Σπουδές εδώ ή Αγγλία ?

candyman

Member
Μηνύματα
107
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στην Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Ειρηνικού
Επισης η Αγγλια δεν ειναι η μοναδικη επιλογη,τα πανεπιστημια της Ολλανδιας ειναι τα καλυτερα της Ευρωπης στον τομεα της πληροφορικης (με προπτυχιακα στα αγγλικα) και κυριως το Delft ειναι top of the top.
Aγγλικα και ερασμους 5 μηνες να πας τα εχεις τελεια μην τρελενεσαι για τη γλωσσα!


ναι και εγώ το έχω ακούσει ότι τα πανεπιστήμια της ολλανδίας είναι από τα καλύτερα! άσε που χρησιμοποιούν ευρώ εκεί :p

πάντως έχετε δίκιο. καλύτερα μεταπτυχιακό έξω. εκτός βέβαια αν δεν καταφέρει ο Σίσυφος να περάσει στη σχολή που θέλει στην Ελλάδα..
 

xelidoni

Member
Μηνύματα
158
Likes
39
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή-Ισλανδία
καλησπέρα Σίσυφε,
καλή επιτυχία με τις εξετάσεις σου !!!Ουσα μεταπτυχιακή φοιτητρια στο πανεπιστημιο της Πατρας , έχω να σου πω ότι δε μετανιωσα καθολου που εκατσα εδω για προπτυχιακές σπουδές , όμως μετανιωσα για τα περαιτέρω.
Καταρχήν,εχεις τη δυνατοτητα να κανεις τα χαρτια σου και για εξω και μετα να αποφασίσεις. Ασε που νομίζω πως μπορεις να γραφτεις και στη σχολη που θα περάσεις εδω και σε περιπτωση που δεν παει κατι καλα εξω, να γυρίσεις.
Κατά δευτερον , θα σου προτεινα να σκεφτεις σοβαρά την περιπτωση των σχολών και των ειδικεύσεων που ανέφερες και δεν υπαρχουν εδώ . Δηλ. αν αγαπας κατι και ονειρευεσαι να το σπουδάσεις και δεν υπαρχει αμιγώς στην Ελλάδα, τοτε να φύγεις σίγουρα. Για τα μειονεκτηματα της ελληνικης πανεπιστημιακης κοινοτητας δε θα σου μιλησω καθολου, γιατι θεωρώ δεδομένο πως αν θέλεις να γινεις καλος σε κατι , βρισκεις την ακρη , ακομα και οταν δε σε βοηθα το συστημα...

Αν πάντως διαλέξεις την ημεδαπη, μην παραλειψεις να πας Εράσμους και να συμμετάσχεις σε προγραμματα πρακτικης ασκησης στο εξωτερικο! και μετα βουρ για μεταπτυχιακο Ολλανδία!!!
καλές αποφάσεις ...αν και...θα σου λεγα να τα σκεφτεις ξανα ολα αυτά μετα τις εξετάσεις σου!
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εγω συνεχιζω να πιστευω πως θετεις το ζητημα σε λαθος βαση. Αυτο που πρεπει να σκεφτεις πρωτα απο ολα ειναι τι ζητας απο τις σπουδες σου; Σε ενδιαφερει η ερευνα πανω στους υπολογιστες; Μεινε εδω, ξεσκησου στο διαβασμα και μετα ψαξε για υποτροψιες για Αμερικη. Σε ενδιαφερει μια καλη θεση στο δημοσιο; Μεινε εδω για ολα.
 

Nikos5050

Member
Μηνύματα
535
Likes
137
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Κατ' αρχήν διάλεξε ΤΙ θέλεις να σπουδάσεις γιατι η επιλογή σου αυτή θα επηρρεάσει κατα πολύ το υπόλοιπο της ζωής σου. Στη συνέχεια διαλέγεις το που. Ανάλογα με το αντικείμενο που θα διαλέξεις ίσως σου δοθεί και η απάντηση για το πού απο μόνη της καθώς για ορισμένες ειδικότητες υπάρχουν σχολές σε συγκεκριμένα μέρη που αξίζουν ενώ σε άλλα όχι (δεν είναι όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια καλά για όλες τις σπουδές αλλά ούτε όλα τα ελληνικά). Τέλος, αν είσαι 18 χρονών φοιτητής το βλέπω δύσκολο να μη περάσεις καλά όπου και αν πας. Το τι θα κάνεις όπου πας είναι που έχει σημασία.
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
θα ηθελα να συμπληρωσω οτι σε περιπτωση που μεινεις εδω, καλο ειναι να μπεις στη σελιδα της σχολης που ενδιαφερεσαι και να δεις ακριβως τι μαθηματα εχει....ακομα και σχολες που εχουν ιδια γενικη κατευθυνση , μπορει να ειναι πολυ διαφορετικες στη πραξη.....και αυτο παιζει ρολο περα απο την αγορα εργασιας και στις προοπτικες που σου δινονται μετα για καποιο μεταπτυχιακο εξω....
 

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.970
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Γιατί ειδικά Αγγλία από όλες τις χώρες που θα μπορούσες να επιλέξεις στο εξωτερικό?
Αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι καλό και σε δέχεται, η γλώσσα θα είναι μικρό πρόβλημα (π.χ. για Γαλλία, Γερμανία κλπ). Αρκεί να είναι πραγματικά καλό.

Τα περισσότερα Αγγλικά, προερχόμενα από άκριτες "αναβαθμίσεις" κάποιων παλιών Polytechnics (τεχνικών σχολών, τότε ήταν κάτι σαν τα σημερινά ΙΕΚ στην Ελλάδα) δεν είναι και ιδιαιτέρα καλές σχολές. Στη Βρεττανία υπάρχει σύστημα αξιολόγησης των πανεπιστημίων, ψάξε για την αξιολόγηση της σχολής που σε ενδιαφέρει, και μόνο αν είναι στο άνω 10% προτίμησε την. Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια, όταν είναι ανοικτά κι όχι υπό κατάληψη, υπερτερούν.

Σκέψου και το ενδεχόμενο να περάσεις τον Ατλανικό και να πάς σε κάποιο καλό Αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Εκεί, οκ, υπάρχουν και κάτι κολέγια "με καψες", όπου βγαίνεις πιο στουρνάρι απ' ότι μπήκες, αλλά τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι καλά και βγάζουν καλούς επιστήμονες, σε όλα τα πεδία γνώσης. Δεν έχω μελετήσει τις τιμές για προπτυχιακά, αλλά είμαι βέβαιος ότι το κόστος αυξάνεται. Παρ' όλα αυτά είναι μια επένδυση στον ευατό σου που θα αποδώσει μετά, σχεδόν με βεβαιότητα. Δες κι αν μπορείς να πάρεις κάποια υποτροφία γι αυτό.
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή.

Έστω ότι φεύγεις στο εξωτερικό.

Τα θετικά έχουν ως εξής: εκμάθηση άριστη μιας ξένης γλώσσας, μόρφωση υψηλού επιπέδου, ανεξαρτησία, ωριμότητα, αυτοπεποίθηση, επαφή με τον «έξω» κόσμο, μια διαφορετική "οπτική" πάνω στα πράγματα και ίσως προοπτικές επαγγελματικές στη χώρα που θα σπουδάσεις, ίσως και σε άλλες χώρες.

Τα αρνητικά έχουν ως εξής: ΠΛΗΡΗΣ αποκοπή από την ελληνική πραγματικότητα που –πίστεψε με- ουδεμία σχέση έχει με αυτές του εξωτερικού. Η μικρή μας χώρα, καλή ή κακή, αυτή που είναι, είναι γεμάτη ιδιαιτερότητες που προέρχονται από το μέγεθος, τη νοοτροπία, το βαθμό ανάπτυξης της, τη θέση της στο διεθνές σύστημα, ιδιαιτερότητες που στο εξωτερικό πολύ λογικά παραγνωρίζονται.

Να πω ένα παράδειγμα. Στις ανεπτυγμένες χώρες πχ. όπως η Αγγλία ή οι ΗΠΑ, ο κλάδος της διαχείρισης κρίσεων είναι πολύ σημαντικός και έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και άπειρες ώρες στα αμφιθέατρα για να βγουν οι αντίστοιχοι επιστήμονες, που στο τέλος απορροφούνται κιόλας. Αυτό είναι το ΛΟΓΙΚΟ και έτσι θα σου πούνε έξω. Εδώ, παρότι κρίσεις στα εσωτερικά και διεθνή ζητήματα έχουμε συνεχώς, αυτός ο τομέας είναι από υπανάπτυκτος έως εντελώς ανύπαρκτος.
Άλλο παράδειγμα: στο εξωτερικό υπάρχει σαφής εξειδίκευση στο χώρο της δημοσιογραφίας. Άλλος κάνει αθλητικό, άλλος πολιτικό, άλλος περιβάλλον, άλλος συνδικαλιστικό κτλ. Έτσι ξέρουν εκεί , και έτσι θα σου πούνε. Εδώ κάνουν όλοι όλα και δεν χρειάζεται κανένα πτυχίο και καμία εξειδίκευση..

Είναι σύνηθες φαινόμενο, φίλοι να σπουδασαν έξω, να έμαθαν έναν τρόπο σκέψης λειτουργίας κτλ, και να επέστρεψαν στην Ελλάδα, like an Englishman in New York- λες και πέσαν από τον ουρανό, τίποτε από όσα είχαν μάθει έξω δεν έβρισκε εφαρμογή.

Επίσης αν φύγεις έξω, χάνεις και κάθε ιστό, κάθε γνωριμία, κάθε άνθρωπο σύνδεσμο ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τον εργασιακό χώρο που θα βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο. Μην το πάρεις σαν «μέσον». Εγώ είχα περισσότερη βοήθεια στο κατ ιδίαν από τους καθηγητές μου (του στιλ Αυτός ο κλάδος είναι υπερκορεσμένος, προσοχή, κοίτα και τον τάδε που αρχίζει να αναπτύσσεται κτλ) από ότι στα μαθήματα..

Αυτό που θέλω να πω με μεγάλη πολυλογία είναι πως, αν σκοπεύεις τελικά να ζήσεις και να εργαστείς εδώ, δεν είναι και ότι καλύτερο να εμφανιστείς μετά από τέσσερα χρόνια, με ένα σούπερ γαμάτο πτυχίο στα χέρια αλλά χωρίς καμία επαφή με την ελληνική εργασιακή πραγματικότητα. Προσοχή: δεν λέω ότι όλα πρέπει σώνει και ντε να γίνονται με σκοπό τη δουλειά. Αλλά, πίστεψε με, κάθε άλλο παρά βεβαιότητα είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα που θα σκάσεις στο εξωτερικό θα σου αποδώσουν στο μέλλον…

Εγώ αυτό που θα έκανα ήταν να βρω μια καλή σχολή στην Ελλάδα, να την τελειώσω, και εν τω μεταξύ να… πάρω μάτι τι παίζει στην ελληνική αγορά εργασίας, τι δυνατότητες υπάρχουν και αν μου αρέσουν, τι θέλω αλλά και τι μπορώ να κάνω. Κι έπειτα, ώριμα πια, θα σηκωνόμουν να πάω στο εξωτερικό να κάνω ένα καλό μεταπτυχιακό στον τομέα που έχω επιλέξει.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια ναι, έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουν ανθρώπους που προσπαθούν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, και με μια καλή θέληση από μέρους των φοιτητών μπορεί να βγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όσο για τις καταλήψεις, αυτά που λένε ότι είναι οι σχολές κλειστές και δεν μπορούν να τελειώσουν μπλα μπλα μπλα, είναι κυρίως δικαιολογίες φοιτητών που χρωστάνε διακόσια μαθήματα και δεν μπορούν να πουν "ναι μανούλα αλήτευτα τα δυο πρώτα έτη και συσσωρεύτηκαν τα μαθήματα" (εγώ το είπα βέβαια αλλά εγώ είμαι εγώ:D). Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι σχολές της αθήνας τουλάχιστον, μία ή δύο φορές έκλεισαν για πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα (μία από αυτές πέτυχα κι εγώ, και πήγε το πτυχίο μου ένα εξάμηνο πίσω. So What???) Η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση έχει πολύ σοβαρότερα και βαθύτερα προβλήματα από τις καταλήψεις, τους αιώνιους φοιτητές και τα διάφορα φαιδρά που ακούγονται κατά καιρούς..

Λοιπόν συγγνώμη για το σεντόνι που μάλλον σε μπέρδεψε περισσότερο απότι πριν. Κι έτσι για να χρησιμεύσει και σε κάτι αυτό το ποστ, πάρε την κατάταξη των Βρετανικών Πανεπιστημίων

University Rankings League Table 2010 | Good University Guide - Times Online


 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Να προσθεσω και μια αλλη οπτικη συμφωνοντας με τον Taver: τα αμερικανικα πανεπιστημια εχουν ενα πλεονεκτημα σε σχεση με τα ευρωπαικα: Μπορει κανεις εν τινι μετρο φυσικα, αλλα σε ικανοποιητικο βαθμο παντως να διαφοροποιησει τις σπουδες του στην πορεια κατι που ειναι πολυ δυσκολο για τα Ευρωπαικα Πανεπιστημια και εντελως αδυνατον στα Ελληνικα. Ξεκινησες για παραδειγμα ανθρωπολογια και στην πορεια ειδες οτι δε σε ενδιαφεριε τοσο; μπορεις με καποια διαδικασια να το γυρισεις σε καποιο αλλο κλαδο χωρις ιδιαιτερες δυσκολιες. Για καποιον που δεν ειναι απολυτως κατασταλλαγμενος ειναι μεγαλο συν αυτη η δυνατοτητα.
Κατα τα αλλα συμφωνω με τη Δωροθεα, η επιλογη σου να σπουδασεις εξω σε τοσο νεαρη ηλικια σε αποκοπτει απο την ελληνικη πραγματικοτητα, οχι μονο σαν κατευθυνσεις σπουδων αλλα και ως γενικες δεξιοτητες: αν καταφερεις να τα βγαλεις περα με την γραφειοκρατια των σχολων σου εισαι απολυτως προετοιμασμενος να αντιμετωπισης την γραφειοκρατια του δημοσιου γενικωτερα στη ζωη σου. Μαθημα ζωης ειναι και αυτο.
Απο εκει και επειτα μην νομιζεις οτι ενα επαρχιακο πανεπιστημιο ειναι πιο χαβαλε απο τα πανεπιστημια των μεγαλων πολεων. Η κορη μου εχει περασει στο τμημα πληροφορικης στα Γιαννενα και καθε εβδομαδα εχει να παραδοσει εργασια σε καποιο μαθημα, εχει υποχρεωτικα εργαστηρια, δεν την παιρνει λοιπον να την κοπανησει γιατι αν κανει απουσιες στα εργαστηρια τοτε δεν θα εχει δυνατοτητα συμμετοχης στις εξετασεις.
Θα ελεγα λοιπον οτι αν περασεις εδω στην σχολη που πραγματικα επιθυμεις να ξεκινησεις απο την Ελλαδα τις σπουδες σου. Αν περασεις ομως καπου που δε σε ενδιαφερει τοτε κοιτας και για εξω και στην περιπτωση που δεν εχεις κατασταλλαξει τι θελεις να σπουδασεις τοτε καλυτερα να στραφεις για σπουδες στην Αμερικη.
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Σωστή η παρατήρηση της ΕΡΣΗ για την δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης στην Αμερική.
Μην ξεχνάμε οτι εκτός από τις επιστήμες που απαιτούν πρακτική,τα υπόλοιπα είναι γνώσεις που υπάρχουν και στο δίκτυο πλέον.Πέρασε η εποχή προηγούμενων δεκαετιών που για να μάθεις κάτι νέο έπρεπε να ταξιδέψεις.
Και κάτι τελευταίο....μια χαρά καθηγητές και επιστήμονες υπάρχουν και στην Ελλάδα.Άλλα χαλάνε την μαγιά......
 

varis81

Member
Μηνύματα
345
Likes
79
Επόμενο Ταξίδι
California
Ταξίδι-Όνειρο
Africa overland!!
Και κάτι τελευταίο....μια χαρά καθηγητές και επιστήμονες υπάρχουν και στην Ελλάδα.Άλλα χαλάνε την μαγιά......
Συμφωνω απολυτα..Και για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους αυτοι που χαλανε τη μαγιά ειναι τα κομμάτα και οι παρατάξεις (ολων των χρωμματων για να μην παρεξηγηθω).Αρκει να κοιταξετε ποιοι υποκινουσαν τις καταληψεις των προηγουμενων ετων..Και φυσικα αρκει να ρωτησετε τι ποσοστο απο αυτους παιρνει πτυχιο σε λιγοτερο απο 7 χρονια..Βολευοντε (κλασικη ελληνικη νοοτροπια) και σου λεει καλα ειμαστε εδω μην πας πουθενα..
 

chriskar83

Member
Μηνύματα
33
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
USA....
Επίσης σημαντικό στα rankings είναι τα κοιτάτε με βάση την επιστήμη/τομέα που θέλετε να σπουδάσε, διότι παρατηρείται το εξής φαινόμενο π.χ ένα πανεπιστήμιο να βρίσκεται υψήλα στα rankings στην ιατρική και χαμήλα στις πολυτεχνικές του σχολές. Επιπλεόν πολυ καλό εκπαιδευτικό σύστημα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό έχει η Σουηδία. Τέλος, σε κάθε περίπτωση έαν κάποιος αποφασίσει να πάει για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό καλό είναι το απολυτήριο λυκείου να είναι υψήλο, έαν θέλει να σπουδάσει σε καλό πανεπιστήμιο.
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Συμφωνω απολυτα..Και για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους αυτοι που χαλανε τη μαγιά ειναι τα κομμάτα και οι παρατάξεις (ολων των χρωμματων για να μην παρεξηγηθω).Αρκει να κοιταξετε ποιοι υποκινουσαν τις καταληψεις των προηγουμενων ετων..Και φυσικα αρκει να ρωτησετε τι ποσοστο απο αυτους παιρνει πτυχιο σε λιγοτερο απο 7 χρονια..Βολευοντε (κλασικη ελληνικη νοοτροπια) και σου λεει καλα ειμαστε εδω μην πας πουθενα..

Θα διαφωνήσω εν μέρει.Οι "χρωματισμένοι",τελειώναν πιο γρήγορα απ'όλους...για να αφοσιωθούν στο πολιτικό έργο τους μετά.

Επίσης σημαντικό στα rankings είναι τα κοιτάτε με βάση την επιστήμη/τομέα που θέλετε να σπουδάσε, διότι παρατηρείται το εξής φαινόμενο π.χ ένα πανεπιστήμιο να βρίσκεται υψήλα στα rankings στην ιατρική και χαμήλα στις πολυτεχνικές του σχολές. Επιπλεόν πολυ καλό εκπαιδευτικό σύστημα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό έχει η Σουηδία. Τέλος, σε κάθε περίπτωση έαν κάποιος αποφασίσει να πάει για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό καλό είναι το απολυτήριο λυκείου να είναι υψήλο, έαν θέλει να σπουδάσει σε καλό πανεπιστήμιο.
Κάθε χώρα,σε κάθε τομέα έχει κάποια κορυφαία ΣΧΟΛΗ,σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για τμήματα πανεπιστημίων πλέον και όχι ολόκληρα πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρών(αυτό ανήκει στο παρελθόν).Έτσι λοιπόν μικρά διαμάντια μπορείς να βρείς παντού ανάλογα την επιστήμη σου...αρκεί να ψάξεις καλά.
Στο εξωτερικό τελικά,ακόμα μας μαγεύουν οι "παντογνώστες" της προ-internet εποχής.Και μάλλον το πιο αξιοκρατικό σύστημά τους.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.530
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom