Triplover
Member
- Μηνύματα
- 1.218
- Likes
- 4.211
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Διαδικαστικά - Βασικές Πληροφορίες
- 1η μέρα - Southwark & City
- 2η μέρα - British Museum, Camden, Regent Canal & Park
- 3η μέρα - Westminster , Trafalgar Square & Piccadilly Circus
- 4η μέρα - Holloway, Kensington, Knightsbridge & Soho
- 5η μέρα - Southwark & City
- 6η μέρα - City, Greenwich, Docklands & Queensway
- Επίλογος
6η μέρα – Πέμπτη 10 Απριλίου
Ως συνήθως, ξυπνήσαμε κατά τις 8:30. Αυτή θα ήταν η τελευταία μας μέρα στο Λονδίνο. Αφού φάγαμε το πρωινό μας, αναχωρήσαμε για το St’ Paul’s. Την προηγούμενη μέρα δεν είχαμε κατορθώσει να εισέλθουμε στο καθεδρικό. Έτσι θα ξεκινούσαμε από εκεί. Θα μπαίναμε οι δύο. Οι άλλοι δύο περίμεναν στην πλατεία. Μπήκαμε μέσα στο ναό και εν τέλει αποφασίσαμε να μην δώσουμε τις £16. Ρίξαμε μια ματιά και αποχωρίσαμε. Φάνηκε αρκετά μεγαλοπρεπές χωρίς να μας εντυπωσιάσει όμως, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που μπορέσαμε να δούμε.Είχαμε αποφασίσει να αφιερώσουμε την τελευταία μας μέρα στο Greenwich. Έλα όμως που στις σημειώσεις μου είχα τσεκαρισμένο τον τρόπο μετάβασης από το χόστελ και όχι από το City. Αφού αλλάξαμε δύο αστικά και κινούμασταν προς Liverpool St, ξεδιάλυνα τον χάρτη και βρήκα τον τρόπο μετάβασης. Μετρό από Liverpool St προς Bank και από εκεί DLR προς Lewisham. Πήραμε το DLR προς Woolwich Arsenal και από τη στάση Poplar, και αφού προηγουμένως είχαμε μπερδέψει τις γραμμές, μπήκαμε στο σωστό τρένο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τις χάρτινες travelcard δεν τις ακυρώσαμε κάπου. Δεν ξέρω αν ήμασταν παράνομοι.
Μετά από μερικά λεπτά φτάσαμε στο Cutty Sark (http://www.rmg.co.uk/cuttysark). Μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα. Μια ανάσα από την έξοδο του σταθμού του DLR, το θηριώδες ιστορικό πλοίο Cutty Sark, από το οποίο παίρνει το όνομά του και το γνωστό ουίσκι. Ναυπηγήθηκε το 1869 με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για το εμπόριο τσαγιού με την μακρινή Ανατολή, κυρίως Κίνα και Ινδία. Πραγματοποίησε το πρώτο του μεγάλο ταξίδι με προορισμό τη Σαγκάη το 1870 μεταφέροντας μπύρα και κρασί και φέρνοντας πίσω τσάι. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Cutty Sark
Αφού βγάλαμε μερικές φωτογραφίες προσπεράσαμε το Discover Greenwich Visitor Centre, κινούμενοι στο απέραντο και γαλήνιο πράσινο. Μετά από μερικά μέτρα βρισκόμασταν μπροστά στο Old Royal Naval College (http://www.ornc.org/). Ένα υπέροχο συγκρότημα κτηρίων που σχεδιάστηκε από τον Christopher Wren και ανεγέρθη μεταξύ 1696 και 1712. Μέχρι το 1869 λειτουργούσε ως ναυτικό νοσοκομείο, ενώ από το 1873 έως το 1998 αποτέλεσε την έδρα του Βασιλικού Ναυτικού Κολεγίου. Σήμερα ένα μέρος των κτηρίων έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο του Greenwich, ενώ ένα άλλο είναι ανοιχτό στο κοινό.Συνεχίσαμε και κινούμενοι ανάμεσα στα διάφορα κτήρια του Πανεπιστημίου βγήκαμε στην Romney Rd. Η κούραση όλων των ημερών είχε βαρύνει τα πόδια μας. Ήμασταν έξω από το υπέροχο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο. Οι δύο κάθισαν στα παγκάκια να ξεκουραστούν και εγώ με τον μάγειρα μπουκάραμε για μια μικρή ξενάγηση στο μουσείο.
Το National Maritime Museum (http://www.rmg.co.uk/national-maritime-museum), έχοντας ανοίξει το 1937, αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτικό μουσείο του κόσμου και περιγράφει την μακρά ναυτική παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας. Αποτελεί ένα ενδιαφέρον μουσείο, στο οποίο περισσότερο επικεντρώθηκα σε ό,τι είχε να κάνει με τις εμπορικές δραστηριότητες της ναυσιπλοΐας.
National Maritime Museum
Μετά από περίπου μία ώρα και κάτι, εγκαταλείψαμε τους χώρους του μουσείου. Οι εικόνες ήταν υπέροχες. Τόσο πράσινο και ο λόφος μπροστά μας. Πλήθος κόσμου να ξαπλώνει στο γρασίδι. Μικρά παιδιά να παίζουν ανέμελα. Περνώντας από το πάρκο ανεβήκαμε στο λόφο.Greenwich Park
Εκεί βρίσκεται το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Greenwich (http://www.rmg.co.uk/royal-observatory), που από το 1998 λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου. Ιδρύθηκε το 1675 με σκοπό την ανάπτυξη τεχνικών και οργάνων που να μπορούσαν να διαβάζουν τη θέση των ουράνιων σωμάτων, ώστε να βρίσκεται το κάθε φορά ζητούμενο γεωγραφικό μήκος των τόπων, τελειοποιώντας έτσι τη τέχνη της ναυσιπλοΐας. Από το Greenwich περνά ο μηδενικός ισημερινός, ενώ και το GMT (Greenwich Mean Time) παίρνει την ονομασία του από εκεί. Από το 2007 λειτουργεί το Πλανητάριο «Peter Harrison». Έχει είσοδο £7.Μετά από τόσες μέρες ξεναγήσεων, δεν είχαμε τα ψυχικά αποθέματα ούτε τη διάθεση για άλλο μουσείο. Άλλωστε ο λόφος προσέφερε εκπληκτική θέα. Κόσμος πολύς, ξαπλωμένος στο γρασίδι, να θαυμάζει το Λονδίνο από μακριά. Οι δύο πύργοι του Old Royal Naval College ξεχώριζαν μεταξύ των υπέροχων κτηρίων του Greenwich. Στο βάθος οι επιβλητικοί ουρανοξύστες του Canary Wharf, ενώ στα αριστερά και πίσω από τα νερά του Τάμεση, ο Shard, ο Gherkin και άλλα γιγάντια κτήρια.
Μερικές εικόνες από το λόφο Greenwich
Ξαπλώσαμε και εμείς στο λόφο να ανακουφίσουμε τα ταλαιπωρημένα μας κορμιά, απολαμβάνοντας τις μαγευτικές εικόνες που προσέφερε η φύση και η Λόντρα. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και κατηφορίσαμε προς το σταθμό των τραίνων μέσω της King William Walk.
Μετά από δύο στάσεις και συγκεκριμένα στην Mudchute, κατεβήκαμε από το τρένο προκειμένου να γνωρίσουμε τα Docklands. Η περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και έχει εξελιχθεί σε μεγάλο επιχειρηματικό αλλά και οικιστικό κέντρο. Το υγρό στοιχείο με τις τόσες προβλήτες είναι εντονότατο προσδίδοντάς της ιδιαίτερη γοητεία. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το πλήθος ουρανοξυστών προκύπτει ένα άκρως ελκυστικό μείγμα.
Κινηθήκαμε ανατολικά από τη στάση. Περιπλανιόμασταν στους δρόμους με κατεύθυνση το Canary Wharf. Μια ήσυχη περιοχή με οικίες. Μετά από μια περιπλάνηση ολίγων λεπτών, βρεθήκαμε στην Millwal Outer Dock. Κινηθήκαμε περιμετρικά φτάνοντας στην Pepper St, μέσω της οποίας περάσαμε στην άλλη πλευρά. Το πέρασμα από τη γέφυρα προσέφερε μια από τις πιο ωραίες εικόνες της εκδρομής μας. Κοντοσταθήκαμε χαζεύοντας τους ουρανοξύστες και το ήρεμο νερό.
Pepper St
Συνεχίσαμε την περιπλάνηση στα Docklands. Έχοντας περάσει τόσα και τόσα ρεύματα, τόσες και τόσες προβλήτες, είχαμε φτάσει πια στη καρδιά του Canary Wharf, στη Westferry Circus, μια ανάσα από τον Τάμεση. Ο ήλιος είχε πια δύσει. Καθίσαμε στα καθίσματα που υπήρχαν στην πλατεία. Η εκπληκτική θέα, τόσο του Λονδίνου, όσο και των ουρανοξυστών της περιοχής αποζημίωνε τα τόσα χιλιόμετρα ποδαρόδρομου.Westferry Circus
Τα Docklands για εμάς δεν τελείωναν εδώ. Βολτάραμε για κάμποση ώρα ακόμα μέχρι που φτάσαμε στη στάση Limehouse, όπου και επιβιβαστήκαμε στο DLR. Προορισμός μας θα ήταν η στάση Queensway. Είχαμε την αίσθηση ότι εκεί βρισκόταν το Hard Rock Café της πόλης, το πρώτο Hard Rock Café στον κόσμο. Είχαμε υποσχεθεί σε έναν φίλο ένα κοντομάνικο της γνωστής αλυσίδας.
Ήμασταν πια έξω από τη στάση, λίγα μέτρα από το Hyde Park. Τριγύρω υπάρχουν καταστήματα με αναμνηστικά, τα οποία τιμήσαμε για τις τελευταίες μας αγορές. Η πείνα είχε αρχίσει να μας καταβάλει. Προτιμήσαμε να μην κάτσουμε σε κάποιο από τα πολλά ethnicμαγαζιά που υπήρχαν στο δρόμο. Πήραμε διάφορα λουκανικάκια από το supermarket και αφού τα φάγαμε, αρχίσαμε την αναζήτηση του Hard Rock Café.
Ρωτώντας κανά δυο περαστικούς συνειδητοποιήσαμε ότι κάπου είχαμε κάνει λάθος και ήμασταν αρκετά μακριά. Αυτό το βράδυ δεν θα βγαίναμε, καθώς θα αναχωρούσαμε αρκετά νωρίς. Έτσι αποφασίσαμε να καθίσουμε στη Black Lion pub επί της Bayswater 123. Μια ιστορική pub που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1704 και στην οποία διακοσμητικά κυριαρχεί το ξύλο. Υπέροχη ατμόσφαιρα και πολύς κόσμος. Ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις ανερχόμενες Γερμανίδες που είχαν κλείσει όλο το πάνω μέρος της μπυραρίας.
Αφού ήπιαμε τις μπυρίτσες μας, μετά από ένα υπέροχο δίωρο αναχωρήσαμε. Θέλαμε μια τελευταία τζούρα Piccadilly. Γεμάτοι τόσες εικόνες, τόσα συναισθήματα που συνοδεύουν το τέλος, βγάλαμε τις τελευταίες μας φωτογραφίες και αναχωρήσαμε για το κοσμοπολίτικο Tottenham με την γραμμή Piccadilly και προορισμό το Manor House και από εκεί το αστικό με νούμερο 279.
Στάση Manor House
Αυτό ήταν. Το Λονδίνο τελείωνε εδώ για μας. Όλα τα καλά κάποια στιγμή τελειώνουν λέει ο σοφός λαός. Βγάλαμε μερικές ακόμα φωτογραφίες έξω από το Bell & Hare Hostel.Bell & Hare Hostel
Το μπαρ – ρεσεψιόν δεν είχε κλείσει ακόμα. Περίμεναν εμάς. Παραδώσαμε τα κλειδιά παίρνοντας πίσω την εγγύηση των £20 και τυπώσαμε τις κάρτες επιβίβασης της διαδρομής Βαρσοβία – Θεσσαλονίκη. Ωραία σύμπτωση ότι η κοπέλα που δούλευε στη ρεσεψιόν ήταν Πολωνέζα. Μας εκθείασε ολίγον την πατρίδα της και μας ευχήθηκε καλή διαμονή. Τις καληνυχτίσαμε και ανεβήκαμε στο δωμάτιό μας.Μετά από ένα τελευταίο χαλαρωτικό λονδρέζικο ντουσάκι και άλλη μια σκέτη μακαρονάδα (φυσικά ανάλατη), ετοιμάσαμε τα πράγματά και ξαπλώσαμε για μια ωρίτσα.
Ξυπνητήρι 1:15. Γρήγορα γρήγορα πήραμε τα πράγματα μας και αφού ελέγξαμε καμία 15αριά φορές μην ξεχάσαμε τίποτα, βγήκαμε στη στάση και πήραμε το 149 που θα μας άφηνε μετά από κάμποση ώρα στη στάση των λεωφορείων της Liverpool St. Κατά τις 3 παρά αναχωρήσαμε για το Stansted με το πούλμαν της Terravision.
Στο αεροδρόμιο γινόταν ο κακός χαμός. Πάρα πολύς κόσμος. Τόσες πολλές αναγγελίες αναχωρήσεων. Κατατοπιστήκαμε εντοπίζοντας το σημείο αναχώρησής μας και, αφού βρήκαμε μια γωνιά, ξαπλώσαμε να κοιμηθούμε. Η εκδρομή μας δεν τελείωνε εδώ. Είχαμε ακόμα μιάμιση μέρα στη πρωτεύουσα της Πολωνίας.
Κατά τις 5:00 ξεκινήσαμε τον έλεγχο των αποσκευών και μετά από κάμποση ώρα αλλά και περπάτημα στο αεροδρόμιο επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο που θα μας μετέφερε στον επόμενό μας προορισμό. Στις 6:10 αναχωρήσαμε και σε περίπου 2 ώρες θα ήμασταν στη Βαρσοβία.
Η τελευταία μας μέρα επί χάρτου
Last edited: