Περού ΠΕΡΟΥ (Ειρηνικός Ωκεανός - Άνδεις - Αμαζόνιος) ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
27 ημέρες! :shock: Πώς πήγες, με πρακτορείο ή ανεξάρτητα?

Ανεξάρτητα, με δικές μου επιλογές σε πρόγραμμα,διαμονή,μετακινήσεις κλπ.,αλλά τα είχα ρυθμίσει όλα απ'εδώ με περουάνικο πρακτορείο.Είχαμε βέβαια ανατροπές και απρόοπτα αλλά.......μη σου πω ότι΄κατέληγαν πάντα καλύτερα.
Πάντως χρειάζεται "επιεικώς" 6 εβδομάδες το λιγότερο.
 

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
ΣΥΓΓΝΩΜΗ griego για την παρεμβολή στο θέμα σου.:(Θα......συμαζευτώ.:)

Καταπληκτική και λεπτομερέστατη διήγηση.:clap:
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
όχι, παιδί μου, μη συμμαζευτεί κανείς απ' τους δυο! ίσα ίσα έτσι πλουτίζεται περισσότερο η ιστορία και μαθαίνουμε κι εμείς πέντε πράγματα!
griego, εκπληκτικός! περιμένουμε!!!
 

griego

Member
Μηνύματα
15
Likes
34
Το Ισπανικό στοιχείο κυριαρχεί απ’ άκρη σ’ άκρη στη Λίμα, την πόλη των Βασιλέων ή αλλιώς την «πέρλα του Ειρηνικού». Είναι πανίσχυροι οι ιστορικοί δεσμοί του Περού με την Ισπανία, την πάλαι ποτέ αποικιακή, κατοχική και δυναστική δύναμη στη Λατινική Αμερική, μία σχέση αγάπης και μίσους. Οι conquistadores και ο επικεφαλής τους και ιδρυτής της πόλης Φρανσίσκο Πιζάρο, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, άφησαν τη σφραγίδα τους εδώ. Η ιστορία της Ισπανικής αποικιοκρατίας στη Λατινική Αμερική είναι κυριολεκτικά βαμμένη με πολύ αίμα και κρύβει πολλές κατάμαυρες σελίδες της Ευρωπαικής ιστορίας.
Μία βραδιά πριν την αναχώρηση για το παραδοσιακό Κούσκο, βρήκα την ευκαιρία για μία βραδινή βόλτα στην Plaza De Armas η οποία αποκαλύπτει μια γοητευτική όψη της ιστορικής Λίμα. Εντυπωσιακό στοιχείο: κάθε μικρή ή μεγάλη κοινότητα του Περού, από την πρωτεύουσα Λίμα μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι των Άνδεων έχει ονομάσει την κεντρική της πλατεία Plaza De Armas! Οι Περουβιανοί τιμούν με κάθε τρόπο, σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε πόλη και χωριό τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας τους και τις μεγάλες προσωπικότητες του αγώνα τους για ανεξαρτησία από τους Ισπανούς κατακτητές.
Στην όμορφα φωτισμένη τη νύχτα Plaza De Armas λοιπόν, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί θαυμάζει κανείς τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, το προεδρικό μέγαρο και άλλα όμορφα κτίρια καθαρής Ισπανικής αρχιτεκτονικής, με καμάρες και τα ιδιαίτερα και χαρακτηριστικότατα μπαλκόνια.
 

griego

Member
Μηνύματα
15
Likes
34
Άλλο ένα όμορφο και ζεστό πρωινό στη Λίμα. Φορώντας βερμούδα και t-shirt, αλλά με χειμωνιάτικα ρούχα στις βαλίτσες, βρισκόμαστε στο Jorge Chávez International Airport για την πτήση προς Κούσκο, την ιστορική πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκα και κύριο τουριστικό προρισμό του Περού. Δεν νοείται ξένος τουρίστας να επισκέφτεται το Περού, χωρίς να «προσκυνήσει» μεταξύ άλλων το Μάτσου Πίτσου, το κατεξοχήν σύμβολο το μεγαλείο του πολιτσμού των Ίνκας, στην ιστορική πρωτεύουσα της σημαντικότερης αυτοκρατορίας της Λατινικής Αμερικής, που στην ακμή της εκτεινόταν σε όλο σχεδόν το μήκος των Άνδεων, από τη σημερινή Κολοβία στο βορρά ώς τη Χιλή στο νότο.

Πετάξαμε για Κούσκο με τη LAN PERU, Χιλιανών συμφερόντων αεροπορική εταιρία. Αεροσκάφος ολοκαίνουριο και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Η πλειοψηφία των επιβατών ήταν τουρίστες, ως επι το πλείστον νεολαία. Τολμώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από τη LAN, η οποία μου άφησε άριστες εντυπώσεις και σαφώς καλύτερες,ακόμη κι’ από την πολυδιαφημισμένη, διάσημη και καταξιωμένη KLM. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι η βαθιά οικονομική διείσδυση της Χιλής στο Περού, παρά την ιστορική τους έχθρα και αντιπαράθεση. Πολλές επιτυχημένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Περού, όπως η LAN, εμπορικά κέντρα στη Λίμα, μεγάλα εμπορικά καταστήματα όπως τα Saga Falabella, αλλά και η δημοφιλης αλυσίδα φαρμακείων Inca Farma είναι Χιλιανών συμφερόντων. Για όλους τους Λατινοαμερικάνους, ολόκληρη η ισπανόφωνη Λατινική Αμερική θεωρείται σχεδόν εννιαίος οικονομικός χώρος ανταγωνισμού με κατ’ εξοχήν συνδετικό στοιχείο την κοινή γλώσσα. Αν εμείς κατορθώσαμε (?) σε 50 χρόνια να εννοποιήσουμε οικονομικά την Ευρώπη, η Λατινική Αμερική μπορεί όχι μόνο οικονομικά αλλά ακόμα και πολιτικά να ομοσπονδιοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες (κάτι όμως που εναγονίως προσπαθούν πολλοί να αποτρέψουν για ευνόητους λόγους).

Η πτήση ήταν όμορφη με το σκηνικό που αντίκρυζα από το αεροπλάνο καθώς πλησιάζαμε το Κούσκο άκρως εντυπωσιακό, με τις χιονισμένες κορυφές των Άνδεων, τους αιωνόβιους παγετώνες, αλλά και σίγουρα ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά τη διαδικασία της καθόδου το αεροπλάνο κυριολεκτικά πετάει ανάμεσα από καταπράσινα κοφτά βουνά, με σχεδόν κάθετες πλαγιές. Μία απότομη στροφή και να το όμορφο Κούσκο με τα παραδοσιακά του σπιτάκια, στο μέσο της καταπράσινης κοιλάδας.
Το Κούσκο βρίσκεται στο κέντρο της οροσειράς των Άνδεων, σε υψόμετρο 3.400m, νοτίως της Ιερής Κοιλάδας των Ίνκα (Valle Sagrado). Για κάποιον που δεν έχει βρεθεί ποτέ σε υψόμετρο πάνω από 700m, η απότομη μετάβαση από το επίπεδο της θάλασας (Λίμα) στα 3,5 χιλιάδες μέτρα μπορεί να έχει πολύ δυσάρρεστες συνέπειες. Μόλις άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου, και παρά τις πρειδοποιήσεις της Περουβιανής παρέας μου για αργές κινήσεις και αποφυγή της οποιαδήποτε κόπωσης όταν φτάσουμε στο Κούσκο, προσωπικά δεν αισθάνθηκα καμία διαφορά, πέραν των καιρικών συνθηκών. Από τη ζέστη της καλοκαιρινής Λίμα στη συνεφιά και το κρύο του Κούσκο. Πήραμε τις βαλίτσες μας από το γεμάτο με τουρίστες αεροδρόμιο και κατευθυνθήκαμε με βανάκι στο ξενοδοχείο.
Οι δρόμοι του Κούσκο είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες βροχές. Ολόκληρη η επαρχία τουΚούσκο είχε κυρηχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη μέρα, λόγω των καταρακτωδών βροχών που είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, με κυριότερο τις κατολισθήσεις. Βλέπετε, ο Γεννάρης και ο Φλεβάρης είναι οι μήνες των βροχών στην Ιερή Κοιλάδα και ίσως όχι η ιδανικότερη περίοδος για να επισκεφτεί κανείς το Κούσκο. Ήταν πασιφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην κατά τα άλλα γεμμάτη από τουρίστες όμορφη και παραδοσιακή πόλη, με συνεργεία να εργάζονται στις γειτονιές προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Το Κούσκο είναι μία κατεξοχήν παραδοσιακή πόλη, αλλά στα μάτια μου φάνταζε ως ένα πολύ μεγάλο χωριό με γειτονιές που μου θύμιζαν έντονα παραδοσιακό χωριό της κλασσικής (λίγο φτωχικής αλλά όμορφης) ορεινής Ελληνικής επαρχίας. Θα τολμούσα να πω, θέλοντας να περιγράψω σε έναν Έλληνα το Κούσκο, ότι η κοντινότερη αντίστοιχη εικόνα που εμείς έχουμε, είναι αυτή της Αράχωβας – ορεινή παραδοσιακή κωμοπολη, αλλά και απόλυτα τουριστική, χωρίς όμως (ευτυχώς για την περίπτωση του Κούσκο) το γνωστό ενοχλητικό και θορυβώδες Ελληνικό “τζιπάτο βλαχο-Jet set”. Κάποιες όψεις του Κούσκο, κυρίως στις φτωχογειτονιές, δεν ήταν «κοσμοπολίτικες» (το λέω ευγενικά, αλλά καθόλου επικριτικά και υποτιμητικά) για τη no1 τουριστική πόλη της χώρας. Ωστόσο, η γνήσια ομορφιά της Περουβιανής επαρχίας είναι πραγματικά αυθεντική χωρίς (ευτυχώς) να έχει τίποτα το κοσμοπολίτικο, με τα δικά μας δεδομένα.
Καθώς κατευθυνόμασταν προς το ξενοδοχείο, o οδηγός μας θέλησε να κάνει ένα πέρασμα από την Plaza De Armas, για μια σύντομη πρώτη γνωριμία με την κεντρική πλατεία της πόλης. Μια πραγματικά πανέμορφη πλατεία με αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα, μπροστά από τον κυριολεκτικά τεράστιο και επιβλητικό καθεδρικό ναό του Κούσκο, ένα απίστευτο αρχιτεκτονικό θαύμα. Οδηγώντας σε πολύ στενά, πανέμορφα, πλακόστρωτα σοκάκια με απότομες ανηφόρες και κατηφόρες, φτάσαμε στον όμορφο ξενώνα μας. Παραδοσιακός κι αυτός, σε απόλυτη αρμονία με το μοναδικό χαρακτήρα της πόλης. Καθήσαμε λίγο να ξαποστάσουμε μπροστά στο τζάκι που ζέσταινε το όμορφο εσωτερικό αίθριο του ξενώνα, πίνοντας ένα ζεστό mate de coca (τσάι από φύλα κόκας) που μας προσέφεραν για να βοηθήσει τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί καλύτερα στα 3,5 χιλιάδες μέτρα υψομέτρου του Κούσκο. Τα φύλα κόκας είναι ένα εντελώς φυσικό προιόν με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων που χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν οι Ίνκας, μεταξύ άλλων και για τη φυσική τόνωση του οργανισμού και την ομαλή προσαρμογή του στα μεγάλα υψόμετρα των Άνδεων και τις υψομετρικές διαφορές. Και φυσικά η παρεξηγημένη φυσική κόκα ουδεμία παρενέργεια έχει, ούτε φυσικά και σου δίνει καμιά ιδιάιτερη αίσθηση ευφορίας, όπως πολλοί φίλοι μου εδώ φαντάστηκαν πονηρά. Μόνο η επεξεργασμένη κόκα με τη μορφή άσπρης σκόνης είναι αυτή που έχει τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες – τα άκακα πράσινα φυλαράκια κόκας είναι τόσο αθώα και ευεργετικά που είναι να απορεί κανείς πως μπορούν να μετατραπούν σε κάτι τόσο εγκληματικό και επικίνδυνο...
2 ώρες μετά την άφιξή μας στο Κούσκο και καθώς ξεκουραζόμασταν στα δωμάτια όπως μας συνέστησαν, μετά το ζεστό mate de coca, το απογευματινό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας που περιελάμβανε tour μέσα στην πόλη του Cuzco ανατράπηκε βίαια και σχεδόν δραματικά για μένα, λόγω φοβερής αδιαθεσίας. Πίστευα ότι η πολύ καλή μου φυσική κατάσταση με είχε βοηθήσει να προσαρμοστώ άνετα και χωρίς κανένα πρόβλημα στο υψόμετρο του Κούσκο. Μέσα σε 2 ώρες λοιπόν μετά την άφιξη μου στα 3.500m των Άνδεων, εντελώς αιφνίδια, μετά από έντονη ζάλη και φοβερή ναυτία, κατέρρευσα κυριολεκτικά. Σχεδόν ανέκτησα τις αισθήσεις μου το βράδυ της ίδιας μέρας – για κάμποσες ώρες δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα. Το λέω αυτό για να μην υποτιμήσει κανείς τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το μεγάλο υψομέτρο στον οργανισμό – δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρει αψήφιστα. Και μιλάμε για υψόμετρα στην περίπτωση των Άνδεων που ξεπερνούν κατά πολύ το υψηλότερο σημείο της Ελλάδας – τον Όλυμπο. Ακόμα πιο εντυπωσιακό σε τέτοια υψόμετρα είναι η ταχύτητα με την οποία που μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα στον οργανισμό, ακόμα και με μία υψομετρική διαφορά 100m. Είδα τουρίστες να παρουσιάζουν ταχύτατα δυσφορία, ακόμα και μέσα σε 100m υψομετρικής διαφοράς, ανεβαίνοντας με το βανάκι τους λόφους γύρω από το Κούσκο. Φυσικά δεν θέλω να πανικοβάλλω κανέναν. Σε καμία περίπτωση ότι συνέβη σε εμένα δε συμβαίνει σε όλους τους άλλους τουρίστες. Απλά τονίζω ότι ένας Έλληνας που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια υψόμετρα, πρέπει να έχει στο νού του και αυτήν την παράμετρο, και αυτό το ενδεχόμενο.
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Που εισαι; Γιατι αργεις; Περιμενουμε την συνεχεια :clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap:
 

lillia

Member
Μηνύματα
66
Likes
29
Επόμενο Ταξίδι
βόλος-πήλιο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησί του Πάσχα
πολυ ομορφη η ιστορια σου... ανυπομονω για τη συνεχεια
 

meli

Member
Μηνύματα
1.261
Likes
365
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ολος ο κόσμος
Με εχεις καθηλωσει με την περιγραφη σου!!!:clap::clap::clap:
Περιμενω ανυπομονα την συνεχεια...Ειναι ενας ονειρεμενος προορισμος για μενα!! Σευχαριστω!!
 

FRIDA08

Member
Μηνύματα
445
Likes
1.298
Επόμενο Ταξίδι
???Covid Era
Ονειρεμένο Ταξίδι
Διάστημα
Καλησπέρα σε όλους. Ποια είναι η καταληλότερη περίοδος για να επισκευτεί κανείς το Περού και να κινηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας? (λίμα, αμαζόνιο, μάτσου-πίτσου και άλλα). Επίσης σε μια γρήρορη έρευνα για εισιτήριο δεν βρήκα κάτι κάτω από 1200 ευρώ και αυτό σε συνδιασμό με πτήση από λονδίνο. Ξέρετε αν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό?
Το περού αποτελεί το μεθεπόμενο μεγάλο ταξίδι στο πρόγαμμά μου και δεν ρωτάω για συγγεκριμένες ημερομηνίες κτλ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

imalan01

Member
Μηνύματα
31
Likes
35
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΝΔΙΑ
Στο Περού είχα σχεδιάσει να πάω πέρσι... αλλά ας όψεται η γρίπη... φέτος περιορίστηκα στην Ευρώπη αλλά μετά από αυτά που διάβασα του χρόνου ελπίζω να είμαι εκεί.... άψογος!!!!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.314
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλησπέρα σε όλους. Ποια είναι η καταληλότερη περίοδος για να επισκευτεί κανείς το Περού και να κινηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας? (λίμα, αμαζόνιο, μάτσου-πίτσου και άλλα). Επίσης σε μια γρήρορη έρευνα για εισιτήριο δεν βρήκα κάτι κάτω από 1200 ευρώ και αυτό σε συνδιασμό με πτήση από λονδίνο. Ξέρετε αν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό?
Το περού αποτελεί το μεθεπόμενο μεγάλο ταξίδι στο πρόγαμμά μου και δεν ρωτάω για συγγεκριμένες ημερομηνίες κτλ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλό είναι να αποφύγεις τον ελληνικό χειμώνα. Έχω πάει όλες τις εποχές (και τώρα από Περού γράφω) και για μένα η καλύτερη είναι η ελληνική άνοιξη, αλλά γενικώς πλην Νοε-Φεβ (λόγω βροχών), όλα ΟΚ είναι, κι ακόμη κι αυτή η περίοδος δεν είναι απαγορευτική.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.116
Μηνύματα
880.708
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom