Ιταλία Ραντεβού στην Τοσκάνη...

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921

Mα καλά υπήρχε Μανχάταν το μεσαίωνα, αναρωτηθήκαν οι συνταξιδιώτες μου όταν αντικρίσαμε από μακριά τους 14 πανύψηλους πύργους που κοσμούν την μεσαιωνική πόλη του San Gimignano. Ειλικρινά δεν ξέρω αν περάσαμε τον Ατλαντικό χωρίς να το καταλάβουμε αλλά το σίγουρο είναι ότι εδώ συναντήσαμε κυριολεκτικά το μισό πληθυσμό της πολύβουης Αμερικανικής μεγαλούπολης. Τουρίστες κάθε εθνικότητος συνωστίζονται στα γραφικά δρομάκια του χωριού δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Το San Gimigniano, μετά την Φλωρεντία και την Σιένα, είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός της Τοσκάνης πράγμα που κάνει την άλλοτε μικρή επιβλητική μεσαιωνική πόλη να υποφέρει κάτω από της ορδές των τουριστών.

Είχα την ευτυχία να γνωρίσω και να ερωτευτώ κεραυνοβόλα αυτό το υπέροχο μέρος 4 χρόνια πριν, χειμώνα. Είχα μείνει άφωνος αγναντεύοντας τους ροκανισμένους από τον χρόνο πύργους, τα μουντά στενοσόκακα, τα παρακμιακά palazzo. Και τώρα επέστρεφα άνοιξη. Όλα ήταν στη θέση τους, το ίδιο όμορφα, με την διαφορά ότι τώρα η πόλη είχε παραδοθεί εντελώς στο αναγκαίο κακό, τους τουρίστες. Το San Gimigniano είναι ένα απίστευτο μέρος. Όποτε και να το δείτε θα υποταχθείτε στις χάρες και την γοητεία του αλλά η γνώμη μου είναι να πάτε χειμώνα. Διαλέξτε ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο weekend και περπατήσετε απερίσπαστοι στα καλντερίμια του, απολαύστε τις πλατείες του, χαζέψτε από τους πύργους του, την ομορφιά της Τοσκάνικης γης.

Με δέος διαβήκαμε την εντυπωσιακή καστρόπορτα που χώριζε το μοντέρνο parking από την παραδοσιακή μεσαιωνική πόλη. Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Παρκάρεις στο φυλασσόμενο parking έναντι 3 ευρώ την ώρα και ύστερα με την ησυχία σου ξεχνιέσαι σε αυτόν τον μεσαιωνικό παράδεισο με τις ώρες. Το San Gimignano έχει την ευτυχία να είναι μια εντελώς car free πόλη και αυτό σαν αποτέλεσμα έχει να μπορείς να την απολαύσεις με την άνεση σου χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων.

Ο κεντρικός δρόμος η Via San Giovani, που ενώνει την πύλη με την περίφημη Piazza della Cisterna είναι γεμάτος μικρομάγαζα που πωλούν ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Από αμφιβόλου αισθητικής αναμνηστικά μέχρι εξαιρετικά τοπικά εδέσματα και από φτηνά κρασιά chianti μέχρι εντυπωσιακά έργα τέχνης. Όλοι, φτωχοί και πλούσιοι ,έχουν θέση στο San Gimignano, η αγορά απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια. Σήμα κατατεθέν όμως της πόλης, όπως προ είπα, είναι οι τεράστιοι μεγαλόπρεποι πύργοι της. Κτισμένοι τον 13ο αιώνα από ντόπιους ευγενείς, ξεπερνούν οι περισσότεροι, σε ύψος τα 50 μέτρα. Όσο λαμπρότερη σε καταγωγή και σε χρήμα ήταν η φαμίλια που έχτιζε τον πύργο τόσο ψηλότερος έπρεπε να είναι αυτός. Αυτός ο άτυπος ανταγωνισμός δημιούργησε μια οικοδομική φρενίτιδα που σαν αποτέλεσμα είχε την κατασκευή αυτών των ουρανοξυστών του μεσαίωνα και χάρη σε αυτούς η πόλη απέκτησε και το προσωνύμιο Μανχάταν του μεσαίωνα.


Η ακμή της όμως δεν κράτησε πολλή. Στις επιθετικές βλέψεις της Φλωρεντίας ήρθε να προστεθεί μια φοβερή επιδημία πανώλης που σήμανε την αρχή του τέλους. Πανικόβλητοι οι ευγενείς την εγκατέλειψαν στην μοίρα της και από τότε ποτέ δεν ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη, μέχρι τις μέρες μας, που οι τουρίστες ανέλαβαν τον ρόλο της Φλωρεντίας και κατέλαβαν εξ εφόδου αυτό το τόσο γραφικό μέρος.
Η τριγωνική Piazza della Cisterna , η καρδιά της πόλης, είναι μια από τις γοητευτικότερες μεσαιωνικές πλατείες που υπάρχουν. Περιτριγυρισμένη από αρχοντικά και πύργους του 13ου και 14ου αιώνα αποτελεί τον προθάλαμο προς την εντυπωσιακή cathedral που φημίζετε για τις αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες της. Όσο και να μην σας συγκινούν οι εκκλησίες και τα μουσεία μια επίσκεψη σε αυτό τον υπέροχο ναό επιβάλλετε. Τα μουσεία ,οι πλατείες, οι πύργοι είναι ατελείωτοι. Όρεξη να έχεις να περιδιαβαίνεις την πόλη όχι με τις ώρες αλλά με τις μέρες. Τέτοια τέλεια μεσαιωνική προσομοίωση δύσκολα βρίσκεις. Αλλά μην ξεχνάμε βρισκόμαστε στην καρδιά της Τοσκάνης και Τοσκάνη σημαίνει πάνω από όλα η οπτική μαγεία της υπαίθρου της. Σκαρφαλώστε στα τείχη και απολαύστε το υπερθέαμα. Δεν υπάρχει νομίζω καλύτερη ευκαιρία απόλαυσης της Τοσκάνικης φύσης από εδώ.

Για τους παθολογικά ερωτευμένους με το μέρος και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί, θα προτείνω ως λύση διαμονής ένα από τα δεκάδες agriturismo που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Και πιο ήσυχα θα είσαστε και στην φύση θα βρίσκεστε και θα μπορείτε να αγναντεύετε από μακριά τους μεγαλόπρεπους πύργους.


Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο internet εύκολα θα βρείτε τον παράδεισό σας. Οι τιμές μην σας φοβίζουν διόλου, είπαμε η περιοχή απευθύνετε σε όλες τις τσέπες. Όσο για το φαγητό, είναι αστείο και να το συζητάμε. Οι επιλογές είναι μυριάδες και τα εδέσματα πέραν πάσης περιγραφής.

Η μικρή μου απόδραση έφτανε στο τέλος της. Είχε ξημερώσει Κυριακή πρωί. Σε λίγες ώρες έπρεπε να εγκαταλείψω την γη της Τοσκάνης και να βρίσκομαι στο Leonardo da Vinci. Για τελευταίο μου σταθμό, πριν την θλιβερή ώρα του αποχαιρετισμού, διάλεξα το Μonteriggioni ένα ακόμα χωριό μπιζού της περιοχής.
Ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από την Σιένα το Monteriggioni αποτελεί οικισμό υπόδειγμα. Κουρνιασμένο σε ένα υπέροχο λόφο τριγυρισμένο από τείχη θυμίζει περισσότερο σκηνικό ταινίας εποχής παρά χωριό. Παρκάρεις ως συνήθως σε ένα απέραντο φυσικό parking δωρεάν και φτάνεις με τα πόδια σε ελάχιστα λεπτά στον οικισμό. Και τι οικισμό. Μια σταλιά, μια υπέροχη πλατεία, μια εκκλησία και μερικά μεσαιωνικά σπίτια άψογα διατηρημένα. Υπόθεση ενός τετάρτου να το γυρίσεις αλλά έλα που δεν ξεκολλάς. Ο οικισμός ήταν ένα από τα πολλά οχυρά της Σιένας ενάντια στις επεκτατικές βλέψεις της μεγάλης της αντιπάλου, της Φλωρεντίας. Τα τείχη του, που σήμερα αποτελούν ένα από τα τελειότερα δείγματα μεσαιωνικής οχύρωσης είναι άψογα διατηρημένα και η βόλτα κατά μήκος τους το απόλυτο must, μια εμπειρία ζωής.

Η υπέροχη bisteca alla Fiorentina μαζί με ένα ποτήρι brunello που δοκίμασα σε μια osteria λίγο έξω από το Monteriggioni έκαναν τον αποχαιρετισμό μου με την Τοσκάνη λιγότερο δραματικό. Είμαι τυχερός ,ομολόγησα στον εαυτό μου, που αξιώθηκα μια τέτοια πόλη και αποχαιρέτησα με αξιοπρέπεια την Τοσκάνη που χάνω…
 

Attachments

GTS

Member
Μηνύματα
6.783
Likes
18.174
Τρομερό ταξίδι!! Η περιγραφή σου με έκανε να ψάχνω εισιτήρια για Ρώμη ή Μιλάνο στα γενέθλιά μου.....αλήθεια, από Μιλάνο πας εύκολα ή είναι πολύ μακριά?? Λέω για Μιλάνο διότι βρίσκω πολύ φθηνά εισιτήρια με Easy
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
Traveller, με την αφήγησή σου, μου δημιουργείς συνεχώς πολύ όμορφες εικόνες στο μυαλό. Πραγματικά, πολύ όμορφη ταξιδιωτική ιστορία.

Thanks
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.783
Likes
18.174
Ψήνομαι για Τοσκάνη στο 4ήμερο της 28ης.....καμιά άποψη για εκείνη την εποχή?
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Ψήνομαι για Τοσκάνη στο 4ήμερο της 28ης.....καμιά άποψη για εκείνη την εποχή?
Απο τωρα για τον Οκτωβριο μιλας:shock: ή μηπως εννοεις 25η Μαρτιου.:haha:
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.783
Likes
18.174
Από τώρα για τον Οκτώβρη ναι....πάντα προγραμματίζω πολύ πιο πριν τα ταξίδια μου. Την Πράγα (που θα πάω 2-4 Μαϊου) την έχω κλείσει αεροπορικώς από το φθινόπωρο με 65 ευρώ εισιτήριο.

Αλλιώς το εισιτήριο πάει 200άρα και λίγα λέω
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Από τώρα για τον Οκτώβρη ναι....πάντα προγραμματίζω πολύ πιο πριν τα ταξίδια μου. Την Πράγα (που θα πάω 2-4 Μαϊου) την έχω κλείσει αεροπορικώς από το φθινόπωρο με 65 ευρώ εισιτήριο.

Αλλιώς το εισιτήριο πάει 200άρα και λίγα λέω
Με εκπλησεις ευχαριστα.Μπραβο σου,εγω παλι δεν μπορω να κανω τοσο μακροχρονιους προγραμματισμους.
 

meroulini

Member
Μηνύματα
6
Likes
17
Παιδιά, καθότι λατρεύω την Ιταλία, θα ήθελα κι εγώ να μοιραστώ την εμπειρία μου από το γαμήλιο ταξίδι μου (6 μήνες πριν) μαζί σας. Παντρεύτηκα στις 9/9 κι αναχώρησα λίγες ώρες μόνο μετά το γάμο για... Τοσκάνη! Ναι, ο πασίγνωστος αυτός νομός της Toscana (Ιταλικά) ή Tuscany (αγγλιστί...) είναι πραγματικά ό,τι πιο ρομαντικό μπορεί να φανταστεί κανείς! Καθήσαμε μόλις 6 ημέρες, αλλά ήταν πολύ καλή επιλογή, γιατί:
α)ταξιδέψαμε με την πρώτη πρωινή πτήση για Ρώμη (περίπου 1μιση ώρα ταξίδι)
β)στο αεροδρόμιο μας περίμενε νοικιασμένο μέσω internet Φιατάκι
γ)σε 2μιση ωρίτσες ήμασταν σε prive' πέτρινο αγροτόσπιτο στην καρδιά δασικής περιοχής της Τοσκάνης, μόλις 20 λεπτά απ' τη Σιένα
δ) αυτές τις 6 μέρες είδαμε όλα τα υπέροχα μεσαιωνικά χωριά της περιοχής (San Gimignano, Pienza, Montepulciano, Castellina, Radda, Greve, Monterriggioni), πόλεις όπως Σιένα (Siena), Φλωρεντία (Firenze) και περιοχές του διπλανού νομού της Ούμπριας (Umbria), όπως Περούτζα (Perugia), Ασσίζη (Assisi) και φυσικά την κουκλίστικη Toddi!
ε)Το όλο ταξίδι το οργανώσαμε μόνοι μας και μας στοίχησε ε-λά-χι-στα!!! Σκεφτείτε ότι το δωμάτιο είχε 50 ευρώ τη βραδιά!!! (Ούτε στην Ελλάδα δεν βρίσκεις πια με τόσο... Για του λόγου το αληθές δείτε κι αυτό http://www.ilbagnoraddainchianti.it/)
Το βρήκα σερφάροντας και πραγματικά συγκινήθηκα, γιατί όταν φτάσαμε, μας περίμεναν στο βάζο ορχιδέες ίδιες με αυτές του γάμου μας (κάτι που δεν συνηθίζεται σε αγροτουρισμό) κι όταν φεύγαμε, ο ιδιοκτήτης ο Marco μάς χάρισε ένα μπουκάλι κρασί της περιοχής (φημισμένη οινογαστρονομική τοποθεσία το Chianti, ξεκοιλιαστήκαμε στο καλό φαί!!!). Ο Marco Piccinetti είναι ένας άνθρωπος με "Α" κεφαλαίο, αλλά ας μην μπω σε λεπτομέρειες....
Χαίρομαι που πήγα Τοσκάνη. Αυτό το ταξίδι ήταν το πιο γλυκό πού 'χω κάνει!
Υ.Γ. Εκτός απ' το γαμήλιο ταξίδι που έκανα, θέλω να προσθέσω ότι έχω πάει στο νομό της Τοσκάνης άλλες 2 φορές και μάλιστα έχω φιλοξενηθεί στη Σιένα (από μαθήτρια μου που έκανε μεταπτυχιακό εκεί) 20 μέρες. Επειδή είμαι καθ/τρια Ιταλικών και έχω κάνει πολλά ταξίδια στην Ιταλία γενικότερα, όποιος φίλος του travelstories θέλει να ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με Ιταλία, ευχαρίστως - αν γνωρίζω κάτι σχετικά - να βοηθήσω.
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Γεια σου Μαιρη και :welcome2:.Καλη η εμπειρια του γαμηλιου ταξιδιου σου :)

ΥΓ.Εχουμε επετειο γαμου την ιδια μερα,παντρευτηκα κι εγω 9/9:haha:
 

meroulini

Member
Μηνύματα
6
Likes
17
Γεια σου dk και καλώς σε βρήκα, εσένα κι όλα τα μέλη του travelstories!
Μη μου πεις ότι το 9/9 δεν είναι εύκολο στο να θυμάσαι επετείους και τέτοια? ;)
Ωραίες οι φωτο σου!
Κάποια στιγμή θα επιστρέψω με περισσότερες λεπτομέρειες για τα ταξίδια στην Ιταλία και μ' έβαλες στο τριπάκι να προσπαθήσω να ανεβάσω κι εγώ καμια φωτο!!
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Εχεις δικιο ειναι ημερομηνια που δεν ξεχνιεται.;)Το αστειο ειναι οτι παντρευτηκα 9/9/89 και ωρα 9.:shock:
Πολυ με κυνηγαει το 9 :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.379
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom