Σίφνος - Αύγουστος 2007

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...



σπόρε σε ευχαριστώ για τη μεταφορά! σε παίδεψα λίγο με τις φωτό, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο να τις βάλω δυστυχως!

όποτε μπορείς πέρασε στην αρχική σελίδα και το τελευταίο κεφάλαιο γιατί δεν υπάρχει και νομίζω εγώ δεν μπορώ να το περάσω όσο το έψαξα... :roll:
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Για τα πανηγύρια δεν είναι το νησί αλλά έχει πολλά τέτοια. Περίπου 360 εκκλησίες και μοναστήρια υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί. Κυριολεκτικά υπάρχει σε κάθε γωνιά μια εκκλησίτσα αλλά και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά ένα μοναστήρι. Πολλά μονοπάτια οδηγούν σε μια εκκλησία. Είναι γενικώς ένα νησί που έχει πολύ έντονη την λαϊκή (με την έννοια της εντοπιότητας) ζωή μέσα από τα ήθη και έθιμα τους. Πλημμυρίζει στα πανηγύρια, αλλά και στα γλέντια. Για τον οποιαδήποτε λόγο κάτοικοι και τουρίστες μαζεύονται στα χωριά και σε εκκλησίες και το γλεντάνε μέχρι πρωί. Βρέθηκα σε δύο πανηγύρια και πραγματικά το απόλαυσα.

Το πρώτο πανηγύρι ήταν στο κάτω Πετάλι. Ένα μικρό χωριό κοντά στην Απολλωνία. Εκεί οδηγήστε με τρεις τρόπους. Από το δρόμο με αυτοκίνητο ή από δύο μονοπάτια. Σε πολλά σημεία του νησιού και κυρίως εκκλησίες πηγαίνεις μόνο από μονοπάτια. Εμείς πήραμε το κακοσυντηρημένο μονοπάτι που ήταν πιο κοντά και γυρίσαμε από το πέτρινο και καλοδιατηρημένο. Η διαδρομή όλο εκπλήξεις. Μετά από περίπου 30 λεπτά αργού βήματος φτάσαμε στη καταπράσινη πλατεία του χωριού που ήταν κόσμος πολύς. Σκεφτόμουν ότι το ίδιο μέρος χωρίς κόσμο μπορεί να μη μου προκαλούσε καμία αίσθηση. Δε ξέρω, ίσως να κάνω και λάθος. Δε θα ξεχάσω όμως την εικόνα με τις κυρίες να έρχονται όλες μαζί και να στρώνουν το τραπέζι με χίλια δυο καλούδια ευτυχισμένες κοιτάζοντας τα βλέμματα του πεινασμένου κόσμου που δε προλάβαιναν να αφήσουν πιάτο στο τραπέζι της καλοσύνης τους, και με χαμόγελο να εξηγούν τι καταβροχθίζαμε. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η μουσική από ψάλτη του νησιού με παραδοσιακή μουσική που συναντιόταν στο ροκ εκ φύσης του νησί αλλά και διάθεσης. Η μέθη δεν ήταν από το ποτό αλλά από χαρά. Και φαγητά μη φανταστείτε κάνα τσιμπολόι της κακομοίρας, μιλάω για τσιμπούσι, φαγητά με γεύση και ουσία. Το πόσο φρέσκα ήταν τα υλικά το ένιωθες ήδη από τα χείλη. Βράδιασε και πήγαμε προς τις καμάρες όπου μέναμε και στο κάμπινγκ του νησιού που είναι και το λιμάνι. Νομίζω και το μοναδικό κάμπινγκ που έχει.

Στο μικρό μικρό οικισμό που λέγεται Φυρόγια υπάρχει η είσοδος πίσω από το μικρό οικισμό για ένα μονοπάτι που καταλήγει στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Είναι το ψηλότερο σημείο της Σίφνου με 700 περίπου μέτρα υψόμετρο. Το πανηγύρι της μονής ήταν ο προορισμός μας. Το βράδυ θα μέναμε στις κατακόμβες της μονής και σε κρυφά δωμάτια που όπως μας ενημέρωσαν διέθετε. Ξεκινήσαμε την πεζοπορία μέσα στη προστατευόμενη περιοχή από το πρόγραμμα Natura 2000. Μια καταπράσινη περιοχή στη πιο αγνή της μορφή. Σχεδόν μυστικό αποτελεί η περιοχή αφού είναι κρυμμένη και δε φαίνεται από το δρόμο αλλά όταν φτάσεις εκεί αντιθέτως βλέπεις τα πάντα. Μετά από περίπου δύο ωρίτσες ανάβασης φτάσατε στη κατάλευκη μονή και δε ξέραμε τι να πρωτοδούμε. Είδαμε πρώτα πρώτα τη θέα του νησιού και όλων των γύρω νησιών. Φαίνονταν όλα τα γύρω νησιά πεντακάθαρα. Έπειτα περιπλανηθήκαμε στη μονή και τη βραχώδη περιοχή και τις κατακόμβες που θα μέναμε. Σε λίγο άρχισαν τα τραγούδια και οι χοροί και τάξε μου: ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΟΙ ΡΕΒΙΘΑΔΕΣ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ! Σκάσαμε! Και ήταν φυσικό! Περάσαμε υπέροχα. Κόσμος πολύς! Άρχισε να πέφτει το βράδυ και λίγο ο κόσμος λίγο το κλοτσοπάτημα στις κατακόμβες λίγο το ότι μου έσπασαν τα νεύρα αποφάσισα να επιστρέψω στο κάμπινγκ. Ο γυρισμός επεισοδιακός. Δεν είχα φακό και πήρα από πίσω κάποιους περιπατητές και κούτσα κούτσα έφτασα στη αρχή του μονοπατιού. Οτοστόπ και κάποτε έφτασα στο κάμπινγκ του Μάκη. Δεν έχω κάνει πολλά κάμπινγκ αλλά μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο ήταν πολύ καλό. Είχε πολύ καλές παροχές και ήταν και βολικό και πολύ καθαρό. Για όσους το σκέφτονται θα το πρότεινα. Θα ήθελα επίσης να πω πως εκεί στην είσοδο του μονοπατιού της περιοχής Natura 2000 κοντοσταθείτε όσοι βρεθείτε. Βρίσκεται ένα μικρό περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για τη περιοχή Νατούρα 2000 και τη φάση κατασκευής του συγκεκριμένου περιπτέρου (με παραδοσιακές τεχνικές: πηλό, ξύλο, πέτρα και παραδοσιακό δώμα από φύκια) που είναι κ ο λόγος που βρέθηκα για ένα δεκαήμερο στο νησί.

Υγ: Chrikky την επόμενη γράφουμε μαζί μια ιστορία?? Πλέον μόνο αυτό δεν έχει γίνει στο φόρουμ!χιχ!
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Στα Φυρόγια υπάρχει επίσης μια μονή με υπαίθριο χώρο που διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Όταν είχα πάει είχα επισκεφτεί μια έκθεση αγγειοπλαστικής από παιδιά. Οι χώροι της είχαν εσωτερική αυλή και αρκετούς ημιυπαίθριους και δημιουργούσαν μαζί με το φωτισμό ιδανική ατμόσφαιρα. Ανάμεσα στα κτίσματα υπήρχαν και κάνα δυο εγκαταλελειμμένα όπου αποτελούσαν και αυτά μέρος της έκθεσης. Η Σίφνος έχει μακρά παράδοση σε αυτήν τη τέχνη. Η τέχνη έχει τις ρίζες της από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο στη Σίφνο και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Είναι πλούσια σε άργιλο και έτσι μαζί με τους καλούς τεχνίτες και τον ήλιο ευνοείται το επάγγελμα. Δεν είναι τυχαίο που πολλά κεραμικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν προέλευση τους τη Σίφνο ή άλλα προέρχονται καταστήματα δημιουργήθηκαν από Σιφναίους. Σήμερα αν θυμάμαι καλά λειτουργούν γύρω στα 15 αγγειοπλαστεία. Η τέχνη έχει περάσει και στα σχολεία. Τα παιδιά τους γνωρίζουν της αγγειοπλαστική και παράδειγμα αυτού αποτελεί και η έκθεση που προανέφερα.
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
Υγ: Chrikky την επόμενη γράφουμε μαζί μια ιστορία?? Πλέον μόνο αυτό δεν έχει γίνει στο φόρουμ!χιχ!
σούπερ ιδέα... χεχε! :D θα έχει πολύ ενδιαφέρον!

σ'ευχαριστώ για τις δικές σου εμπειρίες από το νησί! πολύ όμορφη περιγραφή μίας άλλης σίφνου από αυτή που γνώρισα εγώ! :D
 
Μηνύματα
51
Likes
45
Εμείς πήγαμε πρόπερσι και περάσαμε πολύ ωραία! Παρόλο που δεν είχα ακούσει τίποτα ιδιαίτερο για τις παραλίες της Σίφνου (όπως λένε για άλλα νησιά) ήταν πολύ καλές! Η άμμος χρυσαφένια!

Πολύ καλές προτάσεις για διαμονή είναι τα Σιφναικά Κονάκια και το Μπουφούνης στουντιος, το πρώτο πολύ ωραίο σαν χώρος και δωμάτια ενώ το δέυτερο καταπληκτική θέα από την βεραντούλα του δωματίου!

Από φάγητό σούπερ, δεν είναι να πάς άμα κάνεις δίαιτα! Ειδικά στον Λεωνίδα (στο Κάστρο) δεν έμεινε ψίχουλο. Εγώ προσωπικά δεν τρώω αρνί αλλά το μαστέλο (τοπική συναγή με κρέας αρνιού) μου φάνηκε το κάτι άλλο!

Όλα γραφικά και ωραία, και παρόλο που δε έχει πολλά μέρη να πάς (μικρό νησί γαΡ) δεν βαρεθήκαμε καθόλου!
 
Μηνύματα
51
Likes
45
επανέρχομαι σ' αυτό που έλεγα στην ιστορία για το ότι η ιδιοκτήτρια του "οδός ονείρων" έχει ανοίξει εστιατόριο στην αθήνα...

λέγεται σεράλια και είναι στον άγιο σώστη... δεν έχω πάει, αλλά από τα πιάτα που διαβάζω φαίνεται ενδιαφέρον..

πάρτε ένα αφιέρωμα από το αθηνόραμα.. :cool: ΣΕΡΑΛΙΑ - ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΕΚ ΣΙΦΝΟΥ - αθηνόραμα.gr | Γεύση
Έχω πάει αρκετές φορές από τότε που πήγα Σίφνο το 2007! Τα Σεράλια είναι ακριβώς πίσω από την Άγιο Σώστη (Λεωφόρος Συγγρού). Δεν είναι άσχημο μαγαζί εξωτερικά (αν και είναι μικρό) αλλά με χαλάει λίγο ο μοντέρνος τόνος του μαγαζιού. Όλα τα φαγητά είναι πολύ καλά, ειδικά τα ζυμαρικά που είναι και χειροποίητα! Το φαγητό γενικώς (Ρεβυθάδα, ρεβυθοκεφτέδες, κτλ) ίδιο με αυτό της Σίφνου! Το προσωπικό και η ιδιοκτήτρια πολύ ευγενικοί και φιλικοί.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.698
Likes
6.299
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ευτυχώς που ανακάλυψα...τη Χρυσοπηγή και το Προκοφτό. Ήταν μάλιστα εκτός κεντρικής αρτηρίας και παραλίγο να τα προσπερνούσα.
Στο πρώτο, το τοπίο έμοιαζε με τροπικό, δένδρα, σκιά, μεγάλα παρκιν, οι ταβέρνες εξυπηρετικές, η πλαζ με αρκετή και καλή κίνηση παρόλο τα κρύα νερά.
Αλλά και τα χρώματα της Χρυσοπηγής απίθανα με τα βραχάκια να καταλήγουν σαν ξαπλώστρες μέσα στο νερό, και το σπίτι του ποιητή
Αριστομένη Προβελέγγιου δίπλα στην εκκλησία.
Είναι νομίζω ο μοναδικός κοινωνικός...χώρος κατά τη διάρκεια της μέρας το Καλοκαίρι
 

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Βαθύ και Αγ.Μαρινες στις Καμάρες με διαφορα οι καλυτερες παραλιες της Σιφνου. Φασολού-Φάρος-Πλατυς Γυαλός καλούτσικες αλλά έχουμε μια προτίμηση στις αμμουδιές. Κόλαση στο 20μετρο σοκάκι στης Απολλωνίας τα βράδυα. Λυκοι και Λυκαινες γεμάτο:p
 

e-xotiko

Member
Μηνύματα
20
Likes
10
Επόμενο Ταξίδι
..αγνωστο..
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινη
Το μονο που αξιζει για μενα στο κ***νησο ειναι το καστρο ,εννοω το χωριο ,το μπαρ του τσε γκεβαρα εκει ,τα βατραχια( η ταβερνα στα σεραλια ) 80 ε το ατομο βεβαια, κι η χρυσο πηγη η εκκλησια.
α!!! και το φαγτητο..οπου κι αν φαγαμε ηταν συμπαθητικα ,το μεγαλο μειον οι παραλιες .δεν εχει μερη για κολυμπι.ουτε πλατυς γιαλος ,ουτε τα βραχια της χρυσοπηγης ,ουτε η αλλη με την φαρμα -κιβωτο του νωε ,ουτε καμαρες ,0.
μηδεν ,ζιροου.
διοτι νησι χωρις παραλιες= περμαναντ χωρις τα ρολει.
γινεται?
και να φανταστειτε εχω παει 2 φορες ,εχω περασει μια χαρα ,λογω του οτι ειμαι κουλ και εξω καρδια ,αλλα ρε παιδια ,εχετε παει ναξο? που βρεθηκα στο ασχετο για σκ και επαθα πλακα ..κι ομως η σιφνος για καποιον λογω που αγνοω ειναι πολυ της μοδας τα τελευταια 5 χρονια...στις ηλικιες 25-35 .ενω αλλα νησια ,οπως πχ η ναξος που προανεφερα ,εχει ταμπελα ως οικογενειακο νησι.μλκιες.
συγνωμη.
 

PPhanny

Member
Μηνύματα
67
Likes
36
Πολύ με συγκίνησαν όσα γράφετε και γιά την τωρινή Σίφνο και για γιά τους πιό παλιούς χρόνια πριν. Μου θυμίσατε την πρώτη εκδρομή που έκανα φοιτήτρια με φίλες και μιά μεγάλη παρέα που βρήκαμε εκεί. Ξέρετε τότε που πήγαινες Αύγουστο και δεν ανησυχούσες που δεν είχες βρεί δωμάτιο γιατί δεν φοβόσουν να κοιμηθείς στην παραλία. Από τα πράγματα που είχαν κάνει εντύπωση τότε , ήταν πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι κοιμόντουσαν στη παραλία (μέχρι να βρεθεί δωμάτιο), πόση ζεστασιά είχε η φιλοξενεία των ντόπιων-τότε μόλις άρχιζε η τουριστική ανάπτυξη-, τα καταπληκτικά μονοπάτια που τα περπατήσαμε όλα ακόμη και μες το λιοπύρι γιατί μας είχε συνεπάρει η θέα και δε λέγαμε να σταματήσουμε, τα πανηγύρια που γράφει ο φίλος πιο πάνω, τι χορό κάναμε , πόσο είχαμε διασκεδάσει , το γλυκό λιαστό κρασί που σχεδόν κάθε σπίτι έφτιαχνε - χτυπάει όμως κατακέφαλα-και πόσο περίεγα κοιτάζανε μιά κοπέλα με παρεό-είπαμε άλλα ήθη τότε. Να είστε καλά παιδιά!
 

loulou

Member
Μηνύματα
13
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη ή Άμστερνταμ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλική Πολυνησία
κοίτα να δεις που βρεθήκαμε 3 έως τώρα να έχουμε πάει αύγουστο του 2007!...:haha: ...το θέμα είναι ότι και γυρίζοντας, άκουγα συνέχεια από γνωστούς ότι πήγαν σίφνο.. είχε πέραση το νησί εκείνο το καλοκαίρι φαίνεται... :D

θυμάμαι κι εγώ ένα ζαχαροπλαστείο στην απολλωνία με γλυκά του κουταλιού, μελόπιτες κλπ.. αλλά δεν έχω στοιχεία εδώ, παρά μόνο στο σπίτι.. δεν ξέρω αν είναι αυτό που λες, αν πάντως βρω στα κιτάπια μου όνομα θα το ποσταρω ;)
Τώρα είδα το αφιέρωμα "Σίφνος" μετά από τόσο καιρό....Κορίτσια κι εγώ ήμουν για μια εβδομάδα στη Σϊφνο το 2007...Δε μπορούσα να μη σχολιάσω καθώς το νησία έγινε πια βίωμα μου....Εκεί γνώρισα τον άνδρα μου, που έχει καταγωγή από τη Σϊφνο....Πρώτα ερωτεύτηκα το νησία και μετά εκείνον....Sorry δε μπορώ να δώσω αντικειμενική περιγραφή....Μπορώ να βοηθήσω οποιοδήποτε χρειαστεί πληροφορίες, για το που να φάει, που να κοιμηθεί, τι να δει, που να κολυμπήσει.....
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
το προηγουμενο καλοκαιρι πηγα στη Σιφνο!

Απλα την αγαπησα και εγω!

Μεναμε σε ενα αξιαγαπητο δωματιακι στο Φαρο, πηγαιναμε πλατυ γιαλο, απολλωνια, τρωγαμε μελοπιτες...τελεια!απλα τελεια!!

το μονο αρνητικο ειναι οτι δεν ειχαμε μεσο, και απλα κουραζομασταν να περιμενουμε τα λεωφορεια..αλλα πραγματικα αξιζει το νησι!!!!!!

:):):)
και επισης γνωρισαμε πολυ καλους ανθρωπους!:)!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.168
Μηνύματα
882.717
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom