Μετακόμιση στην επαρχία..

taver

Member
Μηνύματα
12.496
Likes
29.127
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
@ #46: Κλασική νεοελληνική άποψη ότι όποιος δε μένει σε μια πόλη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων, μένει σε χωριό...
Όχι βέβαια. Η αναφορά είναι συγκεκριμένα γι αυτή την πόλη. Κατά τη γνώμη μου (πάντα), το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ξάνθη, η Ρόδος, τα Ιωάννινα κ.α. είναι πολύ πιο "πόλεις" από την Πάτρα, παρότι έχουν μικρότερο μέγεθος. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.306
Likes
5.054
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Το να συγκρίνεις μια πόλη σαν τη Ρόδο που οι μισές παροχές της απευθύνονται σε τουρίστες με την Πάτρα που οι παροχές της απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους και να θεωρείς τη Ρόδο περισσότερο ''πόλη'' από την Πάτρα δείχνει μεγάλη άγνοια, κατά τη γνώμη μου (πάντα).
Μάλλον δε σ' αρέσει η Πάτρα γιατί δεν έχει μεσαιωνικό κάστρο και μπαρ για Σκανδιναβούς όπως η Ρόδος, οπότε τότε πάω πάσο...
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Όχι βέβαια. Η αναφορά είναι συγκεκριμένα γι αυτή την πόλη. Κατά τη γνώμη μου (πάντα), το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ξάνθη, η Ρόδος, τα Ιωάννινα κ.α. είναι πολύ πιο "πόλεις" από την Πάτρα, παρότι έχουν μικρότερο μέγεθος. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας.

δεν ορίζεις και τι εννοείς "πόλεις" για να υπάρχει και μια σοβαρή βάση στη συζήτηση???γιατί διαβάζουν και άνθρωποι που προβληματίζονται σοβαρά για τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα ενός τόπου στη προσπάθειά τους για αποκέντρωση!
πάντως άσχετα από το τι αρέσει και το τι όχι στον καθένα,καλό θα είναι κανείς να εκφέρει γνώμη για μέρη που έχει ζήσει και μπορεί πραγματικά να μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Tι εχεις παθει εσυ με την Πατρα;; Δεν ειναι και Νεα Υορκη αλλα μια χαρα πολη ειναι. Οσο καιρο εμεινα το μονο αρνητικο ηταν τα κιλακια που ειχα παρει.

Υ.Γ Ανελ το τσιπουραδικα στην Γερμανου κανουν ακομα τοσο ωραιους μεζεδες;
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.707
Likes
6.337
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Tι εχεις παθει εσυ με την Πατρα;; Δεν ειναι και Νεα Υορκη αλλα μια χαρα πολη ειναι. Οσο καιρο εμεινα το μονο αρνητικο ηταν τα κιλακια που ειχα παρει.

Υ.Γ Ανελ το τσιπουραδικα στην Γερμανου κανουν ακομα τοσο ωραιους μεζεδες;
Και για μας το μόνο πρόβλημα κατά τη δωδεκάμηνη παραμονή μας ήταν η υγρασία και οι πολλές βροχές. Αλλά αυτό συμβαίνει σ' όλη τη δυτική Ελλάδα
κι εξάλλου είναι ευπρόσδεκτες. κατά τα άλλα έχουμε ακόμα επαφές με τους γείτονες που γνωρίσαμε πριν 11 χρόνια
 

Zacharoula

Member
Μηνύματα
228
Likes
109
Επόμενο Ταξίδι
Δολομίτες
Ταξίδι-Όνειρο
Ο κόσμος όλος.
Πολύ ωραίο θέμα και κυρίως κάτι που απασχολεί τους περισσότερους.
Μένω στην Αθήνα και είχα την τύχη να ζήσω στην επαρχία για 5 χρόνια. Η ποιότητα ζωής είναι τελείως διαφορετική όπως και το κόστος διαβίωσης φυσικά. Στην αρχή, είχα την τρέλα της Αθήνας μέσα μου που αυτό συνεπάγεται με άγχος για το κάθετι όμως σύντομα συνειδητοποίησα πως οι άνθρωποι στην επαρχία ζούν σε χαλαρούς ρυθμούς και δεν έχουν την αρρώστεια που έχουμε εμείς και που ονομάζεται "τρέχω για να τα προλάβω όλα". Μέσα σε ενα 24ώρο συνδυάζουν με ευκολία δουλειά, διασκέδαση και ξεκούραση κατί που εμείς απλά παλεύουμε να κάνουμε χωρίς επιτυχία. Πολύ γρήγορα έμαθα να ζω στους ρυθμούς της επαρχίας και πραγματικά ένιωσα "ελεύθερη" και κυρίως κατάλαβα τί σημαίνει να ζεις ανθρώπινα.
Βέβαια, η επαρχία έχει και τα αρνητικά της. Στην αρχή είναι δύσκολο για κάποιον να προσαρμοστεί σε τόσο χαλαρούς ρυθμούς ειδικά αν έχει μεγαλώσει σε μεγάλη πόλη. ίσως να είναι και βαρετή τόση χαλαρότητα και ηρεμία. Επίσης, δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της "ανωνυμίας" που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις και είναι πολύ εύκολο να μαθευτεί οτιδήποτε κάνεις αλλά σιγά σιγά συνηθίζεται και αυτό και δεν σου κάνει πλέον εντύπωση πως η γιαγιά που μένει δίπλα σου ξέρει τα πάντα για σένα παρόλο που δεν έχετε μιλήσει ποτέ.

όταν πλέον γύρισα στην Αθήνα, εκτίμησα την ζωή μου στην επαρχία περισσότερο απο κάθετι και όχι μόνο νοσταλγώ εκείνες τις εποχές αλλά ψάχνω και τρόπους για να επιστρέψω.

Τέλος, έχω βαρεθεί να ακούω την κλασσική ατάκα "Στην μεγάλη πόλη έχω επιλογές ενώ στην επαρχία όχι".
όταν δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα και γυρνάμε στο σπίτι εξαντλημένοι με μοναδική επιθυμία ένα μπάνιο και ένα κρεβάτι, όταν οι φίλοι μας μένουν 2 στενά παρακάτω απο εμάς αλλά δεν έχουμε χρόνο να τους δούμε, όταν περιμένουμε ενα σ/κ για να χωρέσουμε ο,τι δεν προλάβαμε να κανουμε την υπόλοιπη εβδομάδα, τότε δεν μπορώ να καταλάβω για ποιές επιλογές μιλάμε. Προσωπικά, δεν βλέπω κανέναν διπλά μου που στην καθημερινότητα του πηγαίνει σε μουσεία, θέατρα, εκθέσεις, ωραία εστιατόρια κ.λ.π εκτός φυσικά και αν είναι εισοδηματίας οπότε δεν έχει ούτε πρόβλημα χρόνου αλλά ούτε και τσέπης.
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Ας μπω κι εγώ στην κουβέντα σας…
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα με ένα διάλειμμα 5 ετών (λόγω σπουδών) στα Γιάννενα. Η άποψή μου είναι ότι βασική παράμετρος για να αποφασίσει κανείς που θα διαμείνει είναι σίγουρα η εύρεση εργασίας. Πέραν αυτού καμία επιλογή δεν είναι η ιδανική. Μια μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα σε παρασύρει στους τρελούς ρυθμούς της προσφέροντάς σου όμως αντικειμενικά πιο πολλές επιλογές έστω και σε μικρότερη κλίμακα (λόγω περιορισμένου χρόνου ή καθημερινής κούρασης) σε σχέση με αυτό που θα ήθελες… Η επαρχία (δε μιλάω για τις μεγάλες πόλεις) σου χαρίζει απλόχερα χρόνο σε σημείο που αν παρασυρθείς και δεν βρεις δημιουργικές διεξόδους (χόμπυ ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας) κινδυνεύεις να εμφανίσεις συμπτώματα οκνηρίας… Οι μεγάλες επαρχιακές πόλεις είναι μια ενδιάμεση λύση.
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια μαγική λύση σε όλο αυτό γιατί πολύ απλά θα ήταν η επιλογή όλων μας και η κατάληξη θα ήταν σίγουρα χειρότερη από την Αθήνα (την αναφέρω επειδή είναι η πόλη που οι περισσότεροι στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της).

Το καλύτερο για μένα είναι να τα βάλει ο καθένας κάτω, να κάνει μια επιλογή που φαντάζει η καλύτερη για τα δικά του δεδομένα και να προσπαθήσει να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αντιμετωπίσει τα μειονεκτήματα της όποιας επιλογής του. (π.χ. ένα πρόβλημα της Αθήνας είναι η πιθανή έλλειψη επαφής με φίλους λόγω τρελών ωραρίων και μια λύση θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση μιας μέρας τη βδομάδα για καφεδάκι-ποτάκι κ.λ.π. Δύσκολο? Μα κάθε ανθρώπινη σχέση απαιτεί προσπάθεια… ;) )
 

fitziano

Member
Μηνύματα
1.934
Likes
533
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
gastone.
Μην πας επαρχία. Κάτσε στη μοναδική ακομπλεξάριστη πόλη της Ελλάδας και άσε τους άλλους να λένε ότι θέλουν ή φύγε εξωτερικό. Ειδικά το χειμώνα η επαρχία είναι μιζέρια. Ειδικά για τους νέους.
(Επαρχιώτης)

Υ.Γ. ότι και να μου πείτε δε θα απαντήσω σε κανέναν. αυτή είναι η άποψη μου.-
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Και γω σαν γνήσιος Αθηναίος σου λέω να πας στην επαρχία, γιατί η Αθήνα εκτός από πανάθλια, είναι και η πιο κομπλεξική πόλη της Ελλάδας. Νομίζουμε ότι μένοντας εδώ είμαστε κάποιοι και αντιμετωπίζουμε όλους τους άλλους σαν καϋμένους, γιατί έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για το πόσο έχουν προοδεύσει οι άλλες πόλεις.
Μερικές μάλιστα δεν έχουν καμία ανάγκη την Αθήνα, γιατί έχουν δική τους κοινωνική και οικονομική ζωή, δικές τους εφημερίδες και δική τους κουλτούρα.

Ατάκες Αθηναίων προς κατοίκους άλλων πόλεων:

1. Τι τυχεροί που είστε, οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές!
Που σημαίνει: σιγά το βλαχοχώρι που μένεις, σε 5 λεπτά το έχεις διασχίσει όλο.

2. Υπέροχη πόλη για να μεγαλώνεις παιδιά.
Που σημαίνει: Τι βαρεμάρα Θεέ μου!

3. Καλέ εμάς μας έχει φάει το καυσαέριο.
Που σημαίνει: 5 αυτοκίνητα έχετε όλα κι όλα και μας κουνιέστε παλιοεπαρχιώτες.

4. Ανωνυμία βρε παιδί μου, ούτε μια καλημέρα δεν ακούς!
Που σημαίνει: Σιγά μην έχω την κάθε κατίνα να με παρακολουθεί μέσα από τις κουρτίνες.

5. Και που έχουμε τόσα θέατρα ( ακολουθεί απαρίθμηση, για να κουφαθεί ο άλλος...) μήπως έχουμε το χρόνο για να πάμε?
Που σημαίνει: Εσείς κακομοίρηδες δεν έχετε ούτε ένα.

6. Έφαγα μια ταλαιπωρίιιια για να πάω στη Μαρινέλλα, τι να σου πω...
Που σημαίνει: εμείς έχουμε Μαρινέλλα, εσείς δεν έχετε.

7. Αχ πως ζηλεύω! εδώ είναι πιο ανθρώπινα και οι ρυθμοί πιο χαλαροί!
Που σημαίνει, σ'αυτή την κωλούπολη δεν κουνιέται φύλλο.

8. Εμείς ούτε απέναντι δεν πάμε, γιατί θα μας ληστέψουν.
Που σημαίνει: Είμαστε τόσο μεγάλη πόλη, που έχουμε και κακοποιούς. Τι δηλαδή, τι να κάνουν εδώ σε σας οι κλέφτες? Να κλέψουν κατσικοκούδουνα?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.114
Μέλη
38.933
Νεότερο μέλος
athgouletas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom