Γερμανία Ξαφνική Αυγουστιάτικη απόδραση στο Βερολίνο

Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δέντρα,δέντρα...θάμνοι,φυλλωσιές καθώς και ακάλυπτες εκτάσεις(μόνο με γρασίδι) ενδιάμεσα,χορταίνει το μάτι σου πράσινο,η χαρά των ποδηλατών και όσων κάνουν τζόκινγ καθώς και όσων αγαπούν τα πικ-νικ τα σαβκύριακα,σε κάποια σημεία βλέπεις να περνά και το κανάλι του ποταμού...
Επικρατούσε απόλυτη ηρεμία,πού και πού κανένας ποδηλάτης άντε και κανένας τουρίστας σαν κι εμένα.
Πέρασα ένα δίωρο περίπου τριγυρνώντας δεξιά κι αριστερά βλέποντας ένα μέρος του πάρκου(εννοείται ότι για να το γυρίσει κάποιος όλο θέλει πολλάαααα δίωρα)που εκτείνεται από την κάτω πλευρά της λεωφόρου 17 Ιουν,το μόνο στο οποίο ίσως υπολείπονταν ήταν συντριβάνια και παρτέρια με λουλούδια....Συνάντησα ένα και παραθέτω και την φωτογραφία.
 

Attachments

Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μετά την πολύ ευχάριστη περιπλάνηση μου στό πάρκο βγαίνω στην πλατεία με το άγαλμα-στήλη της Νίκης στο κέντρο....,επιβίβαση στο λεωφορείο 100 και δρόμο για το ζωολογικό κήπο όπου τερματίζει κι όλας το λεωφορείο.
Ένα κομμάτι της λεωφ.διαδρομής είναι μέσα από την οδό Κurfurstendamm...,άς μη σχολιάσω καλύτερα...,ξαφνικά πέφτει το μάτι μου στη "βομβαρδισμένη εκκλησία",είμασταν μιά στάση πριν το τέρμα,κατεβαίνω.
Το άλλοτε σύμβολο του δυτικού Βερολίνου, η εκκλησία αυτή, χρονολογούμενη από το 1895 υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την διατήρησαν έτσι ώστε να τους θυμίζει τις ...εφιαλτικές εκείνες μέρες.Όσο για τα μπλέ σούπερ μοντέρνα κτίρια που την περιβάλλουν,η οκταγωνική ;νέα εκκλησία δίπλα και ο εξαγωνικός ουρανοξύστης από την άλλη μεριά κατά την προσωπική μου άποψη δεν..δένουν,δεν ταιριάζουν αισθητικά μ΄αυτήν την εκκλησία"μνημείο"όπως θέλουν να την αποκαλούν.
 

Attachments

Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ό ήλιος στο αποκορύφωμα του και κατευθύνομαι προς τον ζωολογικό κήπο....Παρέλειψα να σας πώ ότι αυτές τις μέρες της παραμονής μου στο Βερολίνο οι δρόμοι ήταν ...άδειοι,τα λεωφορεία επίσης με λίγο κόσμο,και γενικώτερα και στα μαγαζιά κλπ δεν έβλεπες κόσμο(όπως και για μάς έτσι και γι΄αυτούς είναι περίοδος διακοπών).
Ό ζωολογικός κήπος είχε ενδιαφέρον,σ΄έναν πολύ μεγάλο χώρο,περιποιημένο με χώρους αναψυχής,εστιατόριο κλπ,είχε πάρα πολλά είδη να δείς...λευκές αρκούδες,ρινόκερους,λύκους,καμήλες...,όρεξη νάχεις να τριγυρνάς,...και το ενυδρείο.Η ζέστη όμως ανυπόφορη και χωρίς να το δώ όλο φεύγω.....
Η όλη περιοχή τριγύρω δε μού άρεσε καθόλου...άσε που έχασα και τον προσανατολισμό μου,τελικά κατάφερα βρέθηκα στη στάση ,λεωφορείο 100 και πάλι,ευτυχώς αυτό είχε κλιματισμό γιατί το άλλο που μ έφερε δεν είχε.Βόλτα με το λεωφορείο μέχρι το τέρμα του (οπότε έκανα και ένα σχετικό μίνι τούρ μια που περνάει από πολλά αξιοθέατα μπροστά)και επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Το βράδυ με την παρέα μου πήγαμε προς την περιοχή HackescherMarkt,σε ιταλικό ρεστωράν(αν και στη Γερμανία, εμείς προτιμάμε ιταλικά)κοντά στο ποτάμι,είχε αρχίσει να δροσίζει κι όλας,μια χαρά!,τέλος τρίτης μέρας....

Τέταρτη μέρα:Οποία ευτυχία!!δροσιά έξω,βροχή στην αρχή, η οποία όμως στην διάρκεια της μέρας σταμάτησε,θερμοκρασία γύρω στους 21 με 23 βαθμούς!
Με τέτοιες ιδανικές συνθήκες αποφασίζω να πάω να στηθώ στην ουρά για να δώ το κοινοβούλιο,το περιβόητο Reichstag.
 

Attachments

Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η είσοδος δωρεάν,περνάμε από έλεγχο σε τσάντες κλπ(όπως γίνεται και στα αεροδρόμια),ασανσέρ και ανεβαίνουμε,φτάνουμε στην επίπεδη οροφή του κτιρίου,έξω απο τη βάση του γυάλινου εντυπωσιακού θόλου!
Άξιζε η αναμονή!!Από το επίπεδο που είμασταν τώρα είχα μια όμορφη πανοραμική θέα της πόλης και σίγουρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η είσοδος μέσα στην θολωτή αυτή οροφή και το ανέβασμα περπατώντας γύρω -γύρω στον ελικοειδή διάδρομο που σ΄έφτανε μέχρι την κορυφή!

Μια και ήταν η τελευταία μου μέρα σκέφτηκα να ξαναπάω προς το νησί των μουσείων (την πρώτη μέρα στην ξενάγηση είχαμε πάει μόνο στο μουσείο Περγάμου),δεν είχα "σχηματοποιήσει"στο μυαλό μου την εικόνα αυτού του νησιού...,επιλέγω άλλη διαδρομή, όχι την κλασσική διαδρομή από την Under Den Linden.Bγαίνοντας από το κοινοβούλιο κατευθύνομαι προς το ποτάμι και παίρνω το δρόμο Reichstagufer κατά μήκος του ποταμού.
Μουντά,άχρωμα κτίρια,στην πλευρά που περπατάω υπάρχει ένα καφέ-ρεστωράν...φτάνω στη γέφυρα απ΄όπου περνάει ο υπέργειος σιδηρόδρομος,συνεχίζω και εκεί κάπου αλλάζει το τοπίο,βλέπω στην απέναντι μου πλευρά όμορφα παλιά αρχοντικά κτίρια που το ισόγειο τους φιλοξενεί ρεστωράν και καφέ με τα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο...δίπλα στο ποτάμι!!και παραδίπλα σπίτια;κτίρια με αυλές που η πρόσοψη είναι καλυμμένη με αναρριχώμενα,πνιγμένα στο πράσινο.
Ετσι περπατώντας φτάνω λοιπόν σε μια γέφυρα που στο μέσον της έχει ένα άνοιγμα,εκεί βρίσκεται το Βode Museum,στην κορυφή! ακριβώς του τριγώνου που περιλαμβάνει το νησί των μουσείων και νομίζω είναι το ομορφότερο,το πιο εντυπωσιακό!κτίριο.Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είναι το ημικυκλικό του σχήμα στο μπροστινό μέρος,ένας μεγάλος τρούλλος στην οροφή μ'ένα διάζωμα γύρω γύρω περίτεχνα διακοσμημένο με αγάλματα....
Και μόνο να κάθεσαι στην εσοχή που κάνει η γέφυρα στο μέσον ,μπροστά του και να το χαζεύεις φτάνει!Επίσης ένα άλλο στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα μουσεία είναι το γεγονός ότι χωρίζεται απ'αυτά με τις σιδηροδρομικές γραμμές του υπέργειου που παρεμβάλλεται ανάμεσα τους.Πίσω απο το Bode museum βρίσκεται το μουσείο Περγάμου και ακολουθούν τα υπόλοιπα...

Συνεχίζω το περπάτημα σε γνωστά πλέον μέρη....πηγαίνω για τρίτη φορά προς την περιοχή Νikolaiviertel...στάση σ'ένα εστιατόριο και μετά λόγω της κούρασης από το πολύυυυυυυ περπάτημα αποφασίζω και μπαίνω σ'ενα καραβάκι για χαλαρωτική βόλτα στο ποτάμι....Διάρκεια μία ώρα περίπου(κόστος 8 ευρώ)είχες τη δυνατότητα ν'ακούς περιγραφή-επεξήγηση στ'αγγλικά από ένα κασετοφωνάκι,ομολογώ ότι λίγα άκουσα,είχα κουραστεί μέχρι τότε να ψάχνω,να διαβάζω...,οπότε αφέθηκα τελείως απλά να παρατηρώ,να βλέπω,ήθελα να έχω μια τελευταία χαλαρή άποψη της πόλης κατά μήκος του ποταμού,έμεινα βέβαια με την απορία για κάποια κτίρια ...κάποιες υποδομές στο δυτικώτερο τμήμα μετά το κοινοβούλιο,αλλά δεν πειράζει...,εκεί κάπου στην δυτική πλευρά είχε και καφέ-αναψυκτήρια στο γρασίδι ακριβώς δίπλα στο ποτάμι,και αρκετό νεαρόκοσμο κυρίως στις σεζ λογκ αραχτοί....
 

Attachments

Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το τετραήμερο στο Βερολίνο...
Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να γράψω σαν επίλογο αυτής της ταξιδιωτικής μου ιστορίας....Οι μέρες ήταν τόσο γεμάτες,είχα τόσα πολλά πράγματα να ψάξω,να βρώ,να δώ(και πολλά που έμειναν απ'έξω)που ξέφυγα τελείως από υποχρεώσεις...προβλήματα κλπ,θετικό,θετικότατο στοιχείο,παρ'ολα αυτά η πόλη συναισθηματικά μου έβγαλε μια μελαγχολία...
Το σίγουρο είναι ότι είναι πόλη που παρουσιάζει ενδιαφέρον(άλλωστε αν την έβλεπα αλλιώς δεν θα αφιέρωνα τόσο χρόνο να γράψω ιστορία),ίσως ήταν θέμα διαφόρων συγκυριών και δεν αποκλείεται σε επόμενη μου επίσκεψη να την ...νοιώσω διαφορετικά!
ΤΕΛΟς
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το τετραήμερο στο Βερολίνο...
Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να γράψω σαν επίλογο αυτής της ταξιδιωτικής μου ιστορίας....Οι μέρες ήταν τόσο γεμάτες,είχα τόσα πολλά πράγματα να ψάξω,να βρώ,να δώ(και πολλά που έμειναν απ'έξω)που ξέφυγα τελείως από υποχρεώσεις...προβλήματα κλπ,θετικό,θετικότατο στοιχείο,παρ'ολα αυτά η πόλη συναισθηματικά μου έβγαλε μια μελαγχολία...
Το σίγουρο είναι ότι είναι πόλη που παρουσιάζει ενδιαφέρον(άλλωστε αν την έβλεπα αλλιώς δεν θα αφιέρωνα τόσο χρόνο να γράψω ιστορία),ίσως ήταν θέμα διαφόρων συγκυριών και δεν αποκλείεται σε επόμενη μου επίσκεψη να την ...νοιώσω διαφορετικά!
ΤΕΛΟς
Καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά λόγια:roll: Και με τη σειρά μου ευχαριστώ πάρα πολύ για τον ευχάριστο χρόνο που περάσαμε μαζί εκείνο το απόγευμα!
Γιατί όμως αυτή η μελαγχολία; Οι άνθρωποι; τα κτήρια; το περιβάλλον; ή η συνολική εντύπωση;
Αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό: "που ξέφυγα τελείως από υποχρεώσεις...προβλήματα κλπ,θετικό,θετικότατο στοιχείο":clap::clap::clap:
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τίτα μου τώρα πρόσεξα την ερώτηση σου...
Δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο...πάντως δεν μ ενθουσίασε με τον τρόπο που μ΄ενθουσίασαν άλλες πόλεις όπως Παρίσι,Ρώμη κλπ,πόλεις για τις οποίες από την πρώτη μέρα εξέφραζα την επιθυμία να πάω και να ξαναπάω και φυσικά το κάνω...
Οπως όμως είπα...δεν μου ήταν αδιάφορη και επειδή δεν πρόλαβα να δω όλα όσα θάθελα...επιφυλάσσομαι!
 
Μηνύματα
108
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Κατατοπιστική αφήγηση.Τον χειμώνα σαφώς είναι καλύτερα και ιδιαίτερα απο 4 Δεκ και μετά.Καλά ταξίδια
 

skiace

Member
Μηνύματα
82
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
Μόναχο-Σάλτζμπουργκ-Βιένν
Καλησπερα,

Επιτρεψε μου να σου πω, πως το μεγαλυτερο μερος των αρνητικων σου εντυπωσεων αφορα σε χωρους του πρωην Ανατολικου Βερολινου. Αν και εχουν περασει 20 χρονια απο την ενοποιηση, απο την περιγραφη σου φαινεται πως οι Ανατολικοι δεν εχουν καταφερει ακομη να ενσωματωθουν με τους Δυτικους.
Δεν υπαρχει (Δυτικο) Βερολινεζος που να μην μιλα Αγγλικα και η προσφορα βοηθειας ειναι γραμμενη στο DNA τους, αλλα με ενα ιδιοτυπο για μας τροπο. Αν δηλαδη παθεις λαστιχο στο δρομο, θα σταματησει με το αυτοκινητο του για να δει μηπως χρειαζεσαι βοηθεια, αλλα αν διαπιστωσει πως ξεχασες το γρυλλο η ακομη χειροτερα τη ρεζερβα, μπορει και να φυγει θεωρωντας πως η ταλαιπωρια σου απο κει και περα ειναι εξαιτιας δικης σου αμελειας.
ΧΑιρομαι που το καφε Einstein εξακολουθει να ειναι σημειο αναφορας. Θεωρουνταν σημειο συναντησης της διανοησης και τεχνης, σημεια που παντα το Βερολινο πρωτοστατουσε.
Θα μπορουσες ακομη να δεις το πολυ αξιολογο Αιγυπτιακο μουσειο, τα υπογεια της Καγκελαριας, αλλα κυριως να γευτεις το ξινιλαχανο με μαυρο ψωμι 3 διαφορετικες μουσταρδες με οτι ποικιλια λουκανικου μπορεις να φανταστεις.
Επειδη διακρινω απο την περιγραφη σου οτι δεν ηταν και οτι καλυτερο για σενα, θα σου προτεινα να του εδινες οποτε εχεις την δυνατοτητα και μια 2η ευκαιρια. Σιγουρα οι προορισμοι δεν ειναι απο μονοι τους καλοι η κακοι αλλα γινονται ετσι σε συναρτηση με τον τοπικο πληθυσμο που συναναστρεφομαστε η της παρεας που ειχαμε.

Φιλικα...Γιώργος.
 

gps vagelis

Member
Μηνύματα
160
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
ΑΓΝΩΣΤΟ-NO MONEY
Ταξίδι-Όνειρο
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εγω ειχα μεινει κατενθουσιασμενος και εχω παει αρκετα στην ευρωπη.Αλλα βεββαια ειναι τι περιμενει ο καθενας να δει.Και στη τελικη δεν βλεπουμε μονο μουσεια και δρομους.Βλεπουμε και κουλτουρες κα συμπεριφορες κλπ.Παντως ανετα ξαναπηγαινα Βερολινο.Αυτη η ενοχη ανοχη για τους ξενους και η διαφορετικοτητα μου εκαναν μεγαλη εντυπωση.Αλλα και τα μουσεια και τα παρκα και τα παλατια....ολα υπεροχα.Και το Ανατολικο Βερολινο εχει κατι το περιεργο.Σε γυρνα πισω στο χρονο.Εχει και αυτο την χαρη του.Και καλη διασκεδαση.Πραγματικα αψογα!!!!(Και ειχα παει μονος μου χωρις παρεα και παρολα αυτο ολα ηταν αψογα-ειχα παει 7 μερες-αρκετες για να παρω μια καλη γευση Βερολινου)
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
gps vagelis σ ευχαριστώ και χαίρομαι που διάβασες την ιστορία μου...και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που σ ενθουσίασε το Βερολίνο τόσο πολύ!
Δεν είναι κακό να εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις και άλλωστε το είπες και μόνος σου ...έχει να κάνει με το τι περιμένει ο καθένας να δεί...(στο τόπικ περί υπερεκτιμημένων πόλεων θα είχες προσέξει σελίδεεεεεεεες ολόκληρες με τελείως αντικρουόμενες απόψεις για τις ίδιες πόλεις!)
Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρουσα πόλη κι αυτό το τόνισα και το ξανατόνισα αλλά το ότι δε με κέρδισε ...συναισθηματικά ε τι να κάνουμε αυτό είναι η αλήθεια μου:)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.422
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom