Αυστρία Ιταλία Ουγγαρία Π.Γ.Δ.Μ. Σερβία Οδικώς Ελλάδα – Σκόπια – Σερβία – Ουγγαρία – Αυστρία – Γερμανία (λίγο) – Ιταλία – Ελλάδα

Kostas III

Member
Μηνύματα
31
Likes
235
Επόμενο Ταξίδι
Οψόμεθα...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία

Καλησπέρα σε όλους.

Το κείμενο αυτό το γράφω για να βοηθήσω όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες όπως βοηθήθηκα και εγώ από εσάς.
Πραγματικά αυτές οι πληροφορίες ήταν πολύτιμες. Βοήθησε πολύ.

Επειδή είμαι λίγο αναλυτικός … θα ανεβάσω με ξεχωριστά ποστ την κάθε μια 1-2 μέρες του ταξιδιού


ΥΓ. Η ιστορία μου είναι 100% αληθινή και φυσικά μπορώ να το αποδείξω καθώς όλες μας οι διαδρομές με όλες τις πληροφορίες (υψος, ταχύτητα, χρόνος) τα έχω καταγράψει με την εφαρμογή «Mytracks – Τα ίχνη μου» Αν κάποιος το επιθυμέι μπορώ να του στείλω και τα αρχεία. (μπορείς να δεις την διαδρομή στο GoogleEarth)

map.jpg


Προετοιμασία:

1) Θα ταξιδεύαμε καλοκαίρι. Η θερμοκρασία όμως στην Αυστρία στα χιονοδρομικά είναι 15 βαθμοί το μεσημέρι … δηλαδή κρύο … οπότε τα χειμωνιάτικα πιασαν μια θέση στην βαλίτσα μας και 2 μπουφάν που πιασαν μια θέση στο πορτπαγκάζ. Μην το παίζετε λεβέντες … τα μακριά θα χρειαστούν

2) GPS. Αν δεν έχεις μια συσκευή με χάρτες της χώρας να πλοηγηθείς ίσα που χάθηκες. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει και να φτάσει στο ξενοδοχείο του χωρίς GPS τότε πρέπει να επισκεφτεί ψυχολόγο. Πιο πιθανό είναι να πιάσεις στο Τζόκερ.

3) Χρειάζεται μια σχετικά καλή προετοιμασία για το που μπορείτε να παρκάρετε, που μπορείτε να φάτε, που υπάρχουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ. Όταν γυρίσετε πίσω στο ξενοδοχείο έχοντας φάει ένα καταπληκτικό φαγητό … θα με θυμηθείτε. Το tripadvisor είναι ιδανικό για τέτοια.

4) ΜΗΝ κάνετε σέρβις το αυτοκίνητο σας. Αν είναι υποχρεωτικό κάντε το αρκετά νωρίτερα ώστε αν υπάρχουν βλάβες να βγουν στην Ελλάδα. Τα περισσότερα προβλήματα σε ένα αυτοκίνητο βγαίνουν μετά απο σέρβις και μάλιστα μεγάλο (πχ ιμάντας, δίσκος-πλατό, βαλβίδες κλπ)

5) Οργανώστε την μουσική που θα ακούσετε στην διαδρομή. ΠΟΛΥ σημαντικό. Αργότερα όταν θα ξανακούτε αυτά τα τραγούδια θα θυμάστε το ταξίδι σας!!!

6) Ελέγξτε το τρίγωνο, γρύλο, ρεζέρβα, πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο. ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ το φαρμακείο σας με νέα οξυζενέ, betadine κλπ και προσθέστε 1-2 χάπια που μπορεί να χρειαστείτε (πχ διάρροιας, στομαχόπονου κλπ).

Οπωσδήποτε εξοπλίστε στο αυτοκίνητό σας με πανάκια αποστείρωσης χεριών, ένα ρολό χαρτί κουζίνας και αν χωράει πάρτε ένα Αζαξ (μάλλον ξεχνάτε πόσα μυγάκια και σημάδια γεμίζει το παρμπρίζ σας όταν κάνετε πάνω από 200 χλμ!)

7) Υπολογίστε να έχετε όσο το δυνατόν τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου αδειανά γιατί θα τα χρειαστείτε. Εκεί θα πετάτε τις τσάντες σας που θα χρησιμοποιείται στην βόλτα σας καθώς θα κόβουν βόλτα και καμία 2-3 εξάδες νερό.

8) Τυπώστε τα μειλ επιβεβαίωσης κράτησης ξενοδοχείων και τυχών εισιτήρια

9) Εκδώσετε πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο. (βγαίνει μέσα 1-2 μέρες από την ασφάλειά σας).

10) Ελέγξτε αν οι ταυτότητες σας είναι και ξενόγλωσσες ή αν το διαβατήριο σας είναι σε ισχύ.

11) Όσοι φοράνε φακούς επαφής υπολογίστε να έχετε ένα εξτρα ζευγάρι μαζί και δείτε αν θα σας φτάσουν τα υγρά μέχρι το τέλος του ταξιδιού.

12) Όσοι καπνίζετε προμηθευτείτε τα τσιγάρα του ταξιδιού σας (νομίζω όχι παραπάνω όμως από 2 κούτες… μπορεί να έχετε θέμα στα σύνορα … λέμε τωρα). Ειδικά όσοι καπνίζετε καπνό θα δυσκολευτείτε να βρείτε τον καπνό τα χαρτάκια και τα φιλτράκια σας. Ακόμα η γεύση για τον ίδιο καπνό διαφέρει από χώρα σε χώρα.

13) …… μην ….. αγοράσετε …. κούτες προφυλακτικών! Το σεξ δεν είναι τοοοοσο συχνό στο ταξίδι όσο φαντάζεστε! Μια συσκευή … που κάνει μασάζ στα …. ΠΟΔΙΑ θα σας φανεί πιο χρήσιμη… στα πόδια!

14) Ρωτήστε την εταιρία της κινητής τηλεφωνίας σας για πακέτα που υπάρχουν για χρήση του κινητού και internet στο εξωτερικό καθώς το κόστος χρεώσεων περιαγωγής. Σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να την ενεργοποιήσετε για δέχεστε κλήσεις στο εξωτερικού … που φυσικά χρεώνεστε για να δεχθείτε.

15) Μην ξεχάσετε τους φορτιστές!!!!

16) Ρωτήστε την τράπεζα σας αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την χρήση των καρτών σας στο εξωτερικό. Με τις χρεωστικές (cashcard) δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τις πιστωτικές (μερικές φορές τις κλειδώνουν οι τράπεζες ή αρνούνται μια χρέωση για λόγους … και καλά ασφαλείας χωρίς να σας ενημερώσει). Φυσικά θα σας χρειαστούν τα pin των καρτών.

17) Φροντίστε να βάλετε αυτόματο πότισμα στα φυτά ή δώστε τα κλειδιά σε ένα φίλο σας για να τα φροντίσει. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αν έχετε αυτόματο πότισμα ΜΗΝ κλείσετε το γενικό του νερού!!! Αν θέλετε να κλείσετε κάτι κλείστε την ασφάλεια της ηλεκτρικής κουζίνας και βγάλτε από την πρίζα ότι συσκευή δεν χρειάζεται

18) Υπολογίστε ότι ένα ψυγειάκι θερμός μάλλον θα σας φανεί ΑΧΡΗΣΤΟ και περιττός όγκος γιατί δεν έχουν όλα τα ξενοδοχεία μίνι μπαρ και όσα έχουν δεν έχουν δυνατή κατάψυξη για να παγώσετε τις παγοκυστες σας

19) Αν είναι δυνατό κανονίστε την 5-6 μέρα του ταξιδιού σας να κλείσετε ένα ξενοδοχείο που να διαθέτει υπηρεσία πλυντηρίου και στεγνωτηρίου. Με τον τρόπο αυτό θα χρειαστείτε περίπου το τα μισά από τα ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες που φαντάζεστε ότι θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας.

20) Αν το κινητό σας διαθέτει GPS κατεβάστε την εφαρμογή ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΟΥ (mytracks) ή κάτι παρόμοιο. Αυτό θα τρέχει όλη μέρα και θα καταγράφει ακριβώς όλες τις διαδρομές και άλλα στατιστικά που κάνατε. Αργότερα μπορείτε να βάλετε τις διαδρομές αυτές μέσα στο google earthκαι να τις ξαναδείτε.

21) Προσπαθήστε να μάθετε καμιά λέξη από την χώρα που θα πάτε γιατί μόνο η Ελλάδα και η Αγγλία μιλάει αγγλικά σε όλη την Ευρώπη!!! Στη απίθανη περίπτωση που δεν είστε γλωσσομαθής και δεν μπορείτε να αποστηθίσετε καμιά 10ρια γλώσσες τότε καλό κουράγιο με την …. νοηματική!


Αυτά τα ολίγα …. για αρχή …


Λίγα λόγια πριν το ταξίδι


Το αυτοκίνητό μας είναι ένα VW NEW BEETLE μοντέλο του 2001 1600 κυβικά και καταναλώνει βενζίνη και υγραέριο. Για του πιο μυημένους καταναλώνει ~ 6-7 l/100km με βενζίνη και 8-9 με αέριο.


20140819 (110).JPG


Η αρχική σκέψη μας ήταν να κάνουμε ένα οδικό ταξίδι στις Άλπεις καθώς είμαστε fan(που λένε και στο χωριό μου) των βουνών και της φύσης. Λέγαμε λοιπόν να πάμε αεροπορικός στο Μιλάνο (~ 300€) να ενοποιήσουμε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο (~30-50€ ανα ημέρα) και να πάμε Αυστρία που είναι δίπλα.

Μετά έπεσε η ιδέα…


Μήπως το κόστος είναι ίδιο αν πάμε με το αυτοκίνητο μας (το οποίο διαθέτει υγραέριο). Μετά από υπολογισμούς διαπιστώσαμε ότι αν δεν βρεις καμια τρελή προσφορά σε αεροπορικά και αυτοκίνητο τότε το κόστος είναι σχεδόν ίδιο υπολογίζοντας 4 μέρες πήγαινε, 3-4 μέρες έλα, ξενοδοχεία στα βαλκάνια, διόδια, και καύσιμα (ίσως ακόμα και με βενζίνη μπορεί να συμφέρει ανάλογα τις μέρες)

Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε με τα ίδια χρήματα αντι 5-6 μέρες διακοπές, 13 μέρες!

Τελευταία στιγμή βρήκαμε πολύ φτηνό εισιτήριο Πρίντιζι-Ηγουμενίστα (95€ 2 άτομα και αυτοκίνητο κατάστρωμα- 130€ αεροπορικές θέσεις) και έτσι αποφασίσαμε η επιστροφή να γίνει από

Ιταλία (με κόστος μια μέρα λιγότερο στο ταξίδι μας)


Πέραν των ανωτέρω είμαστε ένα ζευγάρι που μας αρέσουν πέραν από τα ταξίδια και η ελευθερία. Η πρόθεση μας ήταν να κλείσουμε το πρώτο ξενοδοχείο από το Αθήνα και μετά κάθε βράδυ θα κλείναμε το επόμενο ανάλογα τα κέφια και την κούραση. Το θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο οι Έλληνες που παίρνουν άδεια τον Αύγουστο αλλά όλη η Ευρώπη.

Ειδικά η Αυστρία έχει πληρότητα τον Αύγουστο 85%!!! Για να μπορέσετε να καταλάβετε 85% πληρότητα τον Αύγουστο στην Ελλάδα έχει ΜΟΝΟ η Μύκονος!!!

Έτσι αναγκαστικά κλείσαμε όλα τα ξενοδοχεία εκτός από Ιταλία. Τουλάχιστον 2-3 από τα ξενοδοχεία που είχαμε κλείσει είχαν δωρεάν ακύρωση εως τις 12 το μεσημέρι της ημέρας διαμονής.

Το μόνο απαραίτητο για ΟΛΑ τα ξενοδοχεία ήταν ότι έπρεπε να έχουν παρκινγκ υποχρεωτικά.


… και πήραμε το δρόμο … δρόμο.
 
Last edited:

Kostas III

Member
Μηνύματα
31
Likes
235
Επόμενο Ταξίδι
Οψόμεθα...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Και επειδή δεν λέει να σας αφήσω έτσι πάμε στη πρώτη μερα ...

Αθήνα – Σκόπια 14-08-2014



Χιλιόμετρα : 736

Χρόνος : 9 ώρες 6 λεπτά (οδήγηση)

Κόστος διοδίων : 31,05€ Ελλάδα – 4€ Σκόπια

Νόμισμα : Δηνάριο

Ισοτιμία : 1 ευρω =>61,41 δηνάρια


Ταξίδι χωρίς απρόοπτα δεν έχει ενδιαφέρον (σκέφτηκε το αυτοκίνητο μας) και αποφάσισε να το υλοποιήσει πολύ σύντομα. Για την ακρίβεια έξω από τον Βόλο!

Άναψε το λαμπάκι CheckEngine. Αυτό μπορεί να είναι μια τυπική ένδειξη βλάβης πχ ένα καμένο λαμπάκι μέχρι και την σοβαρότερη ζημιά που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Ο έλεγχος του γίνεται με ανάγνωση του εγκεφάλου από συνεργείο ή αν έχετε αγοράσει ένα ειδικό κιτ που το συνδέετε με τον εγκέφαλο και διαβάζεται μόνος σας το σφάλμα που αναφέρει (προτείνω ανεπιφύλακτα να το αγοράσει όποιος θέλει να κάνει πολλά χιλιόμετρα…. εγώ δεν το είχα προλάβει να το αγοράσω)

Λέω… πολλά χιλιόμετρα έχω μπροστά μου ας δω τι είναι. Παίρνω τηλ την οδική και ενώ εξηγώ ότι θέλω να έρθει κάποιος με υπολογιστή να διαβάσει το εγκέφαλο έρχεται ενας τυπάς για να μου αλλάξει ένα λαμπάκι!!!! (κόλπο για να πάρει την κλήση από την οδική). Τελικά μπήκα στην πόλη βρήκα την αντιπροσωπεία και μου λέει πρόβλημα στον αισθητήρα λ… δηλαδή το μίγμα του καυσίμου (αέριο) ήταν πολύ πλούσιο ή πολύ φτωχό) και έβγαζε σφάλμα τα καυσαέρια.

car.jpg


Ερώτηση: Μπορώ να ταξιδέψω με το πρόβλημα αυτό ???

Απάντηση : Μπορείς



Αφού πληρώσαμε 31,05€ σε μια σειρά πανάκριβων διοδίων ανα 50 χλμ!!!!! περίπου (τα Τέμπη για τον πιο χαζό δρόμο που έχετε δει έχει 3 διόδια!!!!) αφήσαμε την Ελλάδα και πάμε για Ευζώνους (ααα παρεμπίπτοντος το e-passτης Αττικής Οδού ισχύει για τα διόδια από την Λαμία και μετά! Πιο πριν χεράτο!)


Για όσους δεν έχουν περάσει ποτέ σύνορα το σύστημα έχει ως εξής :

Σύνορα χώρας που φεύγεις (τυπικός έως ανύπαρκτος έλεγχος)

Γκρίζα ζώνη (περίπου 1χλμ)

Σύνορα χώρας που μπαίνεις (τυπικός έλεγχος χαρτιών και πιθανός δειγματοληπτικός έλεγχος οχήματος …. λέμε τώρα)


Οπότε κανα 15λεπτο ουρά

Σύνορα Ελλάδας : ο τυπάς στο γκισέ μου κλείνει το μάτι και περναω!

Συνορα Σκοπίων : Δείχνω ταυτότητες … περνάω

Skopia 1.jpg


Το πρώτο πράγμα που θα δεις είναι 2 τεράστια βενζινάδικα σε κάθε πλευρά του δρόμου και 2 καζίνο!!!!


Φουλάρουμε ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ αέριο και βενζίνη με τιμές για κλάματα
benzini.jpg

0,60€ το αέριο 1,30€ η βενζίνη! (οι τιμές στην Ελλάδα ήταν 0,90€ το αέριο και 1,80€ η βενζίνη) Πληρωμή με κάρτα και γεμάτοι .. βενζίνη και χαρά πάμε για την πόλη των Σκοπίων.
skopia.jpg

Μέχρι τη πόλη έχει 3 διόδια 1,5€, 1,5€ και 1€ που μπορείς να πληρώσεις και σε ευρώ αλλα μόνο με νομίσματα από 0,5€ και ανω – όχι 10λεπτα και 20 λεπτα). Αν έχετε όμως δηνάρια είναι καλύτερα γιατί δεν σε κλέβουν στο ζύγι με τον φιξ ορισμό ισοτιμίας.

Δηλαδή αν πληρώσεις με ευρώ θα δώσεις 1,50€ και αν πληρώσει με δηνάρια θα δώσεις 60 (δηλαδή 0,97€!!!)

Από τα σύνορα μέχρι την πόλη των Σκοπίων είναι περίπου 165χλμ, το τοπίο είναι μόνο λόφοι και χωράφια και σχεδόν κανένα χωριό.

Ο δρόμος είναι «αυτοκινητόδρομος» κατά το ήμισυ χωρίς μπαριέρα στην μέση και ο υπόλοιπος με μπαριέρα και 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Στο κομμάτι που δεν έχει μπαριέρα κλάφτα Χαράλαμπε. Χειρότερα από το Αντίρριο-Ηγουμενίτσα. Δρόμος ανάμεσα σε λόφους – βουνά αρκετά κουρασμένος από τα φορτηγά και τις πέτρες και που και που έργα. Έπειτα γίνετε αυτοκινητόδρομος αλλά η άσφαλτος είναι κυματιστή σαν τα πατατάκια, το αυτοκίνητο χοροπηδάει (εγώ μέχρι τα 100χλμ μπόρεσα να το κρατήσω μετά ατίθασο άτι) και ειδικά η δεξιά πλευρά του δρόμου είναι γεμάτη μπαλώματα με αποτέλεσμα να πηγαίνω μόνιμα αριστερά και όταν με πλησίαζε κάποιος έκανα δεξιά να με προσπεράσει και ξανά αριστερά.


Με τα πολλά φτάσαμε στην πόλη.

Είχαμε κλείσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο-ξενώνας DaliApartmentshttp://www.daliapartments.mk/index.php/en και είναι το πιο τρελό δωμάτιο που έχω μείνει ποτέ. Το κόστος για το απλό τρελό δίκλινο δωμάτιο 40€ ενώ η ακόμα πιο αλλόκοτη σουίτα του έχει 70€ (χωρίς πρωινό)

dalli.jpg


Δεν θα σας πω τίποτα για να μην το κάψω αλλά ήταν υπέροχα ανώμαλο και φυσικά το συντείνω ανεπιφύλακτα!!! Αντε δείτε λίγο το σαλόνι....

saloni.jpg



Είναι δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο και στο σπίτι που έζησε κάποτε η Μητέρα Τερέζα ενώ έχει ας πούμε .. ιδιωτικό παρκινγκ και ο Ιγκόρ που δουλεύει εκεί μιλάει Ελληνικά!!! Το μόνο μεγάλο πρόβλημα που έχει είναι να το βρεις!!!

Αυτό γιατί τα προγράμματα πλοήγησης δεν έχουν αναλυτικά τον χάρτη των Σκοπίων και όσα τον έχουν δεν έχουν καλή αρίθμηση στις οδούς. Το συγκεκριμένο μπορείς να το βρεις μόνο με το googlemaps και την πλοήγηση του αλλιώς εκτυπώνεις το χάρτη και αμα το βρεις το βρήκες. Βρίσκετε στο κέντρο από ένα συγκρότημα πολυκατοικιών (ας πούμε στον ακάλυπτο τους) και μπαίνεις από ένα δρόμο που έχει απαγορευτικό στην είσοδο και μπαριέρα (κάτω από το απαγορευτικό γράφει κάτι στα σκοπιανά … τελικά έλεγε μόνο για μόνιμους κατοίκους!)


Τα Σκόπια είναι μια σχετικά καταθλιπτική πόλη (κατ’ εμέ) αλλά το κέντρο τους είναι συμπαθητικό και ευχάριστο. Περνάει στην μέση ο Βαρδάρης ποταμός (σε εμάς γίνεται Αξιός) και εκατέρωθεν αυτού υπάρχει μια καλή αξιοποίηση «πολιτιστικά». Βάζω εισαγωγικά γιατι σε 50 μέτρα περιμετρικά του ποταμού έχει περίπου 20!!! αγάλματα μεγάλα-θηριώδους μεγέθους και περίπου 6 σιντριβάνια που μπορούν 200 άνθρωποι να κάνουν μπάνιο.

Φυσικά στο κέντρο δεσπόζει ένας πραγματικά μεγάλο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθήμενος πάνω στο άλογο του και αυτό πάνω σε ένα ….κιτς … σιντριβάνι που αναβοσβήνουν κάτι κινέζικα λαμπάκια σαν αυτά που πουλάνε οι πλανόδιοι!

aleksandros.jpg


Λίγο παρακάτω έχει μια μουσουλμανική κοινότητα που έχουν φτιάξει κάτι σαν το μοναστηράκι. Έχει αρκετά παραδοσιακά μαγαζιά, είναι αρκετά γραφικό, και έχει αρκετά μαγαζιά με φαγητό που μυρίζει όμορφα. Ιδανικά για κάποιον σαν και εμένα που δεν τρώω χοιρινό καθώς δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Τελικά φάγαμε κάτι κεμπάπ, σαλάτα, σουβλάκι μοσχάρι!, μπύρες και πληρώσαμε 20€. Καλά για Ελλάδα… ακριβά για Σκόπια.
14 Αυγ 2014 8_13_27 ΜΜ.jpeg
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Δηλώνω φαν των οδικών ταξιδιών,της οργάνωσης και της ανάλυσης!
Οπότε θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την ιστορία σου.
 

Kostas III

Member
Μηνύματα
31
Likes
235
Επόμενο Ταξίδι
Οψόμεθα...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Υγ. Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ευχαριστώ πολλάκις

Σκόπια – Βελιγράδι 15-08-2014



Χιλιόμετρα : 455

Χρόνος : 6 ώρες 24 λεπτά (οδήγηση)

Κόστος διοδίων : 2,50€ Σκόπια – 8,50€ Σερβία

Νόμισμα : Δηνάριο

Ισοτιμία : 1 ευρώ =>119 δηνάρια


Αφήσαμε πίσω το αγαπητό ξενοδοχείο και φύγαμε για Σερβία. Τα Σκόπια είναι πολύ κοντά στα σύνορα οπότε και σε 30-45 λεπτά φτάσαμε σύνορα αφού πληρώσαμε 2 διόδια 1 και 1,5€.

Σύνορα Σκοπίων : Τυπικός ως ανύπαρκτος έλεγχος ταυτοτήτων

Ουρά 30-40 λεπτών

Σύνορα Σερβίας : Έλεγχος ταυτοτήτων, μας ρώτησε αν πρώτη φορά ερχόμαστε στην χώρα και κάτι πληκτρολόγησε στον υπολογιστή.

15 Αυγ 2014 10_00_04 ΠΜ.jpeg


Από τα σύνορα μέχρι την Νις είναι 155χλμ και ο δρόμος είναι μια λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς μπαριέρα στον μέσω αλλά ούτε και στο πλάι!!! Αν για κάποιο λόγο βγεις από το δρόμο θα βρεθείς με μαθηματική βεβαιότητα ή στα χωράφια 3 μέτρα κάτω από το δρόμο ή πάνω σε κάποια στέγη. Για να έχει ακόμα πιο ενδιαφέρων ο δρόμος είναι γεμάτος έργα και παρακάμψεις.

Κάπου εκεί πληρώνεις και 2€ διόδια

Φτάσαμε Νις, μια χαρωπή σχετικά πόλη με ψηλά δέντρα και αρκετά 8οροφα κτήρια. Πλατεία στο κέντρο, μεγάλοι δρόμοι και μια αίσθηση σαν παραλιακή πόλη. Όχι άσχημα για πόλη που δεν βλέπει θάλασσα ούτε με το μακαρόνι.

Εκεί έχει και ένα τεράστιο Metrocash & carryσούπερ μάρκετ όπου αποφασίσαμε να επισκεφτούμε για να γεμίσουμε με νερό για το υπόλοιπο ταξίδι. Αγοράσαμε λοιπόν 3 6αδες 2λιτρα νερό Duboka. Θεωρήσαμε λογικό να δοκιμάσουμε το νερό αφού τα αγοράσουμε και έτσι 30χλμ μετά διαπιστώσαμε ότι ναι μεν το νερό ΔΕΝ ήταν ανθρακούχο αλλά ήταν αρκετά πικρό για τα γούστα μας! Τουτέστιν … πρέπει να ξαναγοράσουμε νερά!

nera.jpg


Μετά την Νις έχει διόδια όπου σου δίνουν χαρτάκι και πληρώνεις κατά την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο. Εδώ ο δρόμος είναι πιο στρωτός και αρκετά πιο ίσιος χωρίς πολλές στροφές.


10χλμ πριν το Βελιγράδι και ενώ ο δρόμος έχει 2 λωρίδες ανα κατεύθυνση και μια λωρίδα ασφαλείας, ξαφνικά ουρά, ακίνητα αυτοκίνητα και κανένα σημάδι για το τι το προκάλεσε. Κινούμαστε 10 μέτρα ανα λεπτό για κανα μισάωρο μέχρι που κάπου στο βάθος διακρίνουμε …. διόδια!!! Και ενώ θεώρησα ότι είναι σωστό να περιμένω στην ουρά μου, από την λωρίδα ασφαλείας πας περνάγανε τα αυτοκίνητο σωρηδόν!

15 Αυγ 2014 4_44_41 ΜΜ.jpeg


Τελικά μετά από 1ώρα και 10 λεπτά!!! φτάσαμε στον γκισέ των διοδίων πληρώσαμε 6,50€ και διαπιστώσαμε ότι είχε και δεύτερη σειρά διοδίων αρκεί να περάσεις από λωρίδα ασφαλείας!!!

Διοδια βελιγραδι.jpg

Με τα πολλά φτάσαμε στο ξενοδοχείο Villa Family Hotel Belgrade http://www.villafamily.rs/eng/villa-family/ με κόστος 38,50€ την βραδιά (με πρωινό). Το δωμάτιο ήταν αρκετά μέτριο αλλά για τα λεφτά του καλό ήταν.

15 Αυγ 2014 6_01_12 ΜΜ.jpeg


Ως ταξιδευτές αποφασίσαμε ευθύς να πάμε στην πόλη για μια γύρα με το αυτοκίνητο και αν βρούμε κάπου να περπατήσουμε έχει καλός.

Εδώ έχουμε τον ποταμό Σάβο παραπόταμο του Δούναβη και πόλη είναι χωρισμένη σε δυο μέρη. Από την μια πλευρά του ποταμού το παλιό Βελιγράδι και από την άλλη το νέο.

Το παλαιό είναι σαν να κυκλοφορείς στον Πειραιά αλλα χωρίς την θάλασσα. Με εξαίρεση 2 μεγάλα πάρκα στην άκρη της, όλη η υπόλοιπη είναι μια τεράστια τσιμεντούπολη με πολύ βαριά ενέργεια (προφανώς λόγω του πολέμου) με χωρίς κάποιο κέντρο ή πεζόδρομο να περπατήσεις.

Η οδήγηση στην πόλη είναι μια πρόκληση και θα είναι πραγματικά ΘΑΥΜΑ αν δεν κάνετε παράβαση. Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν και να προκληθεί ατύχημα ή να πατήσετε κάποιον πεζό. Γιατί ;;; …. Διότι όλη η πόλη έχει σχετικά μεγάλους κεντρικούς δρόμους, που στην μέση περνάει το τραμ και μπαίνει αρκετές στην λωρίδα σου. ΟΛΟΙ οι οδηγοί πιέζουν απίστευτα να προχωρήσεις (είναι δύσκολο να πας αργά) και μέσα στο χάος οι πεζοί περνάνε τις διαβάσεις αμάσητα και αντίθετα με την Ελλάδα, τα αυτοκίνητα σταματάνε.

Οπότε πάμε σενάριο… Οδηγάς και ξαφνικά βλέπεις το τραμ να μπαίνει στην λωρίδα σου ενώ από δεξιά σε προσπερνάνε τα αυτοκίνητα. Το GPS σου λέει ότι πρέπει να στρίψεις δεξιά. Διεκδικείς «ελληνικά» τη θέση σου δεξιά ενώ αυξάνεις απότομα ταχύτητα βλέποντας τον πίσω να σε πιέζει απειλητικά και ξαφνικά μπροστά σου περνάει ενας πεζός την διάβαση!

Σύνολο: σε 2 ώρες οδήγησης στο κέντρο πέρασα 2 κόκκινα!!!! και έκανα περίπου άλλες 10-15 παραβάσεις!!! Λάβετε υπ’ όψιν ότι οδηγάω περίπου 15 χρόνια αυτοκίνητο και άλλα τόσα μηχανή συν του ότι δεν είμαι ένας επιθετικός οδηγός.

20140815 (2).jpg


Το νεό Βελιγράδι θυμίσει την περιοχή Ελληνικό – Ανω Γλυφάδα με τεράστιους δρόμους χαμηλά κτήρια και τεράστια εμπορικά καταστήματα.

Η σύνδεση των 2 πόλεων γίνεται με γέφυρες που μονο με GPS κατάφερα να μπω μέσα τους.

Το Βελιγράδι γενικά μπορώ να πω ότι είναι η πιο άσχημη και βαρετή πόλη με πολύ βαριά ενέργεια. Δεν βρήκαμε τίποτα να δούμε, δεν μπορέσαμε να περπατήσουμε κάπου το βράδυ και το μόνο που βρήκα πραγματικά εντυπωσιακό ήταν σε ένα κεντρικό δρόμο 2 γιγάντιες πολυκατοικίες που ήταν χτυπημένες από βλήματα Tomahawk. Τα κτίρια αυτά ήταν το κεντρικό στρατηγείο του Σερβικού στρατού στο Βελιγράδι και βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ το 1999!!! (αρκετά κοντά εεε)

Δεν μπορώ να πω περισσότερα μιας και δεν περπάτησα πολύ την πόλη αλλα την οδήγησα πολύ (έκανα 66 χλμ) και δεν μπορώ να κατηγορήσω ουσιαστικά μια πόλη μου έζησε πόλεμο τόσο σύντομα που ΟΛΟΙ που διαβάζουν αυτό το άρθρο ζούσαν!!!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Nαι αλλά ήσασταν Βελιγράδι και δεν το περπατήσατε? Οδηγούσες τόσες ώρες και πάλι μέσα στο Βελιγράδι επέλεξες να το γυρίσεις με το αυτοκίνητο?

Σίγουρα το ξενοδοχείο σας ήταν μακρια αλλά κρίμα να δείτε την πόλη τόσο επιφανειακά.Αν τριγυρνούσατε στην παλιά πόλη,στους πεζόδρομους,στο φρούριο στις όχθες των ποταμών, στο Zemun δεν θα είχες την ίδια γνώμη.Είναι ζωντανή και νεανική πόλη.

Για να καταλάβω, πόσα βράδια μείνατε στο Βελιγράδι?Ένα?
 

Kostas III

Member
Μηνύματα
31
Likes
235
Επόμενο Ταξίδι
Οψόμεθα...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Nαι αλλά ήσασταν Βελιγράδι και δεν το περπατήσατε? Οδηγούσες τόσες ώρες και πάλι μέσα στο Βελιγράδι επέλεξες να το γυρίσεις με το αυτοκίνητο?

Σίγουρα το ξενοδοχείο σας ήταν μακρια αλλά κρίμα να δείτε την πόλη τόσο επιφανειακά.Αν τριγυρνούσατε στην παλιά πόλη,στους πεζόδρομους,στο φρούριο στις όχθες των ποταμών, στο Zemun δεν θα είχες την ίδια γνώμη.Είναι ζωντανή και νεανική πόλη.

Για να καταλάβω, πόσα βράδια μείνατε στο Βελιγράδι?Ένα?
Δυστυχώς ναι μόνο ενα βράδυ και επειδή φτάσαμε αργά λόγω της κίνησης οι επιλογές μας περιορίστηκαν αρκετά. Προτιμήσαμε να γυρίσουμε και να δούμε όσο περισσότερο Βελιγράδι προλαβαίναμε να πάρουμε μια γεύση. Σε επομενο ταξίδι μια στάση θα ξαναυπάρξει στο Βελιγράδι
 

dpapatsimpas

Member
Μηνύματα
134
Likes
199
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιραν
φιλε Κωστα κριμα που δεν το περπατησες το Βελιγραδι.Εχει εναν πολυ ωραιο πεζοδρομο τον οποιο οι ιδιοι οι Σερβοι τον αποκαλουν Ερμου του Βελιγραδιου-κνεζ Μιχαηλοβα στα σερβικα,και ενα καταπληκτικο καστρο(kalemegdan) μεσα σ ενα μεγαλο παρκο.Απο εκει μπορεις να δεις το σημειο οπου ενωνονται ο Δουναβης με τον Σαββα ποταμο
 

Kostas III

Member
Μηνύματα
31
Likes
235
Επόμενο Ταξίδι
Οψόμεθα...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
ΒελιγράδιΒουδαπέστη 16-08-2014


Χιλιόμετρα : 378

Χρόνος : 9 ώρες 15 λεπτά (οδήγηση)

Κόστος διοδίων : 5,00€ Σερβία – 10€ (βινιέτα) Ουγγαρία

Νόμισμα : Φιορίνια

Ισοτιμία : 1 ευρώ =>310,76 φιορίνια


Ξεκινάμε για Ουγγαρία και αφού πληρώσαμε 2 διόδια το GPSμου με ειδοποίησε ότι σύντομα θα φτάνουμε στα σύνορα.


Και ξαφνικά….. κίνηση – ακίνητοι!!! Στην μέση του πουθενά είμαστε ακίνητοι σε μια ουρά που δεν βλέπουμε το τέλος της!
1.jpeg

Υπάρχου και χειρότερα! …. Δεξιά βλέπω ένα μια πινακίδα και γράφει ….. 4!
2.jpg

Δεν θέλω να πιστέψω αυτό που φαντάζεστε κοιτάω το GPSκαι …….. ναι….. θέλαμε 4χλμ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!!! Δεν θέλω να σας μεταφέρω την απελπισία και την κούραση που ακολούθησε απλά θα σας πω ένα … μετα από 4 ώρες φτάσαμε στα σύνορα!!!!!!!!!
3.jpeg

ΟΜΩΣ …. Όπως όσοι διαβάσανε το προηγούμενο κείμενο μου και είναι παρατηρητικοί θα θυμούνται ότι τα σύνορα έχει 3 μέρη!

Σύνορα χώρας που φεύγεις - Γκρίζα ζώνη (περίπου 1χλμ) - Σύνορα χώρας που μπαίνεις!!!!
4.jpg

ΟΠΟΤΕ …. Τόση ώρα κάναμε να φτάσουμε στα σύνορα της Σερβίας!!! δηλαδή έπρεπε να περάσουμε την γκρίζα ζώνη και να φτάσουμε στα σύνορα της Ουγγαρίας!!! ………… μετά από ένα σύντομο βουβό κλάμα 1ώρα και 15 λεπτά μετά!!! φτάσαμε στα πολυπόθητα σύνορα της Ουγγαρίας…
5.jpeg

Το μυστήριο για την μεγάλη καθυστέρηση λύθηκε… μετά τον έλεγχο των χαρτιών 2 τύποι σου ζητάνε να ανοίξεις το πορτπαγκάζ σου … το κοιτάνε από μακριά (όχι έλεγχο) και φεύγεις!!!

Το μυστήριο με τα χιλιάδες αυτοκίνητα ήταν οτι 90% ήταν γερμανικά αυτοκίνητα ΤΟΥΡΚΩΝ που επιστρέφανε από τις διακοπές τους!!! Δηλαδή κάτι σαν την πρωτομαγιά, καθαρά Δευτέρα και Δευτέρα του Πάσχα μαζί. Δεν ξέρω πόσες μέρες διαρκεί αυτό το φαινόμενο πάντως λάβετε το σοβαρά υπ’ όψιν σας αυτό αν δεν θέλετε να «βελάξετε» επάνω στο τιμόνι και να χάσετε 1 μέρα ταξιδιού.

Σύνολο καθυστέρησης 5ώρες και 30 λεπτά (κλαψ κλαψ κλαψ)

Σημείωση: το αυτοκίνητο μετά από αυτή την ταλαιπωρία πέταγε φωτιές σαν τον δράκο του Άρχοντα των δαχτυλιδιών!!!


Εδώ στα σύνορα έχει γκισέ για τις βινιέτες. Κοστίζει 10€ και διαρκεί για μια εβδομάδα. Εδώ μπορείτε να βγάλετε και την Αυστριακή βινιέτα κόστος 16€ (για 10 μέρες)


Μετά περίπου από 100 χλμ και αφού ακόμα δεν πιστεύω ότι οδηγάω, το αυτοκίνητο αρχίζει να κλωτσάει, μετά σταματάει να υπακούει στο γκάζι και ο δείκτης των στροφών άρχισε να χοροπηδάει! Ευτυχώς με την φόρα που είχε το αυτοκίνητο μπόρεσα και έκανα δεξιά στην λωρίδα ασφαλείας. Δοκίμασα αν παίρνει μπροστά αλλα .. τίποτα.

Μετά από 3-4 λεπτά ξάφνου να ένας τυπάς πισω μου οπου καταλαβαίνω ότι είναι κατά σε ιδιωτική οδική βοήθεια. Με ρώτησε με τα ελάχιστα, Αγγλικά που ήξερε, τι είχα αλλα τι να του… γιατί εγώ ήξερα?

Ξαναξαφνου … ακούω…

- «ρε φίλε τι έπαθες»….

βάλσαμο στα αυτιά μου ακούω ελληνικά! Ένας έλληνας από την Γερμανία είδε το αυτοκίνητο μας και σταμάτησε. Πιάνουμε την κουβέντα και προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον τυπά από την οδική ο οποίος δεν μιλάει ούτε γερμανικά!

Με τα πολλά μας λέει ότι η Βουδαπέστη ήταν 60χλμ μακριά και ήθελε 50€ για να μας μεταφέρει στη πόλη σε όποιο σημείο θέλαμε (πχ ξενοδοχείο ή αντιπροσωπεία).

Ρωτώντας την ασφάλεια μου στην Ελλάδα μου είπαν ότι επειδή δεν συνεργάζονται με όλες τις οδικές στη Ευρώπη τους παίρνεις ένα τηλ να καταγράψεις το συμβάν, πληρώνεις μια οδική στην χώρα που βρίσκεσαι και μετά πας το τιμολόγιο στην ασφάλεια σου και τα παίρνεις πίσω.

Με αυτά και αυτά πέρασε κανα 20λεπτο δοκιμάζω να βάλω μπροστά και ….. πήρε!!!

Λεω στον τυπά της οδικής ότι δεν θα τον χρειαστώ (μάλλον) και αν θέλει ας με ακολουθάει από πίσω και αν ξαναμείνω να με μαζέψει!

Το άστρο μας τελικά έλαμψε και δεν ξανάμεινε εκείνη την μέρα.


10 ώρες περίπου από την ώρα που ξεκινήσαμε από το Βελιγράδι φτάσαμε τελικά ΑΠΟΓΕΥΜΑ στο ξενοδοχείο μας στην Βουδαπέστη.
6.jpeg

Το ξενοδοχείο που μείναμε λέγονταν AchatHotelshttp://www.achat-hotels.com/hotels/Budapest/

Το δωμάτιο ήταν εξαιρετικό και πεντακάθαρο. Το κόστος του ήταν 38,50€ και δεν περιλάμβανε πρωινό. Είχε παρκινγκ στο πλάι ελεύθερο και αν δεν έχει θέσεις εκεί με άλλα 10€ είχε εσωτερικό.
7.jpg


Οδηγήσαμε καμπόσο τη πόλη αλλά δυστυχώς ήταν βράδυ και δεν μπορούσαμε να δούμε και πολλά. Παρολ’ αυτά έδειχνε να είναι αρκετά όμορφη και γραφική ειδικά κατά μήκος του ποταμού (Δούναβη). Το καλό ήταν ότι το Σαββατοκύριακο το παρκινγκ ήταν δωρεάν οποτεν δεν αγχώνεσαι που θα βάλεις το αμάξι. Μετά από κάποιες νυχτερινές φωτογραφίες πήγαμε για φαγητό στο Café Intenzohttp://www.cafeintenzo.hu/index.html

Είναι ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στο κέντρο της πόλη το οποίο έχει στο .. βάθος κήπο. Μιας και φτάσαμε βόρεια λέμε ας φάμε λίγο τοπική κουζίνα. Παραγγείλαμε λοιπών μια σαλάτα Σιζαρ, ένα σνίτσελ κοτόπουλο και μια σούπα γκούλας (τοπική σουπα σαν την κρεατόσουπά μας αλλα με πολύ πάπρικα - τέλειο). Ε να μην πιούμε και 2-3 μπύρες .. να πιούμε (μεγάλες). Ότι φάγαμε ήταν πεντανόστημο. Άξιζε και με το παραπάνω … εύγε Tripadvisor. Για όλα αυτά πληρώσαμε 21€ και δεχόντουσαν και νομίσματα ευρώ.
8.jpg
 

thrylosveria

Member
Μηνύματα
230
Likes
205
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτικες
Ονειρεμένο Ταξίδι
φινλανδια
Σύνολο καθυστέρησης 5ώρες και 30 λεπτά
το εχω πει καλοκαιρι μια πολυ καλη λυση ειναι τα συνορα μεσα απο Σουμπότιτσα δεν εχει κινηση
μπα μη το λες γιατι το καλοκαιρι που γυρισαμε απο κει ειχε τον ιδιο χαμο !!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.661
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom