gkalla
Member
- Μηνύματα
- 1.658
- Likes
- 8.759
- Επόμενο Ταξίδι
- Ισπανία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Βουδαπέστη (Μέρος 1ο)
- Βουδαπέστη (Μέρος 1ο) - Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling
- Βουδαπέστη (Μέρος 2ο)
- Βουδαπέστη (Μέρος 2ο) - Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling
- Kecskemét
- Kecskemét - Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling
- Βουδαπέστη (Μέρος 3ο)
- Βουδαπέστη (Μέρος 3ο) Υπόλοιπες φωτογραφίες από stonerolling]
- Επίλογος – Χρήσιμες πληροφορίες
Βουδαπέστη (Μέρος 3ο)
Οι υποχρεώσεις μας στο Kecskemét τελείωσαν Πέμπτη βράδυ, παρόλο που θεωρητικά θα ξεμπερδεύαμε Παρασκευή μεσημέρι. Εκμεταλευόμενοι το γεγονός ξυπνήσαμε αργά και ξεκινήσαμε χαλαρά για την Βουδαπέστη. Παραδώσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε στο νέο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει και το οποίο βρισκόταν ακόμη πιο κεντρικά, ουσιαστικά πάνω στην πλατεία Erzsébet tér. Μας υποδέχτηκαν οι νέοι μας οικοδεσπότες, ένα ευγενέστατο ζευγάρι, εμφανισιακά πολύ κοντά στο στερεότυπο που έχουμε για τους ανθρώπους του πρώην ανατολικού μπλόκ. Τους ρωτήσαμε αν ήξεραν κάποιο internet cafe για να μπορέσουμε να κάνουμε ηλεκτρονικό check-in και αμέσως προσφέρθηκαν να μας βάλουν στο σπίτι τους, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Το σπίτι τους, παλιό αλλά ζεστό και φροντισμένο, μαζί με τον φοβερό τους γάτο με έκαναν να νιώσω πως είχα μεταφερθεί πίσω στον χρόνο, στην σοσιαλιστική Ουγγαρία του ‘70 (δηλαδή όπως έχω εγώ στο μυαλό μου εκείνη την εποχή).
Πλατεία Erzsébet tér από το παράθυρό του δωματίου μας
Επιστρέψαμε στο “δικό” μας διαμέρισμα, χαζέψαμε λίγο την θέα προς την πλατεία Erzsébet tér με τα συμπαθή κτίρια της αλλά και το ακαλαίσθητο Budapest Eye, τακτοποιηθήκαμε και επισκεφθήκαμε την παράξενη τουαλέτα του σπιτιού. Μια τουαλέτα, διαστάσεων 1Χ1, που χωρούσαμε τσίμα - τσίμα και διέθετε μόνο λεκάνη, ενώ το μπάνιο μαζί με τον νιπτήρα και τα άλλα απαραίτητα βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού (έτσι για να έχει λίγο suspense η διαμονή).
Σε λίγο ξαναπήραμε τους δρόμους. Κατευθυνθήκαμε προς την στάση Bajcsy-Zsilinszky út της γραμμής Μετρό 1, μιας ιστορικής γραμμής καθώς είναι η δεύτερη παλιότερη της Ευρώπης, μετά το Μετρό του Λονδίνου (μπήκε σε λειτουργία το 1896). Κατεβήκαμε στην στάση Hősök tere και σταθήκαμε λίγο να φωτογραφίσουμε τον παλιό σταθμό και τα βαγόνια της γραμμής 1, που διαφέρουν αρκετά από την εικόνα που έχουμε για το σύγχρονο μετρό.
Στάση Hősök tere της γραμμής Μετρό 1
Βγήκαμε στην ομώνυμη, μνημειακή, πλατεία Ηρώων (Hősök tere) που εκείνη την ώρα είχε αρκετό κόσμο. Αριστερά και δεξιά της στέκονταν τα 2 όμορφα κτίρια του μουσείου καλών τεχνών (Szepmuveszeti Muzeum) και του Art Hall Σύγχρονης τέχνης (Mucsarnok). Στο πρώτο, εκτός της κλασικής του έκθεσης που είχα δει παλαιότερα, φιλοξενούνταν προσωρινή έκθεση έργων του Μικελάντζελο ενώ στο δεύτερο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας. Περπατούσαμε στην πλατεία περιεργαζόμενοι τα γιγάντια συμπλέγματα αγαλμάτων της ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να βρω τρόπο να πείσω τον @stonerolling να μπούμε σε ένα από τα 2 μουσεία τέχνης. Τελικά μου ξεγλύστρησε εύκολα καθώς πίσω από τα αγάλματα στέκονταν, λες και είχαμε δώσει ραντεβού, οι 2 νέες φίλες μας που είχαμε γνωρίσει στο Κέτσκεμετ.
Πλατεία Ηρώων Hősök tere
Μουσείο καλών τεχνών (Szepmuveszeti Muzeum)
Art Hall Σύγχρονης τέχνης Mucsarnok
Mας είδαν και μάλλον χάρηκαν….
Η διευρυμένη παρέα μας ξεκίνησε από τη πλατεία για το κάστρο Vajdahunyad vára που βρίσκεται μέσα στο πάρκο Napozórét. Διασχίσαμε την γέφυρα πάνω από την τεχνητή λίμνη, που το χειμώνα γίνεται ένα μεγάλο παγοδρόμιο και μπήκαμε στην αυλή του κάστρου από την μοναδική πύλη του.
Κάστρο Vajdahunyad vára στο πάρκο Napozórét
Τα κτίρια που μας περιέβαλαν ήταν όλα εντυπωσιακά αν και πολύ διαφορετικά στο στυλ (από τον πύργο της πύλης και το παρεκκλήσι ως το κυρίως κτίσμα). Μου φάνηκε περίεργο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα το έψαξα και ανακάλυψα ότι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εμπεριέχει πολλά από τα στυλ της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής (Γοτθικό, Αναγεννησιακό, Μπαρόκ, Romanesque κλπ).
Συνεχίσαμε την βόλτα στο πάρκο και φτάσαμε στο κτίριο των έτερων διάσημων θερμών λουτρών της πόλης (Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda). Χωρίς να έχουμε σκοπό να απολαύσουμε τις χαρές των θερμών λουτρών μπήκαμε από την κεντρική είσοδο στο χώρο του φουαγιέ που πιο πολύ έμοιαζε με μουσειακό χώρο. Προσπαθήσαμε να ρίξουμε και καμιά κλεφτή ματιά προς το εσωτερικό αλλά στάθηκε αδύνατο να παρακάμψουμε τους “κέρβερους” που φυλούσαν τις πύλες.
Θερμά λουτρά Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Βγαίνοντας από εκεί πήραμε για μια ακόμη φορά το Μετρό 1 από την στάση Széchenyi fürdő και επιστρέψαμε προς το κέντρο της πόλης και το ποτάμι. Πρώτη μας στάση το Four Seasons Hotel - Gresham Palace, ένα παλάτι που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο απέναντι από τη γέφυρα των αλυσίδων. Καθώς γνώριζα από προηγούμενη επίσκεψη μου ότι “δαγκώνουν άσχημα” (20 € για δυο καφέδες και ένα μικρό γλυκό) κάναμε μόνο μια μικρή αναγνωριστική βόλτα στους όμορφους κοινόχρηστους χώρους. Τα γλυκά τους όμως είναι άπαιχτα, να τα λέμε κι αυτά.
Four Seasons Hotel - Gresham Palace
Περπατώντας δίπλα στον Δούναβη κινηθήκαμε προς το κοινοβούλιο. Περάσαμε μπρος από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (Magyar Tudományos Akadémia) και λίγο πριν φτάσουμε σταματήσαμε στο γνωστό σημείο μνήμης “Παπούτσια στον Δούναβη”. Υπαίθριο γλυπτό αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα και στους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανατριχιαστικό και συγκινητικό μήνυμα προς τις επόμενες γενιές. Χιλιάδες από αυτούς πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν, τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους: τα παπούτσια τους. Είχαν κι εκεί γερμανοτσολιάδες, δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο. Και όπως φαίνεται τους έχουν ακόμη και σήμερα.
Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (Magyar Tudományos Akadémia)
Μνημείο “Παπούτσια στον Δούναβη”
Φτάνοντας στο επιβλητικό κοινοβούλιο (το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και το ψηλότερο της Βουδαπέστης) οδηγηθήκαμε προς την πίσω πλευρά του, στην πλατεία Kossuth Lajos tér, όπου βρίσκεται η κεντρική του είσοδος. Αρκετός κόσμος βολτάριζε και φωτογράφιζε τα αγάλματα της πλατείας, τον στρατιώτη της τιμητικής φρουράς, τα κοτσύφια στο γρασίδι αλλά και το ίδιο το νεογοτθικό κτίριο του κοινοβουλίου με τον αναγεννησιακό του τρούλο. Την ωραία εικόνα συμπλήρωνε το θαυμάσιο κτίριο του Εθνογραφικού Μουσείου (Neprajzi Muzeum), στην απέναντι πλευρά της πλατείας, που όμως εκείνη την περίοδο ήταν κλειστό.
Πανοραμική φωτογραφία της πίσω μεριάς του παλατιού (ο ευρυγώνιος φακός δεν το χωρούσε οπότε έγινε ένωση μερικών φωτογραφιών)
Εθνογραφικό Μουσείο Neprajzi Muzeum
Καθώς όμως η μια από τις νέες φίλες μας ήταν άρρωστη (όχι δεν είχε κορωναϊό, δεν είχε εμφανιστεί ακόμα) αναγκαστήκαμε να χωρίσουμε. Εκείνες κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο τους για αποθεραπεία και έτσι εμείς επιστρέψαμε προς την Vigadó tér και το πασχαλινό παζάρι. Πήραμε 2 Langos και προσπαθήσαμε να καθίσουμε σ’ έναν από τους πάγκους που υπήρχαν εκεί με θέα την Βούδα. Μόλις καθίσαμε ήρθε αμέσως μια κακότροπη αμερικάνα μιας κάποιας ηλικίας και μας έβαλε τις φωνές. Είχε, λέει, προλάβει να πιάσει την θέση και άρχισε σχεδόν να μας βρίζει και να μας υποδεικνύει πως έπρεπε να σηκωθούμε άμεσα λες και είχε κάνει κράτηση από καιρό. Τυπική Αμερικάνα που πιστεύει πως όλος ο κόσμος είναι αυτή. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό από το θράσος της αλλά δεν είχαμε και διάθεση να κάνουμε φασαρία και έτσι κάτσαμε αλλού, με πλάτη στο ποτάμι. Μισοφάγαμε γρήγορα τα κακής, τελικά, ποιότητας Langos και σηκωθήκαμε για να επιστρέψουμε κι εμείς στο διαμέρισμα. Λίγο πιο κάτω όμως, σε μια μικρή σκηνή ένα γκρουπάκι είχε ξεκινήσει να παίζει. Μπροστά τους μια ομάδα αμερικανών τουριστών, ακούγοντας τα γνώριμα, παλιά, rock τραγούδια, είχε πιάσει τον χορό και άντε να κρατήσεις τον @stonerolling ακίνητο.
Μικρή ροκ σκηνή στον πεζόδρομο δίπλα στο ποτάμι
Ευτυχώς η συσσωρευμένη κούραση δεν του επέτρεψε να συνεχίσει για πολύ και έτσι με το που σουρούπωσε είμαστε πίσω στο σπίτι για να χαλαρώσουμε λίγο πριν την βραδινή έξοδο. Μόνο που έμεινε ο καημός στον @stonerolling που δεν δοκίμασε τα ωραία Kurtoskalacs αλλά του υποσχέθηκα πως θα τα φάμε σε επόμενο ταξίδι στην Τσεχία, στην Ρουμανία ή όπου αλλού τα πετύχουμε στο μέλλον.
Aquarium park, δίπλα στην πλατεία Erzsébet tér από το παράθυρό του δωματίου μας
Η διαδρομή που διανύσαμε την 7η μέρα.
Το βράδυ είχαμε κανονίσει με τον Desire (τον Πολωνό-Γάλλο-Μαδαγασκαριανό) να βρεθούμε. Κινηθήκαμε στην στοά Gozsdu Udvar και σε ένα από τα κάθετα αίθρια βρήκαμε ένα μαγαζί που ήταν περισσότερο του γούστου μας. Ήπιαμε τις τεκίλες μας και ο Desire τα κρασιά του και κουβεντιάσαμε με τις ώρες. Κάποια στιγμή μάλιστα ξεκίνησε να μας λέει πως κάθε καλοκαίρι κατεβαίνει με φίλους στην Μαδαγασκάρη και κάνει το γύρο του νησιού. Άρχισε να μας δείχνει μερικές από τις χιλιάδες φωτογραφίες από πρόσφατες διακοπές του και σε γενικές γραμμές μας “έψησε” πολύ άσχημα. Κοιταχτήκαμε με νόημα με τον @stonerolling αλλά πριν προλάβουμε να πούμε κάτι, ήρθε η πρόσκληση. Έκλεισε λοιπόν. Καλοκαίρι του 2020, 15 μέρες στην Μαδαγασκάρη, με ξεναγό ντόπιο!!! Που να ξέραμε ότι ότι ο κορωναϊός είχε άλλα σχέδια. Ή όπως λέει η παροιμία “Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελάει”
Στοά Gozsdu Udvar
Το βράδυ κοιμηθήκαμε σαν τα πουλάκια, κάνοντας όνειρα εξωτικά και ασκανδάλιστα.Το πρωί είπαμε να εξερευνήσουμε χαλαρά την περιοχή κοντά στο διαμέρισμα μας. Περπατήσαμε στα στενά συναντώντας συνεχώς ενδιαφέροντα κτίρια όπως το κρατικό θησαυροφυλάκιο (Magyar Államkincstár) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να καταλήξουμε στην αγορά Hold Utca Food Market. Η αγορά αυτή, αν και μικρογραφία της κεντρικής όσον αφορά το εσωτερικό της, δεν μας ενθουσίασε, οπότε γρήγορα την εγκαταλείψαμε.
Κρατικό θησαυροφυλάκιο Magyar Államkincstár
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Hold Utca Food Market
Βγήκαμε και περνώντας από την αμερικάνικη πρεσβεία βρεθήκαμε στην πλατεία ελευθερίας (Szabadság tér), μια ακόμη όμορφη πλατεία της Βουδαπέστης που στο κέντρο της υπάρχει το μνημείο των Ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης. Σε κοντινή απόσταση υπήρχε ταυτόχρονα το άγαλμα του Ρήγκαν που κοίταζε προς το μνημείο. Η συμφιλίωση των 2 παγκόσμιων πόλων και το τέλος του ψυχρού πολέμου σε μια πλατεία (λέμε τώρα, για να μην κάνω καμιά άκομψη χειρονομία αυτοϊκανοποίησης)!
Πλατεία ελευθερίας Szabadság tér - άγαλμα του Ρήγκαν
Πλατεία ελευθερίας Szabadság tér - μνημείο των Ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης
Από εκεί κατεβήκαμε προς το κοινοβούλιο και αφού αποφύγαμε τις ορδές από τα αμερικανάκια που διασκέδαζαν κυκλοφορώντας πάνω σε ηλεκτρικά μηχανάκια, αυτά με τις χοντρές ρόδες αδιαφορώντας παντελώς για την ομορφιά γύρω τους (μόνο για την Ντίσνεϋλαντ ενδιαφέρονται αυτοί) πήραμε για τελευταία φορά το Τραμ 2 με κατεύθυνση την άλλη πλευρά της πόλης.
Περάσαμε αρχικά, για 2η φορά από την μεγάλη αγορά για να κάνουμε τα τελευταία ψώνια μας, παίρνοντας δωράκια για φίλους και συγγενείς και φυσικά μεγάλη ποσότητα από τις φοβερές πάπρικες και τα σαλάμια τους. Κάποια στιγμή ενώ τριγυρίζαμε στους διάφορους πάγκους, ένας έγχρωμος πωλητής που κατάλαβε ότι ήμασταν Έλληνες, αναφώνησε με χαρά: ΟΥΖΟ!!! (Ότι θυμάται, χαίρεται, κανείς)
Κοινοβούλιο
Φτάσαμε στο μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών (Iparművészeti Múzeum), ένα κόσμημα της Art Nouveau που για κακή μου τύχη και για 2η φορά δεν μπόρεσα να απολαύσω. Ήταν και πάλι υπό συντήρηση και γι’ αυτό βάζω μια φωτογραφία από το διαδίκτυο.
Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών Iparművészeti Múzeum
Το νέο ραντεβού με τον Desire ήταν εκεί κοντά, στην γνωστή μπυραρία της Βουδαπέστης, Kaltenberg Sörház & Étterem. Το φαγητό τους και η δική τους μπύρα ήταν εξαιρετικά αλλά για πρώτη φορά στην πόλη, μας αντιμετώπισαν άσχημα. Φαίνονταν σαν να ήθελαν να διώξουν γρήγορα από το μαγαζί τους. Φαίνεται η παρέα μας δεν τους άρεσε, είτε γιατί κάναμε φασαρία (τα γνωστά γέλια και ο χαβαλές) και ενοχλούσαμε τους ευυπόληπτους πελάτες του καταστήματος είτε επειδή ο σκουρόχρωμος Desire δεν παρήγγειλε σχεδόν τίποτα άλλο από τις μπύρες του. Ωστόσο δεν τους κάναμε τη χάρη, μείναμε αρκετή ώρα απολαμβάνοντας την κουβεντούλα μας και τα τεντωμένα νεύρα τους..
Μπυραρία Kaltenberg Sörház & Étterem
Η διαδρομή που διανύσαμε τη 8η μέρα
Αποχαιρετήσαμε τον φίλο μας και επιστρέψαμε στην βάση μας. Το τελευταίο βράδυ στην πόλη είχαμε αποφασίσει να το κλείσουμε όπως το αρχίσαμε, στο Szimpla Kert. Φτάσαμε σχετικά νωρίς και αφού περάσαμε σωματικό έλεγχο (!!??) μήπως και κρύβαμε πάνω μας μπουκάλια αλκοόλ μπήκαμε στο ήδη γεμάτο χώρο. Ευτυχώς δεν μας έκαναν αιματολογικό τεστ γιατί θα καταλάβαιναν ότι όντως είχαμε “πάνω” μας μπουκάλια αλκοόλ. Πήραμε το ποτό μας και σταθήκαμε σε μια άκρη παρατηρώντας τον χαμό που γινόταν (Σαββατόβραδο γαρ). Με αφορμή μια παρέα από μεθυσμένα και φασιαρόζικα εγγλεζάκια πιάσαμε την κουβέντα με μια ντόπια που έπινε το ποτό της στο ίδιο πάγκο. Η κοινή μας ενόχληση για τα μικρά κακομαθημένα την έκανε να ανοιχτεί και να αρχίσει να μας μιλά υποτιμητικά και για άλλους λαούς. Οι Τούρκοι της βρωμούσαν, οι τσιγγάνοι της ξίνιζαν, έφτασε μάλιστα σε σημείο να μας πει πως η τσιγγάνικη μουσική της χώρα της είναι πολύ χειρότερη από τα δημοτικά των “καθαρών” Ούγγρων. Εεε δεν αντέξαμε πολύ το κρεσέντο του ρατσισμού της και καθώς την άλλη ημέρα είχαμε πρωινή πτήση, χαιρετίσαμε την “καθαρόαιμη” Ουγγαρέζα και το Szimpla Kert και αποχωρήσαμε. Στους δρόμους κυκλοφορούσε πολύς νεαρόκοσμος απ’ όλη την Ευρώπη που ερχόταν στην πόλη τα Σαββατοκύριακα για να πιει και να διασκεδάσει μέχρι πρωίας. Περπατήσαμε λίγο στα σοκάκια της εβραϊκής γειτονιάς αλλά και του κέντρου με νοσταλγική διάθεση. Είμασταν ακόμη εκεί και ήδη σχεδιάζαμε την επόμενή μας επίσκεψη. Τι θα είχαμε να δούμε που δεν το προλάβαμε, που ανακαινιζόταν, που δεν το ξέραμε. Εις το επανιδείν, το συντομότερο.
Szimpla Kert Ruin Bar
Οι υποχρεώσεις μας στο Kecskemét τελείωσαν Πέμπτη βράδυ, παρόλο που θεωρητικά θα ξεμπερδεύαμε Παρασκευή μεσημέρι. Εκμεταλευόμενοι το γεγονός ξυπνήσαμε αργά και ξεκινήσαμε χαλαρά για την Βουδαπέστη. Παραδώσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε στο νέο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει και το οποίο βρισκόταν ακόμη πιο κεντρικά, ουσιαστικά πάνω στην πλατεία Erzsébet tér. Μας υποδέχτηκαν οι νέοι μας οικοδεσπότες, ένα ευγενέστατο ζευγάρι, εμφανισιακά πολύ κοντά στο στερεότυπο που έχουμε για τους ανθρώπους του πρώην ανατολικού μπλόκ. Τους ρωτήσαμε αν ήξεραν κάποιο internet cafe για να μπορέσουμε να κάνουμε ηλεκτρονικό check-in και αμέσως προσφέρθηκαν να μας βάλουν στο σπίτι τους, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Το σπίτι τους, παλιό αλλά ζεστό και φροντισμένο, μαζί με τον φοβερό τους γάτο με έκαναν να νιώσω πως είχα μεταφερθεί πίσω στον χρόνο, στην σοσιαλιστική Ουγγαρία του ‘70 (δηλαδή όπως έχω εγώ στο μυαλό μου εκείνη την εποχή).
Πλατεία Erzsébet tér από το παράθυρό του δωματίου μας

Επιστρέψαμε στο “δικό” μας διαμέρισμα, χαζέψαμε λίγο την θέα προς την πλατεία Erzsébet tér με τα συμπαθή κτίρια της αλλά και το ακαλαίσθητο Budapest Eye, τακτοποιηθήκαμε και επισκεφθήκαμε την παράξενη τουαλέτα του σπιτιού. Μια τουαλέτα, διαστάσεων 1Χ1, που χωρούσαμε τσίμα - τσίμα και διέθετε μόνο λεκάνη, ενώ το μπάνιο μαζί με τον νιπτήρα και τα άλλα απαραίτητα βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού (έτσι για να έχει λίγο suspense η διαμονή).
Σε λίγο ξαναπήραμε τους δρόμους. Κατευθυνθήκαμε προς την στάση Bajcsy-Zsilinszky út της γραμμής Μετρό 1, μιας ιστορικής γραμμής καθώς είναι η δεύτερη παλιότερη της Ευρώπης, μετά το Μετρό του Λονδίνου (μπήκε σε λειτουργία το 1896). Κατεβήκαμε στην στάση Hősök tere και σταθήκαμε λίγο να φωτογραφίσουμε τον παλιό σταθμό και τα βαγόνια της γραμμής 1, που διαφέρουν αρκετά από την εικόνα που έχουμε για το σύγχρονο μετρό.
Στάση Hősök tere της γραμμής Μετρό 1

Βγήκαμε στην ομώνυμη, μνημειακή, πλατεία Ηρώων (Hősök tere) που εκείνη την ώρα είχε αρκετό κόσμο. Αριστερά και δεξιά της στέκονταν τα 2 όμορφα κτίρια του μουσείου καλών τεχνών (Szepmuveszeti Muzeum) και του Art Hall Σύγχρονης τέχνης (Mucsarnok). Στο πρώτο, εκτός της κλασικής του έκθεσης που είχα δει παλαιότερα, φιλοξενούνταν προσωρινή έκθεση έργων του Μικελάντζελο ενώ στο δεύτερο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας. Περπατούσαμε στην πλατεία περιεργαζόμενοι τα γιγάντια συμπλέγματα αγαλμάτων της ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να βρω τρόπο να πείσω τον @stonerolling να μπούμε σε ένα από τα 2 μουσεία τέχνης. Τελικά μου ξεγλύστρησε εύκολα καθώς πίσω από τα αγάλματα στέκονταν, λες και είχαμε δώσει ραντεβού, οι 2 νέες φίλες μας που είχαμε γνωρίσει στο Κέτσκεμετ.
Πλατεία Ηρώων Hősök tere

Μουσείο καλών τεχνών (Szepmuveszeti Muzeum)

Art Hall Σύγχρονης τέχνης Mucsarnok

Mας είδαν και μάλλον χάρηκαν….

Η διευρυμένη παρέα μας ξεκίνησε από τη πλατεία για το κάστρο Vajdahunyad vára που βρίσκεται μέσα στο πάρκο Napozórét. Διασχίσαμε την γέφυρα πάνω από την τεχνητή λίμνη, που το χειμώνα γίνεται ένα μεγάλο παγοδρόμιο και μπήκαμε στην αυλή του κάστρου από την μοναδική πύλη του.
Κάστρο Vajdahunyad vára στο πάρκο Napozórét


Τα κτίρια που μας περιέβαλαν ήταν όλα εντυπωσιακά αν και πολύ διαφορετικά στο στυλ (από τον πύργο της πύλης και το παρεκκλήσι ως το κυρίως κτίσμα). Μου φάνηκε περίεργο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα το έψαξα και ανακάλυψα ότι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εμπεριέχει πολλά από τα στυλ της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής (Γοτθικό, Αναγεννησιακό, Μπαρόκ, Romanesque κλπ).



Συνεχίσαμε την βόλτα στο πάρκο και φτάσαμε στο κτίριο των έτερων διάσημων θερμών λουτρών της πόλης (Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda). Χωρίς να έχουμε σκοπό να απολαύσουμε τις χαρές των θερμών λουτρών μπήκαμε από την κεντρική είσοδο στο χώρο του φουαγιέ που πιο πολύ έμοιαζε με μουσειακό χώρο. Προσπαθήσαμε να ρίξουμε και καμιά κλεφτή ματιά προς το εσωτερικό αλλά στάθηκε αδύνατο να παρακάμψουμε τους “κέρβερους” που φυλούσαν τις πύλες.
Θερμά λουτρά Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda


Βγαίνοντας από εκεί πήραμε για μια ακόμη φορά το Μετρό 1 από την στάση Széchenyi fürdő και επιστρέψαμε προς το κέντρο της πόλης και το ποτάμι. Πρώτη μας στάση το Four Seasons Hotel - Gresham Palace, ένα παλάτι που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο απέναντι από τη γέφυρα των αλυσίδων. Καθώς γνώριζα από προηγούμενη επίσκεψη μου ότι “δαγκώνουν άσχημα” (20 € για δυο καφέδες και ένα μικρό γλυκό) κάναμε μόνο μια μικρή αναγνωριστική βόλτα στους όμορφους κοινόχρηστους χώρους. Τα γλυκά τους όμως είναι άπαιχτα, να τα λέμε κι αυτά.
Four Seasons Hotel - Gresham Palace

Περπατώντας δίπλα στον Δούναβη κινηθήκαμε προς το κοινοβούλιο. Περάσαμε μπρος από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (Magyar Tudományos Akadémia) και λίγο πριν φτάσουμε σταματήσαμε στο γνωστό σημείο μνήμης “Παπούτσια στον Δούναβη”. Υπαίθριο γλυπτό αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα και στους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανατριχιαστικό και συγκινητικό μήνυμα προς τις επόμενες γενιές. Χιλιάδες από αυτούς πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν, τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους: τα παπούτσια τους. Είχαν κι εκεί γερμανοτσολιάδες, δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο. Και όπως φαίνεται τους έχουν ακόμη και σήμερα.
Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (Magyar Tudományos Akadémia)

Μνημείο “Παπούτσια στον Δούναβη”

Φτάνοντας στο επιβλητικό κοινοβούλιο (το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και το ψηλότερο της Βουδαπέστης) οδηγηθήκαμε προς την πίσω πλευρά του, στην πλατεία Kossuth Lajos tér, όπου βρίσκεται η κεντρική του είσοδος. Αρκετός κόσμος βολτάριζε και φωτογράφιζε τα αγάλματα της πλατείας, τον στρατιώτη της τιμητικής φρουράς, τα κοτσύφια στο γρασίδι αλλά και το ίδιο το νεογοτθικό κτίριο του κοινοβουλίου με τον αναγεννησιακό του τρούλο. Την ωραία εικόνα συμπλήρωνε το θαυμάσιο κτίριο του Εθνογραφικού Μουσείου (Neprajzi Muzeum), στην απέναντι πλευρά της πλατείας, που όμως εκείνη την περίοδο ήταν κλειστό.
Πανοραμική φωτογραφία της πίσω μεριάς του παλατιού (ο ευρυγώνιος φακός δεν το χωρούσε οπότε έγινε ένωση μερικών φωτογραφιών)

Εθνογραφικό Μουσείο Neprajzi Muzeum

Καθώς όμως η μια από τις νέες φίλες μας ήταν άρρωστη (όχι δεν είχε κορωναϊό, δεν είχε εμφανιστεί ακόμα) αναγκαστήκαμε να χωρίσουμε. Εκείνες κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο τους για αποθεραπεία και έτσι εμείς επιστρέψαμε προς την Vigadó tér και το πασχαλινό παζάρι. Πήραμε 2 Langos και προσπαθήσαμε να καθίσουμε σ’ έναν από τους πάγκους που υπήρχαν εκεί με θέα την Βούδα. Μόλις καθίσαμε ήρθε αμέσως μια κακότροπη αμερικάνα μιας κάποιας ηλικίας και μας έβαλε τις φωνές. Είχε, λέει, προλάβει να πιάσει την θέση και άρχισε σχεδόν να μας βρίζει και να μας υποδεικνύει πως έπρεπε να σηκωθούμε άμεσα λες και είχε κάνει κράτηση από καιρό. Τυπική Αμερικάνα που πιστεύει πως όλος ο κόσμος είναι αυτή. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό από το θράσος της αλλά δεν είχαμε και διάθεση να κάνουμε φασαρία και έτσι κάτσαμε αλλού, με πλάτη στο ποτάμι. Μισοφάγαμε γρήγορα τα κακής, τελικά, ποιότητας Langos και σηκωθήκαμε για να επιστρέψουμε κι εμείς στο διαμέρισμα. Λίγο πιο κάτω όμως, σε μια μικρή σκηνή ένα γκρουπάκι είχε ξεκινήσει να παίζει. Μπροστά τους μια ομάδα αμερικανών τουριστών, ακούγοντας τα γνώριμα, παλιά, rock τραγούδια, είχε πιάσει τον χορό και άντε να κρατήσεις τον @stonerolling ακίνητο.
Μικρή ροκ σκηνή στον πεζόδρομο δίπλα στο ποτάμι

Ευτυχώς η συσσωρευμένη κούραση δεν του επέτρεψε να συνεχίσει για πολύ και έτσι με το που σουρούπωσε είμαστε πίσω στο σπίτι για να χαλαρώσουμε λίγο πριν την βραδινή έξοδο. Μόνο που έμεινε ο καημός στον @stonerolling που δεν δοκίμασε τα ωραία Kurtoskalacs αλλά του υποσχέθηκα πως θα τα φάμε σε επόμενο ταξίδι στην Τσεχία, στην Ρουμανία ή όπου αλλού τα πετύχουμε στο μέλλον.
Aquarium park, δίπλα στην πλατεία Erzsébet tér από το παράθυρό του δωματίου μας

Η διαδρομή που διανύσαμε την 7η μέρα.

Το βράδυ είχαμε κανονίσει με τον Desire (τον Πολωνό-Γάλλο-Μαδαγασκαριανό) να βρεθούμε. Κινηθήκαμε στην στοά Gozsdu Udvar και σε ένα από τα κάθετα αίθρια βρήκαμε ένα μαγαζί που ήταν περισσότερο του γούστου μας. Ήπιαμε τις τεκίλες μας και ο Desire τα κρασιά του και κουβεντιάσαμε με τις ώρες. Κάποια στιγμή μάλιστα ξεκίνησε να μας λέει πως κάθε καλοκαίρι κατεβαίνει με φίλους στην Μαδαγασκάρη και κάνει το γύρο του νησιού. Άρχισε να μας δείχνει μερικές από τις χιλιάδες φωτογραφίες από πρόσφατες διακοπές του και σε γενικές γραμμές μας “έψησε” πολύ άσχημα. Κοιταχτήκαμε με νόημα με τον @stonerolling αλλά πριν προλάβουμε να πούμε κάτι, ήρθε η πρόσκληση. Έκλεισε λοιπόν. Καλοκαίρι του 2020, 15 μέρες στην Μαδαγασκάρη, με ξεναγό ντόπιο!!! Που να ξέραμε ότι ότι ο κορωναϊός είχε άλλα σχέδια. Ή όπως λέει η παροιμία “Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελάει”
Στοά Gozsdu Udvar

Το βράδυ κοιμηθήκαμε σαν τα πουλάκια, κάνοντας όνειρα εξωτικά και ασκανδάλιστα.Το πρωί είπαμε να εξερευνήσουμε χαλαρά την περιοχή κοντά στο διαμέρισμα μας. Περπατήσαμε στα στενά συναντώντας συνεχώς ενδιαφέροντα κτίρια όπως το κρατικό θησαυροφυλάκιο (Magyar Államkincstár) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να καταλήξουμε στην αγορά Hold Utca Food Market. Η αγορά αυτή, αν και μικρογραφία της κεντρικής όσον αφορά το εσωτερικό της, δεν μας ενθουσίασε, οπότε γρήγορα την εγκαταλείψαμε.
Κρατικό θησαυροφυλάκιο Magyar Államkincstár

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Hold Utca Food Market

Βγήκαμε και περνώντας από την αμερικάνικη πρεσβεία βρεθήκαμε στην πλατεία ελευθερίας (Szabadság tér), μια ακόμη όμορφη πλατεία της Βουδαπέστης που στο κέντρο της υπάρχει το μνημείο των Ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης. Σε κοντινή απόσταση υπήρχε ταυτόχρονα το άγαλμα του Ρήγκαν που κοίταζε προς το μνημείο. Η συμφιλίωση των 2 παγκόσμιων πόλων και το τέλος του ψυχρού πολέμου σε μια πλατεία (λέμε τώρα, για να μην κάνω καμιά άκομψη χειρονομία αυτοϊκανοποίησης)!
Πλατεία ελευθερίας Szabadság tér - άγαλμα του Ρήγκαν

Πλατεία ελευθερίας Szabadság tér - μνημείο των Ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης

Από εκεί κατεβήκαμε προς το κοινοβούλιο και αφού αποφύγαμε τις ορδές από τα αμερικανάκια που διασκέδαζαν κυκλοφορώντας πάνω σε ηλεκτρικά μηχανάκια, αυτά με τις χοντρές ρόδες αδιαφορώντας παντελώς για την ομορφιά γύρω τους (μόνο για την Ντίσνεϋλαντ ενδιαφέρονται αυτοί) πήραμε για τελευταία φορά το Τραμ 2 με κατεύθυνση την άλλη πλευρά της πόλης.
Περάσαμε αρχικά, για 2η φορά από την μεγάλη αγορά για να κάνουμε τα τελευταία ψώνια μας, παίρνοντας δωράκια για φίλους και συγγενείς και φυσικά μεγάλη ποσότητα από τις φοβερές πάπρικες και τα σαλάμια τους. Κάποια στιγμή ενώ τριγυρίζαμε στους διάφορους πάγκους, ένας έγχρωμος πωλητής που κατάλαβε ότι ήμασταν Έλληνες, αναφώνησε με χαρά: ΟΥΖΟ!!! (Ότι θυμάται, χαίρεται, κανείς)
Κοινοβούλιο

Φτάσαμε στο μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών (Iparművészeti Múzeum), ένα κόσμημα της Art Nouveau που για κακή μου τύχη και για 2η φορά δεν μπόρεσα να απολαύσω. Ήταν και πάλι υπό συντήρηση και γι’ αυτό βάζω μια φωτογραφία από το διαδίκτυο.
Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών Iparművészeti Múzeum

Το νέο ραντεβού με τον Desire ήταν εκεί κοντά, στην γνωστή μπυραρία της Βουδαπέστης, Kaltenberg Sörház & Étterem. Το φαγητό τους και η δική τους μπύρα ήταν εξαιρετικά αλλά για πρώτη φορά στην πόλη, μας αντιμετώπισαν άσχημα. Φαίνονταν σαν να ήθελαν να διώξουν γρήγορα από το μαγαζί τους. Φαίνεται η παρέα μας δεν τους άρεσε, είτε γιατί κάναμε φασαρία (τα γνωστά γέλια και ο χαβαλές) και ενοχλούσαμε τους ευυπόληπτους πελάτες του καταστήματος είτε επειδή ο σκουρόχρωμος Desire δεν παρήγγειλε σχεδόν τίποτα άλλο από τις μπύρες του. Ωστόσο δεν τους κάναμε τη χάρη, μείναμε αρκετή ώρα απολαμβάνοντας την κουβεντούλα μας και τα τεντωμένα νεύρα τους..
Μπυραρία Kaltenberg Sörház & Étterem

Η διαδρομή που διανύσαμε τη 8η μέρα

Αποχαιρετήσαμε τον φίλο μας και επιστρέψαμε στην βάση μας. Το τελευταίο βράδυ στην πόλη είχαμε αποφασίσει να το κλείσουμε όπως το αρχίσαμε, στο Szimpla Kert. Φτάσαμε σχετικά νωρίς και αφού περάσαμε σωματικό έλεγχο (!!??) μήπως και κρύβαμε πάνω μας μπουκάλια αλκοόλ μπήκαμε στο ήδη γεμάτο χώρο. Ευτυχώς δεν μας έκαναν αιματολογικό τεστ γιατί θα καταλάβαιναν ότι όντως είχαμε “πάνω” μας μπουκάλια αλκοόλ. Πήραμε το ποτό μας και σταθήκαμε σε μια άκρη παρατηρώντας τον χαμό που γινόταν (Σαββατόβραδο γαρ). Με αφορμή μια παρέα από μεθυσμένα και φασιαρόζικα εγγλεζάκια πιάσαμε την κουβέντα με μια ντόπια που έπινε το ποτό της στο ίδιο πάγκο. Η κοινή μας ενόχληση για τα μικρά κακομαθημένα την έκανε να ανοιχτεί και να αρχίσει να μας μιλά υποτιμητικά και για άλλους λαούς. Οι Τούρκοι της βρωμούσαν, οι τσιγγάνοι της ξίνιζαν, έφτασε μάλιστα σε σημείο να μας πει πως η τσιγγάνικη μουσική της χώρα της είναι πολύ χειρότερη από τα δημοτικά των “καθαρών” Ούγγρων. Εεε δεν αντέξαμε πολύ το κρεσέντο του ρατσισμού της και καθώς την άλλη ημέρα είχαμε πρωινή πτήση, χαιρετίσαμε την “καθαρόαιμη” Ουγγαρέζα και το Szimpla Kert και αποχωρήσαμε. Στους δρόμους κυκλοφορούσε πολύς νεαρόκοσμος απ’ όλη την Ευρώπη που ερχόταν στην πόλη τα Σαββατοκύριακα για να πιει και να διασκεδάσει μέχρι πρωίας. Περπατήσαμε λίγο στα σοκάκια της εβραϊκής γειτονιάς αλλά και του κέντρου με νοσταλγική διάθεση. Είμασταν ακόμη εκεί και ήδη σχεδιάζαμε την επόμενή μας επίσκεψη. Τι θα είχαμε να δούμε που δεν το προλάβαμε, που ανακαινιζόταν, που δεν το ξέραμε. Εις το επανιδείν, το συντομότερο.
Szimpla Kert Ruin Bar

Attachments
-
42 bytes Προβολές: 0
Last edited: