Γερμανία Λουξεμβούργο Χριστούγεννα όπως πρέπει - Από το μεγάλο Δουκάτο στην πόλη των Ποντικιών.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Χριστούγεννα όπως πρέπει
Από το μεγάλο Δουκάτο στην πόλη των Ποντικιών.

Εντάξει, σχεδόν Χριστούγεννα. Πιστέψτε με, και οι ημερομηνίες είναι σχετικές και ειλικρινά δεν έχουν και πολλή σημασία καθώς στην Ευρώπη η συγκεκριμένη γιορτή με ότι αυτή συμπεριλαμβάνει, θα έλεγε κανείς ότι είναι περισσότερο διευρυμένη σε σχέση με τη χώρα μας. Ίσα - ίσα που στις περισσότερες των περιπτώσεων συμφέρει περισσότερο να ταξιδεύεις εκτός των αμιγώς Χριστουγεννιάτικων ημερομηνιών, κάτι που νομίζω πως οι περισσότεροι θα επιβεβαιώσετε.

Το καλό με τους προορισμούς στις βόρειες χώρες είναι πως «ζούνε» τη μεγάλη αυτή εορτή πολύ περισσότερο απ’ ότι εμείς, με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν ακόμα κι από τα μέσα του Νοέμβρη, γεγονός πολύ βοηθητικό σε όποιον ψάχνει να κάνει ένα ταξιδάκι έχοντας υπόψιν του αυτό τον κοινό παρονομαστή. Στολισμοί, εορταστικές καμπάνιες και κυριότερα το επίκεντρο όλου αυτού που ακούει στο όνομα Χριστουγεννιάτικες αγορές είναι διαθέσιμα για το διάστημα πάνω-κάτω του διμήνου, αναλόγως και της πόλης, οπότε κατ’ αυτή την έννοια όλοι μπορούν να βολευτούν στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα.

Όχι τίποτε άλλο, το ενδεχόμενο να ζητείται υπερβολικό αντίτιμο για τις μέρες αυτές καθ’ αυτές των Χριστουγέννων είναι τα τελευταία χρόνια παραπάνω από σίγουρο, οπότε καλό είναι να ταξιδεύει καθένας όποτε και όπως μπορεί.
Αν όμως αποφασίσει τελικώς να το πράξει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει τσεκάρει τις ημερομηνίες λειτουργίας των αγορών που πολλές φορές είναι στις 22-23 Δεκέμβρη κάτι που σημαίνει ότι δε θα τις προλάβει ανοικτές. Οφείλει τέλος να μελετήσει και το «ειδικό καθεστώς» που επικρατεί σε κάθε πόλη μιας και πολλά καταστήματα εστίασης κλείνουν παραμονές κι ανήμερα, με τον κίνδυνο να βρεθεί πεινασμένος και νηστικός χρονιάρες μέρες να είναι ορατός. Παθών και μαθών, οπότε για σιγουριά κι εγώ επικαλούμαι τον κανόνα λίγο πριν/ λίγο μετά...

Grund, Λουξεμβούργο
Cover1.jpg

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά και κάνω πάλι τέτοιο πρόλογο θα μου πείτε, μήπως επειδή έκανα την ανάλογη έρευνα κι έπραξα συνετά; Βεβαίως και όχι, δεν είμαι τέτοιος τύπος, απλώς βασίστηκα στο ταξιδιωτικό μου ένστικτο και τώρα ψάχνω αφορμή να ξεκινήσω ακόμα μία ιστορία μιας και δε σας κρύβω, μου έλειψε το γράψιμο και κάπως πρέπει να ξεκινήσω... :cool: :p

Από τη μία λοιπόν το μεγάλο Δουκάτο (Λουξεμβούργο) στις αρχές του Δεκέμβρη, ένα μέρος που έτσι κι αλλιώς είχα την περιέργεια να επισκεφτώ κάποια στιγμή κι όταν βρήκα αεροπορικό σε τιμή τζακ ποτ επτά μήνες πριν δε το σκέφτηκα καθόλου, αγνοώντας σε πρώτη φάση το Χριστουγεννιάτικο της υπόθεσης, να όμως που μου βγήκε και ήταν ωραίο.

Από την άλλη η πόλη των Ποντικιών (Μέμινγκεν), ένα ταξίδι που κλείστηκε τον περασμένο Αύγουστο με το πολύ σοβαρό κριτήριο «να πάω κάπου απευθείας, για λίγο, δίχως να χρειαστεί άδεια από τη δουλειά», μια πόλη στη Βαυαρία που ζει κι αυτή τις γιορτές με τον τρόπο της.

Marktplatz, Μέμμινγκεν
Cover2.jpg

Ιστοριούλα δύο σε ένα και ελπίζω σύντομα και νοικοκυρεμένα, χωρίς πολλά περιττά, που προσδοκώ τουλάχιστον να δώσει ιδέες σε κάποιους.

Αρκετά είπα πάλι, ας περάσουμε στη δράση!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Καιρός ήταν. Άνοιξε και το τριώδιο!
Κατάλληλος καιρός για άλλη μια ιστορία. ;)

Ωραίο μπουφάν Ψηλέ!
Ευχαριστώ, είναι η καλύτερη επένδυση που 'χω κάνει τελευταία. Στο Λουξεμβούργο με λίγους βαθμούς πάνω απ' το μηδέν εγώ έσκαγα!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Προετοιμασία & σχεδιασμός

Καλά μη φανταστείτε, μετά από δύο μεγάλα ταξίδια σε άλλες ηπείρους μέσα σ’ ένα εξάμηνο είχα κάψει ότι ταξιδιωτική φαιά ουσία είχε απομείνει σ’ αυτό το κομμάτι, οπότε η έρευνα μου ήταν καθαρά τυπική. Πιο συγκεκριμένα,

Όσον αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια, βοήθησαν οι προσφορές του Μαΐου της Aegean και το εισιτήριο (μεσω Αθηνών) για Λουξεμβούργο κλείστηκε στα 130€ με Flex ναύλο, γιατί φοβόμουν πιθανή μετάθεση ημερομηνιών. Τέλη Αυγούστου κλείστηκε και αυτό για Memmingen με την Ryan της καρδιάς μας σε κόστος 85€ μετ’ επιστροφής, για απευθείας σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μεταξύ 26-28 του Δεκέμβρη.

Αυτό που γνώριζα και περίμενα κατά κάποιο τρόπο ήταν η λεγόμενη «κεφαλιά» που θα έτρωγα στις διαμονές, οπότε έβαλα τα μεγάλα μέσα, όπως υπόλοιπο πορτοφολιού, κωδικό Booking που μου παραχώρησε ευγενικά άλλο μέλος, πληρωμή με visa για επιστροφή χρημάτων και τα σχετικά. Κράτηση στο «Hotel Zurich» στο Λουξεμβούργο με τιμή λίγο κάτω των 120€ σε ένα τυπικά ικανοποιητικό δωμάτιο και αντίστοιχα λίγο πάνω από τα 130€ στο Μέμινγκεν και το ωραίο ξενοδοχείο «Josepp’s Hotel am Hallhof» ,σε μια αρκετά καλή επιλογή. Δε τα λες και φθηνά σίγουρα αλλά τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια...

map2.jpg map4.jpg

Από κει και πέρα δε μπορώ να πω ότι χρειάστηκε κάτι άλλο, τουλάχιστον όσον αφορά τις προκρατήσεις που κάνω σε τέτοιου τύπου εκδρομές, πέρα από την έκδοση εισιτηρίων για το λεωφορείο του αεροδρομίου στο Memmingen μέσω της επίσημης ιστοσελίδας (mm-acs.ditix.shop) για λόγους ευκολίας κάτι που δεν ήταν απαραίτητο, σε κόστος 3,5€ ανά διαδρομή.

Τέλος, όπως πάντα το αγαπημένο φόρουμ ήταν εδώ για να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάρτιση του ηλεκτρονικού χάρτη για το Λουξεμβούργο, όχι όμως τόσο πολύ για το Μέμμινγκεν που σπανίζουν:

map1.jpg map3.jpg

Ας δούμε τι τελικά κατάφερα... :cool:

alma

Member
Συμφωνώ απόλυτα για τις ημερομηνίες. Δεν προτιμάμε ταξίδια ανήμερα Χριστούγεννα.
Πρώτον τα περνάμε οικογενειακά.
Δεύτερον, σε πολλές χώρες επίσης τα περνούν οικογενειακά, οπότε ανήμερα μπορεί να βρεις ερημιά στο δρόμο.

Ή λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή μετά αν πρόκειται για χώρα όπου οι στολισμοί διατηρούνται και αρχές Ιανουαρίου(Πορτογαλία, Μάλτα,Ελλάδα κλπ).

Περιμένω τη συνέχεια. 🎄

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Συμφωνώ απόλυτα για τις ημερομηνίες. Δεν προτιμάμε ταξίδια ανήμερα Χριστούγεννα.
Πρώτον τα περνάμε οικογενειακά.
Πολύ σωστά, είναι κι αυτός ένας σοβαρός λόγος για διαφορετικές ημερομηνίες ταξιδιού. :)
Δεύτερον, σε πολλές χώρες επίσης τα περνούν οικογενειακά, οπότε ανήμερα μπορεί να βρεις ερημιά στο δρόμο.
Μεγάλη αλήθεια, μου έχει συμβεί πρόσφατα στην Πράγα, στην Κοπεγχάγη κ.α.
Ή λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή μετά αν πρόκειται για χώρα όπου οι στολισμοί διατηρούνται και αρχές Ιανουαρίου(Πορτογαλία, Μάλτα,Ελλάδα κλπ).
Επίσης το ίδιο ισχύει (πριν και μετά) στην Πολωνία και την Τσεχία σε αρκετές πόλεις.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Η ανταπόκριση της τελευταίας στιγμής. Πάλι καλά...

Φαινομενικά τίποτε το ανησυχητικό. Μια απλή καθυστέρηση που απ’ ότι έμαθα οφείλονταν σε εργασίες του αεροδιαδρόμου στο Ελ. Βενιζέλος, κάτι που καθυστέρησε όπως είναι λογικό την αναχώρηση μου για Αθήνα, ήταν και θελκτικά τα κρασάκια στο lounge, ε δεν έδωσα εξ’ αρχής πολλή σημασία:

DSC_0704a (1).jpg

Μόνο όταν έφτασα στην πρωτεύουσα συνειδητοποίησα πως ήταν αδύνατο να προλάβω την ανταπόκριση υπό κανονικές συνθήκες, ευτυχώς όμως το προαναφερθέν πρόβλημα επηρέασε αλυσιδωτά όλες τις πτήσεις με αποτέλεσμα να φτάσω εν τέλει στην πύλη κατά επιβίβαση και δυόμισι ώρες αργότερα να βρίσκομαι στο σαφώς πιο κρύο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου, έπειτα από μια ξεκούραστη κατά τα άλλα πτήση:

DSC_0704a (2).jpg
DSC_0704a (3).jpg

Άμεση ήταν και η πρώτη μου επαφή με τον κανονισμό του κρατιδίου, κάτι που μαθαίνει κανείς αμέσως μόλις βγει στο χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου μιας κι αναγράφεται παντού, πως όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν, για ντόπιους κι επισκέπτες. Καταπληκτικό! Ένα τέτοιο χρησιμοποίησα κι εγώ με τον αριθμό 29, που με έφερε 20 λεπτά αργότερα στον κεντρικό σιδηροδρομικό της πόλης όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο μου, το οποίο βρήκα με αρκετή αναζήτηση καθώς δεν ήταν ορατή η στενή του πόρτα:

DSC_0704a (4).jpg

Το περιπετειώδες Check in ολοκλήρωσε η -τουλάχιστον αξιοπρόσεχτη- μπαργούμαν (!) η οποία άνοιξε το παραθυράκι της μεσοτοιχίας μεταξύ του διαδρόμου του καταλύματος και του μπαρ (!!) δίνοντας μου το κλειδί και σημειώνοντας αριθμούς ταυτότητας κυριολεκτικά πάνω σε μια στοίβα από άδεια μπουκάλια. Ωραία πράγματα (για κάτι τέτοιες εμπειρίες ζώ), με το δωμάτιο εν τέλει να είναι παραπάνω από τίμιο για τα δεδομένα του.

Υπό άλλες συνθήκες και σε πολλές από τις πόλεις της Ευρώπης ίσως να ήμουν σε απόλυτη εγρήγορση μιας και η γειτονιά θύμιζε αρκετά το Cape town που το ‘χα και πρόσφατο, όχι όμως στην συγκεκριμένη, όχι το Λουξεμβούργο. Αυτά σκεφτόμουν όσο άφηνα πίσω μου τον γειτονικό πεζόδρομο και τη βαβούρα των αλκοολικών μεταναστών κι έβγαινα στη λεωφόρο «de la Liberté» με σκοπό να εκκινήσω έτσι τη γνωριμία μου με το μέρος:

DSC_0704a (5).jpg
DSC_0704a (6).jpg

Η πορεία μου διακόπηκε απότομα μιας και η πρώτη από τις ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες αγορές βρέθηκε μπροστά μου, όμορφη και γεμάτη ασφυκτικά με πολύ κόσμο, κέφι, εκλεκτά εδέσματα και ζωντανή μουσική:

DSC_0704a (7).jpg
DSC_0704a (9).jpg

Το σκέφτηκα αλλά βαριόμουν να περιμένω στις μεγάλες ουρές, έτσι αφού πήρα τις φωτογραφίες μου συνέχισα αλλάζοντας κατεύθυνση με σκοπό το κέντρο της πόλης που προσέγγιζα διαμέσου της ξακουστής γέφυρας «La Passerelle» που αποτελεί άλλωστε ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης, μέρος που παράλληλα με βοηθούσε να αντιληφθώ την ιδιαίτερη δόμηση αλλά και την ομορφιά της:

DSC_0704a (10).jpg

DSC_0704a (11).jpg

Ακόμα μία Χριστουγεννιάτικη αγορά με το όνομα «Wantermaart» ακριβώς απέναντι από τον καθεδρικό ναό του 17ου αιώνα «Notre-Dame of Luxembourg» ήταν στο προσκήνιο και τη φορά αυτή τα πράγματα έδειχναν περισσότερο χαλαρά, τουλάχιστον από πλευράς εξυπηρέτησης των καταστημάτων:

DSC_0704a (12).jpg
DSC_0704a (13).jpg

Δε θα μπορούσα λοιπόν να μη κάνω μια στάση για το απαιτούμενο καλωσόρισμα σε χριστουγεννιάτικο ρυθμό με το κλασσικό ποτό που ακούει στο όνομα Glühwein και σερβίρεται αφειδώς σε κάθε τέτοια αγορά της Ευρώπης:

DSC_0704a (14).jpg

Το ζητούμενο όμως ήταν άλλο, κάτι που σκεφτόμουν περπατώντας προς το «Palais de Justice» που βρισκόταν λίγο πριν στη διαδρομή μου, έχοντας απώτερο σκοπό να θαυμάσω αυτή την υπέροχη νυχτερινή θέα του κάτω μέρους της χτισμένης σε επίπεδα αυτής πόλης που αντιλαμβανόμουν ήδη καλύτερα:

DSC_0704a (15).jpg

Αυτό που δεν ήξερα είναι πως θα φτάσω ως εκεί μιας και ο χάρτης έδειχνε ότι βρισκόμουν στο σωστό σημείο, σκαλιά όμως δεν υπήρχαν πουθενά! Τελικά ευτυχώς που το μυαλό μου έκοψε βρίσκοντας το ασανσέρ «Plateau St. Esprit Grund» που χρησιμοποιούσαν άπαντες κι οδηγούσε ακολούθως σε μια στοά που με τη σειρά της έβγαζε μπροστά στο σημείο που έβλεπα προηγουμένως από ψηλά. Ακριβώς μπροστά στον ποταμό Alzette που διέρχεται του Λουξεμβούργου:

DSC_0704a (17).jpg
DSC_0704a (18).jpg

DSC_0704a (19).jpg

Είναι περιττό νομίζω να μιλήσω για το συγκεκριμένο μέρος που αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο ωραίο είναι. Γιατί να το κάνω άλλωστε όταν υπάρχουν τέτοιες φωτογραφίες πάνω στη γέφυρα «du Grund» που βρίσκεται εκεί:

DSC_0704a (20).jpg

Αν και ήξερα κατά που θα πάω, έκανα αρχικά μια βόλτα για περισσότερες ακόμα φωτογραφίες στην πολύ όμορφη αυτή γειτονιά συναντώντας και κόσμο που βολτάριζε μιας και τα μπαράκια και τα εστιατόρια είναι αρκετά στην περιοχή:

DSC_0704a (21).jpg

DSC_0704a (22).jpg

Εντάξει, καλές οι αγορές, καλά τα Glühwein, αλλά φτάνει λίγο με τις αηδίες!
Είχε έρθει η ώρα για πατροπαράδοτο σκοτεινό ξύλινο μπαρ, συνοδεία μιας πολύ γεμάτης τοπικής παγωμένης πίντας μπύρας , κάτι που έκανα καθήμενος στο σκαμπό του «Scott's Pub» που βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στη λίστα μου:

DSC_0704a (23).jpg

Ήταν η ώρα που εμφανίστηκε μέσω μηνύματος ο πολύπειρος σε τέτοιες Ευρωπαϊκές εκδρομές @gio87 ,προκειμένου να μου δώσει τα φώτα του για τη συνέχεια της βραδιάς.
  • Πήγαινε στο «Café des Artistes» με τα κεριά και όλους τους ντόπιους που τραγουδάνε γύρω απ’ το πιάνο
  • Που να τρέχω φίλε τέτοια ώρα, είναι κι 90 μέτρα μακριά… :haha:
DSC_0704a (24).jpg

Και να ‘μαι, αφήνοντας με συνοπτικές διαδικασίες το ένα πηγαίνοντας στο άλλο, ένα όμορφο, ατμοσφαιρικό μπαράκι με πάρα πολύ ωραίο κόσμο που δε πρέπει να παραλείπει κανένας όταν βρεθεί σε τούτα τα μέρη:

DSC_0704a (28).jpg

Δεν έχω παράπονο, παρόλο που επικρατούσε το αδιαχώρητο ήπια τις μπυρίτσες μου κι άκουσα τα τραγούδια των θαμώνων. Σίγουρα μια πολύ ωραία φάση:

DSC_0704a (26).jpg
DSC_0704a (27).jpg

Ίσως πάλι αυτή η τελευταία να ήταν η καλύτερη εισαγωγή μου στο μέρος, σκεφτόμουν όσο περπατούσα στο δρόμο της επιστροφής προς το ξενοδοχείο μέσω της γέφυρας.

DSC_0704a (29).jpg

Καθόλου άσχημα για τις πρώτες ώρες στο Λουξεμβούργο…:cool:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.402
Μέλη
40.035
Νεότερο μέλος
Fay Dem