Λευκορωσία Λευκορωσία 2016 (ή Τα τελευταία σφυροδρέπανα).

duty_free

Member
Μηνύματα
896
Likes
3.079

duty_free

Member
Μηνύματα
896
Likes
3.079
Με συγκίνησες, που μου θύμισες τη Λευκορωσία. Πάω να ανοίξω μια βότκα Μπρεστ-Λιτόφσκ. Για τέτοιες στιγμές και για τέτοια ώρα, αγόρασα αποσκευή για να την γεμίσω με βότκες.
Μπορῶ να ῥωτήσω ποία περιοχή τῆς πόλεως θεωρεῖται κέντρο κέντρο;
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.771
Likes
18.147
Της Μπρέστ? Εκεί που είναι ο πεζόδρομος. Η κεντρική πλατεία είναι εκεί που είναι το άγαλμα του Λένιν βέβαια, απέναντι από ένα πανέμορφο πάρκο.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.828
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen

North66

Member
Μηνύματα
4.298
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Σαν τουριστικό πάντα κέντρο μου φάνηκε η περιοχή γύρω απ' το σταθμό μετρό Nemiga.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
@duty_free, δύσκολη ερώτηση και προφανώς πολύπλοκη απάντηση και συγγνώμη, γιατί θα ήθελα να ήμουν λακωνικός αλλά θα ήμουν ανακριβής.

Λοιπόν επειδή το Μινσκ είναι μια πόλη πολεοδομίας σοβιετικού τύπου με τους δρόμους μεγάλης διατομής (έως και οκτώ λωρίδων κυκλοφορίας), τα μεγάλα πεζοδρόμια και τα τεράστια και επιβλητικά κτίρια, σχεδιασμός ο οποίος υλοποιήθηκε αφού ο σύντροφος Στάλιν είχε στείλει επί τόπου του έργου, τους καλύτερους πολεοδόμους που διέθετε για την ανοικοδόμησή της πόλης (προφανώς κατά την άποψή του, αφού οι άλλοι δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες) , το Μινσκ δεν έχει συγκεκριμένο σημείο (πχ μια κεντρική πλατεία ή έναν κεντρικό πεζόδρομο) τέτοιο ώστε να θεωρήσεις ως σημειακό ή έστω γραμμικό κέντρο της πόλης.
Γενικά στο Μινσκ μένω στο επί της Ulitsa Internatsional'naya 11, Garni Hotel, στο κέντρο της πόλης. Το γράφω και στην ιστορία:
"Βγήκα από το ξενοδοχείο και άρχισα να κάνω τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες στο κέντρο του Μινσκ. Μερικά μέτρα από το ξενοδοχείο βρέθηκα στη vulica Lienina και στην Ploshcha Svabody, η οποία είναι κατ' ουσία το κέντρο της πόλης με το Δημαρχείο και τον μπαρόκ ορθόδοξο καθεδρικό του Αγίου Πνεύματος, με τους δύο πύργους."
Για να σου δώσω μια πρώτη εικόνα θεωρώ ότι το κέντρο της πόλης, είναι λίγα μέτρα βορειοανατολικά, στο Grand Cafe, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση της προαναφερθείσας Ulitsa Internatsional'naya και της κεντρικής Ulitsa Lenina.
Το σημείο αυτό σχεδόν συμπίπτει με το σημείο το οποίο αναφέρει ο φίλος @taver, ως κέντρο της πόλης αφού η κεντρική λεωφόρος Νiezaliezhnasci (Ανεξαρτησίας), οκτώ λωρίδων κυκλοφορίας είναι η πρώτη νοτιοανατολική παράλληλος, της Ulitsa Internatsional'naya.
Αυτά ως πρώτη εικόνα και όποιος βαρεθεί να διαβάσει τα παρακάτω μπορεί να σταματήσει εδώ.

Όμως επειδή η ερώτηση αφορά στην ιστορία μου, συνεχίζω την απάντηση, γιατί και λόγω ειδικότητας, μου αρέσει να είμαι ακριβής.

Συμπερασματικά δεν είναι ορθό να συγκεκριμενοποιήσεις το κέντρο της πόλης του Μινσκ γραμμικά ή σημειακά.


Όμως μπορείς να οριοθετήσεις το κέντρο του Μινσκ στο οποίο μπορείς να περπατήσεις άνετα.
Γενικά, το κέντρο της πόλης μπορείς να το οριοθετήσεις μεταξύ των Ulitsa Myasnikova (εκεί βρίσκεται η Ploshcha Νiezaliezhnasci με το άγαλμα του συντρόφου Λένιν όπου πίσω από αυτό βρίσκεται το κτίριο του Κοινοβουλίου της Λευκορωσίας,

31.JPG


ενώ στην πλατεία είναι και η κόκκινη

29.JPG


καθολική εκκλησία του Αγίου Σίμωνος και της Αγίας Ελένης), η Ulitsa Nemiga, ο ποταμός Svislach (βορειοανατολικά του οποίου βρίσκεται το πάρκο και το κτίριο της όπερας), η vulica Janki Kupaly (εκεί όπου προχωρώντας προς τον ποταμό βρίσκεται το κτίριο του τσίρκου αλλά και το Πάρκο Γκόρκι του Μινσκ), η vulica Kirava (όπου και το στάδιο της Δυναμό Μινσκ) και η περίμετρος κλείνει με τη Vulitsa Svyardlova, τη λεωφόρο Νiezaliezhnasci (ανεξαρτησίας), την Ulitsa Bobruyskaya (μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό) μέχρι την Ulitsa Myasnikova, από την οποία ήταν και η αφετηρία της περιμέτρου του κέντρου της πόλης.
Αξίζει να δεις την παλιά πόλη ΒΑ του Grand Cafe, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση της Ulitsa Internatsional'naya και της κεντρικής Ulitsa Lenina.
Αναφέρεται αναλυτικά στην ιστορία με φωτογραφική τεκμηρίωση.
Και μην ξεχάσεις τις βότκες.

Όσον αφορά στο ηρωικό Μπρεστ. Έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος @GTS, ότι το κέντρο της πόλης είναι ο κεντρικός πεζόδρομος.
Συγκεκριμένα το κέντρο της πόλης είναι ο κεντρικός πεζόδρομος Sovetskaya.

37.JPG


@North66, μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά εγώ τουρισμό στη Λευκορωσία δεν έχω δει. Μάλιστα μπαίνοντας στο ηρωικό Μπρεστ (με το τραίνο από Πολωνία), μας ρωτούσαν επίμονα γιατί πήγαμε από την Ελλάδα χειμωνιάτικα. Γέλασαν πολύ όταν τους είπαμε για τουρισμό. Ειδικά στο Μπρεστ, είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι. Μέχρι και τα παιδιά από τα σχολεία μας κοίταζαν περίεργα.
Στο προξενείο της Πολωνίας βρίσκονταν πολλοί Λευκορώσοι για μια άδεια διάβασης των συνόρων προς ΕΕ.

22.JPG


Αυτά για το ηρωικό Μπρεστ. Στο Μινσκ δεν είδα τουρισμό. Πιθανώς επειδή πάντα έχω βρεθεί βαρύ χειμώνα.
 
Last edited:

GTS

Member
Μηνύματα
6.771
Likes
18.147
Πολύ κατατοπιστικός ο σύντροφος @gelf. Η ιστορία του άλλωστε αποτέλεσε οδηγό και για τη δική μου περιήγηση στην ηρωϊκή και πανέμορφη χώρα. Τουρισμό εγώ είδα ελάχιστο, κυρίως από γειτονικές χώρες (ίσως Ρωσσία). Α, στο τρένο για τη Μπρεστ, το σοβιετικού τύπου τρένο με τα σεμεδάκια στα παράθυρα (αχχχχ!!), ήμουν στο κουπέ με έναν νεαρό Αμερικάνο καθηγητή Ιστορίας, ο οποίος μου έλεγε ότι στο Αμέρικα διδάσκονται ότι στο Β' ΠΠ κέρδισαν οι γιάνκηδες single handendly τον Χίτλερ. Ποιοι Σοβιετικοί δηλ και κουραφέξαλα και διαπίστωσε εκεί στη Λευκορωσία ότι τα πράγματα, ΔΕΝ ήταν μάλλον "ακριβώς" έτσι (λολ). Καθηγητής Ιστορίας έτσι; Για να καταλάβετε τι μαλακίες λέγανε και λένε στο αμέρικα.
Το Μινσκ είναι πανέμορφο, θέλει τουλάχιστον δύο μέρες να περπατήσεις όλα τα καλούδια του, χοντρικά από τον σταθμό τρένων και τη πλατεία Λένιν έως βορειότερα τη πλατεία της Νίκης με τον Οβελίσκο (τα λέω εκ μνήμης). Κέντρο με την αυστηρή έννοια δεν έχει, αλλά κέντρο της ζωής, ιδίως από το απόγευμα και μετά είναι το δημαρχείο και η πέριξ περιοχή με φανταστικά μπαράκια, νυχτερινή ζωή και πανέμορφο κόσμο (καλοκαίρι είχα πάει, συγχωρέστε με). Α, και όπως έμαθα στη Μπρεστ πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας ανέλαβε ο Μαραντόνα.
Αγαπάμε Μινσκ, αγαπάμε Λευκορωσία, ΑΓΑΠΑΜΕ Μπρεστ.
 

duty_free

Member
Μηνύματα
896
Likes
3.079
Ὦ!

Βασικά, ἐπειδής ἔχω κλείσει τρία χοτέλια γιά τό Μίνσκ, ἀλλά μέ μιά κἄποια ἀπόσταση μεταξύ των, εἶπα νά ῥωτήσω ποῖο τό κέντρο ἵνα ἀρχίσω νά ἀκυρώνω τά πιό ἀπόκεντρα... Δέν περίμενα τέτοιες ἀπαντήσεις! Εὐχαριστῶ!

ΥΓ: ἐν τῷ μεταξύ, ἔχω ἄλλον προορισμό σέ ἑναν μῆνα καί φοβοῦμαι ὅτι ἡ προσοχή εἰς τά κίεβα καί τά μίνσκια, θά τόν κάνει νά ζουλέψει καί νά μοῦ σιάξει πρόβλημα κατά τήν ἐκεῖ ἄφιξιν.

YΓ2: Γιὰ Μπρέστ, δέν νομίζω νά προλάβω. Φθάνω Σάββατο στό Μίνσκ, πρωΐα Σαββάτου καί ἀναχωρῶ μεσημβρίαν Τρίτης.
 
Last edited:

GTS

Member
Μηνύματα
6.771
Likes
18.147
@duty_free αν θες δώσε τι χοτέλια έχεις κλείσει να σου πω τη γνώμη μου, από πλευράς τοποθεσίας και μόνο. Για μένα προλαβαίνεις και Μπρεστ, Φεύγεις Δευτέρα ξημερώματα και γυρνάς Τρίτη ξημερώματα. Ρίσκο βέβαια να συμβεί κάτι, να ξεμείνεις και να γνωρίσεις από κοντά τις υπηρεσίες μετανάστευσης της χώρας. Εμπειρία.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.114
Μηνύματα
880.825
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom