Προτάσεις για βιβλία

Nik1981

Member
Μηνύματα
225
Likes
208
Ονειρεμένο Ταξίδι
στο χρόνο
το χρησιμοποιω πολυ το μεταμπουκ.πολυ καλο οντως.και εξαντλημενα εχω βρει
 

Nik1981

Member
Μηνύματα
225
Likes
208
Ονειρεμένο Ταξίδι
στο χρόνο
Δεν ξέρω εάν είναι δυνατόν να υπάρχουν 100% αντικεμενικά βιβλία για τους παγκόσμιους πολέμους
100% αντικειμενικά είναι όντως δύσκολο να είναι ,αλλά να είναι τουλάχιστον όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.
θελω να καλυπτουν ολη την περιοδο των πολεμωνω και ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ , να φωτίζουν τα αίτια πίσω από καθε ενεργεια όσο περισσότερο γίνεται , οχι μονο να αναφερουν οτι εγιναν οι ταδε,ταδε και ταδε μαχες. αυτα τα βρισκω και στο wiki κτλ.
και σε στυλ εγκυκλοπαιδειας να ειναι ,δε θα με πειραζε.
 

Nik1981

Member
Μηνύματα
225
Likes
208
Ονειρεμένο Ταξίδι
στο χρόνο
Τώρα που κοίταξα στο metabook, είδα ότι έχει αρκετές σχετικές εγκυκλοπαίδειες
σιγουρα υπαρχουν πολλα βιβλια και εγκυκλοπαιδειες .το θεμα ποιο/ποια ειναι καλά και αντικειμενικο/α και να εξιστορουν τα παντα και να ριχνουν φως στα αληθινα αιτια κτλ
 

tkaramp

Member
Μηνύματα
160
Likes
1.205
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
πιθανως να εχει αναφερθει στο παρελθον αλλα ειναι αδυνατον να ψαξω 123 σελιδες,οποτε θελω να ρωτησω αν υπαρχουν αντικειμενικα βιβλια για τους 2 παγκοσμιους πολεμους ,και κυριως για το 2ο παγκοσμιο πολεμο?
Εγώ σε αντίστοιχο ερώτημα κάποια χρόνια πριν είχα καταλήξει και διαβάσει τα:

https://www.goodreads.com/book/show/100834.A_World_Undone
Και
https://www.goodreads.com/book/show/767171.The_Rise_and_Fall_of_the_Third_Reich.
Γενικά πάνε και χρόνια για να σου κάνω καλό review αλλά θυμάμαι ότι ήμουν ικανοποιημένος, ιδιως από το πρώτο αν εξαιρέσεις το τεράστιο μέγεθος που πάντα ειναι αποτρεπτικός παράγοντας για μένα.

Το καλό βέβαια με τέτοια βιβλία είναι ότι έχεις μια γενική γνώση και μετά διαλέγεις πιο περιορισμένου εύρους βιβλία για γεγονότα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο (την μάχη του Στάλινγκραντ, την ζωή του Τσώρτσιλ κλπ).
 

Giannis_K

Member
Μηνύματα
27
Likes
51
σιγουρα υπαρχουν πολλα βιβλια και εγκυκλοπαιδειες .το θεμα ποιο/ποια ειναι καλά και αντικειμενικο/α και να εξιστορουν τα παντα και να ριχνουν φως στα αληθινα αιτια κτλ
Έχετε απόλυτο δίκιο.

Δεν γνωρίζω καθόλου.

Εκτός από τις δύο προτάσεις που σας έγιναν νωρίτερα, θεωρώ ότι χρήσιμη βοήθεια ίσως σας προσφέρει το να θέσετε το ίδιο ερώτημα και στην λεσχη.gr, ένα φόρουμ που εστιάζει αποκλειστικά σε βιβλία.
 

Nik1981

Member
Μηνύματα
225
Likes
208
Ονειρεμένο Ταξίδι
στο χρόνο
Έχετε απόλυτο δίκιο.

Δεν γνωρίζω καθόλου.

Εκτός από τις δύο προτάσεις που σας έγιναν νωρίτερα, θεωρώ ότι χρήσιμη βοήθεια ίσως σας προσφέρει το να θέσετε το ίδιο ερώτημα και στην λεσχη.gr, ένα φόρουμ που εστιάζει αποκλειστικά σε βιβλία.
ναι ειχα σκοπο να γραφτω στη λεσχη καποια στιγμη και γραφτηκα πριν λιγο ,μιας και με παροτρυνες. σε ευχαριστώ
 

va5ilis

Member
Μηνύματα
125
Likes
1.251
Ονειρεμένο Ταξίδι
Το Εβερεστ
Το χαμένο Νόμπελ - Κώστας Αρκουδέας
1664948990349.png


Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τις προσπάθειες του Καζαντζάκη να πάρει το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα, και την αντίσταση που συνάντησε από συμπατριώτες του(Μελάς) είτε λόγω ζήλιας είτε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων(μαρξισμός) εκείνη την εποχή. Ο συγγραφέας πλέκει με ωραίο τρόπο ιστορικά γεγονότα με μικρές βιογραφίες για του σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες. Είναι μια καλή εισαγωγή στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα, και δίνει ερεθίσματα για παραπάνω ερευνά. Φυσικά αναφέρεται στα 2 Νόμπελ του Σεφέρη και του Ελυτη.

Μου έκαναν εντύπωση οι μικρότητες σε συμπεριφορές μεταξύ των μεγάλων πνευματικών ανθρώπων της εποχής. Επίσης η διαφορά στην αντίληψη της αξίας ενός ποιητή – για παράδειγμα η διαφορά μεταξύ Παλαμά και Καβάφη που σήμερα θεωρούνται και οι δυο πολύ σημαντικοί ποιητές, κάποτε δεν θεωρούνταν το ίδιο σημαντικοί.

Έμαθα ότι στην πλάκα του μνήματος χαράχτηκε η ρήση του κυνικού φιλοσόφου Δημώνακτα(και όχι του Καζαντζάκη), που έζησε στην Αθήνα τον 2ο αιώνα: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος».

Δυο προτάσεις που μου έκαναν εντύπωση:

>> Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι ο Καζαντζάκης ήταν άθεος και κομμουνιστής; Τι ήταν, τελικά; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος, σε επιστολή του προς τη Γαλάτεια: «Υπήρξα καθαρευουσιάνος, δημοτικιστής, επιστήμονας, ποιητής, σοσιαλιστής, θρησκομανής, άθεος, esthete – και τίποτε απ’ αυτά δεν μπορεί πια να με ξεγελάσει».

>> «Οι Κινέζοι έχουν μια κατάρα που φαινομενικά είναι παράξενη: “Την κατάρα μου να ’χεις να γεννηθείς σε ενδιαφέρουσα εποχή”



How to Hide an Empire - Immerwahr, Daniel
1664949071032.png


Εξαιρετικό βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία των ΗΠΑ σε σχέση με τις κτήσεις τους πέρα από τον κλασσικό χάρτη με το σχήμα της ηπειρωτικής Αμερικής (Logo map). Ο συγγραφέας ξεκινάει με την προσάρτηση περιοχών πέρα την ηπειρωτικής Αμερικής, και την πορεία των περιοχών που κατάφεραν να γίνουν πολιτείες όπως η Alaska και η Hawai, οι Φιλιππίνες που τελικά ανεξαρτητοποιήθηκαν, και οι υπόλοιπες “αποικιες” που περιγράφονται με τον ευφημισμό territories όπως οι Guam , American Samoa , the Northern Mariana Islands , Puerto Rico , the U.S . Virgin Islands και το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε καθεμιά από αυτές.

Παρουσιάζεται η διαφορετική αντίληψη με αυτοκρατορίες του παρελθόντος (βλ. Βρετανική) στο να κατέχουν όχι ολόκληρες χώρες και να είναι υπεύθυνες για τον πληθυσμό τους, αλλά στρατηγικά σημεία σε όλο τον πλανήτη. Αν οι ΗΠΑ δεν έχουν βάσεις σε μια χωρά είναι πολύ πιθανόν ότι έχουν σε μια άλλη χωρά εκεί κοντά από όπου έχουν πρόσβαση στην περιοχή.

Ενδιαφέρον είναι τα ιατρικά πειράματα(χάπι αντισύλληψής, χημειοθεραπεία, χημικά αέρια) στο Πουέρτο Ρίκο όπου η ανθρώπινη ζωή προφανώς δεν είχε την ίδια αξία όσο στην ηπειρωτική Αμερική. Το ειδικό καθεστώς σε περιοχές όπως το Γκουαντάναμο και πως χρησιμοποιούνται παραθυράκια στον νομό για διαφορετική μεταχείριση των κρατουμένων. Μέχρι και η ιστορία για το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα και μια παρόμοια ιστορία από το άλλο στρατόπεδο που δεν είδε την ίδια δημοσιότητα.

Πάρα πολλές ιστορίες, κάποιες από αυτές άγνωστες στο ευρύ κοινό, συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που είναι περήφανη για το ότι είναι republic(σύγχρονο δημοκρατικό κράτος) αλλά θέλει να κρατήσει κάποια από τα προνόμια μια αυτοκρατορίας, κρύβοντας τα όσο καλύτερα μπορεί.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.934
Likes
40.783
Συντασσομαι με τον αειμνηστο Ρενο Αποστολιδη που ειχε σουρει τα εξ αμαξης στον Καζαντζακη για την αμετρη φιλοδοξια του να γινει Νομπελιστας.
Τιτλος "μια αληθινη ιστορια" ειναι υποπτος, οταν υπαρχει διαλογος για τη λογοτεχνικη αξια του Καζαντζακη εδω και χρονια. Δεν ειναι κανενα ιερο τοτεμ.
Ειναι λογοτεχνια? Ειναι ντοκουμεντο το βιβλιο? Σιγουρα συμβαλλει στη συζητηση, αλλα οχι "μια αληθινη ιστορια", οταν η αληθεια εχει πολλες αναγνωσεις. Θα το διαβαζα απο περιεργεια, παντως.
 
  • Like
Reactions: GTS

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Διαβάζω και δυστυχώς τελειώνω το φανταστικό βιβλίο της εικόνας. Μια εκπληκτικη περιγραφή των εν πολλοίς αγνώστων κατακτήσεων των Πορτογάλων στις Ινδίες (τις κανονικές, όχι αυτές που νόμιζε ότι πήγε ο Κολομβος). Ιστορίες γενναιότητας και μεγάλης σκληρότητας, παρόμοιες με αυτές των Ισπανών στο Νέο Κόσμο, με θέατρο αυτή τη φορά το Μουσουλμανικό κόσμο του Ινδικού ωκεανού που βάλθηκαν να καταστρέψουν οι fidalgos της Ιβηρικής. Το προτείνω με χίλια.
EBD81746-3943-482F-A830-085B9560CBF0.jpeg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.683
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom