Τουριστικές υποδομές
Ξενοδοχεία
Οι ξενοδοχειακές υποδομές στην Μαδέρα είναι άριστες. Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στην περιοχή Lindo, λίγο έξω από το Φουντσάλ. Εδώ θα δείτε όλα τα τετράστερα καί τα πεντάστερα τού νησιού. Ολα εξοπλισμένα με πισίνες καί κήπους, εστιατόρια καί μπαρ, αθλοπαιδιές καί θαλάσσια σπορ, γήπεδα τένις καί γκόλφ, την Αρτα καί τα Γιάννενα.
Είναι αυτά τα τεράστια σύγχρονα συγκροτήματα, πού «σε άλλους αρέσουν καί σε άλλους δεν αρέσουν».
Εμείς μείναμε στο Alto Lindo de Madeira, ένα τετράστερο με θέα τον Ατλαντικό.
Από τιμές δεν γνωρίζω να σας πώ, καθώς κάναμε χρήση τού χρονομεριδίου μου.
Αν προτιμάτε ένα ξενοδοχείο με περισσότερο χαρακτήρα, επιλέξτε μία Quinta, δηλ μία έπαυλη με τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Ενα πολύ όμορφο καί ιστορικό ξενοδοχείο είναι το Reid‘s Palace (Estrada Monumental 139) πού θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Ανοιξε το 1891 με σκοπό να φιλοξενήσει τούς «πλούσιους καί διάσημους» της εποχής. Εδώ έχουν φιλοξενηθεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Γκρέκορι Πέκ, ο Μπέρναρ Σώ, ο Ρότζερ Μούρ , η Σίσσυ καί ο Κάρολος των Αψβούργων.
Αν το bugget σας δεν επιτρέπει την διαμονή εδώ, ελάτε τουλάχιστον γιά ένα καφέ. Θα τον απολαύσετε στην βεράντα με θέα τον ωκεανό καί τούς πανέμορφους κήπους του καί θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στους κοινόχρηστους χώρους καί τα σαλόνια, γεμάτα από έπιπλα άντίκες, λουλούδια, πορσελάνες, κρύσταλλα κτλ. Εικόνες μιάς άλλης εποχής.
Φαγητό
Ψάρι, ψάρι, ψάρι. Καί φρέσκο, φρέσκο, φρέσκο. Καί θαλασσινά. Καί αυτά ολόφρεσκα.
Αν πάλι προτιμάτε κρέας, μην τρομάξετε αν έρθουν με τη σούβλα καί την κρεμάσουν από πάνω σας. Είναι μία τοπική σπεσιαλιτέ με πολύ εντυπωσιακό σέρβις μπορώ να πώ. Μεγάλα κομμάτια κρέατος περασμένα σε μία σούβλα πού την κρεμάνε σε μία βάση στο τραπέζι. Κόβεις καί τρώς. Ξανακόβεις καί ξανατρώς. Καί φυσικά το συνοδεύεις με υπέροχο κρασί.

Αν όλο αυτό το συνδυάσετε με τα φολκλορικά τραγούδια καί χορούς καί τα «φάντος» θα έχετε μία πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά. Ακούγεται πολύ τουριστικό αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό.


Στην περιοχή τού ξενοδοχείου μας υπήρχαν πολλά καί καλά εστιατόρια, με τοπική καί διεθνή κουζίνα, όλα πεντακάθαρα, άλλα με θέα τον ωκεανό άλλα με μικρούς πανέμορφους κήπους. Οί τιμές ήταν σαν την Ελλάδα καί ίσως λίγο πιό κάτω.
Η αλήθεια είναι πως μόνο τρείς φορές φάγαμε σε εστιατόριο γιατί ανακαλύψαμε μία άλλη εναλλακτική λύση. Στο κοντινό μας σούπερ μάρκετ υπήρχε καί τμήμα έτοιμου φαγητού, με πολύ πολύ φρέσκα προϊόντα (με τόση κατανάλωση πού να μπαγιατέψουν?), μεγάλη ποικιλία, καλομαγειρεμένα καί σε πολύ καλή τιμή. Ενα πλήρες γεύμα γιά τρία άτομα, με σολομό, γαρίδες, σαλάτα καί ένα μπουκάλι κρασί δεν μας στοίχησε πάνω από 30 ευρώ.
Προσοχή: δεν έχουν προκαθορισμένες μερίδες, αλλά γεμίζεις τη συσκευασία με ότι καί όσο θέλεις καί τη ζυγίζουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ακριβότερο είδος πού έχεις πάρει. Αν πχ θέλεις σολομό με πατάτες, θα στο ζυγίσουν καί θα το χρεώσουν με την τιμή τού σολομού. Είναι προτιμότερο λοιπόν να βάλετε σε άλλη συσκευασία τον σολομό καί σε άλλη τις πατάτες.
Από φρούτα ότι βάλει ο νούς σου. Ανανά, παπάγια, μάνγκο, φρούτα τού δάσους, φρούτα τού πάθους κτλ.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική ποικιλία μπανάνας, είναι πολύ μικρή αλλά πολύ νόστιμη.

Ταξιδιωτικά γραφεία
Αν δεν διαθέτετε δικό σας αυτοκίνητο, τα ταξιδιωτικά γραφεία πού κάνουν ημερήσιες εκδρομές στο νησί, είναι μία καλή λύση, δεδομένου ότι οι συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν πολύ.
Δεν είναι πολύ ακριβά, περίπου 30 ευρώ γιά ολοήμερη εκδρομή. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι στο διαδίκτυο βρήκαμε ακριβότερες τις τιμές απ’ ότι κλείσαμε επί τόπου. Επίσης κάνουν προσφορές τελευταίας στιγμής πχ γιά εκδρομές της επομένης μέρας ή το πρωί γιά απογευματινό τουρ.
Επίλογος
Η Μαδέρα είναι ένα νησί γιά όλα τα γούστα: γι’ αυτούς πού ψάχνουν πολιτιστικά καί ιστορικά στοιχεία, γιά τούς φυσιολάτρες, γι’ αυτούς πού αρέσκονται σε εξωτικούς προορισμούς, γιά καλοφαγάδες. Ρομαντική καί άγρια συνάμα, εκρηκτική καί ήρεμη ταυτόχρονα, αξίζει να της αφιερώσετε χρόνο γιά να ανακαλύψετε τα πολλά της πρόσωπα.
Τελικά, ο Παράδεισος δεν είναι καί πολύ μακριά...
ΤΕΛΟΣ
Ξενοδοχεία
Οι ξενοδοχειακές υποδομές στην Μαδέρα είναι άριστες. Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στην περιοχή Lindo, λίγο έξω από το Φουντσάλ. Εδώ θα δείτε όλα τα τετράστερα καί τα πεντάστερα τού νησιού. Ολα εξοπλισμένα με πισίνες καί κήπους, εστιατόρια καί μπαρ, αθλοπαιδιές καί θαλάσσια σπορ, γήπεδα τένις καί γκόλφ, την Αρτα καί τα Γιάννενα.
Είναι αυτά τα τεράστια σύγχρονα συγκροτήματα, πού «σε άλλους αρέσουν καί σε άλλους δεν αρέσουν».
Εμείς μείναμε στο Alto Lindo de Madeira, ένα τετράστερο με θέα τον Ατλαντικό.
Από τιμές δεν γνωρίζω να σας πώ, καθώς κάναμε χρήση τού χρονομεριδίου μου.
Αν προτιμάτε ένα ξενοδοχείο με περισσότερο χαρακτήρα, επιλέξτε μία Quinta, δηλ μία έπαυλη με τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Ενα πολύ όμορφο καί ιστορικό ξενοδοχείο είναι το Reid‘s Palace (Estrada Monumental 139) πού θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Ανοιξε το 1891 με σκοπό να φιλοξενήσει τούς «πλούσιους καί διάσημους» της εποχής. Εδώ έχουν φιλοξενηθεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Γκρέκορι Πέκ, ο Μπέρναρ Σώ, ο Ρότζερ Μούρ , η Σίσσυ καί ο Κάρολος των Αψβούργων.
Αν το bugget σας δεν επιτρέπει την διαμονή εδώ, ελάτε τουλάχιστον γιά ένα καφέ. Θα τον απολαύσετε στην βεράντα με θέα τον ωκεανό καί τούς πανέμορφους κήπους του καί θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στους κοινόχρηστους χώρους καί τα σαλόνια, γεμάτα από έπιπλα άντίκες, λουλούδια, πορσελάνες, κρύσταλλα κτλ. Εικόνες μιάς άλλης εποχής.
Φαγητό
Ψάρι, ψάρι, ψάρι. Καί φρέσκο, φρέσκο, φρέσκο. Καί θαλασσινά. Καί αυτά ολόφρεσκα.
Αν πάλι προτιμάτε κρέας, μην τρομάξετε αν έρθουν με τη σούβλα καί την κρεμάσουν από πάνω σας. Είναι μία τοπική σπεσιαλιτέ με πολύ εντυπωσιακό σέρβις μπορώ να πώ. Μεγάλα κομμάτια κρέατος περασμένα σε μία σούβλα πού την κρεμάνε σε μία βάση στο τραπέζι. Κόβεις καί τρώς. Ξανακόβεις καί ξανατρώς. Καί φυσικά το συνοδεύεις με υπέροχο κρασί.

Αν όλο αυτό το συνδυάσετε με τα φολκλορικά τραγούδια καί χορούς καί τα «φάντος» θα έχετε μία πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά. Ακούγεται πολύ τουριστικό αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό.


Στην περιοχή τού ξενοδοχείου μας υπήρχαν πολλά καί καλά εστιατόρια, με τοπική καί διεθνή κουζίνα, όλα πεντακάθαρα, άλλα με θέα τον ωκεανό άλλα με μικρούς πανέμορφους κήπους. Οί τιμές ήταν σαν την Ελλάδα καί ίσως λίγο πιό κάτω.
Η αλήθεια είναι πως μόνο τρείς φορές φάγαμε σε εστιατόριο γιατί ανακαλύψαμε μία άλλη εναλλακτική λύση. Στο κοντινό μας σούπερ μάρκετ υπήρχε καί τμήμα έτοιμου φαγητού, με πολύ πολύ φρέσκα προϊόντα (με τόση κατανάλωση πού να μπαγιατέψουν?), μεγάλη ποικιλία, καλομαγειρεμένα καί σε πολύ καλή τιμή. Ενα πλήρες γεύμα γιά τρία άτομα, με σολομό, γαρίδες, σαλάτα καί ένα μπουκάλι κρασί δεν μας στοίχησε πάνω από 30 ευρώ.
Προσοχή: δεν έχουν προκαθορισμένες μερίδες, αλλά γεμίζεις τη συσκευασία με ότι καί όσο θέλεις καί τη ζυγίζουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ακριβότερο είδος πού έχεις πάρει. Αν πχ θέλεις σολομό με πατάτες, θα στο ζυγίσουν καί θα το χρεώσουν με την τιμή τού σολομού. Είναι προτιμότερο λοιπόν να βάλετε σε άλλη συσκευασία τον σολομό καί σε άλλη τις πατάτες.
Από φρούτα ότι βάλει ο νούς σου. Ανανά, παπάγια, μάνγκο, φρούτα τού δάσους, φρούτα τού πάθους κτλ.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική ποικιλία μπανάνας, είναι πολύ μικρή αλλά πολύ νόστιμη.

Ταξιδιωτικά γραφεία
Αν δεν διαθέτετε δικό σας αυτοκίνητο, τα ταξιδιωτικά γραφεία πού κάνουν ημερήσιες εκδρομές στο νησί, είναι μία καλή λύση, δεδομένου ότι οι συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν πολύ.
Δεν είναι πολύ ακριβά, περίπου 30 ευρώ γιά ολοήμερη εκδρομή. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι στο διαδίκτυο βρήκαμε ακριβότερες τις τιμές απ’ ότι κλείσαμε επί τόπου. Επίσης κάνουν προσφορές τελευταίας στιγμής πχ γιά εκδρομές της επομένης μέρας ή το πρωί γιά απογευματινό τουρ.
Επίλογος
Η Μαδέρα είναι ένα νησί γιά όλα τα γούστα: γι’ αυτούς πού ψάχνουν πολιτιστικά καί ιστορικά στοιχεία, γιά τούς φυσιολάτρες, γι’ αυτούς πού αρέσκονται σε εξωτικούς προορισμούς, γιά καλοφαγάδες. Ρομαντική καί άγρια συνάμα, εκρηκτική καί ήρεμη ταυτόχρονα, αξίζει να της αφιερώσετε χρόνο γιά να ανακαλύψετε τα πολλά της πρόσωπα.
Τελικά, ο Παράδεισος δεν είναι καί πολύ μακριά...
ΤΕΛΟΣ
Last edited: