Μοναδικές γέφυρες

alma

Member
Μηνύματα
3.718
Likes
15.048
Στη Λιβαδειά συναντάμε το ποτάμι της Έρκυνας, του οποίου οι όχθες συνδέονται με γέφυρες.
Κατά μήκος της Έρκυνας βρίσκει κανείς πέτρινα, τοξωτά γεφύρια.

Η Έρκυνα ήταν η νύμφη της πηγής, κόρη του Τροφώνιου του μυθικού αρχιτέκτονα της αρχαιότητας και φίλη της Περσεφόνης. Μάλιστα σύμφωνα με το μύθο, η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού των κοριτσιών με μια χήνα η οποία απομακρύνθηκε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη μετακίνησε την πέτρα στην είσοδο για να πιάσει τη χήνα και τότε ξεχείλισε το νερό.
DSC05017 (2).JPG
DSC05035 (2).JPG
DSC05057 (2).JPG




Στο ποτάμι θα δείτε την προτομή της νύμφης Έρκυνας.

DSC05054 (2).JPG


Στην περιοχή λειτουργούσε το μαντείο του Τροφωνίου Διός, που είχε δημιουργηθεί πριν το μαντείο των Δελφών. Βρισκόταν μέσα σε σπήλαιο και για να πάρουν χρησμό οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να πλένονται στα νερά του ποταμού. Δίπλα στο μαντείο βρίσκονταν οι πηγές της Μνήμης και της Λήθης. Αρχικά έπιναν το νερό της Λήθης για να ξεχάσουν όσα είχαν στο μυαλό τους και μετά το νερό της Μνήμης για να θυμούνται όσα θα ακούσουν στο μαντείο.
Παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων το μαντείο δεν έχει βρεθεί ως τώρα και πιθανολογείται πως καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των καταλανικών επιδρομών, καθώς λέγεται πως οι Καταλανοί χρησιμοποίησαν πέτρες από τα αρχαία μνημεία για να δημιουργήσουν τείχη.
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.110
Likes
20.335
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.161
Μηνύματα
882.477
Μέλη
38.878
Νεότερο μέλος
pennykk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom