Ιράν Περσία...μια γλυκόπικρη γεύση !!!...

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη

Η συναντηση που σημαδεψε βαθια το ταξιδι μας !!!!!!......

Απογευμα περασμενο, ειχαμε ορεξη για βολτα στην παλια πολη. Ξεκιναμε με πληρη εξαρτηση, καμερα, φωτογραφικες, σακκιδιο στην πλατη με τα απαραιτητα, καναμε μπαμ ότι ειμαστε τουριστες. Με σηκωμενο χερι καναμε σημα στα ταξι που περνουσαν γεματα μηπως καποιο φιλοτιμηθει να σταματησει, αλλα ματαιος κοπος!!.. Καποια στιγμη σταματαει ένα ΙΧ με ένα ζευγαρι μεσηλικων στα μπροστινα καθισματα και μας ρωταει ευγενικα, με καλα αγγλικα, αν μπορουν να μας εξυπηρετησουν και να μας μεταφερουν στον προορισμο μας. Κοιταζομαστε με την καλη μου,….. ξανακοιταμε το ζευγαρι,… τους λεμε και εμεις ευγενικα ότι πηγαινουμε στην παλια πολη και ισως να τους βγαζουμε από το δρομολογιο τους, αλλα η απαντηση τους δεν σηκωνε αντιρρηση η υπεκφυγη. ¨Δεν εχουμε κατι συγκεκριμενο να κανουμε και θα ηταν μεγαλη ευχαριστηση μας να μιλησουμε αγγλικα μαζι σας, γιατι σπανιως εχουμε τετοια ευκαιρια¨. Τομπολα εμεις…..ξανακοιταζομαστε και… μπαινουμε στα πισω καθισματα !!!.

Αφου εγιναν οι απαραιτητες συστασεις, ρωτησαν από πού ειμαστε και εκαναν μεγαλη χαρα που προερχομαστε από μια χωρα με τοσο βαθια ιστορια όπως και η δικη τους! ¨Οι χωρες μας πολεμουσαν μεταξυ τους την εποχη εκεινη, αλλα τωρα εχουν αλλαξει πολλα πραγματα και για εσας και για εμας¨ειπε ο κυριος με σημασια!!..

Εργαζοταν σε ξενοδοχειο και από εκει η ανεση στα αγγλικα του. Μιλουσε και η κυρια, αλλα λιγο πιο δυσκολα. Μαθαμε λοιπον ότι πολύ θα ηθελαν να ερθουν στην Ελλαδα και στην Ευρωπη γενικοτερα, αλλα είναι σχεδον αδυνατον με την σημερινη κατασταση στην χωρα τους. Ειχαν ταξιδεψει Ινδια, Κινα, Ρωσια. Ειχαν ζησει τα νεανικα τους χρονια στο καθεστως του Σαχη, και αναπολουσαν με νοσταλγια τις ημερες εκεινες! Εδειχναν απελπισμενοι, απογοητευμενοι για καποια αλλαγη στο ορατο μελλον, διοτι και εκλογες που γινονται, ειτε αποκλειονται εξ αρχης τα αντιπολιτευομενα κομματα, ειτε μαγειρευονται τα αποτελεσματα γιατι το θεοκρατικο καθεστως είναι καλα εδραιωμενο. Σε ερωτηση μου, μηπως η πλειοψηφια του κοσμου την θελει την υπαρχουσα κατασταση, μας απαντησε ότι οι αντιφρονουντες είναι γυρω στο 75%, αλλα οποια φωνη τολμησει να πει κατι σχετικο με αλλαγη και μεταρρυθμιση, βουβαινεται!!!! Οι υπηρεσιες καταστολης είναι πανισχυρες, ασκουν τρομοκρατια και ελεγχονται απολυτως από τους μουλαδες.

Ο γιος τους ειχε τελειωσει μια σχολη παν/μιου σαν κτηνιατρικη και ειχε γνωρισει μια κοπελα φοιτητρια σε ένα τμημα βιομηχανιας τροφιμων από ότι καταλαβαμε. Αναγκαστηκαν να παντρευτουν προ 15 ημερων μετα από δεσμο ενός χρονου, γιατι ηταν αδυνατον να κυκλοφορουν μαζι σαν ζευγαρι. Η θρησκευτικη αστυνομια επεμβαινει και η ποινη για την κοπελα θα είναι αποβολη από το πανεπιστημιο και για τον νέο από αυστηρη συσταση, ξυλοδαρμο, μεχρι δικη!!!!!!.... Ο οποιοσδηποτε κομπλεξικος γειτονας που εχει προηγουμενα με το ζευγαρι ,η γιατι η κοπελα δεν του καθησε, η γιατι η φανατιλα του τον εχει τελειως τυφλωσει, και θεωρησει ότι προσβαλλεται το θρησκευτικο του συναισθημα, μπορει να παρει τηλεφωνο την θρησκευτικη αστυνομια και σε λιγα λεπτα καταφθανει το τζιπακι και τους μαζευει με απροβλεπτες συνεπειες!!!!!! ( Ομολογω ότι αισθανθηκα φρικτα.) :(

Παρα πολλοι νεοι αναγκαζονται να παντρευτουν, για να ζησουν το αυτονοητο για εμας. Να κυκλοφορουν μαζι,να πιανονται από το χερι,να ζουν στοιχειωδως τον ερωτα τους!!!
Μετα από λιγο ηρθαν και μας βρηκαν σε μια τσαγερι που ειχαμε κατσει, το νιοπαντρο ζευγαρι, προφανως ειδοποιημενο από τους γονεις τους. Δυο γλυκυτατα παιδια, η κοπελα τυλιγμενη στο σκουρο καφε ρασο με μαντηλα. Τους ευχηθηκαμε να είναι ευτυχισμενοι, και μαθαμε ότι μενουν με τους γονεις, γιατι είναι τρομερα δυσκολο να αποκτησεις η να νοικιασεις ένα σπιτι.

Τωρα μετα τον γαμο, μπορουσαν να κυκλοφορουν χερακι χερακι, αρκει να ειχαν μαζι τους το πιστοποιητικο γαμου, (Το στεφανοχαρτι….ντε !!!) για τον οποιοδηποτε ελεγχο της θρησκευτικης αστυνομιας !!!..... Η μαντηλα δεν χαλαρωσε ουτε στην τσαγερι μεσα και σε ερωτηση μου τι θα γινει αν λυσει την μαντηλα, απαντησε ότι θα εχει σοβαρες συνεπειες στο πανεπιστημιο και στις σπουδες της.
Μαθαινουν αγγλικα τα παιδια και ονειρο τους είναι να καταφερουν, σε λιγα χρονια, τελειωνοντας και η κοπελα να φυγουν για Αυστραλια!!!! Ευτυχειτε……..

Γυρισαμε με ψυχη μαυρισμενη στο ξενοδοχειο και παρα την κουραση της ημερας ηταν αδυνατον να κοιμηθουμε. Γυριζε στο μυαλο μας συνεχως ολη αυτή η βραδυνη εξομολογηση εκ βαθεων!!

Το πρωι της επομενης ημερας το ραντεβου με την ξεναγο ηταν στο ταξιδιωτικο γραφειο. Ειχε ερθει η στιγμη να πληρωσουμε το πρακτορειο με καυτο (στην κυριολεξια καυτο, γιατι το ειχα στο στηθος μου συνεχως) μετρητο σε Ευρω. Εκει μας ανακοινωσαν ότι δεν θα πετουσαμε το απογευμα για Ισφαχαν όπως προεβλεπε το σχεδιο, γιατι το αεροδρομιο ηταν κλειστο, λογω επισκεψης στο Σιραζ ενός εκ των μεγαλων μουλαδων. Ξαναδοξαστε τους!!!!.......Θα μας εστελναν με ταξι. Αποσταση 450 χλμ. Δεν ειχαμε περιθωρια επιλογης… Κάθε εμποδιο για καλο….ειπαμε. Θα γνωριζαμε και την υπαιθρο της Περσιας .

Μετα το ταξιδιωτικο γραφειο συνεχιστηκε η ξεναγηση στο Μουσειο Narajestan. Είναι ένα πανεμορφο παλιο αρχοντικο με πλουσια διακοσμηση στο εσωτερικο του, οι απαραιτητοι πλουσιοι και δροσεροι κηποι του, και στο υπογειο του ένα εξαιρετικο μουσειο κερινων ομοιωματων σε φυσικο μεγεθος, με αναπαραστασεις καθημερινων ασχολιων και επαγγελματων, με φορεσιες από διαφορες περιοχες της Περσιας και με ομοιωματα επιφανων πολιτων τους.

Μια τελευταια βολτα στην περιοχη της κεντρικης αγορας και επιστροφη στο ξενοδοχειο να ετοιμαστουμε για το ταξιδι προς Ισφαχαν.

Συνεχιζεται.........:clap:
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ανυπομονώ για τη συνέχεια! Μη με έχεις στο περίμενε για πολύ γιατί θα πλαντάξω και θα πρέπει να με συνδράμει η σύζυγος.:killme:
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γουατεμάλα
Αγαπητέ panta καλώς ήρθες με τις όμορφες ιστορίες σου.
Αναμένω τη συνέχεια γιατί το Ιράν ,με αυτά που ακούω απ όσους το έχουν επισκεφθεί
έχει ανέβει στις πρώτες θέσεις της λίστας μου.
Με το πάσο σου,αλλά μη το παρακάνεις.....
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αν κρίνω από την εισαγωγή αλλά και από άλλο θέμα (Αργεντινή) η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική:clap:Νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις! Περιμένουμε!!
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Καλώς τον και στο Ιράν
Μου φαίνεται ότι θα ανοίξουμε ειδικό γκρουπ οι Ιρανόπληκτοι
΄Οπως πάντα πολύ καλός στην περιγραφή.
Είπες μεγάλες αλήθειες.
Οι Ιρανοί αγαπούν πολύ τους έλληνες.
Τόσο πολύ που ξαφνιάζεσαι
Για συνέχισε, γιατί πήρα θέση στην οθόνη και δεν φεύγω από δω με τίποτε...
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Κι εγω πηρα θεση στην οθονη Panta45!
Βεβαια το Ιραν δεν εχει παραλιες :haha: (οπως τις εννοω εγω), αλλα εχει πολυ ενδιαφερον σαν χωρα και η αφηγηση σου ειναι ομορφη! Ειναι και ο τιτλος...ειμαι περιεργη να δω γιατι η γευση ηταν γλυκοπικρη τελικα..

Υ.Γ.Αν μπορεσεις στο τελος πες μας και για την Ντοχα αν ειχες χρονο και βγηκες καθολου απο το αεροδρομιο και πως σου φανηκε.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
panta πάντα τέτοια .περιμένω με αγωνία .το ιράν ειναι στην καρδιά μου ,και σε παρακαλώ γράψε οτι θα φανει χρήσιμο σε μας .θα πάω εκεί ,μόλις βρω την κατάλληλη παρέα .
μακάρι να το ήξερα τότε ....
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Κι εγω πηρα θεση στην οθονη Panta45!
Βεβαια το Ιραν δεν εχει παραλιες :haha: (οπως τις εννοω εγω)
Να δεις κάτι παραλίες Ζωή μου που έχει στο νησί Κις, να ξετρελλαθείς.
Σιγά να μην φρόντιζαν οι πετρελαιάδες για την καλοπέρασή τους....
 

maredia

Member
Μηνύματα
121
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
In my new place
Ονειρεμένο Ταξίδι
Φλοριανόπολις, Βραζιλία
Συμφωνώ με τη Στέλλα. Το Kish island είναι καταπληκτικό. Δεν έχω πάει αλλά όπως έχω ξαναπεί έχω μια φίλη Ελληνίδα που δουλεύει και σπουδάζει εκεί και τα ξέρω από πρώτο χέρι.
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Εμπρός λοιπόν
Ειδική εκδρομή στο Κις
Για τις διαδικασίες της πρεσβείας, εδώ είμαι εγώ
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
panta πάντα τέτοια .περιμένω με αγωνία .το ιράν ειναι στην καρδιά μου ,και σε παρακαλώ γράψε οτι θα φανει χρήσιμο σε μας .θα πάω εκεί ,μόλις βρω την κατάλληλη παρέα .
μακάρι να το ήξερα τότε ....
Το ξερω οτι το Ιραν ειναι απο τους αγαπημενους σου μελλοντικους προορισμους.
Δεν ειναι τυχαιο το οτι ξεκινησα τωρα την αφηγηση μου για τι Ιραν!!
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
Παρακαλω τους Adm.Κεφαλαιο για την Περσια στην Foto Gallery !
Ευχαριστω...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.619
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom