Σάμος - Σύμη. Σύμη - Σάμος.

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού

Εισαγωγή:

"Μάνοοοο, αποφάσισες τελικά πού θα πάμε? Λέρο ή Σύμη?". Δεν ξέρω αγάπη μου το σκέφτομαι ακόμα.
"Ε στο travelstories μπήκες να πάρει καμιά πληροφορία???". Θα μπω αγάπη μου αν και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά για Σύμη. "Μπες παιδάκι μου, σίγουρα κάτι θα βρεις στο travelstories!!!". Ότι θα με μάλωνε η σύζυγος ότι δεν μπαίνω τακτικά στο φόρουμ δεν το περίμενα. Ποιον? Εμένα. Τον στυλοβάτη του φόρουμ o_O.
Προφανώς και αναζήτησα πληροφορίες, τα έβαλα κάτω, τα ζύγισα, και η απόφαση έλεγε Σύμη! "Στο κάτω κάτω δύο γράμματα αλλάζουμε" (αστείο προς την σύζυγο - δεν της άρεσε).

Καλή ευκαιρία φέτος να επισκεφτούμε την ακριτική Σύμη μιας και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απευθείας σύνδεση με Σάμο. Το δρομολόγιο εκτελείται από την Dodekanisos Seaways και συγκεκριμένα με το καταμαράν της εταιρίας το οποίο είναι πολύ γρήγορο και πολύ άνετο. Μέχρι να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής.....Αργότερα αυτό το θέμα.
Κλασσικά έπρεπε πάλι να σηκωθούμε από το χάραμα για να φύγουμε από το Πυθαγόρειο 8.30 ακριβώς. Και όταν λένε ακριβώς το εννοούν! Το σκάφος δεν έμενε πάνω από 2 λεπτά σε κάθε λιμάνι! Έμπαινε -έδενε - κατέβαζε μπουκαπόρτα - έβγαιναν κάποιοι - έμπαιναν άλλοι - γεια σας! Αν ήσουν στην άκρη του λιμανιού απλά δεν προλάβαινες να μπεις. Να φρόντιζες να ήσουν απ΄έξω!
Χρειάστηκε να διασχίσουμε το μισό Αιγαίο βέβαια: Αγαθονήσι - Πάτμος - Αρκιούς - Λειψούς - Λέρος - Κάλυμνος - Κως για να αντικρύσουμε όμως το ακόλουθο

P1080925.JPG

Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπεις όταν περάσεις ανάμεσα από την νήσο Νίμο και το βόρειο τμήμα της Σύμης και αμέσως σε μαγνητίζει.
Όσο πλησιάζεις βέβαια τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα, όλο και πιο όμορφα
P1080929.JPG


Ομολογώ ότι αυτό που είδα πλησιάζοντας το απάνεμο λιμάνι της Σύμης ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικά όμορφες εικόνες που έχω αντικρύσει. Χαλάλι οι 6 ώρες...

Άφιξη:

Η μπουκαπόρτα κατεβαίνει και απέναντί μας βλέπουμε αρκετό κόσμο, ψάχνοντας να δούμε αν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου θα ερχόταν να μας πάρει. "Αυτός με την ριγέ θα είναι" αναφώνησα χωρίς βέβαια να έχω καμία ένδειξη. Και όμως! Έπεσα μέσα! Αυτή τη φορά αποφάσισα να μην το κάνουμε όπως με την Μπίλιω. Ο Βαγγέλης σήκωσε μία πινακίδα με το όνομα των διαμερισμάτων του και έσπευσε να μας καλωσορίσει.
"Καλώς ήλθατε στη Σύμη!!". Κάναμε τα πρώτα βήματα στο γραφικότατο λιμάνι του νησιού με την ίδια αναρώτηση: "στην Αβάνα ήρθαμε?". Η απορία μας βέβαια είχε να κάνει με την απίστευτη ζέστη που επικρατούσε θυμίζοντάς μας το περσινό μας ταξίδι. "Ζεστό νησί η Σύμη ε?" επιβεβαίωσε ο Βαγγέλης παίρνοντας ένα κουρασμένο "μμμ" για απάντηση, καθώς κατευθυνόμασταν προς το ξενοδοχείο (με τα πόδια δυστυχώς).
Ευτυχώς η απόσταση ήταν μικρή και σε λίγα λεπτά ήμασταν εκεί. Μέχρι να φτάσουμε ο κατατοπιστικότατος Βαγγέλης μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μαγαζιά, φούρνους, ενοικιάσεις και ότι μπορούσε να μας φανεί χρήσιμο. Ωραίος ο Βαγγέλας.

Ανοίγουμε την πόρτα του δωματίου 5, αφήνουμε τα πράγματα και ξεκινάμε για τι άλλο? Για μπελάδες! Σωστά! Οι περιπέτειες με τα διπλώματα, με χαλασμένα μηχανάκια (πάλι) και με τα αλμυρούτσικα φαγητά (όχι από το αλάτι) ξεκινούν......

 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Πρώτες βόλτες:

Βγαίνουμε λοιπόν από το ξενοδοχείο και ξεκινάμε μια πρώτη βόλτα στο λιμάνι. Στόχος είναι να πάμε με τα πόδια στην πιο κοντινή παραλία, την λεγόμενη ΝΟΣ. ΝΟΣ βέβαια είναι αρχικά, του παλιού ναυτικού ομίλου οπότε λύθηκε η απορία σας. Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε αλλά με την απίστευτη ζέστη που επικρατούσε, κάναμε μια στάση στα ενοικιαζόμενα "Γλάρος" (όχι δεν νοικιάζει ζώα) για να πάρουμε ένα μηχανάκι μια ώρα αρχύτερα. Μια φιλική κοπέλα μας υποδέχτηκε ζητώντας μας φυσικά το δίπλωμα! Επιστροφή λίγα λεπτά νωρίτερα στο ξενοδοχείο:"Θα χρειαστούμε τίποτα άλλο ή μόνο λεφτά να πάρω?" "Μπααα τίποτα φύγαμε για βόλτα!".
Σκεπτόμενοι αυτό καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κάνει την πρώτη γκάφα...."Εντάξει παιδιά και μια ταυτότητα μου κάνει!" αποκρίθηκε η φιλική κοπέλα, αλλά οι πρωταγωνιστές μας είχαν το δίπλωμα μαζί με τις ταυτότητες....δηλαδή στο ξενοδοχείο. "Εγώ με τα πόδια δεν γυρίζω πίσω" δηλώνω και προσπαθώ να πείσω την υπάλληλο να δώσει μηχανάκι σε δύο άγνωστους χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο αλλά "θα τα φέρουν σε λιγάκι".....Φυσικά και την έπεισα (χα!) και βουρ για το ξενοδοχείο. "Μην ξεχάσετε να μου φέρετε και το συμβόλαιο που σας δίνω τώρα μαζί με το δίπλωμα!". Μην ανησυχείς...

Φτάνουμε, ανεβαίνω, βρίσκω το δίπλωμα, κατεβαίνω. Μιας και είχαμε φτάσει μέχρι εκεί είπαμε να το φουλάρουμε κιόλας σε ένα από τα δύο πρατήρια του νησιού.
Φουλαρισμένοι πλέον ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε για τον Γλάρο. "Το συμβόλαιο πού είναι Μάνο?". Μπίνγκο. Φυσικά το είχα ξεχάσει στο ξενοδοχείο. Πάλι πίσω, πάλι ανέβασμα στο δωμάτιο και επιστροφή στις ενοικιάσεις και στην κοπελίτσα η οποία μάλλον θα νόμιζε ότι την κοπανήσαμε....για να κρυφτούμε στην απεραντοσύνη της Σύμης!
Το μπάνιο στην ΝΟΣ το προσπερνάω, πραγματικά αδιάφορη παραλία. Ή μάλλον όχι. Ας μείνω λίγο. Όταν καθίσαμε σε δύο ξαπλώστρες μας πλησίασε ένας συμπαθητικός Πακιστανός που μας ενημέρωνε ότι οι ξαπλώστρες είναι ντύο ευρώ έκαστος μετά τις 5. Πετύχαμε και έκπτωση. Τζακ ποτ ένα πράμα. "Καφεδάκι μπορούμε να πιούμε?" "Μετά τις 5 μόνο φραπέ". ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΦΡΕΝΤΑΚΙΑ???? Ντεκαντάνς. Δεν μπήκα στον κόπο να ρωτήσω τι παθαίνει η μηχανή μετά τις 5. Μάλλον σχολάει. Η ευγενή μας καταγωγή δεν μας επιτρέπει να πιούμε φραπέ οπότε αποφασίσαμε να το παρακάμψουμε.

Πέρασε η ώρα και το στομάχι διαμαρτύρεται...Δυστυχώς για εμάς γρήγορα ανακαλύψαμε ότι 5-7.30 τα πιο πολλά καταστήματα δεν λειτουργούν (ειδικά τα εστιατόρια) κάνοντας ένα διάλειμμα για προετοιμασία και ανασύνταξη. Από ότι κατάλαβα δεν τους νοιάζει και πολύ μιας και οι τουρίστες εκείνη την ώρα δεν πολυκυκλοφορούν, πόσο μάλλον να τρώνε.
Παρόλα αυτά βρήκαμε τον "Χάρη". Αν και άδειο εμείς κάτσαμε. Είπαμε να μην κάνουμε υπερβολές για αρχή, οπότε "βολευτήκαμε" με μία σαλάτα "Χάρης", ένα καλαμάρι, γαριδάκι Σύμης, μια φέτα με μέλι, κολοκυθοκεφτέδες και ένα Βαρβαγιάννη. Μόλις 52.50. Ευτυχώς που ξεκινήσαμε συγκρατημένα. Φτηνά θα την βγάλουμε πάλι.....
Ας δούμε και λίγο θέα από το εστιατόριο
P1080937.JPG

P1080938.JPG

Εδώ πρέπει να πω ότι το περιβόητο γαριδάκι δεν είχε καμιά ιδιαίτερη γεύση και μάλλον είναι παραδιαφημισμένο. Και για 13 ευρώ το πιάτο....

Αρκετά με το φαγητό όμως, ώρα για περισσότερες βόλτες. Και για αρχή στην Άνω Σύμη ή Χωριό όπως το λένε οι ντόπιοι. Ο "δρόμος" που ενώνει Γυαλό με Χωριό είναι ο ακόλουθος με την απαραίτητη δόση "φωτογραφίας με ρίσκο".
P1080956.JPG

Η θέα βέβαια ανεβαίνοντας είναι μπρέθ τέικινγκ ένα πράμα (όπως το λέμε στο Καρλόβασι)
P1080958.JPG

P1080959.JPG


Το Χωριό είναι δαιδαλώδες, άκρως γραφικό και παραπέμπει σε άλλη εποχή. Εμένα ορισμένες φορές μου θύμιζε Τρινιδάδ (αναφορές σε Κούβα συνέχεια).
P1080966.JPG

P1080976.JPG

P1080967.JPG

P1080977.JPG

(Εντάξει παραδεχτείτε ότι έχετε κοπεί με τις φώτο)

Λίγο υπομονή μιας και στην συνέχεια της ιστορίας κάνει γκεστ εμφάνιση γνωστός πολιτικός, ιδιαίτερα δημοφιλής στα κανάλια!!! Μαντεψιές θα γίνονται δεκτές.....
 

MarianthiArgos

New Member
Μηνύματα
3
Likes
4
"Έπεισα" και όχι "ξεγέλασα"!! Πάντως αν όντως είσαι εσύ, πολλούς χαιρετισμούς!
Εγώ αυτοπροσώπως, έτσι όπως το έγραψες όμως, εβαλες και το 'χα' μετά φάνηκε πως με ξεγέλασες ! Και εκτος αυτού απατεωνάκο στις φωτογραφιες είδα την κοπελιά να οδηγεί !!! Απαγορεύονται τέτοια πράγματα ., αλλά έπρεπε να το περιμένω, φαινόσουνα μούτρο !!! -)))
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Για δες κάτι συμπτώσεις! Όχι πάντως δεν εννοούσα ότι ξεγέλασα. Μάλλον πιο πολύ "κατάφερα".
Όσο για τις "παρανομίες", δεν υπάρχουν μιας και το δίπλωμα της συζύγου δώσαμε! Πιο νόμιμοι πεθαίνεις!

Πίσω στην συνέχεια της ιστορίας! Αποκτά ενδιαφέρον!
 
Μηνύματα
257
Likes
685
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Λίγο υπομονή μιας και στην συνέχεια της ιστορίας κάνει γκεστ εμφάνιση γνωστός πολιτικός, ιδιαίτερα δημοφιλής στα κανάλια!!! Μαντεψιές θα γίνονται δεκτές.....
Μήπως είναι αρκετά ψηλός ο πολιτικός...γιατί έτσι θα εξηγούνται και οι γκαντεμιές που συχνά σας βρίσκουν!:D
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Μετά λοιπόν από τον καταιγισμό μαντεψιών που κάνατε (μία) συνεχίζουμε!

Εξερεύνηση του υπόλοιπου νησιού:

Η πρώτη μέρα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, οπότε την δεύτερη αποφασίσαμε να την αφιερώσουμε στο υπόλοιπο νησί. Όπως όμως είχαμε ενημερωθεί, έπρεπε να ξεκινήσουμε με γεμάτο ντεπόζιτο για να μην μείνουμε αμανάτι στην νότια μεριά της Σύμης. Μια και δυο (μπορεί και τρεις) πήγαμε στο πρατήριο. Αφού κάναμε τον αστρονομικό τζίρο του....1.80 πήγαμε να βάλουμε μπρος....Αμ δε.
Το κλειδί δεν γύριζε. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Αρχίσαμε........Σταματά ένας κυριούλης να βοηθήσει με ύφος "αυτοί ούτε μπροστά δεν ξέρουν να το βάζουν". Πάλευε, πάλευε τίποτα. Ήρθε και η κοπέλα από το πρατήριο, τίποτα. Το κλειδί είχε μουλαρώσει. Αρχίζουμε τα τηλέφωνα. Απαντά μια κοπελιά (που τελικά δεν ήταν η @MarianthiArgos ). Moυ στέλνει κάποιον.
Εμφανίζεται ένας ακόμα φιλικός νέος (ο Γλάρος πάει πακέτο με την φιλικότητα όπως καταλάβατε). Προσπαθεί και αυτός. Κοιτάει το κλειδί, κοιτάει την πινακίδα "ρε παιδιά με αυτό το κλείδι βάλατε μπρος πριν??". Παίρνει έναν τρίτο. Εντωμεταξύ η ώρα να περνά και εμείς να είμαστε καθηλωμένοι στο πρατήριο. "Πώς περάσατε στη Σύμη?" "Πολύ ωραία! Ειδικά στα βενζινάδικα".

Με αυτά και με αυτά εμφανίζεται ο κύριος που περιμέναμε ο οποίος ανακάλυψε ότι το κλειδί είχε σπάσει(υποψιάζομαι την κυρία από το πρατήριο), και για αυτό δεν γύριζε. Μας έδωσε το αναπληρωματικό κλειδί και αποχωρήσαμε. Μας ζήτησαν βέβαια συγγνώμη για την καθυστέρηση και ήταν γενικά πολύ εξυπηρετικοί (μας διαβάζουν κιόλας).

Ώρα λοιπόν για λίγο μπρέθ τείκινγκ ακόμα κατά την αποχώρηση μας
P1090005.JPG

P1090014.JPG

αυτό είναι μπρεθ κίπινγκ
P1090010.JPG


Το νησί είναι βραχώδες εκτός από το κεντρικό του σημείο, που υπάρχουν αρκετά έλατα, με ονομασία μάλλον αταίριαστη
P1090019.JPG


Η διαδρομή είναι μοναχική μιας και κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα (Κούβα?) και από την μέση και μετά προσφέρει φοβερή θέα προς τον νότιο κομμάτι και τον κόλπο του Πανορμίτη που ήταν και ο τελικός προορισμός. Ιδού.
P1090020.JPG


Το μοναστήρι είναι πολύ γνωστό και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Μεσόγειο. Εκεί υπήρχαν πολλοί πιστοί και αρκετός κόσμος για μία βάφτιση. Το καμπαναριό στην είσοδο είναι εντυπωσιακό και φτιαγμένο σε στυλ ροκοκό (ότι και αν σημαίνει αυτό)
P1090023.JPG

Και για να μην υπάρχουν παρατράγουδα και μανούρες με τους πιστούς το μοναστήρι έχει φροντίσει να τα έχει όλα σε τάξη
P1090037.JPG


Ο υπόλοιπος Πανορμίτης δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον οπότε αναχωρήσαμε γρήγορα για έναν διπλανό κόλπο, με την ομώνυμη παραλία την Μαραθούντα.
Η απόσταση είναι δύο χιλιόμετρα και με την άφιξή σου καταλαβαίνεις ότι κάτι...διαφορετικό γίνεται σε αυτή την παραλία.
P1090047.JPG

Τα κατσίκια λοιπόν έχουν κάνει κατάληψη στην παραλία και κυκλοφορούν ανέμελα ανάμεσα στους λουόμενους. Αν αφήσεις κάποια από τις τσάντες σου ανοικτή είναι θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί η μουσούδα τους μέσα!! Όπως συνέβει και σε εμάς! Ευτυχώς δεν είχαμε κάτι φαγώσιμο. Η κατάσταση είναι λίγο σουρεάλ και ας αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες
P1090052.JPG

P1090050.JPG

P1090048.JPG

P1090059.JPG


(Στην τελευταία φώτο το θέμα είναι το κατσίκι. Ξαναλέω. Το κατσίκι!)

Στην παραλία υπάρχει μόνο ένα εστιατόριο που μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα. Έτσι και εγώ πήγα για φρεντάκι. Αμ πώς.
Όσο περίμενα τον καφέ είπα να πιάσω κουβέντα με την κυριούλα που τον ετοίμαζε και ακολούθησε απρόβλεπτος διάλογος:
-Λέμε ότι εμείς έχουμε ζέστη αλλά εσείς εδώ είστε άλλο πράγμα!
-Γιατί? Από πού μας έρχεστε?
-Από Σάμο.
-Από Σάμοοοοοοοο??? (εντάξει είναι πολύ ωραίο μέρος το ξέρουμε).Η κόρη μου είναι παντρεμένη στη Σάμο.
-Ε ξέρετε η Σάμος είναι μεγάλο νησί πού είναι η κόρη σας παντρ...
-Στο Καρλόβασι!! Ξέρετε την οικογένεια τάδε?
-
Η Ζ. είναι η κόρη σας???
Τελικά μόνο σόι δεν βγήκαμε, μιας και την Ζ. την γνωρίζω αλλά μου διέφευγε εκείνη την στιγμή ότι είναι από την Σύμη. Μιας και βγήκαμε γνωστοί, μου έδωσε σημαντικές πληροφορίες και tips.
Φοβερή εμπειρία η Μαραθούντα να πάτε οπωσδήποτε. Με κλειστές τσάντες όμως.....

Αναχώρηση και επιστροφή στον Γυαλό με μερικές ακόμα φωτογραφίες
άδειοι δρόμοι από αυτοκίνητα
P1090072.JPG

Η Μαραθούντα από ψηλά
P1090073.JPG

και το Χωριό
P1090080.JPG


Επιστροφή με κατεύθυνση το Πέδι για μαμ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πέδι, για τους...μικρούς λογαριασμούς μας και για τον περιβόητο πολιτικό σύντομα!
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Μήπως είναι αρκετά ψηλός ο πολιτικός...γιατί έτσι θα εξηγούνται και οι γκαντεμιές που συχνά σας βρίσκουν!:D
Έχουμε και δεύτερη μαντεψιά! Πιάνεται κανονικά αν και λίγο εκπρόθεσμη!! Στο επόμενο επεισόδιο θα ανακοινώσω τον νικητή!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.687
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom