Το κρασί
Το κρασί στην Μαδέρα είναι μεγάλη υπόθεση με μεγάλη ιστορία.
Από τα μέσα τού 16ου αιώνα τα πλοία πού έπιαναν στη Μαδέρα φόρτωναν το ντόπιο κρασί, πού βοηθούσε τούς ναυτικούς να αποφύγουν το σκορβούτο, χάρη στις βιταμίνες καί τα μεταλλικά στοιχεία του. Ανακάλυψαν ότι το κρασί είχε καλύτερη γεύση στο τέλος τού ταξιδιού κοντά στον Ισημερινό καί έτσι άρχισαν να το στέλνουν σε μακρινά μέρη γιά να ζεσταθεί από τον τροπικό ήλιο. Το 18ο αιώνα αναπτύχθηκε ένας απλούστερος, τεχνητός τρόπος θέρμανσης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «εστουφάζεμ» καί χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Το κρασί Μαδέρας «ψήνεται» γιά έξι μήνες κάτω από το φως τού ήλιου καί με την βοήθεια σωλήνων με ζεστό νερό. Συνήθως διατηρείται επί έξι μήνες σε θερμοκρασία 40-50 βαθμούς Κελσίου πριν ενισχυθεί με μπράντι. Οι ποικιλίες σταφυλιών πού χρησιμοποιούνται γιά το κάθε κρασί καθορίζουν καί την γεύση του. Καλλιεργούνται τέσσερις κύριες ποικιλίες, από τις οποίες παράγονται τα τέσσερα κύρια είδη κρασιού της Μαδέρα.
Το Sercial παρασκευάζεται από λευκά σταφύλια πού καλλιεργούνται σε υψόμετρο 800 μέτρων. Πρόκειται γιά ένá ξηρό κρασί πού πίνεται συνήθως ως απεριτίφ . Τα Sercial καλής ποιότητας ωριμάζουν γιά οχτώ χρόνια τουλάχιστον.
Το Verdelho παρασκευάζεται από λευκά σταφύλια πού καλλιεργούνται σε υψόμετρο 400-600 μέτρων. Πρόκειται γιά ένα ημίξηρο κρασί πού συνοδεύει τα κρεατικά.
Το Bual είναι ένα σκούρο, πλούσιο κρασί με γεύση καρυδιού. Η ποικιλία αυτή αναπτύσσεται κάτω από τα 400 μέτρα. Είναι ένα ημίγλυκο κρασί πού μπορεί να προσφερθεί αντί γιά ποτό. Συνοδεύει άριστα τυριά καί επιδόρπια.
Το Malmsey, το πιό φημισμένο κρασί, παράγεται από την ποικιλία Μαλβάζια, πού αναπτύσσεται σε αμπελώνες προφυλαγμένους από βράχους. Η ζέστη πού απορροφούν την ημέρα τα πετρώματα θερμαίνει τα σταφύλια τη νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο σκούρο κρασί πού πίνεται ως χωνευτικό.
Κάβες θα βρείτε πολλές καί παντού στην Μαδέρα αλλά καμμία δεν θα σας προσφέρει την εμπειρία μιάς επίσκεψης στο Old Blandy Wine Lodge, στο κέντρο τού Φουντσάλ. Εδώ θα γνωρίσετε όλη την ιστορία τού κρασιού της Μαδέρα στα πλούσια κελάρια με τα 100χρονα βαρέλια, το μουσείο κρασιού, με την αίθουσα παρουσίασης διακοσμημένη με υπέροχες τοιχογραφίες καί αζουλέζους πού απεικονίζουν την ιστορία τού κρασιού, από την φύτευση, την καλλιέργεια, τον τρύγο μέχρι το φόρτωμα γιά την εξαγωγή καί θα έχετε την ευκαρία να δοκιμάσετε (με το αζημίωτο βέβαια) πολλές ποικιλίες στο Max Romer Tasting Bar.










Το κρασί στην Μαδέρα είναι μεγάλη υπόθεση με μεγάλη ιστορία.
Από τα μέσα τού 16ου αιώνα τα πλοία πού έπιαναν στη Μαδέρα φόρτωναν το ντόπιο κρασί, πού βοηθούσε τούς ναυτικούς να αποφύγουν το σκορβούτο, χάρη στις βιταμίνες καί τα μεταλλικά στοιχεία του. Ανακάλυψαν ότι το κρασί είχε καλύτερη γεύση στο τέλος τού ταξιδιού κοντά στον Ισημερινό καί έτσι άρχισαν να το στέλνουν σε μακρινά μέρη γιά να ζεσταθεί από τον τροπικό ήλιο. Το 18ο αιώνα αναπτύχθηκε ένας απλούστερος, τεχνητός τρόπος θέρμανσης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «εστουφάζεμ» καί χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Το κρασί Μαδέρας «ψήνεται» γιά έξι μήνες κάτω από το φως τού ήλιου καί με την βοήθεια σωλήνων με ζεστό νερό. Συνήθως διατηρείται επί έξι μήνες σε θερμοκρασία 40-50 βαθμούς Κελσίου πριν ενισχυθεί με μπράντι. Οι ποικιλίες σταφυλιών πού χρησιμοποιούνται γιά το κάθε κρασί καθορίζουν καί την γεύση του. Καλλιεργούνται τέσσερις κύριες ποικιλίες, από τις οποίες παράγονται τα τέσσερα κύρια είδη κρασιού της Μαδέρα.
Το Sercial παρασκευάζεται από λευκά σταφύλια πού καλλιεργούνται σε υψόμετρο 800 μέτρων. Πρόκειται γιά ένá ξηρό κρασί πού πίνεται συνήθως ως απεριτίφ . Τα Sercial καλής ποιότητας ωριμάζουν γιά οχτώ χρόνια τουλάχιστον.
Το Verdelho παρασκευάζεται από λευκά σταφύλια πού καλλιεργούνται σε υψόμετρο 400-600 μέτρων. Πρόκειται γιά ένα ημίξηρο κρασί πού συνοδεύει τα κρεατικά.
Το Bual είναι ένα σκούρο, πλούσιο κρασί με γεύση καρυδιού. Η ποικιλία αυτή αναπτύσσεται κάτω από τα 400 μέτρα. Είναι ένα ημίγλυκο κρασί πού μπορεί να προσφερθεί αντί γιά ποτό. Συνοδεύει άριστα τυριά καί επιδόρπια.
Το Malmsey, το πιό φημισμένο κρασί, παράγεται από την ποικιλία Μαλβάζια, πού αναπτύσσεται σε αμπελώνες προφυλαγμένους από βράχους. Η ζέστη πού απορροφούν την ημέρα τα πετρώματα θερμαίνει τα σταφύλια τη νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο σκούρο κρασί πού πίνεται ως χωνευτικό.
Κάβες θα βρείτε πολλές καί παντού στην Μαδέρα αλλά καμμία δεν θα σας προσφέρει την εμπειρία μιάς επίσκεψης στο Old Blandy Wine Lodge, στο κέντρο τού Φουντσάλ. Εδώ θα γνωρίσετε όλη την ιστορία τού κρασιού της Μαδέρα στα πλούσια κελάρια με τα 100χρονα βαρέλια, το μουσείο κρασιού, με την αίθουσα παρουσίασης διακοσμημένη με υπέροχες τοιχογραφίες καί αζουλέζους πού απεικονίζουν την ιστορία τού κρασιού, από την φύτευση, την καλλιέργεια, τον τρύγο μέχρι το φόρτωμα γιά την εξαγωγή καί θα έχετε την ευκαρία να δοκιμάσετε (με το αζημίωτο βέβαια) πολλές ποικιλίες στο Max Romer Tasting Bar.










Last edited: