Παλαιστίνη Παλαιστίνη, εκεί που οι θεοί στρέφουν αλλού το βλέμμα…

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Το Ισραηλ καταπατα βασικα ανθρωπινα δικαιωματα και επιτιθεται σε αμαχους με την πρωτη ευκαιρια.
Πολύ ισοπεδωτική και προκλητική άποψη... ειδικά αν θυμηθούμε ότι Παλαιστίνιοι έχουν βάλλει με μπαζούκας σε περίοδο ειρήνης εναντίον σχολικού λεωφορείου σκοτώνοντας μικρά παιδιά (άμαχοι)! Πραγματικά πώς μπορεί κάποιος να είναι τόσο κοντόφθαλμος;
 

thessaris

Member
Μηνύματα
599
Likes
871
Κατ' αρχήν είναι σαφές και από τα γραφόμενά μου ότι η μεροληψία της συγγραφέως είναι απολύτως δεκτή από μένα, μάλιστα βρίσκω την ιστορία και την περιγραφή της πολύ καλή, άρα μακριά από μένα τα περί μη ανοχής.

tripakias παρακάμπτεις με ευκολία τα τεράστια λάθη της παλαιστινιακής πλευράς με την συνεχή αδιάλλακτη στάση επί δεκαετίες, την καθαρά τρομοκρατική δράση της πιο ισχυρής μερίδας της και πολλά ακόμη. Εδώ στην Ελλάδα όπως πάντα βλέπουμε τα πράγματα εντελώς επιφανειακά και συναισθηματικά με βάση ιδεοληψίες που κυκλοφορούν ευρέως στον κόσμο.
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω την Krazykat γιατί διαβάζοντας το μήνυμα της αισθάνθηκα οτι το έχω γράψει εγώ...
Βεβαίως και δέχομαι οτι μεροληπτώ υπέρ της παλαιστινιακής πλευράς αλλά διευκρινίζω οτι είμαι υπερ του παλαιστινιακού λαού και όχι υπέρ της παλαιστινιακής αρχής. Η μικρή αυτή ιστορία δεν είναι δημοσιογραφικό άρθρο και για το λόγο αυτό έχω νομίζω το δικαίωμα να την εξιστορήσω μέσα από τα μάτια μου, τα συναισθήματα και τα βιώματα μου...
Επέλεξα να επισκεφτώ την Παλαιστίνη γιατί ήταν ο προσωπικός μου όρος για να επισκεφτώ το Ισραήλ, μπορεί σε κάποιους να φαίνεται απλοϊκό αλλά αυτή είναι η δική μου αλήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα αλλά είναι πολύ περισσότερο εξωστρεφείς από τους Ισραηλινούς που παρόλο που έχουν το ρόλο του ισχυρού ο φόβος αποτελεί τροχοπέδη και αυτό είναι πραγματικότητα και όχι εκτίμηση. Το οτι σαν λαός έχει διωχθεί και αυτός και έχει περάσει κατά καιρούς τα πάνδεινα δεν ξέρω αν του δίνει ελαφρά τη καρδία το δικαίωμα να μετατρέπεται από θύμα σε θύτης. Δεν αναφέρομαι στη Χαμάς και την ακραία πολιτική που ακολουθεί, η βία πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται, ζώντας όμως λίγες μέρες και στις δύο χώρες διαπίστωσα την εικόνα που είχα ήδη σχηματίσει στο μυαλό μου...ο παλαιστινιακός λαός είναι σε μειονεκτική θέση και λύση αν και θα έπρεπε δύσκολα θα υπάρξει.
Τέλος θέλω να παρακαλέσω τα μέλη του forum να μην προσπαθήσουμε εμείς να λύσουμε το παλαιστινιακό θέμα από την ασφαλή θέση του υπολογιστή μας...μακάρι να ήταν τόσο απλό.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.031
Likes
12.142
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Πολύ ισοπεδωτική και προκλητική άποψη... ειδικά αν θυμηθούμε ότι Παλαιστίνιοι έχουν βάλλει με μπαζούκας σε περίοδο ειρήνης εναντίον σχολικού λεωφορείου σκοτώνοντας μικρά παιδιά (άμαχοι)! Πραγματικά πώς μπορεί κάποιος να είναι τόσο κοντόφθαλμος;
Τι σχεση εχει ο απλος λαος μ' αυτα; Η κριτικη εγινε πανω στην αποψη του thessaris για το Ισραηλ. Αν ελεγε καποιος πως καλα κανει η Χαμας και σκοτωνει αμαχους, θα απαντουσα αναλογα.

Οι Παλαιστινιοι ζουν ασφυκτικη ζωη και οι Ισραηλιτες ζουν με συνεχη τρομο. Τα μεγαλα θυματα της ιστοριας ειναι οι 2 λαοι. Ευτυχως στο εσωτερικο του Ισραηλ αρχιζει σιγασιγα ο κοσμος και το καταλαβαινει. Κι ολο πληθαινουν οι φωνες τους κατα της πολιτικης της χωρας τους.

Πραγματικα πως μπορει καποιος να ειναι τοσο μονοφθαλμος; Εγω δεν ξερω, μηπως ξερεις εσυ;
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Ναμπλούς

Η Ναμπλούς, χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής Νεάπολης, είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής όχθης με πληθυσμό γύρω στους 130.000 κατοίκους. Ανήκει στη λεγόμενη Ζώνη Α των παλαιστινιακών εδαφών γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται κάτω από πλήρη παλαιστινιακό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση και να αναφέρω ότι η Δυτική Όχθη χωρίζεται σε 3 περιοχές, την Α που αναφέρθηκε και αποτελεί το 3% , τη Β που αποτελεί το 27% όπου μεν τον πολιτικό έλεγχο έχουν οι Παλαιστίνιοι αλλά τον στρατιωτικό Ισραηλινοί και τέλος τη Γ και μεγαλύτερη όπου αποτελεί το 70% και βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο. (στοιχεία με βάση το Lonely Planet 2010)
Η Ναμπλούς έτσι ανήκει στις πόλεις όπου η είσοδος για τους Ισραηλινούς είναι απαγορευτική, είναι από τις πόλεις που κρατάνε ψηλά τη σημαία της παλαιστινιακής επανάστασης γεγονός που το πλήρωσε πολύ ακριβά μετά το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν εκείνο το χρονικό διάστημα, το 2002 και με αφορμή μια επίθεση αυτοκτονίας οργανωμένη από τη Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 30 ισραηλινούς ο Ισραηλινός στρατός έθεσε σε εφαρμογή μια αιματηρή επιχείρηση με τη Ναμπλούς να αποτελεί από τους κύριους στόχους και ένα από τα σκληρότερα πεδία μαχών. Η πόλη δέχθηκε επίθεση τόσο από τανκ όσο και με εναέριους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα πολλά σπίτια αλλά και σημαντικά μνημεία της να καταστραφούν ολοσχερώς ή να υποστούν σοβαρότατες ζημιές. Τα τελευταία χρόνια η φυσιολογική ζωή έχει επιστρέψει στη Ναμπλούς αλλά δεν παύει να είναι μια πόλη που δεν ξεχνά την ανάγκη για αγώνα και απελευθέρωση, έτσι περπατώντας στους δρόμους της πόλης βλέπεις παντού φωτογραφίες και μνημεία αφιερωμένα σε όσους θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.
Οι εικόνες των μαρτύρων όπως τους αποκαλούν ήταν και από τα πρώτα πράγματα που αντίκρισα με το πάτησα το πόδι μου στην πόλη και σαν πρώτη εικόνα σίγουρα σου προκαλεί περίεργα συναισθήματα αλλά με το που θα πιάσεις κουβέντα με τον πρώτο ντόπιο που θα σε πλησιάσει περίεργα επειδή δεν βλέπει συχνά τουρίστες θα συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή στη Ναμπλούς συνεχίζεται. Δε θα σου μιλήσουν εύκολα για τα όσα έχουν ζήσει ούτε θα αρχίσουν πολιτικές συζητήσεις, θα παινευτούν για το knafeh (κιουνεφέ) και τα σαπούνια τους -καθώς υπάρχουν εργοστάσια που φτιάχνουν μοναδικά σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο- και θα χαρούν που τους δήλωσες ότι έχεις έρθει στην πόλη τους για τουρισμό, θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν σε ότι χρειαστείς και μόλις καταλάβουν ότι προσανατολίστηκες θα σε αποχαιρετίσουν εγκάρδια.

afarm9.staticflickr.com_8174_8003479794_c066848b04_z.jpg


Το κεντρικότερο σημείο της πόλης είναι η πλατεία των μαρτύρων Shaheedsquare, από εκεί μπορείς εύκολα να χωθείς στα στενάκια της παλιάς πόλης.

afarm9.staticflickr.com_8452_8003476717_01eb2d0cf2_z.jpg


afarm9.staticflickr.com_8179_8003480817_c76bba678d_z.jpg


Η παλιά πόλη Al Qasaba είναι για κάποιον που του αρέσουν οι αραβικές αγορές με τα σουκ και τα μικρομάγαζα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αρώματα μπαχαρικών και γλυκών στην ατμόσφαιρα, φρούτα, λαχανικά, πολύχρωμα τουρσιά, σαπούνια απλωμένα σε πάγκους ή σε μικρά μαγαζάκια εικόνες που πάντα με γοητεύουν…

afarm9.staticflickr.com_8313_8003481605_2d7dd20a7a_z.jpg


afarm9.staticflickr.com_8033_8003481930_8e24fa914b_z.jpg


afarm9.staticflickr.com_8307_8003481474_3aa0a37ec0_z.jpg


afarm9.staticflickr.com_8450_8003481034_8a34430499_z.jpg


afarm9.staticflickr.com_8454_8003480222_d8a1d4dcc4_z.jpg


Περιπλανηθήκαμε αρκετά, χαιρετίσαμε και μας χαιρέτισε όλος ο κόσμος κυριολεκτικά και εκείνες τις στιγμές βλέποντας τους ανθρώπους αυτούς να είναι τόσο εγκάρδιοι, τόσο χαμογελαστοί γεμάτοι ενέργεια, παρόλο που ήταν Ραμαζάνι και η μέρα ήταν ζεστή, συνειδητοποίησα πόσο δυνατός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που περνάει δύσκολα αλλά δεν το βάζει κάτω, κοιτάει ψηλά και συνεχίζει.
Το σημαντικότερο τζαμί της Ναμπλούς είναι το Al-Kebir Mosque μας είχαν πει ότι έχει ενδιαφέρον να το επισκεφτείς γιατί είναι χτισμένο πάνω σε μια βυζαντινή εκκλησία αλλά λόγω Ραμαζανιού ατυχήσαμε.
Επίσης λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται το πηγάδι του Ιακώβ που θεωρείται ότι ήταν το μέρος που έδωσε νερό η καλή Σαμαρείτιδα στο Χριστό , εγώ προσωπικά δεν πήγα.


afarm9.staticflickr.com_8460_8003478603_c576f8b628_z.jpg


afarm9.staticflickr.com_8445_8003481255_4c5db88cd5_z.jpg


Από τη Ναμπλούς δε φεύγεις άμα δε φας κιουνεφέ, τυρί λευκό μαστιχωτό τυλιγμένο σε κανταΐφι και πολύ αρωματικό σιρόπι. Θεωρείται η πόλη που κάνει το καλύτερο ανάμεσα σε όλες τις αραβικές πόλεις. Εγώ για να είμαι ειλικρινής παρόλο που το βρήκα πολύ αρωματικό και νόστιμο το έφαγα κρύο ενώ τρώγεται αυστηρά ζεστό γιατί δεν είχε λήξει το Ραμαζάνι όταν το αγόρασα και ντρεπόμουν να το φάω μπροστά στον κόσμο.

afarm9.staticflickr.com_8447_8003483167_b9b45df62e_z.jpg


Να τονίσω ότι γενικότερα στις αραβικές χώρες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ντυμένες σεβόμενες τα μουσουλμανικά ήθη αλλά στην Παλαιστίνη λόγω της έλλειψης τουριστών καλό θα ήταν αυτό να το τηρούμε ακόμα πιο πιστά. Δεν κυκλοφόρησα λεπτό χωρίς μακρύ παντελόνι και πουκαμίσα και φρόντιζα να έχω και τα μαλλιά μου μαζεμένα, επίσης επειδή κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούσαμε τοπικά λεωφορεία και servees ταξί τα οποία μοιραζόμασταν με ντόπιους και πολλές φορές με οικογένειες θεωρήσαμε ότι δεν ήταν σωστό να προκαλούμε με μια δυτικού τύπου εικόνα, όχι γιατί φοβόμασταν αντιδράσεις αλλά καθαρά από θέμα σεβασμού απέναντι σε μια τόσο απλόχερη φιλοξενία.
 

Vito

Member
Μηνύματα
746
Likes
1.019
Μπράβο Nedelja, έτσι είναι όπως τα λές! Ωραία η ανταπόκριση...Συνέχισε την ιστορια:clap: Μιας και εγω δεν κάθομαι να γράψω, γραψε εσύ που τα χεις και πιο φρέσκα..
..Αγαπάμε Παλαιστίνη, αγαπαμε Νάμπλους και ενοείται Χεβρώνα!!!:D
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Μπράβο Nedelja, έτσι είναι όπως τα λές! Ωραία η ανταπόκριση...Συνέχισε την ιστορια:clap: Μιας και εγω δεν κάθομαι να γράψω, γραψε εσύ που τα χεις και πιο φρέσκα..
..Αγαπάμε Παλαιστίνη, αγαπαμε Νάμπλους και ενοείται Χεβρώνα!!!:D
Ευχαριστώ πολύ εξάλλου η δική σου βοήθεια ήταν πολύτιμη...
Εννοείται πως αγαπάμε Ναμπλούς και Χεβρώνα και συμβουλέυω όποιον άλλο βρεθεί να μην παραλείψει να τις επισκεφτεί.
Εσύ γράψε για Ιορδανία όμως...έτσι...;;;:)
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.793
Likes
18.410
Υπέροχη ιστορία και όμορφες φωτογραφίες....την επόμενη φορά που θα βρεθώ στα μέρη εκείνα θα επισκεφτώ και τη Παλαιστίνη, έχουμε πλέον και πολλούς γνωστούς εκεί μέσω..τρίτου και ίσως αξίζει να γράψω κι εγώ ένα ραπόρτο τότε για την κατάσταση.

(αχ πείνασα πάλι βρε Κυριακή :D)
 

alma

Member
Μηνύματα
3.729
Likes
15.110
Ενδιαφέρον και αυτό το κομμάτι της ιστορίας σου,όπως και όλα τα προηγούμενα.Περιμένουμε τη συνέχεια.:clap:
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.725
Likes
14.865
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
και εγώ σε διαβάζω και περιμένω τη συνέχεια.οι φωτό είναι υπέροχες.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
πολυ ωραια και ενδιαφερουσα ιστορία , μπραβο !!
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Σήμερα είδα την ιστορία σου.... θέλω να ξέρεις πως τα "ευχαριστώ" που πάτησα ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω.
Σίγουρα δεν θα λύσουμε εδω μέσα ενα πρόβλημα τόσο μεγάλο, αλλά το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον το να γράφονται απόψεις απο ανθρώπους που αξίζει να διαβάζεις και να προβληματίζεσαι...
Οσο για την ιστορία σου και την ιστορία του καθενός απο οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θέλω να είναι υποκειμενική, αλλιώς θα διάβαζα εγκυκλοπαίδειες ή εφημερίδες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.863
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom