travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 2.029
- Likes
- 17.933
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Λίγο πριν φύγουμε
- Λίγο πριν την αγχωτική αναχώρηση
- Άφιξη στη Σεούλ και πρώτες επισκέψεις.
- Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη - DMZ
- Απόγευμα, για να δούμε λίγο ακόμα από Σεούλ.
- Το νησί Jeju
- Βόλτες στο υπέροχο νησί.
- Η πόλη Jeju
- Πρωινή επίσκεψη στο Jeju Stone park και πτήση
- Στο Suwon
- Βόλτες στα τείχη και το παλάτι του Suwon
- Andong Hahoe folk village
- Δύο ενδιαφέροντα σημεία στο Αndong
- Από το Αντόνγκ στο περίφημο Gyeongju
- Βόλτες στους τύμβους του Gyeongju
- Τελευταίες πρωινές επισκέψεις στην περιοχή του Gyeongju
- Πρώτες εντυπώσεις από το Μπουσάν
- Απογευματινή βόλτα στο Μπουσάν
- Οι παραλίες του Μπουσάν
- Haedong Yonggungsa Temple και Gamcheon Cultural Village
- Επίλογος για το Busan
- Η χερσόνησος Namhaedo
- Η πόλη Yeosu
- Η πόλη Yeosu (B)
- Πηγαίνοντας στην πόλη Jeonju
- Buyeo: Οι Αρχαιότητες στο Jeongnim-sa, το πάρκο Seodong Park και το Busosanseony
- Στο Gongju
- Cheongju: Μουσείο Τυπογραφίας και αναχώρηση
- Ντόχα
- Επίλογος και έξοδα του ταξιδιού
Βόλτες στο υπέροχο νησί.
Πριν φύγουμε από Ελλάδα είχαμε βρει τα ενδιαφέροντα σημεία σε κάθε περιοχή που θα πηγαίναμε και τα είχαμε βάλει σε χάρτες. Όμως έλειπαν οι λεπτομέρειες και η σειρά που θα τα προσεγγίζαμε. Έκατσα το πρωί και έφτιαξα μία διαδρομή με βασικό στόχο να πάμε στα ανατολικά να δούμε κάποια ηφαιστειογενή τοπία. Αυτά δεν ήθελα να τα χάσω με τίποτα. Έβαλα λοιπόν στο πρόγραμμα περίπου 10 σημεία, αν και ήξερα ότι δεν επρόκειτο να προλάβουμε περισσότερα από τα μισά. Και το είπα ξανά, ο λόγος είναι ότι οι μετακινήσεις είναι πολύ αργές λόγω των χαμηλών ταχυτήτων που σε υποχρεώνουν να έχεις στους δρόμους και δεύτερον υπάρχουν πάρα πολλά φανάρια, ακόμα και στην ύπαιθρο. Γενικά παντού βλέπεις φανάρια τα οποία είναι πολύ μεγάλα και δεν είναι όπως τα ελληνικά που είναι πάνω σε ένα στύλο με ύψος το πολύ τρία μέτρα. Αυτοί οι στύλοι εκεί υψώνονται 5, 6 μέτρα ψηλά και πηγαίνουν και οριζόντια, όπου και βρίσκονται τα φανάρια. Έχουν και κάποιες λειτουργίες, τις οποίες εγώ δεν είχα από την αρχή αντιληφθεί πολύ καλά και έτσι ίσως έκανα και κάποιες βλακείες στην οδήγηση.
Μιας και μιλάω για οδήγηση επαναλαμβάνω ότι οι οδηγοί είναι προσεκτικοί αλλά συχνά παραβιάζουν κατά 10 με 20% τα όρια ταχύτητας. Παντού έχει κάμερες που παρακολουθούν την κυκλοφορία και δεν ξέρω όμως αν στέλνουν και κλήσεις σε αυτούς που κάνουν κάποια παρανομία μικρή ή μεγάλη. Σε μένα δεν έστειλαν τελικά. Πάντως αυτό που παρατήρησα είναι ότι ενώ οι οδηγοί είναι αρκετά καταρτισμένοι. Ποτέ δεν σταματάνε στις διαβάσεις των πεζών. Ένα άλλο πολύ περίεργο είναι ότι τα φανάρια για τους πεζούς σχεδόν ποτέ δεν ανάβουν από μόνα τους. Πρέπει δηλαδή κάποιος πεζός να πατήσει το κουμπί, που πάντα υπάρχει στο φανάρι και να περιμένει πότε θα ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι. Βέβαια παρατήρησα ότι οι ντόπιοι δεν πατούσαν το κουμπί και δεν ξέρω αν έτυχε να μη δω κάποιον ή μήπως επαναπαύονται στο ότι θα το πατήσει έτσι κι αλλιώς κάποιος άλλος. Υπάρχει μια μικρή περίπτωση να υπάρχει και κάποιος αισθητήρας που να βλέπει αν περιμένει κόσμος και να δίνει αυτός την οδηγία, ώστε να ανάψει το φανάρι για τους πεζούς. Πάντως οι πεζοί σχεδόν πάντα περιμένουν υπομονετικά μέχρι να ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι. Μερικές φορές μπορεί να κάνει και σχεδόν 2 λεπτά, αν και δεν γράφει σχεδόν ποτέ τα δευτερόλεπτα που απομένουν.
Γενικά τα φανάρια αργούν να ανάψουν για να φύγουν τα αυτοκίνητα ή οι πεζοί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης και επιτρέπουν τη στροφή προς κάθε κατεύθυνση. Άρα μέχρι να ανάψουν όλα για όλους παίρνει χρόνο. Σε κεντρικές οδούς συμβαίνει συχνά να ανάβουν αίφνης όλα τα φανάρια για να περάσουν οι πεζοί και όλα τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα. Κι ένα τελευταίο είναι ότι πάντα επιτρέπεται στα αυτοκίνητα να στρίβουν δεξιά, αφού ελέγξουν τα άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Μετά την μεγάλη αυτή παρένθεση συνεχίζω: έγραψα σε ένα χαρτί 9 σημεία που θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε. Πρώτο ήταν το Jeju Stone Park. Πήγαμε σε περίπου μισή ώρα και μας είπαν ότι κάθε Δευτέρα είναι κλειστό. Δεν περιμέναμε ότι θα είχε το ωράριο ενός μουσείου, που είναι κλειστά τις Δευτέρες. Βγάλαμε απ’ έξω μερικές φωτογραφίες και σκεφτόμασταν να πάμε την άλλη μέρα το πρωί, πριν την πτήση μας, γιατί υποθέσαμε ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Δεύτερη επιλογή που είχαμε πηγαίνοντας προς τα ανατολικά ήταν η παραλία Hamdoek, που βρισκόταν μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εκεί παρκάραμε σε ένα σημείο που είδαμε ότι πήγαινε πολύς κόσμος και είδαμε πολύ ωραίες ακτές, που φυσικά κυριαρχούσε η μαύρη πέτρα από την πρόσφατα παγωμένη λάβα. Αν και Δευτέρα πρωί, πολύς κόσμος είχε βγει να περπατήσει ή να κάτσει σε κάποιο μαγαζί. Η Κορεάτες επίσης το έχουν πολύ με τις φωτογραφίες και συνέχεια τραβάνε, ειδικά τα κορίτσια.
Τρίτος στόχος ήταν η σπηλιά Manjanggul. Φάγαμε όμως και εκεί μία ωραία πόρτα, τη δεύτερη για σήμερα. Στην αρχή νομίζαμε ότι και εκεί είναι κλειστά τις Δευτέρες, αλλά κάπου είδα ότι γίνεται συντήρηση και θα μείνει για κάποιο διάστημα κλειστά. Η μέρα είχε προχωρήσει και είχαμε δει μόνο μια όμορφη παραλία.
Ο τέταρτος στόχος μας ήταν και ο πιο σημαντικός. Ελπίζαμε να μην απογοητευτούμε και εκεί. Μιλάμε για την ηφαιστιογενή περιοχή του Seongsan Ilchulbong. Επειδή όπως είπαμε ο πλοηγός του αυτοκινήτου είναι λίγο περίεργος, πρώτα μας πήγε σε ένα σημείο που είδαμε και άλλους λίγους τουρίστες να κάνουν βόλτα σε μία περιοχή που είχε θαλασσινό νερό και κάποια μικρά νησάκια στα οποία έκανες βόλτα μέσα από ξύλινα μονοπάτια που είχανε κατασκευάσει οι άνθρωποι. Ήταν πολύ όμορφα αλλά δεν θέλαμε να μείνουμε πολύ.
Εδώ ξεραίνουν σκόρδα:
Θέλαμε να δούμε το Seongsan Ilchulbong που είναι ένας κρατήρας, οπότε το έψαξα στον χάρτη του google και τον σημείωσα (όπως ξανάπα δεν τα πάμε καλά με τα ονόματα στην Κορέα) και μπορέσαμε και πήγαμε. Μερικές φορές μπορώ και χρησιμοποιώ το mapsme το οποίο δεν έχει τα προβλήματα που έχει το google maps.
Το βρήκαμε εύκολα γιατί υπήρχε πολύς κόσμος εκείνη την ώρα και είχε ένα τεράστιο πάρκιν. Για να ανέβουμε πάνω στον κρατήρα πληρώσαμε ένα μικρό εισιτήριο των τριών ευρώ ο καθένας και πήραμε το δρόμο της ανηφοριάς, μάλλον μονοπάτι ήταν. Μετά από περίπου μισή ώρα ανηφόρα φτάσαμε. Όμως μέχρι εκείνο το σημείο η θέα που βλέπαμε όσο ανεβαίναμε ήταν καταπληκτική. Από κάτω φαινόταν η θάλασσα, η οποία σιγά-σιγά υποχωρούσε λόγω της άμπωτης και εμείς βλέπαμε τα μικρά νησάκια και βουνά όπως και μία μικρή πόλη. Αυτή η ανάβαση άξιζε τα λεφτά της. Βασικά όχι τα λεφτά αλλά τον κόπο. Μαζί με εμάς ανέβαινε πολύς κόσμος, αν και οι περισσότεροι έκαναν βόλτα σε ένα μονοπάτι πιο χαμηλά το οποίο ήταν και δωρεάν.
Μετά τον κρατήρα, που δεν φαινόταν και κάτι ιδιαίτερο από κρατήρα εκεί πάνω, κατεβήκαμε και κάναμε αυτό το άλλο μονοπάτι βλέποντας τα βράχια από την άλλη πλευρά και από ποιο κοντά.
Η μέρα ήταν πολύ καλή και είχε αρκετό ήλιο. Κι όμως δεν έκανε ζέστη και σε καμία περίπτωση δεν ιδρώσαμε. Μετά τις 9, 10 το πρωί χρειάζεσαι κοντομάνικο. Όμως τα κοντά παντελόνια τα είχα φέρει αδίκως σε αυτό το ταξίδι. Δεν πειράζει όμως, αρκεί που ήταν καλός ο καιρός, δηλαδή κυρίως δεν είχε βροχές.
Μετά και από αυτή την μεγάλης διάρκειας επίσκεψη, βάλαμε στον πλοηγό το σημείο Seopjikoji. Αυτό δεν το έβρισκε με τίποτα κανένας πλοηγός από αυτούς που έχω στη διάθεσή μου στο αυτοκίνητο. Το βρήκα όμως και αυτό το σημείο στο χάρτη και έτσι μπόρεσα και έβαλα να με οδηγήσει εκεί το mapsme. Μόλις φτάσαμε καταλάβαμε ότι ήμασταν στο σωστό σημείο διότι υπήρχε ένα μεγάλο πάρκιν σχεδόν γεμάτο με αυτοκίνητα και πούλμαν. Πάρα πολύς κόσμος έκανε βόλτα βλέποντας μια όμορφη ακτή με ηφαιστειογενή βράχια και στο βάθος έναν μεγάλο λευκό φάρο. Μας άρεσε πολύ και γι’ αυτό φτάσαμε μέχρι εκείνο το σημείο αλλά δεν πήγαμε παραπέρα, αν και πολλοί ήταν εκείνοι που το έκαναν. Και αυτό το σημείο για μας ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον.
Πριν φύγουμε από Ελλάδα είχαμε βρει τα ενδιαφέροντα σημεία σε κάθε περιοχή που θα πηγαίναμε και τα είχαμε βάλει σε χάρτες. Όμως έλειπαν οι λεπτομέρειες και η σειρά που θα τα προσεγγίζαμε. Έκατσα το πρωί και έφτιαξα μία διαδρομή με βασικό στόχο να πάμε στα ανατολικά να δούμε κάποια ηφαιστειογενή τοπία. Αυτά δεν ήθελα να τα χάσω με τίποτα. Έβαλα λοιπόν στο πρόγραμμα περίπου 10 σημεία, αν και ήξερα ότι δεν επρόκειτο να προλάβουμε περισσότερα από τα μισά. Και το είπα ξανά, ο λόγος είναι ότι οι μετακινήσεις είναι πολύ αργές λόγω των χαμηλών ταχυτήτων που σε υποχρεώνουν να έχεις στους δρόμους και δεύτερον υπάρχουν πάρα πολλά φανάρια, ακόμα και στην ύπαιθρο. Γενικά παντού βλέπεις φανάρια τα οποία είναι πολύ μεγάλα και δεν είναι όπως τα ελληνικά που είναι πάνω σε ένα στύλο με ύψος το πολύ τρία μέτρα. Αυτοί οι στύλοι εκεί υψώνονται 5, 6 μέτρα ψηλά και πηγαίνουν και οριζόντια, όπου και βρίσκονται τα φανάρια. Έχουν και κάποιες λειτουργίες, τις οποίες εγώ δεν είχα από την αρχή αντιληφθεί πολύ καλά και έτσι ίσως έκανα και κάποιες βλακείες στην οδήγηση.
Μιας και μιλάω για οδήγηση επαναλαμβάνω ότι οι οδηγοί είναι προσεκτικοί αλλά συχνά παραβιάζουν κατά 10 με 20% τα όρια ταχύτητας. Παντού έχει κάμερες που παρακολουθούν την κυκλοφορία και δεν ξέρω όμως αν στέλνουν και κλήσεις σε αυτούς που κάνουν κάποια παρανομία μικρή ή μεγάλη. Σε μένα δεν έστειλαν τελικά. Πάντως αυτό που παρατήρησα είναι ότι ενώ οι οδηγοί είναι αρκετά καταρτισμένοι. Ποτέ δεν σταματάνε στις διαβάσεις των πεζών. Ένα άλλο πολύ περίεργο είναι ότι τα φανάρια για τους πεζούς σχεδόν ποτέ δεν ανάβουν από μόνα τους. Πρέπει δηλαδή κάποιος πεζός να πατήσει το κουμπί, που πάντα υπάρχει στο φανάρι και να περιμένει πότε θα ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι. Βέβαια παρατήρησα ότι οι ντόπιοι δεν πατούσαν το κουμπί και δεν ξέρω αν έτυχε να μη δω κάποιον ή μήπως επαναπαύονται στο ότι θα το πατήσει έτσι κι αλλιώς κάποιος άλλος. Υπάρχει μια μικρή περίπτωση να υπάρχει και κάποιος αισθητήρας που να βλέπει αν περιμένει κόσμος και να δίνει αυτός την οδηγία, ώστε να ανάψει το φανάρι για τους πεζούς. Πάντως οι πεζοί σχεδόν πάντα περιμένουν υπομονετικά μέχρι να ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι. Μερικές φορές μπορεί να κάνει και σχεδόν 2 λεπτά, αν και δεν γράφει σχεδόν ποτέ τα δευτερόλεπτα που απομένουν.
Γενικά τα φανάρια αργούν να ανάψουν για να φύγουν τα αυτοκίνητα ή οι πεζοί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης και επιτρέπουν τη στροφή προς κάθε κατεύθυνση. Άρα μέχρι να ανάψουν όλα για όλους παίρνει χρόνο. Σε κεντρικές οδούς συμβαίνει συχνά να ανάβουν αίφνης όλα τα φανάρια για να περάσουν οι πεζοί και όλα τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα. Κι ένα τελευταίο είναι ότι πάντα επιτρέπεται στα αυτοκίνητα να στρίβουν δεξιά, αφού ελέγξουν τα άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Μετά την μεγάλη αυτή παρένθεση συνεχίζω: έγραψα σε ένα χαρτί 9 σημεία που θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε. Πρώτο ήταν το Jeju Stone Park. Πήγαμε σε περίπου μισή ώρα και μας είπαν ότι κάθε Δευτέρα είναι κλειστό. Δεν περιμέναμε ότι θα είχε το ωράριο ενός μουσείου, που είναι κλειστά τις Δευτέρες. Βγάλαμε απ’ έξω μερικές φωτογραφίες και σκεφτόμασταν να πάμε την άλλη μέρα το πρωί, πριν την πτήση μας, γιατί υποθέσαμε ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Δεύτερη επιλογή που είχαμε πηγαίνοντας προς τα ανατολικά ήταν η παραλία Hamdoek, που βρισκόταν μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εκεί παρκάραμε σε ένα σημείο που είδαμε ότι πήγαινε πολύς κόσμος και είδαμε πολύ ωραίες ακτές, που φυσικά κυριαρχούσε η μαύρη πέτρα από την πρόσφατα παγωμένη λάβα. Αν και Δευτέρα πρωί, πολύς κόσμος είχε βγει να περπατήσει ή να κάτσει σε κάποιο μαγαζί. Η Κορεάτες επίσης το έχουν πολύ με τις φωτογραφίες και συνέχεια τραβάνε, ειδικά τα κορίτσια.


Τρίτος στόχος ήταν η σπηλιά Manjanggul. Φάγαμε όμως και εκεί μία ωραία πόρτα, τη δεύτερη για σήμερα. Στην αρχή νομίζαμε ότι και εκεί είναι κλειστά τις Δευτέρες, αλλά κάπου είδα ότι γίνεται συντήρηση και θα μείνει για κάποιο διάστημα κλειστά. Η μέρα είχε προχωρήσει και είχαμε δει μόνο μια όμορφη παραλία.
Ο τέταρτος στόχος μας ήταν και ο πιο σημαντικός. Ελπίζαμε να μην απογοητευτούμε και εκεί. Μιλάμε για την ηφαιστιογενή περιοχή του Seongsan Ilchulbong. Επειδή όπως είπαμε ο πλοηγός του αυτοκινήτου είναι λίγο περίεργος, πρώτα μας πήγε σε ένα σημείο που είδαμε και άλλους λίγους τουρίστες να κάνουν βόλτα σε μία περιοχή που είχε θαλασσινό νερό και κάποια μικρά νησάκια στα οποία έκανες βόλτα μέσα από ξύλινα μονοπάτια που είχανε κατασκευάσει οι άνθρωποι. Ήταν πολύ όμορφα αλλά δεν θέλαμε να μείνουμε πολύ.

Εδώ ξεραίνουν σκόρδα:



Θέλαμε να δούμε το Seongsan Ilchulbong που είναι ένας κρατήρας, οπότε το έψαξα στον χάρτη του google και τον σημείωσα (όπως ξανάπα δεν τα πάμε καλά με τα ονόματα στην Κορέα) και μπορέσαμε και πήγαμε. Μερικές φορές μπορώ και χρησιμοποιώ το mapsme το οποίο δεν έχει τα προβλήματα που έχει το google maps.



Το βρήκαμε εύκολα γιατί υπήρχε πολύς κόσμος εκείνη την ώρα και είχε ένα τεράστιο πάρκιν. Για να ανέβουμε πάνω στον κρατήρα πληρώσαμε ένα μικρό εισιτήριο των τριών ευρώ ο καθένας και πήραμε το δρόμο της ανηφοριάς, μάλλον μονοπάτι ήταν. Μετά από περίπου μισή ώρα ανηφόρα φτάσαμε. Όμως μέχρι εκείνο το σημείο η θέα που βλέπαμε όσο ανεβαίναμε ήταν καταπληκτική. Από κάτω φαινόταν η θάλασσα, η οποία σιγά-σιγά υποχωρούσε λόγω της άμπωτης και εμείς βλέπαμε τα μικρά νησάκια και βουνά όπως και μία μικρή πόλη. Αυτή η ανάβαση άξιζε τα λεφτά της. Βασικά όχι τα λεφτά αλλά τον κόπο. Μαζί με εμάς ανέβαινε πολύς κόσμος, αν και οι περισσότεροι έκαναν βόλτα σε ένα μονοπάτι πιο χαμηλά το οποίο ήταν και δωρεάν.



Μετά τον κρατήρα, που δεν φαινόταν και κάτι ιδιαίτερο από κρατήρα εκεί πάνω, κατεβήκαμε και κάναμε αυτό το άλλο μονοπάτι βλέποντας τα βράχια από την άλλη πλευρά και από ποιο κοντά.




Η μέρα ήταν πολύ καλή και είχε αρκετό ήλιο. Κι όμως δεν έκανε ζέστη και σε καμία περίπτωση δεν ιδρώσαμε. Μετά τις 9, 10 το πρωί χρειάζεσαι κοντομάνικο. Όμως τα κοντά παντελόνια τα είχα φέρει αδίκως σε αυτό το ταξίδι. Δεν πειράζει όμως, αρκεί που ήταν καλός ο καιρός, δηλαδή κυρίως δεν είχε βροχές.
Μετά και από αυτή την μεγάλης διάρκειας επίσκεψη, βάλαμε στον πλοηγό το σημείο Seopjikoji. Αυτό δεν το έβρισκε με τίποτα κανένας πλοηγός από αυτούς που έχω στη διάθεσή μου στο αυτοκίνητο. Το βρήκα όμως και αυτό το σημείο στο χάρτη και έτσι μπόρεσα και έβαλα να με οδηγήσει εκεί το mapsme. Μόλις φτάσαμε καταλάβαμε ότι ήμασταν στο σωστό σημείο διότι υπήρχε ένα μεγάλο πάρκιν σχεδόν γεμάτο με αυτοκίνητα και πούλμαν. Πάρα πολύς κόσμος έκανε βόλτα βλέποντας μια όμορφη ακτή με ηφαιστειογενή βράχια και στο βάθος έναν μεγάλο λευκό φάρο. Μας άρεσε πολύ και γι’ αυτό φτάσαμε μέχρι εκείνο το σημείο αλλά δεν πήγαμε παραπέρα, αν και πολλοί ήταν εκείνοι που το έκαναν. Και αυτό το σημείο για μας ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον.





Last edited by a moderator: