Σάμος - Σύμη. Σύμη - Σάμος.

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού

Περίπλους του νησιού:

Η επόμενη ημέρα είχαμε αποφασίσει να αφιερωθεί στον γύρω του νησιού με δημοφιλές όπως αποδείχτηκε καικάκι του κυρ-Γιάννη, ονόματι Ποσειδών. Ξεκινά καθημερινά από το λιμάνι του Γυαλού στις 10.30 και γυρίζει στις 17.30 με 5 ενδιάμεσες στάσεις. Μία από αυτές περιλαμβάνει και μπάρμπεκιου.
Αν θέλετε να κάνετε την συγκεκριμένη βόλτα καλό θα είναι να έχετε κλείσει θέση από την προηγουμένη γιατί ο αριθμός είναι περιορισμένος. Το τουρ είχε πολύ πλάκα συν ότι μπορείς να δεις μέρη του νησιού τα οποία δεν είναι προσβάσιμα με κάποιον άλλο τρόπο.

Αναχωρήσαμε, κινούμενοι αντίστροφα από τους δείκτες του ρολογιού, με πρώτο σταθμό την παραλία Μαρόνι. Με την άφιξή μας ξεκίνησαν τα...ζορμπά δε γκρικ και τα σχετικά αλλά ας είναι. Γεμάτο τουρίστες ήταν το καραβάκι. Εκεί μας πρόσφεραν ούζο και αγγουράκι. 12 η ώρα ήταν ακόμα αλλά ένα ποτηράκι το κατεβάσαμε. Για το καλό.
Πρώτη εικόνα

πρώτη βουτιά


Τα νερά ήταν πολύ καθαρά και ας πούμε ότι... Καραιβόφερναν. Εκεί μείναμε μισή ώρα και συνεχίσαμε για τις περιβόητες Φωκοσπηλιές που ήταν και ο βασικός στόχος (τουλάχιστον για μένα)! Δυστυχώς όταν φτάσαμε συναντήσαμε αρκετή φουρτούνα (για τα κυβικά του σκάφους) και περιοριστήκαμε σε αυτό

καθώς δεν μπορούσαμε να αράξουμε κάπου. Μεγάλη απογοήτευση για μένα μιας και το περίμενα από την αρχή του ταξιδιού. Μάλιστα, συμβούλεψα (?) τον καπετάνιο να γυρίσει και να το δοκιμάσουμε αλλά δεν συμφώνησε. Περίεργος...
Η επόμενη στάση έγινε στο Γιαλεσίνο και με την ρίψη της άγκυρας αρχίσαμε τις βουτιές! Εκεί λοιπόν που σαν δελφίνια σχίζαμε αμέριμνοι τα νερά της Σύμης, ακούω την σύζυγο: "άουτς Μάνο, άουτς Μάνο, άουτς Μάνο". Η φράση επαναλαμβανόταν με αυξανόμενη ένταση. "Το χέρι μου το χέρι μου!!". Γυρνώντας γρήγορα γρήγορα στο σκάφος, αντιληφθήκαμε ότι είχε ενοχλήσει κάποια μέδουσα....Ιδού


Αν κρίνω από το σημάδι η μέδουσα πρέπει να δέχτηκε ισχυρή....σφαλιάρα και τυλίχτηκε γύρω από το χέρι της! Μετά από αυτό δεν ξαναβουτήξαμε και περιμέναμε τον επόμενο σταθμό. Θύματα βέβαια της μέδουσας υπήρξαν και άλλα, οπότε μάλλον εκεί η θάλασσα μεδουσοκρατείται!
Μετά τις θαλάσσιες επιθέσεις είχε έρθει η ώρα για φαγητό!!(όλο εκεί ο νους σου). Στάση λοιπόν στο Σεσκλί, ένα ακατοίκητο νησί νότια της Σύμης. Εκεί η παραλία δεν έλεγε και πολλά (έως τίποτα) και παραμείναμε 3 ώρες.Πίσω από την παραλία ο καπετάν Γιάννης έχει τοποθετήσει τραπέζια όπου διεξήχθη η...μάχη με τα φαγητά!


Η εικόνα μαρτυρά το τι ακολούθησε και πραγματικά ήταν το χαιλάιτ του ταξιδιού. Όλα ήταν πολύ νόστιμα και σε αφθονία! Εκτός από τα φαγητά υπήρχε άφθονο κρασί και ρετσίνα για τους πιο μερακλήδες.
Σε αφθονία βέβαια είχαμε και κάτι άλλο που μας συνόδεψε κατά την διάρκεια όλου του γεύματος....


Τα πρόβατα (μάλλον μόνιμοι κάτοικοι) κόβανε βόλτες δίπλα μας αναζητώντας μάλλον κάποιο μεζεδάκι. Σε αφθονία ήταν και η μυρωδιά τους αλλά η όλη κατάσταση είχε πλάκα και δεν μας πείραξε.
Στο ίδιο τραπέζι κάτσαμε με δύο ζευγάρια συνταξιούχους Άγγλους και γίναμε και φίλοι. Το ένα αγαπημένο ζεύγος είχε μάλιστα επισκεφτεί την Σάμο παλαιότερα ενώ η κόρη τους είχε παντρευτεί έναν Καρδιτσιώτη στη Σκιάθο (!). Τα πεθερικά τους μάλιστα δεν γνωρίζουν γρι Αγγλικά και δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλά αυτά δεν σας ενδιαφέρουν, σταματάω.

Μετά το ελαφρύ γεύμα μας, αναχωρήσαμε για την πιο εντυπωσιακή παραλία της Σύμης, τον άγιο Γεώργιο τον Δυσάλωνα. Πρόκειται για μια απομονωμένη παραλία προσβάσιμη μόνο από θάλασσα, πίσω από την οποία ορθώνεται ένας βράχος ύψους 300 μέτρων.


Όντως εντυπωσιακό το τοπίο και πολύ καθαρά τα νερά. Δυστυχώς αράξαμε στα ανοικτά και δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στην παραλία. Αν πάντως αποφασίσει κάποιος να την επισκεφτεί, να ξέρει ότι μετά τις 4 δεν έχει καθόλου ήλιο και φυσικά χρειάζονται προμήθειες.
Οι βουτιές συνεχίστηκαν αν και η κούραση είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της....Μετά μας προσφέρθηκαν καφές (όχι φρεντάκι αν αναρωτιέστε) και μπισκοτάκια! Αμέ! Εκεί πάνω στα μπισκοτάκια μας έπιασε κουβέντα ο κάπτεν:
- Εσείς παιδιά, από Αθήνα είστε?
-
Όχι, από Σάμο.
- Από Σάμοοοοοο??(άντε πάλι). Έχουμε μια Συμιακιά εκεί παντρεμένη!
- Ναι, ναι, την Ζ. Ξέρουμε....
- Α την ξέρετε? Ήταν και ο γιος μου εκεί, φοιτητής! (έλεος πια, τι χοτ σποτ είναι αυτό το Καρλόβασι πια και δεν το ξέρω!)

Επόμενη στάση ήταν ο Γυαλός αφού πρώτα είχαμε φάει μπόλικο κούνημα! Ξενοδοχείο - μπάνιο - καθαρά ρούχα - και ώρα για Καλή Στράτα!

 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πρώτες βόλτες:

Βγαίνουμε λοιπόν από το ξενοδοχείο και ξεκινάμε μια πρώτη βόλτα στο λιμάνι. Στόχος είναι να πάμε με τα πόδια στην πιο κοντινή παραλία, την λεγόμενη ΝΟΣ. ΝΟΣ βέβαια είναι αρχικά, του παλιού ναυτικού ομίλου οπότε λύθηκε η απορία σας. Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε αλλά με την απίστευτη ζέστη που επικρατούσε, κάναμε μια στάση στα ενοικιαζόμενα "Γλάρος" (όχι δεν νοικιάζει ζώα) για να πάρουμε ένα μηχανάκι μια ώρα αρχύτερα. Μια φιλική κοπέλα μας υποδέχτηκε ζητώντας μας φυσικά το δίπλωμα! Επιστροφή λίγα λεπτά νωρίτερα στο ξενοδοχείο:"Θα χρειαστούμε τίποτα άλλο ή μόνο λεφτά να πάρω?" "Μπααα τίποτα φύγαμε για βόλτα!".
Σκεπτόμενοι αυτό καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κάνει την πρώτη γκάφα...."Εντάξει παιδιά και μια ταυτότητα μου κάνει!" αποκρίθηκε η φιλική κοπέλα, αλλά οι πρωταγωνιστές μας είχαν το δίπλωμα μαζί με τις ταυτότητες....δηλαδή στο ξενοδοχείο. "Εγώ με τα πόδια δεν γυρίζω πίσω" δηλώνω και προσπαθώ να πείσω την υπάλληλο να δώσει μηχανάκι σε δύο άγνωστους χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο αλλά "θα τα φέρουν σε λιγάκι".....Φυσικά και την έπεισα (χα!) και βουρ για το ξενοδοχείο. "Μην ξεχάσετε να μου φέρετε και το συμβόλαιο που σας δίνω τώρα μαζί με το δίπλωμα!". Μην ανησυχείς...

Φτάνουμε, ανεβαίνω, βρίσκω το δίπλωμα, κατεβαίνω. Μιας και είχαμε φτάσει μέχρι εκεί είπαμε να το φουλάρουμε κιόλας σε ένα από τα δύο πρατήρια του νησιού.
Φουλαρισμένοι πλέον ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε για τον Γλάρο. "Το συμβόλαιο πού είναι Μάνο?". Μπίνγκο. Φυσικά το είχα ξεχάσει στο ξενοδοχείο. Πάλι πίσω, πάλι ανέβασμα στο δωμάτιο και επιστροφή στις ενοικιάσεις και στην κοπελίτσα η οποία μάλλον θα νόμιζε ότι την κοπανήσαμε....για να κρυφτούμε στην απεραντοσύνη της Σύμης!
Το μπάνιο στην ΝΟΣ το προσπερνάω, πραγματικά αδιάφορη παραλία. Ή μάλλον όχι. Ας μείνω λίγο. Όταν καθίσαμε σε δύο ξαπλώστρες μας πλησίασε ένας συμπαθητικός Πακιστανός που μας ενημέρωνε ότι οι ξαπλώστρες είναι ντύο ευρώ έκαστος μετά τις 5. Πετύχαμε και έκπτωση. Τζακ ποτ ένα πράμα. "Καφεδάκι μπορούμε να πιούμε?" "Μετά τις 5 μόνο φραπέ". ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΦΡΕΝΤΑΚΙΑ???? Ντεκαντάνς. Δεν μπήκα στον κόπο να ρωτήσω τι παθαίνει η μηχανή μετά τις 5. Μάλλον σχολάει. Η ευγενή μας καταγωγή δεν μας επιτρέπει να πιούμε φραπέ οπότε αποφασίσαμε να το παρακάμψουμε.

Πέρασε η ώρα και το στομάχι διαμαρτύρεται...Δυστυχώς για εμάς γρήγορα ανακαλύψαμε ότι 5-7.30 τα πιο πολλά καταστήματα δεν λειτουργούν (ειδικά τα εστιατόρια) κάνοντας ένα διάλειμμα για προετοιμασία και ανασύνταξη. Από ότι κατάλαβα δεν τους νοιάζει και πολύ μιας και οι τουρίστες εκείνη την ώρα δεν πολυκυκλοφορούν, πόσο μάλλον να τρώνε.
Παρόλα αυτά βρήκαμε τον "Χάρη". Αν και άδειο εμείς κάτσαμε. Είπαμε να μην κάνουμε υπερβολές για αρχή, οπότε "βολευτήκαμε" με μία σαλάτα "Χάρης", ένα καλαμάρι, γαριδάκι Σύμης, μια φέτα με μέλι, κολοκυθοκεφτέδες και ένα Βαρβαγιάννη. Μόλις 52.50. Ευτυχώς που ξεκινήσαμε συγκρατημένα. Φτηνά θα την βγάλουμε πάλι.....
Ας δούμε και λίγο θέα από το εστιατόριο
P1080937.JPG

P1080938.JPG

Εδώ πρέπει να πω ότι το περιβόητο γαριδάκι δεν είχε καμιά ιδιαίτερη γεύση και μάλλον είναι παραδιαφημισμένο. Και για 13 ευρώ το πιάτο....

Αρκετά με το φαγητό όμως, ώρα για περισσότερες βόλτες. Και για αρχή στην Άνω Σύμη ή Χωριό όπως το λένε οι ντόπιοι. Ο "δρόμος" που ενώνει Γυαλό με Χωριό είναι ο ακόλουθος με την απαραίτητη δόση "φωτογραφίας με ρίσκο".
P1080956.JPG

Η θέα βέβαια ανεβαίνοντας είναι μπρέθ τέικινγκ ένα πράμα (όπως το λέμε στο Καρλόβασι)
P1080958.JPG

P1080959.JPG


Το Χωριό είναι δαιδαλώδες, άκρως γραφικό και παραπέμπει σε άλλη εποχή. Εμένα ορισμένες φορές μου θύμιζε Τρινιδάδ (αναφορές σε Κούβα συνέχεια).
P1080966.JPG

P1080976.JPG

P1080967.JPG

P1080977.JPG

(Εντάξει παραδεχτείτε ότι έχετε κοπεί με τις φώτο)

Λίγο υπομονή μιας και στην συνέχεια της ιστορίας κάνει γκεστ εμφάνιση γνωστός πολιτικός, ιδιαίτερα δημοφιλής στα κανάλια!!! Μαντεψιές θα γίνονται δεκτές.....
 

MarianthiArgos

New Member
Μηνύματα
3
Likes
4
"Έπεισα" και όχι "ξεγέλασα"!! Πάντως αν όντως είσαι εσύ, πολλούς χαιρετισμούς!
Εγώ αυτοπροσώπως, έτσι όπως το έγραψες όμως, εβαλες και το 'χα' μετά φάνηκε πως με ξεγέλασες ! Και εκτος αυτού απατεωνάκο στις φωτογραφιες είδα την κοπελιά να οδηγεί !!! Απαγορεύονται τέτοια πράγματα ., αλλά έπρεπε να το περιμένω, φαινόσουνα μούτρο !!! -)))
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Για δες κάτι συμπτώσεις! Όχι πάντως δεν εννοούσα ότι ξεγέλασα. Μάλλον πιο πολύ "κατάφερα".
Όσο για τις "παρανομίες", δεν υπάρχουν μιας και το δίπλωμα της συζύγου δώσαμε! Πιο νόμιμοι πεθαίνεις!

Πίσω στην συνέχεια της ιστορίας! Αποκτά ενδιαφέρον!
 
Μηνύματα
257
Likes
685
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Λίγο υπομονή μιας και στην συνέχεια της ιστορίας κάνει γκεστ εμφάνιση γνωστός πολιτικός, ιδιαίτερα δημοφιλής στα κανάλια!!! Μαντεψιές θα γίνονται δεκτές.....
Μήπως είναι αρκετά ψηλός ο πολιτικός...γιατί έτσι θα εξηγούνται και οι γκαντεμιές που συχνά σας βρίσκουν!:D
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Μετά λοιπόν από τον καταιγισμό μαντεψιών που κάνατε (μία) συνεχίζουμε!

Εξερεύνηση του υπόλοιπου νησιού:

Η πρώτη μέρα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, οπότε την δεύτερη αποφασίσαμε να την αφιερώσουμε στο υπόλοιπο νησί. Όπως όμως είχαμε ενημερωθεί, έπρεπε να ξεκινήσουμε με γεμάτο ντεπόζιτο για να μην μείνουμε αμανάτι στην νότια μεριά της Σύμης. Μια και δυο (μπορεί και τρεις) πήγαμε στο πρατήριο. Αφού κάναμε τον αστρονομικό τζίρο του....1.80 πήγαμε να βάλουμε μπρος....Αμ δε.
Το κλειδί δεν γύριζε. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Αρχίσαμε........Σταματά ένας κυριούλης να βοηθήσει με ύφος "αυτοί ούτε μπροστά δεν ξέρουν να το βάζουν". Πάλευε, πάλευε τίποτα. Ήρθε και η κοπέλα από το πρατήριο, τίποτα. Το κλειδί είχε μουλαρώσει. Αρχίζουμε τα τηλέφωνα. Απαντά μια κοπελιά (που τελικά δεν ήταν η @MarianthiArgos ). Moυ στέλνει κάποιον.
Εμφανίζεται ένας ακόμα φιλικός νέος (ο Γλάρος πάει πακέτο με την φιλικότητα όπως καταλάβατε). Προσπαθεί και αυτός. Κοιτάει το κλειδί, κοιτάει την πινακίδα "ρε παιδιά με αυτό το κλείδι βάλατε μπρος πριν??". Παίρνει έναν τρίτο. Εντωμεταξύ η ώρα να περνά και εμείς να είμαστε καθηλωμένοι στο πρατήριο. "Πώς περάσατε στη Σύμη?" "Πολύ ωραία! Ειδικά στα βενζινάδικα".

Με αυτά και με αυτά εμφανίζεται ο κύριος που περιμέναμε ο οποίος ανακάλυψε ότι το κλειδί είχε σπάσει(υποψιάζομαι την κυρία από το πρατήριο), και για αυτό δεν γύριζε. Μας έδωσε το αναπληρωματικό κλειδί και αποχωρήσαμε. Μας ζήτησαν βέβαια συγγνώμη για την καθυστέρηση και ήταν γενικά πολύ εξυπηρετικοί (μας διαβάζουν κιόλας).

Ώρα λοιπόν για λίγο μπρέθ τείκινγκ ακόμα κατά την αποχώρηση μας
P1090005.JPG

P1090014.JPG

αυτό είναι μπρεθ κίπινγκ
P1090010.JPG


Το νησί είναι βραχώδες εκτός από το κεντρικό του σημείο, που υπάρχουν αρκετά έλατα, με ονομασία μάλλον αταίριαστη
P1090019.JPG


Η διαδρομή είναι μοναχική μιας και κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα (Κούβα?) και από την μέση και μετά προσφέρει φοβερή θέα προς τον νότιο κομμάτι και τον κόλπο του Πανορμίτη που ήταν και ο τελικός προορισμός. Ιδού.
P1090020.JPG


Το μοναστήρι είναι πολύ γνωστό και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Μεσόγειο. Εκεί υπήρχαν πολλοί πιστοί και αρκετός κόσμος για μία βάφτιση. Το καμπαναριό στην είσοδο είναι εντυπωσιακό και φτιαγμένο σε στυλ ροκοκό (ότι και αν σημαίνει αυτό)
P1090023.JPG

Και για να μην υπάρχουν παρατράγουδα και μανούρες με τους πιστούς το μοναστήρι έχει φροντίσει να τα έχει όλα σε τάξη
P1090037.JPG


Ο υπόλοιπος Πανορμίτης δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον οπότε αναχωρήσαμε γρήγορα για έναν διπλανό κόλπο, με την ομώνυμη παραλία την Μαραθούντα.
Η απόσταση είναι δύο χιλιόμετρα και με την άφιξή σου καταλαβαίνεις ότι κάτι...διαφορετικό γίνεται σε αυτή την παραλία.
P1090047.JPG

Τα κατσίκια λοιπόν έχουν κάνει κατάληψη στην παραλία και κυκλοφορούν ανέμελα ανάμεσα στους λουόμενους. Αν αφήσεις κάποια από τις τσάντες σου ανοικτή είναι θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί η μουσούδα τους μέσα!! Όπως συνέβει και σε εμάς! Ευτυχώς δεν είχαμε κάτι φαγώσιμο. Η κατάσταση είναι λίγο σουρεάλ και ας αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες
P1090052.JPG

P1090050.JPG

P1090048.JPG

P1090059.JPG


(Στην τελευταία φώτο το θέμα είναι το κατσίκι. Ξαναλέω. Το κατσίκι!)

Στην παραλία υπάρχει μόνο ένα εστιατόριο που μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα. Έτσι και εγώ πήγα για φρεντάκι. Αμ πώς.
Όσο περίμενα τον καφέ είπα να πιάσω κουβέντα με την κυριούλα που τον ετοίμαζε και ακολούθησε απρόβλεπτος διάλογος:
-Λέμε ότι εμείς έχουμε ζέστη αλλά εσείς εδώ είστε άλλο πράγμα!
-Γιατί? Από πού μας έρχεστε?
-Από Σάμο.
-Από Σάμοοοοοοοο??? (εντάξει είναι πολύ ωραίο μέρος το ξέρουμε).Η κόρη μου είναι παντρεμένη στη Σάμο.
-Ε ξέρετε η Σάμος είναι μεγάλο νησί πού είναι η κόρη σας παντρ...
-Στο Καρλόβασι!! Ξέρετε την οικογένεια τάδε?
-
Η Ζ. είναι η κόρη σας???
Τελικά μόνο σόι δεν βγήκαμε, μιας και την Ζ. την γνωρίζω αλλά μου διέφευγε εκείνη την στιγμή ότι είναι από την Σύμη. Μιας και βγήκαμε γνωστοί, μου έδωσε σημαντικές πληροφορίες και tips.
Φοβερή εμπειρία η Μαραθούντα να πάτε οπωσδήποτε. Με κλειστές τσάντες όμως.....

Αναχώρηση και επιστροφή στον Γυαλό με μερικές ακόμα φωτογραφίες
άδειοι δρόμοι από αυτοκίνητα
P1090072.JPG

Η Μαραθούντα από ψηλά
P1090073.JPG

και το Χωριό
P1090080.JPG


Επιστροφή με κατεύθυνση το Πέδι για μαμ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πέδι, για τους...μικρούς λογαριασμούς μας και για τον περιβόητο πολιτικό σύντομα!
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Μήπως είναι αρκετά ψηλός ο πολιτικός...γιατί έτσι θα εξηγούνται και οι γκαντεμιές που συχνά σας βρίσκουν!:D
Έχουμε και δεύτερη μαντεψιά! Πιάνεται κανονικά αν και λίγο εκπρόθεσμη!! Στο επόμενο επεισόδιο θα ανακοινώσω τον νικητή!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.615
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom