Ολλανδία Στο Αμστελόδαμο όταν ανθίζουν οι τουλίπες!

Μηνύματα
95
Likes
65
Ούτε ο Γιάννης ούτε κανένας στον κόσμο αυτό δεν έχει γούστα, budget, ενδιαφέροντα, δυνάμεις που να ταιριάζουν 100% απόλυτα με τα δικά σου. Πρέπει να ασχοληθείς μόνη σου, γιατί αφενός χάνεις τη μισή εμπειρία, αφετέρου με κάποια που θα δεις θα απογοητευτείς ή θα κουραστείς και θα χάσεις άλλα που ενδεχομένως θα σε ενθουσίαζαν.
με το γιαννη δεν κουραζομαι και δεν απογοητευομαι ποτε μονο ενθουσιαζομαι ακολουθοντας τον και μην μπαινεις αναμεσα σε φιλους και σπερνεις διχονοιες χαχαχαχα
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.996
Likes
40.895
με το γιαννη δεν κουραζομαι και δεν απογοητευομαι ποτε μονο ενθουσιαζομαι ακολουθοντας τον και μην μπαινεις αναμεσα σε φιλους και σπερνεις διχονοιες χαχαχαχα
Οταν γραφουμε σε ενα φορουμ δημοσιο απευθυνομαστε σε οποιον το διαβαζει, ειτε ως συγγραφεις ιστοριων ειτε ως σχολιαστες. Τα σχολια δεν εχουν μονο προσωπικο χαρακτηρα, οποτε μην το παιρνετε ετσι.
Σε καθε περιπτωση συμφωνω οτι αλλη πολη βλεπει ο καθενας αναλογα με τα ενδιαφεροντα του οσο και το budget του και αλλιως την προσεγγιζει.
 
Μηνύματα
95
Likes
65
μονο με χιουμορ απαντησα και τιποτε αλλο εκτος και αν δεν το εκανα σαφες με το χαχαχαχα που εγραψα στο τελος οπως και να εχει ζητω συγνωμη που δεν εγινα κατανητη αλλα και εσεις μην παρεξηγιεστε μια παρεα ειμαστε
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Φαντάσου να σε είχε εντυπωσιάσει κιόλας η πόλη ρε Γιάννη! Ζωγράφισες πάλι! Ευχαριστώ για το mention για το escape game, φυσικά θα το επισκεφτώ αν με βγάλει ο δρόμος κάποτε στο Άμστερνταμ, αν και με αυτά που έγραψες ομολογώ ότι με γείωσες πολύ. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά πάντα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν τη γνώμη σου.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Φαντάσου να σε είχε εντυπωσιάσει κιόλας η πόλη ρε Γιάννη! Ζωγράφισες πάλι! Ευχαριστώ για το mention για το escape game, φυσικά θα το επισκεφτώ αν με βγάλει ο δρόμος κάποτε στο Άμστερνταμ, αν και με αυτά που έγραψες ομολογώ ότι με γείωσες πολύ. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά πάντα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν τη γνώμη σου.
Ναι αλλά επειδή φωτογραφικά έχει να δώσει πολλά θα σε προέτρεπα για ένα ταξίδι στην Ολλανδία. Επίσης εσύ μπορείς να χαρείς και να ζήσεις την έντονη νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ που εμείς σαν φρόνιμα παιδιά που είμαστε δεν τη γνωρίσαμε:p Γενικά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και να μην αφορίζω πόλεις. Δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό ούτε να αποτρέπω κάποιον να μη ταξιδέψει σε μέρη που δεν ενθουσίασαν εμένα.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Οι ανεμόμυλοι του Zaanse Schans!

Το λεωφορείο μας άφησε στο τέρμα της διαδρομής, λίγο πριν την κεντρική είσοδο του Zaanse Schans. Είχε βρέξει όπως φαινόταν αλλά ευτυχώς όταν φτάσαμε η βροχή είχε σταματήσει. Ο καιρός όμως ήταν ακόμα μουντός και ψυχρός που όμως έκανε πιο ατμοσφαιρικό το τοπίο.






Τι είναι το Zaanse Schans: Είναι ουσιαστικά ένα υπαίθριο μουσείο στην ανατολική όχθη του ποταμού Zaan που εμφανίζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής με τα πράσινα ξύλινα σπίτια με 8 ανεμόμυλους σε λειτουργία καθώς και εργαστήρια, που είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Επίσης εντός του χώρου βρίσκεται το Περιφερειακό Zaans Museum. Από το 1961 ως το 1974, παλιά κτίρια από το χωριό Zaanstreek μετεγκαταστάθηκαν με τρέιλερ στην περιοχή Zaanse Schans που επιλέχθηκε για την ανασυγκρότηση μιας τυπικής γειτονιάς στη συνοικία Zaan. Όλα λοιπόν έχουν σχολαστικά αποκατασταθεί, φτιαχτεί και όλη η περιοχή του Zaanse Schans με τα παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια, τα κανάλια, τους ανεμόμυλους δίπλα στο ποτάμι, τις φάρμες και τα εργαστήρια είναι μια εξιδανικευμένη εκ νέου δημιουργία ενός ολλανδικού χωριού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Όλα όμορφα και παραμυθένια αλλά καθόλου αυθεντικά!








Δεν ξέρω τι περίμενα από το μέρος κι ούτε το είχα ψάξει πολύ, όμως δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα με την εμπειρία της επίσκεψη μας. Γιατί ήθελα κάτι πιο αυθεντικό. Πιστεύω πως οι 19 ανεμόμυλοι Kinderdijk, έξω από το Ρότερνταμ που είναι στη λίστα της Unesco, και αποτελούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παλαιών ανεμόμυλων στην Ολλανδία, προσφέρουν μια πιο αυθεντική εμπειρία. Αν κι εκεί υπάρχει γενική είσοδος 8€ και προκαθορισμένο ωράριο για το κοινό.

Στον χώρο είχε λίγους επισκέπτες κι αυτό μας χαροποίησε. Το Zaanse Schans είναι ένα από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα το οποίο έχει ωράριο 10:00 με 17:00 το απόγευμα. Εμείς όμως ήμασταν εκεί στις 17:30 και είχε σαφώς λιγότερο κόσμο και ηρεμία. Το θετικό βέβαια είναι πως η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν και πληρώνεις μόνο την είσοδο στους ανεμόμυλους και στα Μουσεία που έτσι κι αλλιώς την ώρα που πήγαμε ήταν κλειστά. Όπως και τα περισσότερα εργαστήρια/μουσεία όπως το Παντοπωλείο, Αρτοποιείο, το μουσείο ρολογιού κ.α. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει η Zaanse Schans Card με 15€ που περιλαμβάνει την ελεύθερη είσοδο σε έναν ανεμόμυλο, στο Μουσείο (που περιλαμβάνει και το εργαστήριο σοκολάτας) καθώς και εκπτώσεις σε καταστήματα σουβενίρ, και εργαστήρια υπηρεσιών εστίασης. https://www.dezaanseschans.nl/en/
https://www.dezaanseschans.nl/en/plan-your-visit/zaanse-schans-card/



Τα καταστήματα δώρων πιθανόν να μην αξίζουν επίσκεψη γιατί πολλά από τα ίδια πράγματα μπορούν να αγοραστούν στο Άμστερνταμ σε χαμηλότερες τιμές. Τα τυριά επίσης είναι ακριβά, και είναι καλύτερα και φθηνότερα να αγοραστούν στο σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα που εξειδικεύονται στο τυρί, και όχι σε τουριστικά καταστήματα. Το εργαστήριο με τα ξύλινα παπούτσια, ωστόσο, έχει μια καλή συλλογή από τα παραδοσιακά ξύλινα τσόκαρα.


Εντοπίσαμε και αρκετά περίπτερα με σνακ αλλά δεν μας ενέμπνευσαν. Από ένα μαγαζί, εργαστήριο δεν έχω ιδέα (το πρώτο αριστερά στην κάτω φωτό), πήραμε ζεστές βάφλες της ώρας με σοκολάτα και συσκευασίες Stroopwafel και δώσαμε 22 ευρουλάκια. Τις ζεστές βάφλες τις τσακίσαμε επί τόπου και ήταν συμπαθητικές!


Για μένα το πιο ενδιαφέρον και όμορφο κομμάτι της περιπλάνησης ήταν δίπλα στον ποταμό Zaan στους ανεμόμυλους. Απέναντι είναι το χωριό Zaandijk.










Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, κατασκευάστηκαν περισσότεροι από 600 ανεμόμυλοι στην περιοχή γύρω από το Zaanse Schans, δημιουργώντας την πρώτη βιομηχανική ζώνη. Μόνο τρείς από τους 8 ανεμόμυλους του υπαίθριου μουσείου βρίσκονται στην αρχική τους θέση στο σημείο που χτίστηκαν. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν εδώ από άλλες περιοχές και ξαναχτίστηκαν. Όπως και να έχει το τοπίο είναι όμορφο.




Κάποια στιγμή εμφανίστηκε για λίγο θολά ο ήλιος και με τις ηλιαχτίδες του έλουσε το μέρος και το έκανε πολύ ιδιαίτερο και ακόμα πιο όμορφο και ειδυλλιακό. Αυτό μας αποζημίωσε!


Ο μύλος De Kat είναι ένας από τους ας πούμε αυθεντικούς ανεμόμυλους του Zaanse Schans, όσον αφορά την θέση του που είναι η αρχική από όταν χτίστηκε το 1646 ως ένα ελαιοτριβείο. Τα ρεκτιφιέ του βέβαια τα πέρασε κυρίως το 1782 που ξαναχτίστηκε λόγω πυρκαγιάς του αρχικού, και το 1960 όταν πάνω από τις παλιές αποθήκες του τοποθετήθηκε ένας άλλος μύλος που είχε αφαιρεθεί από την αρχική του θέση. Με λίγα λόγια η λέξη ''αυθεντικό'' δεν υφίσταται πουθενά στο Zaanse Schans! Πάντως ο μύλος είναι και πάλι σε λειτουργία και αλέθει πρώτες ύλες όπως η κιμωλία για να φτιαχτούν χρωστικές ουσίες για χρώματα με τον παραδοσιακό τρόπο.


Oliemolen de Zoeker / Ελαιοτριβείο Το Σκόπευτρο!
Ένα από τα πέντε ελαιοτριβεία στην Ολλανδία που συνεχίζει να λειτουργεί.


Μύλος Het Jonge Schaap είναι ένα ακριβές αντίγραφο ενός νερόμυλου του 1680.
Κατασκευάστηκε μόλις το 2007 και λειτουργεί ως ξύλοπριονιστήριο.




page10.jpg




Κάπου πήρε το μάτι μου ότι και καλά σε κάποια από τα 40 ξύλινα κουκλίστικα σπιτάκια του Zaanse Schans ζούνε κανονικά οικογένειες! Να είναι αλήθεια? Δεν ξέρω, δεν απαντώ γιατί δεν παρατήρησα ανθρώπινη παρουσία σ’ αυτά τα σπίτια.










page11.jpg






Μετά από αρκετή ώρα περιήγησης, ο δρόμος μας έβγαλε στην γέφυρα Julianabrug που οδηγεί στο χωριό Zaandijk.




Η πανοραμική θέα από τη γέφυρα προς το Zaanse Schans
Untitled_Panorama2.jpg


Αυτό ήταν και το Zaanse Schans. Επιστρέψαμε στο Άμστερνταμ με το λεωφορείο 391 όταν είχε πια σουρουπώσει. Φάγαμε στον Amsterdam Centraal με το που φτάσαμε, New York Pizza και για συμπλήρωμα το αγαπημένο ασιατικό Wok to walk στην Leidsestraat, λίγη ώρα μετά!

Επειδή δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε από το ξενοδοχείο μας, για μια βραδινή μπύρα επιλέξαμε το Cafe Bedier στην γειτονιά μας στην οδό Sophialaan 36 δίπλα στην λεωφόρο Amstelveenseweg. Ήταν γεμάτο από την ανώτερη τάξη της περιοχής όμως το μαγαζί είναι απλό καθόλου δήθεν, με χαλαρή ατμόσφαιρα, ευγενικό προσωπικό και καλές μπύρες Jupiler! Έτσι τελείωσε το τελευταίο μας βράδυ στο Άμστερνταμ.
 
Μηνύματα
95
Likes
65
με το γιαννη δεν κουραζομαι και δεν απογοητευομαι ποτε μονο ενθουσιαζομαι ακολουθοντας τον και μην μπαινεις αναμεσα σε φιλους και σπερνεις διχονοιες χαχαχαχα
ευχαριστουμεπολυ για αλλη μια φορα .
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
4.332
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Φαντάσου να σε είχε εντυπωσιάσει κιόλας η πόλη ρε Γιάννη! Ζωγράφισες πάλι!
Και δεν τον ενθουσιασε και δεν ειχε σκοπο να γραψει ιστορια!
Φαντασου να συνεβαινε το αντιθετο! :D;)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Στην περιοχή De Pijp. Οι τελευταίες ώρες στο Άμστερνταμ!

Αφού παραδώσαμε τις αποσκευές μας στη ρεσεψιόν, βγήκαμε για την τελευταία μας βόλτα στην πολυσύχναστη περιοχή De Pijp, το Latin Quarter του Άμστερνταμ όπως την αποκαλούν συχνά. Με το τραμ 3 κατεβήκαμε στη στάση 2e v.d.Helststraat, δίπλα στο πάρκο Sarphatipark στην καρδιά της De Pijp.

Oranjekerk




Ο καιρός ήταν αρκετά κρύος και αναμένονταν βροχή. Ήδη είχαν αρχίσει οι πρώτες ψιχάλες. Αυτό βέβαια δεν μας έριξε όμως δεν μπορέσαμε να δούμε σε βάθος την ιδιαίτερη αυτή γειτονιάς De Pijp αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο. Η De Pijp είναι η κουλτουριάρα περιοχή του Άμστερνταμ, ένα χωνευτήρι πολιτισμών με πολλά διεθνή εστιατόρια αφρικανικής και ασιατικής κουζίνας, με πιο ψαγμένα και εναλλακτικά στέκια και αποτελεί αγαπημένη γειτονιά για τους φοιτητές και τα μποέμ πνεύματα από τη δεκαετία του ’60. Διαφοροποιείται αρκετά από το υπόλοιπο Άμστερνταμ με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική όπως τις εργατικές πολυκατοικίες arbeiderspaleizen στην P.L Takstraat, έχει μεγάλους ευθείς δρόμους και το πιο σημαντικό είναι μια περιοχή χωρίς κανάλια! Είναι η πιο ανερχόμενη γαστριμαργικά περιοχή της πόλης αλλά πρωινιάτικα το μόνο που μπορούσαμε να γευτούμε είναι ένα πρωινό και αυτό αναζητήσαμε.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από την οδό Sarphatipark, δίπλα από το ομώνυμο πάρκο. Όαση πρασίνου και αγαπημένο πάρκο των κατοίκων όμως με μουντό βροχερό καιρό το προσπεράσαμε και απλά του ρίξαμε μια ματιά.




Κι ενώ η βροχή είχε ξεκινήσει κανονικά, τη σωστή στιγμή στην Van Woustraat 120 βρήκαμε το γνωστό De Stadskantine που είχα σημειωμένο για να φάμε πρωινό.


Ένα συμπαθητικό μαγαζί, βιομηχανικού στυλ με ντόπιους θαμώνες, με έναν ευγενέστατο υπάλληλο και μικρή ποικιλία από σνακ, χυμούς και καφέδες. Έτσι καθίσαμε στα τραπέζια μπροστά στη τζαμαρία και χαζεύαμε τη βροχή και τους περαστικούς τρώγοντας ένα λιτό πρωινό που κόστισε 12€!
page12.jpg


Η βροχή δεν είχε σταματήσει αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε περπατώντας ευθεία την Van Woustraat μέχρι να φτάσουμε στην πιο διάσημη αγορά της συνοικίας.
Amsterdam - Netherlands-964.jpg


Η De Pijp είναι ίσως η πιο διάσημη γειτονιά εξαιτίας της μεγαλύτερης και δημοφιλέστερης υπαίθριας αγοράς στην Ολλανδία, της Albert Cuypmarkt, η οποία προσφέρει τα εμπορεύματά της από το 1905!


Φρέσκα θαλασσινά, κρέας, τυριά, λουλούδια, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και κοσμήματα και καταπληκτικό street food. Με λίγα λόγια στην αγορά βρίσκεις τα πάντα.




Η Albert Cuypmarkt είναι μια απλή λαϊκή αγορά γι’ αυτό και βγάζει μια ευχάριστη αύρα με μια οικεία και χαλαρή ατμόσφαιρα. Δεν είναι γκλαμουράτη και φινετσάτη όπως π.χ η Naschmarkt της Βιέννης ή άλλων πόλεων.






Φτήνια!




Το μάτι μας βέβαια έπεφτε περισσότερο στο φαγητό του δρόμου. Διότι αν και είχαμε φάει ελαφρύ πρωινό λίγη ώρα πριν, μια λιγούρα την είχαμε με αυτά που βλέπαμε!






page13.jpg


Οι κοτόνοστιμιές του BENNY’S ήταν αυτές που μας δελέασαν πιο πολύ και ο κοινωνικός φασαριόζος πωλητής που μας έδωσε έναν μεζέ και τελικά μας κέρδισε και πήραμε 2 μερίδες που τις φάγαμε στο όρθιο στο σταντ της καντίνας. Υπέρ νόστιμα με 8€!


Amsterdam - Netherlands-976.jpg


Η βροχή είχε σταματήσει και φύγαμε από την αγορά σκασμένοι από τους κοτομεζέδες. Πήραμε ευθεία την Albert Cuypstraat, περάσαμε τη γέφυρα, συνεχίσαμε δεξιά στην Hobbemakade παράλληλα με το κανάλι και είδαμε από άλλη οπτική το κρατικό μουσείο Rijksmuseum.






Οι τελευταίες βόλτες έγιναν από την Spiegelgracht και γύρω από την Nieuwe Spiegelstraat βλέποντας για τελευταία φορά τα 4 μεγάλα κανάλια του Άμστερνταμ και φωτογραφίζοντας τα αγαπημένα μου σκαλάκια και τις κεντρικές εισόδους από τα κτίρια!






page14.jpg


page15.jpg


Με το τραμ επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας να πάρουμε τις βαλίτσες μας.
Amsterdam - Netherlands-996.jpg


Πήγαμε με τα πόδια μέχρι τη στάση Haarl'meerstation και με το λεωφορείο 197 αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο Schiphol και αποχαιρετήσαμε το Amsterdam!
119439578.jpg


ΤΕΛΟΣ
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τελείωσε κι αυτή η ιστορία.
Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον, την ανάγνωση, τα likes και τα σχόλια σας.

Οι διαχειριστές μπορούν να την μεταφέρουν στις ολοκληρωμένες.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μπορεί να μην μπαίνεις σε μουσεία και αξιοθέατα, αλλά το φωτογραφικό υλικό που έχεις για τις πόλεις που έχεις επισκεφτεί είναι πολύ καλό ! Καθώς και οι πληροφορίες για τα ΜΜΜ, είναι πολύ χρήσιμες !
Με το καλό και σε επόμενα ταξίδια :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.613
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom