Λεττονία Λιθουανία Λετονία - Λιθουανία: road trip στη χιονισμένη βαλτική

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. Χαζεύοντας το χιόνι στο Βίλνιους
  3. Κεφάλαιο 3ο
  4. Boλτάροντας στο παραμυθένιο Τρακάι
  5. Boλτάροντας στο περίφημο Κάουνας
  6. Κεφάλαιο 6ο
  7. Κεφάλαιο 7ο
  8. Ένας λόφος γεμάτος σταυρούς και μια χιονισμένη παραλία (Hill of Crosses+Jurmala)
  9. Κεφάλαιο 9ο
  10. Gulbene: σεργιανίζοντας στην πόλη των κύκνων
  11. Εξερευνώντας τη χιονισμένη Ρίγα...]Πέμπτη μεσημεράκι φτάνουμε στη Ρίγα! Μετά από δεκάλεπτο περπάτημα από το σταθμό των λεωφορείων φτάνουμε στο ξενοδοχείο, το Neiburgs Hotel. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο art nouveau κτίριο στην καρδιά της παλιάς πόλης πίσω από τον καθεδρικό ναό. Τα ευρύχωρα δωμάτια αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα στυλάτοι με σύγχρονο design εμπλουτισμένο με παραδοσιακές πινελιές. Η θέα στις χιονισμένες στέγες της παλιάς πόλης από τα μεγάλα παράθυρα των δωματίων είναι μαγευτική. Το εστιατόριο και ο χώρος spa είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το πνεύμα του ξενοδοχείου. Το πρωινό του είναι πολύ ποιοτικό και η τιμή του εξαιρετική (85 ευρώ η βραδιά στο δίκλινο με πρωινό, free wireless και δωρεάν χρήση της σάουνας). Το συγκαταλέγω σε ένα από τα αγαπημένα μου ξενοδοχεία! [URL="http://www.neiburgs.com/en/hotel/"][U]http://www.neiburgs.com/en/hotel/[/U][/URL
  12. Κεφάλαιο 12ο
  13. Κεφάλαιο 13ο
  14. Dolce vita στη Ρίγα
  15. Κεφάλαιο 15ο
  16. Κεφάλαιο 16ο
  17. Κεφάλαιο 17ο
  18. H επιστροφή...

Όλα ξεκίνησαν με το ερώτημα "τι κάνει ο Αντρέας στη Λετονία;". Ένα απογευματάκι του Αυγούστου στην παραλία μεταξύ βουτιάς και μπύρας, διερωτόμασταν με την παρέα μου, τι κάνει ο Αντρέας στη Λετονία. Ώρα για συστάσεις! Ο Αντρέας είναι πολύ καλός μου φίλος. Επίσης είναι ακτιβιστής, εθελοντής, με φίλους και γνωστούς από διάφορες περίεργες χώρες. Ασχολείται δηλαδή με πράγματα που πάντα θαύμαζα και θα ήθελα να ασχοληθώ μα ποτέ τελικά δεν το κάνω (τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελα). Πού τον βρίσκεις πού τον χάνεις τον τελευταίο χρόνο; Μια στη Δανία, μια στη Βουλγαρία, τώρα στη Λετονία. Τι κάνει όμως εκεί; Οργανώνει, λέει, ένα κέντρο νεότητας σε μια μικρή λετονική πόλη και θα παραμείνει εκεί για σχεδόν ένα χρόνο. Τι ακριβώς είναι αυτό κανείς δεν ήξερε. Αποτελούσε το μεγάλο μυστήριο της παρέας...:xmas_cool:

Τέλη Σεπτέμβρη, εκεί που μιλάμε με τον Αντρέα στο skype μας ρωτάει για εκατοστή (?:xmas_razz:) φορά "πότε θα έρθετε Λετονία;". Του απαντάω "τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη είναι καλά;". Έκλεισε!!! Κάπου εκεί αρχίζει η υπέροχη περίοδος του ψαξίματος, της έρευνας, της γλυκιάς προσμονής...

2 μήνες μετά γευτήκαμε ένα παραμυθένιο ταξίδι...Τι καλύτερο από την απόλαυση ενός ζεστού καφέ χαζεύοντας από το τζάμι το χιονισμένο Βίλνιους...Από την παραλίμνια βόλτα στο παραμυθένιο Τρακάι...Από την άφθονη μπυροποσία στο ζωντανό Κάουνας...Από την αυτοκινητάδα μέσα σε χιονισμένα δάση και παγωμένες λίμνες...Από την εμπειρία των κυμάτων της Βαλτικής να σκάνε πάνω στη χιονισμένη παραλία στη Jurmala...Από την αίσθηση "μένω σε μια κατάλευκη πόλη στη μέση του πουθενά" στο Gulbene...Από τον έρωτα με την πρώτη ματιά με την κουκλίστικη Ρίγα...

Όλα τέλειωσαν με την επιστροφή στην πατρίδα και ερωτήσεις του τύπου: είναι πράγματι τόσο ωραίες οι Λετονές (η συνηθέστερη!), τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί εκεί πάνω, Λιθουανία, πώς σας ήρθε να πάτε εκεί, πού βρίσκεται η Λετονία, είχε κρύο και λοιπές προβλέψιμες απορίες.

Σήμερα, 12 μέρες μετά την επιστροφή μας (όσες και οι μέρες του ταξιδιού) αποφάσισα να ξαναταξιδέψω προς τον βορρά. Βοηθάει και η βροχή που χαζεύω από το παράθυρο σε συνδυασμό με μια σειρά φωτάκια που τρεμοπαίζουν δίπλα μου (μοναδικό χριστουγεννιάτικο στολίδι του σπιτιού).

24 Νοεμβρίου ξημερώματα...Αναχωρούμε με το αγόρι μου από Πάτρα με περιπετειώδη διάθεση, αφήνουμε το αυτοκίνητο στο parking του Ελ.Βενιζέλος (ευτυχώς σε θέση δίπλα ακριβώς στην πεζογέφυρα) και μετά από κανα δίωρο απογειωνόμαστε με τα μαγικά φτερά της Lufthansa. To εισητήριο κόστισε 283 ευρώ έκαστος και είχαμε ενδιάμεσο σταθμό τη Φρανκφούρτη. Ο καθαρός χρόνος πτήσης μέχρι τη Ρίγα ήταν περίπου 5 ώρες. Δυστυχώς 2 μήνες πριν που κλείσαμε τα εισητήρια οι τιμές της Air Baltic που εκτελεί τα απευθείας δρομολόγια είχαν εκτοξευθεί στα 500++ ευρώ. Φτάνουμε μεσημεράκι στο μικρό αεροδρόμιο της Ρίγας (δεν έχουμε διαφορά ώρας με τη Λετονία και τη Λιθουανία), ανταμώνουμε περιχαρείς με τον Αντρέα και κατευθυνόμαστε στο γραφείο της Avis. Παραλαμβάνουμε το αυτοκίνητο, δρόμο παίρνουμε δρόμο αφήνουμε και κατευθυνόμαστε καρφί για τη Λιθουανία. Όσο μοιραζόμαστε χαρούμενοι τα νέα μας, απολαμβάνουμε τα τραγουδάκια από τα road-trip CDs και μειώνουμε τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από το Βίλνιους, το σκοτάδι απλώνεται σιγά-σιγά γύρω μας και δεν μας επιτρέπει να καταλάβουμε πολλά από τη διαδρομή. Μόνο οι σκιές από τα πανύψηλα δέντρα μας προδίδουν ότι ουσιαστικά διασχίζουμε απέραντες δασικές εκτάσεις...

Κάπου στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών κάνουμε ολιγόλεπτη στάση για καφεδάκι και ανάληψη χρημάτων από ATM με την ελληνική κάρτα της Εθνικής. Η ισοτιμία είναι 1 ευρώ=3,48 λιθουανικά Litas. Μετά από 3,5 ώρες οδήγησης φτάνουμε στο Βίλνιους. Η πρώτη εικόνα συνίσταται σε εκατοντάδες πανομοιότυπες πολυκατοικίες, χωρίς μπαλκόνια. Το φως πίσω από μερικά παράθυρα τις έκανε να φαντάζουν σαν μαγικά, μαύρα κουτιά με μυστηριώδες φως να αναβλύζει μέσα από κάποια συρτάρια τους.

Ο tom-tom εύκολα μας οδηγεί στο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει. Το Vilnius Appartments βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικεία στα όρια της παλιάς πόλης. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε μικρά σπιτάκια γύρω από μία εσωτερική αυλή την οποία περιστοιχίζουν μισοερειπωμένα κτίρια τα οποία σε συνδυασμό με τα γυμνά δέντρα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και γοητευτικής παρακμής. Το εσωτερικό τους είναι καλόγουστο, το μπάνιο τους είναι τέλειο και στο θέμα καθαριότητας παίρνουν άριστα. Το διαμέρισμά μας ήταν για 3 άτομα στην εκπληκτική τιμή των 55 ευρώ τη βραδιά. Booking.com: hotel Vilnius Apartments, Vilnius , Lithuania - 192 Guest reviews. Book your hotel now!

Αφού τακτοποιούμαστε πρόχειρα βγαίνουμε για την πρώτη μας βόλτα στην παλιά πόλη του Βίλνιους. Μετά από 10 λεπτά περίπου περπάτημα μέσα από πλακόστρωτα σοκάκια και μικρές πλατείες βρισκόμαστε σε μια κομβική περιοχή της παλιάς πόλης. Την οδό Vokieciu Gatve στο νούμερο 24 της οποίας βρίσκεται το Zemaiciu Smukle. Σε έναν λαβύρινθο από κελλάρια, ανάμεσα σε μοναστηριακά τραπέζια, αντίκες και κεριά απολαύσαμε νόστιμη, παραδοσιακή λιθουανική κουζίνα και άφθονη παγωμένη μπύρα. Η ώρα περνάει ευχάριστα...Έχουμε πολλά να πούμε και πολλά να δοκιμάσουμε!:xmas_razz:

Κάποια στιγμή η κούραση μας νικάει. Επιστρέφουμε στο διαμέρισμα..Η πρώτη νυχτερινή "γεύση" της παλιάς πόλης είναι ελκυστική...Τι ομορφιές, τι μικρά μυστικά, τι κρυφές γωνιές θα μας αποκαλύψει το φως της ημέρας...Ανυπομονούμε...Πέφτω στο κρεβάτι κατάκοπη αλλά τρισευτυχισμένη! Ένα ταξίδι μόλις άρχισε...Προλαβαίνω να κάνω μόνο μια σκέψη... Άραγε θα χιονίσει αύριο...;
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Phanton

Member
Μηνύματα
77
Likes
171
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ινδια
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Από κρύο ; Φαντάζομαι ....
 

Manos

Member
Μηνύματα
261
Likes
283
Τέλεια !
Είναι ένα road trip που σκοπεύω να κάνω.
Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια.

Σε ευχαριστούμε.
:xmas_smile:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Phanton, Mano σας ευχαριστώ πολύ! Από κρύο άλλο τίποτα. Την πρώτη μέρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει όσα έπονταν. Επιζήσαμε όμως παρά τους -18!:xmas_smile: Από αύριο θα αρχίσω να γράφω λεπτομέρειες για το κάθε μέρος. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες και να αποτελέσουν έμπνευση για ένα ταξιδάκι προς τον βορρά!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.412
Likes
7.739
H ιστορία είναι ότι πρέπει για την περίοδο που διανύουμε: κρύο, χιόνι, παγωμένα δάση! :xmas_smile:
Για συνέχισε μιας και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα γι' αυτά τα μέρη!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
Λετονία? Μα καλά πουβρεθήκατε εκεί απάνω ? :xmas_mrgreen:

Για τη Jurmala, θα πω την άποψη μου μετά το κείμενο σου. Όσο για τη Ρίγα, ήταν αγάπη μεγάλη. Black Balsam ήπιατε? Στο Cuba Bar πήγατε?

Σίγουρα πάντως η Λετονία ήταν ένα από τα καλύτερα ταξίδια μου. Κι επειδή έχω παρακολουθήσει τις ιστορίες σου, είμαι σίγουρη ότι θα μεταφέρεις εξαιρετικά την ατμόσφαιρα.

Ανυπομονώ και για βίλνιους!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
varioAthens η ιστορία είναι εντελώς σε χειμωνιάτικο πνεύμα. Εκεί έζησα τον χειμώνα όπως δεν τον έιχα ξαναζήσει ποτέ!
Dorotija η παραμονή του φίλου μας ήταν ο λόγος που επιλέξαμε τη Λετονία (την οποία την γλυκοκοίταζα ούτως ή άλλως!). Και black balsam ήπιαμε και στο cuba bar πήγαμε βεβαίως-βεβαίως!:xmas_smile: Για τη Jurmala θα γράψω εντυπώσεις λίγο αργότερα. Εμείς κάναμε απλώς ένα πέρασμα σε off season εποχή. Απολάυσαμε μια χιονισμένη παραλία (πράγματι εντυπωσιακή!), με ελάχιστο κόσμο! Απ'ό,τι ξέρω όταν ο καιρός φτιάχνει, μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο το οποίο δεν είναι ακριβώς το στυλ που προτιμώ..:xmas_razz:
Και μία φωτογραφία από την εικόνα που αντίκρυσα από το παράθυρο του διαμερίσματος όταν ξύπνησα το πρωί! Είχε αρχίσει να χιονίζει...!
 

Attachments

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
και στο cuba bar πήγαμε βεβαίως-βεβαίως!:xmas_smile:
Cuba bar!! Συγκινούμαι τώρα... Φλερτ και μοχίτο Οκτώβρη μήνα στις ακτές της Βαλτικής με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Πίσω από τον καθεδρικό! Τώρα κι αν ανυπομονώ!!!!

Όσο για τη Jurmala, δεν θα την ξεχάσω ποτέ για διαφορους λόγους ένας από τους οποίους: business lunch σε κυριλέ εστιατόριο με ψάρια.. παραγγέλνει ο τύπος που πλήρωνε το γεύμα.. μου φέρνει μπροστα μου μια πιατέλα με διάφορα όστρακα.. τελείως άμαθη εγώ από αυτά.. και δεν ήξερα πως να τα φάω... :xmas_mrgreen::xmas_mrgreen::xmas_mrgreen: κατά τύχη γλιτώσαμε το διεθνές ρεζιλίκι...

Για πάμε παρακάτω παρακαλώ!!
 

kapetanore

Member
Μηνύματα
63
Likes
147
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κασμίρ - Νεπάλ - Θιβέτ
Και πάνω που είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι που χάθηκε αυτή η κοπέλα!!:xmas_mrgreen: Ελπίζω η παγωμένη Λετονία να σου άφησε ζεστές εικόνες και αναμνήσεις που θα μοιραστείς μαζί μας βεβαίως βεβαίως! Έλα να οδηγήσουμε και σε κανά παγωμένο δρόμο...
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
μπράβο!!!να έχετε πάντα όμορφα ταξίδια...μα που είναι η συνέχεια??
περιμένω εντυπώσεις από παγωμένη Βαλτική...να συμπληρώσω το παζλ μου...:xmas_biggrin:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Oρέστη, Λένα σας ευχαριστώ πολύ! 'Ηταν πραγματικά ένα πολύ "ζεστό" και όμορφο ταξίδι σε χαμηλές θερμοκρασίες! Η συνέχεια έρχεται εντός λίγων ωρών!
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Μπράβο για το κουράγιο σας να κάνετε τέτοιο ταξίδι μες το καταχείμωνο.Με μόνιμη παρέα εκεί,το "λογικό" θα ήταν να περιμένατε τον καιρό να στρώσει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.489
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom