Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.649
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Αυτό το έγραψα με την λογική ότι είναι τόσο κοντά η Orange και τόσο εύκολο να πας που την επισκέφθεσαι με βάση την Avignon, εκεί πήγαινε το είναι ο βασικός λόγος για να πας. Το θέατρο δεν χάνεται κατά τη γνώμη μου. Φυσικά συμφωνώ μαζί σου ότι αν τις συγκρίνεις σαν πόλεις η Avignon είναι κλάσεις ανώτερη, είναι μεγαλύτερη, έχει πράγματα να δεις, έχει μέρη για να βγεις το βράδυ. Η Orange όπως έγραψα έχει απλά ένα συμπαθητικό κέντρο.
Έτσι όπως το έγραφες (ή έτσι όπως το κατάλαβα εγώ... ) μου φάνηκε σαν να έλεγες ότι αξίζει να πας στην Avignon επειδή είναι κοντά στην Orange.

Μου αρέσει πολύ αυτή η πόλη αλλά έχει τόσο όμορφες πόλεις αυτή η χώρα που δεν θα έμπαινε σε δεκάδα από αυτές που έχω δει μέχρι στιγμής.
Πραγματικά με έχεις εξιτάρει. Περιμένω να δω ποιες πόλεις είναι ομορφότερες. Βάλε κι ένα Top10 να μας "φτιάξεις". Έχω δε στο πρόγραμμα κάποια στιγμή να κάνω μια καλή βόλτα στην Province και περιμένω τις περιγραφές και τις εικόνες σου με "αγωνία".
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Πολύ ωραίο νήμα ξεκίνησες, μιας και ζώντας εκεί μπορείς να μεταφέρεις μια διαφορετική εικόνα από αυτή που θα βλέπαμε ως επισκέπτες της χώρας για ολιγοήμερες διακοπές. :) Πέρα από τις ταξιδιωτικές ιστορίες, είναι τα αγαπημένα μου threads του forum.

Ειδικά αυτό με τα καλλιγραφικά, το θυμάμαι και από την καθηγήτρια που μας δίδασκε Γαλλικά στο γυμνάσιο. Πάντως, τελικά είχα μάθει να τα διαβάζω. :haha:

Περιμένω εντυπώσεις και από την (κοντινή) Lille και St Omer που βλέπω στον χάρτη σου.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Marseille

Η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας και μία απ'τις παλαιότερες διαρκώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης. Η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες και είχε το όνομα Μασσαλία. Μια πόλη που συνδυάζει λόφους με θάλασσα, τον αγαπημένο μου συνδυασμό για πόλη. Για τους παραπάνω λόγους ήμουν θετικά προδιατεθειμένος, δυστυχώς την βρήκα απογοητευτική. Έχει κάποια κακά που συνναντά κανείς σε παραθαλλάσιες πόλεις της Μεσογείου (άθλια κτίρια) και αρκετό κιτς. Βέβαια έχει και τα αντίστοιχα καλά τους, όπως είναι η νυχτερινή ζωή και φαγητό που είναι πιο κοντά στις γεύσεις μας. Με αφορμή ένα πιάτο που βρίσκεται εύκολα στην περιοχή και είναι το φιλέτο τόνου θα γράψω 2 πράγματα για τα ψησίματα στη Γαλλία γενικά. Το πιάτο που μπορείτε να βρείτε και σας προτείνω είναι ψητό φιλέτο τόνου καλυμμένο με πολλά μυρωδικά. Είναι απ΄τα πιο νόστιμα πιάτα που έχω φάει στη Γαλλία. Ο τόνος είναι λίγο ψημμένος εξωτερικά και το εσωτερικό είναι τελείως ωμό. Στη Γαλλία για ψάρια όπως ο τόνος και για μοσχάρι, αρνί, πάπια υπάρχουν 3 βασικά ψησίματα saignant (raw), à point (medium) και bien cuit (well-done). Αν δεν σας ρωτήσουν πως το θέλετε δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει well-done, στην καλύτερη θα είναι medium. Αν σας ρωτήσουν και δεν είστε διατεθιμένοι να πάρετε medium θα σας πρότεινα να φάτε κάτι άλλο. Το well-done τους ή δεν μασιέται ή είναι κομμένο σαν τσιγαρόχαρτο.

Ένα απ΄τα σύμβολα της πόλης και αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ο ναός Notre-Dame de la Garde που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που προσφέρει θεά της πόλης. Είναι πάρα πολύ όμορφος ναός με ωραίες λεπτομέρειες, στην θέση του οποίου κάποτε βρισκόταν ένα οχυρό, κομμάτια του οποίου διακρίνονται και σήμερα.

IMG_20200717_180624.jpg


IMG_20200717_181809.jpg


Η θέα από ψηλά δείχνει και το άσχημο πρόσωπο της πόλης.

IMG_20200717_181013.jpg


Απ'την άλλη πλευρά τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

IMG_20200717_181141.jpg


Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης είναι το Vallon des Auffes, ένα μικρό λιμανάκι κοντά στο κέντρο της πόλης. Μου είχαν πει ότι είναι γραφικό, εγώ το βρήκα κιτς. Μου φάνηκε απίστευτο ότι πηγαίνει κόσμος και κολυμπάει εκεί όπως μπορείτε να δείτε κάτω δεξιά.

IMG_20200717_190942.jpg


Ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο απ'το Vallon des Auffes μπορείς να φτάσεις μέχρι το παλιό λιμάνι της πόλης. Όλο αυτό το παραθαλάσσιο κομμάτι έχει κτίρια τέρατα. Το παλιό λιμάνι το βρήκα επίσης απογοητευτικό. Αν μου έλεγε κάποιος ότι η παρακάτω φώτο είναι από Ελλάδα θα το πίστευα.

IMG_20200717_195611.jpg


Υπάρχει όμως και μια συνοικία που είναι γραφική και πολύ ωραία για βόλτες. Είναι η παλαιότερη συνοικία της πόλης και ονομάζεται Le Panier. Γραφικά στενάκια, όμορφα χρωματιστά σπίτια, καλόγουστα μαγαζιά, πλατείες που θυμίζουν επαρχία. Έχει τελείως διαφορετικό αέρα αυτή η συνοικία. Κρίμα που δεν είναι όλη η πόλη έτσι.

IMG_20200717_210555.jpg


Από αυτήν την περιοχή ξεκίνησε και ένα άθλημα πολύ διαδεδομένο στη Γαλλία, το pétanque. Πετάς κάτι σιδερένιες μπάλες και στόχος είναι να κρατήσεις τις μπάλες σου σε μια περιοχή και να βγάλεις τις μπάλες του αντιπάλου εκτός. Στη Marseille πραγματοποιείται το παγκόσμιo κύπελλο του pétanque. Αν πάτε σε κάποιο πάρκο σε οποιαδήποτε πόλη της Γαλλίας είναι πολύ πιθανό να τους πετύχετε να παίζουν με τις μπάλες τους. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να απολαύσετε αυτο το "συναρπαστικό" άθλημα.

 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.310
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μην κοροϊδεύεις είναι ωραίο το petanque! Ειδικά σε παραλία με καρύδες, έχω περάσει πολύ ωραία απογεύματα έτσι με Γάλλους.

Πολύ ωραία πράγματα και καλογραμμένα, εύγε!
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
δυστυχώς την βρήκα απογοητευτική
Κι εμένα η Μασσαλία είναι από τις πόλεις που δεν μου αρέσουν. Έχει καναδυο ακόμα αξιοθέατα
αλλά ως εκεί.
Μην κοροϊδεύεις είναι ωραίο το petanque
Κι εμένα μου αρέσει το πετάνγκ. Βέβαια είμαι μέτριος παίκτης. Παίζουμε τουλάχιστον μια φορά
την εβδομάδα. :p
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Μιας και πιάσαμε την PACA γι αρχή, επέτρεψέ μου μερικές παρατηρήσεις επί των κατα τα άλλα καλογραμμένων κεφαλαίων ως τώρα:
- Το World Heritage στην Orange είναι ένα, απλά συμπεριλαμβάνει και το θέατρο και την Αψίδα. Roman Theatre and its Surroundings and the "Triumphal Arch" of Orange
- Η Avignon για μένα όχι απλά είναι μέσα στο Top-10 μου, είναι και κοντά στην κορυφή. Γούστα είναι αυτά, αλλά...
- Το θεατρικό φεστιβάλ της Avignon, τον Ιούλιο, είναι πραγματικά άχαστο. Όχι τόσο για τις παραστάσεις (που αν τα Γαλλικά σου είναι μέτρια θα δυσκολευτείς να τις παρακολουθήσεις), αλλά για την όλη ατμόσφαιρα στην πόλη. Οι θίασοι τριγυρίζουν στην πόλη in costume διαφημίζοντας τις παραστάσεις τους, υπάρχουν αφίσσες παντού, μουσικοί του δρόμου επίσης μαζεύονται, αυτοσχέδια σκέτς κλπ στο δρόμο δε σπανίζουν κ.ο.κ. Θα δυσκολευτείς να βρείς ξενοδοχείο και εισιτήριο τρένου, είναι τόσο πολύς ο κόσμος, αλλά αξίζει τον κόπο.
- Ελπίζω να το πετύχω λίγο καλύτερα: Saignant είναι κάπου ανάμεσα σε rare και medium-rare, à point είναι το medium-well, και bien cuit είναι το καμμένο :) . Saignant για μένα... Και καλός ο Τόνος, αλλά στην πόλη της Bouillabaisse...
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Μην κοροϊδεύεις είναι ωραίο το petanque!
Ίσως να το ξεκινήσω κι εγώ κάποια στιγμή, αν μπω φυλακή!


Η Avignon για μένα όχι απλά είναι μέσα στο Top-10 μου, είναι και κοντά στην κορυφή. Γούστα είναι αυτά, αλλά...
Σ'ευχαριστώ για την παρέμβαση και γενικά μην διστάζετε να δίνετε πληροφορίες. Δεν είναι ταξιδιωτική ιστορία, είναι χαλαρό θέμα με κριτική στις Γαλλικές πόλεις και που και που θα πετάω και κάποιες πληροφορίες για την χώρα.

Από άποψη ομορφιάς δεν θα την έβαζα σε δεκάδα, όχι από άποψη ενδιαφέροντος. H Montpellier πχ δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον αλλά από άποψη ομορφιάς για μένα είναι αρκετά πιο πάνω.


à point είναι το medium-well

Δεν συμφωνώ, το à point τους δεν είναι medium-well ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι τελείως ροζ μέσα.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.649
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
που αν τα Γαλλικά σου είναι μέτρια θα δυσκολευτείς να τις παρακολουθήσεις
Τι μου θύμισες τώρα!
Πήγα κι εγώ σε μια παράσταση στο φεστιβάλ της Αβινιόν αλλά με τα φτωχά γαλλικά μου δεν καταλάβαινα τίποτα. Σχεδόν ούτε λέξη.
Μετά την παράσταση συνειδητοποίησα πως ούτε οι Γάλλοι είχαν πολυκαταλάβει καθώς η παράσταση ήταν σε αρχαία Γαλλικά!!! Τα κάνουν κάτι τέτοια εξεζητημένα οι Γάλλοι, βέβαια.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Ίσως να το ξεκινήσω κι εγώ κάποια στιγμή, αν μπω φυλακή!
Φαίνεται βαρετό, αλλά αν το παίξεις μπορεί να κολλήσεις.
IMG_20191204_162242.jpg

O Ναός φαίνεται υπέροχος από το λιμάνι. Υπάρχει και ο καθεδρικός ναός, αλλά και to palais longchamp.

marseille cathedral - Recherche Google

marseille palais longchamp - Recherche Google
Δεν συμφωνώ, το à point τους δεν είναι medium-well ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι τελείως ροζ μέσα.
unnamed.png

και γενικά μην διστάζετε να δίνετε πληροφορίες.
Στο χωριό μου λένε δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ ανέβει στο κρεβάτι. :haha: :haha:
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Δεν συμφωνώ, το à point τους δεν είναι medium-well ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι τελείως ροζ μέσα.
Μάλλον αντί για "σαν" καλύτερα ας αφήσουμε μια εικόνα να μιλήσει όσο χίλιες λέξεις :)
appoint-des-viandes-rouges.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.683
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom