Γαλλία Πρόγραμμα για Παρίσι

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Nα συμπληρώσω ότι τα γένη των εξελληνισμένων ονομάτων ξένων λέξεων δε στηρίζονται συνήθως στα γένη της μητρικής γλώσσας... στο παράδειγμα που έδωσες δε λέμε o Μοντ όχι γιατί δε θέλουμε να ακολουθήσουμε το γένος της γαλλικής λέξης, αλλά γιατί ο Μοντ είναι εφημερίδα, άρα αφού η εφημερίδα είναι θηλυκού γένους, θηλυκό θα είναι και η Μοντ... όπως λέμε και η Γκάρντιαν και όχι το Γκάρντιαν... και όλα αυτά δεν είναι κάποιες γλωσσικές συμβάσεις που σήμερα αύριο αλλάζουν... υπάρχει σχετικό κεφάλαιο στη Γραμματική...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ναι το ίδιο είπα: το Λουβρο στο κάτω κάτω είναι ένα όνομα ξένο που έχει όμως εξελληνισθεί, λέμε το Λούβρο, αλλιώς θα ήταν σκετο Λουβρ.
Το όνομα Μοντ δεν έχει εξελληνιστεί, ακολουθεί την γαλλική προφορά.
Και τα δύο όμως και το εξελληνισμενο Λουβρο και το μη εξελληνισμένο Μοντ παίρνουν το γενος τους απο το όνομα που τα προσδιοριζει: το μεν ειναι ανάκτορο η παλατι, άρα ουδέτερο και το άλλο ειναι εφημερίδα οπως και η Guardian, αντι να λέμε ο guardian που άλλωστε ειναι και πιο ταιριαστό νοηματικά - ο φρουρός.

Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις: λέμε οι Τάιμς -πληθυντικός αριθμός, παρόλο που είναι μια εφημερίδα- εδώ ισχύει ο κανόνας που αναφέρει ο Taver.
Ενδεχομένως στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως να λειτουργουμε και παρηχητικά: το "οι" πληθυντικός αριθμός συγχέεται στον προφορικό λόγο με το "η" θυληκού γένους με το θηλυκό γένος της εφημερίδας. Δεν έχω γνώσεις γλωσολογίας για να μπορώ να ερμηνέυσω αυτήν την εξαίρεση.
Πάντως, παρόλο που είναι ανακτόρο και αυτό λέμε οι Βερσαλίες, ακολουθώντας το γαλλικό γένος και αριθμό "Les Versailles". Ξανά εδώ λοιπόν ισχύει ο κανόνας που αναφέρει ο taver.
Η απόδοση γένους από ξένες τοποθεσίες στην ελληνική γλώσσα είναι ενα τεράστιο ζήτημα: Παράδειγμα: αν και Paris στα γαλλικά είναι γενους αρσενικού, ενικού αριθμού, εμείς το ελληνοποιήσαμε σε ουδέτερο. Η δε καθαρευουσιάνικη ονομασία του ηταν σε αρσενικό γένος μεν, αλλά σε πληθυντικό αριθμό: κάποιος θα πήγαινε "εις Παρισίους".
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας συγκεκριμένος γενικός κανόνας. Γιατί για παράδειγμα το ουδέτερο York έγινε η θηλυκή Υόρκη, - να πεις οτι επειδη λέμε "η πόλη Υόρκη" ή "η πόλη της Υόρκης". Τότε όμως γιατίο να λέμε "η πόλη του Λονδίνου"; Επίσης γιατί οτι έχει κατάληξη -land να ελληνοποιείται σε θηλυκό γένος: Ζηλανδία, Γροιλανδία κλπ, ενώ οτι έχει κατάληξη -heim, -shire να παραμένει ουδέτερο πχ. το Τροντχειμ, το Ντεβονσαιρ και να μην ελληνοποιείται;

Η γλώσσα ώρες -ώρες έχει αυθάιρετες λειτουργίες και η μεταφορά ξένων τοπωνυμίων είναι μια από αυτές τις "αυθαιρεσίες", με την έννοια οτι η επιλογή του ενός ή του αλλου τρόπου εκφοράς δεν υπάγεται πάντα σε κανόνες .
ΥΓ. Και η γραμματική αλλάζει: όταν πήγαινα δημοτικό μας μαθαινανε τελειώς διαφορετική γραμματική από αυτήν που μαθαίνουν σημερα τα παιδιά: Παράδειγμα: αν τολμούσα για παράδειγμα να γράψω "να έρθει" ήταν καραμπινάτο λάθος. Στην υποτακτική ο σωστός τρόπος γραφης θα ήταν την εποχή εκείνη "να έρθη" και θα έπρεπε να υπήρχει και ψιλή πάνω στο έψιλον. Αν δεν άλλαζε η γραμματική όλοι μας θα γνωρίζαμε και θα χρησιμοποιούσαμε ακόμη μέχρι σήμερα και τον δυικό αριθμό ο οποίως έχει καταργηθεί σχεδόν από τα κλασικά χρόνια: για να μην μιλήσουμε για τη δοτική ή την απαρεμφατική σύνταξη.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Ερσση πρεππι να μου κανις μαθοιματτα ωρθωγγραφιασ
ΕΠΗΓΩΝ.:D
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πωπω χάλια ορθογραφία ! Για να συνέλεθεις θα γράψεις δέκα φορές "Κο Σαμούι" και θα βελτιωθεί η καταστασή σου: ακόμη και αν δεν βελτιωθεί η ορθογραφία σου θα βελτιωθεί η ψυχολογική σου κατάσταση.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Πωπω χάλια ορθογραφία ! Για να συνέλεθεις θα γράψεις δέκα φορές "Κο Σαμούι" και θα βελτιωθεί η καταστασή σου: ακόμη και αν δεν βελτιωθεί η ορθογραφία σου θα βελτιωθεί η ψυχολογική σου κατάσταση.
Μ`αρεσεις γιατι εισαι η καλυτερη δασκαλα,και ψυχολογος μαζι !!!!
Αμεσως διορθωθηκα.:D

Τελος off topic.:rolleyes:
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Επειδη σας βαρεθηκα εσας τους off topicιστες και επειδη εχει περασει μιση σελιδα χωρις να αναφερθουμε στο χοτελ De Suez :bleh: επαναφερω την συζητηση. Οι κηποι του Λουξεμβουργου βρισκονται σε πολυ μικρη αποσταση απο το ξενοδοχειο οποτε πιστευω οτι πρεπει να ξεκινησεις απο εκει και να προχωρησεις σε Πανθεον , Σορβοννη και μετα κατηφοριζεις προς Σηκουανα και Παναγια των Παρισιων
Υ.Γ. Ρε παιδια σε αυτο το Μουσειο Ορσε που το φωναζουμε εδω και χρονια γιατι δεν το βαζει κανεις μεσα στα πλανα του?? Ειναι αριστουργημα!!!
 

pasxen

Member
Μηνύματα
24
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
ΡΩΜΗ - ΜΟΝΑΚΟ
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Θα προσπαθήσω να πάω και στο μουσείο Ορσε φαίνεται καταπληκτικό από τις photos.
Τελικά για εισιτήρια λέω να παίρνω ανά 10 και όσα χαλάσω μου φαίνεται ακριβό το paris visit pass 50 ευρώ και είναι για 5 μέρες την έκτη τι θα κάνω θα πάω περπατώντας στο αεροδρόμιο....
Επίσης θα πάρω οπωσδήποτε το paris museum pass για 2 μέρες που θα πάω λούβρο και βερσαλίες. Αυτό μπορώ να το πάρω από σταθμό metro ή από το ξενοδοχείο?
Επίσης τα εισιτήρια για να μπω στην disneyland θα μπορώ να τα αγοράσω από πριν για να μην πάω και περιμένω μέχρι να βγάλουμε εισιτήρια. Επίσης για disneyland το κάθε εισιτήριο έχει ένα fastpass? Γιατί είδα από ebay ότι μπορείς να πάρεις 10 fastpass με κάνα 10ευρω αξίζει?
Πολλές ερωτήσεις αλλά έχω ένα θέμα που θέλω να τα προγραμματίζω όλα από πριν.
και κάτι τελευταίο και λίγο άκυρο στο metro τους έχουν τουαλέτες μια και θα είμαστε όλο στο τρέξιμο και μέσα σε σταθμούς.
και κάτι τελευταίο το εισιτήριο είναι για 1,5 ώρα απο ότι είδα δηλαδή πάω βλέπω κάτι και πριν τελειώσει η 1,5 ώρα μπορώ να πάρω πάλι το metro και αν τελειώσει η ώρα κατά την διάρκεια που είμαι μέσα?


Ευχαριστώ.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Την paris museum card μπορείς να την αγοράσεις και από το αεροδρόμιο κατά την άφιξή σου. Αναλυτικά τα σημεία πώλησης υπάρχουν στη σχετική ιστοσελίδα.

Outlets Paris Museum Pass

Όσο για τις μετακινήσεις σου, να υπολογίσεις ότι το εισιτήριο από και προς το αεροδρόμιο με το RER δεν είναι το απλό, αλλά ειδικό εισιτήριο το οποίο κοστίζει περίπου 8,50 ευρώ (αν θυμάμαι καλά).
 

black mamba

Member
Μηνύματα
297
Likes
84
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα (!!!)
Ταξίδι-Όνειρο
ΗΠΑ
Ανέφερα βρε παιδιά ότι καλό είναι να πάει στο Orsay! Όσο για τη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, αν επιλέξεις να αγοράσεις paris visite κάντο αμέσως μόλις φτάσεις στο αεροδρόμιο γιτί καλύπτει και αυτές τις μετακινήσεις με το RER.
 

pasxen

Member
Μηνύματα
24
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
ΡΩΜΗ - ΜΟΝΑΚΟ
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τελικα άλλαξα το πρόγραμμα σε :

1η ημέρα ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ
Πύργος του Άιφελ – la tour Eiffel
Αψίδα του Θριάμβου - Arc de Triomphe
Λεωφόρο των Ηλύσιων πεδίων - Champs Elysees
Πλας ντε λα Κονκόρτ - Place de la Concorde
(βράδυ)ΣΗΚΟΥΑΝΑ - boat ride on the Seine

2η ημέρα ΛΟΥΒΡΟ (Σάβατο)
ΛΟΥΒΡΟ
Galleries Lafayette και διπλα Le Printemps opera (Opéra de Paris Garnier)

ημέραΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ - (Κυριακή)
Ανάκτορα των Βερσαλλιών 9πμ (Versailles Palace)
Les Invalides - Dôme des Invalides (τάφο του Ναπολέοντα) Musee d osray
Panthéon
PontNeuf (παλαιότερη γέφυρα) - metro line 7
Μονμάρτη - Sacré-Coeur (Απόγευμα)

4η ημέραΠΑΡΙΣΙ (Δευτέρα)
κήπους του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg - Palais du Luxembourg) Παναγία των Παρισίων - Notre Dame de Paris St-Michel Notre Dame
Place Saint Michel και να θαυμάσετε ένα περίτεχνο σιντριβάνι ένα εφάμιλλο σιντριβάνι, με τη Fontana di Trevi
(Βράδυ) Καρτιέ Λατέν – LatinQuarter

5η ημέρα ΠΑΡΙΣΙ – DISNEYLAND (Τρίτη)
Ντίσνευλαντ.

Πιστευω πως με τις διορθώσεις που προτείνατε βγαίνει το παραπάνω.
Επίσης πήρα απο ebay εισητήρια για Dysneyland και 10 επιπλεον fastpass, θα σας πω τις εντυπώσεις μου μόλις γυρίσω απο αυτα.
Και μόλις φτάσω θα πάρω την paris visit card για 5 μέρες και για 2 μέρες την paris museum card. Κράτησα και απο το tripadvisor διαφορες κριτικές απο γειτονικα εστιατόρια.
Αν έχετε και κατι άλλο να προτείνετε δεκτό.
 
Last edited by a moderator:

taver

Member
Μηνύματα
12.486
Likes
28.949
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Η ημέρα 3 δε βγαίνει απολύτως με τίποτα....

Saint-Chapelle, Orangerie, Μουσείο Rodin ή Pere Lachaise βλέπω δε θα πάτε. Βόλτες στη Marais, στο St-Germain de Pres, στη Montparnasse, Canal St-Martin, στα στενά της Μοντμάρτης και στo Ile St-Louis δε θα κάνετε. St-Denis ούτε για πλάκα. Για Quai Branly ούτε να το συζητάμε.
Αλλά για τη Eurodisney προλαβαίνετε. Περί ορέξεως....
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Για την 3η ημέρα και εγώ συμφωνώ ότι δε βγαίνει με τίποτα. Είναι πολλά αυτά που θέλετε να κάνετε και σε διαφορετικά μέρη με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους.
Βερσαλίες, Orsay και Μονμάρτη (χώρια τα υπόλοιπα) σε μια μέρα, αδύνατο.
Και θα χρειαστείτε πολύ χρόνο και θα κουραστείτε.

Από εκεί και πέρα, με αφορμή το σχόλιο του taver, τα ενδιαφέροντα και τα θέλω του καθενός είναι διαφορετικά.

Αν εσείς γουστάρετε eurodisney, καλά κάνετε.

Αν κάποιος άλλος θέλει πολλά μουσεία ή πολλές βόλτες στην πόλη, επίσης καλά κάνει.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.180
Μηνύματα
883.110
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom