gkalla
Member
- Μηνύματα
- 1.658
- Likes
- 8.759
- Επόμενο Ταξίδι
- Ισπανία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Βουδαπέστη (Μέρος 1ο)
- Βουδαπέστη (Μέρος 1ο) - Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling
- Βουδαπέστη (Μέρος 2ο)
- Βουδαπέστη (Μέρος 2ο) - Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling
- Kecskemét
- Kecskemét - Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling
- Βουδαπέστη (Μέρος 3ο)
- Βουδαπέστη (Μέρος 3ο) Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling]
- Επίλογος – Χρήσιμες πληροφορίες
Kecskemét
Πρωί - πρωί με την δροσούλα πήγαμε στην εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων, στο κέντρο της πόλης και αφού εξασφαλίσαμε πως η εταιρεία θα μας έδινε, μέσα στο πακέτο των υπηρεσιών, την Ουγγρική βινιέτα (η προπληρωμένη κάρτα για την κυκλοφορία στους εθνικούς δρόμους που δεν έχουν διόδια), πήραμε τον δρόμο για το Kecskemét. Βγαίνοντας από την Βουδαπέστη πετύχαμε ένα ελληνικό γυράδικο-ταβέρνα με το όνομα Σαλονίκη που μάλιστα είχε και ουρά ακριβώς απ’ έξω. Είπαμε, παντού υπάρχει ένας …μύθος.
Επί μια ώρα διασχίζαμε τον απολύτως επίπεδο κάμπο της χώρας (εδώ η φύση είχε βάλει και αλφάδι) και νομίζω πως είναι η πιο βαρετή διαδρομή που έχω κάνει ποτέ.
Ο εθνικός δρόμος ήταν μέτριας ποιότητας και γεμάτος νταλίκες ενώ το τοπίο έμοιαζε να είναι συνεχώς το ίδιο χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς που θα μπορούσε να σου τραβήξει την προσοχή.
Φτάσαμε στην πόλη λίγο νωρίτερα από την έναρξη των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων που ξεκινούσαν στις 14:00 αλλά δεν είχαμε και χρόνο ώστε να κάνουμε check-in στο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει στην πόλη.
Σιγά σιγά άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, συνάδερφοι από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η υποδοχή ήταν συμπαθής και αρκετά διασκεδαστική. Μας μίλησαν για την περιοχή και τα χαρακτηριστικά της πόλης, που ξεκίνησε σαν μια καθαρά αγροτική περιοχή ενώ τώρα μετασχηματιζόταν σε βιομηχανική, με την έλευση μεγάλων βιομηχανιών, κυρίως από την Γερμανία, αλλά και την ανάπτυξη αρκετών τοπικών. Ανέφεραν επίσης με αρκετή δόση χιούμορ πως ενώ οι άλλες πόλεις κάνουν πάρκα με τεχνητές λίμνες, στο Kecskemét φτιάχνουν πάρκα με τεχνητούς λόφους για να σπάσουν την μονοτονία του κάμπου. Ο καθένας με τον καημό του…
Λίγο πριν τελειώσει η υποδοχή, μερικές νεαρές κοπέλες, ντυμένες με τοπικές στολές, μας παρουσίασαν, με μεγάλη περηφάνια, κάποια παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής (Ουγγρικά δημοτικά). Η καλλιέργεια μας, δεν μας επέτρεψε να γελάσουμε - μέχρι δακρύων - από αυτό το κακόηχο και πολύ αστείο θέαμα.
Σειρά είχε η ξενάγηση στο κέντρο της πόλης αρχίζοντας από το όμορφο θέατρο της, το Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Περάσαμε για λίγο και από την καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου για να καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Kossuth tér. Η ευγενική και κατατοπισμένη ξεναγός μας έκανε την δουλειά της με πάθος, ιδιαίτερα όταν αναφερόταν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ανέφερε μάλιστα συχνά την Κωνσταντινούπολη με το βυζαντινό της όνομα, σε πείσμα των Τούρκων συναδέρφων που διαρκώς την διόρθωναν, λέγοντας πως η πόλη λέγεται Ινσταμπούλ.
Θέατρο Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
Καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Αυτή η μεγάλη πλατεία πλαισιώνεται από αρκετά ωραία κτίρια με πρώτο το δημαρχείο της πόλης. Σημαντικό επίσης είναι και το κτίριο του καλβινιστικού κολλεγίου (Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma) το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Εκεί διδάσκεται, ακόμη και σήμερα, η μέθοδος μουσικής εκμάθησης Kodály που αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην πόλη Zoltán Kodály. Η μέθοδος αυτή είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρουμε μια που οι νότες δεν παραμένουν ίδιες, όπως τις έχουμε συνηθίσει, αλλά μπορούν να αλλάζουν συχνότητα. Τελικά κάτι έχει προσφέρει και το Kecskemét στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Δημαρχείο Kecskemét
Κολλέγιο Μουσικής Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma
Ταχυδρομείο του Kecskemét
Στην άλλη πλευρά βρισκόταν το Cifrapalota, ένα πρώην παλάτι, νυν μουσείο που φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση καλών τεχνών και ιστορικών τεχνουργημάτων από τους Αβάρους ηγέτες της Ουγγαρίας καθώς και προσωρινές ιστορικές και αρχαιολογικές εκθέσεις. Δίπλα του στέκεται η πολύ εντυπωσιακή συναγωγή της πόλης ενώ υπάρχουν ακόμη και άλλες καθολικές, καλβινιστικές ακόμη και ορθόδοξες εκκλησίες πάνω στην πλατεία ή πολύ κοντά σ’ αυτή.
Συναγωγή του Kecskemét
Μετά το τέλος της ξενάγησης ακολούθησε δείπνο σ’ έναν μάλλον αδιάφορο χώρο ενός κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης. Αφορμή να γνωρίσουμε τους συναδέρφους, συνοδεία καλού κόκκινου κρασιού που βοηθούσε ώστε να χαλαρώσουν όλοι.
Τελειώσαμε αργά από τις υποχρεώσεις μας και πήγαμε στο διαμέρισμα βιώνοντας μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Όχι μόνο λεγόταν Happy Colours House αλλά έμοιαζε και με παιδική χαρά. Πέρα από τα χρώματα στους τοίχους και την ζωηρή διακόσμηση που του έδιναν έναν κάπως σουρεαλιστικό χαρακτήρα, το παιδικό κρεβάτι ήταν όλα τα λεφτά. «Χωμένο» μέσα σε μια ντουλάπα, επενδυμένη με μαλακές ταπετσαρίες που απεικόνιζαν ζωάκια ήταν το κλου του σπιτιού. Άμεσα και χωρίς συζήτηση, ο @stonerolling το επέλεξε ως «φωλιά» για τις επόμενες 3 βραδιές που θα περνούσαμε εκεί. Το μόνο θέμα που είχαμε με το σπίτι ήταν πως δεν μπορούσαμε να το κλειδώσουμε όταν βγαίναμε, και καθώς οι ιδιοκτήτες έλειπαν σε κάποιο γάμο στην Μολδαβία, μας βοήθησε ένας γείτονας. Η συνεννόηση μαζί του ήταν στην διεθνή γλώσσα του σώματος, η οποία όπως πάντα αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική.
Η διαδρομή στο Kecskemét
Η δεύτερη μέρα στο Kecskemét κύλισε με πολλές υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο της πόλης. Αρχικά, από δικό μας λάθος, βρεθήκαμε σε άλλη συνάντηση από αυτήν που έπρεπε και όταν το συνειδητοποιήσαμε, διαπιστώσαμε πως μας περίμεναν για πολύ ώρα αλλού, μόνο εμάς τους 2, ο κοσμήτορας της σχολής και ο πρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ. Μεγάλη η χάρη μας!!!
Στο διάλειμμα, ένας από τους καθηγητές του τμήματος Μάρκετινγκ μας περιέγραψε την εμπειρία του ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Μας αφηγήθηκε την κωμικοτραγική ιστορία της τρίμηνης παραμονής του εκεί. Την πρώτη μέρα έκανε ενθουσιασμένος μάθημα στους φοιτητές αλλά την επόμενη ημέρα ξεκίνησε κατάληψη διαρκείας, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να μην ξανακάνει μάθημα στο υπόλοιπο διάστημα. Πέρασε ευχάριστα τις δωρεάν διακοπές του, κάνοντας εκδρομές στην Ελλάδα και μαθαίνοντας να πίνει φραπέ. Ήταν σίγουρο, μας είχαν πάρει είδηση…
Η ημέρα συνεχίστηκε με ομαδικές συναντήσεις και κατ’ ιδίαν συνομιλίες με συναδέρφους αλλά και πιο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στα διάφορα εργαστήρια του πανεπιστημίου.
Ενδιάμεσα προσφέρθηκε γεύμα στην καντίνα του πανεπιστημίου με φαγητό αντίστοιχης ποιότητας (χωρίς σταγόνα αλκοόλ, έτσι για αποτοξίνωση...) και κατόπιν ξενάγηση σε φυτώρια και καλλιέργειες...
Η μόνη άλλη δραστηριότητα, άξια αναφοράς, ήταν η οργανωμένη επίσκεψη στο μουσείο παιχνιδιών της πόλης (Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely) που είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον καθώς σε ένα συμπαθέστατο κτίριο παρουσιάζονταν πολλά παιχνίδια των προηγούμενων αιώνων (κυρίως του 19ου και του20ου), κάποια από τα οποία ήταν όμοια με αυτά που παίζαμε κι εμείς. Τσίγκινα βατραχάκια, κουρδιστά καρουζέλ, η γνωστή μαϊμού με τα πιατίνια και άλλα που όλοι θυμόμαστε. Όσοι δεν τα ξέρουν, καλά θα έκαναν να εγκαταλείψουν. Δεν είναι το Forum για ανήλικα. Η Κριστίνα, μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου που μας φιλοξενούσε, είχε συγκινηθεί βλέποντας την Barbie της ενώ αντίθετα μια Λιθουανή καθηγήτρια ήταν εκνευρισμένη γιατί θυμόταν πως η μητέρα της δεν την άφηνε να παίζει με παιχνίδια όταν ήταν μικρή. Πως το έλεγε ο ποιητής; “Να χαμογελάς σε κάθε άνθρωπο που συναντάς. Δεν ξέρεις τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας”
Όταν τελειώσαμε με τις υποχρεώσεις μας, πεινασμένοι από το φτωχό γεύμα του πανεπιστημίου αποφασίσαμε με κάποιους από τους καινούργιους μας φίλους να πάμε στο εστιατόριο Kecskemeti Csarda για ένα καλύτερης ποιότητας δείπνο. Η παρέα πια αποτελούνταν από εμάς τους 2, δύο συναδέρφισες από την Τουρκία, η μια με μαντήλα και ντύσιμο από την κορυφή ως τα νύχια, η άλλη πολύ μοντέρνα με tatoo και τέλος ένας Πολωνός, γεννημένος στην Γαλλία με καταγωγή … από την Μαδαγασκάρη (κάπως έτσι θα βλέπουν και τον Αντεντοκούμπο οι Αμερικάνοι).
Ευτυχώς είχαμε ξεφορτωθεί διακριτικά τους βαρετούς και πολύ τυπικούς βόρειους αλλά και 2 ακόμη ελληνίδες που είχαν το ίδιο στυλ! Ήταν ικανοί να μιλάνε για δουλειές ακόμη και τις ώρες της χαλάρωσης. Το φαγητό ήρθε, με εντυπωσιακές μερίδες, ικανές να χορτάσουν δυο άτομα η καθεμιά και ήταν νόστιμο, αλλά η παρέα ήταν ακόμη νοστιμότερη. Τα αστεία, τα ανέκδοτα και τα πειράγματα έδιναν κι έπαιρναν και το κλίμα που φτιάχτηκε δεν διέφερε καθόλου από μια κλασική ελληνική παρέα. Μάλιστα τους ανέφερα ότι μοιάζουν πολύ με Έλληνες στο κέφι και στο χιούμορ αλλά μου αντιγύρισαν πως οι Έλληνες τους μοιάζουν. Οι υπάλληλοι του εστιατορίου δε, μας αντιμετώπιζαν ως αξιοθέατο. Ποιός ξέρει πόσο καιρό είχαν να δουν μια τόσο κεφάτη και ζωντανή παρέα. Μια πολυεθνική παρέα στο Kecskemét πρέπει να ήταν εξωτική attraction.
Εστιατόριο Kecskemeti Csarda
Το βραδάκι, παρόλη την κούραση της ημέρας, είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στα μπαρ της πόλης, το απαιτούσε το έθιμο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία σ’ αυτή τη βόλτα!!! Μπορέσαμε να βρούμε 2-3 στο κέντρο, τα οποία όμως ήταν από τελείως άδεια έως 5 άτομα το πολύ μαζί με τον μπάρμαν και τον σερβιτόρο. Η διασκέδαση στην πόλη ήταν πραγματικά ανύπαρκτη. Το επιβεβαιώσαμε την επόμενη ημέρα όταν ρωτήσαμε κάποιους συναδέρφους να μας πουν που διασκεδάζουν οι φοιτητές τα βράδια και μας απάντησαν πως διαβάζουν και κοιμούνται, μόνο τα Σάββατα βγαίνουν.
Έτσι καταλήξαμε στην ιδιωτική μας «παιδική χαρά» αφού είχαμε φροντίσει να προμηθευτούμε κάμποσα μπουκάλια καλό τοπικό κρασί και αρκετά συνοδευτικά μεζεδάκια από τα υπέροχα αλλαντικά και τυριά της περιοχής.
Τελευταία μας μέρα στο Kecskemét, πέρα από μια εκδήλωση με τους φοιτητές του πανεπιστημίου και κάποιες επαφές μαζί τους, είχαμε μια μεγάλη όσο και παράξενη δραστηριότητα. Θα επισκεπτόμασταν μια «παραδοσιακή» αγροικία στον κάμπο για το «περίφημο» Puszta programme. Το τι γέλια κάναμε στο άκουσμα του προγράμματος δεν λέγεται. Τελικά αποδείχτηκε πως το όνομα Puszta αναφέρεται στην Ουγγρική στέπα και το πρόγραμμα έδειχνε, σε μια τουριστική έκδοση, το τι ακριβώς έκαναν οι κάτοικοι της στέπας τα παλιότερα χρόνια. Κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα “Μια μέρα στον θεσσαλικό κάμπο”. Στην αρχή συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο αυτής της τουριστικής αγροικίας σε ένα σημείο όπου τριγύρω υπήρχαν διάφορα οικήματα προς ενοικίαση.
Πραγματικά απορήσαμε με το γεγονός ότι έρχονταν άνθρωποι εκεί, στη μέση του κάμπου, να περάσουν τις διακοπές τους. Ο καθένας με την διαστροφή του, τι να πεις; Περιμέναμε λίγη ώρα εκεί, συνοδεία αρκετών κερασμένων Palinkas (Παραδοσιακό τσίπουρο από φρούτα). Ειδικά στον @stonerolling άρεσαν πολύ και βοήθησε ώστε να μην πάνε χαμένες όσες περίσσευαν... (Ήπιε 3-4 αντί μιας που αντιστοιχούσε στον καθένα). Σε λίγο ήρθαν 2-3 κάρα με τους οδηγούς τους για να μας μεταφέρουν σε μια κοντινή περιοχή όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις για το show με τα άλογα που μας είχαν ετοιμάσει. Στην διαδρομή πέρα από σπίτια προς ενοικίαση είδαμε κι εκείνα τα παράξενα βοοειδή που εκτρέφουν στην περιοχή.
Μας τακτοποίησαν σε κάποιες στεγασμένες εξέδρες και άρχισε η παράσταση. Πρώτα ξεκίνησαν να τρέχουν στον χώρο οι άμαξες, οδηγούμενες από παραδοσιακά ντυμένους αμαξάδες. Έκαναν κάμποσες βόλτες με τόσο μεγάλη ταχύτητα που οι άμαξες έφταναν στο σημείο να «σπινιάρουν».
Ύστερα άρχισαν να εμφανίζονται οι τοπικοί «καουμπόηδες» με τα εκπαιδευμένα άλογα τους. Τα κόλπα και τα ακροβατικά έδιναν και έπαιρναν ενώ υπήρχαν και αστεία στιγμιότυπα με ένα καβαλάρη που αντί αλόγου προσπαθούσε να κουμαντάρει έναν δύστροπο γάιδαρο (εγώ υποστήριζα τον γάιδαρο). Η κορύφωση της όλης παράστασης ήταν τα ακροβατικά που έκαναν 2-3 από τους καβαλάρηδες πάνω σε πολλά άλογα ζεμένα μεταξύ τους. Φαινόταν επικίνδυνο αλλά οι ιππείς το έκαναν να μοιάζει απόλυτα ελεγχόμενο και ασφαλές.
Η ομολογουμένως εντυπωσιακή παράσταση κράτησε μισή ώρα και μετά μας γύρισαν πίσω στις κεντρικές εγκαταστάσεις για να δειπνήσουμε. Το μενού ήταν εξαιρετικό, και η χθεσινή παρέα είχε αυξηθεί με κάποιες συναδέρφους από το Βρότσλαβ. Το κρασί έρεε άφθονο, αλλά οι Πολωνέζες δεν άφηναν να πάει σταγόνα χαμένη. Άδειαζαν τα 2λίτρα μπουκάλια εν ριπή οφθαλμού ενώ εμείς αγωνιούσαμε να τις προλάβουμε (Τι μου θύμισαν οι άτιμες, την πεθερά μου, που παρήγγελνε πάντα το επόμενο μπουκάλι κρασί, πριν τελειώσει το προηγούμενο). Παρόλο που ο αγώνας ήταν χαμένος εξ αρχής, κερδίσαμε εντέλλει την εκτίμηση των συναδελφισσών, και στο τέλος παραδέχτηκαν πως διασκέδασαν πολύ με την παρέα μας.
Παράλληλα με το φαγητό ένα μικρό γκρουπάκι έπαιζε συμπαθητική μουσική. Εκτός της κλασικής τσιγγάνικης έπαιζαν γνωστά κομμάτια από όλες τις χώρες ώστε να τους δίνουν κανένα εξτραδάκι οι αλλοδαποί τουρίστες. Κάποια στιγμή μάλιστα με την προτροπή των ξένων συναδέρφων άρχισαν να παίζουν ελληνικά κομμάτια με σκοπό να μας βάλουν να χορέψουμε. Δεν τους κάναμε όμως τη χάρη, οπότε έμειναν χωρίς μπαλέτα.
Στην αναχώρηση, μέσα στην γενική ευθυμία, στάθηκαν όλοι οι συνάδερφοι σε παράταξη για να μας χαιρετήσουν, κάνοντας μας από την μια να αισθανθούμε ως celebrities αλλά από την άλλη λίγο άβολα, για να πω την αλήθεια. Η επιστροφή με τα πούλμαν στην πόλη ήταν δύσκολη, με μποτιλιάρισμα και κράτησε 1,5 περίπου ώρα για μια απόσταση 25-30 χιλιομέτρων. Η ελαφριά ζαλάδα που είχαμε από την αθρόα κατανάλωση palinka και κρασιού δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε την πλάκα και το κουβεντολόι με τους συναδέρφους που δεν ξέραμε αν θα τους ξαναδούμε ποτέ.
Το τελευταίο βράδυ μας στο Kecskemét, το περάσαμε και πάλι στο σπίτι, συντροφιά με καλή ροκ μουσική (έτσι για να ξεχάσουμε την ελληνική μουσική ερμηνευμένη από Ουγγρικά βιολιά) και λίγο ακόμη κρασί.
Πρωί - πρωί με την δροσούλα πήγαμε στην εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων, στο κέντρο της πόλης και αφού εξασφαλίσαμε πως η εταιρεία θα μας έδινε, μέσα στο πακέτο των υπηρεσιών, την Ουγγρική βινιέτα (η προπληρωμένη κάρτα για την κυκλοφορία στους εθνικούς δρόμους που δεν έχουν διόδια), πήραμε τον δρόμο για το Kecskemét. Βγαίνοντας από την Βουδαπέστη πετύχαμε ένα ελληνικό γυράδικο-ταβέρνα με το όνομα Σαλονίκη που μάλιστα είχε και ουρά ακριβώς απ’ έξω. Είπαμε, παντού υπάρχει ένας …μύθος.

Επί μια ώρα διασχίζαμε τον απολύτως επίπεδο κάμπο της χώρας (εδώ η φύση είχε βάλει και αλφάδι) και νομίζω πως είναι η πιο βαρετή διαδρομή που έχω κάνει ποτέ.

Ο εθνικός δρόμος ήταν μέτριας ποιότητας και γεμάτος νταλίκες ενώ το τοπίο έμοιαζε να είναι συνεχώς το ίδιο χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς που θα μπορούσε να σου τραβήξει την προσοχή.
Φτάσαμε στην πόλη λίγο νωρίτερα από την έναρξη των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων που ξεκινούσαν στις 14:00 αλλά δεν είχαμε και χρόνο ώστε να κάνουμε check-in στο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει στην πόλη.
Σιγά σιγά άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, συνάδερφοι από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η υποδοχή ήταν συμπαθής και αρκετά διασκεδαστική. Μας μίλησαν για την περιοχή και τα χαρακτηριστικά της πόλης, που ξεκίνησε σαν μια καθαρά αγροτική περιοχή ενώ τώρα μετασχηματιζόταν σε βιομηχανική, με την έλευση μεγάλων βιομηχανιών, κυρίως από την Γερμανία, αλλά και την ανάπτυξη αρκετών τοπικών. Ανέφεραν επίσης με αρκετή δόση χιούμορ πως ενώ οι άλλες πόλεις κάνουν πάρκα με τεχνητές λίμνες, στο Kecskemét φτιάχνουν πάρκα με τεχνητούς λόφους για να σπάσουν την μονοτονία του κάμπου. Ο καθένας με τον καημό του…
Λίγο πριν τελειώσει η υποδοχή, μερικές νεαρές κοπέλες, ντυμένες με τοπικές στολές, μας παρουσίασαν, με μεγάλη περηφάνια, κάποια παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής (Ουγγρικά δημοτικά). Η καλλιέργεια μας, δεν μας επέτρεψε να γελάσουμε - μέχρι δακρύων - από αυτό το κακόηχο και πολύ αστείο θέαμα.

Σειρά είχε η ξενάγηση στο κέντρο της πόλης αρχίζοντας από το όμορφο θέατρο της, το Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Περάσαμε για λίγο και από την καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου για να καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Kossuth tér. Η ευγενική και κατατοπισμένη ξεναγός μας έκανε την δουλειά της με πάθος, ιδιαίτερα όταν αναφερόταν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ανέφερε μάλιστα συχνά την Κωνσταντινούπολη με το βυζαντινό της όνομα, σε πείσμα των Τούρκων συναδέρφων που διαρκώς την διόρθωναν, λέγοντας πως η πόλη λέγεται Ινσταμπούλ.
Θέατρο Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Αυτή η μεγάλη πλατεία πλαισιώνεται από αρκετά ωραία κτίρια με πρώτο το δημαρχείο της πόλης. Σημαντικό επίσης είναι και το κτίριο του καλβινιστικού κολλεγίου (Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma) το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Εκεί διδάσκεται, ακόμη και σήμερα, η μέθοδος μουσικής εκμάθησης Kodály που αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην πόλη Zoltán Kodály. Η μέθοδος αυτή είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρουμε μια που οι νότες δεν παραμένουν ίδιες, όπως τις έχουμε συνηθίσει, αλλά μπορούν να αλλάζουν συχνότητα. Τελικά κάτι έχει προσφέρει και το Kecskemét στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Δημαρχείο Kecskemét

Κολλέγιο Μουσικής Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma

Ταχυδρομείο του Kecskemét

Στην άλλη πλευρά βρισκόταν το Cifrapalota, ένα πρώην παλάτι, νυν μουσείο που φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση καλών τεχνών και ιστορικών τεχνουργημάτων από τους Αβάρους ηγέτες της Ουγγαρίας καθώς και προσωρινές ιστορικές και αρχαιολογικές εκθέσεις. Δίπλα του στέκεται η πολύ εντυπωσιακή συναγωγή της πόλης ενώ υπάρχουν ακόμη και άλλες καθολικές, καλβινιστικές ακόμη και ορθόδοξες εκκλησίες πάνω στην πλατεία ή πολύ κοντά σ’ αυτή.
Συναγωγή του Kecskemét

Μετά το τέλος της ξενάγησης ακολούθησε δείπνο σ’ έναν μάλλον αδιάφορο χώρο ενός κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης. Αφορμή να γνωρίσουμε τους συναδέρφους, συνοδεία καλού κόκκινου κρασιού που βοηθούσε ώστε να χαλαρώσουν όλοι.
Τελειώσαμε αργά από τις υποχρεώσεις μας και πήγαμε στο διαμέρισμα βιώνοντας μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Όχι μόνο λεγόταν Happy Colours House αλλά έμοιαζε και με παιδική χαρά. Πέρα από τα χρώματα στους τοίχους και την ζωηρή διακόσμηση που του έδιναν έναν κάπως σουρεαλιστικό χαρακτήρα, το παιδικό κρεβάτι ήταν όλα τα λεφτά. «Χωμένο» μέσα σε μια ντουλάπα, επενδυμένη με μαλακές ταπετσαρίες που απεικόνιζαν ζωάκια ήταν το κλου του σπιτιού. Άμεσα και χωρίς συζήτηση, ο @stonerolling το επέλεξε ως «φωλιά» για τις επόμενες 3 βραδιές που θα περνούσαμε εκεί. Το μόνο θέμα που είχαμε με το σπίτι ήταν πως δεν μπορούσαμε να το κλειδώσουμε όταν βγαίναμε, και καθώς οι ιδιοκτήτες έλειπαν σε κάποιο γάμο στην Μολδαβία, μας βοήθησε ένας γείτονας. Η συνεννόηση μαζί του ήταν στην διεθνή γλώσσα του σώματος, η οποία όπως πάντα αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική.


Η διαδρομή στο Kecskemét

Η δεύτερη μέρα στο Kecskemét κύλισε με πολλές υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο της πόλης. Αρχικά, από δικό μας λάθος, βρεθήκαμε σε άλλη συνάντηση από αυτήν που έπρεπε και όταν το συνειδητοποιήσαμε, διαπιστώσαμε πως μας περίμεναν για πολύ ώρα αλλού, μόνο εμάς τους 2, ο κοσμήτορας της σχολής και ο πρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ. Μεγάλη η χάρη μας!!!
Στο διάλειμμα, ένας από τους καθηγητές του τμήματος Μάρκετινγκ μας περιέγραψε την εμπειρία του ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Μας αφηγήθηκε την κωμικοτραγική ιστορία της τρίμηνης παραμονής του εκεί. Την πρώτη μέρα έκανε ενθουσιασμένος μάθημα στους φοιτητές αλλά την επόμενη ημέρα ξεκίνησε κατάληψη διαρκείας, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να μην ξανακάνει μάθημα στο υπόλοιπο διάστημα. Πέρασε ευχάριστα τις δωρεάν διακοπές του, κάνοντας εκδρομές στην Ελλάδα και μαθαίνοντας να πίνει φραπέ. Ήταν σίγουρο, μας είχαν πάρει είδηση…
Η ημέρα συνεχίστηκε με ομαδικές συναντήσεις και κατ’ ιδίαν συνομιλίες με συναδέρφους αλλά και πιο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στα διάφορα εργαστήρια του πανεπιστημίου.


Ενδιάμεσα προσφέρθηκε γεύμα στην καντίνα του πανεπιστημίου με φαγητό αντίστοιχης ποιότητας (χωρίς σταγόνα αλκοόλ, έτσι για αποτοξίνωση...) και κατόπιν ξενάγηση σε φυτώρια και καλλιέργειες...

Η μόνη άλλη δραστηριότητα, άξια αναφοράς, ήταν η οργανωμένη επίσκεψη στο μουσείο παιχνιδιών της πόλης (Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely) που είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον καθώς σε ένα συμπαθέστατο κτίριο παρουσιάζονταν πολλά παιχνίδια των προηγούμενων αιώνων (κυρίως του 19ου και του20ου), κάποια από τα οποία ήταν όμοια με αυτά που παίζαμε κι εμείς. Τσίγκινα βατραχάκια, κουρδιστά καρουζέλ, η γνωστή μαϊμού με τα πιατίνια και άλλα που όλοι θυμόμαστε. Όσοι δεν τα ξέρουν, καλά θα έκαναν να εγκαταλείψουν. Δεν είναι το Forum για ανήλικα. Η Κριστίνα, μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου που μας φιλοξενούσε, είχε συγκινηθεί βλέποντας την Barbie της ενώ αντίθετα μια Λιθουανή καθηγήτρια ήταν εκνευρισμένη γιατί θυμόταν πως η μητέρα της δεν την άφηνε να παίζει με παιχνίδια όταν ήταν μικρή. Πως το έλεγε ο ποιητής; “Να χαμογελάς σε κάθε άνθρωπο που συναντάς. Δεν ξέρεις τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας”

Όταν τελειώσαμε με τις υποχρεώσεις μας, πεινασμένοι από το φτωχό γεύμα του πανεπιστημίου αποφασίσαμε με κάποιους από τους καινούργιους μας φίλους να πάμε στο εστιατόριο Kecskemeti Csarda για ένα καλύτερης ποιότητας δείπνο. Η παρέα πια αποτελούνταν από εμάς τους 2, δύο συναδέρφισες από την Τουρκία, η μια με μαντήλα και ντύσιμο από την κορυφή ως τα νύχια, η άλλη πολύ μοντέρνα με tatoo και τέλος ένας Πολωνός, γεννημένος στην Γαλλία με καταγωγή … από την Μαδαγασκάρη (κάπως έτσι θα βλέπουν και τον Αντεντοκούμπο οι Αμερικάνοι).
Ευτυχώς είχαμε ξεφορτωθεί διακριτικά τους βαρετούς και πολύ τυπικούς βόρειους αλλά και 2 ακόμη ελληνίδες που είχαν το ίδιο στυλ! Ήταν ικανοί να μιλάνε για δουλειές ακόμη και τις ώρες της χαλάρωσης. Το φαγητό ήρθε, με εντυπωσιακές μερίδες, ικανές να χορτάσουν δυο άτομα η καθεμιά και ήταν νόστιμο, αλλά η παρέα ήταν ακόμη νοστιμότερη. Τα αστεία, τα ανέκδοτα και τα πειράγματα έδιναν κι έπαιρναν και το κλίμα που φτιάχτηκε δεν διέφερε καθόλου από μια κλασική ελληνική παρέα. Μάλιστα τους ανέφερα ότι μοιάζουν πολύ με Έλληνες στο κέφι και στο χιούμορ αλλά μου αντιγύρισαν πως οι Έλληνες τους μοιάζουν. Οι υπάλληλοι του εστιατορίου δε, μας αντιμετώπιζαν ως αξιοθέατο. Ποιός ξέρει πόσο καιρό είχαν να δουν μια τόσο κεφάτη και ζωντανή παρέα. Μια πολυεθνική παρέα στο Kecskemét πρέπει να ήταν εξωτική attraction.
Εστιατόριο Kecskemeti Csarda

Το βραδάκι, παρόλη την κούραση της ημέρας, είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στα μπαρ της πόλης, το απαιτούσε το έθιμο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία σ’ αυτή τη βόλτα!!! Μπορέσαμε να βρούμε 2-3 στο κέντρο, τα οποία όμως ήταν από τελείως άδεια έως 5 άτομα το πολύ μαζί με τον μπάρμαν και τον σερβιτόρο. Η διασκέδαση στην πόλη ήταν πραγματικά ανύπαρκτη. Το επιβεβαιώσαμε την επόμενη ημέρα όταν ρωτήσαμε κάποιους συναδέρφους να μας πουν που διασκεδάζουν οι φοιτητές τα βράδια και μας απάντησαν πως διαβάζουν και κοιμούνται, μόνο τα Σάββατα βγαίνουν.
Έτσι καταλήξαμε στην ιδιωτική μας «παιδική χαρά» αφού είχαμε φροντίσει να προμηθευτούμε κάμποσα μπουκάλια καλό τοπικό κρασί και αρκετά συνοδευτικά μεζεδάκια από τα υπέροχα αλλαντικά και τυριά της περιοχής.
Τελευταία μας μέρα στο Kecskemét, πέρα από μια εκδήλωση με τους φοιτητές του πανεπιστημίου και κάποιες επαφές μαζί τους, είχαμε μια μεγάλη όσο και παράξενη δραστηριότητα. Θα επισκεπτόμασταν μια «παραδοσιακή» αγροικία στον κάμπο για το «περίφημο» Puszta programme. Το τι γέλια κάναμε στο άκουσμα του προγράμματος δεν λέγεται. Τελικά αποδείχτηκε πως το όνομα Puszta αναφέρεται στην Ουγγρική στέπα και το πρόγραμμα έδειχνε, σε μια τουριστική έκδοση, το τι ακριβώς έκαναν οι κάτοικοι της στέπας τα παλιότερα χρόνια. Κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα “Μια μέρα στον θεσσαλικό κάμπο”. Στην αρχή συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο αυτής της τουριστικής αγροικίας σε ένα σημείο όπου τριγύρω υπήρχαν διάφορα οικήματα προς ενοικίαση.


Πραγματικά απορήσαμε με το γεγονός ότι έρχονταν άνθρωποι εκεί, στη μέση του κάμπου, να περάσουν τις διακοπές τους. Ο καθένας με την διαστροφή του, τι να πεις; Περιμέναμε λίγη ώρα εκεί, συνοδεία αρκετών κερασμένων Palinkas (Παραδοσιακό τσίπουρο από φρούτα). Ειδικά στον @stonerolling άρεσαν πολύ και βοήθησε ώστε να μην πάνε χαμένες όσες περίσσευαν... (Ήπιε 3-4 αντί μιας που αντιστοιχούσε στον καθένα). Σε λίγο ήρθαν 2-3 κάρα με τους οδηγούς τους για να μας μεταφέρουν σε μια κοντινή περιοχή όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις για το show με τα άλογα που μας είχαν ετοιμάσει. Στην διαδρομή πέρα από σπίτια προς ενοικίαση είδαμε κι εκείνα τα παράξενα βοοειδή που εκτρέφουν στην περιοχή.



Μας τακτοποίησαν σε κάποιες στεγασμένες εξέδρες και άρχισε η παράσταση. Πρώτα ξεκίνησαν να τρέχουν στον χώρο οι άμαξες, οδηγούμενες από παραδοσιακά ντυμένους αμαξάδες. Έκαναν κάμποσες βόλτες με τόσο μεγάλη ταχύτητα που οι άμαξες έφταναν στο σημείο να «σπινιάρουν».


Ύστερα άρχισαν να εμφανίζονται οι τοπικοί «καουμπόηδες» με τα εκπαιδευμένα άλογα τους. Τα κόλπα και τα ακροβατικά έδιναν και έπαιρναν ενώ υπήρχαν και αστεία στιγμιότυπα με ένα καβαλάρη που αντί αλόγου προσπαθούσε να κουμαντάρει έναν δύστροπο γάιδαρο (εγώ υποστήριζα τον γάιδαρο). Η κορύφωση της όλης παράστασης ήταν τα ακροβατικά που έκαναν 2-3 από τους καβαλάρηδες πάνω σε πολλά άλογα ζεμένα μεταξύ τους. Φαινόταν επικίνδυνο αλλά οι ιππείς το έκαναν να μοιάζει απόλυτα ελεγχόμενο και ασφαλές.




Η ομολογουμένως εντυπωσιακή παράσταση κράτησε μισή ώρα και μετά μας γύρισαν πίσω στις κεντρικές εγκαταστάσεις για να δειπνήσουμε. Το μενού ήταν εξαιρετικό, και η χθεσινή παρέα είχε αυξηθεί με κάποιες συναδέρφους από το Βρότσλαβ. Το κρασί έρεε άφθονο, αλλά οι Πολωνέζες δεν άφηναν να πάει σταγόνα χαμένη. Άδειαζαν τα 2λίτρα μπουκάλια εν ριπή οφθαλμού ενώ εμείς αγωνιούσαμε να τις προλάβουμε (Τι μου θύμισαν οι άτιμες, την πεθερά μου, που παρήγγελνε πάντα το επόμενο μπουκάλι κρασί, πριν τελειώσει το προηγούμενο). Παρόλο που ο αγώνας ήταν χαμένος εξ αρχής, κερδίσαμε εντέλλει την εκτίμηση των συναδελφισσών, και στο τέλος παραδέχτηκαν πως διασκέδασαν πολύ με την παρέα μας.
Παράλληλα με το φαγητό ένα μικρό γκρουπάκι έπαιζε συμπαθητική μουσική. Εκτός της κλασικής τσιγγάνικης έπαιζαν γνωστά κομμάτια από όλες τις χώρες ώστε να τους δίνουν κανένα εξτραδάκι οι αλλοδαποί τουρίστες. Κάποια στιγμή μάλιστα με την προτροπή των ξένων συναδέρφων άρχισαν να παίζουν ελληνικά κομμάτια με σκοπό να μας βάλουν να χορέψουμε. Δεν τους κάναμε όμως τη χάρη, οπότε έμειναν χωρίς μπαλέτα.

Στην αναχώρηση, μέσα στην γενική ευθυμία, στάθηκαν όλοι οι συνάδερφοι σε παράταξη για να μας χαιρετήσουν, κάνοντας μας από την μια να αισθανθούμε ως celebrities αλλά από την άλλη λίγο άβολα, για να πω την αλήθεια. Η επιστροφή με τα πούλμαν στην πόλη ήταν δύσκολη, με μποτιλιάρισμα και κράτησε 1,5 περίπου ώρα για μια απόσταση 25-30 χιλιομέτρων. Η ελαφριά ζαλάδα που είχαμε από την αθρόα κατανάλωση palinka και κρασιού δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε την πλάκα και το κουβεντολόι με τους συναδέρφους που δεν ξέραμε αν θα τους ξαναδούμε ποτέ.
Το τελευταίο βράδυ μας στο Kecskemét, το περάσαμε και πάλι στο σπίτι, συντροφιά με καλή ροκ μουσική (έτσι για να ξεχάσουμε την ελληνική μουσική ερμηνευμένη από Ουγγρικά βιολιά) και λίγο ακόμη κρασί.
Attachments
-
42 bytes Προβολές: 0
Last edited: