Αυστρία Ιταλία Πολωνία Μόνος σε Βιέννη, Μπρέσια και Βαρσοβία. Τρεις solo ταξιδιωτικές ιστορίες σε μία.

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2a. Dobry wieczór Warszawo 🇵🇱



Η αργίες ευνοούν για ταξίδια, πόσο μάλλον όταν αυτά ξεκινούν το πρωί. Έτσι έγινε και το πρωί της 28ης του Οκτώβρη, που με βρήκε να επιβιβάζομαι στις 9:30 στο αεροπλάνο της Ryan για Κρακοβία.

(κλασσική αεροπλανική φωτογραφία 2)
DSC_0588.jpg


Έπρεπε βλέπετε να φύγουμε πριν την εκκίνηση της στρατιωτικής παρέλασης, γι’ αυτό και η πτήση άλλαξε ώρα (νωρίτερα) μια βδομάδα πριν, αλλά και όλες οι διαδικασίες έγιναν πολύ γρήγορα. Αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν να βρεθούμε νωρίτερα του αναμενομένου στο προορισμό μας, μπαίνοντας στην ουρά για τον έλεγχο πιστοποιητικών & Plf.

DSC_0589 (1).jpg


Στο αεροδρόμιο δεν έχει και πάρα πολλά να κάνει κάποιος, έτσι έχοντας δύο και πλέον ώρες στην διάθεση μου πήρα καφέ και μερικά από αυτά τα πεντανόστιμα κουλούρια που πωλούνται παντού και έκανα τη βόλτα μου:

DSC_0589 (2).jpg


*Είχα φροντίσει για συνάλλαγμα όσο βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη μέσω της εφαρμογής της Revolut, με ισοτιμία 1€ προς 4,6zl, όταν την ίδια στιγμή στο αεροδρόμιο έδιναν τη ληστρική 1 προς 3,5zl! Γενικά η Revolut είναι ότι καλύτερο στη χώρα αυτή, μιας και δέχονται παντού πληρωμή με κάρτα.

Η ώρα πέρασε τελικά πολύ γρήγορα και δεν άργησα να επιβιβαστώ στην εσωτερική πτήση με κατεύθυνση τη Πολωνική πρωτεύουσα. Το αεροπλάνο θύμιζε κάτι από ελικοφόρο -χωρίς φυσικά έλικες- και ήταν αναμενόμενα γεμάτο:

DSC_0589 (4).jpg


35 λεπτά μετά ετοιμαζόμασταν για προσγείωση στο αεροδρόμιο Chopin της Βαρσοβίας κι εγώ ανυπομονούσα να γνωρίσω άλλη μια Πολωνική πόλη:

DSC_0589 (5).jpg


Κατευθύνθηκα γρήγορα προς την έξοδο των τρένων μέσα από το αεροδρόμιο, εκδίδοντας εισιτήριο διπλής διαδρομής, καθώς δεν ήξερα ποιο ήταν το σωστό, μαθαίνοντας εκ των υστέρων ότι αρκούσε και το απλό:

tick1.jpg

DSC_0589 (6).jpg


Το τρένο S2 περίμενε στη πλατφόρμα, ξεκινώντας λίγα λεπτά μετά χωρίς καθυστερήσεις με κατεύθυνση το κεντρικό σταθμό της πόλης Warszawa Centralna, είκοσι λεπτά και επτά στάσεις μετά.

DSC_0589 (7).jpg


Βγήκα στην επιφάνεια από τις σκάλες και προσπάθησα να προσανατολιστώ, κάτι που έγινε σχεδόν αμέσως μιας και απέναντι μου ορθωνόταν υπέροχο και επιβλητικό το πιο γνωστό κτήριο της πόλης ‘’Pałac Kultury i Nauki’’, ή ανάκτορο πολιτισμού & επιστήμης στα Ελληνικά:

DSC_0592.JPG


Δεν έχασα στιγμή και ακουμπώντας σ’ ένα παγκάκι τη τσάντα μου έβγαλα τη φωτογραφική μηχανή προκειμένου να το φωτογραφίσω σε πολύ καλές συνθήκες, πλάι στους νεότερους και φουτουριστικούς ουρανοξύστες της πόλης:

DSC_0590.JPG


Το παλάτι Pałac Kultury i Nauki που κατασκευάστηκε το 1955 ήταν όπως θα γνωρίζετε ήταν δώρο της Σοβ. Ένωσης στο Πολωνικό λαό, και στα 237 μέτρα και τους 46 ορόφους του φιλοξενεί 237 πανεπιστήμια, επιστημονικά ινστιτούτα, κινηματογράφους, θέατρα, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, αλλά και την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, αποτελώντας παράλληλα το ψηλότερο κτήριο της πόλης.

DSC_0593.JPG


Συνέχισα με κατεύθυνση ανατολικά προκειμένου να βρω το ξενοδοχείο μου, χρησιμοποιώντας το Novotel σαν σημείο αναφοράς:

DSC_0598.JPG


Μιας και οι πολλές υπόγειες διαβάσεις κάτω από κυκλικούς κόμβους είναι στην αρχή λίγο μπέρδεμα, κάτι που είχα διαβάσει άλλωστε και στην αντίστοιχη ιστορία του @giannismits όταν έψαχνα πληροφορίες:

DSC_0605.JPG


Στις υπόγειες διαβάσεις συναντάει κανείς ολόκληρα εμπορικά κέντρα θα έλεγε κανείς, με μαγαζάκια όλων των ειδών να φιλοξενούνται σ’ αυτές. Εγώ σταμάτησα σε ένα ανταλλακτήριο για να κάνω και μερικά μετρητά (αν και τελικά δεν ήταν απαραίτητο) προκειμένου να κυκλοφορώ πιο άνετα, βλέποντας την ισοτιμία στο 1€ προς 4,57zl, με μηδενική δηλαδή προμήθεια:

DSC_0608.JPG


Βγήκα (με τη δεύτερη) στο σημείο που ήθελα και προχώρησα λίγο ακόμα, βλέποντας τις εικόνες του φθινοπώρου που είχε τη θέση του για τα καλά στη Πολωνική πρωτεύουσα:

DSC_0611.JPG


Φτάνοντας λίγο μετά στο πεζόδρομο της ‘’Chmielna’’ που βρισκόταν τα το ομώνυμο ξενοδοχείο, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση πέρα από τα πολλά καταστήματα fast food ήταν και τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία, στα οποία έβλεπες κόσμο να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εικόνα που απέχει πολύ (δυστυχώς) από τη δική μας νοοτροπία:

DSC_0617.JPG


Βρήκα την είσοδο μέσα από τις οικοδομές προκειμένου να περάσω στην «αυλή» κάτι που διαπίστωσα ότι είναι ο κανόνας στη Βαρσοβία και όχι η εξαίρεση:

DSC_0614.JPG


Και αφού έκανα γρήγορα – γρήγορα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες στη reception, πέταξα το σακίδιο στο δωμάτιο, πήρα τη φωτογραφική μηχανή και βγήκα στο δρόμο για τις πρώτες βόλτες στη πόλη.

DSC_0619.JPG


Ήμουν τυχερός γιατί από τη στιγμή που προσγειώθηκα όλα κύλησαν πολύ γρήγορα, προλαβαίνοντας ακόμα το φως της ημέρας.

DSC_0622.JPG


Η εικόνα που αντίκρυσα όταν πρωτοπάτησα τη περίφημη ‘’Nowy Świat’’ που περνούσε μια ανάσα μακριά από το χώρο διαμονής μου, ήταν αρκετή για να μου πάρει αμέσως τα μυαλά:

DSC_0625.JPG


Προσπέρασα ταχύτατα την αλυσίδα γνωστού μπακαλόγατου,

DSC_0626.JPG


Και κατευθύνθηκα προς το ιστορικό κέντρο, καθώς προλάβαινα να δω κάποια από τα αξιοθέατα της λίστας μου, αρχής γενομένης από την εκκλησία του 18ου αιώνα ‘’Kościół Świętego Krzyża’’που εκτός των άλλων φιλοξενεί τεφροδόχους διάσημων Πολωνών, συμπεριλαμβανομένου του Σοπέν.

DSC_0630.JPG


Ακριβώς απέναντι μπορεί κανείς να θαυμάσει το ‘’Pomnik Mikołaja Kopernika’’, ένα μνημείο αφιερωμένο στο διάσημο Πολωνό αστρονόμο:

DSC_0631.JPG


Αρκετός κόσμος έκανε τη βόλτα του εκείνη την ώρα στο κέντρο, μιας και ο καιρός ευνοούσε γι’ αυτό. Ο δρόμος δεν αποτελεί πεζόδρομο στο σημείο εκείνο τουλάχιστον, ωστόσο τα μεγάλα φαρδιά πεζοδρόμια ενδείκνυνται για περπάτημα:

DSC_0641.JPG


Προσπέρασα το κτίριο του πανεπιστημίου και βρέθηκα μπροστά στη ‘’Kościół Sióstr Wizytek’’, την εκκλησία των Επισκεπτών, μια από τις πιο αξιόλογες τεχνοτροπίας Rococo της Πολωνικής πρωτεύουσας, κατασκευής του 1761:

DSC_0644.JPG


Είδα και το διπλανό παρκάκι με το άγαλμα του Πολωνού μυθιστοριογράφου ‘’Boleslaw Prus’’ πριν περάσω στην απέναντι πλευρά του δρόμου, καθώς η συνέχεια προς το ιστορικό κέντρο ήταν για την επόμενη μέρα και η νύχτα δε θα αργούσε να φτάσει:

DSC_0648.JPG

DSC_0650.JPG


Κινήθηκα λοιπόν αριστερά, προς την πλατεία ‘’Piłsudski Square’’με το μεγάλο σταυρό και τη πανύψηλη σημαία:

DSC_0657.JPG


Μιας και είχα κατά νου να δω το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη ‘’Grób Nieznanego Żołnierza’’, ταφικό μνημείο αφιερωμένο στους πολλούς «αγνώστους» και αφανείς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη Πολωνία. Ανεγέρθηκε μετά τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και χαρακτηριστικά του είναι η άσβεστη φλόγα και οι στρατιωτικοί που το φρουρούν συνεχώς ως φόρο τιμής:

DSC_0659.JPG


Πίσω του ξεκινούσε το καταπληκτικό πάρκο ‘’Ogród Saski’’, ένα από τα πολλά της πόλης, που δε προλάβαινα να γυρίσω όπως ήθελα μιας και η μέρα λιγόστευε...

DSC_0660.JPG
 
Last edited:
Μηνύματα
137
Likes
125
Η Βαρσοβια εχει ατελείωτα παρκα , τοση φυση μεσα στην πολη πραγματικά δεν εχω ξαναδεί. Είμασταν και την ανοιξη και ηταν πανεμορφα! Και ίσως με παρεξηγησετε, αλλα γενικως μ αρεσε η Βαρσοβία πολυ περισσότερα απο την πολυ διαφημισμενη Κρακοβια.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Η Βαρσοβια εχει ατελείωτα παρκα , τοση φυση μεσα στην πολη πραγματικά δεν εχω ξαναδεί. Είμασταν και την ανοιξη και ηταν πανεμορφα!
Και στα χρώματα του φθινοπώρου ήταν το ίδιο όμορφα, φαντάζομαι την άνοιξη!
Και ίσως με παρεξηγησετε, αλλα γενικως μ αρεσε η Βαρσοβία πολυ περισσότερα απο την πολυ διαφημισμενη Κρακοβια.
Πολλοί το είπαν αυτό, προσωπικά μου άρεσαν εξίσου όντας διαφορετικές πόλεις. Απλά τη Κρακοβία την ανεβάζουν πολύ και τα γειτονικά αξιοθέατα.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2b. Η πρώτη νύχτα στη Βαρσοβία!



Προτίμησα να πάρω το δρόμο της επιστροφής μέσω της Nowy Świat φυσικά, προτιμώντας να δω μερικά ακόμα από τα πολλά αξιοθέατα του:

DSC_0667.JPG


Ένα από αυτά είναι και το προεδρικό παλάτι «Pałac Prezydencki» της Βαρσοβίας, αποτελώντας την επίσημη κατοικία του Πολωνού αρχηγού κράτους που ολοκληρώθηκε το 1818:

DSC_0669.JPG


Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και η Carmelite Church, Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του 17ου Αιώνα, περισσότερο γνωστή για τα δίδυμα καμπαναριά της και τη νεοκλασικού στυλ πρόσοψη. Βρίσκεται πίσω από το μικρό παρκάκι Adama Mickiewicza με το ομώνυμο μνημείο αφιερωμένο στον Adam Bernard Mickiewicz, Πολωνού ποιητή, δραματουργού και πολιτικού ακτιβιστή:

DSC_0673.JPG


Η νύχτα είχε κάνει ήδη την εμφάνιση της κι εγώ έπαιρνα το δρόμο της επιστροφής προκειμένου να τσιμπήσω κάτι και να ετοιμαστώ για τη βραδινή μου βόλτα λίγο αργότερα:

DSC_0684.JPG


Τα μπαράκια είχαν αρχίζει να δουλεύουν εντατικά και πολύς κόσμος προτιμούσε να καθίσει στον εξωτερικό τους χώρο, ασφαλώς με τα κατάλληλα θερμαντικά σώματα για ενίσχυση:

DSC_0687.JPG


Ξαναμπήκα στο πεζόδρομο Chmielna φτάνοντας τον ως το τέλος του και τιμώντας ένα ενισχυμένο κεμπάπ που βρέθηκε στο δρόμο μου, μιας και με είχε κόψει για τα καλά. Απέναντι μου έβλεπα εξόχως φωτισμένο το ανάκτορο πολιτισμού, ξαναβγάζοντας αμέσως τη μηχανή από τη θήκη για μερικές νυχτερινές λήψεις:

DSC_0695.JPG


Με εντυπωσιακό φωτισμό στην απόχρωση του μωβ:

DSC_0698.JPG


Κάτι μου έλειπε όλη αυτή την ώρα όμως. Κάτι δε μου πήγαινε καλά. Είχα τόσες ώρες στη Πολωνία χωρίς να περάσω το κατώφλι κάποιου μπαρ, γεγονός ανεπίτρεπτο για μένα, έτσι με γοργό βήμα κατευθήνθηκα στο ‘’Chmielnik Cafe & Pub’’, με τη περίεργη πατέντα των σωληνώσεων μπύρας που κατέβαιναν από το ταβάνι. Ωραία πράγματα!

DSC_0701 (1).jpg


Ήπια μια ΙΡΑ αρκετά δυνατή οφείλω να πω, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο για ανασύνταξη δυνάμεων, μιας και μ’ αυτά και μ’ αυτά ήμουν όλη μέρα στο δρόμο.

Η βραδινή περιπλάνηση ξεκίνησε από ένα ακόμα ιδιαίτερο μπαράκι που είχα σταμπάρει και φιλοξενείται σε ένα παράξενο θα έλεγα χώρο, σαν πιλοτή οικοδομής:

DSC_0701 (2).jpg
DSC_0701 (4).jpg


Αρκετός κόσμος, καλή ροκ μουσική, οικονομική μπύρα 8,5zl και βερολινέζικη εσανς, σε μια πολύ ωραία επιλογή για αρχή:

DSC_0701 (3).jpg
DSC_0701 (5).jpg


Ήπια τις μπύρες μου και βγήκα προς το κεντρικό αναζητώντας συνέχεια.

Έπεσα πάνω στο ‘’Pijalnia wódki i piwa’’ με σαφέστατο νομίζω τίτλο, βλέποντας πολύ κόσμο να μπαινοβγαίνει. Δε το σκέφτηκα στιγμή, πιάνοντας ένα σκαμπό προκειμένου να παραγγείλω το συνδυασμό και να τιμήσω το όνομα του μαγαζιού:

DSC_0701 (6).jpg


Έμεινα αρκετή ώρα με ευχαρίστηση, βλέποντας κόσμο να μπαίνει, να πίνει μερικές βότκες σε σφηνάκι και να αναχωρεί άμεσα.

DSC_0701 (7).jpg
DSC_0701 (8).jpg


Γύρισα προς το πεζόδρομο μιας και η πείνα έκανε την εμφάνιση της, τιμώντας στα όρθια μια πιτσαρία με τη μεγάλη αμερικανική σημαία. Πεντανόστιμη ήταν, δεν έχω παράπονο:

DSC_0701 (9).jpg


Επιστρέφοντας όμως στο ξενοδοχείο με αίσθημα ικανοποίησης και αρκετής κούρασης πρόσεξα τι υπήρχε κολλητά του, λες και το έστειλε ο θεός των ταξιδιωτών να με συναντήσει:

DSC_0701 (10).jpg


PINTA Warszawa λοιπόν, ένα μέρος – ναός που δε γινόνταν να μη κάνω μία επίσκεψη στο ατάκα κι επιτόπου:

DSC_0701 (11).jpg


Πολλές επιλογές φρέσκιας μπύρας απευθείας από τις δεξαμενές, κάτι που έχω συναντήσει και στη Κρακοβία και με είχε ενθουσιάσει. Έπιασα ένα σκαμπό στο άδειο σχεδόν μπαρ και αφού ρώτησα παράγγειλα μια Pils.

Νομίζω καλύτερο κλείσιμο δε θα μπορούσα να έχω, γελώντας την ώρα που έκανα τις ισοτιμίες χορτασμένος και ζαλισμένος, διαπιστώνοντας ότι το βράδυ μου κόστισε λιγότερο από 13 ευρώ…
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2c. Όλη η μέρα δικιά μου



Η μέρα στη Βαρσοβία ξεκινάει απαραιτήτως με ένα καφεδάκι στα Green Cafe Nero, που μπορεί να βρει κάποιος σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης:

DSC_0702a (1).jpg


Για πρωϊνό τίμησα μερικά αρτοσκευάσματα γλυκού τύπου που μου είχαν αρέσει και αντίστοιχα στη Κρακοβία, σε μια πολύ λαχταριστή βιτρίνα (Cukiernia Pawłowicz) που συνάντησα πιο κάτω:

DSC_0702a (2).jpg


Έτοιμος για την απαιτητική ημέρα ξεκίνησα να κατηφορίζω με κατεύθυνση το ποτάμι αυτή τη φορά, κάνοντας τη πρώτη στάση όταν συνάντησα το μουσείο Σοπέν ‘’Muzeum Fryderyka Chopina’’, γνωστό αν μη τι άλλο από τα μέλη που το έχουν επισκεφτεί:

DSC_0708.JPG


Δίπλα του βρίσκεται το εξίσου γνωστό πάρκο στη φθινοπωρινή του εκδοχή, με τα μουσικά παγκάκια του, που μόλις πατήσεις το play η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει με μελωδίες του σπουδαίου συνθέτη:

DSC_0710.JPG

DSC_0712.JPG


Πήγα μια βόλτα στη πίσω αυλή του μουσείου όπου αρκετός κόσμος απολάμβανε την ηλιοθεραπεία του, περνώντας αμέσως μετά πάνω από τη πεζογέφυρα για να συνεχίσω το δρόμο μου:

DSC_0714.JPG

DSC_0720.JPG


Όχι για πολύ. Ένα χιλιόμετρο πιο κάτω αντίκρυζα στην απέναντι όχθη το διάσημο ‘’Stadion Narodowy’’, έδρα της πολωνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από το 2015:

DSC_0726.JPG


Στην πλευρά του ποταμού Βίστουλα όπου περπατούσα, βρίσκεται και το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα της γοργόνας ‘’Pomnik Syreny’’ σύμβολο της πόλης που συναντά κανείς σε εικόνες, οικόσημα αλλά και σε αντίστοιχα αγάλματα εντός αυτής:

DSC_0730.JPG


Ο υπέροχος για τα δεδομένα καιρός είχε δώσει την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο να βγει για τη γυμναστική του, είτε στα υπαίθρια γυμναστήρια, είτε για τρέξιμο στη παραλιακή:

DSC_0735.JPG


Γενικότερα είδα πολύ κόσμο να αθλείται στη πόλη, κάτι που φανερώνει υψηλή κουλτούρα στο τομέα αυτόν από τους Πολωνούς, ενώ συνήθως ακούμε μόνο για τα πιώματα τους. Αυτά πρέπει να επισημαίνονται!

Συνέχισα τη πορεία μου κατά μήκος του ποταμού, βλέποντας λιγότερα πλωτά καφέ/μπαρ απ’ όσα περίμενα, έχοντας θέα απέναντι μου τη συνοικία της Praga, αλλά και τη μοντέρνα γέφυρα Świętokrzyski του Βίστουλα:

DSC_0738.JPG

DSC_0739.JPG

DSC_0745.JPG


Η διαδρομή έφτασε στο τέλος της και μέσω μιας υπόγειας φυσικά διάβασης επανήλθα στον «ίσιο δρόμο», ανεβαίνοντας με κατεύθυνση το ιστορικό κέντρο:

DSC_0748.JPG

DSC_0750.JPG


Μια γειτονιά (Bednarska) που το μόνο σίγουρο ήταν ότι δε στερούνταν ομορφιάς:

DSC_0753.JPG


Ανέβηκα με σβελτάδα τον ανηφορικό δρόμο λες και με κυνηγούσαν, θέλοντας να φτάσω όσο πιο σύντομα γίνεται στο γνωστότερο ίσως σημείο της παλιάς πόλης. Και κάπου εκεί η φωτογραφική μηχανή άρχισε να παίρνει φωτιά:

DSC_0760.JPG


Πολλά έχουν γραφτεί για την ομορφιά της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας κι εγώ δεν είμαι τόσο καλός στα λόγια. Το μόνο που έχω να πω (πέρα απ’ το να δείξω την εικόνα), είναι ότι φαντάζει δύσκολο να καταλάβει κανείς αν δε ξέρει την ιστορία της, ότι αυτή η πόλη επαναδομήθηκε ουσιαστικά από το μηδέν:

DSC_0768.JPG


Η καταστροφή της Βαρσοβίας τα τέλη του 1944, αποτελεί ένα ακόμη από τα πολλά εγκλήματα των Ναζί, ως αντίποινα απ’ ότι λέγεται στην εξέγερση της πόλης λίγο καιρό πριν. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης, μαθαίνοντας ότι η πόλη είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες. Αντίστοιχο παράδειγμα σε μικρότερη κλίμακα είδα και στη Δρέσδη λίγο καιρό πιο πριν…

Σε κάθε τουριστικό σημείο ενδιαφέροντος που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχει κι ένας Ασιάτης που βγάζει φωτογραφίες. Καλά εντάξει, προ ιού υπήρχαν χιλιάδες Ασιάτες που έβγαζαν φωτογραφίες, αλλά στη προκειμένη ο ένας αρκούσε για να του δώσω το κινητό για μια αναμνηστική:

DSC_0773b.jpg


Προσπάθησα και για μια πανοραμική της υπέροχης πλατείας ‘’plac Zamkowy’’ που ξεδιπλωνόνταν μπροστά στα μάτια μου. Είναι από τις στιγμές του –εκάστοτε- ταξιδιού που λες χαλάλι η οργάνωση, τα έξοδα, οι όποιες στερήσεις για να έρθω εδώ, χαλάλι όλα…

DSC_0773d.jpg


Η περίφημη ‘’Kolumna Zygmunta’’ προς τιμήν του ομώνυμου βασιλιά καθώς ήταν αυτός που μετέφερε τη πρωτεύουσα του κράτους στη Βαρσοβία, στέκει εκεί σχεδόν άθικτη (πλην καταστροφής) από το 1644, αποτελώντας το πρώτο κοσμικό μνημείο σε μορφή στήλης στη σύγχρονη ιστορία και παράλληλα ακόμα ένα ορόσημο στη πόλη:

DSC_0775.JPG


Είναι πραγματικά από τα πιο ιδιαίτερα μνημεία που έχω δει, καθώς δε ξέρω αν υπάρχει αλλού όμοια τεχνική, τουλάχιστον δε θυμάμαι:

DSC_0779.JPG


Δίπλα του στέκει το πανέμορφο κάστρο ‘’Zamek Królewski’’, παλαιότερα βασιλική κατοικία των πολωνών μοναρχών:

DSC_0784.JPG


Έκανα γεμάτος ικανοποίηση με όσα έβλεπα και ίσως με όσα δεν είχα δει ακόμη το γύρο της πλατείας, μπαίνοντας και στην αυλή του κάστρου που λειτουργεί και αυτό ως μουσείο:

DSC_0788.JPG

DSC_0794.JPG


Ο στόχος μου ήταν αόριστος, απλά να περπατήσω & να καλύψω όσο περισσότερο τμήμα της παλιάς πόλης γίνεται πεζοπορικά και φωτογραφικά, μπαίνοντας παράλληλα όπου βρω κάτι αξιόλογο. Κοινώς ότι μου τη δώσει:

DSC_0801.JPG


Φυσικό κι επόμενο ήταν να πέσω πάνω στη διασημότερη πλατεία της παλιάς πόλης, την ‘’Rynek Starego Miasta’’, η ομορφιά της οποίας αρχίζει και φαίνεται από τα πρώτα κιόλας βήματα, πλαισιωμένη όπως είναι με υπέροχα κτήρια:

DSC_0803.JPG


Οι καταπληκτικές εικόνες της πλατείας που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, διαδέχονταν η μία την άλλη. Ακόμα ένα άγαλμα της γοργόνας – συμβόλου της πόλης βρίσκεται στο κέντρο της, αποτελώντας συχνά πυκνά φωτογραφικό κάδρο για λήψεις:

DSC_0806.JPG

DSC_0808b.jpg


Δε θυμάμαι ούτε κι εγώ πόσες φορές έκανα το γύρο της πλατείας προκειμένου να βρω τις καλύτερες γωνίες λήψης, την ώρα που οι τουριστικές άμαξες ξεκινούσαν τις βόλτες τους στη παλιά πόλη:

DSC_0818.JPG


Μια σχολική εκδρομή με αρκετά παιδάκια δημιούργησε προσωρινά πανδαιμόνιο, διαλύοντας προς στιγμή τη σιωπή της ημέρας, χωρίς να είναι βέβαια ικανή να μου στερήσει την απόλαυση απ’ όσα έβλεπα.

DSC_0822.JPG


Καταλάβαινα πλέον με το καλύτερο τρόπο γιατί ακούγονται τόσα πολλά γι’ αυτή την υπέροχη πόλη…
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
987
Likes
2.074
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Προσπάθησα και για μια πανοραμική της υπέροχης πλατείας ‘’plac Zamkowy’’ που ξεδιπλωνόνταν μπροστά στα μάτια μου. Είναι από τις στιγμές του –εκάστοτε- ταξιδιού που λες χαλάλι η οργάνωση, τα έξοδα, οι όποιες στερήσεις για να έρθω εδώ, χαλάλι όλα…
ναιαιαιαιαι!!!!!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Κούκλα η Βαρσοβία Γιάννη! Ωραία φωτογραφική δουλειά έχεις κάνει, μπράβο!
Σ' ευχαριστώ πολύ, το προσπαθώ αρκετά τελευτάια. :)
Είναι μια υπέροχη πόλη και αξίζει με το παραπάνω την επίσκεψη, αφιερώνοντας μάλιστα μέρες.
Απορώ με όσους τη ξεπετούν στα γρήγορα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom