Λεττονία Λιθουανία Λετονία - Λιθουανία: road trip στη χιονισμένη βαλτική

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. Χαζεύοντας το χιόνι στο Βίλνιους
  3. Κεφάλαιο 3ο
  4. Boλτάροντας στο παραμυθένιο Τρακάι
  5. Boλτάροντας στο περίφημο Κάουνας
  6. Κεφάλαιο 6ο
  7. Κεφάλαιο 7ο
  8. Ένας λόφος γεμάτος σταυρούς και μια χιονισμένη παραλία (Hill of Crosses+Jurmala)
  9. Κεφάλαιο 9ο
  10. Gulbene: σεργιανίζοντας στην πόλη των κύκνων
  11. Εξερευνώντας τη χιονισμένη Ρίγα...]Πέμπτη μεσημεράκι φτάνουμε στη Ρίγα! Μετά από δεκάλεπτο περπάτημα από το σταθμό των λεωφορείων φτάνουμε στο ξενοδοχείο, το Neiburgs Hotel. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο art nouveau κτίριο στην καρδιά της παλιάς πόλης πίσω από τον καθεδρικό ναό. Τα ευρύχωρα δωμάτια αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα στυλάτοι με σύγχρονο design εμπλουτισμένο με παραδοσιακές πινελιές. Η θέα στις χιονισμένες στέγες της παλιάς πόλης από τα μεγάλα παράθυρα των δωματίων είναι μαγευτική. Το εστιατόριο και ο χώρος spa είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το πνεύμα του ξενοδοχείου. Το πρωινό του είναι πολύ ποιοτικό και η τιμή του εξαιρετική (85 ευρώ η βραδιά στο δίκλινο με πρωινό, free wireless και δωρεάν χρήση της σάουνας). Το συγκαταλέγω σε ένα από τα αγαπημένα μου ξενοδοχεία! [URL="http://www.neiburgs.com/en/hotel/"][U]http://www.neiburgs.com/en/hotel/[/U][/URL
  12. Κεφάλαιο 12ο
  13. Κεφάλαιο 13ο
  14. Dolce vita στη Ρίγα
  15. Κεφάλαιο 15ο
  16. Κεφάλαιο 16ο
  17. Κεφάλαιο 17ο
  18. H επιστροφή...

Πέμπτη πρωί...Εγκαταλείπω με το ζόρι το ζεστό παπλωματάκι μου και κατευθύνομαι γεμάτη προσμονή στο παράθυρο. Και ναι...Χιονίζει! Για μερικά λεπτά δεν μπορώ να ξεκολλήσω το βλέμμα μου από το τζάμι. Ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος μιας και το τελευταίο χιόνι που θυμάμαι στην Πάτρα ήταν πριν 6-7 χρόνια (ένα φτωχικό χιονάκι βράδυ τσικνοπέμπτης!;)). Αναφωνώντας "χιονίζει, χιονίζει!!!" ξυπνάω και τα αγόρια (ίσως ήταν ο μοναδικός τρόπος να σηκωθούν από το κρεβάτι:p). Φοράμε ισοθερμικά, σκουφιά, γάντια, κασκόλ, μπότες, παλτά και είμαστε έτοιμοι για εξερεύνηση. Δύο γεμάτες μέρες στο Βίλνιους θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά του! Εγκαταλείπουμε το διαμέρισμα κι αρχίζουμε το περπάτημα. Μετά από ένα δεκάλεπτο κλείνω την ομπρέλα μου (τέρμα τα ξενέρωτα!). Μέχρι το τέλος του ταξιδιού παρέμεινε καταχωνιασμένη στη βαλίτσα. Δεν θα ξεχάσω πότε την πρώτη μας βόλτα με τις απαλές νιφάδες χιονιού να μας τυλίγουν με την παραμυθένια τους αύρα! Ονειρικό σκηνικό!

Οι περιηγήσεις μας και τις 2 ημέρες ξεκινούσαν και τελείωναν στην παλιά πόλη, την μεγαλύτερη παλιά πόλη της ανατολικής Ευρώπης. Τι καλύτερο από την περιπλάνηση στα σοκάκια της και την αποκάλυψη μικρών, κρυφών γωνιών και φωτογραφικών εμπνεύσεων...Ένα πρωτότυπο μπρούτζινο αγαλματάκι, μια εντυπωσιακή εκκλησία, ένα κτίριο που "κουβαλάει" χρόνια ιστορίας, ένα "ζεστό" μαγαζάκι...Τα σοκάκια που έκλεψαν την καρδιά μου! Pilies gatve, ο δρόμος πίσω από το πανεπιστήμιο, τουριστικός μεν, όμορφος και γεμάτος μικρούς θησαυρούς δε! Ausros Vartu gatve, o παλαιότερος δρόμος της παλιάς πόλης, γεμάτος υπέροχα κτίρια με αρχοντική λάμψη. Καταλήγει στις εντυπωσιακές Gates of dawn, τις μόνες διατηρημένες από τις 9 πύλες της παλιάς πόλης του 16ου αιώνα. Vokieciu gatve, μεγάλος δρόμος με εστιατόρια, μπυραρίες κλπ με 2 δυνατά σημεία. Το Contemporary Art Centre με ενδιαφέροντα εκθέματα και την εντυπωσιακή πλατεία δημαρχείου στην οποία καταλήγει. Η μεγαλύτερη μαγεία βρίσκεται όμως στην εξερεύνηση των μικρών μεσαιωνικών στενών όταν πια το πέπλο της νύχτας έχει τυλίξει την πόλη, ο διακριτικός φωτισμός δημιουργεί ατμόσφαιρα μυστηρίου και το χιόνι σκορπίζει μαγεία και μοναδικότητα στις στιγμές!

Μέσα στην παλιά πόλη βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Βίλνιους, το παλαιότερο στην ανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1579, έκλεισε από τους Ρώσους το 1832 και επαναλειτούργησε το 1919. Αποτελεί ένα λαβύρινθο από εντυπωσιακά κτίρια, 13 προαύλιους χώρους και μια εξαιρετική βιβλιοθήκη. Η περιπλάνησή μας διήρκησε αρκετή ώρα καθώς τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά. Αίθουσες με πολυελαίους και τοιχογραφίες, ξύλινες σκάλες, πολλαπλά επίπεδα..Δίκτυο προαύλιων χώρων (έκαστος με ξεχωριστή γοητεία) με το Grand Courtyard να κλέβει τις εντυπώσεις (ο κεντρικός προαύλιος χώρος με την όμορφη εκκλησία του St John)..Kαι φυσικά η ξακουστή βιβλιοθήκη στην οποία δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε τουρίστες. Φυσικά παρεισφρήσαμε παριστάνοντας τους Λιθουανούς φοιτητές! Και φυσικά εντυπωσιαστήκαμε "κλέβοντας" εικόνες από διάφορες γωνιές του επιβλητικού κτιριού. Τα ερεθίσματα που δεχτήκαμε ήταν ποικίλα. Συνδυασμός παράδοσης και τεχνολογίας, κλασσικού και μοντέρνου, ιστορίας και εξέλιξης! Αίθουσες που πιο πολύ θύμιζαν σάλες ανακτόρου συνυπήρχαν με ντιζαϊνάτα δωμάτια γεμάτα ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μεγάλα αναγνωστήρια που παραπέμπουν σε ταινίες μυστηρίου βρίσκονταν δίπλα σε μικρά δωματιάκια προορισμένα για πριβέ μελέτη. Κι όλα αυτά αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό. Εκατοντάδες φοιτητές, φρέσκες λιθουανικές φατσούλες χάριζαν ενέργεια και παλμό στο ιστορικό κτίριο. Αυτό είναι το σημείο που γεννιέται η φαντασίωση...##Ξανά φοιτήτρια να μελετάω σε μια τέτοια βιβλιοθήκη...:rolleyes:## Το συννεφάκι διαλύεται γρήγορα κι εμείς συνεχίζουμε την εξερεύνηση!


Περπατώντας λίγα λεπτά προς τα βορειοανατολικά η μετάβαση από την παλιά στη σύγχρονη πόλη γίνεται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η πλατεία του καθεδρικού λάμπει από το λιωμένο χιόνι και μια εκτυφλωτικά λευκή αίσθηση χαρίζει στην ατμόσφαιρα μια μαγεία παραμυθιού! Ο καθεδρικός ναός είναι επιβλητικός εξωτερικά και ατμοσφαιρικός εσωτερικά. Η σημερινή του μορφή αποτελεί απόσταγμα αλλαγών, προσθήκεων, καταστροφών και τροποποιήσεων που τον διαμόρφωσαν τους τελευταίους 6 αιώνες. Highlight του αποτελεί το παρεκκλήσι του St Casimir (προστάτη Αγίου της Λιθουανίας), με μπαρόκ στοιχεία, χρωματιστό μάρμαρο, γρανιτένια αγάλματα και υποβλητική ατμόσφαιρα. Πριν αφήσουμε πίσω μας την απαστράπτουσα αυτή πλατεία αναζητήσαμε το miracle tile, ένα ξεχωριστό, χρωματιστό πλακάκι που διαφέρει από τα υπόλοιπα. Αυτό το πλακάκι ορίζει το τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας που σχημάτισαν το 1989 δύο εκατομμύρια Λιθουανοί, Λετονοί και Εσθονοί ενώνοντας το Ταλίν με το Βίλνιους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έναντι της ρωσικής κατοχής. Η παράδοση προστάζει το να μην αποκαλύπτεται η ακριβής του θέση κι ο καθένας να το ανακαλύπτει μόνος του!:p


Δίπλα στην πλατεία του καθεδρικού βρίσκεται ο 48 μέτρων ύψους λόφος, Gediminas Hill στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το κάστρο του Βίλνιους το οποίο πλέον λειτουργεί σαν μουσείο (εύκολα προσβάσιμο με τελεφερίκ). Αυτό το οποίο αξίζει περισσότερο είναι η μαγευτική θέα από την κορυφή του. Η παλία πόλη, ο ποταμός Neris, η σύγχρονη πόλη, ο γειτονικός λόφος των 3 σταυρών...Με το που πατήσαμε το πόδι μας στην κορυφή του όλη η γοητεία του Βίλνιους απλώθηκε πανοραμικά τριγύρω μας... Παρά τους -10° C δεν χορταίναμε να απολαμβάνουμε καταπληκτικές εικόνες της πόλης. Οι απαλές νιφάδες του χιονιού και η γλυκιά ώρα του απογεύματος (λίγο πριν το σκοτάδι "αγκαλιάσει" την πόλη) ανήγαγαν την εμπειρία σε μια από τις ομορφότερες του ταξιδιού!


Και η εξερεύνηση του Βίλνιους συνεχίζεται με 3 ακόμα πόλους έλξης του. Κεφάλαιο πρώτο: εκκλησίες! Σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχει μια εκκλησία να ανακαλύψει κανείς. Άλλες μεγάλες, άλλες μικρές, άλλες λιτές, άλλες πομπώδεις, άλλες μεγαλεπίβολες, άλλες κουκλίστικες! Μία τέτοια είναι και η εκκλησία της Αγίας Άννας, παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένη από 33 διαφορετικούς τύπους κόκκινου τούβλου. Πραγματικά υπέροχη!


Κεφάλαιο δεύτερο: Uzupis! Στα ανατολικά της παλιάς πόλης αν κανείς διασχίσει τα μικρά γεφυράκια του καναλιού Vilnia θα βρεθεί στη συνοικία Uzupis, την μποέμ, αρτιστίκ και "ανήσυχη" γειτονιά της πόλης. Οι κάτοικοί της (καλλιτέχνες, διανοούμενοι κλπ) το 1998 αυτοανακύρηξαν την περιοχή τους ανεξάρτητη, σύνταξαν δικό τους σύνταγμα και κάθε χρόνο την πρωταπριλιά γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους (με χιουμοριστική διάθεση βέβαια!). Η βόλτα στην περιοχή δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα πέρα από λίγες εξαιρέσεις (κάποια γλυπτά και street art). Φαντάζομαι όμως πως το καλοκαίρι και την άνοιξη θα αλλάζει τελείως όψη και θα αποκτά άλλο παλμό που στους -10° C ήταν δύσκολο να διακρίνω...:p


Κεφάλαιο τρίτο: Snipiskes! Ή αλλιώς: η απέναντι όχθη! Στην άλλη πλευρά του ποταμού Neris, απέναντι από την παλιά πόλη βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ουρανοξύστες της πόλης δημιουργώντας μια εικόνα αντίθεσης η οποία γίνεται πιο γοητευτική το βράδυ.


Φυσικά η εξερεύνηση της πόλης δεν περιορίζεται στα αξιοθέατα, επομένως...

Something more than coffee spots

Skonis ir Kvapas: μικρά δωμάτια με 2-3 τραπεζάκια το καθένα, αίσθηση παλιού αρχοντικού, παράθυρα για να χαζεύεις το χιόνι, μεγάλη ποικιλία από τσάγια, πεντανόστιμα σαντουιτσάκια, τραγανά μπισκότα ginger! Kαι ναι...Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις τη μέρα σου!

Pilies kepyklele: κουκλίστικη, ζεστή διακόσμηση, τέλειες κρέπες, γευστικά γλυκά, ζεστός καπουτσίνο. Ό,τι πρέπει για μια γευστική στάση!

Cozy: πραγματικά cozy μαγαζάκι, ιδανικό για καφέ, γλυκό ή μπύρα σε ένα χαρούμενο, ζεστό, νεανικό περιβάλλον.

Al sokoladas: γλυπτά από σοκολάτα στη βιτρίνα, λιγοστά τραπεζάκια στο αριστοκρατικό εσωτερικό και τα πιο νόστιμα σοκολατάκια του Βίλνιους!

Tasting Vilnius

Zemaiciu Smukle: υπόγειο κελλάρι, μοναστηριακά τραπέζια, ατμοσφαιρικός φωτισμός, παραδοσιακή λιθουανική κουζίνα με αρκετά νόστιμα πιάτα (π.χ. το ζεπελίνε, πατάτα στο φούρνο γεμιστή με λουκάνικο ή πικάντικο χοιρινό κρέας).

Βistro 18: ρομαντικός χώρος, υπέροχη ατμόσφαιρα, μίξη λιθουανικής - σύγχρονης κουζίνας (τέλειες σούπες, πεντανόστιμα πιάτα!), πλούσια κάβα! Dont't miss it!

Sorrento: ιταλικό εστιατόριο, ρομαντική ατμόσφαιρα, γευστικά πιάτα, εξαιρετικές τιμές!

Something to drink

Savas Kampas: συμπαθητική μπυραρία-εστιατόριο, ιδιαίτερα δημοφιλής σε ντόπιους και τουρίστες. Ευχάριστη ατμόσφαιρα!

Skybar: στην περιοχή των ουρανοξυστών, στον τελευταίο όροφο του Radisson Hotel. Υπέροχη θέα στο βραδινό Βίλνιους, πολλές, καλές επιλογές για ποτό και για συνοδευτικές νοστιμιές! Προτιμήστε να πάτε απογευματινή-πρώιμη βραδινή ώρα για να εξασφαλίσετε τραπέζι με προνομιακή θέα.


Διόμησι μέρες στο Βίλνιους ήταν αρκετές για να μας κερδίσει η μικρή αυτή λιθουανική πόλη με τη ζωντάνια της, τις μικρές, γοητευτικές γωνιές της και τις εξαιρετικές τιμές στις ποιοτικές επιλογές που προσφέρει. Παρασκευή βράδυ ξαπλώνω στο κρεβάτι μου με το μυαλό μου γεμάτο παραμυθένιες εικόνες χιονιού. Νιώθω ευτυχισμένη και ικανοποιημένη! Το Βίλνιους ήταν μια υπέροχη εκκίνηση του ταξιδιού...Η ανυπομονησία μου όμως είναι μεγάλη...Η λιθουανική φύση με περιμένει να την γνωρίσω...
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Phanton

Member
Μηνύματα
77
Likes
171
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδια
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Από κρύο ; Φαντάζομαι ....
 

Manos

Member
Μηνύματα
261
Likes
283
Τέλεια !
Είναι ένα road trip που σκοπεύω να κάνω.
Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια.

Σε ευχαριστούμε.
:xmas_smile:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Phanton, Mano σας ευχαριστώ πολύ! Από κρύο άλλο τίποτα. Την πρώτη μέρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει όσα έπονταν. Επιζήσαμε όμως παρά τους -18!:xmas_smile: Από αύριο θα αρχίσω να γράφω λεπτομέρειες για το κάθε μέρος. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες και να αποτελέσουν έμπνευση για ένα ταξιδάκι προς τον βορρά!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.485
Likes
7.968
H ιστορία είναι ότι πρέπει για την περίοδο που διανύουμε: κρύο, χιόνι, παγωμένα δάση! :xmas_smile:
Για συνέχισε μιας και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα γι' αυτά τα μέρη!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Λετονία? Μα καλά πουβρεθήκατε εκεί απάνω ? :xmas_mrgreen:

Για τη Jurmala, θα πω την άποψη μου μετά το κείμενο σου. Όσο για τη Ρίγα, ήταν αγάπη μεγάλη. Black Balsam ήπιατε? Στο Cuba Bar πήγατε?

Σίγουρα πάντως η Λετονία ήταν ένα από τα καλύτερα ταξίδια μου. Κι επειδή έχω παρακολουθήσει τις ιστορίες σου, είμαι σίγουρη ότι θα μεταφέρεις εξαιρετικά την ατμόσφαιρα.

Ανυπομονώ και για βίλνιους!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
varioAthens η ιστορία είναι εντελώς σε χειμωνιάτικο πνεύμα. Εκεί έζησα τον χειμώνα όπως δεν τον έιχα ξαναζήσει ποτέ!
Dorotija η παραμονή του φίλου μας ήταν ο λόγος που επιλέξαμε τη Λετονία (την οποία την γλυκοκοίταζα ούτως ή άλλως!). Και black balsam ήπιαμε και στο cuba bar πήγαμε βεβαίως-βεβαίως!:xmas_smile: Για τη Jurmala θα γράψω εντυπώσεις λίγο αργότερα. Εμείς κάναμε απλώς ένα πέρασμα σε off season εποχή. Απολάυσαμε μια χιονισμένη παραλία (πράγματι εντυπωσιακή!), με ελάχιστο κόσμο! Απ'ό,τι ξέρω όταν ο καιρός φτιάχνει, μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο το οποίο δεν είναι ακριβώς το στυλ που προτιμώ..:xmas_razz:
Και μία φωτογραφία από την εικόνα που αντίκρυσα από το παράθυρο του διαμερίσματος όταν ξύπνησα το πρωί! Είχε αρχίσει να χιονίζει...!
 

Attachments

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
και στο cuba bar πήγαμε βεβαίως-βεβαίως!:xmas_smile:
Cuba bar!! Συγκινούμαι τώρα... Φλερτ και μοχίτο Οκτώβρη μήνα στις ακτές της Βαλτικής με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Πίσω από τον καθεδρικό! Τώρα κι αν ανυπομονώ!!!!

Όσο για τη Jurmala, δεν θα την ξεχάσω ποτέ για διαφορους λόγους ένας από τους οποίους: business lunch σε κυριλέ εστιατόριο με ψάρια.. παραγγέλνει ο τύπος που πλήρωνε το γεύμα.. μου φέρνει μπροστα μου μια πιατέλα με διάφορα όστρακα.. τελείως άμαθη εγώ από αυτά.. και δεν ήξερα πως να τα φάω... :xmas_mrgreen::xmas_mrgreen::xmas_mrgreen: κατά τύχη γλιτώσαμε το διεθνές ρεζιλίκι...

Για πάμε παρακάτω παρακαλώ!!
 

kapetanore

Member
Μηνύματα
63
Likes
147
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Ταξίδι-Όνειρο
Κασμίρ - Νεπάλ - Θιβέτ
Και πάνω που είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι που χάθηκε αυτή η κοπέλα!!:xmas_mrgreen: Ελπίζω η παγωμένη Λετονία να σου άφησε ζεστές εικόνες και αναμνήσεις που θα μοιραστείς μαζί μας βεβαίως βεβαίως! Έλα να οδηγήσουμε και σε κανά παγωμένο δρόμο...
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
μπράβο!!!να έχετε πάντα όμορφα ταξίδια...μα που είναι η συνέχεια??
περιμένω εντυπώσεις από παγωμένη Βαλτική...να συμπληρώσω το παζλ μου...:xmas_biggrin:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Oρέστη, Λένα σας ευχαριστώ πολύ! 'Ηταν πραγματικά ένα πολύ "ζεστό" και όμορφο ταξίδι σε χαμηλές θερμοκρασίες! Η συνέχεια έρχεται εντός λίγων ωρών!
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Μπράβο για το κουράγιο σας να κάνετε τέτοιο ταξίδι μες το καταχείμωνο.Με μόνιμη παρέα εκεί,το "λογικό" θα ήταν να περιμένατε τον καιρό να στρώσει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.267
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom