Μολδαβία Πέρα από το Δνείστερο: Ταξίδι στη χώρα που δεν είναι χώρα!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Η αντίστροφη μέτρηση

Η κατασκευή του συμμετρικού πάρκου «Catedralei» συνέπεσε με αυτή του καθεδρικού ναού κατά το 1830. Ένας ναός που και αυτός αντιμετώπισε τις καταστροφές του πολέμου, έκλεισε, χτίστηκε εκ νέου μαζί με το καμπαναριό του και λειτουργεί πλέον αδιάκοπα από το 1996 ως τα σήμερα ως ο κύριος ναός φυσικά της Μολδαβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας:

DSC_0813b.jpg
DSC_0816.JPG

Το φως της ημέρας επιβεβαίωνε τη χθεσινοβραδινή μου σκέψη, πως πρόκειται για ένα πολύ ωραίο σημείο καταμεσής του κέντρου, που άπαντες αφιερώνουν λίγο ή και περισσότερο χρόνο για να το απολαύσουν. Η προέκταση της ευθείας του πάρκου οδηγούσε στον γνωστό πεζόδρομο «Eugen Doga» που συνεχίσαμε κι εμείς τη μεσημεριανή μας βόλτα:

DSC_0818.JPG
DSC_0823.JPG

Αρκετά χάλκινα αγάλματα με θεματολογία από την καθημερινή ζωή, βρύσες, παγκάκια, δέντρα και κατάφυτα παρτέρια με λουλούδια κοσμούν την πλευρά αυτή της πόλης που ουκ ολίγοι ντόπιοι προστρέχουν καθημερινώς:

DSC_0824.JPG
DSC_0830.JPG

Να κι ένα τεχνολογικό δέντρο – γιγαντιαίος φορτιστής, αποτέλεσμα που ελπίζουμε να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα στο προσεχές μέλλον:

DSC_0831.JPG
DSC_0833.JPG

Ο πεζόδρομος κατέληγε σε ένα ακόμη σημαντικό μνημείο που θέλαμε να επισκεφτούμε, το σπουδαίο «Eroilor Comsomolului Leninist» αφιερωμένο στους νέους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά τον πόλεμο:

DSC_0838.JPG

Σχεδόν απέναντι κι αφού περάσαμε πρώτα τη λεωφόρο Grigore Vieru βρήκαμε και το μνημείο του γκέτο «Victimelor Ghetoului» του Κισνάου, ιστορία που ομολογώ πως δε γνώριζα, που με τη σειρά του αφιερώθηκε στη μνήμη των Εβραίων της πόλης που αρπάχτηκαν από το γκέτο και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης:

DSC_0841.JPG
DSC_0843.JPG

Πολλά σημαντικά κι ωραία βλέπαμε, ήταν όμως επιβεβλημένη στιγμή ένα ακόμη διάλειμμα το οποίο οφείλαμε στους εαυτούς μας κι έγινε με χαρά τη Strada Mitropolit Gavriil μπαίνοντας με φόρα στο μαγαζί που βρήκαμε (όχι τυχαία) μπροστά μας:

DSC_0849.JPG
DSC_0850.JPG

Το «Churchill's Whisky Bar» είναι από ‘κείνα τα μαγαζιά που αν βρισκότανε σε καμιά άλλη διασημότερη τρόπον τινά πόλη και όχι στο Κισινάου θα γραφόταν διθύραμβοι. Το λόγο νομίζω μπορείτε να τον αντιληφθείτε μέσω εικονών:

DSC_0853.JPG
DSC_0853b.jpg

Με την ευκαιρία διαπιστώσαμε πως ήμασταν πάλι αρκετή ώρα νηστικοί οπότε βγήκαμε προς αναζήτηση κάποιου εστιατορίου κόβοντας δρόμο για ευκολία και πάλι από το σκιερό πάρκο του καθεδρικού ναού:

DSC_0856.JPG
DSC_0860.JPG

Η αναζήτηση δεν απέδωσε καρπούς καταλήγοντας και πάλι στη γνωστή Ιρλανδική για κάτι γρήγορο, κάνοντας τη θλιβερή διαπίστωση πως τόσες μέρες στη χώρα κι ακόμα δεν είχαμε δοκιμάσει ένα από τα κρασιά της, κάτι που διορθώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες:

DSC_0868.JPG
DSC_0872b.jpg

Με την τάξη να έχει αποκατασταθεί πλέον, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο κάτι που είχαμε μάθει καλά, κάνοντας πρωτίστως μια στάση στο ναό «Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla» που είχε χτιστεί το 1895 αρχικά ως γυμνάσιο θηλέων:

DSC_0879.JPG
DSC_0880.JPG

Το τελευταίο βράδυ είχε κιόλας φτάσει και δε μας έπαιρνε γι’ αναβολές. Από νωρίς για τις πρώτες αναγνωριστικές στο μπαρ του Rockovoy ανάμεσα σε άλλους τουρίστες:

DSC_0884b (1).jpg

Από τη πρώτη νυχτιά όμως κάτι άλλο είχε τραβήξει την προσοχή μας και είχε φτάσει η ώρα να επιβεβαιώσουμε. Πόσοι από σας άραγε θα κατεβαίνατε τη συγκεκριμένη σκάλα προς το υπόγειο ενός χώρου που ακόμα δε ξέραμε περί τίνος πρόκειται;

DSC_0884b (5).jpg

Η νέα μόδα που έχει κατακλύσει την Ευρώπη είναι αυτή των «κρυφών» μπαρ, που μπαίνεις μέσα χτυπώντας κάποιο κουδούνι όπως σ’ αυτό καλή ώρα το συμπαθές μπαράκι που δε βρίσκει κανείς ούτε στους χάρτες. Μια μπύρα για την εμπειρία θα την πίναμε:

DSC_0884b (6).jpg

Εξάλλου η Brothers ήταν ακόμα μια φορά ορθάνοιχτη, περιμένοντας μας για το μεγάλο φινάλε στην εκδρομή:

DSC_0884b (9).jpg

Ωραία εκδρομή! :cool:

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Έπρεπε να περάσουμε έλεγχο διαβατηρίων και να λάβουμε την πολυπόθητη βίζα της Υπερδνειστερίας,
Χρειάζεται βίζα για εσωτερική μετακίνηση; Το εξηγείς λίγο;

Βεβαίως, μπύρα σίτου που για κάποιο λόγο έπαιζε πολύ στην πόλη. ;)
Ανοιχτόχρωμη; Αφιλτράριστη είναι; Γεύση; Όλα μαζί τα ρώτησα!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Χρειάζεται βίζα για εσωτερική μετακίνηση; Το εξηγείς λίγο;
Πρακτικά όχι.
Είναι ένας τυπικός έλεγχος που σου κάνουν στα σύνορα δίνοντας σου αυτό το χαρτάκι (τύπου βίζας) που επισυνάπτω, όπου στη δική μας περίπτωση ήταν για παραπάνω ημέρες καθώς δηλώσαμε διαμονή.
Ανοιχτόχρωμη; Αφιλτράριστη είναι; Γεύση; Όλα μαζί τα ρώτησα!
Ναι σε όλα. Υπέροχη, όπως οι πιο πολλές που δοκιμάσαμε και δε τους το 'χα!

thanos75

Member
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Καταπληκτική ιστορία φίλε μου! Από τις τρεις σημαίες που παρέθεσες, αξίζει να επισημανθεί ότι η σημαία της Υπερδνειστερίας είναι η μόνη που ακόμα διατηρεί το σφυροδρέπανο (Η Αμπχαζία και η νότια Οσετία όχι). Με πάσα επιφύλαξη, πρέπει να είναι η μόνη σημαία χώρας που ακόμα διατηρεί το παραδοσιακό (χωρίς παραλλαγές) σφυροδρέπανο.
Επίσης τα πιροσκί με κιμά που φάγατε (και μου έτρεξαν τα σάλια btw) μου θύμισαν έντονα τα ουκρανικά τσεμπουρέκ που είναι λεπτές τηγανιτές πίτες με ποικίλη γέμιση.
Σε κάθε περίπτωση, ωραιότατο και άκρως ενδιαφέρον ταξίδι σε μια περιοχή που ενώ στο μυαλό μου την έχω ως μια κατάσταση "πίσω από τα χαρακώματα" τελικά οι περιγραφές σου και οι εικόνες σου μου άφησαν μια πολύ ωραία γεύση. Και ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ φιλότιμος....

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Με πάσα επιφύλαξη, πρέπει να είναι η μόνη σημαία χώρας που ακόμα διατηρεί το παραδοσιακό (χωρίς παραλλαγές) σφυροδρέπανο.
Ίσως εθιμοτυπικά επειδή είναι αυτή της Μολδάβικης Σ.Δ. ,όμως οφείλω να πω ότι είδαμε ακριβώς την ίδια σημαία αρκετές φορές δίχως το σφυροδρέπανο.
Επίσης τα πιροσκί με κιμά που φάγατε (και μου έτρεξαν τα σάλια btw) μου θύμισαν έντονα τα ουκρανικά τσεμπουρέκ που είναι λεπτές τηγανιτές πίτες με ποικίλη γέμιση.
Ήταν νοστιμότατα κι εννοείται πως τα πήρα εντελώς στην τύχη! :haha:
μια περιοχή που ενώ στο μυαλό μου την έχω ως μια κατάσταση "πίσω από τα χαρακώματα"
Καμία σχέση, ακριβώς όπως το αντιλήφθηκες και θέλω να πιστεύω πέρασα μέσω της ιστορίας μου.:)
ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ φιλότιμος....
Φιλικοί κι ευγενικοί, θα το γράψω και κατά τον απολογισμό μου.

Σ' ευχαριστώ για τα σχόλια και τα πάντα όμορφα λόγια σου. :)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.150
Μέλη
39.900
Νεότερο μέλος
ankara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom