Γαλλία Οδοιπορικό στα κάστρα της Γαλλίας...Ένα ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού!

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Χμ και ξανα χμ ..αν αυτα που μου λες αφορουν το καλοκαιρι φαντασου τι θα γινεται το χειμωνα (οχι μαλλον δε θελω να φανταστω:()

:haha::haha: Τα Χριστούγεννα πάντως θυμάμαι ότι απλά ΔΕΝ άντεχα έξω. Είχε πολύ κρύο, αλλά αυτό που πραγματικά σε πάγωνε ήταν η υγρασία, την ένιωθες μέσα από τα ρούχα σου. Βέβαια, εγώ κρυώνω πολύ γενικά. Φαντάζομαι ότι ίσως αυτό να μην πτοεί άλλους (εδώ συμφορουμίτες που έχουν πάει από Γροιλανδία μέχρι αλπικά χωριά μες το καταχείμωνο!)..
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.384
Συμφωνώ ...χρειάζεται ένα θέμα με τα πάρκα του Παρισιού κυρίως φωτο... κάτι σαν τα πορτοφόλια του Σπύρου...:D
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Λατρεύω τα πάρκα κι αυτός ο συνδυασμός κήποι-πάρκο μου φαίνεται υπέροχος! Ακόμα και με μελαγχολικό καιρό!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
:haha::haha: Τα Χριστούγεννα πάντως θυμάμαι ότι απλά ΔΕΝ άντεχα έξω. Είχε πολύ κρύο, αλλά αυτό που πραγματικά σε πάγωνε ήταν η υγρασία, την ένιωθες μέσα από τα ρούχα σου. Βέβαια, εγώ κρυώνω πολύ γενικά. Φαντάζομαι ότι ίσως αυτό να μην πτοεί άλλους (εδώ συμφορουμίτες που έχουν πάει από Γροιλανδία μέχρι αλπικά χωριά μες το καταχείμωνο!)..
Δηλ σα να λεμε (ας μας το επιβεβαιωσουν-διαψευσουν οι γνωστες)τζακ ποτ.
Δεν εχει το χοντρο κρυο της Τσεχιας-Γερμανιας κλπ κλπ...εχει αυτο το κολοκρυο με την υγρασια-και πολυ περισσοτερο απο το δικο μας .
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Ναι, κάπως έτσι. Τουλάχιστον αυτό έχω ζήσει εγώ όσες φορές έχω πάει..Βέβαια, το Νοέμβρη π.χ. ο καιρός είναι όπως εδώ,απλά πιο κρύος,δηλαδή δεν είναι κάτι το υπερβολικό. Αυτή την υγρασία που πηρουνιάζει το σώμα την έχω ζήσει κυρίως Δεκέμβρη και Γενάρη-Φλεβάρη..
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Πολύ όμορφο το Rambouillet..Ήθελα να πάω, αλλά δεν τα κατάφερα.. Στη συνέχεια της ιστορίας θα γράψω για ένα κάστρο χρώματος... κοκκινοροζ!! Μόλις βρω λίγο χρόνο...:roll:
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Chateau de Maintenon
Το οδοιπορικό στα κάστρα της Γαλλίας συνεχίζεται με ένα κάστρο που βρίσκεται περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας: το κάστρο του Maintenon!

aimg824.imageshack.us_img824_4202_20001qq.jpg

Το κτίσμα εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη για τον πολύ απλό λόγο ότι διαφέρει στην εμφάνιση από τα άλλα κάστρα που υπάρχουν στην περιοχή: έχει ένα ιδιαίτερο κόκκινο/ροδί χρώμα (που οφείλεται στο χρώμα των τούβλων με το οποίο είναι κτισμένο) σε αντίθεση με τα δεκάδες άλλα γκρίζου και λευκού χρώματος! Παράλληλα, η αρχιτεκτονική ποικιλία που παρουσιάζει (διάφορα μεγέθη και σχέδια ανοιγμάτων και παραθύρων, ποικιλία στην εμφάνιση των στεγών-κωνικές, τετράγωνες κτλ.) δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο, το οποίο συμπληρώνεται από πανέμορφους κήπους και μία τάφρο που περιβάλλει τη μία του πλευρά.



Το κάστρο του Maintenon υπήρξε, όπως δηλώνει και το όνομά του, οικία της Madame de Maintenon, διάσημης ερωμένης του Λουδοβίκου του 14ου. Το γεγονός αυτό έβγαλε από την αφάνεια το άσημο έως τότε οίκημα και μάλιστα το κατέστησε για μία περίοδο βασιλικό ενδιαίτημα, καθώς η madame de Maintenon ξεκίνησε από γκουβερνάντα των παιδιών του βασιλιά ήλιου και κατέληξε σύζυγός του! Με ενέργειες του Λουδοβίκου κατασκευάστηκε μέσα στην έκταση του κάστρου ένα τεράστιο υδραγωγείο, το οποίο χρησίμευε για τη μεταφορά νερού από τον ποταμό Eure έως τις Βερσαλλίες, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι κρήνες του ανακτόρου (οι οποίες, σύμφωνα με την επιθυμία του Λουδοβίκου, έπρεπε να είναι ανοιχτές μέρα νύχτα! :rolleyes:). Το εντυπωσιακό αυτό έργο θυμίζει ρωμαϊκό μνημείο και αντικατοπτρίζει τη δύναμη της εξουσίας του Γάλλου βασιλιά, ο οποίος αποφάσισε την εκτέλεση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, απλά και μόνο επειδή επιθυμούσε να ξεπεράσει τους Ρωμαίους στον τομέα αυτό.Οι κήποι από την άλλη σχεδιάστηκαν από το Le Notre (όπως ήταν αναμενόμενο, δεν νομίζω να περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό :bleh::bleh:).

Το υδραγωγείο:
aimg268.imageshack.us_img268_7011_0001oc.jpg

Το εσωτερικό του κάστρου είναι πλούσια και όμορφα διακοσμημένο και περιλαμβάνει τα διαμερίσματα της MadamedeMaintenon, το διαμέρισμα όπου έμενε ο Λουδοβίκος τις περιόδους που περνούσε στο κάστρο, καθώς και άλλα δωμάτια με έπιπλα και αντικείμενα εποχής.

Οφείλω να ομολογήσω ότι αφού έχεις δει και θαυμάσει ένα συγκεκριμένο αριθμό κάστρων, μετά αρχίζουν όλα και σου φαίνονται παρόμοια.. Ωστόσο, θεωρώ ότι το Maintenon αξίζει μία επίσκεψη, καθώς είναι ένα σχετικά «μαζεμένο» (από άποψη μεγέθους) κάστρο, όμορφο και χαριτωμένο. Μάλιστα, δεν συγκεντρώνει πάρα πολλούς τουρίστους, οπότε ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία ήρεμη και χαλαρωτική βόλτα στους κήπους, δίπλα στο νερό και μέχρι το υδραγωγείο!
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Vaux-le-Vicomte
Το οδοιπορικό στα κάστρα της βόρειας Γαλλίας φτάνει στο τέλος του με την παρουσίαση ενός από τα ομορφότερα κάστρα της χώρας (και δικό μου αγαπημένο), το Vaux-le-Vicomte! Πανέμορφο, εντυπωσιακό, μαγευτικό… οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Παρισιού (περίπου 60 χλμ).

aimg708.imageshack.us_img708_3007_20003s.jpg

Το έχω προτείνει αρκετές φορές (όπως και άλλοι συμφορουμίτες άλλωστε) σε μέλη του φόρουμ που ρωτούν για εκδρομές που μπορούν να πραγματοποιήσουν κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα: μία επίσκεψη στο Vaux-le-Vicomte επιβάλλεται! Θεωρώ ότι είναι ένα κάστρο αντάξιο των Βερσαλλιών, αλλά πολύ πιο όμορφο και συμμαζεμένο, καθώς μπορεί άνετα να το γυρίσει κάποιος σε μία μέρα (ενώ στις Βερσαλλίες κάποια στιγμή ζαλίζεσαι από το μέγεθος του ανακτόρου και την πολυτέλεια που κυριαρχεί). Και αφού κατέστησα γνωστό τοις πάσι πόσο μου αρέσει το chateau του Vaux-le-Vicomte και φλυάρησα αρκετά :bleh::haha:, πάμε να μιλήσουμε για αυτό!

Το Vaux-le-Vicomte κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα για τον Nicolas Fouquet, τον επιστάτη των οικονομικών (δεν ήταν υπουργός) του Λουδοβίκου του 14ου και μαικήνα των τεχνών. Στη σχεδίαση του ανακτόρου συνεργάστηκαν ο αρχιτέκτονας Louis Le Vau, ο Αντρέ Λε Νοτρ και ο ζωγράφος-διακοσμητής Charles Le Brun, ο καθένας κορυφαίος στο είδος του. Ουσιαστικά, το κτίσμα προϋπήρχε, αλλά ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Φουκέ, ώστε να δημιουργηθεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο που είχε στο μυαλό του. Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη έκταση για τους κήπους, γκρεμίστηκαν τρία χωριά της περιοχής (οι χωρικοί θα εργάζονταν στο εξής ως κηπουροί και συντηρητές του κτήματος)!!! :shock: Το αποτέλεσμα των έργων ήταν η δημιουργία ενός πραγματικά εκθαμβωτικού κάστρου.

Ωστόσο, αυτό το γεγονός υπήρξε η αρχή των δεινών του ιδιοκτήτη, καθώς η μεγαλοπρέπεια και η ομορφιά του οικοδομήματος προκάλεσαν τη ζήλεια του Λουδοβίκου του 14ου, που δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ένας υπάλληλός του τον είχε ξεπεράσει στο μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια της οικίας του (ακόμα δεν είχαν κτιστεί οι Βερσαλλίες). Έτσι, διέταξε τη σύλληψη του Φουκέ, ο οποίος φυλακίστηκε διά βίου! :roll::roll: Μάλιστα, ο βασιλιάς προχώρησε στην πώληση πολλών έργων τέχνης (ταπισερί, αγαλμάτων κ.ά.) και άλλων αντικειμένων του κάστρου. Τέτοιο ήταν το πλήγμα στον εγωισμό του! Ύστερα από περίπου δέκα χρόνια η σύζυγος του άτυχου ιδιοκτήτη κατόρθωσε να ανακτήσει την περιουσία της. Μετά το θάνατό της το κτίσμα πουλήθηκε σε διάφορους, για να φτάσει στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών. Έτσι, σήμερα είναι ουσιαστικά ένα ιδιωτικό κάστρο.

Το κεντρικό κτίσμα του Vaux-le-Vicomte είναι απόλυτα συμμετρικό και περιβάλλεται στις τρεις του πλευρές από μία τάφρο. Στο εσωτερικό τα δωμάτια έχουν διακοσμηθεί με βάση το στυλ του 17ου αιώνα, αλλά υπάρχουν και πολλές νεότερες προσθήκες, αποτέλεσμα των αναγκών των διάφορων ιδιοκτητών που πέρασαν από το Vaux-le-Vicomte. Τα υπνοδωμάτια έχουν πλούσια, σχεδόν βαριά διακόσμηση, με πολύχρωμες ταπετσαρίες, ενώ στις οροφές υπάρχουν πανέμορφες οροφογραφίες και λεπτοδουλεμένα φατνώματα με επίχρυσα γλυπτά.

aimg69.imageshack.us_img69_8651_0002btm.jpg

Οι οροφές:

aimg337.imageshack.us_img337_461_0003ze.jpg

Οροφογραφία:


Όλα είναι προσεγμένα έως την παραμικρή λεπτομέρεια. Στην τραπεζαρία έχει βάζα με ανθισμένα λουλούδια, στο τζάκι υπάρχουν ξύλα έτοιμα να ανάψουν, το γραφείο είναι γεμάτο με φωτογραφίες των προγόνων των σημερινών ιδιοκτητών.



aimg716.imageshack.us_img716_3357_20002y.jpg

Μαγευτικοί, όμως, είναι και οι κήποι του κάστρου, οι οποίοι αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, δημιούργημα του Αντρέ Λε Νοτρ. Εκτείνονται σε μία τεράστια έκταση: το ίδιο το ανάκτορο απέχει από το μεγάλο κανάλι που βρίσκεται στην άλλη άκρη των παρτεριών περίπου 1,5 χλμ.! Προσεκτικά σχεδιασμένα παρτέρια με σχήματα που θυμίζουν πολύπλοκη δαντέλα, λίμνες, σειρές αγαλμάτων και καταρράκτες είναι οι εικόνες που αντικρύζει ο επισκέπτης περιδιαβαίνοντας τους κήπους.

aimg573.imageshack.us_img573_4328_30003x.jpg

Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι η οφθαλμαπάτη που δημιουργείται, αποτέλεσμα και των διαφορετικών επιπέδων που βρίσκονται οι διάφοροι κήποι: το μεγάλο κανάλι που δεσπόζει στην άλλη άκρη των κήπων φαίνεται πολύ κοντά σου όταν στέκεσαι δίπλα στο ανάκτορο, ωστόσο, όσο προχωράς προς τα εκεί, αυτό απομακρύνεται! Πράγματι, όταν επισκέφτηκα το κάστρο ο περίπατος προς τη μεγάλη λίμνη στο βάθος μας φάνηκε παιχνιδάκι! Έπειτα από λίγο όμως συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν τόσο κοντά όσο φαινόταν! Αν θυμάμαι καλά πρέπει να κάναμε πάρα πολύ ώρα για να φτάσουμε στην άλλη άκρη των κήπων για να φωτογραφήσουμε το κάστρο και από εκείνη την πλευρά!

Η θέα προς το κάστρο από την άκρη των κήπων:
aimg847.imageshack.us_img847_1274_0003i.jpg


Το Vaux-le-Vicomte είναι ένα πραγματικά πανέμορφο κάστρο που αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι, ενώ οι κήποι του αποτελούν μία μικρογραφία, κατά κάποιον τρόπο, των Βερσαλλιών. Ενδεικτικό της ομορφιάς και του μεγαλείου του Vaux-le-Vicomte αποτελεί το γεγονός ότι το Hollywood (και όχι μόνο) το έχει επιλέξει αρκετές φορές ως σκηνικό για το γύρισμα ιστορικών ταινιών. Μεταξύ άλλων στο κάστρο έχουν γυριστεί σκηνές για τις ταινίες «Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείο» (με τον Ντι Κάπριο) και «Marie Antoinette» της Σοφία Κόππολα. Νομίζω ότι ο καημένος ο ιδιοκτήτης του με ένα τέτοιο κάστρο-στολίδι που έκτισε ήταν λογικό να πληγώσει τον εγωισμό και την υπερηφάνεια του ευερέθιστου Λουδοβίκου!!


Με το Vaux-le-Vicomte κλείνει και η ιστορία-περιήγηση στα κάστρα της βόρειας πλευράς της Γαλλίας. Οι εκδρομές μου σε αυτά με έπεισαν ότι η επίσκεψη σε μία χώρα δεν εξαντλείται μόνο με την περιήγηση στην πρωτεύουσά της. ;) Ειδικότερα, η Γαλλία κρύβει τόσες ομορφιές που δεν σου φτάνει ούτε μία ζωή για να γυρίσεις και να θαυμάσεις όλα τα αξιοθέατά της… Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να ταξιδεύουμε παντού. :clap:Γιατί τελικά ο κόσμος μας είναι πολύ όμορφος…

Τέλος
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
ολα καλά αλλα για φωτο βλέπω μόνο τα βατράχια του image shack..
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Αυτο το τελευταιο ειναι και το αγαπημενο μου!!!Την περιοδο του Α Παγκοσμιου πολεμου λειτουργησε σαν νοσοκομειο.Οι σταβλοι που βρισκονται στη δεξια, μπροστα απο το καστρο,πλευρα εχουν μετατραπει σε μουσειο αμαξων,με αξιολογα αντιπροσωπευτικα δειγματα,απο διαφορετικες χρονικες περιοδους.
Ευχαριστω.....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.183
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom