Τσεχική Δημοκρατία Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732

1η ημέρα

Ήταν περασμένες 07.00 (19.00) το απόγευμα, όταν το τραίνο που είχε ξεκινήσει κατά τις 12.30 από το Αμβούργο και στο οποίο επιβιβαστήκαμε εμείς κατά τις 17.00 από τη Δρέσδη, (ύστερα από τέσσερις και κάτι ώρες stopover στην όμορφη πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας), έφθανε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Πράγας.

Είχαν περάσει πάνω από 20 χρόνια, από τότε που είχα πρωτοπάει στην τότε πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας και επέστρεψα ύστερα από μερικές ημέρες από την πρωτεύουσα της Τσεχίας (είχα πέσει στο βελούδινο διαζύγιο).

ΠΡΑΓΑ 07-1992 ΒΕΝΤΕΣΛΑΣ



ΠΡΑΓΑ 07-1992 ΒΕΝΤΕΣΛΑΣ

ΠΡΑΓΑ 07-1992 ΒΕΝΤΕΣΛΑΣ

Τότε, το αεροδρόμιο της Πράγας θύμιζε μικρό επαρχιακό αεροδρόμιο, με μόνο αεροπλάνο το δικό μας.
Είχαν περάσει πάνω από 20 χρόνια, από τότε που αντικρίζοντας το θέαμα της πλατείας της παλιάς πόλης, έμεινα άφωνος, έχασα – προσωρινά ευτυχώς - την όρασή μου από την απίστευτη ομορφιά.


Όμως τώρα δεν είχα επιστρέψει στην Πράγα για να απολαύσω την πόλη, την αντικειμενικά πανέμορφη πόλη. Ο σκοπός της διέλευσής μου από Πράγα ήταν ένας και μοναδικός. Να χαλαρώσω επί τριήμερο, στα μπαρ και στις μπυραρίες της πόλης. Και κυρίως στις μπυραρίες και μόνο σ αυτές που διαθέτουν μπύρες από δεξαμενή ή απαστερίωτες μπύρες. Στην Τσεχία και στην Πολωνία, όποιος περπατάει πρωινές ώρες βλέπει βυτία με μπύρα να αδειάζουν το περιεχόμενό τους στις δεξαμενές των μπυραριών. Όπως στον λοιπό κόσμο κυκλοφορούν τα βυτία με το πετρέλαιο, στην Τσεχία και στην Πολωνία κυκλοφορούν πρωί – πρωί τα βυτία με μπύρα, εφοδιάζοντας τις μπυραρίες, αυτές που διαθέτουν την αντίστοιχη υποδομή. Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου. Η βαρελίσια μπύρα απαιτεί χρόνο 7 λεπτών προκειμένου να σερβιριστεί στο ποτήρι (ώστε να «σκάσει» αρκετές φορές), διαδικασία που έχω δει να τηρείται μόνο σε ένα μπαρ (στο Μόναχο), αλλά δυστυχώς πουθενά αλλού.
Με αυτές τις θετικές σκέψεις βγήκα από το σιδηροδρομικό σταθμό και άρχισα να κατηφορίζω με την χειραποσκευή μου, την θρυλική Βεντεσλάς. Εκεί που το 1968 τα σοβιετικά τανκς πολτοποίησαν την ιδέα του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο. Εκεί που το 1968 τα σοβιετικά τανκς πολτοποίησαν την άνοιξη της Πράγας. Εκεί που το 1989 ο λαός της Πράγας συνειδητοποίησε ότι είναι ελεύθερος, όταν στο μπαλκόνι μαζί με τον Χάβελ παρουσιάστηκε και ο ηγέτης της άνοιξης της Πράγας, ο μεγάλος οραματιστής Ντούμπτσεκ. Διέσχισα όλη τη Βεντεσλάς έως το κάτω σημείο της οποίας, όπου ήταν το ξενοδοχείο μου (Prague inn– σε ιδανική θέση για περπάτημα στο κέντρο της πόλης).


ΠΡΑΓΑ 02-2013 ΒΕΝΤΕΣΛΑΣ

Χωρίς καθυστέρηση και μετά από ένα γρήγορο ντους, ξεχύθηκα στο κέντρο της πόλης. Άμεση προτεραιότητά μου, ήταν να πιώ από δεξαμενές τις γνωστές – στην Ελλάδα – τσέχικες μπύρες, δηλαδή Κrusovice, Budweiserκαι Pilsner Urquell. Οι μπυραρίες οι οποίες διαθέτουν δεξαμενές, διακρίνονται από ένα χαρακτηριστικό σήμα στην είσοδό τους. Κατ αρχήν ξεκίνησα από μπυραρία Budweiser, όπου κατανάλωσα γρήγορα 2 ποτήρια. Δείγμα ικανοποιητικότατο. Τονωμένος συνέχισα στη μπυραρία Κozicka (κατσίκα), υπόγειο με θαυμάσιο μπαρ και μπύρα Κrusovice, επίσης από δεξαμενή. Δείγμα άριστο.
Εκεί έφαγα ελαφρά (φαγητό ικανοποιητικότατο), προκειμένου να μείνει χώρος στο στομάχι μου για υγρή τροφή. Μετά από αρκετές μπύρες, πέρασα από το μπαρ Tretter, όπου το πιο συμβατό με τις απαιτήσεις μου malt whisky, ήταν το Glenfidich (Δυστυχώς δεν διέθετε ούτε Cragganmore, ούτε Cardhu). Έτσι ήπια μερικά ποτήρια προκειμένου να ισορροπήσω από τις μπύρες, πριν πάω στο ξενοδοχείο μου, αναγκαστικά, αφού η ώρα είχε φθάσει 02.00 το πρωί και το μπαρ θα έκλεινε. Την πρώτη αυτή μέρα (νύχτα κατ ουσία), λόγω του ότι ήταν Κυριακή βράδυ και βαρύς χειμώνας ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στην πόλη.

DSC_1214.JPG


 
Last edited by a moderator:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
2η ημέρα

Την επόμενη μέρα το πρωί, μετά από μια σύντομη βόλτα στη Βεντεσλάς, για συνάλλαγμα, πέρασα μπροστά από το κτίριο του hotel Ambassador, όπου το 1989 η παρουσία του Ντούμπτσεκ από κοινού με τον Χάβελ σε μπαλκόνι με θέα τη Βεντεσλάς σηματοδότησε τα γεγονότα της βελούδινης επανάστασης.
Ο λαός της Πράγας απαιτούσε να είναι ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ο νέος πρόεδρος.

DSC_1243.JPG


Στη συνέχεια μπήκα στη μπυραρία U Pinkasu, (πλησίον της Βεντεσλάς και του ξενοδοχείου μου). Στη μπυραρία U Pinkasu, διατέθηκε για πρώτη φορά στην Πράγα η μπύρα Pilsner Urquel.

DSC_1247.JPG


Αφού απόλαυσα μερικά ποτήρια Pilsner Urquel, έκανα μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης και σκεπτόμενος να συνεχίσω με Pilsner Urquel, συνέχισα τη μπυροποσία, στη μπυραρία Kolkovna.

DSC_1397.JPG


DSC_1399.JPG


Προφανώς και εδώ η μπύρα προερχόταν από δεξαμενή. Μετά την απίστευτη απόλαυση μερικών ποτηριών, συνέχισα με μερικές βόλτες,

DSC_1424.JPG


περνώντας και για ένα γλυκό (προκειμένου να κάνω ένα μικρό διάλλειμα από τις μπύρες), από το café του Κubista (όπου και το καφέ του μουσείου κυβισμού).

DSC_1438.JPG


Κατόπιν ολιγόωρης ξεκούρασης, έφθασε η απόλαυση στα ύψη, σε μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου.

DSCN0036.JPG


Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0039.JPG


Το ωραίο είναι ότι στο μετρητή μπορεί να καταγραφεί και τριψήφιος αριθμός λίτρων (αισιόδοξο σενάριο). Η μπύρα που διέθετε η δεξαμενή ήταν Κrusovice. Ως τελευταία μπυραρία της ημέρας επέλεξα μια μπυραρία με πάνω από 30 κάνουλες (η μόνη που επισκέφθηκα στο ταξίδι και η οποία δεν είχε μπύρα από δεξαμενή).

DSCN0051.JPG


Για το τέλος της βραδιάς επέλεξα το μπαρ Tretter, και όταν έκλεισε αυτό επέλεξα ένα κλαμπάκι πλησίον αυτού, για μερική κατανάλωση malt whisky (Glenfidich).
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
3η ημέρα

Την τρίτη μέρα αντικρίζω από τα παράθυρα του δωματίου μου τη χιονισμένη Πράγα.

1.JPG

Στο ξενοδοχείο μου είχαν δώσει τεράστιο δωμάτιο, γωνιακό με έξι ανοίγματα τρία προς τη Βεντεσλάς και τρία προς το ιστορικό κέντρο (γωνία οδών Na Prikope, Na mustku).

2.JPG


Ο καιρός αυτός μου δημιούργησε αμέσως άλλοθι να περάσω όλη την ημέρα μου στα μπαρ και τις μπυραρίες της πόλης. Έτσι ξεκίνησα από τη μπυραρία U Fleku, η οποία θεωρείται ως το παλαιότερο ζυθοποιείο της πόλης και παράγει εντός υπέροχη σκούρα λάγκερ μπύρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φωτιστικά αποτελούντο από ποτήρια μπύρας.

3.JPG


4.JPG


Η συνέχεια με βρήκε σε μια άλλη γνωστή μπυραρία την U ZlatehoTygra.
5.JPG


Μετά από μερικά ποτήρια αισθάνθηκα να ισορροπώ και προχώρησα προς την τρίτη μπυραρία, σκεπτόμενος ότι έπρεπε να φάω κάτι (ελαφρά –βέβαια - για να μην καλυφθεί το στομάχι με στέρεη τροφή ώστε να μείνει επαρκής χώρος για υγρή τροφή). Έτσι τα βήματά μου με οδήγησαν στη μπυραρία Kolkovna,
όπου είχα την αίσθηση ότι υπερτερούσε στο φαγητό από τις λοιπές μπυραρίες που είχα επισκεφθεί έως εκείνη τη στιγμή. Πραγματικά, δεν διαψεύσθηκα, το φαγητό ήταν ικανοποιητικό και κυρίως η μπύρα (υπενθυμίζω Pilsner Urquel από δεξαμενή) ήταν άριστη. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός, ότι σε όλες τις μπυραρίες, μπαρ, εστιατόρια της Πράγας επιτρεπόταν το κάπνισμα. Μάλιστα στη μπυραρία Kolkovna, όπου ήταν ένα από τα καταστήματα τα οποία διέθετε χώρο μη καπνιζόντων, ο χώρος αυτός ήταν στο υπόγειο και μου φάνηκε κάπως υποβαθμισμένος, σε σχέση με τους λοιπούς χώρους. Μετά από βόλτες για χώνευση και θεωρώντας, ότι είχαν ολοκληρωθεί οι σπουδές μου σχετικά με τη μπύρα και τις μπυραρίες του κέντρου της Πράγας

DSCN0123.JPG


πέρασα την υπόλοιπη νύχτα μου στο κουβανέζικο μπαρ (είχε και live) La Bodeguita del Medio Bar.


4η ημέρα

Τελευταία μέρα, ο στόχος του ταξιδιού μου στην Πράγα είχε επιτευχθεί, οπότε μετά το πρωινό, κάλεσα ταξί για το αεροδρόμιο, αεροδρόμιο το οποίο είχε πολύ κίνηση και σε τίποτα δε θύμιζε το ερημικό αεροδρόμιο των αρχών της 10ετίας του 1990. Η συνέχεια του ταξιδιού με περίμενε, όπως με περίμενε και η ηλιόλουστη αλλά και παγωμένη Γενεύη.


ΤΕΛΟΣ
 
Last edited:

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.294
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπαγκλαντες
Ασε τις φωτο απο κτίρια , δρόμους, γιοφύρια και δώσε μπύρες στον λαό.
Η Τσεχία εκτός απο νούμερο 1 σε κατανάλωση μπύρας παγκσμίως κατά κεφαλήν, είναι η πατρίδα της ανυπέρβλητης Urkel Pilsner, η οποία χάρισε τον όρο σε όλες τις αλλες μπύρες στον κόσμο (κοινώς εκλάπει). Οι Lager δεν μου αρέσοουν όσο οι Pilsner. Aν θέλεις μπύρες η Τσεχία είναι μονόδρομος. Παγκοσμίως.
Ευχαριστούμε για την ιστορία και κάνε μας την χάρη να κάνεις κατάλογο ολοκληρωμενο με κριτικές για όλες τις μπύρες που δοκίμασες. Ολες.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Αγαπητή dim kyr, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Προφανώς δεν ήθελα να γράψω για "κτίρια , δρόμους, γιοφύρια", της Πράγας αλλά για τις αγαπημένες μας τσέχικες μπύρες. Άλλωστε το έγραψα σαφώς ότι "Ο σκοπός της διέλευσής μου από Πράγα ήταν ένας και μοναδικός. Να χαλαρώσω επί τριήμερο, στα μπαρ και τις μπυραρίες της πόλης. Και κυρίως στις μπυραρίες και μόνο σ αυτές που διαθέτουν μπύρες από δεξαμενή ή απαστερίωτες μπύρες." .
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι η Pilsner Urquell είναι σαφώς η κορυφαία μπύρα, τουλάχιστον από τις συμβατικές και ευρείας κατανάλωσης μπύρες. Όμως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες όπως weiss η μοναστηριακές μπύρες καθώς και υποκατηγορίες αυτών.
Επίσης συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την κλοπή του ονόματος Pils.
Η Pilsner Urquell προέρχεται από το Πίλσεν (δυτική Βοημία) 90 χιλiόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Πράγας. Δυστυχώς δεν πατεντάρισε ποτέ την ονομασία της, με αποτέλεσμα άγευστες μπύρες να αυτοονομάζονται Pils.
Στο Πίλσεν λειτουργεί το μουσείο ζυθοποιίας, το οποίο είναι καλό να το επισκεφθεί κάθε μπυρολάτρης.
Για το τελευταίο σημείο περί ολοκληρωμένων κριτικών για τις μπύρες θα επανέλθω σύντομα.
Στο σημείο αυτό όμως επαναλαμβάνω τα αναφερθέντα στη μικρή ιστορία μου ότι θα επικεντρωθώ σε μπυραρίες και "μόνο σ αυτές που διαθέτουν μπύρες από δεξαμενή ή απαστερίωτες μπύρες".
Το παραπάνω το εξηγώ σαφώς στη μικρή μου ιστορία. "Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις".
Επίσης αναφέρθηκα και στην μπυραρία U Pinkasu η οποία στον 19ο αιώνα ήταν και η πρώτη η οποία διέθεσε μπύρα Pilsner Urquell στην πόλη της Πράγας
15100-1400111474-6c21faf9c02b92dfe73f3035390e2740.jpg
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Επειδή όλοι είμαστε ταξιδιωτικοί τύποι και πρέπει να φιλοσοφούμε το θέμα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν μέρη για να δεις (Τόκιο, Πεκίνο, Ρίο, Μπουένος Άιρες, Λονδίνο, Μόσχα, Ν. Υόρκη κλπ πολλοί άλλοι - άπειροι προορισμοί) και μέρη για να περάσεις άριστα (Πράγα, Άμστερνταμ, Χανιά, Κρακοβία κλπ) . Η απάντηση είναι απόλυτα υποκειμενική και έχει σχέση με τι προτιμά ο καθένας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις). Για παράδειγμα στις μπυραρίες της Πράγας περνάς άριστα. Και κάτι άλλο, και το πιο σημαντικό, τις μπύρες αυτές (από δεξαμενή) δεν μπορείς να τις πιείς ούτε στην Αθήνα, .ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε στην Πάτρα, ούτε στα Χανιά, ούτε στη Λάρισα, ούτε στο Ηράκλειο, ούτε στη Σπάρτη, ούτε στην Ιτέα, ούτε στη Δράμα ούτε πουθενά στην Ελλάδα και ούτε πουθενά στην Ευρώπη (ούτε στο Μόναχο) πλην των προαναφερόμενων ευλογημένων σημείων.
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Στο τριήμερο στην Πράγα δεν κατάφερα ποτέ να ξυπνήσω πρωί για να δω τον ανεφοδιασμό των μπυραριών με το βυτίο, παρ όλο που το είχα τάξει στον εαυτό μου. Μου είπαν ότι ο ανεφοδιασμός γίνεται από 06.00 έως 08.00 το πρωί (ώρες αδιανόητες για μένα, σε σχέση με το σκοπό μου της διέλευσης από Πράγα). Εγώ λόγω ξενυχτιού δεν κατάφερα να κυκλοφορήσω στην Πράγα πριν από τις μία το μεσημέρι. Αυτήν την ώρα ήταν αδύνατο να δω ανεφοδιασμό μπυραρίας. Το μόνο που κατάφερνα ήταν να αρχίσω τη μπυροποσία άμεσα μετά το πρωινό. Πάντως εδώ παραθέτω μία φωτογραφία από διανομή μπύρας, όχι όμως στην Τσεχία, ούτε όμως με βυτιοφόρο. Η φωτογραφία είναι από Κρακοβία.
15804-1401582343-44af6a4f27ea3f7918bbe4037cbdf0ca.jpg
 

Sourtouki

Member
Μηνύματα
11
Likes
27
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία Πολωνία Τσεχία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Οδικό στην Αμερική
Καταπληκτική ιστορία!! Με τον άντρα μου σκεφτόμαστε να κάνουμε αυτό το ταξίδι σε συνδιασμό με την Κρακοβία και μάλιστα με αυτοκίνητο!Το περιμένω πως και πως! Οι πληροφορίες σου θα μπουν πρώτες στη βαλίτσα!
 

duty_free

Member
Μηνύματα
892
Likes
3.079
πώπω, απίστευτη πληροφορία. δεν το ειχα ακούσει ποτε.

διακρίνονται από ένα χαρακτηριστικό σήμα στην είσοδό τους.

Είναι ευκολοδιάκριτο ; Το σήμα τί ακριβώς δείχνει;

Είναι πολλές αυτές οι μπυραρίες στην πράγα;
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
(όπου και το καφέ του μουσείου κυβισμού).
Μουσείο κυβισμού;;;; Δηλαδή;;;
Θέλω να μου πεις τι είναι αυτό, με ενδιαφέρει!!! Ξέρεις;

έφθασε η απόλαυση στα ύψη, σε μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου.
Πολύ μου αρέσει αυτό το σύστημα :rolleyes::)

Όμως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες όπως weiss η μοναστηριακές μπύρες καθώς και υποκατηγορίες αυτών.
Ε,ναι!!!
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
@Sassenach77. Το μουσείο κυβισμού, είναι στο κέντρο της Πράγας, πολύ κοντά στην περίφημη πλατεία της παλιάς πόλης. Είναι υπέροχο κτίριο. Το μουσείο λειτουργεί από τις 10.00 έως τις 18.00, καθημερινά πλην Δευτέρας (απ' ότι θυμάμαι).Το μπαρ λειτουργεί και μετά. Λέγεται και σπίτι της μαύρης Μαντόνας. Γενικά εκτίθενται έργα τοπικών καλλιτεχνών.
Δεν ήξερα ότι υπάρχει μουσείο κυβισμού στην Πράγα. Το ανακάλυψα στην τελευταία μου επίσκεψη.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες, πρώτα του εξωτερικού του κτιρίου

1.JPG


2.JPG


3.JPG


και στη συνέχεια του εσωτερικού του μπαρ.

4.JPG


5.JPG


6.JPG


Όσον αφορά στις μπίρες από δεξαμενή όπου με σύστημα σωληνώσεων η μπίρα καταλήγει στο τραπέζι σου ή στον πάγκο σου, παραθέτω τις παρακάτω φωτογραφίες.
Η πρώτη φωτογραφία είναι από τη δεξαμενή και το σύστημα σωληνώσεων.

11.JPG


Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το τραπέζι σου, όπου έχεις όλο το σύστημα να διαχειριστείς μόνος σου τη μπίρα.

12.JPG


Η τρίτη φωτογραφία είναι ο μετρητής που έχεις στο τραπέζι σου, για να γνωρίζεις την κατανάλωση. (Η μπίρα είναι πάμφθηνη).

13.JPG


Και μια απαραίτητη διευκρίνηση. Στην ιστορία "Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας", μετά την αλλαγή στο άλμπουμ του φόρουμ, χάθηκαν οι φωτογραφίες και η οργάνωση του κειμένου. Προσπάθησα να το συμμαζέψω, έβαλα πάλι μερικές φωτογραφίες, αλλά δεν τα κατάφερα πλήρως.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.753
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom