Υεμένη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα που τη λέγαν Υεμένη

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει

Tσάι στου Παζολίνι

O Mπαρμπα Πάνος αισθάνθηκε να αιωρείται σαν αετός πάνω από τις βουνοκορφές της Υεμένης.
Ζύγιασε τα φτερά του προσεκτικά στον αέρα κι αφού χόρτασε το μάτι του τις αετοφωλιές-χωριά, άρχισε την κάθοδό του προς τις δυτικές ακτές της χώρας πετώντας πάνω από ρεματιές όπου οι καλοκυράδες έκαναν τη μπουγάδα τους.







Η εμποροζωοπανήγυρη στο σκονισμένο Beit al-Faqih αποτελεί από τα αξιοθέατα της διαδρομής στο δρόμο προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Δεν καταφέραμε να δούμε κάτι από τη πόλη καθώς χαθήκαμε ανάμεσα στο πλήθος. Τα πάντα ήταν προς πώληση, οι δρόμοι ασφυκτιούσαν από κίνηση, όμως εκείνο που είχε περισσό ενδιαφέρον ήταν το παζάρι των ζώων.







Σ’ένα πανδαιμόνιο από βελάσματα, μουγκρίσματα, ανθρώπινες φωνές, κατσίκια, γελάδια αλλά και πανάκριβες καμήλες ήταν προς κοινή θέα και διαθέσιμα προς πώληση. Επικρατούσε ένα αλαλούμ, συχνά έκανες προσπάθεια ν’ ανοίξεις δρόμο ανάμεσα από σώματα και ζώα, πατώντας πάνω σ’ενα στρώμα χώματος ανάμεικτο με σκουπίδια και κοπριά.







Ο συνταξιδιώτης μου αισθάνθηκε δυσφορία κι ανασφάλεια. Είμασταν κατάμονοι, κραδαίνοντας μηχανές στα χέρια ανάμεσα σ’ένα πλήθος που επιδιδόταν σε μια φρενίτιδα αγοραπωλησίας.
Ευτυχώς κανενός παρανοϊκού μυαλού δεν ξύπνησε η ιδέα ότι η απαγωγή δύο ελλήνων ήταν αρκούντως προσοδοφόρα. Εν έτει 2006 επικρατούσε η ψευδαίσθηση ευημερίας και θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από τις τράπεζες ένα απαγωγοδάνειο για να καλύψουμε τα λύτρα.


Στην επίπεδη, σκονισμένη πόλη της Zabid μέσα στη ζέστη του καταμεσήμερου κάναμε την επόμενη στάση. Μια πόλη που έχει χαρακτηριστεί σαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (απειλούμενο) και θεωρείται από τα πιο θερμά σημεία του πλανήτη. Ιδρύθηκε το 819 μΧ, σύντομα έγινε κέντρο Ισλαμικών και λοιπών επιστημονικών σπουδών. Κυκλική σε σχήμα, είναι ένας λαβύρινθος από σοκκάκια.










Λίγα θυμίζουν τα αλλοτινά μεγαλεία. Τον 14ο αιώνα υπήρχαν πάνω από 230 τζαμιά και μαντράσσες (κορανικές σχολές), σήμερα απομένουν 86 συνολικά. Τα τείχη που κύκλωναν την πόλη είναι ερείπια, μόνο τέσσερις πύλες στέκουν ακόμα, ενώ τα περίφημα παλιά σουκ δεν σφύζουν από ζωή. Στα παλιά χρόνια ήταν διαμορφωμένη σε γειτονιές ανάλογα με το επαγγελματική ιδιότητα: αλλού οι έμποροι, αλλού οι καλλιτέχνες, οι αξιωματούχοι ή οι λόγιοι.
Η αρχιτεκτονική εδώ διαφέρει. Τα σπίτια χτισμένα από τούβλα, είναι βαμμένα σε λευκό χρώμα, έχουν διαφορετική διαρρύθμιση όμως κι αυτά έχουν περίτεχνη διακόσμηση εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά.













Μιας και ήταν η ώρα της μεσημεριανής ραστώνης, η είσοδος στα τζαμιά αδύνατη, αρκεστήκαμε να περιφερόμαστε στα στενά απολαμβάνοντας την αρχιτεκτονική των σπιτιών παρέα με τα αμέτρητα παιδιά που ξυπόλυτα τριγυρνούσαν στα στενά.








Μοναδική εξαίρεση έναντι φιλοδωρήματος ήταν η επίσκεψη στο περίτεχνα διακοσμημένο εσωτερικό ενός αρχοντικού όπου έμενε ο σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι όταν έκανε μέρος των γυρισμάτων της ταινίας του «Il fiore delle Mille a una Notte” (aka Arabian Nights).







Ο Πιερ Πάολο υπήρξε ερωτευμένος με την Υεμένη χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο όμορφη χώρα στο κόσμο.
Στο γοητευτικό μικρό diwan του αρχοντικού χαλαρώσαμε κι ήπιαμε το τσάι μας.




Λεπτομέρεια από την οροφή


Αντί να κινηθούμε παραλιακά, η πυξίδα έδειξε ανατολικά και προς το εσωτερικό της χώρας. Φτάσαμε στη πολυπληθή πόλη Taizz όπου η μέριμνα ήταν να βρεθεί κατάλυμμα.
Οι αρχικές εντυπώσεις από την Taizz ήταν οι χειρότερες. Έμοιαζε σαν να είναι ένας κεντρικός δρόμος με άσφαλτο, αδιάφορα κτήρια, με όλα τα παρακείμενα στενά μέσα στην σκόνη.
Το ξενοδοχείο που καταλύσαμε ήταν κολοφώνας αισθητικής: παχιά χαλιά, καναπέδες... αλλά όλα επενδεδυμένα με χοντρό διαφανές πλαστικό!
Να δείχνουμε το γκλάμουρ αλλά να μην καθαρίζουμε κιόλας κάθε λίγο και λιγάκι. Σερβιρε και πρωινό, βέβαια, σε τραπέζι στρωμένο με τραπεζομάντηλο, πολυτέλειες δηλαδή.
Μόνο που το σέρβις ήταν για κλάματα. Το κάθε είδος ερχόταν με χρονοκαθυστέρηση και μετά από παράκληση δική μας. «Λείπει η ζάχαρη» του λέγαμε. Πήγαινε έφερνε με το ραχάτι του ζάχαρη. «Θα θέλαμε και λίγο γάλα». Πηγαινε έφερνε με το ραχάτι του γάλα. «Μαχαίρι ν’αλείψουμε το τυράκι;». Πήγαινε έφερνε με το ραχάτι του ένα μαχαίρι. Το τι πέρα δώθε έκανε δεν λέγεται. Και φανταστείτε είμασταν οι μοναδικοί θαμώνες που έπαιρναν πρωινό εκείνη τη στιγμή.
Ο Ibn Batutta λοιπόν, τραβελστορίτης του 14ου αιώνα, είχε χαρακτηρίσει την Taizz σαν μια από τις μεγαλύτερες κι ομορφότερες πόλεις. Μεγάλη για τα δεδομένα της Υεμένης εξακολουθεί να είναι, για το δεύτερο δεν παιρνω κι όρκο.

Για να μας εντυπωσιάσει για το μέγεθος της γενέτειράς του ο Σουλτάν πήρε αρχικά το φιδογυριστό δρόμο προς το το κορφοβούνι Jabal Sabir στα 3,000 μέτρα υψόμετρο.
Ενδιαφέρουσες και φωτογενείς οι αντηρίδες στα ψηλά...





...σπίτια στις πλαγιές κυριολεκτικά να επικρέμονται...



...εντυπωσιακό το κάστρο Qalat al-Qahira (απρόσιτο ως στρατιωτική βάση)...





....κάποιες όμορφες πινελιές τζαμιών και μιναρέδων αλλά η συνολική εικόνα του αστικού τοπίου αποκαρδιωτική.





Τουλάχιστον μας αποζημίωσε με επίσκεψη σε ένα από τα τζαμιά της για τα οποία η Taizz είναι γνωστή. Το ιστορικό τζαμί Al-Ashrafiya ήταν απλά πανέμορφο στις λεπτομέρειές του.










Από τη πύλη Bab Al Kabir κάναμε και μια σύντομη βόλτα στα απομεινάρια της παλιάς πόλης με τα μαγαζιά και τους υπαίθριους μικροπωλητές.










Ο Σουλτάν εν τω μεταξύ είχε αδράξει την ευκαιρία να επισκεφθεί συγγενείς κι εμείς μόνοι στο «lobby” του ξενοδοχείου ξεφυλλίζαμε τον lonely planet συσκεπτόμενοι φωναχτά ως κλασσικοί νεοέλληνες πού θα μπορούσαμε να δειπνήσουμε.
Μια αντρική φωνή με το γνώριμο μεσογειακό κελάρισμα «Είστε από την Ελλάδα;» μας έκανε να ξαφνιαστούμε κι απορημένοι να κοιτάξουμε τον κύριο που συνοδευόταν από τρείς κυρίες αναμφίβολα κεντροευρωπαϊκής καταγωγής.
Ο κύριος μας συστήθηκε. Ήταν ελληνας χειρουργός σε νοσοκομείο της Γερμανίας και αναλάμβανε με την ομάδα του κατά χρονικά διαστήματα να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες προς όφελος των παιδιών της Υεμένης, παρέχοντας τη δυνατότητα σε δύσκολα περιστατικά της νοσηλείας στην Γοτθολάνδη.
Η πρότασή του για δείπνο ήταν αρκούντως δελεαστική.
Πηγαίνουμε στη ψαραγορά. Διαλέγουμε ότι μας αρέσει και μετά καθόμαστε σε μια από τις υπαίθριες ψησταριές όπου αναλαμβάνουν να σου ψήσουν το ψαράκι παρέχοντάς σου κι όλα τα υπόλοιπα παρελκόμενα (ποτά, ψωμί).





Μετά την επιλογή των ιχθύων, καθήσαμε στο πάγκο, μας άπλωσαν τις εφημερίδες που εκτελούσαν χρέη τραπεζομάντηλου και μέσα σε μια όμορφη χαρωπή ατμόσφαιρα ξεκοκοκκαλίσαμε τα ψαράκια με τα δάχτυλά μας γιατί και μαχαιροπήρουνα δεν διέθετε το μαγαζί.



Από τα γεύματα που ο μπαρμπα Πάνος θα θυμόταν μεχρι τα βαθειάάάά γεράματα.





 
Last edited:

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Eξαιρετικός ο πρόλογος και το μήνυμα που περνάει σε όλους μας!!!!:clap:
Ευγε!!!
Την περίμενα πως και πως αυτήν την ιστορία σου ...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Eξαιρετικός ο πρόλογος και το μήνυμα που περνάει σε όλους μας!!!!:clap:
Ευγε!!!
Την περίμενα πως και πως αυτήν την ιστορία σου ...
Το χρωστούσα και αφού το περίμενες τόσο στην αφιερώνω με όλη μου την αγάπη
Επειδή η Υεμένη (όσο θα συνεχίσει να υπάρχει) έχει κάτι από ανατολίτικο παραμύθι, είπα να φτιάξω ένα πρόλογο ανάλογο. Κάθε ομοιότητα με άτομα ή τετράποδα δεν είναι φανταστική… :(
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.031
Likes
12.141
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Μια φορα κι εναν καιρο ηταν ενα γουρουνι που μας χαριζε υπεροχες ιστοριες!
Ετσι θα λεω στο γιο μου οταν θα του διαβαζω τις ιστοριες σου.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Μια φορα κι εναν καιρο ηταν ενα γουρουνι που μας χαριζε υπεροχες ιστοριες!
Ετσι θα λεω στο γιο μου οταν θα του διαβαζω τις ιστοριες σου.
Ευτυχώς σ'αυτό το φόρουμ έχεις μπόλικο υλικό ν'αφηγηθείς ιστορίες πολλές πολλές νύχτες παρέα με το αγγελούδι σου.
Κι άσ'το ακόμα στην αθωότητά του… προσπέρασε το πρόλογο. Τι να μπλέκει με μνημόνιο, εφ'άπαξ κι αρρώστιες… κράτα το παραμύθι στην ιστορία και τις εικόνες στη συνέχεια. Αυτά είναι και με θλίψη βαθειά το γράφω, που πιθανώς να μην μπορέσει να τα γνωρίσει, αν το επιδιώξει, σ'ενα κόσμο που αλλάζει προς το χειρότερο
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Εφημερίς "Σάπια Νέα"
φύλλο 453
Σωτήριον ετος 2016


Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, μετά απο τις αποκαλύψεις ότι γνωστό μέλος ταξιδιωτικού φόρουμ και πολίτης υπεράνω κάθε υποψίας , επί χρόνια ολόκληρα είχε ταχθεί με το μέρος των τζιχαντιστών, είχε ασπαστεί το Κοράνι και δρούσε υπογείως ως επίκουρος των παράνομων δράσεων της παγκόσμις ισλαμικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν αγάπη μου".

Ο κατηγορούμενος, με πρόφαση ότι αγαπάει τα ταξίδια, είχε οργώσει χώρες όπως Αφγανιστάν, Υεμένη , Μαυριτανία κλπ... ενώ γλυκοκοίταγε και την Σομαλία την οποία δεν πρόλαβε να επισκεφτεί αφού τον συνέλαβαν.
Με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδευε στις πιο πάνω ισλαμικές χώρες και έδιδε ζωτικές πληροφορίες που αφορούσαν την Δύση, όπως για παράδειγμα την χειμερινη κολλεξιόν του Ντιόρ ή -ακόμα χειρότερα- την μυστική συνταγή τζατζικίου και γύρου, ενω παράλληλα διακινούσε (ή δρούσε ως μεσολαβητής) αντίστοιχες ενημερώσεις στα κατά τόπους μέλη της οργάνωσης.
Εικάζεται ακόμα ότι ήταν επικεφαλής αλλά και δημιουργός μιας νέας εξτρεμιστικής σέκτας με το όνομα "Ο Αλλάχ προτιμά την Ryan Air", αλλά αυτό δεν εχει ακόμα διευκρινιστεί απο την αντιτρομοκρατική με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, ο ύποπτος , ως σατανικό μυαλό, έπραττε μερικά ταξίδια σε χώρες όπως Ιταλία, Ισλανδία κλπ, για λόγους απλώς "ξεκαρφώματος", δηλαδή να μην κινήσει τις υποψίες των Αρχων.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και οι εξελίξεις αναμένονται συγκλονιστικές, αφού μέχρι και ο κ. Ομπάμιας, αλλά και ο κ. Μπούτιν ζήτησαν εξηγήσεις για την ολιγωρία και την μη δραση της ΕΥΠ απο την ελληνική Κυβέρνηση.

Για τα "Σάπια Νέα"
ο δημοσιογράφος Σοφοκλής Μεροληψίας
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εφημερίς "Σάπια Νέα"
φύλλο 453
Σωτήριον ετος 2016


Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, μετά απο τις αποκαλύψεις ότι γνωστό μέλος ταξιδιωτικού φόρουμ και πολίτης υπεράνω κάθε υποψίας , επί χρόνια ολόκληρα είχε ταχθεί με το μέρος των τζιχαντιστών, είχε ασπαστεί το Κοράνι και δρούσε υπογείως ως επίκουρος των παράνομων δράσεων της παγκόσμις ισλαμικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν αγάπη μου".

Ο κατηγορούμενος, με πρόφαση ότι αγαπάει τα ταξίδια, είχε οργώσει χώρες όπως Αφγανιστάν, Υεμένη , Μαυριτανία κλπ... ενώ γλυκοκοίταγε και την Σομαλία την οποία δεν πρόλαβε να επισκεφτεί αφού τον συνέλαβαν.
Με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδευε στις πιο πάνω ισλαμικές χώρες και έδιδε ζωτικές πληροφορίες που αφορούσαν την Δύση, όπως για παράδειγμα την χειμερινη κολλεξιόν του Ντιόρ ή -ακόμα χειρότερα- την μυστική συνταγή τζατζικίου και γύρου, ενω παράλληλα διακινούσε (ή δρούσε ως μεσολαβητής) αντίστοιχες ενημερώσεις στα κατά τόπους μέλη της οργάνωσης.
Εικάζεται ακόμα ότι ήταν επικεφαλής αλλά και δημιουργός μιας νέας εξτρεμιστικής σέκτας με το όνομα "Ο Αλλάχ προτιμά την Ryan Air", αλλά αυτό δεν εχει ακόμα διευκρινιστεί απο την αντιτρομοκρατική με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, ο ύποπτος , ως σατανικό μυαλό, έπραττε μερικά ταξίδια σε χώρες όπως Ιταλία, Ισλανδία κλπ, για λόγους απλώς "ξεκαρφώματος", δηλαδή να μην κινήσει τις υποψίες των Αρχων.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και οι εξελίξεις αναμένονται συγκλονιστικές, αφού μέχρι και ο κ. Ομπάμιας, αλλά και ο κ. Μπούτιν ζήτησαν εξηγήσεις για την ολιγωρία και την μη δραση της ΕΥΠ απο την ελληνική Κυβέρνηση.

Για τα "Σάπια Νέα"
ο δημοσιογράφος Σοφοκλής Μεροληψίας
:haha::haha::haha: :clap::clap::clap: (κρίμα που δεν ακούγεται και γέλιο από την οθόνη)
The jihadi pig
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Κρύβε λόγια βρε βρωμόστομη @dim kyr...
Η δε μυστική συνταγή τζατζικίου και γύρου είναι αντιπροσωπευτικότατη της δυτικής κουλτούρας. Μ' αρέσεις... :cool:
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.520
Likes
7.756
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
προλογος????? Αριστουργημα..
χωρα??????? μοναδικη ...
γραφη??????? δεν υπαρχουν λογια!!!!!!!!!!
υποδοχη????????? dim Kyr εισαι μοναδικη...
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Ρε jihadi pig έλεος δηλαδή! Δεν φτάνει που μας σακάτεψες με το Αφγανιστάν, ήρθες τώρα να ρίξεις την χαριστική βολή με την Υεμένη; Μα με την ΥΕΜΕΝΗ;;; Το νάμπερ γουαν απωθημένο μου; Ο νταλκάς και το σεκλέτι μου;

Κι αν νομίζεις ότι θα συγκινηθώ επειδή ξεκινάς με την εικόνα του καλοκάγαθου και τάχα μου ανύμπορου παραμυθά γουρουνοπαππού, είσαι βαθειά νυχτωμένος. Σε αντιπαθώ και σε φθονώ γι αυτό το ταξίδι από την άκρη της χοντρουλής μουσούδας σου μεχρι την τιρμπουσόν ουρά σου. :icon_evil: Αχ το είπα και φχαριστήθηκα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Ρε jihadi pig έλεος δηλαδή! Δεν φτάνει που μας σακάτεψες με το Αφγανιστάν, ήρθες τώρα να ρίξεις την χαριστική βολή με την Υεμένη; Μα με την ΥΕΜΕΝΗ;;; Το νάμπερ γουαν απωθημένο μου; Ο νταλκάς και το σεκλέτι μου;
Κι αν νομίζεις ότι θα συγκινηθώ επειδή ξεκινάς με την εικόνα του καλοκάγαθου και τάχα μου ανύμπορου παραμυθά γουρουνοπαππού, είσαι βαθειά νυχτωμένος. Σε αντιπαθώ και σε φθονώ γι αυτό το ταξίδι από την άκρη της χοντρουλής μουσούδας σου μεχρι την τιρμπουσόν ουρά σου. :icon_evil: Αχ το είπα και φχαριστήθηκα.
κάθε λέξη και νταλκάς
κάθε φωτό και σεκλέτι
:twisted::twisted::twisted:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.772
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom