Ιταλία Ραντεβού στην Τοσκάνη...

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921

To ολοκαίνουργιο Fiat Punto κατάπινε με ευκολία το φιδωτό δρόμο της μαγευτικής διαδρομής που χωρίζει τις ακτές της Τοσκάνης από τα καταπράσινα lowlands της Maremma. Μaremma, μια ονειρική περιοχή στη νότια Τοσκάνη, γεμάτη πολιτιστικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την υπέροχη και συνάμα λιγότερο τουριστική γωνιά της Τοσκάνης, άκμαζε αιώνες πριν, ο λαμπρός Ετρουσκικός πολιτισμός. Αλλά δεν είναι τα εντυπωσιακά ομολογουμένως αρχαία Ετρουσκικά ερείπια ο μόνος λόγος να επισκεφθείς την περιοχή. Η φύση εδώ πλέκει ειδύλλια. Υπέροχοι καταπράσινοι λοφίσκοι διάστικτοι από περήφανα κυπαρίσσια, εναλλάσσονται με ηφαιστιογενή βράχια που στην κορφή τους κουρνιάζουν υπέροχα παραδοσιακά χωριά. Ένα μαγικό μέρος.

Ξάφνου , μετά από μια δύσκολη δεξιά στροφή το είδαμε. Η οπτική σύγκρουση με αυτή την πολίχνη των 4.000 περίπου χιλιάδων κατοίκων δύσκολα ξεχνιέται. Pitigliano. Σκαρφαλωμένο στην άκρη ενός ηφαιστιογενούς βράχου, τριγυρισμένο από ένα εντυπωσιακό φαράγγι πλημμυρισμένο στο πράσινο, διαφεντεύει την γύρω περιοχή και αποκαλύπτει τις χάρες του μόνο στους ψαγμένους τουρίστες που το ανακαλύπτουν. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν τουρίστες στο Pitigliano, απλά εδώ δεν συναντάς τις τουριστικές ορδές που κατασπαράζουν την υπόλοιπη Τοσκάνη εδώ τα τουριστικά δρώμενα είναι πιο ήρεμα ,πιο χαλαρά.
Χτισμένο στα βάθη των αιώνων από τους Ετρούσκους για χρόνια ζούσε παράλληλα με τους «μεγάλους» της Τοσκάνης, Φλωρεντίας και Σιένα, πριν υποκύψει τελικά στις ορέξεις του μεγάλου Δούκα Cosimo του πρώτου, των Μεδίκων. Και ύστερα ήρθαν οι Εβραίοι. Όταν ο Πάπας Πίος ο IV έδιωξε τους Εβραίους από την Ρώμη στα 1569, αυτοί βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στο Pitigliano όπου και παρέμειναν μέχρι το 1938 δίνοντας στην γραφική πολίχνη το προσωνύμιο μικρή Ιερουσαλήμ. Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω από 80 άτομα ….
Αρκετά όμως με την ιστορία. Το σημερινό Pitigliano είναι αναμφίβολα ένα από τα well best kept secrets of Italy. Eκτός της πρώτης απίστευτης εικόνας του τόπου που σου κόβει την ανάσα, το κυρίως χωριό είναι εκπληκτικά διατηρημένο, ένα ακόμη μεσαιωνικό κόσμημα στην αμέτρητη σειρά των μοναδικών Ιταλικών χωριών της Τοσκάνης. Η Εβραική συναγωγή, άψογα συντηρημένη ,φόρος τιμής στους εκατοντάδες Εβραίους κατοίκους που εξοντώθηκαν, μαζί με τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό αποτελούν τα high lights της επίσκεψης. Δεν είναι όμως τα μοναδικά αξιοθέατα αυτού του μαγικού τόπου. Μην ξεχνάμε σαν μεσαιωνικός οικισμός το Pitigliano έχει χαρακτηριστική ρυμοτομία , βλέπε οχυρωμένο στην κορυφή του λόφου, στενά δρομάκια, πύργοι –πολεμίστρες και πάμπολα palazzo.
Εκ των ων ουκ άνευ λοιπόν είναι η εντυπωσιακή θέα από τους πύργους της πόλης στο γύρω φαράγγι ,οι ατελείωτες βόλτες στα στενά δρομάκια και οι επισκέψεις στα μεγαλόπρεπα αρχοντικά πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε μουσεία.


Άφησα για το τέλος το φαγητό. Osteria il Tufo Alegro λέγετε ο τοπικός ναός της γαστριμαργικής απόλαυσης και η επίσκεψη εδώ επιβάλλετε. To φαγητό και το service εδώ είναι απλά μοναδικά αλλά τα τραπέζια λίγα γιαυτό η και η κράτηση σχεδόν αναγκαία. Πηγαίνετε και δεν θα χάσετε…
Είχε βραδιάσει πια όταν φεύγαμε από την πόλη και σαν τελευταία και καλύτερη ανάμνηση κρατήσαμε την θέα αυτής της υπέροχης πολίχνης να λάμπει φωταγωγημένη στην κορφή του λόφου, ένα απίστευτο θέαμα.

Maremma όμως δεν είναι μόνο το Pitigliano. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα υπέροχα χωριά που διατηρούν αναλλοίωτο των μεσαιωνικό τους χαρακτήρα και συνδιάζουν τις υπέροχες φυσικές καλλονές του τόπου με την τοπική αρχιτεκτονική, τα Ετρουσκικά ερείπια και τις…. θερμές πηγές. Η Sovana, το Sorano, το Μanciano και φυσικά η Saturnia με τις ονομαστές θέρμες της όλα είναι σε απόσταση βολής. Η Maremma μπορεί να είναι όπως είπαμε η λιγότερο γνωστή γωνιά της Τοσκάνης αλλά αναμφίβολα είναι μια από τις ωραίοτερες.
 

Attachments

GTS

Member
Μηνύματα
6.782
Likes
18.174
Τρομερό ταξίδι!! Η περιγραφή σου με έκανε να ψάχνω εισιτήρια για Ρώμη ή Μιλάνο στα γενέθλιά μου.....αλήθεια, από Μιλάνο πας εύκολα ή είναι πολύ μακριά?? Λέω για Μιλάνο διότι βρίσκω πολύ φθηνά εισιτήρια με Easy
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
Traveller, με την αφήγησή σου, μου δημιουργείς συνεχώς πολύ όμορφες εικόνες στο μυαλό. Πραγματικά, πολύ όμορφη ταξιδιωτική ιστορία.

Thanks
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.782
Likes
18.174
Ψήνομαι για Τοσκάνη στο 4ήμερο της 28ης.....καμιά άποψη για εκείνη την εποχή?
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Ψήνομαι για Τοσκάνη στο 4ήμερο της 28ης.....καμιά άποψη για εκείνη την εποχή?
Απο τωρα για τον Οκτωβριο μιλας:shock: ή μηπως εννοεις 25η Μαρτιου.:haha:
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.782
Likes
18.174
Από τώρα για τον Οκτώβρη ναι....πάντα προγραμματίζω πολύ πιο πριν τα ταξίδια μου. Την Πράγα (που θα πάω 2-4 Μαϊου) την έχω κλείσει αεροπορικώς από το φθινόπωρο με 65 ευρώ εισιτήριο.

Αλλιώς το εισιτήριο πάει 200άρα και λίγα λέω
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Από τώρα για τον Οκτώβρη ναι....πάντα προγραμματίζω πολύ πιο πριν τα ταξίδια μου. Την Πράγα (που θα πάω 2-4 Μαϊου) την έχω κλείσει αεροπορικώς από το φθινόπωρο με 65 ευρώ εισιτήριο.

Αλλιώς το εισιτήριο πάει 200άρα και λίγα λέω
Με εκπλησεις ευχαριστα.Μπραβο σου,εγω παλι δεν μπορω να κανω τοσο μακροχρονιους προγραμματισμους.
 

meroulini

Member
Μηνύματα
6
Likes
17
Παιδιά, καθότι λατρεύω την Ιταλία, θα ήθελα κι εγώ να μοιραστώ την εμπειρία μου από το γαμήλιο ταξίδι μου (6 μήνες πριν) μαζί σας. Παντρεύτηκα στις 9/9 κι αναχώρησα λίγες ώρες μόνο μετά το γάμο για... Τοσκάνη! Ναι, ο πασίγνωστος αυτός νομός της Toscana (Ιταλικά) ή Tuscany (αγγλιστί...) είναι πραγματικά ό,τι πιο ρομαντικό μπορεί να φανταστεί κανείς! Καθήσαμε μόλις 6 ημέρες, αλλά ήταν πολύ καλή επιλογή, γιατί:
α)ταξιδέψαμε με την πρώτη πρωινή πτήση για Ρώμη (περίπου 1μιση ώρα ταξίδι)
β)στο αεροδρόμιο μας περίμενε νοικιασμένο μέσω internet Φιατάκι
γ)σε 2μιση ωρίτσες ήμασταν σε prive' πέτρινο αγροτόσπιτο στην καρδιά δασικής περιοχής της Τοσκάνης, μόλις 20 λεπτά απ' τη Σιένα
δ) αυτές τις 6 μέρες είδαμε όλα τα υπέροχα μεσαιωνικά χωριά της περιοχής (San Gimignano, Pienza, Montepulciano, Castellina, Radda, Greve, Monterriggioni), πόλεις όπως Σιένα (Siena), Φλωρεντία (Firenze) και περιοχές του διπλανού νομού της Ούμπριας (Umbria), όπως Περούτζα (Perugia), Ασσίζη (Assisi) και φυσικά την κουκλίστικη Toddi!
ε)Το όλο ταξίδι το οργανώσαμε μόνοι μας και μας στοίχησε ε-λά-χι-στα!!! Σκεφτείτε ότι το δωμάτιο είχε 50 ευρώ τη βραδιά!!! (Ούτε στην Ελλάδα δεν βρίσκεις πια με τόσο... Για του λόγου το αληθές δείτε κι αυτό http://www.ilbagnoraddainchianti.it/)
Το βρήκα σερφάροντας και πραγματικά συγκινήθηκα, γιατί όταν φτάσαμε, μας περίμεναν στο βάζο ορχιδέες ίδιες με αυτές του γάμου μας (κάτι που δεν συνηθίζεται σε αγροτουρισμό) κι όταν φεύγαμε, ο ιδιοκτήτης ο Marco μάς χάρισε ένα μπουκάλι κρασί της περιοχής (φημισμένη οινογαστρονομική τοποθεσία το Chianti, ξεκοιλιαστήκαμε στο καλό φαί!!!). Ο Marco Piccinetti είναι ένας άνθρωπος με "Α" κεφαλαίο, αλλά ας μην μπω σε λεπτομέρειες....
Χαίρομαι που πήγα Τοσκάνη. Αυτό το ταξίδι ήταν το πιο γλυκό πού 'χω κάνει!
Υ.Γ. Εκτός απ' το γαμήλιο ταξίδι που έκανα, θέλω να προσθέσω ότι έχω πάει στο νομό της Τοσκάνης άλλες 2 φορές και μάλιστα έχω φιλοξενηθεί στη Σιένα (από μαθήτρια μου που έκανε μεταπτυχιακό εκεί) 20 μέρες. Επειδή είμαι καθ/τρια Ιταλικών και έχω κάνει πολλά ταξίδια στην Ιταλία γενικότερα, όποιος φίλος του travelstories θέλει να ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με Ιταλία, ευχαρίστως - αν γνωρίζω κάτι σχετικά - να βοηθήσω.
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Γεια σου Μαιρη και :welcome2:.Καλη η εμπειρια του γαμηλιου ταξιδιου σου :)

ΥΓ.Εχουμε επετειο γαμου την ιδια μερα,παντρευτηκα κι εγω 9/9:haha:
 

meroulini

Member
Μηνύματα
6
Likes
17
Γεια σου dk και καλώς σε βρήκα, εσένα κι όλα τα μέλη του travelstories!
Μη μου πεις ότι το 9/9 δεν είναι εύκολο στο να θυμάσαι επετείους και τέτοια? ;)
Ωραίες οι φωτο σου!
Κάποια στιγμή θα επιστρέψω με περισσότερες λεπτομέρειες για τα ταξίδια στην Ιταλία και μ' έβαλες στο τριπάκι να προσπαθήσω να ανεβάσω κι εγώ καμια φωτο!!
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Εχεις δικιο ειναι ημερομηνια που δεν ξεχνιεται.;)Το αστειο ειναι οτι παντρευτηκα 9/9/89 και ωρα 9.:shock:
Πολυ με κυνηγαει το 9 :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom