Γαλλία Οδοιπορικό στα κάστρα της Γαλλίας...Ένα ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού!

ikarialover

Member
Μηνύματα
667
Likes
791

Ωθούμενη από σχετική συζήτηση στο φόρουμ, όπου πολλά μέλη επισήμαναν την κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών συζητήσεων, εις βάρος των ταξιδιωτικών, αποφάσισα να γράψω μία ιστορία για ένα- ή μάλλον για πολλά μικρά ταξίδια που έκανα παλαιότερα στη Βόρεια Γαλλία, όταν η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να ζήσω για λίγους μήνες στην πανέμορφη αυτή χώρα.

Έχοντας αυτοκίνητο και άρα απίστευτη ελευθερία κινήσεων μπόρεσα να επισκεφτώ, μεταξύ άλλων, πολλά από τα κάστρα της βόρειας πλευράς της χώρας. Ήταν μία εμπειρία μοναδική! Τα κτίσματα αυτά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους σε μετέφεραν σε μία μακρινή, ονειρική εποχή, μία εποχή όπου όσοι διέθεταν οικονομική άνεση (όπως γίνεται, άλλωστε, σε όλες τις ιστορικές περιόδους) απολάμβαναν μία ζωή γεμάτη προνόμια...

Οι επισκέψεις μου σε αυτά τα μέρη έγιναν πριν από καιρό, όπως είπα. Επομένως, οι πληροφορίες που θα δώσω σε αυτή την ταξιδιωτική ιστορία δεν θα είναι τόσο χρηστικές, καθώς δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες, όπως τιμή εισιτηρίων, τρόπους μετάβασης στα κάστρα κτλ. Για αυτό, εξάλλου, οι φωτογραφίες που θα ανεβάσω έχουν και κακή ποιότητα: πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξα με την παλιά μου ταπεινή μη ψηφιακή μηχανή!! Η ιστορία μου αποσκοπεί κυρίως στο να δώσει ιδέες σε όσους πρόκειται να επισκεφτούν τη Γαλλία και θέλουν να επισκεφτούν και να δουν κάτι άλλο εκτός από το Παρίσι...Καλό διάβασμα!!
 

Attachments

harilander

Member
Μηνύματα
535
Likes
358
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ονειρεμένο Ταξίδι
χώρα του ποτέ
περιμένω με αγωνία τις φωτο και την ιστορία καθως ενα κόλλημα με τα κάστρα το έχω!
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
667
Likes
791
Τα κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα

Η κοιλάδα του Λίγηρα, η οποία βρίσκεται στην κεντρική Γαλλία, αποτελεί έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας και όχι άδικα. Οι Γάλλοι την αποκαλούν «jardin de France», δηλαδή κήπο της Γαλλίας, χάρη στους αμπελώνες και τις τεράστιες εκτάσεις με τα δέντρα και τα φυτά που καλλιεργούνται δίπλα στις όχθες του ποταμού Λίγηρα. Παράλληλα, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο, λόγω της πληθώρας των chateaux, των κάστρων δηλαδή που υπάρχουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η κοιλάδα του Λίγηρα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 κάστρα, τα οποία χρονολογούνται από τον πρώιμο 10ο αιώνα έως και τον 16ο περίπου αιώνα, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικά αρχιτεκτονικά είδη: κάστρα-οχυρά με αμυντική οχύρωση και πενιχρή διακόσμηση, κάστρα-σύμβολα πλούτου και δύναμης ή κάστρα που χρησίμευαν ως οικίες ευγενών, με περίτεχνα σχεδιασμένους κήπους, ακριβή επίπλωση στο εσωτερικό, έργα τέχνης κτλ.

Πρώτος σταθμός το κάστρο Chambord, το οποίο κτίστηκε στις αρχές περίπου της περιόδου της Αναγέννησης. Τεράστιο, αν και ο όγκος του σπάει από τις πάμπολλες καμινάδες στις στέγες του, είναι το μεγαλύτερο κάστρο στην περιοχή και κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Γάλλων, καθώς επρόκειτο για το κυνηγετικό καταφύγιο του βασιλιά Francois I, ο οποίος προστάτευε τις τέχνες και τα γράμματα.


Σε πρόσκληση του Φραγκίσκου οφείλεται η επίσκεψη και η τριετή παραμονή του Λεονάρντο ντα Βίντσι στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, ο ζωγράφος έφερε στη χώρα και πολλά έργα που είχε ήδη ολοκληρώσει. Μεταξύ αυτών και η περίφημη Μόνα Λίζα, η οποία από τότε βρίσκεται στη Γαλλία! Εικάζεται, επίσης, από πολλούς ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κάστρου του Chambordήταν έργο του Λεονάρντο (ιδιαίτερα οι σκάλες που βρίσκονται στο εσωτερικό και έχουν τη μορφή διπλής έλικας). Στην ουσία, το οικοδόμημα αποτελείται από ένα κεντρικό κτήριο και έναν εξωτερικό περίβολο, στις γωνίες του οποίου υψώνονται τέσσερις επιβλητικοί πύργοι. Το εσωτερικό του είναι φτωχό, σε σύγκριση με άλλα κάστρα της περιοχής: ελάχιστα δωμάτια είναι επιπλωμένα, ενώ το κτήριο είναι τόσο μεγάλο που είχαμε ξοδέψει σχεδόν όλη τη μέρα για να το γυρίσουμε όλο! Οι αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες τον έκαναν όμως μοναδικό! Ένα χαρακτηριστικό που θυμάμαι είναι το γεγονός ότι παντού στο κάστρο υπάρχουν χαραγμένες στους τοίχους σαλαμάνδρες, καθώς η σαλαμάνδρα ήταν το έμβλημα του Φραγκίσκου Ι. Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης η άνοδος στην οροφή του κάστρου, από όπου η θέα είναι μοναδική…
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
667
Likes
791
Επόμενη στάση το κάστρο Chenonceau. Για μένα ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Γαλλίας…Το θαύμαζα μικρή στα βιβλία γαλλικών, όταν μάθαινα τη γλώσσα και έλεγα «κάποια στιγμή αυτό το κάστρο θα το επισκεφτώ!!». Όπερ και εγένετο!


Κτισμένο πάνω σε τόξα που στηρίζονται στο βυθό του ποταμού Cher, το κάστρο στην ουσία μοιάζει με γέφυρα!! Σαν θέαμα είναι μοναδικό, αλλά φανταστείτε υγρασία που θα τραβούσαν οι ένοικοί του! :bleh: Και συγκεκριμένα οι γυναίκες ένοικοί του, καθώς το κάστρο κατοικήθηκε κατά κύριο λόγο από γυναίκες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κάστρο «γυναικείο», γεγονός που γίνεται αντιληπτό στον τρόπο διακόσμησης, καθώς και στα ονόματα των δωματίων του. Συγκεκριμένα, ένας από τους ενοίκους του ήταν η ερωμένη του βασιλιά Ανρύ ΙΙ (γιου του προαναφερθέντα Φραγκίσκου Ι), Diane de Poitiers. Ύστερα, όμως, από το θάνατο του Ανρύ, η Diane εδιώχθη από το κάστρο από την οργισμένη βασίλισσα, την περίφημη Κατερίνα των Μεδίκων, η οποία ήθελε με αυτόν τον τρόπο να ταπεινώσει τη γυναίκα που τόλμησε να ξελογιάσει τον άντρα της (σταματάω εδώ, γιατί το έκανα σαπουνόπερα :bleh::bleh:). Η Κατερίνα ξόδεψε πολλά χρήματα για την επέκταση των κήπων του κάστρου και φαίνεται ότι εκεί πέρασε ζωή χαρισάμενη, καθώς οι συγκεντρώσεις και τα πάρτυ της άφησαν εποχή! Εν συνεχεία, μία άλλη ερωμένη, αυτή του Ερρίκου του 4ου (ζωηροί οι βασιλείς), επρόκειτο να κατοικήσει στο Chenonceau, η Gabrielle d' Estress . Για να μη μακρηγορούμε, πολλές ήταν οι κυρίες που έζησαν και ακολούθως άφησαν τη σφραγίδα τους στο κάστρο (για παράδειγμα, θυμάμαι το δωμάτιο μίας εστεμμένης, η οποία καθότι χήρα, ήταν κλεισμένη ολημερίς εκεί και όλο το δωμάτιο ήταν σε χρώμα μαύρο-υφάσματα, έπιπλα, κουρτίνες κτλ.). Ιδού και το λεγόμενο δωμάτιο των 5 βασιλισσών:Το Chenonceau, ύστερα από διάφορες περιπέτειες, πέρασε στα χέρια της Louise Dupin, η οποία καλούσε συχνά στην οικία της διαφωτιστές και φιλοσόφους, μεταξύ των οποίων το Ρουσσώ και το Βολτέρο! Χάρη στο γεγονός ότι η Louise Dupin ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους αγρότες της περιοχής, το κάστρο σώθηκε από βέβαιη λεηλασία κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης.
Σήμερα είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της χώρας. Η επίσκεψη στο εσωτερικό του κάστρου, οι βόλτες στις φροντισμένες αλέες των κήπων (οι οποίοι περιλαμβάνουν Λαβύρινθο και Μουσείο κέρινων ομοιομάτων) και κυρίως η θέα του κάστρου που καθρεφτίζεται στα νερά του ποταμού, δημιουργώντας μία διπλή εικόνα, σου μένουν αξέχαστα!

Σχετικά κοντά με το Chenonceau βρίσκεται και το Azay-le-Rideau (περίπου 55 χλμ.), ένα κουκλίστικο, μικρό κάστρο. Κτίστηκε από έναν υπουργό του Φραγκίσκου Ι, κατηγορήθηκε όμως για υπεξαίρεση χρημάτων (και τότε γίνονταν αυτά :roll:) και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κακήν κακώς το κάστρο, ενώ η περιουσία του δημεύθηκε. Το εσωτερικό του κτίσματος δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που πραγματικά σε γοητεύει είναι το γεγονός ότι το κάστρο έχει κτιστεί στο κέντρο μίας λίμνης που δημιουργεί ο ποταμός. Μάλιστα, τα θεμέλιά του ξεπροβάλλουν από την επιφάνεια του νερού!!


 

ikarialover

Member
Μηνύματα
667
Likes
791
Και ποιος δεν εχει...:D
Να' στε καλά παιδιά! Ξεκίνησα από την κοιλάδα του Λίγηρα, που είναι και η πιο τουριστική και γνωστή στους περισσότερους! Η συνέχεια περιλαμβάνει λιγότερο γνωστά κάστρα στη Νορμανδία και στη Βρετάνη! :p
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
763
Likes
705
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ονειρεμένο Ταξίδι
καραιβικη
πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ,ιστορία.
λατρεύω τις φωτογραφίες των κάστρων!!!!!!!!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.861
Likes
2.165
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Φτιαξε μας ...φτιαξε μας!!!!
Εχουν ολα τα καστρα αυτα τα 3 χαρακτηριστικα (κατα το στυλ του Παρισιου)χρωματα?Δηλ ασπρο και γκρι-μπλε?
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
667
Likes
791
:lol::lol:

Φτιαξε μας ...φτιαξε μας!!!!
Εχουν ολα τα καστρα αυτα τα 3 χαρακτηριστικα (κατα το στυλ του Παρισιου)χρωματα?Δηλ ασπρο και γκρι-μπλε?
Όλα όχι..Αυτά τα τρία όμως (όπως και τα υπόλοιπα που επισκέφτηκα στο Λίγηρα) είχαν αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα της πέτρας, από την οποία άλλωστε ήταν και κτισμένα. Σε άλλα μέρη συνάντησα και κάστρα με χρώμα βαθύ κόκκινο (μπορντοροδοκόκκινο :bleh::bleh::bleh:), το χρώμα της ψημένης πλίνθου δηλαδή, ενώ στα παλαιότερα κάστρα που ανήκουν στην περίοδο του Μεσαίωνα η πέτρα ήταν τόσο σκούρα που σχεδόν ήταν μαύρη...
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
667
Likes
791
Το επόμενο κάστρο προς ανακάλυψη στο πρόγραμμά μας ήταν το Chateau d’ Usse. Με κυλινδρικούς πύργους και κωνικές στέγες, περίτεχνες διακοσμητικές λεπτομέρειες και κήπους σχεδιασμένους από τον Αντρέ Λε Νοτρ (υπεύθυνο για το σχεδιασμό των κήπων των Βερσαλλιών) το κάστρο είναι πανέμορφο εξωτερικά. Λες και είναι βγαλμένο από παραμύθι.

aimg37.imageshack.us_img37_3484_ussed.jpg

Άλλωστε, σύμφωνα με την παράδοση το Usse είχε στο μυαλό του ο Charles Perrault όταν έγραφε το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης. Δυστυχώς, όμως, έχουν εκμεταλλευτεί εμπορικά το γεγονός αυτό, με αποτέλεσμα το κάστρο να λειτουργεί και να διαφημίζεται ως «το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης».

Le Chβteau La Belle au bois dormant, sites touristiques en Indre-et-Loire

Στο εσωτερικό έχουν κάνει πολλή καλή δουλειά και τα περισσότερα δωμάτια είναι διακοσμημένα με έπιπλα και αντικείμενα εποχής, ενώ παντού υπάρχουν κέρινες κούκλες ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα, περούκες, καπέλα κτλ.. Έτσι, νιώθεις πραγματικά ότι κάνεις μία βουτιά στο παρελθόν και βλέπεις πως ζούσαν εκείνη την εποχή. Από την άλλη, η εμπορική εκμετάλλευση του κάστρου ως τόπου έμπνευσης του Περρώ έχει και τα αρνητικά της: σε διάφορα δωμάτια έχουν φτιάξει κέρινα ομοιώματα και σκηνές εμπνευσμένες από τα παραμύθια του (Παπουτσωμένος γάτος, Ωραία Κοιμωμένη κτλ). Το τελευταίο γεγονός λίγο με χάλασε, γιατί με έκανε να νιώθω ότι είχα επισκεφτεί ένα αδελφάκι της Ντίσνευλαντ και όχι ένα κάστρο που είναι ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο. Νομίζω, όμως, ότι τα παιδάκια θα ξετρελαινόντουσαν με αυτό το θέαμα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.347
Μηνύματα
759.640
Μέλη
35.924
Νεότερο μέλος
petra99

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom