Ολλανδία Ολλανδία: σπουδές, δουλειά, τουρισμός και ο μύθος της φιλικής προς το περιβάλλον χώρας

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Αυτό το φαινόμενο (σε μικρότερο προφανώς μέγεθος) άρχισε να γίνεται μόδα και στην Ελλάδα τελευταία. Παραλογισμός ή κάτι άλλο; 😮
Δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό με το ταβάνι στους μισθούς έχει να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις που φυσικά καλό είναι που υπάρχουν. Επίσης το να αλλάζεις δουλειά για καλύτερο μισθό δεν είναι κακό για τον εργαζόμενο. Το κακό είναι να αναγκάζεσαι να αλλάζεις δουλειές επειδή το κόστος ζωής ανεβαίνει δυσανάλογα. Δεν γίνεται να αναγκάζεσαι να δίνεις μισό μισθό στο νοίκι.

Ξέχασα να γράψω ότι σχεδόν σίγουρα κάθε χρόνο στην Ολλανδία έχεις και μια μικρή αύξηση στο ενοίκιο. Δηλαδή παίρνεις μια μικρή αύξηση στο μισθό και δίνεις ένα μέρος στο ενοίκιο. Τι κοροϊδία είναι αυτή;

paefstra

Member
Αυτό το φαινόμενο (σε μικρότερο προφανώς μέγεθος) άρχισε να γίνεται μόδα και στην Ελλάδα τελευταία. Παραλογισμός ή κάτι άλλο; 😮
Και στην Αγγλια ειναι κανονας, στην 3ετια αν δεν φυγεις για καλυτερο μισθο, χαντακωνεσαι. Μεχρι που μοιαζει με δειλια στο βιογραφικο.

paefstra

Member
Δηλαδή παίρνεις μια μικρή αύξηση στο μισθό και δίνεις ένα μέρος στο ενοίκιο. Τι κοροϊδία είναι αυτή;
Εμεις στην Ελλαδα που η μικρη αυξηση στον μισθο φευγει ΟΛΗ σε αυξηση στο ενοικιο και δεν φτανει κιολας.
20251210_220151.jpg

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό με το ταβάνι στους μισθούς έχει να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις που φυσικά καλό είναι που υπάρχουν. Επίσης το να αλλάζεις δουλειά για καλύτερο μισθό δεν είναι κακό για τον εργαζόμενο.
Είναι άλλη, μεγάλη συζήτηση, αλλά βλέπω ότι αρχίζει κι εφαρμόζεται κι εδώ ο κανόνας αυτός. Εταιρείες που δεν είναι πρόθυμες να δώσουν αύξηση σε «δοκιμασμένους» υπάλληλους, συχνά δίνουν παραπάνω μισθούς σε νέους, για την ίδια θέση και δίχως πολλές φορές τις ίδιες απαιτήσεις. Δε το λες και καλό.
Δεν γίνεται να αναγκάζεσαι να δίνεις μισό μισθό στο νοίκι.
Πως δε γίνεται, όλα γίνονται... Μιας και είναι ατάκα των ημερών, το τζάμπα πέθανε. :rolleyes-80:

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Πόλεις στην Ολλανδία - βρες τις διαφορές

Λυπάμαι αλλά θα χρειαστείς μικροσκόπιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα που οι πόλεις να μοιάζουν σε τέτοιο βαθμό. Όχι ότι η επαρχία πάει πίσω. Αν μου ανακατέψεις τις φωτογραφίες από τα μέρη που έχω πάει, το θεωρώ απίθανο να καταφέρω να τις ξεχωρίσω μετά. Δεν μοιάζουν απλά τα σπίτια, είναι ίδια και η δομή των πόλεων. Προσανατολίζεσαι πανεύκολα. Λογικό είναι βέβαια είναι μια επίπεδη χώρα από άκρη σε άκρη, πόσο διαφορετικά να τις σχεδίαζαν; Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι έχουν πολύ αυστηρά όρια στο μέχρι που φτάνει ο αστικός ιστός και ξεκινάει η επαρχία. Έτσι βγαίνεις λίγο από μια πόλη και πέφτεις απότομα σε φάρμες, μαντριά κλπ και φυσικά αυτό συμβαίνει σε όλες τις πόλεις. Επίσης όλες οι πόλεις τους είναι μικρές, για δεδομένα άλλων χωρών μοιάζουν με χωριά. Αν σαν τουρίστας μένεις κάπου κεντρικά είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστείς ούτε μμμ ούτε τίποτα. Βγαίνουν όλα τα με πόδια. Ίσως σας κουφάνω, αλλά ακόμα και το Άμστερνταμ πιστεύω ότι βγαίνει μόνο ποδαράτο αν μένεις κέντρο (θα το αναπτύξω σε επόμενο ποστ). Αν δεν είχαν χτίσει έτσι τις πόλεις τους και δεν είχαν αυστηρούς κανόνες θα επικρατούσε χάος. Σκεφτείτε πόσο μικρή σε έκταση χώρα είναι κι έχει πάνω από 18 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι εντυπωσιακό ότι έχουν πετύχει τέτοια τάξη.
Δεν είναι όμως μόνο οι πόλεις που είναι ίδιες. Οι εμπορικοί τους δρόμοι, οι ποδηλατόδρομοι, οι κεντρικές πλατείες, τα κανάλια, τα μπαρ, τα φαγάδικα, οι λαϊκές αγορές τους και ότι άλλο μπορώ να σκεφτώ είναι παντού το ίδιο. Επίσης πως εξηγείται ότι σε όλα τα μέρη το φαγητό είναι ίδιο; Ότι παντού μετακινούνται με ποδήλατο; Ένα μέρος με τεμπέληδες που να μην θέλουν να κάνουν ποδήλατο δεν υπάρχει; Ακόμα και σε περιοχές όπως η Friesland και το Limburg που έχουν δική τους διάλεκτο και είναι ιστορικά μέρη, πως μπορεί να είναι τόσο ίδια με την υπόλοιπη Ολλανδία; Οι Ολλανδοί δεν το δέχονται βέβαια αυτό. Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα να δει διαφορές.

Έχει η Ολλανδία αξιοθέατα;

Για τα δικά μου κριτήρια το κορυφαίο αξιοθέατο της Ολλανδίας είναι το Άμστερνταμ. Το έχω στην κατηγορία πόλη-ανοιχτό μουσείο και μέσα στις κορυφαίες πόλεις που έχω επισκεφθεί. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις είσοδο σε τίποτα (αν και μάλλον έχει τα κορυφαία μουσεία της χώρας) μια απλή βόλτα και να αρχίσεις να χάνεσαι στους δρόμους του αρκεί. Επειδή η Ολλανδία είναι παντού η ίδια, δεν χάνεις τίποτα σε συνήθειες ανθρώπων, σε καθημερινότητα των Ολλανδών και στη γενικότερη ζωή του τόπου σε σχέση με τι θα έβλεπες κάπου αλλού. Μα έχει πολλούς τουρίστες ίσως πείτε. Για ένα περίεργο λόγο οι τουρίστες είναι συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένα σημεία (που κάποια είναι τα χειρότερα της πόλης κατά τη γνώμη μου). Η ομορφιά της πόλης απλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι κι εκεί είναι πολύ χαλαρά τα πράγματα ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

Πέρα από το Άμστερνταμ τι; Λιβάδια με τουλίπες; Συγγνώμη αλλά δεν είμαι φετιχιστής. Το Kinderdijk με τους ανεμομύλους; Ίσως είμαι αιρετικός, πήγα και το βρίσκω αδιάφορο. Για μένα δεν αξίζει να χάσω ώρες για αυτό:

IMG_20240615_133149.jpg

Η επαρχία; Ναι η επαρχία τους αξίζει. Βλέπεις διαφορετικές εικόνες και είναι πολύ καλή φάση να διανυκτερεύσεις σε φάρμα. Είναι βγαλμένες από άλλη εποχή. Επειδή όπως έγραψα η επαρχία ξεκινάει με το που σταματάει η πόλη, ίσως βρείτε περιπτώσεις που ακόμα και με ποδήλατο πας από το κέντρο μιας πόλης στη φάρμα. Αξίζει και είναι ένα από τα πράγματα που θα πρότεινα σε ταξίδι στην Ολλανδία.

Στο φόρουμ έχουν γραφτεί αρκετά σχόλια για το Giethoorn, το οποίο είναι όντως πανέμορφο κι έχω αναφερθεί κι εγώ σε αυτό. Το κακό είναι ότι πέφτει πολύ μακριά από το δυτικό κομμάτι και τρως πολλές ώρες στις μετακινήσεις. Θα αναφέρω δύο άλλα μέρη που είναι κοντά στο Άμστερνταμ, το ένα είναι το Broek en Waterland. Αυτό είναι τόσο κοντά στο Άμστενταμ που πας εύκολα ακόμα και με ηλεκτρικό ποδήλατο (με απλό ποδήλατο θα έχει αρκετή κούραση). Είναι κατά τη γνώμη μου η πιο ωραία εκδρομή που μπορείς να κάνεις από το Άμστερνταμ. Πανέμορφα παμπάλαια σπίτια σε ωραίο μέρος. Αν πάτε σαββατοκύριακο λογικά θα πετύχετε κόσμο να ζωγραφίζει το μέρος.

IMG_20240817_122215.jpg

IMG_20240817_123137.jpg

Μια άλλη ωραία περιοχή κοντά στο Άμστερνταμ είναι το Beemster Polder (είναι και ουνέσκο) που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα γης που βρισκόταν κάτω από νερό και κατάφεραν να ανακτίσουν. Έχει διάφορους οικισμούς εκεί με παλιά χαρακτηριστικά σπίτια. Είναι ωραία για ποδηλατάδα σε εκείνα τα μέρη.

IMG_20240330_125730.jpg

Για τα κλασσικά μέρη Zaanse Schans, Volendam, Merken έχω ήδη βγάλει χολή σε ποστ στο φόρουμ και γι'αυτό δεν θα γράψω κάτι παραπάνω. Δεν καταλαβαίνω γιατί μαζεύουν τόσο κόσμο.

Οι υπόλοιπες πόλεις τίποτα; Εγώ δεν βλέπω κάτι που θα με έκανε να κλείσω ταξίδι. Έχουν μουσεία σε διάφορες πόλεις, κυρίως ζωγραφικής και μοντέρνας τέχνης, ίσως εκεί να υπάρχει κάτι αξιόλογο για κάποιο κόσμο. Το μεγάλο κρίμα για μένα είναι ότι ενώ έχει τόσα μουσεία ζωγραφικής, οι φιλότεχνοι Ισπανοί έκλεψαν σχεδόν όλους τους πίνακες του Jheronimus Bosch (δεν έχουν κάνει πολιτιστικά εγκλήματα μόνο στη Ν. Αμερική) και δεν υπάρχει τίποτα δικό του αυθεντικό πλέον στην Ολλανδία. Γενικά δεν μου αρέσουν οι ρεαλιστικοί πίνακες αλλά τρελαίνομαι αν έχουν πολύ φαντασία. Πιστεύω ότι αν είχε μουσείο με τους καλύτερους πίνακες του μαζεμένους θα μου έφευγε το κεφάλι και θα έμπαινε σε κατηγορία λόγος να κάνεις ταξίδι στη χώρα για μένα. Κρίμα.

Είναι πολλά τα μέρη για τα οποία έχω από 0 μέχρι 1 φωτογραφία. Γιατί πολύ απλά ή μου φαίνονται μία από τα ίδια ή μου περνάνε αδιάφορες. Δεν θα αναφέρω όλα τα μέρη που έχω επισκεφθεί, τα έχω πινεζάρει στο χάρτη μου αν όχι όλα τα περισσότερα σε περίπτωση που θέλετε να δείτε σε ποια αναφέρομαι. Έχω αρχίσει να εκτιμώ το Ρότερνταμ παρόλο που εξακολουθώ να το βρίσκω χάλια. Αν ψάχνεις την ποικιλία στο ταξίδι σου μου φαίνεται μονόδρομος. Τουλάχιστον είναι κάτι διαφορετικό και παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον.

IMG_20240615_160927.jpg

Πέρα από το Άμστερνταμ, 3 ολλανδικές πόλεις έχω στην καρδιά μου.

1) Groningen

Θα τολμήσω να γράψω ότι σε αυτή την πόλη υπάρχει μια στάλα διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά στάλα. Έχει ωραία ατμόσφαιρα πάντως και είναι ωραία για περπάτημα. Πολύ ζωντανή πόλη. Το αρνητικό είναι ότι πέφτει σχετικά μακριά και τα τρένα τους αν και είναι συχνά είναι πανάκριβα. Επίσης επιτρέπονται όρθιοι κι αν πέσεις σε καμιά μαζική μετακίνηση ετοιμάσου για μαρτυρική σαρδελόποιηση.

Δείτε το, είναι διαφορετικό, έχει κίτρινους δρόμους και ποδηλατόδρομους!

IMG_20260125_115314.jpg

Άντε να μου ανακατέψεις τις φωτογραφίες και να θυμηθώ ότι αυτή είναι από Groningen.

IMG_20260125_115150.jpg

2) Leeuwarden

Προσπάθησε να το προφέρεις αυτό το όνομα χωρίς να πάθεις εγκεφαλικό. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Friesland. Φυσικά ούτε έδω κάτι το διαφορετικό αλλά μια στάλα χαρακτήρα τον έχει. Εδώ βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο της περιοχής Friesland που έχει ένα ενδιαφέρον. Βλέπεις και την τοπική διάλεκτο και πόσο διαφέρει από τα ολλανδικά. Πολύ μικρό μέρος αλλά ωραίο για βόλτα και αρκετά ζωντανό. Έχει και ένα από τα αγαπημένα μου μουσικά φεστιβάλ το λεγόμενο into the grave. Οι μπάντες είναι ακριβώς στο γούστο μου και οι θεούληδες το διοργανώνουν σε χώρο που ήταν το παλιό νεκροταφείο! Πιο μέταλ πας φυλακή για προσβολή νεκρού.

Μια από τα ίδια είναι η αλήθεια.

IMG_20250612_212249.jpg

IMG_20250612_212543.jpg

3) Utrecht

Τα έχω γράψει ήδη για αυτήν. Ωραία ατμόσφαιρα, έχει κάτι από την μαγεία του Άμστερνταμ αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Είναι και αυτή πολύ ζωντανή. Είναι πολύ κοντά στο Άμστερνταμ και γι'αυτό καταλαβαίνω ότι φαίνεται δελεαστική επιλογή. Εγώ θα απογοητεύομουν σαν τουρίστας αν έφευγα από το Άμστερνταμ για να δω ένα τέτοιο μέρος.

Ουτρέχτη με λίγο χιόνι.

IMG_20260110_144710.jpg

Δεν είναι άσχημες οι πόλεις της Ολλανδίας, ποικιλία δεν προσφέρουν. Στα δικά μου μάτια το επιπλέον κακό που έχουν είναι ότι φαίνονται λίγες μπροστά στο Άμστερνταμ.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.402
Μέλη
40.035
Νεότερο μέλος
Fay Dem

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom