, ο τρόπος σκέψης τους, τα "σημάδια" της πρόσφατης, πολυτάραχης ιστορίας τους, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας, η είσοδος στο ΔΝΤ, η προσπάθεια αφομοίωσης της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας...Είναι στοιχεία που σμιλεύουν με έναν ενδιαφέροντα τρόπο την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων και καθιστούν γοητευτική την επικοινωνία μαζί τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απόψεις που άκουσα από αρκετούς (χωρίς πρόθεση γενίκευσης, φυσικά!). "Πριν μερικά χρόνια ανοιχτήκαμε πολύ οικονομικά σαν χώρα κι έγιναν λάθη στη διαχείριση του χρήματος. Τώρα θα πρέπει όλοι να ζήσουμε με λιτοτητα μέχρι να εξοφληθούν τα χρέη μας." και "Στόχος στην ανατροφή των παιδιών μας δεν είναι το να είναι οι καλύτεροι μαθητές και να σπουδάσουν στις καλύτερες σχολές. Στόχος είναι να μεγαλώσουν σε ένα υγιεινό, φυσικό περιβάλλον και να ακολουθήσουν τις κλίσεις τους.".

Η γνωριμία με το Gulbene συνεχίζεται φυσικά με την εξερεύνησή του. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής μας εκεί το περπατήσαμε από άκρη σε άκρη, χαζέψαμε τους ψαράδες και τους σκιέρ στην παγωμένη του λίμνη, απολαύσαμε πολύ, πολύ αφράτο, ολόλευκο χιόνι (και 2 πτώσεις πάνω σε αυτό:p), ξαναγίναμε παιδιά παρατηρώντας τα παραμυθένια σπιτάκια με τις χιονισμένες αυλές, περπατήσαμε δίπλα στα γυμνά του δέντρα και τα μισοπαγωμένα ρυάκια του, μαγευτήκαμε από τη λάμψη του χιονιού το βράδυ (λες και εκατομμύρια διαμαντάκια είχαν σκορπιστεί στην επιφάνειά του), ψωνίσαμε στα λετονικά super market (1 ευρώ ισοδυναμεί με 0,71 LATS), απολαύσαμε παραδοσιακές, λετονικές λιχουδιές στο εστιατόριο-σαλέ ΚanteKrogs και τέλεια γλυκά με καφεδάκι στο cafe του ξενοδοχείου Vecgulbenes Muiza.

Tέλος, τις 3 αυτές μέρες, δοκιμάσαμε άπειρες λετονικές μπύρες, γευτήκαμε ένα σωρό διαφορετικές γεύσεις σοκολάτας (laima:η ξακουστή λετονική μάρκα σοκολάτας!), μασουλήσαμε ό,τι γεύση από πατατάκια κυκλοφορεί στη Λετονία (νικητές είναι αυτά με την sour cream και τα lays με τυρί και βότανα), μαγειρέψαμε υγιεινά (κρέπες, μακαρονάδες και hot dog), είδαμε ταινίες στον τοίχο χρησιμοποιώντας προτζέκτορα, μιλήσαμε-γελάσαμε-ξενυχτήσαμε...Και γενικά απολαύσαμε τη σουρεαλιστική κατάσταση του να κάνεις πράγματα απλά και καθημερινά με αγαπημένους φίλους, με τη διαφορά του να λαμβάνουν χώρα σε μια μακρινή γωνιά της ηπείρου!

Έτσι όμορφα και χαρούμενα οι 3 ημέρες της παραμονής μας στο Gulbene έφτασαν στο τέλος τους! Πέμπτη πρωί επιβιβαζόμαστε με το αγόρι μου στο λεωφορείο με προορισμό τη Ρίγα όπου θα περάσουμε 4 ρομαντικές μερούλες. Την τελευταία μέρα θα μας επισκεφτεί και ο Αντρέας για να απολαύσουμε όλοι μαζί τις τελευταίες στιγμές αυτού του υπέροχου ταξιδιού. Η σχεδόν τετράωρη διαδρομή μέχρι τη Ρίγα είναι μαγευτική. Χαζεύω από το παράθυρο πανύψηλα δέντρα και παγωμένες λίμνες! Διασχίζουμε ένα ατέλειωτο, παραμυθένιο δάσος...Μεσημεράκι φτάνουμε στη Ρίγα! Και η πραγματική μαγεία αρχίζει...



Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο για τη λετονική καθημερινότητα, το blog του Αντρέα. Η πόλη των κύκνων
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Phanton

Member
Μηνύματα
77
Likes
171
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ινδια
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Από κρύο ; Φαντάζομαι ....
 

Manos

Member
Μηνύματα
261
Likes
283
Τέλεια !
Είναι ένα road trip που σκοπεύω να κάνω.
Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια.

Σε ευχαριστούμε.
:xmas_smile:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Phanton, Mano σας ευχαριστώ πολύ! Από κρύο άλλο τίποτα. Την πρώτη μέρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει όσα έπονταν. Επιζήσαμε όμως παρά τους -18!:xmas_smile: Από αύριο θα αρχίσω να γράφω λεπτομέρειες για το κάθε μέρος. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες και να αποτελέσουν έμπνευση για ένα ταξιδάκι προς τον βορρά!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.426
Likes
7.800
H ιστορία είναι ότι πρέπει για την περίοδο που διανύουμε: κρύο, χιόνι, παγωμένα δάση! :xmas_smile:
Για συνέχισε μιας και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα γι' αυτά τα μέρη!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
Λετονία? Μα καλά πουβρεθήκατε εκεί απάνω ? :xmas_mrgreen:

Για τη Jurmala, θα πω την άποψη μου μετά το κείμενο σου. Όσο για τη Ρίγα, ήταν αγάπη μεγάλη. Black Balsam ήπιατε? Στο Cuba Bar πήγατε?

Σίγουρα πάντως η Λετονία ήταν ένα από τα καλύτερα ταξίδια μου. Κι επειδή έχω παρακολουθήσει τις ιστορίες σου, είμαι σίγουρη ότι θα μεταφέρεις εξαιρετικά την ατμόσφαιρα.

Ανυπομονώ και για βίλνιους!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
varioAthens η ιστορία είναι εντελώς σε χειμωνιάτικο πνεύμα. Εκεί έζησα τον χειμώνα όπως δεν τον έιχα ξαναζήσει ποτέ!
Dorotija η παραμονή του φίλου μας ήταν ο λόγος που επιλέξαμε τη Λετονία (την οποία την γλυκοκοίταζα ούτως ή άλλως!). Και black balsam ήπιαμε και στο cuba bar πήγαμε βεβαίως-βεβαίως!:xmas_smile: Για τη Jurmala θα γράψω εντυπώσεις λίγο αργότερα. Εμείς κάναμε απλώς ένα πέρασμα σε off season εποχή. Απολάυσαμε μια χιονισμένη παραλία (πράγματι εντυπωσιακή!), με ελάχιστο κόσμο! Απ'ό,τι ξέρω όταν ο καιρός φτιάχνει, μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο το οποίο δεν είναι ακριβώς το στυλ που προτιμώ..:xmas_razz:
Και μία φωτογραφία από την εικόνα που αντίκρυσα από το παράθυρο του διαμερίσματος όταν ξύπνησα το πρωί! Είχε αρχίσει να χιονίζει...!
 

Attachments

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
και στο cuba bar πήγαμε βεβαίως-βεβαίως!:xmas_smile:
Cuba bar!! Συγκινούμαι τώρα... Φλερτ και μοχίτο Οκτώβρη μήνα στις ακτές της Βαλτικής με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Πίσω από τον καθεδρικό! Τώρα κι αν ανυπομονώ!!!!

Όσο για τη Jurmala, δεν θα την ξεχάσω ποτέ για διαφορους λόγους ένας από τους οποίους: business lunch σε κυριλέ εστιατόριο με ψάρια.. παραγγέλνει ο τύπος που πλήρωνε το γεύμα.. μου φέρνει μπροστα μου μια πιατέλα με διάφορα όστρακα.. τελείως άμαθη εγώ από αυτά.. και δεν ήξερα πως να τα φάω... :xmas_mrgreen::xmas_mrgreen::xmas_mrgreen: κατά τύχη γλιτώσαμε το διεθνές ρεζιλίκι...

Για πάμε παρακάτω παρακαλώ!!
 

kapetanore

Member
Μηνύματα
63
Likes
147
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κασμίρ - Νεπάλ - Θιβέτ
Και πάνω που είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι που χάθηκε αυτή η κοπέλα!!:xmas_mrgreen: Ελπίζω η παγωμένη Λετονία να σου άφησε ζεστές εικόνες και αναμνήσεις που θα μοιραστείς μαζί μας βεβαίως βεβαίως! Έλα να οδηγήσουμε και σε κανά παγωμένο δρόμο...
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
μπράβο!!!να έχετε πάντα όμορφα ταξίδια...μα που είναι η συνέχεια??
περιμένω εντυπώσεις από παγωμένη Βαλτική...να συμπληρώσω το παζλ μου...:xmas_biggrin:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Oρέστη, Λένα σας ευχαριστώ πολύ! 'Ηταν πραγματικά ένα πολύ "ζεστό" και όμορφο ταξίδι σε χαμηλές θερμοκρασίες! Η συνέχεια έρχεται εντός λίγων ωρών!
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Μπράβο για το κουράγιο σας να κάνετε τέτοιο ταξίδι μες το καταχείμωνο.Με μόνιμη παρέα εκεί,το "λογικό" θα ήταν να περιμένατε τον καιρό να στρώσει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.732
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom